edu.klimaka.gr

Δημιουργία Λογαριασμού Μαθητών στο Σχολικό Δίκτυο

ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Αρ.Πρωτ.14880/Λ/04-02-2011/ΥΠΔΒΜΘ
ΑΔΑ: 4ΜΞ9-8Μ

Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών
Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών
Τμήμα Β - Διαχείρισης
Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου & Νέων Τεχνολογιών
Τηλέφωνο: 210 3443083
Πληροφορίες: κα Βαΐτση Σ.

ΘΕΜΑ: Παροχή προσωπικών λογαριασμών στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Στα πλαίσια της τεχνολογικής διάστασης του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ προβλέπεται η υλοποίηση μία σειράς δράσεων για την υποστήριξη της μάθησης με καινοτόμες υποδομές ΤΠΕ, η αναβάθμιση των σχολικών προσβάσεων, η χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού και ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, η λειτουργία ψηφιακών πλατφορμών διάθεσης περιεχομένου, παρεμβάσεις στο πρόγραμμα σπουδών, στοχευμένες δράσεις επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών καθώς και η ενοποίηση εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Για τη διασύνδεση των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ένα ασφαλές δίκτυο και την παροχή ποιοτικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε αυτούς, το Υπ. Παιδείας ΔΒΜΘ (www.minedu.goν.gr) λειτουργεί και εξελίσσει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (www.sch.gr).

Το Υπ.Παιδείας ΔΒΜΘ λαμβάνοντας υπόψη του την ανάγκη για:

  • την προσωποποιημένη πρόσβαση των μαθητών σε ψηφιακά περιβάλλοντα υποστήριξης της μάθησης που παρέχονται από το Υπ. Παιδείας ΔΒΜΘ και από φορείς του,
  • την ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών μεθόδων με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και συνεργασίας,
  • την εξοικείωση των μαθητών με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στα πλαίσια των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,
  • τη συνεργασία ομάδων ή σχολείων γεωγραφικά διασκορπισμένων στα πλαίσια ελληνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεργασίας σχολείων,
  • την πρόσβαση των μαθητών στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, οι οποίες παρέχονται με απολύτως ασφαλή τρόπο και σε καλά ορισμένο πλαίσιο,

προχωρά στην παροχή προσωπικών λογαριασμών πρόσβασης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με τον λογαριασμό αυτό εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου καθώς και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΠΣΔ. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του μαθητή είναι της μορφής: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Με τον ίδιο κωδικό θα δοθεί μελλοντικά πρόσβαση και σε άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει το Υπ. Παιδείας ΔΒΜ, όπως το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, κλπ.

1. Δημιουργία και απόδοση μαθητικών λογαριασμών ΠΣΔ

Για τη δημιουργία και την απόδοση μαθητικών λογαριασμών έχει δημιουργηθεί ειδικό διαδικτυακό περιβάλλον προσβάσιμο από την διεύθυνση https://register.sch.gr/students

Ακολουθεί σύντομη περιγραφή της διαδικασίας δημιουργίας μαθητικών λογαριασμών ΠΣΔ.

Α. Για σχολεία που χρησιμοποιούν το Γραμματειακό Σύστημα e-school

• Η σχολική μονάδα χρησιμοποιώντας το Γραμματειακό Σύστημα e-school προχωρά στην εκτύπωση του προσωπικού αριθμού πρόσβασης(ΡΙΝ) μαθητή και ακολούθως γνωστοποιεί σε κάθε μαθητή τα στοιχεία του λογαριασμού του,διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την μη-διαρροή των συνθηματικών σε άλλους μαθητές.

• Ο μαθητής προχωρά στην ενεργοποίηση του λογαριασμού του από το ειδικό περιβάλλον https://register.sch.gr/students μέσω της επιλογής «Εγγραφή μαθητή», υποεπιλογή (1. Αν σας έχει δοθεί ΡΙΝ από το σχολείο σας (Γραμματειακό Σύστημα e­-Schoof)».

Η ενεργοποίηση του μαθητικού λογαριασμού είναι εφικτή τόσο από το Σχολικό Εργαστήριο Πληροφορικής όσο και από το σπίτι του μαθητή. Προτείνεται όμως να γίνεται στο σχολείο υπό την καθοδήγηση και επιτήρηση του καθηγητή πληροφορικής.

Β. Για σχολεία που δεν χρησιμοποιούν το Γραμματειακό Σύστημα e-school

• Ο Διευθυντής του σχολείου αποδίδει δικαιώματα διαχειριστή σε έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς του σχολείου (κατά προτίμηση ειδικότητας πληροφορικής), ο οποίος αναλαμβάνει το ρόλο του διαχειριστή των μαθητικών λογαριασμών του σχολείου.

• Ο διαχειριστής του σχολείου χρησιμοποιώντας το https://register.sch.gr/students, επιλογή ((Εγγραφή μαθητή», υποεπιλογή ((3. Καταχώρηση μαθητών από τον διαχειριστή του σχολείου» μπορεί να δημιουργήσει και να ενεργοποιήσει τους μαθητικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια εκτυπώνει και γνωστοποιεί τα στοιχεία του λογαριασμού σε κάθε μαθητή.

• Εναλλακτικά, ο διαχειριστής του σχολείου μέσω της ίδιας εφαρμογής μπορεί να δώσει τη δυνατότητα καταχώρησης στοιχείων από ίδιους τουςμαθητές. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία τους μέσω της επιλογής ((Εγγραφή μαθητή», υποεπιλογή ((2. Αν το σχολείο σας έχει ενεργοποιήσει την δυνατότητα καταχώρησης στοιχείων από τους μαθητές». Ακολούθως ο διαχειριστής θα ελέγχει τα καταχωρημένα στοιχεία και θα ενεργοποιεί τους μαθητικούς λογαριασμούς.

2. Διαχείριση των μαθητικών λογαριασμών

Η διαχείριση (δημιουργία, τροποποίηση,διαγραφή, κλπ) των μαθητικών λογαριασμών θα γίνεται από τα σχολεία μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής https://register.sch.gr/studentsadmin, από την οποία παρέχονται επίσης αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής και διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών, για τη διάρκεια ισχύος των λογαριασμών και για τους όρους χρήσης. Η πρόσβαση στην εφαρμογή επιτρέπεται με τα στοιχεία του επίσημου λογαριασμού του σχολείου στο ΠΣΔ καθώς επίσης και από τους εκπαιδευτικούς που έχουν οριστεί από τον Δ/ντή του σχολείου ως διαχειριστές με τα προσωπικά τους στοιχεία σύνδεσης τους στο ΠΣΔ.

3. Ενημέρωση των σχολείων

Η ενημέρωση των σχολείων για την παροχή λογαριασμών ΠΣΔ στους μαθητές θα γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

• Με την παρούσα εγκύκλιο.

• Με την αποστολή ενημερωτικού μηνύματος με το ίδιο περιεχόμενο μέσω Ηλεκτρονικού

Ταχυδρομείου από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

• Όλο το υλικό είναι αναρτημένο και ελεύθερα διαθέσιμο στις εφαρμογές: (α)εγγραφής μαθητών https://register.sch.gr/students,και (β) διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών https://register.sch.gr/studentsadmin, απ' όπου θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.

4. Πλαίσιο καλής χρήσης της υπηρεσίας

Η ευθύνη διαχείρισης του λογαριασμού και η μη διαρροή των στοιχείων πρόσβασης σε τρίτους αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κατόχου του λογαριασμού,δηλαδή του μαθητή. Στην περίπτωση που ο κηδεμόνας ζητήσει να του γνωστοποιηθεί ο κωδικός του λογαριασμού, οφείλει και ο ίδιος να ακολουθεί τις οδηγίες για την ασφαλή χρήση του κωδικού.

Επισημαίνεται ότι οι μαθητικοί λογαριασμοί πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά και μόνο για εκπαιδευτική χρήση και στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κακόβουλη χρήση του λογαριασμού, ο λογαριασμός απενεργοποιείται ή διαγράφεται μόνιμα.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν αφορά στην πρόσβαση (dial-upaccess) στο Διαδίκτυο από το σπίτι του μαθητή.

Αναλυτικά διατυπωμένοι οι όροι χρήσης, οδηγίες καλής χρήσης, τεχνικές οδηγίες και έντυπα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://register.sch.gr/students.

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και τον τρόπο αξιοποίησής τους στο εκπαιδευτικό έργο, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.sch.gr/services.

Ο Γενικός Γραμματέας
Καθηγητής Βασίλειος Κουλαϊδής

Σχετικά Άρθρα