edu.klimaka.gr

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Αντιτορπιλικό Βέλος και Τριήρη Ολυμπιάς

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΠΛΟΙΟ «ΒΕΛΟΣ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΗΡΗ «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Α/Τ «ΒΕΛΟΣ»
Τμήμα Μουσείου

Σας ενημερώνουμε ότι το Α/Τ ΒΕΛΟΣ θα παραμείνει στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα σχολεία αρμοδιότητάς σας, για να προγραμματίσουν έγκαιρα τυχόν επισκέψεις.

Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το Α/Τ ΒΕΛΟΣ συνολικά περισσότεροι από 111000.

Ημερήσιο πρόγραμμα επισκέψεων ως ακολούθως:

Κάθε Δευτέρα το Α/Τ ΒΕΛΟΣ θα παραμένει κλειστό για το κοινό.

Τρίτη έως και Παρασκευή
09:00 – 13:00: ΑΝΟΙΚΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων ή κοινού
13:00 – 16:00: ΚΛΕΙΣΤΟ
16:00 – 1800: ΑΝΟΙΚΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων ή κοινού

Σάββατο και Κυριακή
10:00 – 14:00: ΑΝΟΙΚΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων ή κοινού
14:00 – 14:00: ΚΛΕΙΣΤΟ
16:00 – 1800: ΑΝΟΙΚΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων ή κοινού

Για πληροφορίες και κρατήσεις επισκέψεων μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 6947159468

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

  • Όλοι οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) οφείλουν να συμμορφώνονται στις οδηγίες του προσωπικού του πλοίου για λόγους ασφάλειας των ιδίων αλλά και για την προστασία των εκθεμάτων. Επίσης, η γενικότερη συμπεριφορά των επισκεπτών πρέπει να είναι η αρμόζουσα σε αυτό το ιστορικό πλοίο-σύμβολο.
  • Το αντίτιμο εισιτηρίου καθορίζεται στο ποσό του ενός (01) ευρώ. Εξαιρούνται του αντιτίμου επισκέπτες ηλικίας κάτω των 18 ετών και ειδικές κατηγορίες.  
  • Η ξενάγηση σχολείων/κοινού γίνεται σε ομάδες των 40 ατόμων.
  • Στο τέλος κάθε ξενάγησης οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) μπορούν να προμηθευτούν αναμνηστικά από το πρατήριο εντός πλοίου.

• Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο πλοίο, δε θα υφίσταται δυνατότητα επίσκεψης σε αυτό για ομάδες μαθητών σχολείων και για το κοινό


Αρ.Πρωτ.Φ13.1/20922/Δ2/07-02-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣEIΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε.-ΤΜΗΜΑΤΑ Γ’
Πληροφορίες: Σ. Λαπατά (Π.Ε.)
Ά. Βάρλα (Δ.Ε.)
Π. Σακκοπούλου (Δ.Ε.)
Τηλέφωνα: 210 344 3318 (Π.Ε.)
210 344 3272 (Δ.Ε.)
210 344 3023 (Δ.Ε.)

ΘΕΜΑ: Έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το αντιτορπιλικό «Βέλος» και την τριήρη «Ολυμπιάς»

Σχετ. έγγραφο: το με αρ. πρ. 158492/Δ2/22-9-2017 εισερχόμενο του οικείου Υπουργείου

Σας ενημερώνουμε ότι, κατόπιν της θετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) με το με αρ. πρωτ. 37/21-09-2017 Απόσπασμα Πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου του, εγκρίνονται ως προς την παιδαγωγική καταλληλότητά τους τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Ανακαλύπτω τη σημασία και τις λειτουργίες του αντιτορπιλικού Βέλος» και «Σαν ένα πλήρωμα τρανό, στην τριήρη ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του φορέα «Museum Friends», που απευθύνονται σε μαθητές/-ήτριες τάξεων Ε΄-Στ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου, κατά το σχολικό έτος 2017-18, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στα εν λόγω προγράμματα να είναι προαιρετική, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές (Π.Δ. 79/2017, Υ.Α. 33120/ΓΔ4/28-2-2017,ΦΕΚ 681/ τ. Β΄/ 6-3-2017),

β) η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στην ηλικία και στο μαθησιακό επίπεδο των μαθητών/-τριών, να γίνεται παρουσία των εκπαιδευτικών των σχολείων και χωρίς διανομή οποιουδήποτε υλικού που μπορεί να αφορά άμεση ή έμμεση διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών,

γ) οι χώροι στους οποίους υλοποιούνται τα παραπάνω προγράμματα θα πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια των μαθητών/-τριών και οι επισκέψεις των σχολικών μονάδων στους χώρους αυτούς να πραγματοποιούνται με ευθύνη του/της Δ/ντή/ντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων των σχολείων.

Το κόστος συμμετοχής των μαθητών/-τριών στα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα, το οποίο ανέρχεται στα 3 € ανά μαθητή/-ήτρια, αποτελεί παράγοντα ο οποίος θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή του προγράμματος παρέχονται στο τηλέφωνο 210 8056 064, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στο εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιείται χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

 


Βέλος D-16 (1959-1991)

Αντιτορπιλικο "ΒΕΛΟΣ"


Πρώην USS CHARETTE DD581 ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΣΤΟΛΟΥ τύπου Fletcher

Διαστάσεις: 114,6 / 12 / 5,5 μέτρα
Εκτόπισμα: 2.100 / 3.050 τόν.
Πρόωση: 60.000 shp
Ταχύτητα: 35 κόμβοι
Οπλισμός: 4 πυροβόλα 5 ιντσών/38, 3 δίδυμα πυροβόλα 3 ιντσών/50 RF, πενταπλός Τ/Σ επιφανείας και 2 τριπλοί Τ/Σ Α/Υ, Hedge-hog, βόμβες βάθους


Ένα από τα τέσσερα ομοίου τύπου, που παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1959-60.

Του ιδίου τύπου: ΑΣΠΙΣ, ΛΟΓΧΗ και ΣΦΕΝΔΟΝΗ.

Η παραλαβή του έγινε στις 15 Ιουλίου 1959 στο Long Beach των ΗΠΑ από τον Ανπχο Γ. Μόραλη.

Το Μάιο του 1973 με Κυβερνήτη τον Ανπχο Νικ. Παππά κατέφυγε στο Fiumicino της Ιταλίας ως μια εκδήλωση αντιδράσεως προς τη στρατιωτική δικτατορία και στο πλαίσιο του κινήματος του Ναυτικού. Ο Κυβερνήτης, 6 αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί παρέμειναν στο εξωτερικό ως πολιτικοί φυγάδες. Το πλοίο επέστρεψε στην Ελλάδα με Κυβερνήτη τον Πχο Π. Βόσσο.

Παροπλίσθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991 και το 1994 χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα και μετονομάσθηκε σε Α/Τ ΒΕΛΟΣ (Μ.Α.Α.).

Αρχικά μεταφέρθηκε στον Πόρο και την 14η Δεκεμβρίου του 2000 στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για εργασίες συντήρησης και μετατροπής του σε Πλωτό Ναυτικό Μουσείο (Π.Ν.Μ.).

Από την 26η Ιουνίου 2002 ευρίσκεται στο Τροκαντερό Παλαιού Φαλήρου, δίπλα στο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ και είναι επισκέψιμο από το κοινό.

Πηγή: http://www.hellenicnavy.gr/el/istoria/plota-naftika-mouseia/maa-velos.html (26-11-2016)


ΤΡΙΗΡΗΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΣ"

Τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Η τριήρης 'ΟΛΥΜΠΙΑΣ' ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 1985 και περατώθηκε τον Ιούλιο του 1987. Τα σχέδια για την κατασκευή της παρασχέθηκαν από το 'Trireme Trust' της Βρετανίας, ενώ τα απαραίτητα κονδύλια διατέθηκαν από το ΠΝ. Τα πρώτα έτη η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας,  δηλαδή στο πλαίσιο εκτέλεσης δοκιμών ώστε να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά πλεύσης της (ταχύτητα, ελικτικά στοιχεία, κλπ. ), η αντοχή της, να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού της, καθώς επίσης και να κατανοηθεί πληρέστερα η τακτική που χρησιμοποιείτο κατά την μάχη.

Λόγω της συχνής χρήσης της τριήρους, της πλεύσης της σε γλυκά ύδατα όταν μεταφέρθηκε στην Βρετανία το 1993 στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη γέννηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, και του τρόπου σχεδίασης και κατασκευή της, προκλήθηκαν σημαντικές φθορές στο σκάφος αυτής. Από το θέρος του 1995 μέχρι το φθινόπωρο του 1996 εκτελέστηκαν μεγάλης έκτασης επισκευές και συντήρηση στο ξύλινο σκάφος της, οι οποίες και πάλι καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του ΠΝ και αποκαταστάθηκαν όλα τα ευρήματα φθορών που είχαν παρουσιαστεί. Το 1997 το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) αποφάσισε την χρήση της μόνο σαν έκθεμα και όχι για πλόες. Η τριήρης μεταφέρθηκε στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Τροκαντερό όπου παρέμεινε ως έκθεμα. Το 1998 διαπιστώθηκε η ύπαρξη νέων ευρημάτων φθορών στο σκάφος της τριήρους, ενώ το 1999 διαπιστώθηκε ότι η έκταση των φθορών είχε μεγαλώσει.

Η Τριήρης καθελκύστηκε την 14 Μαΐου του 2004 και παρέμεινε στα ΝΒΕΕ επί δέκα ημέρες για έλεγχο στεγανότητας. Παράλληλα το ΠΝ ανέλαβε τον εξοπλισμό της Τριήρους και την εκτέλεση των ελέγχων ευστάθειας. Εν συνεχεία το πλοίο παραδόθηκε προς χρήση για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Δήμο Πειραιά την 9 Ιουλ 04 και μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα το βράδυ της 11ης Αυγούστου. Στη συνέχεια η Τριήρης μετείχε στο Κλάσικ Γουίκ (Classic Week) 2004 και παρελήφθη πάλι από το Πολεμικό Ναυτικό την 15 Σεπ 04.

Πλώρη στην τριήρη " Ολυμπιάς "

Το Σεπτέμβριο του 2004, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος συντήρησης που είχε κατά το παρελθόν, το μεγάλο αριθμό ατόμων που θα έπρεπε να απασχολούνται σε αυτήν, τόσο για την καθημερινή συντήρησή της, όσο και για τους πλόες της, καθώς επίσης και το ότι δε διαφαίνετο να υπάρχει πρακτικό όφελος για το Πολεμικό Ναυτικό από τη χρήση της για πλόες, αποφασίστηκε από το ΑΝΣ η τοποθέτηση της Τριήρους ως έκθεμα στον ειδικά διαμορφωμένο στεγασμένο χώρο στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης και η υπαγωγή της στο Θ/Κ Αβέρωφ ως οργανικό τμήμα αυτού. Η κατάλληλη στέγαση και προστασία από τις καιρικές συνθήκες, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει τη μακρύτερη παραμονή της σε καλή κατάσταση, με πολύ χαμηλότερο απαιτούμενο κόστος για τη συντήρησή της. Η Τριήρης ανελκύθηκε και τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο χώρο την 25 Νοε 05.

Η Τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ, μετά την παραμονή επί δέκα συνεχή έτη στον εν λόγω ειδικά διαμορφωμένο στεγασμένο χώρο, καθελκύστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 και την επομένη 3 Σεπτεμβρίου, έπλευσε ρυμουλκούμενη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, για την απαραίτητη συντήρηση, ώστε να καταστεί ξανά, πλήρως πλεύσιμη. Μετά την ολοκλήρωση επισκευαστικών εργασιών διάρκειας 7 μηνών, η Τριήρης επέστρεψε στις 28 Μαρτίου 2016 στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, όπου και ελλιμενίζεται.

Σχετικά Άρθρα