edu.klimaka.gr

Διαδικασίες Μετάταξης Εκπαιδευτικών σε Υπηρεσίες για Λόγους Υγείας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αρ.Πρωτ.148937/Ε2/02-11-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α’ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α/θμια Εκπαίδευση
Πληροφορίες : Α. Μαρούση
Email : ppe3(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Τηλέφωνο : 210 3442120
Β/θμια Εκπαίδευση
Πληροφορίες : Ε. Τραϊφόρου
Email : dprb(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Τηλέφωνο : 210 3442804

ΘΕΜΑ: «Διαδικασία μετατάξεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για λόγους υγείας»

Σε συνέχεια του αριθμ.96784/Ε2/22-7-2020 (ΑΔΑ:ΩΝΙΦ46ΜΤΛΗ-Ι33) εγγράφου μας, σχετικά με τη διαδικασία μετατάξεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για λόγους υγείας και κατόπιν επικοινωνίας με την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, σας αποστέλλουμε νέο επικαιροποιημένο υπόδειγμα αίτησης για τις εν λόγω μετατάξεις, στην οποία συμπληρωματικά και προκειμένου να προκύπτει αιτιώδης σύνδεσμος της αναγκαιότητας για μετάταξη και των λόγων υγείας, ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός θα πρέπει να παραθέτει τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη μετάταξή του σε μία εκ των προτιμήσεων που αναγράφει στην αίτησή του.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ


Αρ.Πρωτ.96784/Ε2/22-07-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α’ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α/θμια Εκπαίδευση
Πληροφορίες : Α. Μαρούση
Email : ppe3(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Τηλέφωνο : 210 3442120
Β/θμια Εκπαίδευση
Πληροφορίες : Ε. Τραϊφόρου
Email : dprb(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Τηλέφωνο : 210 3442804

ΘΕΜΑ: «Διαδικασία μετατάξεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για λόγους υγείας»

Εκπαιδευτικοί Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης με αποδεδειγμένα ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας δύνανται να μεταταχθούν σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων μόνον μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (Ε.Σ.Κ.), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 5 και της παρ. 5 του άρθρου 7 του Ν. 4440/2016 (ΦΕΚ 224 τ.Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 44 του Ν. 4590/2019 (ΦΕΚ 17 τ.Α΄) και τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204 τ.Α΄), τηρουμένων των ισχυουσών διατάξεων για την αποδέσμευσή τους από την άσκηση των εκπαιδευτικών καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του Ν. 4440/2016 (Φ.Ε.Κ. 224 τ.Α΄).

Η πράξη μετάταξης για αποδεδειγμένα ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας εκδίδεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο της Υπηρεσίας υποδοχής, κατόπιν γνωμοδότησης της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας (Κ.Ε.Κ.).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την άποψη που υιοθέτησε η Κ.Ε.Κ., σε περιπτώσεις μετάταξης για αποδεδειγμένα ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας, δεδομένου ότι πρόκειται για υπηρεσιακές μεταβολές που διενεργούνται με σκοπό την κατοχυρωμένη προστασία της υγείας, δεν απαιτείται από τους φορείς υποδοχής η προηγούμενη αποστολή αιτημάτων στο πλαίσιο του Ε.Σ.Κ. ούτε και η κατάρτιση ψηφιακού οργανογράμματος και περιγραμμάτων θέσεων εργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μετάταξης για σοβαρούς λόγους υγείας για θέσεις ανεξάρτητα από την εφαρμογή «Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών που εμπίπτουν στις ως άνω διατάξεις υποβάλλονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπου ανήκουν οργανικά. Εν συνεχεία με ευθύνη των Δ/νσεων Εκπ/σης θα αποστέλλονται μόνον στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΑΙΘ (Δ/νση Διοίκησης Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Τμήμα Α΄ για εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Τμήμα Β΄ για εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα) τα ακόλουθα:

  1. Η αίτηση προς το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ για την αποδέσμευση από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα και προς την Κ.Ε.Κ. με τα συνημμένα σε αυτήν δικαιολογητικά,
  2. Απλό αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων,
  3. Πρόσφατο Πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών, το οποίο να είναι πλήρες και να προκύπτει ότι ο εκπαιδευτικός έχει συμπληρωμένη διετία από την ημερομηνία διορισμού ή προηγούμενης μετάταξης. Επιπλέον να αναφέρονται και οι εκπαιδευτικές άδειες και οι άδειες άνευ αποδοχών. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει χρήση να αναφέρεται ρητά,
  4. Βεβαίωση ελέγχου γνησιότητας δικαιολογητικών προσωπικού μητρώου εκπαιδευτικού.

Η αποστολή των αιτήσεων και των επισυναπτόμενων υπηρεσιακών εγγράφων θα γίνεται μόνον με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και όχι ταχυδρομικά.

Για τα λοιπά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ασθένεια και αφορούν σε:

  1. Βεβαίωση/Πιστοποίηση ΚΕΠΑ, θα αναγράφονται στην αίτηση μόνον οι «Αριθμ. Επιτροπής» και «Αριθμ. Μητρώου ΚΕΠΑ» και δεν θα αποστέλλεται η ίδια η Βεβαίωση.
  2. Γνωματεύσεις ή/και Βεβαιώσεις Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής, νοσοκομείων, ιατρών κλπ και μόνον αυτές, θα αποστέλλονται ταχυδρομικά σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη «Εμπιστευτικό» προς τη Δ/νση Διοίκησης Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Τμήμα Α΄ για εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Τμήμα Β΄ για εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα.

Για τη έγκριση ή την απόρριψη της αποδέσμευσης από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του Ν. 4440/2016 (Φ.Ε.Κ. 224 τ.Α΄), εκδίδεται Υπουργική Απόφαση, ύστερα από γνώμη των ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ, τα οποία εξετάζουν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, βάσει των επικαλούμενων λόγων υγείας και των αναγκών των σχολικών μονάδων.

Στη συνέχεια η Απόφαση της αποδέσμευσης από την άσκηση των εκπαιδευτικών καθηκόντων των εκπαιδευτικών αποστέλλεται από την υπηρεσία μας στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης προκειμένου να ενημερωθεί ο εκπαιδευτικός και στην Κ.Ε.Κ. (μαζί με την αίτηση και τα λοιπά δικαιολογητικά), η οποία γνωμοδοτεί επί των αιτήσεων αυτών και εκδίδει τη σχετική Βεβαίωση.

Η Απόφαση της μη αποδέσμευσης από την άσκηση των εκπαιδευτικών καθηκόντων των εκπαιδευτικών θα αποστέλλεται μόνον στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης προκειμένου να ενημερωθεί ο εκπαιδευτικός και όχι στην Κ.Ε.Κ.

Εφόσον η Κ.Ε.Κ. γνωμοδοτήσει θετικά για τη μετάταξη αποστέλλει τη Βεβαίωση στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι οφείλουν να την καταθέσουν μαζί με την Απόφαση αποδέσμευσης, την αίτηση και τα λοιπά δικαιολογητικά στον Φορέα Υποδοχής, προκειμένου να
διενεργηθούν τα δέοντα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Μετά την ολοκλήρωση της μετάταξης και την κοινοποίηση του σχετικού Φ.Ε.Κ. από το φορέα υποδοχής στη Δ/νση Εκπ/σης, η τελευταία οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα αρμόδια Τμήματα Κινητικότητας της Δ/νσης Εκπ/σης Εκπ/κού Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
& ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ

Σχετικά Άρθρα