edu.klimaka.gr

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Αρ.Πρωτ.Φ1/195094/Δ2/16-11-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Πληροφορίες: Μποφυλάτος Στ.,
Μουστάκας Γ.
Τηλέφωνο: 210-344.3272,
210-344.2212
Fax: 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων»

Σας ενημερώνουμε ότι το 2005 η Γ.Σ. του ΟΗΕ αναγνώρισε την 3η Κυριακή του Νοέμβρη σαν την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων και το 2011 η Ημέρα αυτή αναγνωρίστηκε και από την ελληνική κυβέρνηση. Κάθε χρόνο την εν λόγω ημέρα πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Έτσι και στη χώρα μας, κάθε χρόνο από το 2009, ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» πραγματοποιεί σχετικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις με συμμετοχή ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου (Πεζοί, Ποδηλάτες, ΑμεΑ κλπ).

Για τη φετινή χρονιά η ημέρα αυτή είναι η 20η Νοεμβρίου 2016, η οποία μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σχετικά με το εν λόγω θέμα, με δεδομένο ότι η χώρα μας κατέχει σταθερή θέση στην κορυφή της Ευρώπης κάθε χρόνο σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πραγματοποιήσουν ενημερωτικές δράσεις, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, κατά τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες, με απώτερο στόχο τη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ενθάρρυνση του ορθού τρόπου οδήγησης και οδικής συμπεριφοράς των νέων.

Ειδικότερα, η ανωτέρω Ημέρα Μνήμης μπορεί να αποτελέσει αφορμή να συζητηθεί στα σχολεία το θέμα της ασφαλούς μετακίνησης (ζώνες ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις κλπ) από και προς το σχολείο και η ενθάρρυνση της πεζοπορίας και της ποδηλασίας για την μετάβαση σε αυτό, που αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν έντονα χώρες με πολύ μικρότερο αριθμό θυμάτων από τη δικιά μας. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει τιμητική αναφορά σε όσους εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες μιας τροχαίας σύγκρουσης (πληρώματα πυροσβεστικής, ασθενοφόρων, τροχαίας, γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ).

Επιπρόσθετα, σας επισυνάπτουμε υλικό του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», βασισμένο κυρίως στις απόψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με έμφαση στο θέμα της ταχύτητας και του αλκοόλ. Για περισσότερα στοιχεία μπορούν οι σχολικές μονάδες να επισκέπτονται τις ακόλουθες διευθύνσεις https://sostegr.wordpress.com και www.soste.gr.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς σας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ


10 Θέσεις για την Νεολαία και την Οδική Ασφάλεια.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Σεπτέμβριος 2012

Κάθε χρόνο περίπου 400.000 άνθρωποι κάτω των 25 ετών χάνουν την ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις στους δρόμους του κόσμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνοψίζει τους παράγοντες που συμβάλλουν στους τραυματισμούς των νέων σε τροχαία και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να τους αποτρέψουν.

Θέση 1
Περισσότερο από 1000 παιδιά και νεαροί ενήλικες ηλικίας κάτω των 25 ετών σκοτώνονται σε τροχαίες συγκρούσεις κάθε μέρα. Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου στους νέους 10-24 ετών.

Θέση 2
Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους ή τραυματίστηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές ή χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, τα περισσότερα νεαρά θύματα είναι αρχάριοι οδηγοί.

Θέση 3
Οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να αναγνωρίζουν την ευαλωτότητα των παιδιών κατά την κατασκευή δρόμων και τον σχεδιασμό μέτρων οδικής ασφάλειας, καθώς και την σχετική απειρία τους, τις αναπτυξιακές διαφορές και την ανάγκη τους να μπορούν να παίζουν και να ταξιδεύουν με ασφάλεια.

Θέση 4
Η υπερβολική ταχύτητα είναι η συνηθέστερη παράβαση του Κ.Ο.Κ. που κάνουν οι νέοι άνδρες οδηγοί και συμβάλλει στο ένα τρίτο όλων των τροχαίων συγκρούσεων.
Πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση των αδειών οδήγησης με απαγόρευση της οδήγησης σε δρόμους με υψηλά όρια ταχύτητας σε αρχάριους οδηγούς.

Θέση 5
Οι άπειροι νεαροί ενήλικες που οδηγούν με επίπεδα αλκοόλ στο αίμα πάνω από 0,05 g/dl έχουν 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο σύγκρουσης σε σύγκριση με μεγαλύτερους, πιο έμπειρους οδηγους.
Κατάλληλα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα για τους νέους οδηγούς θα πρέπει να οριστούν και να ελέγχονται.

Θέση 6
To κράνος είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των τραυμάτων της κεφαλής και των θανάτων που προκαλούνται από συγκρούσεις μοτοσικλετών.
Τα παιδιά που ποδηλατούν θα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν να φορούν κράνος.

Θέση 7
Οι σωστά χρησιμοποιούμενες ζώνες ασφαλείας μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε περίπτωση σύγκρουσης μέχρι 61%.
Οι έλεγχοι και η ενημέρωση για τις ζώνες ασφαλείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στους νέους οδηγούς και τους επιβάτες που είναι λιγότερο πιθανό να φορούν ζώνες ασφαλείας.

Θέση 8
Η υποχρεωτική χρήση συστημάτων συγκράτησης για παιδιά μπορεί να μειώσει τους θανάτους παιδιών έως 35%.
Τα παιδιά πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα για την ηλικία και το βάρος τους καθισματάκια.

Θέση 9
Οι πεζοί και ποδηλάτες μπορεί να είναι δύσκολα ορατοί στο δρόμο, ειδικά τη νύχτα.
Τα ρούχα με φωτεινά χρώματα ή αντανακλαστικά τους κάνουν πιο εμφανείς και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή συγκρούσεων.

Θέση 10
Τα παιδιά είναι σωματικά, ψυχολογικά και φυσιολογικά διαφορετικά από τους ενήλικες.
Η ποιότητα και το είδος της φροντίδας που λαμβάνουν θα έχουν επιπτώσεις στην συνολική αποκατάσταση μετά από μια σύγκρουση και την ικανότητά τους να ζήσουν σαν πλήρως λειτουργικά μέλη της κοινότητάς τους.

Π.Ο.Υγείας

 

 


Αρ. Πρ.Π2α/ΓΠ:140816/23-12-2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
& ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πληροφορίες: Γ. Σαραντοπούλου
Τηλέφωνο: 210 8224865
TELEFAX: 210 5237948

ΘΕΜΑ: «Καθιέρωση ημέρας μνήμης των θυμάτων τροχαίων»

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Π.Δ. 95/2000 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας» (ΦΕΚ 76/10-3-2000, τ. Α’)
2. Τις διατάξεις των άρθρων 16 παρ. 1 και 5, παρ. 2 στοιχ. Γ του Ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα», (ΦΕΚ 137 Α’)
3. Την Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 1779/τ. Β’/20111) «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκο Μπόλαρη»
4. Την αρίθμ. 60/5 Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (26 Οκτώβρη 2005)
5. Το αρίθμ. 387/21-12-2011 έγγραφο του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
6. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο, παγκοσμίως, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως συνέπεια τροχαίων ατυχημάτων και 20 έως 50 εκατομμύρια τραυματίζονται ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, προβλέπεται ότι τα τροχαία ατυχήματα θα είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου το 2030.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την καθιέρωση και στην Ελλάδα, της 3ης Κυριακής του Νοέμβρη ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων θα επιτρέψει το συντονισμό όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται ήδη για να αναδείξουν το πρόβλημα μέσα από τα πρόσωπα ενθάρρυνση του ορθού τρόπου οδήγησης και οδικής συμπεριφοράς.

Τέλος οι εκδηλώσεις μνήμης συνδέονται με την τιμητική αναφορά σε όσους εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες μιας τροχαίας σύγκρουσης (πληρώματα πυροσβεστικής, ασθενοφόρων, τροχαίας, γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ

 

 

Σχετικά Άρθρα