edu.klimaka.gr

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 2022

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ΓΕΛ - ΕΠΑΛ 2022

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ/ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2022

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

08-07-22 Πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) 2022

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει σήμερα, τους πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ να ενημερωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110%  της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

Λήψη του πίνακα με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής υποψηφίων ΓΕΛ

Λήψη του πίνακα με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής υποψηφίων ΕΠΑΛ

 


(Σ.Σ. Μετά από ερωτήματα που έχουμε δεχτεί, στο edu.klimaka.gr οφείλουμε να διευκρινήσουμε ότι:

- Εάν κάποιος έχει συγκεντρώσει λιγότερα μόρια, απο την ΕΒΕ του Τμήματος, δεν μπορεί να εισαχθεί σε αυτό.
π.χ Εάν η ΕΒΕ είναι 12.000 και έχουμε συγκεντρώσει 11.950 δεν εισαγόμαστε σε αυτό το Τμήμα. Μπορούμε όμως να εισαχθούμε σε άλλο Τμήμα με ΕΒΕ μικρότερη από τα 11.950 μόρια

- Εάν κάποιος έχει συγκεντρώσει περισσότερα μόρια από την ΕΒΕ ενός Τμήματος, δεν σημαίνει ότι έχει ήδη εισαχθεί στο Τμήμα αυτό, καθώς υπάρχει και ο περιορισμός με το πλήθος των θέσεων εισαγωγής στο Τμήμα.
π.χ. Εάν έχουμε 11.950 μόρια και το Τμήμα έχει 11.900, τότε έχουμε δυνατότητα εισαγωγής σε αυτό το Τμήμα. Δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε ήδη εισαχθεί! Κάθε Τμήμα ορίζει και αριθμό εισακτέων. Εάν έχει ορίσει 100 θέσεις εισακτέων, τότε θα εισαχθούν οι 100 με την υψηλότερη βαθμολογία. Εάν ο 100ος έχει 15.100 μόρια, τότε η Βάση Εισαγωγής σε αυτό το Τμήμα θα είναι τα 15.100 μόρια, πολύ περισσότερα από την ΕΒΕ. Άρα τελικά, δεν θα γίνει εφικτή η εισαγωγή σε αυτό το Τμήμα.

Συμπερασματικά:

Με την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) γνωρίζουμε στα σίγουρα τα Τμήματα στα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής.

Για τα υπόλοιπα Τμήματα, έχουμε δυνατότητα εισαγωγής, αλλά δεν γνωρίζουμε στα σίγουρα. Θα πρέπει να περιμένουμε και τις τελικές βάσεις εισαγωγής για να δούμε εάν και σε ποιο Τμήμα τελικά έχουμε εισαχθεί)

Σχετικά Άρθρα