2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης ΕΚΕΦΕ "Δημοκριτος" 2018

Εκτύπωση  

2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" 2018

Αρ.Πρωτ.Φ15.1/197402/Δ2/19-11-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ
ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «2η Ανακοίνωση για το 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης για μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο συνεδριακό κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στην Αθήνα – Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2018».

Σχετικά έγγραφα: τα με αρ. πρ. 187428/Δ2/05-11-2018 εισερχόμενο και Φ15.1/15962/Δ2/31-01-2018 εξερχόμενο έγγραφα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σε συνέχεια του με αρ. πρ. Φ15.1/15962/Δ2/31-01-2018 εγγράφου της Υπηρεσίας μας με θέμα «2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο συνεδριακό κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στην Αθήνα – Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2018» και ύστερα από το 01-11-2018 έγγραφο του Υπεύθυνου Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Πατρών, του Διευθυντή του Εργαστηρίου Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ. και της Προέδρου του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, πραγματοποιούμε 2η ανακοίνωση του «2ου Μαθητικού Συνεδρίου Έρευνας και Επιστήμης», που οργανώνουν οι εν λόγω φορείς στις 30 Νοεμβρίου, 1 και 2 Δεκεμβρίου 2018 στην Αθήνα και στο συνεδριακό κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://www.scrs.edu.gr/el/normal/home, στα τηλέφωνα 6942055127 (κ. Πετρέσκου Θεόδωρος, Γραμματεία Συνεδρίου), 6948372341 (κ. Χιωτέλης Ιωάννης) και 6908732251 (κ. Παπατσίμπα Λαμπρινή), καθώς και στο email: sec(ΣΤΟ)scrs.edu.gr).

Επισυνάπτεται, προς διευκόλυνσή σας, το με αρ. πρ. Φ15.1/15962/Δ2/31-01-2018 εξερχόμενο έγγραφο έγκρισης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., η νέα αφίσα, καθώς και επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία αρμοδιότητάς σας.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


ΑΘΗΝΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

2ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

30 Νοεμβρίου, 1 και 2 Δεκεμβρίου 2018,
Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Εργαστήριο Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Φ15.1/15962/Δ2-31/01/2018).

Στο «2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης» μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας, από σχολεία της Κύπρου και της Ομογένειας θα παρουσιάσουν εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών. Θα συνομιλήσουν με συμμαθητές τους από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, θα ενδυναμώσουν τους επιστημονικούς/εκπαιδευτικούς και συναισθηματικούς δεσμούς τους. Θα παρακολουθήσουν ομιλίες από προσκεκλημένους Έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους (Ασημίνα Αρβανιτάκη/η πρώτη γυναίκα ερευνήτρια

κάτοχος έδρας στο Ινστιτούτο Perimeter στον Καναδά, Μιχάλης Δαφέρμος/καθηγητής Αστρονομίας και Γεωμετρίας στο Cambridge, και Μαθηματικών στο Princeton, Σπύρος Πνευματικός/καθηγητής στο Παν. Πατρών- επιστημονικός υπεύθυνος των Εστιών Γνώσης και Επιστήμης (Πάτρα, Χαλκίδα, Αθήνα)

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου θα δοθεί στους μαθητές/συνέδρους η ευκαιρία να επισκεφτούν τη μεγάλη έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου και διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικές παραστάσεις στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. και στο Μέγαρο Μουσικής και να ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για τη μετακίνηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας». Οι απουσίες των συμμετεχόντων/χουσών στο συνέδριο δεν θα προσμετρηθούν εφόσον κατατεθεί από τους συνέδρους στο σχολείο η βεβαίωση συμμετοχής ή παρακολούθησης. Για ολιγομελείς μεμονωμένες συμμετοχές από μεγάλες πόλεις (π.χ. Θεσσαλονίκη, Πάτρα) ή περιοχές (π.χ. Κρήτη, Κύπρος) είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 9 της Υ.Α. 33120/ΓΔ4/28.02.17 (ΦΕΚ 681, τ. Β΄/06.03.17), περί συνεργασίας σχολείων για τη μετακίνηση.

Η Ο.Ε. του συνεδρίου προκειμένου να διευκολύνει τους συνέδρους στην μετακίνηση και τη διαμονή τους συνεργάζεται με τουριστικό γραφείο από το οποίο είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές στη διαμονή σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία και να λύσουν το πρόβλημα της μετακίνησης εντός της πόλης (σ.σ. το γραφείο μπορεί να εξασφαλίσει λεωφορείο για την κοινή μετακίνηση όσων ζητήσουν τη βοήθειά του) και να εκδώσουν εισιτήρια σε προνομιακές τιμές που έχει διασφαλίσει το συνέδριο για τους συνέδρους
(http://www.scrs.edu.gr/el/static/accommodation ).


Όσοι μαθητές/τριες είναι εισηγητές/τριες στο συνέδριο ή επιθυμούν να το παρακολουθήσουν ως ακροατές/τριες, πρέπει να το δηλώσουν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.scrs.edu.gr/el/normal/form2 είτε μέσω του σχολείου είτε μεμονωμένα, όπως επίσης και όσοι μαθητές ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του συνεδρίου θα πρέπει να το δηλώσουν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.scrs.edu.gr/el/normal/form3 .

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

 


Αρ.Πρωτ.Φ15.1/15963/Δ2/31-01-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Παναγιωτοπούλου Ε. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.190 (Ε.Α.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο συνεδριακό κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στην Αθήνα – Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2018».
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 8351/Δ2/18-01-2018 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σας ενημερώνουμε ότι το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Εργαστήριο Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Πατρών, το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ. και η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων διοργανώνουν το

«2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης»

στις 30 Νοεμβρίου, 1 και 2 Δεκεμβρίου 2018 στην Αθήνα και στο συνεδριακό κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Το «2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης» απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας και φιλοδοξεί να εισαγάγει τους μαθητές στη φιλοσοφία της παρουσίασης επιστημονικής εργασίας σε Επιστημονικό Συνέδριο.

Το Μαθητικό Συνέδριο στοχεύει:

  • να προσομοιώσει ένα Επιστημονικό Συνέδριο δίνοντας βήμα σε μαθητές να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών,
  • να ενθαρρύνει τους μαθητές στη συγγραφή μιας ολοκληρωμένης ερευνητικής εργασίας ακολουθώντας συγκεκριμένη μορφοποίηση και τηρώντας κανόνες εγκυρότητας, όπως η αναφορά στη βιβλιογραφία κατά τα πρότυπα μιας επιστημονικής εργασίας,
  • να ενθαρρύνει τη συμμετοχή μαθητών σε ερωτήσεις και συζητήσεις (π.χ. στρογγυλή τράπεζα) στο πλαίσιο του Συνεδρίου,
  • να προωθήσει τη συνεργασία σχολικών μονάδων με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, την εφαρμογή νέων μαθησιακών μεθόδων και τη διάχυση της νέας επιστημονικής γνώσης στη Μέση Εκπαίδευση,
  • να υποστηρίξει τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης με τη διαμεσολάβηση του σχολείου σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, αναδεικνύοντας έτσι το ρόλο του σύγχρονου σχολείου.

Γενικά, βασική επιδίωξη του Συνεδρίου είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον επιστημονικής συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων, παρουσίασης εργασιών και ώσμωσης μεταξύ των συμμετεχόντων μαθητών.

Οι εργασίες που θα κατατεθούν πρέπει να εντάσσονται σε ένα ή περισσότερους από τους παρακάτω θεματικούς άξονες:

1. Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία)

2. Μαθηματικά

3. Πληροφορική

4. Αστρονομία και Διαστημική

5. Τεχνολογία-Ρομποτική

6. Διεπιστημονικές προσεγγίσεις (Φυσική και Μαθηματικά, Πληροφορική και Μαθηματικά, STEM, κ.α.)

7. Διαθεματικές προσεγγίσεις (Επιστήμη και Κοινωνία, Επιστήμη και Περιβάλλον, Επιστήμη και Τέχνη)

Υποβολή περιλήψεων Εργασιών από 14-01-2018 έως 15-03-2018.

Για τη μετακίνηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://www.scrs.edu.gr/el/normal/home, στα τηλέφωνα 6942055127 (κ. Πετρέσκου Θεόδωρος, Γραμματεία Συνεδρίου), 6948372341 (κ. Χιωτέλης Ιωάννης) και 6908732251 (κ. Παπατσίμπα Λαμπρινή), καθώς και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Τέλος, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο εν λόγω Συνέδριο θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία αρμοδιότητάς σας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Pin It

Εκτύπωση