edu.klimaka.gr

Λειτουργία Επιτροπής Ισότητας Φύλων και Καταπολέμησης Διακρίσεων Ιονίου Πανεπιστημίου

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 7646/2024

Αριθμ. 31832
Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:

α) Του π.δ. 83/1984 «Ίδρυση Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιονίου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» (Α’ 31) ,
β) του άρθρου 1 του ν. 3255/2004 «Ρυθμίσεις θεμάτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων» (Β’ 138),
γ) του π.δ. 79/2013 «Ίδρυση Σχολών, κατάργηση Τμήματος, μετονομασία Τμήματος, συγχώνευση ειδικεύσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο» (Α’ 119),
δ) του ν. 4559/2018 «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» (Α’ 142),
ε) των άρθρων 16, 218 και 223 του ν. 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» (Α’ 141),
στ) των άρθρων 68-72 του ν. 5094/ 2024 «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και άλλες διατάξεις» (Α’ 39),
ζ) τις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184).
2. Την υπό στοιχεία 159130/Ζ1/20.11.2020 (Β’ 5312) απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων περί μετονομασίας της Σχολής Ιστορίας και Μετάφρασης-Διερμηνείας του Ι.Π.
3. Την υπό στοιχεία 1353/26.03.2024 διαπιστωτική πράξη της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Ιονίου Πανεπιστημίου για την εκλογή Πρύτανη και τεσσάρων Αντιπρυτάνεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Υ.Ο.Δ.Δ. 322).
4. Την υπό στοιχεία 3776/06.09.2024 πράξη Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου περί καθορισμού τομέων ευθύνης και αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στους Αντιπρυτάνεις του Ιονίου Πανεπιστημίου - Σειρά αναπλήρωσης του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου (Β’ 5146) και τη σχετική διόρθωση σφάλματος (Β’ 5375).
5. Τα άρθρα 218, 223 και 471 του ν. 4957/2022 (Α’ 141).
6. Το άρθρο 90 του ν. 5094/2024 (Α’ 39).
7. Την υπό στοιχεία 4η συν/07.11.2024 απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, με την οποία ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου.

8. Το γεγονός ότι δεν έχει καταρτιστεί ο προβλεπόμενος από το άρθρο 223 του ν. 4957/2022, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 90 του ν. 5094/2024 «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Ιονίου Πανεπιστημίου».
9. Το από 19.12.2024 έγγραφο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, με το οποίο διαβιβάστηκε η απόφαση/πρόταση της εν λόγω Επιτροπής (συν.αρ.1/ 22-11-2024) που αφορά στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου.
10. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Ιδρύματος, αποφασίζει: Την έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως εξής:

Άρθρο 1
Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αποστολή της Επιτροπής

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (συντομογραφία Ε.Ι.Φ.Κ.Δ.) συστήνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4589/2019 (Α’ 13), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν με το άρθρο 218 του ν. 4957/2022. Αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Συγκλήτου και των Διοικήσεων των Σχολών και Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου και αποστολή της είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης των διακρίσεων με βάση το φύλο, την φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την κατάσταση υγείας/αναπηρίας, την ηλικία ή τον γενετήσιο προσανατολισμό σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες και δραστηριότητες της ακαδημαϊκής ζωής. Η Επιτροπή συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε είδους διακρίσεων και στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σεξισμού, της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους παρενοχλητικής συμπεριφοράς στο ίδρυμα στη βάση φύλου ή φυλής.

Άρθρο 2
Αρμοδιότητες της Επιτροπής

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων έχει τις εξής αρμοδιότητες (ν. 4957/2022):

α) Εκπονεί σχέδια δράσης για την προώθηση και διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές διαδικασίες του ιδρύματος και καταρτίζει ετήσια έκθεση, την οποία υποβάλλει στη Σύγκλητο και στο Συμβούλιο Διοίκησης,

β) εισηγείται στα αρμόδια όργανα μέτρα για την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων, την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους παρενοχλητικής συμπεριφοράς,

γ) παρακολουθεί και αξιολογεί την πορεία υλοποίησης των ανωτέρω μέτρων και των αποτελεσμάτων τους και εισηγείται την τροποποίηση, αναθεώρηση ή συμπλήρωσή τους,

δ) παρέχει ενημέρωση και επιμόρφωση στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων, την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους παρενοχλητικής συμπεριφοράς,

ε) προωθεί την εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών και τη διενέργεια σεμιναρίων και διαλέξεων που εστιάζουν στη μελέτη του φύλου, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, της καταπολέμησης των διακρίσεων και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους παρενοχλητικής συμπεριφοράς,

στ) προωθεί την εκπόνηση μελετών και ερευνών σχετικά με θέματα που σχετίζονται με το πεδίο της αρμοδιότητάς της,

ζ) καταγράφει τις αναφορές και καταγγελίες για περιστατικά διακριτικής μεταχείρισης και σεξουαλικής παρενόχλησης ή παρενόχλησης λόγω φύλου και τις διαβιβάζει στα αρμόδια όργανα,

η) παρέχει συνδρομή προς θύματα διακρίσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενοχλητικής συμπεριφοράς, όταν καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση ή παρενόχληση.

Άρθρο 3
Ενδεικτική απαρίθμηση των δράσεων της Επιτροπής

Ειδικότερα, η Επιτροπή προωθεί την ένταξη της διάστασης της ουσιαστικής ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων σε όλες τις πολιτικές εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και την εφαρμογή ειδικών μέτρων ή και θετικών δράσεων για την πρόληψη, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους παρενοχλητικής συμπεριφοράς. Ενδεικτικά αναφέρονται:

1. Καταγράφει εκφάνσεις ανισότητας, μη ισότιμης συμμετοχής, έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων, έμφυλων διακρίσεων και παρενοχλήσεων σε όλους τους τομείς λειτουργίας του ιδρύματος (στην παρεχόμενη εκπαίδευση, στην έρευνα, στη διοίκηση, στην ακαδημαϊκή ζωή, στις πάσης φύσεως σχέσεις εργασίας και απασχόλησης ή εξ αφορμής αυτών), καθώς και άλλες αιτίες διάκρισης, όπως ιδίως η φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, η θρησκεία ή οι πεποιθήσεις, η κατάσταση υγείας/αναπηρίας, η ηλικία ή ο γενετήσιος προσανατολισμός.

2. Υποβάλλει εισηγήσεις στη Σύγκλητο για την υιοθέτηση πολιτικών πρόληψης και προαγωγής της συμπεριληπτικής κουλτούρας καθώς επίσης για την προώθηση των αρχών της ισότητας και της ισότιμης συμμετοχής στις διαδικασίες εκπαίδευσης, διοίκησης, έρευνας και της ακαδημαϊκής ζωής γενικότερα.

3. Συντάσσει, υποβάλλει στη Σύγκλητο προς έγκριση και παρακολουθεί, ως προς την εφαρμογή του, το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων («ΣΔΙΦ»).

4. Διοργανώνει, υποστηρίζει και συντονίζει την ανάπτυξη δράσεων και εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Ε.Ι.Φ.Κ.Δ.

5. Μεριμνά για τη δημοσιοποίηση όλων των θεσμικών πρωτοβουλιών σε επίπεδο εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας που διαρρυθμίζουν την ισότητα και ίση μεταχείριση των ατόμων ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση.

6. Προτείνει τη σύσταση Μονάδας Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων και την ένταξή της στον Οργανισμό κάθε ΑΕΙ ως διοικητική δομή που θα υποστηρίζει την Ε.Ι.Δ.Κ.Δ. για την υλοποίηση των δράσεων των Σχεδίων Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ), που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

7. Συνεργάζεται, για την εκπλήρωση των στόχων και αρμοδιοτήτων της, με τις ακαδημαϊκές μονάδες και τις διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για τη συγκέντρωση των αναγκαίων στοιχείων και δεδομένων.

8. Συνεργάζεται με άλλα Πανεπιστήμια και τις αντίστοιχες Επιτροπές Ισότητας Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων για τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης πολιτικής δέσμευσης υπέρ της ουσιαστικής ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων εντός του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στην ελληνική επικράτεια. Ιδίως συμμετέχει στο Δίκτυο Επιτροπών Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων των Α.Ε.Ι. όλης της χώρας.

9. Συμμετέχει σε δράσεις που διοργανώνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Πανεπιστήμια των χωρών - μελών, από Φορείς και Οργανισμούς με στόχο τη συμπόρευση και διαμόρφωση μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής υπέρ της ουσιαστικής ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων πάσης φύσεως.

10. Εφαρμόζει συγκεκριμένη διαδικασία λήψης και διαχείρισης των καταγγελιών/αναφορών που αφορούν σε διακριτική μεταχείριση κατά την έννοια του άρθρου 1 του παρόντος, με σεβασμό στις αρχές της εχεμύθειας, της εμπιστευτικότητας και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως υπέρτατης συνταγματικής αξίας. Παρακολουθεί την έκβαση των ως άνω καταγγελιών/ αναφορών και την ηθική, ψυχική και συναισθηματική υποστήριξη του καταγγέλλοντος/καταγγέλλουσας ή αναφερομένου/αναφερομένης καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας αλλά και μετά το πέρας αυτής.

11. Προτρέπει τις Ακαδημαϊκές Μονάδες να εντάξουν τα μαθήματα ή/και διδακτικές ενότητες περί ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα όπως επίσης την πραγματοποίηση θερινών σχολείων και σεμιναρίων σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Ε.Ι.Φ.Κ.Δ.

12. Παρέχει υποστήριξη σε συμβουλευτικό επίπεδο στα Τμήματα που υλοποιούν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, διδακτορικές διατριβές & μετα-διδακτορικές έρευνες επικεντρωμένα σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Ε.Ι.Φ.Κ.Δ.

13. Ενισχύει την ανάπτυξη ερευνητικής-εκδοτικής δραστηριότητας είτε με τη μορφή άρθρων σε περιοδικά και συνέδρια, είτε με τη μορφή συλλογικών τόμων σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Ε.Ι.Φ.Κ.Δ.

Άρθρο 4
Συγκρότηση της Επιτροπής

1. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων συνιστάται και συγκροτείται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης. Η Επιτροπή είναι εννεαμελής και αποτελείται από έξι (6) μέλη Δ.Ε.Π., ένα (1) μέλος Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. ή Ε.Τ.Ε.Π., έναν (1) διοικητικό υπάλληλο και έναν (1) φοιτητή. Στην απόφαση της συγκρότησης ορίζεται και η γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής. Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. στην πρώτη της συνεδρίαση ορίζει μεταξύ των μελών της τον/την Πρόεδρο της επιτροπής.

2. Εφόσον στο Ίδρυμα έχει συσταθεί οργανική Μονάδα Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. υπάγεται διοικητικά στη Μονάδα αυτή.

Άρθρο 5
Διαδικασία ανάδειξης των μελών - Θητεία Κανόνες λειτουργίας

1. Τα μέλη της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. έχουν τριετή θητεία και ορίζονται ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που δημοσιεύει ο/η Πρύτανης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 218 του ν. 4957/2022. Ο/η Πρύτανης δύναται, με απόφασή του/ της, να αντικαθίσταται κατά την άσκηση της αρμοδιότητας του προηγούμενου εδαφίου από τον/την αρμόδιο/α Αντιπρύτανη.

Οι υποψηφιότητες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αίτηση, βιογραφικό σημείωμα) υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή σε έντυπη μορφή στη Γραμματεία της Πρυτανείας. Οι υποψηφιότητες αξιολογούνται από τριμελή επιτροπή που συγκροτεί η Σύγκλητος, η οποία συντάσσει πίνακα κατάταξης και τον υποβάλλει ως εισήγηση στη Σύγκλητο. Η Σύγκλητος κατά την επιλογή των μελών λαμβάνει υπόψη το έργο και γενικότερα την συνεισφορά των υποψηφίων στα πεδία της ισότητας των φύλων, της καταπολέμησης των ανισοτήτων και διακρίσεων και της αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού και της παρενοχλητικής συμπεριφοράς. Η θητεία των μελών της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ είναι τριετής.

2. Οι κανόνες του παρόντος Κανονισμού εφαρμόζονται και αποτελούν μέρος των διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Ιδρύματος.

3. Το Ίδρυμα παραχωρεί στην Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. χώρο γραφείου στην έδρα του για την αποτελεσματική λειτουργία του.

4. Η Επιτροπή διαθέτει λογότυπο που συνοδεύει όλα τα επίσημα έγγραφά της και σφραγίδα στην οποία αναγράφεται ο τίτλος «Επιτροπή Ισότητας Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου» και η οποία φυλάσσεται στο Γραφείο της Επιτροπής με ευθύνη του/της Προέδρου.

Άρθρο 6
Σύγκληση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων

Των εργασιών της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. προεδρεύει ο/η Πρόεδρος ή ο/η Αναπληρωτής/τρια αυτού/αυτής, όπως αυτός/αυτή ορίζεται από τα μέλη της επιτροπής και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.

Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του/της Προέδρου της:

  1. Υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης,
  2. όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών της με γραπτή αίτηση στην αρμόδια γραμματεία, άλλως στον/στην Πρόεδρο, όπου αναφέρονται τα προς συζήτηση θέματα και τα μέλη της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ., που υπέβαλαν την αίτηση και εισηγούνται τα θέματα,
  3. όποτε υπάρχουν κατεπείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες δικαιολογούν την άμεση σύγκληση της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. με έντυπο, ηλεκτρονικό ή κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισηγήσεις και υποβαλλόμενα αρχεία (ατζέντα) επί των θεμάτων που θα συζητηθούν. Στις κατεπείγουσες περιπτώσεις η πρόσκληση δύναται να γνωστοποιηθεί ή να επιδοθεί την ημέρα της συνεδρίασης και να αναφέρει το κατεπείγον της συνεδρίασης. Πριν από τη συζήτηση, η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.

Η Επιτροπή είναι δυνατόν να συνεδριάζει και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιάσκεψη). Η απαρτία της Επιτροπής θα πιστοποιείται και θα καταγράφεται από τον/την πρόεδρο της συνεδρίασης. Τηρούνται πρακτικά. Κατά τα λοιπά, όσον αφορά στα γενικότερα ζητήματα της συγκρότησης, της σύνθεσης, των συνεδριάσεων, της λειτουργίας και των αποφάσεων της Επιτροπής, ισχύουν οι διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του Ιδρύματος σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Άρθρο 7
Το δικαίωμα της αναφοράς ενώπιον της Επιτροπής

1. Δικαίωμα αναφοράς στην Επιτροπή για περιστατικά αρνητικών διακρίσεων (λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικότητας, θρησκεύματος, κοινωνικής προέλευσης, ηλικίας, κατάστασης υγείας/αναπηρίας), σεξουαλικής παρενόχλησης, έμφυλης βίας και εξουσιαστικής βίας, έχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε όλες τις διαδικασίες και δραστηριότητες της ακαδημαϊκής ζωής, όπως ενδεικτικά: Μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, ερευνητές/τριες, διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές/φοιτήτριες, και εν γένει εργαζόμενοι/εργαζόμενες, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων με σύμβαση έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έμμισθης εντολής, των απασχολούμενων μέσω τρίτων παρόχων υπηρεσιών, καθώς και άτομα που παρακολουθούν κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων των ασκούμενων και των μαθητευόμενων, εθελοντές/ριες, εργαζόμενοι/ες των οποίων η σχέση εργασίας έχει λήξει, καθώς και άτομα που αιτούνται εργασία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αναφορά μπορεί να καταθέσει είτε το ίδιο το άτομο το οποίο έχει υποστεί κάποια ή κάποιες από τις παραπάνω αρνητικές συμπεριφορές, είτε άτομο/α που έχουν γίνει μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Όλες οι αναφορές πρέπει να είναι επώνυμες.

2. Για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος τα καταγγελλόμενα περιστατικά μπορούν να λαμβάνουν χώρα τόσο μέσα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος όσο και εκτός αυτών κατά τη διάρκεια ακαδημαϊκών ή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ή εξ αφορμής αυτών (όπως π.χ. πρακτική άσκηση, εκπαιδευτική επίσκεψη, προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών/τριών κα.), καθώς επίσης κατά τις επικοινωνίες που πραγματοποιούνται μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

3. Οι αναφορές υποβάλλονται επώνυμα μέσω αντίστοιχης φόρμας στην ιστοσελίδα της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. και περιλαμβάνουν σύντομη περιγραφή του περιστατικού και στοιχεία επικοινωνίας (email ή/και τηλέφωνο) με την καταγγέλλουσα/τον καταγγέλλοντα. Εναλλακτικά, τα ίδια στοιχεία μπορούν να αποσταλούν και στο email της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ.. Κάθε ενδιαφερόμενος, πριν από την κατάθεση της αναφοράς, μπορεί να ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με κάποιο ή κάποια από τα μέλη της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. και να ενημερωθεί για τη διαδικασία υποβολής και διαχείρισης αναφορών. Η διαδικασία κατάθεσης της αναφοράς είναι εμπιστευτική. Στη φόρμα ή στο email της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. πρόσβαση έχει μόνο ο/η Πρόεδρος της Επιτροπής.

4. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο του συμβουλευτικού και του διαμεσολαβητικού ρόλου της, δύναται να επιληφθεί και αυτεπαγγέλτως, στην περίπτωση που υποπέσουν στην αντίληψη των μελών της περιστατικά αρνητικών διακρίσεων και παρενοχλητικής συμπεριφοράς.

5. Όταν η καταγγελία/αναφορά είναι ανώνυμη, τίθεται στο αρχείο, εκτός εάν το περιεχόμενό της, κατά την κρίση της Επιτροπής, πρέπει λόγω της σοβαρότητάς του να διερευνηθεί επί της ουσίας. Τα στοιχεία των ανώνυμων καταγγελιών/αναφορών σε κάθε περίπτωση δύνανται να αξιολογούνται για τη σύνταξη Εκτίμησης Κινδύνων ανισοτήτων, διακρίσεων και κοινωνικών αποκλεισμών εντός της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Άρθρο 8
Διαδικασία διαχείρισης αναφορών

1. Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. δέχεται τις αναφορές και καλεί τον/την ενδιαφερόμενο/νη σε ακρόαση, η οποία μπορεί να γίνει δια ζώσης σε χώρο του Ιδρύματος ή/και διαδικτυακά.

2. Σκοπός της διαδικασίας της ακρόασης είναι η κατανόηση του αντικειμένου της καταγγελίας/αναφοράς και η υποστήριξη του θιγόμενου/της θιγόμενης.

3. Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. ενημερώνει τον/την ενδιαφερόμενο/η για τις δυνατότητες αντιμετώπισης του περιστατικού, τις διαδικασίες και τα ακαδημαϊκά όργανα τα οποία είναι αρμόδια να επιληφθούν του ζητήματος. Ενημερώνουν επίσης για τις εντός και εκτός Πανεπιστημίου συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες και φορείς.

4. Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. συντάσσει έκθεση, η οποία διαβιβάζεται στα αρμόδια ακαδημαϊκά ή διοικητικά όργανα για τη διερεύνηση και πιθανή λήψη διοικητικών ή πειθαρχικών μέτρων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαβίβαση αυτή είναι η γραπτή συναίνεση του καταγγέλλοντος/της καταγγέλλουσας εκτός εάν από τα πραγματικά περιστατικά στοιχειοθετείται αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα κατά τις διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας.

5. Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ τηρεί αρχείο στο οποίο φυλάσσονται τα σχετικά με την αναφορά έγγραφα για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο στο πλαίσιο της διερεύνησης και χειρισμού της αναφοράς.

6. Οι αναφορές πρέπει να διεκπεραιώνονται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας και σεβασμού στην αξιοπρέπεια όλων των πλευρών της αναφοράς. Τα μέλη της Επιτροπής λαμβάνουν ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων.

7. Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4589/2019, και του άρθρου 218 του ν. 4957/2022, έχει συμβουλευτικό ρόλο στη διαχείριση των αναφορών. Δεν έχει δικαιοδοσία να προβαίνει στην διενέργεια διοικητικής έρευνας ή στην επιβολή κυρώσεων.

Άρθρο 9
Υποχρέωση εχεμύθειας

1. Τα μέλη της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ υποχρεούνται στην τήρηση απόλυτης εχεμύθειας αναφορικά με οποιαδήποτε πληροφορία περιέρχεται στη γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορά πάσης φύσεως προσωπικά δεδομένα υποκειμένων εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

2. Σε περίπτωση συνεργασίας της Επιτροπής με τρίτους σχετικά με συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της, ο τρίτος δεσμεύεται εγγράφως για την τήρηση εμπιστευτικότητας ως προς όλες τις πληροφορίες της προηγούμενης παραγράφου. Η δήλωση εμπιστευτικότητας φυλάσσεται στο ηλεκτρονικό αρχείο της Επιτροπής.

3. Η υποχρέωση εχεμύθειας βαρύνει και τον/την Γραμματέα της Επιτροπής εφόσον υπάρχει, καθώς και κάθε εμπλεκόμενο μέλος που μπορεί να ασκεί υποστηρικτικό έργο.

Άρθρο 10
Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα

1. Τα μέλη της Επιτροπής λαμβάνουν τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλίσουν ένα επίπεδο ασφάλειας κατάλληλο για τον κίνδυνο κατά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ιδίως όσον αφορά την επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

2. Η δημοσίευση περιπτώσεων ή οι πληροφορίες που χρειάζεται να ανακοινωθούν για ερευνητικούς λόγους ή για την προώθηση δράσεων και πολιτικών ισότητας δεν εκθέτουν με κανένα τρόπο την ταυτότητα των υποκειμένων.

3. Η διαδικασία καταχώρησης, αξιολόγησης και διαβίβασης των αναφορών εφόσον αφορούν προσωπικά δεδομένα υπάγεται στο σύστημα διασφάλισης και προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Ιδρύματος.

4. Σε κάθε περίπτωση, για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 679/2018 (GDPR) και του ν. 4624/2019.

Άρθρο 11
Ετήσια έκθεση δράσεων της Επιτροπής

Στο τέλος εκάστου ακαδημαϊκού έτους η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. καταθέτει στη Σύγκλητο και στο Συμβούλιο Διοίκησης έκθεση με αναλυτική καταγραφή και περιγραφή των δράσεων τις οποίες οργάνωσε ή στις οποίες έλαβε μέρος.

Άρθρο 12
Ομάδες εργασίας

1. Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. δύναται να ορίζει ομάδες εργασίας οι οποίες θα ασχολούνται με την υλοποίηση εργασιών σχετικών με το έργο της.

2. Στις ομάδες εργασίας μπορούν να συμμετέχουν και άλλα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, εφόσον εκφράσουν την σχετική επιθυμία και διαθέτουν γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο εργασίας της Ομάδας.

3. Τα - εκτός Επιτροπής - μέλη των ομάδων εργασιών δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις εχεμύθειας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά τα άρθρα 9 και 10 του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 13
Συνεργασία με όργανα του Ιονίου Πανεπιστημίου και με άλλες επιτροπές και Φορείς

1. Για την εκπόνηση του έργου της, η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ συνεργάζεται: (α) με την Επιτροπή Δεοντολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (β) με τον Συνήγορο του Φοιτητή, (γ) με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, (δ) με τις Επιτροπές Σπουδών των Τμημάτων και την Επιτροπή Μεταπτυχιακών σπουδών του Ιδρύματος, (ε) με τις διοικητικές αρχές του Ιδρύματος και τις διοικήσεις των Σχολών και Τμημάτων: Πρυτανεία, Κοσμητείες, Προέδρους Τμημάτων, στ) τις διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος και ζ) με όποιον άλλο φορέα ή ομάδα του ιδρύματος κριθεί απαραίτητο.

2. Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ συνεργάζεται με τη Νομική Υπηρεσία/ Επιτροπή του Ιδρύματος, εφόσον καθίσταται αναγκαίο για τη νομική διευθέτηση των ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση του έργου της και ιδίως παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία ή συνδρομή απαιτείται, μέσα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

3. Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ συνεργάζεται επίσης με φορείς εκτός Πανεπιστημιακής Κοινότητας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία της ισότητας των φύλων, της καταπολέμησης των ανισοτήτων και διακρίσεων και της αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού.

4. Η Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. μπορεί να προβαίνει σε Πρωτόκολλα Συνεργασίας με Φορείς εκτός Πανεπιστημιακής Κοινότητας διά του νομίμου εκπροσώπου του ιδρύματος, όπου καθορίζονται επακριβώς ο σκοπός, η διάρκεια και οι λοιποί όροι της συνεργασίας τους. Το πρωτόκολλο συνεργασίας υποβάλλεται προς έγκριση στα αρμόδια όργανα. Η συνεργασία λήγει είτε με την πάροδο της συμφωνημένης στο πρωτόκολλο διάρκειας αυτής είτε κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών, αλλά μπορεί με πρόταση εκάστου μέρους που υποβάλλεται πριν από τη λήξη της συμφωνημένης διάρκειας, να ανανεωθεί για όσο χρόνο συμφωνήσουν τα δύο μέρη.

Άρθρο 14
Τροποποίηση Κανονισμού

Η τροποποίηση του παρόντος κανονισμού μπορεί να προτείνεται με απόφαση της Ε.Ι.Φ.Κ.Δ. και το τελικό κείμενο θα υποβάλλεται προς έγκριση στα αρμόδια όργανα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Άρθρο 15
Έναρξη ισχύος του Κανονισμού

1. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης έγκρισής του από το αρμόδιο όργανο του Ιδρύματος.

2. Για τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Επιτροπής και δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα κανονισμό και τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4589/2019 και του άρθρου 218 του ν. 4957/2022, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) όπως εκάστοτε ισχύουν.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κέρκυρα, 20 Δεκεμβρίου 2024

Ο Πρύτανης
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΩΡΟΣ

Σχετικά Άρθρα