edu.klimaka.gr

Μουσείο "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ K. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

ΜΟΥΣΕΙΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ K. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας. Το Πάρκο Ελευθερίας είναι ένας από τους πολυτιμότερους χώρους πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής. Εντός του πάρκου βρίσκεται άγαλμα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, που φιλοτεχνήθηκε από τον Γιάννη Παππά.

Το Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου, που ιδρύθηκε το 1986, στεγάζεται σε ξεχωριστό κτήριο. Οι συλλογές του αποτελούνται από προσωπικά αντικείμενα του πολιτικού, από αντικείμενα που σχετίζονται με γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του (έγγραφα, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ), καθώς και από διάφορες εικόνες και πορτραίτα. Ο κύριος πυρήνας των συλλογών του προήλθε από το υλικό που είχαν συγκεντρώσει οι Κρητικοί Ζαχαρίας Μακατούνης και ο γιος του Αντώνιος ο οποίος και το δώρισε στο Δήμο Αθηναίων με σκοπό την ίδρυση του Μουσείου.

Το Μουσείο στεγάζει μόνιμη έκθεση για τον σπουδαίο Έλληνα πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο. Περιέχει μια εκπληκτική συλλογή προσωπικών του συγγραμμάτων, καθώς επίσης και έγγραφο υλικό για τον ίδιο και την εποχή του. Το Μουσείο διαθέτει βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων και αίθουσα προβολών. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν ακόμα έγγραφα, έντυπα, φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, προσωπογραφίες, απεικονίσεις και διάφορα αντικείμενα, από την εποχή που γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος και για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1864-1936.

Γενικές πληροφορίες

Στο Μουσείο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ K. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιούνται Εκπαιδευτικά Προγράμματα από το μήνα Οκτώβριο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς στο χώρο του Μουσείου, Λεωφ. Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας (στάση ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής) τέσσερις φορές την εβδομάδα Τρίτη έως και Παρασκευή ώρα 10:00 – 13:00

Διάρκεια προγράμματος: περίπου 1 ώρα

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 35 μαθητές

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιούνται δωρεάν ύστερα από συνεννόηση.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7224 238 (κυρία Μόνικα Μουρατίδου)

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες Λειτουργίας: 10:00 - 13:00 & 18:00 - 20:00, Δευτέρα κλειστά & Κυριακή απόγευμα κλειστά

Τηλ.: 210 7224238
Φαξ: 210 7248150


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

Αρ.Πρωτ.Φ.14/2296/195263/Δ1/18-11-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ Γ’ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες : Α. Βάρλα (ΔΕ)
Σ. Λαπατά (ΠΕ)
Ο. Μαραγκού (ΕΕ)
Π. Σακκοπούλου (ΔΕ)
Γ. Λιάσκος (ΠΕ)
Τηλέφωνο : 210 344 2425 /3318 /3272 /2212 /3023
FAX : 210 344 3354

ΘΕΜΑ: «Έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου “Ελευθέριος Βενιζέλος”»

Μας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 42/20-10-2016 του ΔΣ του ΙΕΠ εγκρίνονται ως παιδαγωγικά κατάλληλα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του μουσείου «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες για ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες στο συνημμένο έγγραφό μας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΠΑΡΛΑ


ΜΟΥΣΕΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Πάρκο Ελευθερίας, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας
(Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
Σχολικό έτος: 2016-2017

Στο Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος, « Ένα ταξιδάκι στην Ιστορία», είναι να μάθουν τα παιδιά, μέσω εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, για τη ζωή και το έργο του Βενιζέλου, καθώς και για τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής του (1911-1932). Η επινόηση και η ερμηνεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων γίνεται από την Ιστορικό-Μουσειοπαιδαγωγό του Μουσείου Μαρία Μαντά.

Για μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Δημοτικού:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, γνωριμία με τη ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου και τα προσωπικά αντικείμενά του, επεξεργασία φυλλαδίου με εκπαιδευτικές ασκήσεις, ζωγραφική, κατασκευές.

Για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, αναφορά στην ιστορία του κτιρίου, στη δημιουργία του Μουσείου και στους δωρητές της συλλογής, προβολή οπτικοακουστικού υλικού ιστορικού περιεχομένου, επεξεργασία εκπαιδευτικού φυλλαδίου με εκπαιδευτικές ασκήσεις, κατασκευές.

Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, αναφορά στην ιστορία του κτιρίου, στη δημιουργία του Μουσείου και στους δωρητές της συλλογής, προσέγγιση της έννοιας του Μουσείου και της συλλογής, προβολή οπτικοακουστικού υλικού ιστορικού περιεχομένου, επεξεργασία εκπαιδευτικού φυλλαδίου με ερωτήσεις, κρυπτόλεξα, αντιστοιχήσεις και συζήτηση με τα παιδιά για την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου και τα ιστορικά γεγονότα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διεξάγονται, προσωρινά, Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, 10:00-13:00. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Οι υπεύθυνοι των σχολικών ομάδων μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 210-7224238 (κα Μόνικα Μουρατίδου).

Σχετικά Άρθρα