4ος Μαθητικός Διαγωνισμός για τη Μάχη των Οχυρών

Εκτύπωση  

4ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΧΥΡΩΝ ΙΣΤΙΜΠΕΗ, 2017

Αρ.Πρωτ.Φ.14/154014/160977/Δ1/27-09-2017/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ Γ’ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spudonpe(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Σ. Λαπατά (ΠΕ)
: Γ. Λιάσκος (ΠΕ)
: Π. Σακκοπούλου (ΔΕ)
: Κ. Φλώρου (ΕΕ)
Τηλέφωνο : 210 344 2425/3318/3023/2439
FAX : 210 344 3354

ΘΕΜΑ : «Έγκριση 4ου μαθητικού Διαγωνισμού για τη μάχη των Οχυρών»

Σας ενημερώνουμε ότι το ΙΕΠ σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 36/14-09-2017, γνωμοδοτεί θετικά ως προς την υλοποίηση του 4ου μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ».

Ο εν λόγω μαθητικός διαγωνισμός σχεδιάζεται, οργανώνεται και υλοποιείται από τα μέλη του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη σε συνεργασία με φορείς τη τοπικής αυτοδιοίκησης και την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, με σκοπό τη διάδοση της σημαίνουσας μάχης που έδωσαν οι Έλληνες στο εν λόγω οχυρό κατά των Γερμανών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικών, Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων) των νομών Σερρών και Θεσσαλονίκης παροτρύνοντας τους μαθητές να εκφραστούν με ποικίλους τρόπους-με τη δημιουργία εικαστικών, λογοτεχνικών ή ψηφιακών έργων- ορμώμενοι από το γεγονός της μάχης.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να υποβάλλουν τα έργα των μαθητών ή των τάξεων στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου ανήκουν. Τα υποψήφια προς κρίση έργα μπορούν να αποσταλούν στις Διευθύνσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ενώ η διεξαγωγή της τελετής θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2018 στο πλαίσιο των εορταστικών επετειακών εκδηλώσεων σε ώρες εκτός ωρολογίου προγράμματος , ενώ ο χώρος και τα έξοδα της καταληκτικής εκδήλωσης αναλαμβάνονται από το Σύνδεσμο.

Ο μαθητικός διαγωνισμός «Η μάχη των Οχυρών» είναι μια δραστηριότητα που σκοπό έχει την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, καθώς αυτή αποτελεί τον πυρήνα της δράσης του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη.

Ο διαγωνισμός μπορεί να λάβει χώρα στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που έχει οργανώσει το εκάστοτε σχολείο-είτε ως έκφανση της τοπικής ιστορίας, είτε ως δράση που αφορά τη διδακτική ενότητα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου- χωρίς, ωστόσο, να κρίνεται απαραίτητη η παρουσία μελών του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη. Μια περαιτέρω ενημέρωση θα μπορούσε να γίνει-εφόσον αυτή θεωρείται ωφέλιμη για την εκπαιδευτική διαδικασία- μέσω αρχειακών ή φωτογραφικών πηγών που ο ίδιος ο εκπαιδευτικός θα επιλέξει να παρουσιάσει στην τάξη, μέσω μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης, προβολής οπτικοακουστικού υλικού ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που η σχολική μονάδα θεωρεί ότι μπορεί να εμπλουτιστεί η εν λόγω θεματική ενότητα.

Επισημαίνεται ότι κατά τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω Διαγωνισμό θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1. Εθελοντική συμμετοχή της εκάστοτε σχολικής μονάδας.

2. Σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή/τριας της κάθε σχολικής μονάδας, όπως επίσης, και του Συλλόγου αυτής.

3. Απαγόρευση διανομής οποιουδήποτε έντυπου διαφημιστικού υλικού.

4. Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση αποσταλέντων και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών.

5. Μη παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της δράσης.

Τέλος, οι επισκέψεις των σχολείων στο Οχυρό του Ιστίμπεη, βάσει του οποίου θα διεξαχθεί και ο μαθητικός διαγωνισμός, θα πρέπει να τηρούν:

α. για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όσα προβλέπει το Π.Δ. 79/ 2017/άρθρο 16, όπου οι σχολικές επισκέψεις/μετακινήσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής και του πολιτισμού, πραγματοποιούνται μόνο με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου, που έχει την ευθύνη της επιστημονικής - παιδαγωγικής καθοδήγησης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων και

β. για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύει η υπ. αριθμ. 33120/ΓΔ4/6-3-17 Υ.Α., αριθμ. φύλλου 681, τευχ. Β’, με τίτλο «Εκδρομές- Επισκέψεις Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εντός και Εκτός Χώρας».
Για τυχόν περαιτέρω διευκρινήσεις ή πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μπορούν να απευθύνονται στο Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη τηλ. 6983498377 (κος Τάτσιος) και ηλεκτρονικά Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΠΑΡΛΑ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ

Αρ.Πρωτ.97/06-11-2017

Ταχ. Δνση: Μπέλλες 3 Νέο Πετρίτσι,
T.K. - Πόλη: 62043 - Νέο Πετρίτσι Σερρών
Πληροφορίες Γεώργιος Τάτσιος
Τηλ. 6983498377 ΠΡΟΣ:
Ιστοσελίδα istibeifort.com
E-mail istibeifort(ΣΤΟ)gmail.com

ΘΕΜΑ: Μαθητικός Διαγωνισμός για τη Μάχη των Οχυρών

1. O Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη σε συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης διοργανώνει τον 4ο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» για το διδακτικό έτος 2017-2018.
 Ο διαγωνισμός θα βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν την ένδοξη ιστορία της Μάχης των Οχυρών, όπου η Ελληνική Ψυχή αντιμετώπισε το Γερμανικό ατσάλι και το νίκησε. Πρόκειται για μια ένδοξη σελίδα της Ελληνικής ιστορίας, όπου οι Έλληνες πολέμησαν ενωμένοι απέναντι στο ναζισμό.

2. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων των Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων των Νομών Σερρών και Θεσσαλονίκης. Σκοπός του είναι να παροτρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν αυτό το σημαντικό για την τοπική και εθνική ιστορία γεγονός αλλά και τα οχυρά τα οποία σήμερα βρίσκονται στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Σημειώνεται η σημαντικότητα της ανάδειξης της Μάχης των Οχυρών ως ιστορικό γεγονός, καθώς αποτελεί την πρώτη σοβαρή αντίσταση στον Β΄ΠΠ κατά των Γερμανών, όπου τα 21 Οχυρά της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση απέναντι στην έως τότε ανίκητη Γερμανική στρατιωτική μηχανή και τα 17 από αυτά δε νικήθηκαν ποτέ.
 Οι μαθητές με την ενασχόλησή τους με την ιστορία της Μάχης των Οχυρών έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν με τη δική τους ματιά ότι οι αγώνες για την Ελευθερία και τα ιδανικά της Πατρίδας έχουν θετικά αποτελέσματα, ακόμη και απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις, όταν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία.

3. Προσδοκάται η συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών Σερρών και Θεσσαλονίκης τα οποία θα συντονίσουν τη διεξαγωγή του προγράμματος. Προτείνεται να γίνει διαθεματική προσέγγιση της δράσης (Ιστορία, Γλώσσα, Εικαστικά). Με ευθύνη Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη θα προωθηθεί στους συμμετέχοντες ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό με τις βασικές ιστορικές πληροφορίες, εικόνες, χάρτες, βίντεο κ.ά. Η όλη δράση μπορεί να λάβει τη μορφή projectώστε οι μαθητές να συλλέξουν, να κατανοήσουν και να ιεραρχήσουν μέσα από το διαδίκτυο και άλλες πηγές πληροφορίες για τη μάχη των Οχυρών και να κατανοήσουν τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

4. Τα έργα που θα διαγωνισθούν μπορεί να είναι ζωγραφιές (δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος των έργων, την τεχνική, το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί),θεατρικά κείμενα, ποιήματα, διηγήματα, τρισδιάστατες κατασκευές, ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης με διάρκεια ως 10 λεπτά χωρίς τους τίτλους αρχής και τέλους)και φωτογραφίες που μπορούν να τραβήξουν οι ίδιοι οι μαθητές κατά τις επισκέψεις τους στα οχυρά. Το υλικό που συγκεντρώνεται αξιοποιείται από τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσα από τη ματιά των μαθητών.

5. Το χρονοδιάγραμμα της δράσης προβλέπει:

α. τη δήλωση συμμετοχών των Σχολικών Μονάδων μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2017.

Όσα σχολεία ενδιαφέρονται παρακαλούνται να το δηλώσουν:

- στην ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdV72cDMCpVPsnAktq3_7wTp4Iy3vrtugmlogXVjGfOacCYCg/viewform

- ΚΑΙ στον υπεύθυνο πολιτιστικών θεμάτων ή σχολικών δραστηριοτήτων της περιοχής τους με ένα απλό mailκαι συγκεκριμένα:

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
(κ. Πούλιος Ιωάννης, 2321047515
Email: serreschools(ΣΤΟ)gmail.com)

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
(κα Ευθυμιάδου Σοφία, 2321052899
Email: ysd(ΣΤΟ)dide.ser.sch.gr)

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
(κα Νταή Αθανασία, Τηλ. επικοινωνίας: 2310-954114,111,
Email: nasiantai.politistika(ΣΤΟgmail.com)

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
(κα Μπαζακογιάννη Στέλλα, τηλ.: 2310 588294,
Email: bazakogiannist(ΣΤΟ)gmail.com)

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
(κος Κωνσταντινίδης Αντώνιος, τηλ. 2310.503-822 
Email:  mail(ΣΤΟ)dide-a.thess.sch.gr)

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
(κα Βασιλειάδου Ξανθίππη, Τηλέφωνο : 2310 649659
Email: grpka(ΣΤΟ)dide-v.thess.sch.gr

β. διενέργεια εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Οχυρό Ρούπελ σε όλη τη διάρκεια του έτους (κατόπιν συνεννόησης με τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη) και συμμετοχή των μαθητών σε ενημερωτικές διαλέξεις μέχρι τέλη Μαρτίου 2018.

γ. προαιρετική συμμετοχή των μαθητών στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης της Μάχης των Οχυρών που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Απριλίου στο Οχυρό Ιστίμπεη, όπου θα μπορούν να παρακολουθήσουν, να φωτογραφήσουν αναβιωτικές δράσεις και να εμπνευστούν για την ολοκλήρωση του έργου τους. Στο παλαιό στρατόπεδο του Νέου Πετριτσίου Σερρών θα λειτουργήσει αναβιωτικό πάρκο όπου οι μαθητές θα «ζήσουν» στην εποχή του 1941. Θα περιηγηθούν σε σκηνές εποχής και καταυλισμούς στρατιωτών (Ελλήνων και Γερμανών), θα αγγίξουν αντικείμενα και εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν στον Β΄ΠΠ και θα συμμετέχουν σε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με φόντο τη Μάχη των Οχυρών. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αναπαράσταση της Μάχης του Ιστίμπεη. Για μαζική συμμετοχή των μαθητών στις εν λόγω εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο email istibeifort(ΣΤΟ)gmail.com.

δ. υποβολή των έργων μέχρι την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018.

Σημειώνουμε ότι τα έργα θα σταλούν ΜΟΝΟ σε ψηφιακή μορφή (σε word αν πρόκειται για κείμενα, φωτογραφημένα ή σκαναρισμένα αν πρόκειται για εικαστικά έργα ή τρισδιάστατες κατασκευές ) στο παρακάτω email: istibeifort(ΣΤΟ)gmail.com. Σε όλα τα έργα θα υπάρχουν τα στοιχεία των δημιουργών (μαθητές, τάξη, υπεύθυνος εκπαιδευτικός, σχολική μονάδα) και στο mail αποστολής θα επισυνάπτεται διαβιβαστικό του σχολείου όπου θα αναφέρονται αναλυτικά τα έργα και οι δημιουργοί τους (εκπαιδευτικοί και μαθητές). Ειδικότερα για τις ταινίες, κάθε σχολική μονάδα θα αναλάβει την ανάρτησή τους όπου επιθυμεί και θα σταλεί στους διοργανωτές μόνο το λινκ της ανάρτησης αυτής.

ε. Αξιολόγηση των έργων μέχρι την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018.

στ. Τελετές βράβευσης των καλύτερων εργασιών ανά Νομό και Βαθμίδα τέλη Μαΐου 2018 (η εκδήλωση βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις Σέρρες).

Ως προς τα βραβεία:

-Σε κάθε ένα από τα σχολεία που θα διακριθούν με την 1η θέση σε κάποια κατηγορία μαθητικών έργων (ζωγραφιές, θεατρικά κείμενα, ποιήματα, διηγήματα, τρισδιάστατες κατασκευές, ταινίες μικρού μήκους, φωτογραφίες) θα δοθεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής (για τις ανάγκες του σχολείου). Έτσι θα δοθούν 7 υπολογιστές για τα πρώτα βραβεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αντίστοιχα άλλοι 7 για τα πρώτα βραβεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Μεταξύ των βραβείων κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για το μεγάλο δώρο που είναι ένα τετραήμερο ταξίδι στη Νορμανδία (για τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, έναν μαθητή/αν υπάρχει ομάδα μαθητών θα κάνει το σχολείο εσωτερική κλήρωση, έναν συνοδό του μαθητή) με καλυμμένα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής και ξενάγησης. Οι κληρωθέντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πληθώρα επετειακών εκδηλώσεων για την απόβαση της Νορμανδίας, η οποία σήμανε το τέλος του Β΄ΠΠ. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουν οι Γάλλοι την εθνική τους επέτειο, που αφορά στον Β’ΠΠ όπως και η Μάχη των Οχυρών. Θα γίνουν για τον παραπάνω σκοπό δύο κληρώσεις, μία για τα βραβεία της πρωτοβάθμιας και μία για τα βραβεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ταξίδι στη Νορμανδία θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη.

6. Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη θα φροντίσει για την κάλυψη των εξόδων που θα προκύψουν από την τέλεση του προγράμματος (υποστηρικτικό υλικό, μισθώματα αμφιθεάτρων, διαφημιστικό υλικό, διπλώματα συμμετοχής και βραβεία), καθώς  και τα δώρα και το έπαθλο για τον νικητή της κάθε κατηγορίας.

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Τάτσιος

Ο Γραμματέας
Χρήστος Σκριτλής


Εκτύπωση