edu.klimaka.gr

Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων Μή Τυπικής Εκπαίδευσης ΕΟΠΠΕΠ

(Απόσπασμα από ΦΕΚ 2844/2012Συμπληρώσεις από ΦΕΚ 2451/2013)

Αρ.Πρωτ.ΔΠ/57518/20-10-2016

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
& ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
(ΕΟΠΠΕΠ)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ιωάννα Δέδε
ΤΗΛ. 2102709149

Θέμα: Απόφαση της υπ’ αρ. 237/19.10.2016 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θέμα 18o: «Διαδικασία Πιστοποίησης της Εκπαιδευτικής Επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων Μη Τυπικής Εκπαίδευσης».

Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Έχοντας υπόψη:
(...)

Αποφασίζει

Την έγκριση της συμπλήρωσης της υπ’ αριθμ. Β/2387/17.01.2013 Απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. «Εξειδίκευση Μεθοδολογίας για την Πιστοποίηση της Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης», όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΔΠ/13515/24.05.2013 όμοια απόφαση και ισχύει, καθώς και κάθε άλλη απόφαση που εκδόθηκε σε εκτέλεση της υπ. αριθ. ΓΠ/20082/2012 Απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης» (Φ.Ε.Κ. 2844/ Β’/23-10-2012), όπως κυρώθηκαν με την παρ.12 του άρθρου 47 του ν. 4264/2014 (Φ.Ε.Κ. 118/Α’/15-5-2014) και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 4386/2016 (Φ.Ε.Κ. 83/Α’/11-5-2016), δεδομένης της εφαρμογής του Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης (για δεύτερη φορά, πέραν της πιλοτικής εφαρμογής) από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως ακολούθως:

1. 2. Ως προς τον έλεγχο πληρότητας και συμβατότητας των αιτήσεων και των φακέλων των δικαιολογητικών των υποψηφίων προς πιστοποίηση Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης:

1. O ανακεφαλαιωτικός Πίνακας «2» της υπ’ αριθ. ΓΠ/20082/2012 Αποφάσεως του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης» (Φ.Ε.Κ. 2844/ Β’/23-10-2012) τροποποιείται ως ακολούθως:

Πίνακας 2. Κατηγορίες Υποψηφίων για Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

α/α

Κατηγορία Υποψηφίου

Διαδρομή Πιστοποίησης

α) Απευθείας
πιστοποίηση
εκπαιδευτικής
επάρκειας:

β) Απευθείας
συμμετοχή σε
διαδικασία
πιστοποίησης
εκπαιδευτικής
επάρκειας.
Στην κατηγορία αυτή
εμπίπτουν:

γ) Συμμετοχή
σε διαδικασία
πιστοποίησης
Εκπαιδευτικής Επάρκειας
μετά από
παρακολούθηση
πιστοποιημένου
προγράμματος
εκπαίδευσης
εκπαιδευτών:

1

αα) Για τους κατόχους πτυχίου στην εκπαίδευση ενηλίκων ή τη Δια Βίου Μάθηση ή τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση ή τη συνεχή εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική από Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από αντίστοιχα αναγνωρισμένα Ιδρύματα της αλλοδαπής, οι οποίοι στο πλαίσιο των σπουδών τους σχεδίασαν, ανέλυσαν ή και υλοποίησαν Μικροδιδασκαλίες. Οι ενδιαφερόμενοι εντάσσονται απευθείας στο Μητρώο Εκπαιδευτών και τους αποδίδεται μοναδικός κωδικός, που ισχύει για κάθε συνεργασία του εκπαιδευτή με όλους τους φορείς του Εθνικού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης.

ν

 

 

2

αα) Όσοι διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην εκπαίδευση ενηλίκων ή τη Δια Βίου μάθηση ή τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση ή τη συνεχή εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική από Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από αντίστοιχα αναγνωρισμένα Ιδρύματα της αλλοδαπής, οι οποίοι στο πλαίσιο των σπουδών τους σχεδίασαν, ανέλυσαν ή και υλοποίησαν Μικροδιδασκαλίες.

 

ν

 

3

ββ) Οι εκπαιδευτές που είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 113613/3.11.2006 κ.υ.α. (Β΄ 1700) με θέμα: Τροποποίηση της αριθμ. 113172/2005 (Β΄ 1593) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή σε άλλα Μητρώα Εκπαιδευτών και έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών 300 ωρών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ή έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών φορέων που ανήκουν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών.

 

ν

 

4

γγ) Οι εκπαιδευτές με διδακτική πείρα τουλάχιστον 150 ωρών σε ενηλίκους.

 

ν

 

5

Όσοι υποψήφιοι δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω δύο κατηγορίες, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, θα πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς πιστοποιημένο από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. πρόγραμμα εκπαίδευσης Εκπαιδευτών.

 

 

ν

2. Ως προς την επιλογή των Αξιολογητών για τον έλεγχο πληρότητας και συμβατότητας των αιτήσεων και των φακέλων των δικαιολογητικών των υποψηφίων προς πιστοποίηση Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 11-12 του άρθρου 3 της υπ. αριθ. ΓΠ/20082/2012 Απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης» (Φ.Ε.Κ. 2844/ Β’/23-10-2012), όπως κυρώθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 47 του ν. 4264/2014 (Φ.Ε.Κ. 118/Α’/15-5-2014):

α. Αξιολογητές για τον έλεγχο πληρότητας και συμβατότητας των αιτήσεων και των φακέλων των δικαιολογητικών των υποψηφίων προς πιστοποίηση Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης μπορεί να είναι υπάλληλοι του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα για την εφαρμογή, το συντονισμό, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των δράσεων Δια Βίου Μάθησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων και προώθησης της απασχόλησης καθώς και εμπειρογνώμονες σε θέματα Δια Βίου Μάθησης, αγοράς εργασίας ή/και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχοι τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κι έχουν παρακολουθήσει ταχύρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης, το περιεχόμενο του οποίου καθορίζεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Τα ως άνω κριτήρια αντιστοιχούν στο Υπομητρώο Κ2 του Μητρώου Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

β. Το ταχύρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να βασίζεται είτε στη μέθοδο της εκπαίδευσης πρόσωπο με πρόσωπο, είτε σε εξ αποστάσεως μέθοδο και μελέτη ενημερωτικού υλικού που θα αποστέλλεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στους αξιολογητές, είτε σε μικτό σύστημα που συνίσταται στον συγκερασμό των δύο μορφών εκπαιδευτικής πράξης (πρόσωπο με πρόσωπο εκπαίδευση και εξ αποστάσεως εκπαίδευση).

3. Ως προς τη διοικητική διαδικασία που ακολουθείται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

1. Απευθύνεται έγγραφη ενημέρωση προς τους Αξιολογητές του Υπομητρώου Κ2 του Μητρώου Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ώστε να δηλώσουν διαθεσιμότητα για συμμετοχή στους ελέγχους Πληρότητας και Συμβατότητας των αιτήσεων και των φακέλων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων προς πιστοποίηση.

1. Προτεραιότητα έχουν οι Αξιολογητές του Υπομητρώου Κ2 που δηλώνουν συνεχόμενη διαθεσιμότητα.

2. Η συγκρότηση των διμελών κλιμακίων αξιολογητών γίνεται, με Απόφαση του Προέδρου του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ από αξιολογητές του Υπομητρώου Κ2. Τα κλιμάκια αυτά δύναται να συγκροτηθούν α) κατόπιν κλήρωσης ανάλογα με τη δηλωθείσα διαθεσιμότητα, β) με απ΄ ευθείας ορισμό τους από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανάλογα με τον φόρτο εργασίας και τα χρονοδιαγράμματα του έργου.

3. Ο Συντονισμός του έργου των Αξιολογητών του Υπομητρώου Κ2 του Μητρώου Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. γίνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικού Πλαισίου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως προς τα παρακάτω θέματα :
- Κατάρτιση Αξιολογητών.
- Προγραμματισμός και Συντονισμός του έργου Αξιολογητών.
- Ανάθεση φακέλων.
- Επίλυση προβλημάτων (π.χ. ερμηνεία θεσμικού πλαισίου).
- Αρχειοθέτηση Φακέλων.
- Διαχείριση Συμπληρωματικών.
- Διαχείριση εισηγήσεων προς ΔΣ του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

4. Οι δαπάνες που τυχόν προκαλούνται (π.χ. διατροφής, διαμονής, μετακινήσεων κλπ.) των Αξιολογητών του Υπομητρώου Κ2 του Μητρώου Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δεν καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

4. Ως προς την επιλογή των Αξιολογητών και των Επιτηρητών για τη διαδικασία αξιολόγησης για την πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 26-28 του άρθρου 3 της υπ. αριθ. ΓΠ/20082/2012 Απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης» (Φ.Ε.Κ. 2844/ Β’/23-10-2012), όπως κυρώθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 47 του ν. 4264/2014 (Φ.Ε.Κ. 118/Α’/15-5-2014:

α. Αξιολογητές για την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, δύνανται να είναι όσοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αξιολογητών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και διαθέτουν Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (Master ή Διδακτορικό) στην Παιδαγωγική Επιστήμη ή στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ή στη Δια Βίου Μάθηση ή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση ή στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση ή στη Συνεχή Εκπαίδευση ή στην Εκπαιδευτική Πολιτική ή στη Διαχείριση ή/και Εκπαίδευση Ανθρωπίνων Πόρων της ημεδαπής ή αντίστοιχο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα ισοτιμιών και πενταετή (5) επαγγελματική εμπειρία ή/και σημαντικό διδακτικό έργο συναφή με το αντικείμενο των σπουδών τους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς εξειδικευμένο σύντομο πρόγραμμα κατάρτισης. Τα ως άνω κριτήρια αντιστοιχούν στο Υπομητρώο Κ3 του Μητρώου Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

β. Επιτηρητές της διαδικασίας αξιολόγησης για την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, δύνανται να είναι υπάλληλοι του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή εμπειρογνώμονες από το Μητρώο Αξιολογητών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Οι Επιτηρητές αντλούνται από το Υπομητρώο Κ1 του Μητρώου Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

γ. Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θα αποφασίζει για την επιλογή των αξιολογητών της εκπαιδευτικής επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων καθώς και των επιτηρητών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς εξειδικευμένο σύντομο πρόγραμμα κατάρτισης.

δ. Το εξειδικευμένο σύντομο πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να βασίζεται είτε στη μέθοδο της εκπαίδευσης πρόσωπο με πρόσωπο, είτε σε εξ αποστάσεως μέθοδο και μελέτη ενημερωτικού υλικού που θα αποστέλλεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στους αξιολογητές, είτε σε μικτό σύστημα που συνίσταται στον συγκερασμό των δύο μορφών εκπαιδευτικής πράξης (πρόσωπο με πρόσωπο εκπαίδευση και εξ αποστάσεως εκπαίδευση).

5. Ως προς τη διοικητική διαδικασία που ακολουθείται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

α. Η Οργανωτική Επιτροπή για την επικουρία του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και της Επιτροπής Εξετάσεων Εκπαιδευτικής Επάρκειας (Ε.Ε.Ε.Π.) για τη διεξαγωγή των Εξετάσεων Πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης, η οποία συνιστάται και συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. απευθύνει έγγραφη ενημέρωση προς τους Αξιολογητές του Υπομητρώου Κ3 και προς τους Επιτηρητές του Υπομητρώου Κ1 του Μητρώου Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

β. Οι Αξιολογητές του Υπομητρώου Κ3 για την πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης που δηλώνουν διαθεσιμότητα έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς εξειδικευμένο σύντομο πρόγραμμα κατάρτισης.

γ. Προτεραιότητα έχουν οι Αξιολογητές του Υπομητρώου Κ3 που δηλώνουν συνεχόμενη διαθεσιμότητα.

δ. Η σύνθεση των κλιμακίων των Αξιολογητών του Υπομητρώου Κ3 γίνεται κατόπιν κλήρωσης, ανάλογα με τη δηλωθείσα διαθεσιμότητα, τον φόρτο εργασίας και τα χρονοδιαγράμματα του έργου.

ε. Ο Συντονισμός του έργου των Αξιολογητών του Υπομητρώου Κ3 και των Επιτηρητών του Υπομητρώου Κ1 του Μητρώου Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. γίνεται από την Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με το Τμήμα και τη Διεύθυνση Πιστοποίησης Προσόντων για την εκάστοτε διεξαγωγή των Εξετάσεων Πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης ως προς τα παρακάτω θέματα :
- Κατάρτιση/Ενημέρωση Αξιολογητών.
- Προγραμματισμός και Συντονισμός του έργου Αξιολογητών.
- Αναθέσεις.
- Επίλυση προβλημάτων (π.χ. ερμηνεία θεσμικού πλαισίου).
- Αρχειοθέτηση Φακέλων.
- Διαχείριση εισηγήσεων προς ΔΣ του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

6. Συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης «Φυσικώς Αδυνάτων» υποψηφίων.

1. Στην κατηγορία των «Φυσικώς Αδυνάτων» (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες) εμπίπτουν μόνο οι υποψήφιοι που:

α. Έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή που συνδέεται με τα άνω άκρα.

β. Πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή.

γ. Δεν είναι δυνατόν να εξετασθούν στο Θεωρητικό Μέρος με γραπτές εξετάσεις σύμφωνα με γνωμάτευση, η οποία κατατίθεται από τους υποψήφιους στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και με την οποία πιστοποιείται ότι είναι αδύνατη η αξιολόγηση των υποψηφίων με γραπτή εξέταση λόγω ειδικών μαθησιακών δυσκολιών (π.χ. δυσλεξίας, δυσαριθμησίας, δυσγραφίας, δυσαναγνωσίας, δυσορθογραφίας).

2α. Όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν στην περίπτωση α του σημείου 1 της πρώτης παραγράφου του παρόντος επισυνάπτουν στην αίτησή τους γνωμάτευση, σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία προκύπτει ότι η εξέταση Θεωρητικού Μέρους δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί με γραπτές εξετάσεις και οι υποψήφιοι εξετάζονται στο Θεωρητικό Μέρος των εξετάσεων προφορικά. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί σχετική γνωμάτευση οι ως άνω αναπηρίες πιστοποιούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

β. Όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν στην περίπτωση β του σημείου 1 της πρώτης παραγράφου του παρόντος οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι επισυνάπτουν στην αίτησή τους γνωμάτευση Δημόσιου Νοσοκομείου, η οποία φέρει σφραγίδα από: i) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή iii) Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του υποψηφίου, η οποία φέρει σφραγίδα του Διευθυντή του Κέντρου, από την οποία προκύπτει η αδυναμία του υποψηφίου να συμμετάσχει σε γραπτή εξέταση. Στη γνωμάτευση, εκτός από το κάταγμα ή την προσωρινή βλάβη, πρέπει να πιστοποιείται ρητώς η αδυναμία χρήσης του άνω άκρου για γραφή και να αναγράφεται το χρονικό διάστημα ισχύος της γνωμάτευσης, το οποίο πρέπει να συμπίπτει με την περίοδο των εξετάσεων.

γ. Όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν στην περίπτωση γ του σημείου 1 της πρώτης παραγράφου του παρόντος επισυνάπτουν στην αίτησή τους γνωμάτευση από Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο (Ι.Π.Δ.) άλλων υπουργείων, με την οποία πιστοποιείται ότι είναι αδύνατη η αξιολόγηση των υποψηφίων με γραπτή εξέταση, λόγω ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Γνωματεύσεις από τις οποίες δεν προκύπτει η αδυναμία της γραπτής εξέτασης λόγω των πιστοποιούμενων ειδικών μαθησιακών δυσκολιών (π.χ. δυσλεξίας) δεν γίνονται δεκτές. Οι ως άνω γνωματεύσεις κατατίθενται σε έντυπη μορφή μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

3. Όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν στις περιπτώσεις α, β και γ του σημείου 1 της πρώτης παραγράφου του παρόντος, εξετάζονται στο Θεωρητικό Μέρος των εξετάσεων προφορικά.

4. Στα επιλεγέντα εν γένει Εξεταστικά Κέντρα για τη διενέργεια των Εξετάσεων Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εξετάζονται και οι «Φυσικώς Αδύνατοι» υποψήφιοι.

7. Αξιολόγηση «Φυσικώς Αδυνάτων» υποψηφίων

α. Για το Θεωρητικό Μέρος των εξετάσεων πιστοποίησης των «Φυσικώς Αδύνατων» υποψηφίων ορίζονται τρεις (3) αξιολογητές προφορικής εξέτασης Θεωρητικού Μέρους "Φυσικώς Αδυνάτων" από το Υπομητρώο Κ3 του Μητρώου Αξιολογητών – Επιτηρητών - Ελεγκτών – Επιθεωρητών - Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κι ένας (1) Επιτηρητής από το Υπομητρώο Κ2 του Μητρώου Αξιολογητών – Επιτηρητών - Ελεγκτών – Επιθεωρητών - Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς εξειδικευμένο σύντομο πρόγραμμα κατάρτισης.

β. Οι δύο (2) αξιολογητές εξετάζουν ως βαθμολογητές και ο τρίτος παρίσταται κατά την προφορική εξέταση ως αναβαθμολογητής, για να αξιολογήσει τον υποψήφιο σε περίπτωση διαφοράς βαθμολογίας μεγαλύτερης των τριών (3) μονάδων μεταξύ των δύο (2) αξιολογητών. Η βαθμολόγηση στο Θεωρητικό Μέρος διενεργείται επιτόπου από τους ορισμένους αξιολογητές.

γ. Οι Αξιολογητές κατά τη διάρκεια της εξέτασης του «Φυσικώς Αδύνατου» υποψηφίου αναγράφουν στο τετράδιο τον τρόπο εξέτασής του και τις σημειώσεις τους ανά θέμα εξέτασης. Το γραπτό δοκίμιο υπογράφεται από τους δύο (2) Αξιολογητές και τον Επιτηρητή και παραδίδεται στον Υπεύθυνο του Εξεταστικού Κέντρου.

δ. Ως «Επιτυχών» στο Θεωρητικό Μέρος των Εξετάσεων Πιστοποίησης θεωρείται αυτός που αξιολογήθηκε με βαθμό τουλάχιστον δέκα (10) έως είκοσι (20). Η βαθμολόγηση γίνεται με ακέραιο αριθμό. Όλοι οι βαθμοί γράφονται διψήφιοι με την πρόταση του αριθμού μηδέν (0) στους μονοψήφιους αριθμούς. Κάθε ένας από τους δύο βαθμολογητές αναγράφει στην αντίστοιχη θέση του τετραδίου το Ονοματεπώνυμό του, το βαθμό αριθμητικώς και ολογράφως αι υπογράφει στην εσωτερική πλευρά του εξωφύλλου του τετραδίου.

ε. Ο τελικός βαθμός προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών των δύο (2) βαθμολογητών διαιρούμενος διά του δύο (2). Η βαθμολόγηση γίνεται με ακέραιο βαθμό. Εάν μετά τη διαίρεση του αθροίσματος των βαθμών των δύο (2) βαθμολογητών προκύπτει δεκαδικός αριθμός, ο βαθμός αυτός στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο (εάν το δεκαδικό στοιχείο είναι > 0.5) ή προηγούμενο (εάν το δεκαδικό στοιχείο είναι < 0.5), ακέραιο βαθμό.

στ. Μετά το τέλος της διαδικασίας βαθμολόγησης κάθε τετραδίου αποκαλύπτονται από τον Επιτηρητή τα στοιχεία του υποψηφίου, με την αποκόλληση της μαύρης αδιαφανούς ταινίας και εξετάζεται εάν μεταξύ των βαθμών του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη από τρεις (3) μονάδες. Τετράδιο που παρουσιάζει διαφορά βαθμολογίας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή μεγαλύτερη από τρεις (3) μονάδες αναβαθμολογείται από τρίτο βαθμολογητή. Πριν από την αναβαθμολόγηση, ο Επιτηρητής καλύπτει με μαύρο αδιαφανές αυτοκόλλητο τη βαθμολογία τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου βαθμολογητή.

ζ. Ο τρίτος βαθμολογητής αναγράφει τη βαθμολογία αριθμητικά και ολογράφως με μαύρο στυλό και υπογράφει, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

η. Ο τελικός βαθμός στην περίπτωση αναβαθμολόγησης, προκύπτει από το άθροισμα των τριών βαθμών διαιρούμενο διά του τρία (3).

θ. Αν προκύπτει δεκαδικός αριθμός, ο βαθμός αυτός στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο (εάν το δεκαδικό στοιχείο είναι >0.5) ή προηγούμενο (εάν το δεκαδικό στοιχείο είναι <0.5) ακέραιο βαθμό. Ο Επιτηρητής μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης και την παράδοση του κάθε τετραδίου στον Υπεύθυνο Εξεταστικού Κέντρου, ο οποίος και γνωστοποιεί στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. τη βαθμολογία των εξετασθέντων.

8. Ως προς τη διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων και της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων σχετικά με την αξιολόγησή τους.

1. Όσοι από τους εξετασθέντες επιθυμούν να λάβουν γνώση του γραπτού δοκιμίου τους μπορούν να υποβάλλουν οι ίδιοι ή νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι τους στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία έγκρισης των αποτελεσμάτων, αίτηση για επίδειξη του γραπτού δοκιμίου τους. Η επίδειξη του γραπτού δοκιμίου γίνεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του ή του διαβατηρίου του. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει το γραπτό δοκίμιο του και να κρατήσει σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις του. Καθ΄όλη τη διάρκεια της επίδειξης είναι παρών και αρμόδιος υπάλληλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τήρηση της όλης διαδικασίας. Μετά τη λήξη της επίδειξης ο ενδιαφερόμενος υπογράφει στην αίτηση που είχε υποβάλει στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ότι έλαβε γνώση του γραπτού δοκιμίου του.

Το αυτό ισχύει αναλόγως και για την περίπτωση αιτήματος επίδειξης της βιντεοσκοπημένης μικροδιδασκαλίας.

Ο Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Bασίλειος Δαγδιλέλης

 


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αρ.Φύλλου 2844
23 Οκτωβρίου 2012

Αριθ. ΓΠ/20082
Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης .

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Έχοντας υπόψη:

1. Τον Ν. 3879/2010 (ΦΕΚ 163 Α΄) «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 118 Α΄) και ισχύει, και ιδίως το άρθρο 19 του Ν. 387/2010.

2. Την αριθ. 155723/Η/08.12.2010 (ΦΕΚ 405/ΥΟΔΔ) απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.)», η οποία εκδόθηκε δυνάμει της διατάξεως της παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 3879/2010, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 32 του Ν. 4027/2011 (ΦΕΚ 233/Α΄) «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις».

3. Την αριθ. 158993/ Η/2010 (ΦΕΚ 1956/Β΄) απόφαση της Αναπληρωτού Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση θεμάτων Λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.)».

4. Την αριθ. 119959/Η/20.10.2011 (ΦΕΚ 2351/Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Συγχώνευση διά απορροφήσεως των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου “Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Δια Βίου Μάθησης (Ε.Κ.Ε.Π.Ι.Σ.)”, “Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Κ.Ε.Π.)” και “Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.)” εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων», όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. 147726/Η/23.12.2011 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 2957/Β΄) «Τροποποίηση του άρθρου 3 της 119959/Η/ 20.10.2011 κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα “Συγχώνευση διά απορροφήσεως των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου “Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Δια Βίου Μάθησης (Ε.Κ.Ε.Π.Ι.Σ.)”, “Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Κ.Ε.Π.)” και “Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.)” εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων».

5. Τον Ν. 3191/2003 (ΦΕΚ 258/Α΄) «Το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α.)».

6. Τον Ν. 3614/2007 (ΦΕΚ 276/Α΄) «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013».

7. Τις διατάξεις του Π.Δ. 67/1997 (ΦΕΚ 61/Α΄) «Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

8. Την αριθ. 113613/3.11.2006 (ΦΕΚ 1700/Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών − Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Τροποποίηση της αριθ. 113172/2005 (ΦΕΚ 1593/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων».

9. Την αριθ. 36952/1275/2008 (ΦΕΚ 986/Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Τροποποίηση της αριθ. 107900/16.3.2001 (ΦΕΚ 599/Β΄/21.5.2001) ως τροποποιηθείσα ισχύει, κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με σκοπό την αναδιάρθρωση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 3614/2007».

10. Την αριθ. 15188/οικ. 3968 (ΦΕΚ 915/Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Τροποποίηση της αριθ. οικ. 55582/1933/2008 (ΦΕΚ 1491/Β΄) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. 0.15968/3.2570/2010 (ΦΕΚ 1503/Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου των Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΚΤ ή το ΕΤΠΑ βάσει του άρθρου 34, παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού 1083/2006, όπως ισχύει, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007−2013) για όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που εμπεριέχουν δράσεις κατάρτισης».

11. Τον Κανονισμό (ΕΚ) 1081/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2006 «για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1784/1999», όπως ισχύει.

12. Τον Κανονισμό (ΕΚ) 1083/2006 του Συμβουλίου της 11ης Ιουλίου 2006 περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1260/1999, όπως ισχύει.

13. Τον Κανονισμό (ΕΚ) 1828/2006 της Επιτροπής της 8ης Δεκεμβρίου 2006 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την Εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής και του Κανονισμού (ΕΚ) 1080/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως ισχύει.

14. Το άρθρο 90 του «Κώδικα για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α΄), όπως ισχύει.

15. Το άρθρο 3 του Π.Δ. 85/2012 (ΦΕΚ 141/Α΄) «΄Ιδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών».

16. Το άρθρο 3 της αριθ. 76051/2012 απόφασης (ΦΕΚ 2091/Β΄) «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεόδωρο Παπαθεοδώρου».

17. Τον N. 3861/2010 (ΦΕΚ 112/Α΄) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις».

18. Το Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α΄) «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις».

19. Την αριθ. Β/19019/5.10.2012 απόφαση της αριθ. 35/4.10.2012 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θέμα 16ο: «΄Εγκριση Σχεδίου ΥΑ για το Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Μη Τυπικής Εκπαίδευσης», η οποία διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ΓΠ/19061/5.10.2012 έγγραφο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

20. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΣΤΟΧΟΙ

1. Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), σύμφωνα με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής και ειδικότερα της εθνικής πολιτικής αναπτύσσει και εφαρμόζει Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Μη Τυπικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων (στο εξής Εκπαιδευτές Ενηλίκων) και συγκροτεί Μητρώο Εκπαιδευτών Μη Τυπικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια (εφεξής «Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων») με στόχο την αναβάθμιση του συστήματος της μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης,τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων και την ουσιαστική αναβάθμιση των προσόντων των εκπαιδευτώνπου δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων.

2. Με την παρούσα καθορίζονται:

α) Οι όροι αναγνώρισης της εκπαιδευτικής επάρκειας, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησής της, καθώς και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες για την αναγνώριση και πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας αυτής.

β) Τα θέματα που αφορούν στην εγγραφή στο Μητρώο και τη διαγραφή από αυτό, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικό με την τήρηση, επικαιροποίηση και ενημέρωση του Μητρώου.

γ) Οι προδιαγραφές των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εκπαιδευτών της μη τυπικής εκπαίδευσης και ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την επιστημονική υποστήριξη και εποπτεία τους.

δ) Οι προϋποθέσεις και οι όροι τους οποίους πρέπει να πληρούν φορείς της τυπικής και της μη τυπικής εκπαίδευσης για να υλοποιούν τέτοια προγράμματα. Τα προγράμματα εκπαίδευσης των Εκπαιδευτών πιστοποιούνται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σύμφωνα με τις παραπάνω προδιαγραφές.

Άρθρο 2
ΟΡΙΣΜΟΙ

1. Ως Εκπαιδευτής Ενηλίκων ορίζεται ο επαγγελματίας, ο οποίος διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός του και την απαιτούμενη πιστοποιημένη Εκπαιδευτική Επάρκεια για τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων και την επαγγελματική κατάρτιση στο πλαίσιο της Δια Βίου μάθησης, όπως προσδιορίζεται σχετικά στο εκάστοτε ισχύον πιστοποιημένο Επαγγελματικό Περίγραμμα Εκπαιδευτή Ενηλίκων και στο αντίστοιχο Πλαίσιο Προγράμματος εκπαίδευσης Εκπαιδευτών.

Ο Εκπαιδευτής Ενηλίκων συμμετέχει στον καθορισμό των μαθησιακών στόχων των προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκωνκαιεξειδικεύει τους στόχους στις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας των εκπαιδευομένων. Διευκολύνει τους εκπαιδευόμενους στην απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Επιλέγει τις κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθόδους και τεχνικές με στόχο την επίτευξη των προσδοκώμενωνμαθησιακών αποτελεσμάτων.

2. Ως Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Ενηλίκων ορίζεται ο επαγγελματίας, ο οποίος διαθέτει τα προσόντα και τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται παραπάνω και επιπλέον εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που τον καθιστούν ικανό να συντονίζει και να εκπαιδεύει ομάδες Εκπαιδευτών Ενηλίκων στα θεματικά αντικείμενα της γενικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων και της Δια Βίου μάθησης.

3. Ως Εκπαιδευτική Επάρκεια ορίζεται η αποδεδειγμένη ανταπόκριση στις Επαγγελματικές Λειτουργίες καθώς και η επιβεβαίωση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του Εκπαιδευτή Ενηλίκων,όπως αποτυπώνονται στο εκάστοτε ισχύον πιστοποιημένο Επαγγελματικό Περίγραμμα Εκπαιδευτή Ενηλίκων και στο αντίστοιχο Πλαίσιο Προγράμματος εκπαίδευσης Eκπαιδευτών. Η πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων οδηγεί στην ένταξή τους στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

4. Ως επικαιροποίηση του πιστοποιημένου Επαγγελματικού Περιγράμματος του «Εκπαιδευτή Ενηλίκων» ορίζεται η αποτύπωση και ανάλυση των νέων, διευρυμένων επαγγελματικών λειτουργιών του Εκπαιδευτή Ενηλίκων στο πεδίο της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων και της επαγγελματικής κατάρτισης και ο καθορισμός των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε αντιστοιχία με τις επιμέρους επαγγελματικές λειτουργίες και δραστηριότητες που συνιστούν το συνολικό πρότυπο επαγγελματικό προσόν του Εκπαιδευτή Ενηλίκων και είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση/την απόκτηση της εκπαιδευτικής επάρκειας.

5. Ως Πλαίσιο Προγράμματος ορίζεται το πλαίσιο βάσει του οποίου προσδιορίζονται τα μαθησιακά αποτελέσματα, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, η εκπαιδευτική μεθοδολογία, τα εκπαιδευτικά μέσα,η διάρκεια, η διαδικασία αξιολόγησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων καθώς και οι διαδικασίες εκπαίδευσης. Το πλαίσιο προγράμματος καθορίζει τις γενικές προδιαγραφές που αφορούν στο σχεδιασμό, την οργάνωση μαθησιακών διαδικασιών και διαδικασιών αυτοαξιολόγησης, ενώ το εκάστοτε πρόγραμμα αφορά στην εφαρμογή του πλαισίου προγράμματος.

6. Ως Μητρώο Εκπαιδευτών μη τυπικής εκπαίδευσης Ενηλίκων(στο εφεξής, «Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων») ορίζεται το Μητρώο που τηρείται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στο οποίο εντάσσονται οι Εκπαιδευτές που διαθέτουν πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια. Το Μητρώο απαρτίζεται από τα εξής ΥποΜητρώα: α) των Εκπαιδευτών Ενηλίκων και β) των Εκπαιδευτών Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

Στο Μητρώο είναι δυνατόν να τηρούνται ηλεκτρονικά και κλαδικά υπομητρώα φορέων επαγγελματικής κατάρτισης του δημοσίου τομέα που υλοποιούν προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης, κατόπιν υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

7. Ως Ατομικό Ηλεκτρονικό Χαρτοφυλάκιο Προσόντων (e−Portfolio) ορίζεται το σύνολο των στοιχείων του κάθε εκπαιδευτή, τα οποία καταχωρίζονται στο Μητρώο και αφορούν στην εκπαίδευση και κατάρτιση που έχει λάβει, την επαγγελματική του πείρα και άλλα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που επιθυμεί να περιλαμβάνονται σε αυτό.

Άρθρο 3
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

1. Στη διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας δύνανται να συμμετέχουν:

α) Οι Εκπαιδευτές που είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο (Μητρώο Α), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. 113613/3.11.2006 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1700/Β΄) με θέμα: Τροποποίηση της αριθ. 113172/2005 (ΦΕΚ 1593/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

β) Όσοι νέοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται να πιστοποιήσουν την εκπαιδευτική τους επάρκεια.

2. Η πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων οδηγεί στην ένταξη στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων το οποίο απαρτίζεται από το ΥποΜητρώο των Εκπαιδευτών Ενηλίκων και το ΥποΜητρώο των Εκπαιδευτών Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

3. Οι Εκπαιδευτές που είναι ήδη ενταγμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών (Μητρώο Β), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. 113613/3.11.2006 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1700/Β΄) με θέμα: Τροποποίηση της αριθ. 113172/2005 (ΦΕΚ 1593/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων, εντάσσονται απευθείας στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων. Για τους Εκπαιδευτές που είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο (Μητρώο Α) ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 10 της παρούσας απόφασης.

4. Οι υποψήφιοι για το ΥποΜητρώο «Εκπαιδευτών Ενηλίκων» πρέπει να διαθέτουν:

Είτε:
α) Τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών έχει εκδοθεί από ίδρυμα της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένος από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα ισοτιμιών. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται οι συναφείς τίτλοι σπουδών που επιτρέπουν την άσκηση ενός επαγγέλματος, εφόσον κατά τον χρόνο κτήσης τους δεν απονέμονταν στην Ελλάδα αντίστοιχοι τίτλοι σπουδών.

Είτε:
β) Τίτλο σπουδών οποιουδήποτε επιπέδου του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, πλην της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και τριετή επαγγελματική ή και διδακτική πείρα, συναφή με την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών έχει εκδοθεί από ίδρυμα της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένος από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα ισοτιμιών.

Επίσης, συμπεριλαμβάνονται οι συναφείς τίτλοι σπουδών που επιτρέπουν την άσκηση ενός επαγγέλματος, εφόσον κατά τον χρόνο κτήσης τους δεν απονέμονταν στην Ελλάδα αντίστοιχοι τίτλοι σπουδών.

5. Οι υποψήφιοι για το Υπομητρώο «Εκπαιδευτών των Eκπαιδευτών Eνηλίκων» απαιτείται να διαθέτουν:

α) πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κατεύθυνση/ειδίκευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ή στη Δια Βίου Μάθηση ή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση ή στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση ή/και πτυχίο Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με κατεύθυνση «Συνεχής Εκπαίδευση» ή/και πτυχίο Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με κατεύθυνση «Εκπαιδευτική Πολιτική» της ημεδαπής ή αντίστοιχο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από αρμόδια όργανα ισοτιμιών και αποδεδειγμένη πενταετή (5) επαγγελματική/διδακτική πείρα στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο των σπουδών, η οποία αποκτήθηκε μετά την απόκτηση του πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή

β) μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master ή Διδακτορικό) με κατεύθυνση/ειδίκευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ή στη Δια Βίου Μάθηση ή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση ή στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση της ημεδαπής ή αντίστοιχο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από αρμόδια όργανα ισοτιμιών και αποδεδειγμένη τριετή (3) επαγγελματική/διδακτική πείρα στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο των σπουδών, η οποία αποκτήθηκε μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών, ή

γ) πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με επιμόρφωση διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών σε εκπαίδευση εκπαιδευτών από Δημόσιο Φορέα και αποδεδειγμένη δεκαετή (10ετή) επαγγελματική/διδακτική πείρα στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα στο αντικείμενο της εκπαίδευσης ενηλίκων.

και (αφορά και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις) αποδεδειγμένη διδακτική πείρα 250 ωρών στην εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων, η οποία αποκτήθηκε κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη ή 500 ωρών στην εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων, η οποία αποκτήθηκε κατά τα τελευταία δέκα (10) έτη.

δ) πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια.

6. Η αναγωγή της διδακτικής πείρας του μη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού σε έτη πλήρους απασχόλησης γίνεται ως εξής:

α) Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 750 διδακτικές ώρες αντιστοιχούν σε ένα έτος πλήρους απασχόλησης.

β) Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, 650 διδακτικές ώρες αντιστοιχούν σε ένα έτος πλήρους απασχόλησης.

γ) Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, 210 διδακτικές ώρες αντιστοιχούν σε ένα έτος πλήρους απασχόλησης.

δ) Για τα Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ., ΚΕ.Μ.Ε., Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Ενδοεπιχειρησιακής Κατάρτισης ή άλλους φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης, 500 διδακτικές ώρες αντιστοιχούν σε ένα έτος πλήρους απασχόλησης.

7. Ο υποψήφιος θα πρέπει να τεκμηριώνει όσα δηλώνει στην αίτησή του με αντίστοιχα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στον Πίνακα 1 «Δικαιολογητικά Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας».

Ειδικότερα, όσον αφορά στους τίτλους σπουδών, περιλαμβάνονται όλοι οι τίτλοι του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών έχει δοθεί από ίδρυμα της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένος από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα ισοτιμιών. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται οι συναφείς τίτλοι σπουδών που επιτρέπουν την άσκηση του επαγγέλματος, εφόσον κατά το χρόνο κτήσης του δεν απονέμονταν στην Ελλάδα αντίστοιχοι τίτλοι σπουδών.

8. Για τη συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας οι υποψήφιοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση πλήρως συμπληρωμένη. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αίτησης δηλώνουν τα στοιχεία που θα συγκροτήσουν το ατομικό τους χαρτοφυλάκιο προσόντων, εφόσον με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και πιστοποίησης της εκπαιδευτικής τους επάρκειας ενταχθούν στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων (πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση διατίθεται από τον ιστότοπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

9. Επιπρόσθετα, ο υποψήφιος καταθέτει στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σφραγισμένο φάκελο με υπογεγραμμένο αντίγραφο της ηλεκτρονικής αίτησης και δικαιολογητικά τεκμηρίωσης των αναγραφομένων σε αυτή, όπως αυτά αποτυπώνονται στον Πίνακα 1.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι για πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, οι οποίοι στην Αίτησή τους δηλώνουν το ΥποΜητρώο «Εκπαιδευτών Ενηλίκων», υποχρεωτικά προσκομίζουν τα δικαιολογητικά με αριθμό 1,2,3,9,10. Οι υποψήφιοι της περίπτωσης β της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου υποχρεωτικά προσκομίζουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τριετή επαγγελματική ή διδακτική πείρα. Οι υποψήφιοι οι οποίοι στην Αίτησή τους δηλώνουν το ΥποΜητρώο «Εκπαιδευτών Εκπαιδευτών Ενηλίκων», υποχρεωτικά προσκομίζουν τα δικαιολογητικά με αριθμό 1, 2, 3, 9, 10. Επιπλέον προσκομίζουν, είτε τα δικαιολογητικά με αριθμό 5, 6, (6.1., 6.2., 6.3) είτε τα δικαιολογητικά με αριθμό 7, 8 (8.1., 8.2.) . Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά κατατίθενται εφόσον έχουν δηλωθεί τα αντίστοιχα στοιχεία στα πεδία της αίτησης.

Σε περίπτωση που η υπογεγραμμένη και κατατεθειμένη εγγράφως αίτηση διαφέρει από την ηλεκτρονική, υπερισχύει αυτής.

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται τα δικαιολογητικά (υποχρεωτικά και προαιρετικά) που προσκομίζουν
οι υποψήφιοι:

Πίνακας 1. Δικαιολογητικά Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Κατηγορία
Δικαιολογητικού

Δικαιολογητικά Αίτησης Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας

Γενικά Στοιχεία

1

I. Πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη αίτηση (εκτύπωση ηλεκτρονικής αίτησης)

2

Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατηρίου

Εκπαίδευση-Διά Βίου Μάθηση

3

Τίτλοι σπουδών

4

Βεβαιώσεις / Πιστοποιητικά δημοσίων φορέων που υλοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών

Επαγγελματική πείρα

5

Βεβαιώσεις εργοδοτών ή/και συνεργασιών στις οποίες θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια ο φορέας/ οργανισμός/ επιχείρηση στον οποίο αποκτήθηκε η πείρα, η/οι θέση/εις εργασίας με αναλυτική για κάθε θέση περιγραφή των αρμοδιοτήτων, καθώς και η χρονική διάρκεια απασχόλησης στη/στις συγκεκριμένη/ες θέση/εις εργασίας και

6

Αποδεικτικά στοιχεία του κύριου φορέα ασφαλιστικής κάλυψης (ένσημα I.K.A. ή άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων) ή

6.1

Αποδεικτικά στοιχεία φορολογικού τύπου (π.χ. Απόδειξη ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, βεβαιώσεις δημοσίων υπηρεσιώνκ.λπ.) ή

6.2

Πιστοποιητικά προϋπηρεσίας θεωρημένα από την Επιθεώρηση Εργασίας

6.3

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ: Διευκρινίζεται ότι οι Αυτοαπασχολούμενοι - Εργοδότες - Ελεύθεροι Επαγγελματίες είναι απαραίτητο να προσκομίζουν οπωσδήποτε Αποδεικτικά και Φορολογικού και όχι μόνον Ασφαλιστικού τύπου για την τεκμηρίωση της επαγγελματικής πείρας που δηλώνουν

Διδακτική πείρα

7

Βεβαιώσεις διδακτικής πείρας στις οποίες θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια ο φορέας/ οργανισμός, ο τίτλος του προγράμματος εκπαίδευσης κατάρτισης, το θεματικό αντικείμενο εκπαίδευσης, η συνολική χρονική διάρκεια της απασχόλησης, το σύνολο των ωρών εκπαίδευσης καθώς και ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών της ομάδας των εκπαιδευομένων (όσον αφορά στη γενική εκπαίδευση ενηλίκων: γενικός πληθυσμός, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όσον αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση: άνεργοι, εργαζόμενοι, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες) και

8

Αποδεικτικά στοιχεία του κύριου φορέα Ασφαλιστικής κάλυψης (Ενσημα I.K.A. ή άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων) ή

8.1

Αποδεικτικά στοιχεία φορολογικού τύπου (π.χ. Απόδειξη ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, βεβαιώσεις δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ.) ή

8.2

Πιστοποιητικά Προϋπηρεσίας, θεωρημένα από την επιθεώρηση Εργασίας

Υ.Δ.

9

Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 στην οποία ο υποψήφιος θα βεβαιώνει ότι:

- Δεν συντρέχουν τα κωλύματα του άρθρου 8 του ν.2683/1999. (Στην περίπτωση που ο υποψήφιος έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου Ο.Τ.Α. ή υπαλλήλου Ν.Π.Δ.Δ. δεν συμπληρώνει το σημείο αυτό)

- Αποδέχεται το δικαίωμα του ΕΟΠΠΕΠ. για χρήση, στατιστική επεξεργασία και δημοσιοποίηση των στοιχείων που έχει υποβάλει, εΦόσον ενταχθεί στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων

- Δεν κατέχει θέσεις/ιδιότητες που είναι ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του μέλους του Μητρώου Εκπαιδευτών Ενηλίκων, όπως αυτές περιγράφονται στην παρούσα Απόφαση.

- Όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον Φάκελο υποψηφιότητας είναι αληθή

Χρηματικό ποσό

10

Αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού, το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με ΑπόΦαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

10. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θα δέχεται συνεχώς ηλεκτρονικές αιτήσεις και δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στη διαδικασία Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας. Οι αιτήσεις και τα συναφή δικαιολογητικά θα ελέγχονται περιοδικά και σύμφωνα με τις ανάγκες, όπως αυτές θα καθορίζονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Η αποστολή των φακέλων των δικαιολογητικών μπορεί να γίνεται μέσω ταχυδρομείου (απλοί ή συστημένοι) ή μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

11. Οι αιτήσεις και οι φάκελοι των δικαιολογητικών αξιολογούνται από δύο αξιολογητές του Μητρώου Αξιολογητών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Ως αξιολογητές δύνανται να συμμετάσχουν υπάλληλοι του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα για την εφαρμογή, το συντονισμό, τον έλεγχο και αξιολόγηση των δράσεων Δια Βίου Μάθησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων και προώθησης της απασχόλησης καθώς και εμπειρογνώμονες σε θέματα Δια Βίου Μάθησης, αγοράς εργασίας ή/και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του Μητρώου Αξιολογητών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Οι ως άνω αξιολογητές θα πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

12. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή όλων των ανωτέρω στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων και των φακέλων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι η παρακολούθηση ταχύρυθμου προγράμματος κατάρτισης, το περιεχόμενο του οποίου θα καθορίζεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

13. Η συμμετοχή των αξιολογητών σε έλεγχο Πληρότητας και Συμβατότητας είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ενταγμένου ή του υποψήφιου προς ένταξη στα Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Σε περίπτωση που αξιολογητής Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας είναι ήδη ενταγμένος ή υποψήφιος προς ένταξη στα ανωτέρω Μητρώα, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση διαγραφής ή να παραιτηθεί της υποψηφιότητάς του από τα αντίστοιχα Μητρώα, προκειμένου να συμμετέχει ως αξιολογητής σε Έλεγχο Πληρότητας και Συμβατότητας.

14. Οι αξιολογητές Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας έχουν ως έργο τα ακόλουθα:

α) Ελέγχουν και αποφαίνονται για την πληρότητα και συμβατότητα της αίτησης και των δικαιολογητικών που υποβάλλει ο υποψήφιος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3.

β) Ελέγχουν και επαληθεύουν, βάσει των συνημμένων δικαιολογητικών, τα δηλωθέντα στην αίτηση του υποψηφίου.

γ) Αποφασίζουν για την τελική αντιστοίχιση των τίτλων σπουδών και της επαγγελματικής/διδακτικής πείρας του υποψηφίου σε κωδικούς σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον Εθνικό Σύστημα Ταξινόμησης Επαγγελμάτων

δ) Κατατάσσουν τον υποψήφιο, ανάλογα με τα προσόντα και την πείρα του, σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 17 του παρόντος άρθρου.

ε) Συντάσσουν τη σχετική εισήγηση προς την αρμόδια Διεύθυνση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

15. Σε περίπτωση που η αίτηση είναι ελλιπώς ή λανθασμένα συμπληρωμένη ή τα δικαιολογητικά είναι ελλιπή ή δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης, είναι δυνατόν να ζητηθεί από τον υποψήφιο να προχωρήσει στη διόρθωση ή συμπλήρωση τμημάτων ή και του συνόλου της αίτησης και στην ορθή επανυποβολή της ή/και να προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα δικαιολογητικά εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών. Μετά την υποβολή και παραλαβή των παραπάνω, οι δύο αξιολογητές εξετάζουν εκ νέου την αίτηση και τα δικαιολογητικά ως ανωτέρω.

16. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης, ο φάκελος του υποψηφίου χαρακτηρίζεται

α) «πλήρης», εφόσον έχουν προσκομιστεί όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και

β) «μη πλήρης», στην περίπτωση που ο υποψήφιος είτε
αα) δεν επανυποβάλλει την διορθωμένη/συμπληρωμένη ηλεκτρονική αίτηση ή/και δεν προσκομίσει τα δικαιολογητικά που έχουν ζητηθεί, εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών είτε
ββ) υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση ή/και προσκομίσει δικαιολογητικά τα οποία όμως δεν είναι πλήρη ή συμβατά με τα προβλεπόμενα.

Στην περίπτωση αυτή, ο υποψήφιος δεν δύναται να συμμετάσχει περαιτέρω σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας. Μπορεί να υποβάλει νέα ηλεκτρονική αίτηση και να αποστείλει φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε επόμενη εξεταστική περίοδο.

17. Εφόσον ο φάκελος του υποψήφιου χαρακτηριστεί πλήρης, οι αξιολογητές εντάσσουν τους υποψηφίους σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

α) Απευθείας πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας. Για τα μέλη

αα) του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των βαθμίδων καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή, επίκουρου καθηγητή στο επιστημονικό πεδίο της Δια Βίου μάθησης ή της εκπαίδευσης ενηλίκων ή της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, της βαθμίδας του λέκτορα με τριετή πείρα στο επιστημονικό πεδίο της Δια Βίου μάθησης ή της εκπαίδευσης ενηλίκων ή της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης ή και για τα μέλη,

ββ) του Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα και διαθέτουν τριετή πείρα στο επιστημονικό πεδίο της Δια Βίου μάθησης ή της εκπαίδευσης ενηλίκων ή της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, πιστοποιείται απευθείας η εκπαιδευτική τους επάρκεια.

(προσθήκη με την αρ.10472 - ΦΕΚ 2844/2012)
γγ) των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης με τουλάχιστον εικοσαετή εμπειρία στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων, η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση της υπηρεσίας υπογεγραμμένη από τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης.

Οι ενδιαφερόμενοι εντάσσονται απευθείας στο Μητρώο Εκπαιδευτών και τους αποδίδεται μοναδικός κωδικός, που ισχύει για κάθε συνεργασία του εκπαιδευτή με όλους τους φορείς του Εθνικού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης.

β) Απευθείας συμμετοχή σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας.

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν:

αα) Όσοι είναι μέλη διδακτικού επιστημονικού προσωπικού των ιδρυμάτωντριτοβάθμιας εκπαίδευσης των βαθμίδων καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή, επίκουρου και λέκτορα. Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία αξιολόγησης θα αφορά μόνον θέματα σχετικά με ειδικέςπολιτικές και πρακτικές στο πεδίο τους Δια Βίου Μάθησης.

ββ) Όσοι διαθέτουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην εκπαίδευση ενηλίκων ή τη Δια Βίου μάθηση ή τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση ή τη συνεχή εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική από ΄Ιδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από αντίστοιχα αναγνωρισμένα Ιδρύματα της αλλοδαπής και στο πλαίσιο των σπουδών τους σχεδίασαν, ανέλυσαν ή και υλοποίησαν Μικροδιδασκαλίες.

γγ) Οι εκπαιδευτές που είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων,σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. 113613/3.11.2006 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1700/Β΄) με θέμα: Τροποποίηση της αριθ.113172/2005 (ΦΕΚ 1593/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων και έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών 300 ωρών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

δδ) Οι εκπαιδευτές που είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. 113613/3.11.2006 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1700/Β΄) με θέμα: Τροποποίηση της αριθ.113172/2005 (ΦΕΚ 1593/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή και σε άλλα Μητρώα Εκπαιδευτών και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών φορέων που ανήκουν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών.

εε) Οι εκπαιδευτές με διδακτική πείρα τουλάχιστον 150 ωρών σε ενηλίκους.

γ) Συμμετοχή σε διαδικασία πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας μετά από παρακολούθηση πιστοποιημένου προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών.

Όσοι υποψήφιοι δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω δύο κατηγορίες, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, θα πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς πιστοποιημένο από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. πρόγραμμα εκπαίδευσης Εκπαιδευτών.

Πίνακας 2. Κατηγορίες Υποψηφίων για Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

α/α

Κατηγορία Υποψηφίου

Διαδρομή Πιστοποίησης

Απευθείας πιστο-
ποίηση

Απευθείας
συμμετοχή
σε διαδικασία
αξιολόγησης

Συμμετοχή σε
διαδικασία
αξιολόγησης
μετά την επιτυχή
παρακολούθηση
προγράμματος
εκπαίδευσης
εκπαιδευτών

1

Διδακτικό επιστημονικό προσωπικό των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των βαθμίδων καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή, επίκουρου καθηγητή στο επιστημονικό πεδίο της Δια Βίου μάθησης ή της εκπαίδευσης ενηλίκων ή της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, της βαθμίδας του λέκτορα με τριετή πείρα στο επιστημονικό πεδίοτης Δια Βίου μάθησης ή της εκπαίδευσης ενηλίκων ή της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Χ

 

 

2

Ειδικό Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα και διαθέτουν τριετήπείρα στο επιστημονικό πεδίοτης Δια Βίου μάθησης ή της εκπαίδευσης ενηλίκων ή της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Χ

 

 

(προσθήκη με την 10472 - ΦΕΚ 2451/2013)
υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης με τουλάχιστον εικοσαετή εμπειρία στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων, η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση της υπηρεσίας υπογεγραμμένη από τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης.

Χ    

3

Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των βαθμίδων καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή, επίκουρου και λέκτορα.
Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία αξιολόγησης θα αφορά μόνον θέματα σχετικά με πολιτικές και πρακτικές στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων

 

Χ

 

4

Απόφοιτοι σπουδών σε πτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο με αντικείμενο την εκπαίδευση ενηλίκων, ή τη Δια Βίου μάθηση ή τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση ή τη συνεχή εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική και στο πλαίσιο των σπουδών τους σχεδίασαν, ανέλυσαν ή και υλοποίησαν Μικροδιδασκαλίες.

 

Χ

 

5

Οι εκπαιδευτές που είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. 113613/3.11.2006 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1700/Β΄) με θέμα: Τροποποίηση της αριθ. 113172/2005 (ΦΕΚ 1593/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων και έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών 300 ωρών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

 

Χ

 

6

Οι εκπαιδευτές που είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. 113613/3.11.2006 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1700/Β΄) με θέμα: Τροποποίηση της αριθ. 113172/2005 (ΦΕΚ 1593/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή και σε άλλα Μητρώα Εκπαιδευτών και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών δημόσιου φορέα, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών.

 

Χ

 

7

Οι εκπαιδευτές με διδακτική πείρα τουλάχιστον 150 ωρών σε ενηλίκους

 

Χ

 

8

Όλες οι άλλες κατηγορίες υποψηφίων

 

 

Χ

18. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αξιολογητές δεν καταλήγουν σε ομόφωνη εκτίμηση, η αίτηση και ο φάκελος προωθείται στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης, ο οποίος διενεργεί αξιολόγηση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και ακολούθως συντάσσει τη σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

19. Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας διεύθυνσης επικυρώνει ή μη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και αποφασίζει την ένταξη των υποψηφίων σε μία από τις παραπάνω οκτώ (8) κατηγορίες εκπαιδευτών που αντιστοιχούν στις διαδρομές πιστοποίησης, όπως αποτυπώνονται στον Πίνακα 2. Οι σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αναρτώνται στονιστότοπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερώνονται εισάγοντας τα στοιχεία αυθεντικοποίησης (όνομα χρήστη και κωδικός) που τους αποδίδονται από το σύστημα κατά τη διαδικασία υποβολής της αρχικής ηλεκτρονικής αίτησης πιστοποίησης.

20. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης με στόχο την πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας έχουν οι εκπαιδευτές που εμπίπτουν στις κατηγορίες β και γ της παραγράφου 17 του παρόντος άρθρου.

21. Η διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων είναι σύμφωνη με το περιεχόμενο του εκάστοτε ισχύοντος πιστοποιημένου Επαγγελματικού Περιγράμματος Εκπαιδευτή Ενηλίκων και σε αντιστοιχία με το Πλαίσιο Προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θα εξειδικευτούν αναλυτικά οι διαδικαστικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας καθώς και ο χρόνος διενέργειας των εξετάσεων. Συγκεκριμένα, η διαδικασία δύναται να περιλαμβάνει:

α) Γραπτή εξεταστική δοκιμασία:
Στόχος της γραπτής εξεταστικής δοκιμασίας είναι η αξιολόγηση των γνώσεων και ικανοτήτων των εκπαιδευτών σχετικά με τον σχεδιασμό, την οργάνωση και προετοιμασία της παρέμβασής του με βάση τις θεωρίες μάθησης ενηλίκων, τις εκπαιδευτικές πολιτικές, το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο και τις ανάγκες του πληθυσμού−στόχου καθώς και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής του παρέμβασης συντονίζοντας την εκπαιδευόμενη ομάδα.

Η εξεταστική δοκιμασία θα διαρκεί μία ώρα και θα περιλαμβάνει ανοικτά ερωτήματα που θα απαιτούν σύντομη απάντηση. Για την αξιολόγηση των ικανοτήτων η εξέταση θα περιλαμβάνει μια μελέτη περίπτωσης, κατά την οποία οι υποψήφιοι θα καλούνται μέσω της παρακολούθησης βιντεογραφημένης διδασκαλίας να εντοπίσουν στοιχεία όπως: χαρακτηριστικά της ομάδας εκπαιδευομένων, τρόπος διαπραγμάτευσης, εκπαιδευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, συνθήκες λειτουργίας της ομάδας κ.ά.

β) Παρουσίαση μικροδιδασκαλίας
Στόχος της παρουσίασης της μικροδιδασκαλίας είναι η αξιολόγηση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εκπαιδευτών σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της εκπαιδευτικής τους παρέμβασης εφαρμόζοντας ενεργητικές μεθόδους μάθησης και ενθαρρύνοντας τον διάλογο και την κριτική σκέψη καθώς και αξιολογώντας και ανατροφοδοτώντας την εκπαιδευτική τους πρακτική. Η παρουσίαση της μικροδιδασκαλίας διαρκεί είκοσι (20) λεπτά της ώρας σε θεματικό αντικείμενο επιλογής του υποψηφίου ενώπιον ομάδας συνυποψηφίων. Η μικροδιδασκαλία, η οποία και βιντεοσκοπείται, θα συνοδεύεται από κείμενο του υποψηφίου, στο οποίο περιέχεται ο σχεδιασμός της. Μετά το τέλος της παρουσίασης της μικροδιδασκαλίας, ο υποψήφιος παρέχει πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινίσεις στους αξιολογητές, στο πλαίσιο σύντομης συνέντευξης, διάρκειας δέκα (10) λεπτών της ώρας, σχετικά με τη μικροδιδασκαλία του.

γ) Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης
Αξιολόγηση εκπαιδευτικού φακέλου (portfolio) του υποψηφίου Εκπαιδευτή Ενηλίκων που μπορεί να περιλαμβάνει: σχεδιασμό εκπαιδευτικού προγράμματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, βιντεοσκοπημένη/ες διδασκαλία/ες, ηλεκτρονικά αρχεία από υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής μάθησης.

22. Η διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας διενεργείται σε Εξεταστικά Κέντρα. Η αξιολόγηση διενεργείται στους χώρους (αίθουσες) των Εξεταστικών Κέντρων εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την κατάλληλη πληροφορική υποδομή.

Ως Εξεταστικά Κέντρα για τη διενέργεια πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων δύνανται να χρησιμοποιηθούν πιστοποιημένες/αδειοδοτημένες από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δομές του Εθνικού Δικτύου Φορέων παροχής υπηρεσιών Δια Βίου Μάθησης. Για την επιλογή των Εξεταστικών Κέντρων διενεργείται Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, στην οποία και θα αναφέρονται τα κριτήρια επιλογής. Η διαδικασία πιστοποίησης θα πραγματοποιείται στους δηλωθέντες χώρους των επιλεγέντων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Εξεταστικών Κέντρων.

23. Οι υποψήφιοι για πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας καταθέτουν αίτηση συμμετοχής σε διαδικασία πιστοποίησης στο αδειοδοτημένο Εξεταστικό Κέντρο της επιλογής τους. Τα Εξεταστικά Κέντρα έχουν την ευθύνη συγκέντρωσης των αιτήσεων και συγκρότησης τμημάτων υποψηφίων. Παράλληλα, έχουν την ευθύνη έγκαιρης αποστολής στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. συγκεντρωτικών καταστάσεων των τμημάτων υποψηφίων ανά ημέρα διενέργειας εξετάσεων.

24. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. συστήνεται εξαμελής Επιτροπή Εξετάσεων Εκπαιδευτικής Επάρκειας με τριετή θητεία που αποτελείται από:
α) Έναν (1) εκπρόσωπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως Πρόεδρο της Επιτροπής.
β) Έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)
γ) Δύο (2) μέλη ΔΕΠ που ανήκουν στη βαθμίδα καθηγητή/αναπληρωτή καθηγητή/επίκουρου καθηγητή τμημάτων με κατεύθυνση/ειδίκευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ή στη Δια Βίου Μάθηση ή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση ή στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση ή στη Συνεχή Εκπαίδευση ή στην Εκπαιδευτική Πολιτική ή και άλλων τμημάτων Παιδαγωγικών Σπουδών.
δ) Δύο (2) εκπροσώπους των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων (ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών και ένας των εργαζομένων) που διαθέτουν σχετικό προφίλ (τίτλους σπουδών ή και επαγγελματική/διδακτική πείρα) στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ή στη Δια Βίου Μάθηση ή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση ή στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση, ή στη Συνεχή Εκπαίδευση ή στην Εκπαιδευτική Πολιτική. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

25. Η Επιτροπή Εξετάσεων Εκπαιδευτικής Επάρκειας έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) συγκεντρώνει και επεξεργάζεται θέματα και απαντήσεις προηγούμενων εξεταστικών περιόδων, ώστε αυτά να μπορούν να αναρτώνται στον ιστότοπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μαζί με σχετικές οδηγίες ως πρότυπα για την αποτελεσματική προετοιμασία των υποψηφίων που συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας,
β) επεξεργάζεται και καταθέτει θέματα εξετάσεων και ενδεικτικές απαντήσεις για την αξιολόγηση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των υποψηφίων, σε κάθε περίπτωση που αυτό απαιτείται. Τα θέματα εντάσσονται σε Τράπεζα Θεμάτων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Με τυχαία επιλογή καθορίζονται τα θέματα για τις αξιολογήσεις εκπαιδευτικής επάρκειας από κάθε Εξεταστικό Κέντρο, και
γ) διενεργεί δειγματοληπτική αξιολόγηση των αξιολογητών της εκπαιδευτικής επάρκειας των υποψηφίων προς πιστοποίηση Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

26. Η διαδικασία αξιολόγησης για την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας διενεργείται από δύο αξιολογητές και έναν επιτηρητή:

α) Αξιολογητές για την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, δύνανται να είναι όσοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αξιολογητών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και διαθέτουν Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (Master ή Διδακτορικό) στην Παιδαγωγική Επιστήμη ή στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ή στη Δια Βίου Μάθηση ή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση ή στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση ή στη Συνεχή Εκπαίδευση ή στην Εκπαιδευτική Πολιτική ή στη Διαχείριση ή/και Εκπαίδευση Ανθρωπίνων Πόρων της ημεδαπής ή αντίστοιχο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα ισοτιμιών και πενταετή (5) επαγγελματική εμπειρία ή/και σημαντικό διδακτικό έργο συναφή με το αντικείμενο των σπουδών τους.

β) Επιτηρητές της διαδικασίας αξιολόγησης για την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, δύνανται να είναι υπάλληλοι του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή εμπειρογνώμονες από το Μητρώο Αξιολογητών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

27. Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θα αποφασίζει για την επιλογή των αξιολογητών της εκπαιδευτικής επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων καθώς και των επιτηρητών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς εξειδικευμένο σύντομο πρόγραμμα κατάρτισης.

28. Οι Εκπαιδευτές Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια οι οποίοι κατέχουν τα προσόντα των αξιολογητών του εδαφίου α, της παραγράφου 26 του παρόντος άρθρου και έχουν παρακολουθήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα κατάρτισης θα δύνανται να μετέχουν ως αξιολογητές της Εκπαιδευτικής Επάρκειας υποψηφίων προς πιστοποίηση Εκπαιδευτών Ενηλίκων. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα έχουν το δικαίωμα να αξιολογήσουν υποψηφίους που τυχόν έχουν εκπαιδεύσει οι ίδιοι ως Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών.

29. Έργο των επιτηρητών της διαδικασίας αξιολόγησης εκπαιδευτικής επάρκειας είναι η διασφάλιση και επιβεβαίωση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων διεξαγωγής της εκάστοτε εφαρμοζόμενης διαδικασίας.

30. Έργο των αξιολογητών εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων, είναι η επιβεβαίωση της κατοχής των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων από την πλευρά των υποψηφίων για την άσκηση του ρόλου τους ως Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

31. Ειδικότερα στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης, όπως αυτή θα εξειδικεύεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θα ανακοινώνονται εγκαίρως στον διαδικτυακό τόπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και θα καταγράφονται σε συναφείς «Οδηγούς διαδικασίας αξιολόγησης» που θα είναι διαθέσιμοι διαδικτυακά.

32. Σε περιπτώσεις μη ομόφωνης εισήγησης των αξιολογητών σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης ή μη πιστοποίησης της Εκπαιδευτικής Επάρκειας του υποψηφίου, τότε ο φάκελος δικαιολογητικών του υποψηφίου παραπέμπεται σε δευτεροβάθμιο έλεγχο. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος διενεργείται από άλλον/ους αξιολογητή/ες με αντίστοιχα προσόντα, όπως αυτά ορίζονται στο εδάφιο α της παραγράφου 26 του παρόντος άρθρου. Για τη διενέργεια του δευτεροβάθμιου ελέγχου θα χρησιμοποιείται το υλικό τεκμηρίωσης που θα προκύπτει κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.

33. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης, το αποτέλεσμα αξιολόγησης του υποψήφιου, όπως αυτό θα έχει αποτυπωθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης, προωθείται στον Διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., προκειμένου να εισηγηθεί στο Δ.Σ. την πιστοποίηση ή μη της εκπαιδευτικής επάρκειας του υποψηφίου. Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη της πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, τη χορήγηση βεβαίωσης, επάρκεια, Παράρτημα Ι) και την ένταξη του υποψηφίου στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια.

Άρθρο 4
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
με
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

1. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, ο εκπαιδευτής εντάσσεται στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με έναν μοναδικό κωδικό που ισχύει για κάθε συνεργασία του με όλους τους φορείς του Εθνικού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης. Οι εκπαιδευτές με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια που εντάσσονται στο Μητρώο θα έχουν τη δυνατότητα υποβάλλοντας σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά (με τη χρήση των κωδικών που τους έχουν ήδη αποδοθεί κατά την αρχική υποβολή του αιτήματος πιστοποίησης) να εκτυπώσουν το Πιστοποιητικό Εκπαιδευτικής Επάρκειας. Τα στοιχεία του εκπαιδευτή εμφανίζονται στον ιστότοπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

2. Η πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτών ενηλίκων ισχύει για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Η διάρκεια της ισχύος θα αποτελεί στοιχείο του μοναδικού κωδικού που θα αποδίδεται σε κάθε εκπαιδευτή μετά την πιστοποίηση της εκπαιδευτικής του επάρκειας. Η διαδικασία για την ανανέωσή της αποτυπώνεται στο άρθρο 6 της παρούσας.

3. Τα στοιχεία των υποψηφίων εκπαιδευτών στους οποίους δεν χορηγείται πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, παραμένουν καταχωρισμένα. Οι εν λόγω υποψήφιοι εκπαιδευτές δεν εντάσσονται στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, διατηρούν όμως το δικαίωμα συμμετοχής σε επόμενη διαδικασία αξιολόγησης εκπαιδευτικής επάρκειας. Στην περίπτωση αυτή, καταθέτουν εκ νέου ηλεκτρονική αίτηση, χρηματικό ποσό συμμετοχής και, εφόσον επιθυμούν, τυχόν πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να συμπεριληφθούν στον φάκελό τους.

Άρθρο 5
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (e−portfolio)
Εκπαιδευτών Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια

1. Για την πληρέστερη ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Χαρτοφυλακίου Προσόντων (e−Portfolio) είτε των υποψήφιων για πιστοποίηση της εκπαιδευτικής τους επάρκειας είτε των ενταγμένων στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και με στόχο τη συστηματική καταγραφή, την επικαιροποίηση και την αποτύπωση μεταβολών των στοιχείων που συγκροτούν το Ατομικό Χαρτοφυλάκιο του κάθε εκπαιδευτή, θεσμοθετείται Διαδικασία Διαχείρισης Μεταβολών Χαρτοφυλακίου Προσόντων (e−Portfolio).

2. Οι ενδιαφερόμενοι, μετά την επιτυχή συμμετοχή τους σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, δύνανται να διαχειρίζονται ηλεκτρονικά τα στοιχεία του Χαρτοφυλακίου Προσόντων τους.
Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν και υποβάλλουν ηλεκτρονική φόρμα Διαχείρισης Μεταβολών Χαρτοφυλακίου Προσόντων χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης (username, password), που του έχουν ήδη αποδοθεί από το Πληροφορικό Σύστημα, κατά την υποβολή της αρχικής Αίτησης Πιστοποίησης.

3. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβαίνουν σε Διαχείριση Μεταβολών Χαρτοφυλακίου Προσόντων διαρκώς και όποτε παρουσιάζεται μεταβολή στα στοιχεία τους, τα οποία εντάσσονται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
α) Τροποποίηση ή/και συμπλήρωση Γενικών Στοιχείων.
β) Τροποποίηση ή/και συμπλήρωση της επαγγελματικής/διδακτικής πείρας και αντιστοίχισής της σε ομάδα/ες επαγγελμάτων σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον Εθνικό Σύστημα Ταξινόμησης Επαγγελμάτων.
γ) Συμπλήρωση τυπικών προσόντων ή/και πρόσθετων στοιχείων.

4. Ειδικότερα, για τη Διαχείριση Μεταβολών Γενικών Στοιχείων (Επώνυμο, Α.Δ.Τ., Α.Φ.Μ., Διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, e – mail κ.λπ.) των ενταγμένων στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων ισχύει η ακόλουθη διαδικασία:
α) Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει ηλεκτρονική φόρμα Διαχείρισης Μεταβολών Γενικών Στοιχείων Χαρτοφυλακίου Προσόντων, στην οποία αποτυπώνει τα στοιχεία που επιθυμεί να διαχειριστεί.
β) Τα νέα/επικαιροποιημένα στοιχεία καταχωρίζονταιστο Ατομικό Χαρτοφυλάκιο Προσόντων του ενδιαφερομένου

5. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις Διαχείρισης Μεταβολών Αξιολογούμενων Στοιχείων του Ατομικού Χαρτοφυλακίου Προσόντων ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

α) Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονική φόρμα Διαχείρισης Μεταβολών Αξιολογούμενων Στοιχείων Χαρτοφυλακίου Προσόντων, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία, ανάλογα με την κατηγορία των στοιχείων που επιθυμεί να τροποποιήσει.

β) Αποστέλλει σε φάκελο, σε έντυπη μορφή την εκτυπωμένη ηλεκτρονική φόρμα υπογεγραμμένη και όλα τα εκάστοτε απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τον Πιν.1. του άρθρου 3 (σε αντιστοιχία με τις αιτούμενες μεταβολές).

γ) Στον ίδιο φάκελο αποστέλλει αποδεικτικό καταβολής χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., το ύψος του οποίου θα ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

δ) Ο φάκελοςπαραλαμβάνεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και προωθείται για έλεγχο πληρότητας και συμβατότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 παράγραφοι 11 −16. σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης της κατατεθειμένης ηλεκτρονικής φόρμας και των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών. Οποιαδήποτε τροποποίηση ή/και συμπλήρωση θα εξετάζεται επιπρόσθετα προς την τρέχουσα κατάσταση του εκπαιδευτή στο Μητρώο και θα επικαιροποιείται, αντίστοιχα το Ατομικό του Χαρτοφυλάκιο Προσόντων.

ε) Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας διεύθυνσης και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του ελέγχου πληρότητας – συμβατότητας, αποφασίζει την αποδοχή (εν όλω ή εν μέρει) ή την απόρριψη των υποβαλλόμενων μεταβολών. Η απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κοινοποιείται εγγράφως στους ενδιαφερόμενους. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι ενταγμένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων,τα νέα/μεταβληθέντα στοιχεία εμφανίζονται στο Χαρτοφυλάκιο Προσόντων του Εκπαιδευτή το οποίο και επικαιροποιείται.

Πίνακας 3. Δικαιολογητικά Διαχείρισης Μεταβολών Χαρτοφυλακίου Προσόντων (e- portfolio)

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (e-Portfolio) - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Γενικά Στοιχεία

1

Συμπληρωμένη (ως προς τα σημεία των υποβαλλόμενων μεταβολών) και υπογεγραμμένη Ηλεκτρονική Φόρμα

2

ΦωτοαντίγραΦο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και αποδεικτικό καταβολής χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., το ύψος του οποίου θα ορίζεται με απόΦαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Εκπαίδευση-Διά
Βίου Μάθηση

3

Αναγνωρισμένοι τίτλοι σπουδών, όπως ορίζονται στα σχετικά άρθρα της παρούσας Απόφασης

4

Βεβαιώσεις Πιστοποιητικά δημοσίων φορέων που υλοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών

Επαγγελματική
πείρα

5

Βεβαιώσεις εργοδοτών ή/και συνεργασιών στις οποίες θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια ο φορέας/οργανισμός/επιχείρηση από τον οποίο αποκτήθηκε η εμπειρία, η/οι θέση/εις εργασίας με αναλυτική για κάθε θέση περιγραφή των αρμοδιοτήτων, καθώς και η χρονική διάρκεια απασχόλησης στη/στις συγκεκριμένη/ες θέση/εις εργασίας και

6

Αποδεικτικά στοιχεία του κύριου Φορέα ασφαλιστικής κάλυψης (ένσημα I.K.A. ή άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων) ή

6.1

Αποδεικτικά στοιχεία φορολογικού τύπου (π.χ. Απόδειξη ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, βεβαιώσεις δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ.) ή

6.2

Πιστοποιητικά προϋπηρεσίας θεωρημένα από την Επιθεώρηση Εργασίας

6.3

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ: Διευκρινίζεται ότι οι Αυτοαπασχολούμενοι-Εργοδότες- Ελεύθεροι Επαγγελματίες είναι απαραίτητο να προσκομίζουν οπωσδήποτε Αποδεικτικά και Φορολογικού και όχι μόνον Ασφαλιστικού τύπου για την τεκμηρίωση της επαγγελματικής πείρας που δηλώνουν

Διδακτική Πείρα

7

Βεβαιώσεις διδακτικής πείρας στις οποίες θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια ο φορέας/οργανισμός, ο τίτλος του προγράμματος εκπαίδευσης I κατάρτισης, το θεματικό αντικείμενο εκπαίδευσης, η συνολική χρονική διάρκεια της απασχόλησης, το σύνολο των ωρών εκπαίδευσης καθώς και ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών της ομάδας των καταρτισθέντων (όσον αφορά στη γενική εκπαίδευση ενηλίκων: γενικός πληθυσμός, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όσον αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση: άνεργοι, εργαζόμενοι, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες) και

8

Αποδεικτικά στοιχεία του κύριου Φορέα Ασφαλιστικής κάλυψης ('Ενσημα I.K.A. ή άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων) ή

8.1

Αποδεικτικά στοιχεία φορολογικού τύπου (π.χ. Απόδειξη ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, βεβαιώσεις δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ.) ή

8.2

Πιστοποιητικά Προϋπηρεσίας, θεωρημένα από την επιθεώρηση Εργασίας

Άρθρο 6
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

1. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. προκειμένου να ανανεώσει την ισχύ της πιστοποίησης Εκπαιδευτικής επάρκειας των ενταγμένων στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, καλεί τους ενδιαφερόμενους να τεκμηριώνουν διδακτική εμπειρία 150 ωρών ή παρακολούθηση προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών, συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 50 ωρών. Τα παραπάνω θα πρέπει να αφορούν στην εκπαίδευση/κατάρτιση ενηλίκων και να έχουν υλοποιηθεί οποτεδήποτε εντός διαστήματος 10 ετών από την ημερομηνία χορήγησης της πιστοποίησης της εκπαιδευτικής επάρκειας.

2. Η παραπάνω διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο της Διαχείρισης Μεταβολών Χαρτοφυλακίου Προσόντων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της παρούσας. (Διαχείριση Μεταβολών Αξιολογούμενων Στοιχείων Ατομικού Χαρτοφυλακίου Προσόντων)

3. Η παραπάνω διαδικασία εκκινεί εκούσια, με ευθύνη και επιμέλεια των ενταγμένων στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων. Μέσω του πληροφορικού συστήματος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θα αποστέλλεται στους πιστοποιημένους εκπαιδευτές ενηλίκων ειδοποίηση (η οποία θα εμφανίζεται και στην κατάστασή τους στο Ατομικό Χαρτοφυλάκιο Προσόντων) 6 μήνες πριν τη λήξη της ισχύος της πιστοποίησής τους. Μέσω αυτής θα καλούνται, σε περίπτωση που πρόκειται να παρέλθει το διάστημα της δεκαετίας και δεν έχουν τεκμηριώσει τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου να προβούν άμεσα στη διαδικασία που προβλέπεται.

4. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν ανανεωθεί η ισχύς της πιστοποίησης εκπαιδευτικής εντός του Μητρώου και αντίστοιχα θα ενημερώνεται η κατάστασή του στο Ατομικό Χαρτοφυλάκιο Προσόντων. Η κατάσταση αυτή θα αίρεται μόλις ο εκπαιδευτής τεκμηριώσει τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Άρθρο 7
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ή/και ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

1. Όσοι επιθυμούν να διαγραφούν από το Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια υποβάλλουν σχετική Αίτηση στην αρμόδια διεύθυνση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., η οποία εισηγείται στο Δ.Σ., που αποφασίζει σχετικά. Από τη λήψη της απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο ενδιαφερόμενος θεωρείται ως μη εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια και ακολουθεί σχετική ενημέρωση του Μητρώου. Η σχετική απόφαση κοινοποιείται εγγράφως στον ενδιαφερόμενο. Επίσης, το Ατομικό Ηλεκτρονικό Χαρτοφυλάκιο (e− Portfolio) του εκπαιδευτή παύει να είναι διαθέσιμο από τον ιστότοπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και ο μοναδικός κωδικός που αποδίδεται στον εκπαιδευτή με την πιστοποίηση της Εκπαιδευτικής του Επάρκειας, απαραίτητος για τις συνεργασίες του με όλους τους φορείς του δικτύου Δια Βίου Μάθησης, παύει να ισχύει.

2. Σε κάθε άλλη περίπτωση που θα ληφθεί απόφαση από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. περί διαγραφής για οποιονδήποτε λόγο, εγγεγραμμένου στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με εκπαιδευτική επάρκεια, η εν λόγω διαγραφή θα ισχύει από τη λήψη της απόφασης αυτής και ακολούθως θα ενημερώνεται σχετικά το Μητρώο.
Η σχετική απόφαση θα κοινοποιείται εγγράφως στον ενδιαφερόμενο.

3. Όταν εκπαιδευτής που έχει διαγραφεί από το Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων επιθυμεί να επανενταχθεί, και εφόσον δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι της διαγραφής του, υποβάλλει σε κάθε περίπτωση, (ηλεκτρονική) αίτηση και πλήρη φάκελο δικαιολογητικών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας απόφασης.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι ορισμοί της παρούσας απόφασης, όπως όταν πρόκειται περί υποβολής αίτησης πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας για πρώτη φορά, με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:

α) Στην περίπτωση που για το άτομο που διαγράφτηκε από το Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 36 μηνών από τη στιγμή που του χορηγήθηκε πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας, δεν απαιτείται παρά μόνον η υποβολή σχετικού εγγράφου αιτήματος για την επανεγγραφή του στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, την επαναλειτουργία και επανεμφάνιση του Ατομικού του Ηλεκτρονικού Χαρτοφυλακίου Προσόντων (e−Portfolio) και την επανενεργοποίηση (ή την απόδοση νέου) μοναδικού κωδικού που αποδίδεται στον εκπαιδευτή με την πιστοποίηση της Εκπαιδευτικής του Επάρκειας, απαραίτητου για τις συναλλαγές του με όλους τους φορείς του εθνικού δικτύου ΔΒΜ. Σε περίπτωση που έχουν επέλθει, εν τω μεταξύ, μεταβολές στο Ατομικό Χαρτοφυλάκιο Προσόντων του Εκπαιδευτή θα πρέπει να τις διαχειριστεί μετά την αποδοχή του αιτήματος επανεγγραφής, ενεργοποιώντας τη σχετική διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 6 της παρούσας.

β) Στην περίπτωση που το άτομο που διαγράφτηκε από το Μητρώο Εκπαιδευτών είχε παρακολουθήσει επιτυχώς πιστοποιημένο πρόγραμμα κατάρτισης και εφόσον δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών από τη στιγμή που του χορηγήθηκε η βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης, δεν απαιτείται η εκ νέου παρακολούθηση του προγράμματος αυτού.

Άρθρο 8
ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίηση της Εκπαιδευτικής Επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων αποτελεί η αξιολόγηση ή και αναγνώριση και επικύρωση των απαιτούμενων γνώσεων δεξιοτήτων και ικανοτήτων για την άσκηση του έργου της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Οι Εκπαιδευτές Ενηλίκων έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν, συμπληρώνουν και να αναβαθμίζουν τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται, όπως αυτές προσδιορίζονται στο εκάστοτε ισχύον πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του εκπαιδευτή Ενηλίκων και αποτυπώνονται στο συναφές Πλαίσιο Προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών και τον Οδηγό Εκπαιδευτικής Επάρκειας, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα του πιστοποιημένου επαγγελματικού περιγράμματος.

Ειδικότερα, στο Πλαίσιο Προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών αποτυπώνονται κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα:

α) Τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών έχουν σπονδυλωτή διάρθρωση. Κάθε αυτοτελής σπόνδυλος θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ή και περισσότερες ενότητες μαθησιακών αποτελεσμάτων και να υπάρχει η δυνατότητα κάθε σπόνδυλος να αντιστοιχεί σε πιστωτικές μονάδες παρακολούθησης και βαθμούς ECVET που θα δηλώνουν τη σχετική βαρύτητα του σπονδύλου σε σχέση με το πλήρες προσόν.

β) Η παρακολούθηση κάθε σπονδύλου περιλαμβάνει μελέτη υλικού και εκπόνηση μιας ή περισσότερων εργασιών και τελική εξεταστική δοκιμασία καθώς και συμμετοχή σε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, με στόχο τη διαρκή βελτίωση/ανατροφοδότηση των εκπαιδευόμενων εκπαιδευτών.

γ) Ένας τουλάχιστον από τους σπονδύλους θα περιλαμβάνει βιωματική εφαρμογή εκπαιδευτικών μεθόδων και τεχνικών, προκειμένου οι προς πιστοποίηση εκπαιδευτές να εξοικειωθούν με βασικές διεργασίες της εκπαίδευσης ενηλίκων, αλλά ταυτόχρονα να προετοιμαστούν και για τη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης της εκπαιδευτικής τους επάρκειας.

2. Τα προγράμματα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών αναπτύσσονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχουν σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ή στη Δια Βίου Μάθηση ή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση ή στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση ή/και στην Κοινωνική και Εκπαιδευτική Πολιτική και πιστοποιημένους φορείς του εθνικού δικτύου φορέων Δια Βίου Μάθησης που διαθέτουν τεχνογνωσία στην εκπαίδευση Εκπαιδευτών, βάσει του εκάστοτε Πιστοποιημένου Επαγγελματικού Περιγράμματος Εκπαιδευτή ΔΒΜ και του αντίστοιχου Πλαισίου Προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών.

3. Η διάρκεια και το αναλυτικό περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών θα διαμορφώνονται σύμφωνα με τις αρχές του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) και τις προδιαγραφές που θα αποτυπώνονται στο πλαίσιο προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών, το οποίο μαζί με τον Οδηγό Εκπαιδευτικής Επάρκειας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εκάστοτε ισχύοντος πιστοποιημένου επαγγελματικού περιγράμματος εκπαιδευτή ενηλίκων.

4. Οι φορείς υποβάλλουν το πρόγραμμα προς πιστοποίηση στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μαζί με τυποποιημένο Έντυπο Υποβολής Προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών και σχετικό χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου καθορίζεται από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Στη συνέχεια το πρόγραμμα προωθείται υπηρεσιακά για έλεγχο πληρότητας και συμβατότητας καθώς και για αξιολόγησή του σε σχέση με το Πλαίσιο προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα πληροί τις προδιαγραφές του Πλαισίου λαμβάνει έγκριση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Είναι δυνατόν κατά τη διαδικασία έγκρισης να ζητηθούν από τους υποβάλλοντες συμπληρωματικά στοιχεία ή και διευκρινίσεις.

5. Μετά την παραλαβή τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασής τους γίνεται αρμοδίως εισήγηση προς το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σχετικά με την πιστοποίηση ή μη του προγράμματος και το Δ.Σ. αποφασίζει σχετικά. Η απόφαση του Δ.Σ. κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους φορείς.
Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης των κατατεθειμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών θα εξειδικεύονται με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

6. Τα προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτών υλοποιούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχουν σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ή στη Δια Βίου Μάθηση ή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση ή στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση ή/και στην Κοινωνική και Εκπαιδευτική Πολιτική και πιστοποιημένους φορείς του εθνικού δικτύου φορέων Δια Βίου Μάθησης που διαθέτουν τεχνογνωσία στην εκπαίδευση Εκπαιδευτών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που το νομοθετικό πλαίσιο ορίζει.

7. Στα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών απασχολούνται εκπαιδευτές εκπαιδευτών ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια. Για το σκοπό αυτό και ειδικότερα για την προετοιμασία ανάληψης του ρόλου του εκπαιδευτή − συμβούλου οι εκπαιδευτές εκπαιδευτών θα πρέπει να παρακολουθήσουν σύντομο πρόγραμμα κατάρτισης.

8. Οι εκπαιδευτές που θα ολοκληρώνουν με επιτυχία πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών θα λαμβάνουν σχετική Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος.

9. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της τήρησης των προδιαγραφών υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών από τους φορείς Δια Βίου Μάθησης θα μπορεί να υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης των φορέων (διαδικασία διασφάλιση ποιότητας). Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θα διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε αιφνίδιους ελέγχους κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων προκειμένου να διαπιστώνει την τήρηση των προδιαγραφών υλοποίησης. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση από τις ανωτέρω προδιαγραφές θα αφαιρείται στο εξής από τον φορέα το δικαίωμα υποβολής και υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών.

Άρθρο 9
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Κάθε άλλη λεπτομέρεια που δεν προβλέπεται στην παρούσα απόφαση και προκύπτει κατά τη διαδικασία πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας και ένταξης των υποψηφίων στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων και αφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις ή σε διαδικαστικά ή και άλλα ζητήματα κατά τη συγκρότηση του Μητρώου Εκπαιδευτών Ενηλίκων, θα αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. το οποίο, για το σκοπό αυτό, θα μπορεί να ζητεί τεκμηριωμένη γνωμοδότηση ειδικών επιστημόνων ή εμπειρογνωμόνων.

2. Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να:

α) Υποβάλουν αίτηση και φάκελο δικαιολογητικών για πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας (άρθρο 3 της παρούσας)
β) Υποβάλουν αίτηση και φάκελο δικαιολογητικών Διαχείρισης Μεταβολών των Αξιολογούμενων Στοιχείων του Ατομικού τους Χαρτοφυλακίου Προσόντων (e−Portfolio) (άρθρο 5 της παρούσας απόφασης),
γ) Υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας (αφορά μόνο στους ήδη ενταγμένους στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων σύμφωνα με την αριθ.113613/22.11.2006 Κ.Υ.Α)

καταβάλλουν αντίστοιχα με την κάθε διαδικασία χρηματικά ποσά το ύψος των οποίων θα ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 12 του άρθρου 11 του Ν. 3879/2010 «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις», στους εκάστοτε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

3. Η αξιολόγηση των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των συναφών δικαιολογητικών πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας καθώς και των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των συναφών δικαιολογητικών για τη Διαχείριση Μεταβολών του Χαρτοφυλακίου Προσόντων (e−portfolio) ή και της ανανέωσης πιστοποίησης ή και κάθε άλλης διαδικασίας που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση θα πραγματοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

4. Αιτήσεις ένταξης για το Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων που υποβάλλονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. 113613/22.11.2006 Κ.Υ.Α. θα γίνονται δεκτές από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. έως τις 31.12.2012.

5. Ειδικότερα, όσον αφορά στους Εμπειροτέχνες−Εκπαιδευτές Πρακτικής Άσκησης σε Επιχειρήσεις, θεωρείται ότι συμβάλλουν υποστηρικτικά στην πρακτική άσκηση και δεν είναι Εκπαιδευτές με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια. Εφόσον επιθυμούννα αποκτήσουν πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσας.

Άρθρο 10
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Για τις περιπτώσεις εκπαιδευτών οι οποίοι κατά τη δημοσίευση της παρούσας, έχουν ήδη υποβάλει φάκελο και δικαιολογητικά ένταξης στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή ο φάκελός τους βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ.113613/22.11.2006 Κ.Υ.Α., εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της ως άνω απόφασης. Μετά την ένταξή τους στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, για τα επόμενα στάδια θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα και οριζόμενα στην παρούσα απόφαση.

2. Οι Εκπαιδευτές ενηλίκων που είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων βάσει της αριθ. 113613/22.11.2006 Κ.Υ.Α., προκειμένου να ενταχθούν στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3, συμπληρώνοντας το ειδικό πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης. Οι εκπαιδευτές αυτής της κατηγορίας δεν υποβάλλουν εκ νέου τα δικαιολογητικά που ήδη είχαν υποβάλει για την ένταξή τους στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην 113613/22.11.2006 Κ.Υ.Α παρά μόνον επιπλέον ή και νέα δικαιολογητικά που έχουν ως συνέπεια τη μεταβολή της κατάταξής τους σε μια από τις κατηγορίες πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 17 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.

3. Οι εκπαιδευτές ενηλίκων που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Β (Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων) δυνάμει της αριθ. 113613/22.11.2006 Κ.Υ.Α αυτομάτως μεταπίπτουν στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια για το υπόλοιπο διάστημα της ισχύος της πιστοποίησής τους. Οι εκπαιδευτές ενηλίκων που ήταν ενταγμένοι στο Μητρώο Β (Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων) δυνάμει της αριθ. 113613/22.11.2006 Κ.Υ.Α. και δεν ανανεώθηκε η ισχύς της πιστοποίησής τους επίσης μεταπίπτουν στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια. Στις περιπτώσεις αυτές η πιστοποίησή τους ισχύει από την ημερομηνία χορήγησής της για διάστημα δέκα (10) ετών.

4. Όσοι ήσαν ενταγμένοι στο Υπομητρώο Εκπαιδευτών του Εισαγωγικού Μητρώου Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή του Μητρώου Β (Μητρώου Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων) βάσει της αριθ. 113613/22.11.2006 απόφασης για να μεταπέσουν στο αντίστοιχο Υπομητρώο θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια της παραγράφου 5 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 11

Από τη δημοσίευση της παρούσας καταργείται η αριθ.113613/22−11−2006 (ΦΕΚ 1700/Β΄/9−11−2006) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί συστήματος πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

Άρθρο 12

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2012

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα