edu.klimaka.gr

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αρ.Πρωτ.Φ.351.6/4/7512/ΔΙ/23-01-2012/ΥΠΔΒΜΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ Ε' & Δ'
Πληροφορίες: Γ. Λιαμπότης - Φ. Αθανασοπούλου
Τηλ. 210-3442125, 210-3442268
Fax: 210-3442897, 210-3442266
Mail: dppe(AT)minedu.gov.gr - stelexi(AT)minedu.gov.gr

ΘΕΜΑ:« Αποζημίωση μελών υπηρεσιακών συμβουλίων »

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την αποζημίωση μελών των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, και των Ανώτερων Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως συμβουλίων επιλογής σας γνωρίζουμε ότι:

Α) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 τ. Α727-10-20Ί1) « Τα κάθε είδους μόνιμα ή προσωρινού χαρακτήρα συλλογικά όργανα ( συμβούλια, επιτροπές, ομάδες εργασίας) του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.ΠΙ.Δ. και των Ο.Τ.Α., τα οποία προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ή συνιστώνται και συγκροτούνται με διοικητικές πράξεις λειτουργούν εντός του κανονικού ωραρίου των οικείων Υπηρεσιών ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση και δεν καταβάλλεται καμία πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση στα μέλη τους Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του συλλογικού οργάνου για την οικονομία της χώρας ή την αποτελεσματικότερης λειτουργίας της Διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και ροκειμένου περί Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Ο.Τ.Α., με βάση το μέγεθος, τη σπουδαιότητα και τα στοιχεία του Προϋπολογισμού τους, επιτρέπεται η λειτουργία τους εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας και εκτός του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση και μπορεί να καθορίζεται αποζημίωση κατά μήνα ή συνεδρίαση με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιουΥπουργού.

Β) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.3848/2010 ( ΦΕΚ 71 τ. Α7 19-5-2010 ) « Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων συνιστώνται τα παρακάτω συμβούλια για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης:
α) συμβούλιο επιλογής σχολικών συμβούλων προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και Ε.Α.Ε.,
β) συμβούλιο επιλογής σχολικών συμβούλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
γ) συμβούλιο επιλογής διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και
δ) συμβούλιο επιλογής διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η συγκρότηση κάθε συμβουλίου επιλογής γίνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η σχετική πράξη εκδίδεται εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε δεύτερου έτους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι προϊστάμενοι γραφείων εκπαίδευσης, με το προϊσχύον θεσμικό καθεστώς, και οι διευθυντές των πειραματικών σχολείων των πανεπιστημίων επιλέγονται από τα ανώτερα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.-Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.), στα οποία συμμετέχουν επιπλέον: α) ένα μέλος Δ.Ε.Π. παιδαγωγικών τμημάτων ή καθηγητικών σχολών ή τμημάτων διοικητικής επιστήμης των Α.Ε.Ι. ή σύμβουλος ή πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ή σχολικός σύμβουλος της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας, κατά προτίμηση με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση της εκπαίδευσης και β) ένας διευθυντής εκπαίδευσης ή προϊστάμενος γραφείου, ή διευθυντής σχολικής μονάδας κατά προτίμηση με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Τα μέλη τοον περιπτώσεων α' και β' του προηγούμενου εδαφίου ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι διευθυντές των Σ.Ε,Κ. επιλέγονται από τα οικείο περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. - Π.Υ.Σ.Δ.Ε.), κατά περίπτωση, στο οποία συμμετέχουν επιπλέον: α) ένας σχολικός σύμβουλος, κατά προτίμηση με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση της εκπαίδευσης και β) ένας διευθυντής σχολικής μονάδας της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, κατά προτίμηση με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση "της εκπαίδευσης ή στα παιδαγωγικά και, εφόσον δεν υπάρχει, εκπαιδευτικός με βαθμό Α' με σημαντική εκπαιδευτική και διοικητική εμπειρία. Τα μέλη των περιπτώσεων α' και β' του προηγούμενου εδαφίου ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στα μέλη και στον γραμματέα των συμβουλίων επιλογής και των επιτροπών αποτίμησης του συγγραφικού έργου κατά τις κείμενες διατάξεις.»

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι:

α) ως συμβούλια επιλογής ονομάζονται μόνο τα συμβούλια επιλογής σχολικών συμβούλων και τα συμβούλια επιλογής διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

β) προβλέπεται αποζημίωση μόνο για μέλη των συμβουλίων επιλογής και

γ) προβλέπεται δημοσίευση της πράξης συγκρότησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόνο για τα ανωτέρω συμβούλια, εν αντιθέσει με τα ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, καθώς αποζημίωση μπορεί να εγκριθεί μόνο για μέλη συλλογικού οργάνου του οποίου η πράξη συγκρότησης έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ως εκ τούτου η διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 16 του Ν.3848/2010 περί αποζημίωσης των μελών των συμβουλίων επιλογής αφορά μόνο στα συμβούλια επιλογής σχολικών συμβούλων και τα συμβούλια επιλογής διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ

Σχετικά Άρθρα