17ος Μαθητικός Διαγωνισμός Βιολογίας 2020 - 2021 (Ακύρωση Α φάσης)

Εκτύπωση  

17ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2020-2021

Αρ.Πρωτ.Φ15/9848/Δ2/28-01-2021/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά.
: Χριστοδούλου Μ.
Τηλέφωνο : 210-34.43.272
: 210-34.42.242

ΘΕΜΑ: Ακύρωση της Α΄φάσης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας για μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2020-2021.
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 7884/Δ2/22-01-2021 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ..

Σε συνέχεια της με αρ.πρ. Φ15/1422/Δ2/08-01-2021 έγκρισης του ΥΠΑΙΘ για τη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Βιολογίας για μαθητές/τριες των Β΄και Γ΄ τάξεων Γενικών Λυκείων όλης της χώρας, σας κοινοποιούμε σχετική ενημέρωση της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων με την οποία αναθεωρούνται οι προγραμματισμένες ενέργειες και συγκεκριμένα οι Διοργανωτές προβαίνουν σε ακύρωση της Α’ φάσης του εν λόγω Διαγωνισμού λόγω ότι τα σχολεία λειτουργούν χωρίς τη φυσική παρουσία των μαθητών/τριών, γεγονός που καθιστά αδύνατη την οργάνωση και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού (ορισμό εξεταστικών κέντρων, επιτροπών, επιτηρητών, κ.α.) σε όλη τη χώρα.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

---

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Έβρου 94-96, Αμπελόκηποι 115 27
ΤΗΛ.&FAX:210 5224632
URL:http://www.pev.gr
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως και Πέμπτη 17:00-20:00
Αθήνα, 20-01-2021
Α.Π. Β1212

Ανακοίνωση Ά φάση ΠΔΒ 2021

Αγαπητοί/ες μαθητές/τριες

Η Οργανωτική Επιτροπή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας προετοιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες για την διεξαγωγή του διαγωνισμού, όπως καθορίστηκε με βάση την εγκύκλιο Φ15/ 1422 /Δ2 /8-1-2021 και η οποία πρόσφατα έφτασε στα σχολεία.

Δυστυχώς, όμως η παρούσα κατάσταση της πορείας της πανδημίας μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε τις προγραμματισμένες ενέργειες μας και συγκεκριμένα να προβούμε σε ακύρωση της Α’ φάσης του ΠΔΒ 2021.

Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι πρώτα και κύρια το γεγονός ότι τα σχολεία λειτουργούν χωρίς τη φυσική παρουσία των μαθητών/τριών, με απροσδιόριστο ακόμα τον χρόνο επιστροφής σε αυτά, πράγμα που καθιστά αδύνατη την οργάνωση και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού (ορισμό εξεταστικών κέντρων, επιτροπών, επιτηρητών, κ.α.) σε όλη τη χώρα.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η ισχυρή μας πρόθεση να μην εκθέσουμε τους/τις μαθητές/τριες, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, σε πρόσθετο κίνδυνο μεταφοράς ιικού φορτίου, πράγμα για το οποίο, ως Βιολόγοι, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

Τέλος, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα διεξαχθεί φέτος η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας (ΙΒΟ) στην Πορτογαλία, κάτι το οποίο θα διευκρινιστεί από τη διοργανώτρια χώρα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση που θα υπάρξει απόφαση υπέρ της διεξαγωγής του διαγωνισμού από την ΙΒΟ, η Οργανωτική Επιτροπή θα αναζητήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τους παιδαγωγικά και πρακτικά καταλληλότερους τρόπους για να συγκροτηθεί η Ελληνική Εθνική Αποστολή που θα συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα.

Παρακαλούμε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας, www.pdbio.gr, για την ενημέρωσή σας σχετικά με τις αποφάσεις της Οργανωτικής επιτροπής.

Η Οργανωτική Επιτροπή
του ΠΔΒ 2021


Αρ.Πρωτ.Φ15/1422/Δ2/08-01-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά.
: Χριστοδούλου Μ.
Τηλέφωνο : 210-34.43.272
: 210-34.42.242
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Έγκριση Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας για μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2020-2021.
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 172294/Δ2/18-12-2020 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ..

Απαντώντας στην αίτηση της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων και τα συνημμένα σε αυτή, σχετικά με την έγκριση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Βιολογίας για μαθητές/τριες των Β΄και Γ΄ τάξεων Γενικών Λυκείων όλης της χώρας, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 58/17-12-2020 του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τον ανωτέρω μαθητικό διαγωνισμό, για το σχολικό έτος 2020-21.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορονοϊό-COVID 19 και σύμφωνα με τις εξής προϋποθέσεις:

 1. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον εν λόγω διαγωνισμό να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.
 2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
 3. Οι τυχόν μετακινήσεις μαθητών/τριών για τις ανάγκες των διαγωνισμών να γίνουν με την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους.
 4. Η οποιαδήποτε προετοιμασία των μαθητών/τριών και για τους διαγωνισμούς να γίνεται εκτός διδακτικού ωραρίου.
 5. Να μην προκύπτει από τις παραπάνω δράσεις με οποιοδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
 6. Η δέσμευση των συντελεστών για αποτίμηση του διαγωνισμού από μαθητές που συμμετείχαν, καθώς και ότι θα αποστείλουν στο ΙΕΠ με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας.
 7. Η όλη διενέργεια των διαγωνισμών (αξιολόγηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών.

Επισημαίνεται, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλότητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισυνάπτεται Παράρτημα με σχετικές πληροφορίες.

Συνημμένο: ένα (1) ηλεκτρονικό αρχείο

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΊΗΣΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2021

ΘΕΜΑ: «17ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας 2021 – Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας»

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 6/28-9-2020 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τον 17ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) 2021 για μαθητές/τριες της Β΄ και Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ. της χώρας που προκηρύσσει η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) για 17η συνεχή χρονιά.

O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ), που διεξάγεται σε σύνδεση με τη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad - IBO), έχει ως σκοπό την επιλογή και την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών/τριών της χώρας που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη Βιολογία. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, αλλά και να συμμετάσχουν σε Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας.

Οι τέσσερις (4) μαθητές/τριες με τις υψηλότερες επιδόσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) θα συμμετάσχουν στην 32η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (IBO), όπου θα αποκτήσουν μια εξαιρετική εμπειρία με την επαφή τους με ομοίως διακριθέντες/είσες μαθητές/τριες από 60 (περίπου) χώρες και σε περίπτωση που διακριθούν με πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα) αποκτούν τη δυνατότητα εγγραφής σε Πανεπιστημιακά τμήματα, εφόσον για την εισαγωγή τους σε αυτά, η Βιολογία περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι/ες στην τελευταία τάξη Λυκείου [Ν. 3194/2003 (Α΄267) και τροποποίησή του με τον Ν. 4342/2015 (Α΄143) και την παρ. 1 του άρ. 53 του Ν. 4386/2016 (Α΄ 83)].

Δικαίωμα συμμετοχής στον ΠΔΒ και την ΙΒΟ έχουν μόνο οι μαθητές/τριες της Β’ και Γ΄τάξης που φοιτούν σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑ.Λ. της χώρας και ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου. Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή στον ΠΔΒ και στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας δεν απαιτείται η γνώση ξένης γλώσσας.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ) θα διεξαχθεί σε τρεις (3) φάσεις.

1η ΦΑΣΗ

Η πρώτη (1η) φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 9.30 π.μ.

Η εξεταστέα ύλη για την πρώτη (1η) φάση του ΠΔΒ περιλαμβάνει:

Β. Για τους/τις μαθητές/τριες της Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου:

Σχολικό Βιβλίο Βιολογίας Β΄Λυκείου (Τεύχος Α) (Αδαμαντιάδου Σ. κ.α., όπως αναμορφώθηκε από τους Καλαϊτζιδάκη Μ. & Πανταζίδη Γ.):

Κεφ. 1 «Άνθρωπος και υγεία»

1.1 Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου.

1.2 Μικροοργανισμοί
1.2.1 Κατηγορίες παθογόνων μικροοργανισμών (εκτός ο «Πολλαπλασιασμός των ιών»)
1.2.2 Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών -

1.3 Μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού – Βασικές αρχές ανοσίας
1.3.1 Μηχανισμοί μη ειδικής άμυνας
1.3.2 Μηχανισμοί ειδικής άμυνας – Ανοσία
1.3.3 Προβλήματα στη δράση του ανοσοβιολογικού συστήματος
1.3.4 Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) -

1.4 Καρκίνος,

1.5 Ουσίες που προκαλούν εθισμό

Κεφ. 2 «Άνθρωπος και περιβάλλον»

2.1 Η έννοια του οικοσυστήματος
2.1.1 Χαρακτηριστικά οικοσυστημάτων

2.2 Ροή Ενέργειας
2.2.1 Τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγματα
2.2.2 Τροφικές πυραμίδες και τροφικά επίπεδα

2.3 Βιογεωχημικοί κύκλοι
2.3.1 Ο κύκλος του άνθρακα
2.3.2 Ο κύκλος του αζώτου
2.3.3 Ο κύκλος του νερού

2.4.3 Ερημοποίηση
2.4.4 Ρύπανση (εκτός: Ρύπανση του εδάφους και Ηχορρύπανση)

Κεφ. 3 «Εξέλιξη»

3.1 Εισαγωγή
3.1.1 Ταξινόμηση των οργανισμών και εξέλιξη
3.1.2 Η θεωρία του Λαμάρκ
3.1.3 Η θεωρία της Φυσικής Επιλογής
3.1.4 Μερικές χρήσιμες αποσαφηνίσεις στη θεωρία της φυσικής επιλογής
3.1.5 Η φυσική επιλογή εν δράσει

3.3 Τι είναι η φυλογένεση και από πού αντλούμε σχετικά στοιχεία

3.4 Η εξέλιξη του ανθρώπου
3.4.1 Το γενεαλογικό μας δέντρο
3.4.2 Η εμφάνιση των Θηλαστικών και των Πρωτευόντων
3.4.3 Τα χαρακτηριστικά των Πρωτευόντων

3.4.5 Η εμφάνιση των Ανθρωπιδών

3.4.6 Οι πρώτοι άνθρωποι

3.4.7 Η ποικιλομορφία στους ανθρώπινους πληθυσμούς

ΙΙ. Για τους/τις μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου:

• Σχολικό Βιβλίο Βιολογίας Β Γεν. Λυκείου των Καψάλη κ.α.

Κεφ. 4 4.1 «Κύκλος ζωής του κυττάρου» και 4.3 «Κυτταρική Διαίρεση»

• Σχολικό Βιβλίο Βιολογίας Γ΄ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας:

Κεφ. 1 «Το γενετικό υλικό»

Κεφ. 2 «Αντιγραφή, έκφραση και ρύθμιση της γενετικής πληροφορίας»

Κεφ. 4 «Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA»

Κεφ. 5 «Μενδελική κληρονομικότητα»

Κεφ. 6 «Μεταλλάξεις»

Κεφ. 7 «Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας» (εκτός από την ενότητα «Η παραγωγή της πενικιλίνης αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της Βιοτεχνολογίας»)

Κεφ. 8 «Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική» (εκτός των παραγράφων «Εμβόλια» και «Αντιβιοτικά»)

Κεφ. 9 «Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία»

Κεφ. 10 Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη βιομηχανία» (εκτός των ενοτήτων «Παραγωγή τυριού», «Ενζυμα και απορρυπαντικά» και «Βιομεταλλουργία» )

Η πρώτη (1η) φάση του διαγωνισμού, που γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων [Υ.Α. Φ.251/37802/Α5/03-03-2016 (Β΄ 698)], θα διενεργηθεί στα κατά τόπους Λύκεια ή Γυμνάσια, που θα οριστούν από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Εξεταστικά Κέντρα και θα διαρκέσει τρεις (3) ώρες.

Σημειώνεται πως η στελέχωση των Εξεταστικών Κέντρων στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνει από εθελοντές/ντριες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι/ες θα απασχοληθούν χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021. Η δήλωση συμμετοχής γίνεται από κάθε μαθητή/τρια χωριστά μόνο για την τάξη φοίτησής του/της, με τη συμπλήρωση και υποβολή της σχετικής φόρμας - δήλωσης στην ιστοσελίδα του ΠΔΒ (www.pdbio.pev.gr). Στη φόρμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο, η τάξη φοίτησης, το σχολείο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας. Κάθε μαθητής/τρια υποβάλλει τη δήλωση συμμετοχής του/της και γραπτώς στον/στη Διευθυντή/ντρια του σχολείου μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Στη συνέχεια, κάθε σχολείο θα πρέπει να αποστείλει συγκεντρωτική κατάσταση μέχρι την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 με τα στοιχεία των συμμετεχόντων/ουσών (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, τάξη φοίτησης και σχολείο), στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (στους/στις υπεύθυνους/νες για Διαγωνισμούς - Ολυμπιάδες).

Η σύνθεση και η επιλογή των θεμάτων, καθώς και η αξιολόγησή τους, θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας 2021 της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων με την ευθύνη Επιστημονικής Επιτροπής.
Ειδικότερα φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών τονίζεται ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και δεν θα γίνει δεκτή καμία εκπρόθεσμη αίτηση.

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΕΠΑΙΝΟΙ

Στους/στις τρεις (3) πρώτους/ες μαθητές/τριες της Β΄και Γ΄τάξης θα δοθεί Βραβείο. Στους/στις είκοσι τέσσερις (24) πρώτους/ες μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου και στους/στις δώδεκα (12) πρώτους/ες μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου θα δοθεί ‘Έπαινος.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Δικαίωμα συμμετοχής στη δεύτερη (2η ) φάση αποκτάται από τους/τις:

α) δώδεκα (12) μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου που έλαβαν έπαινο και

β) επιπλέον αποκτούν δικαίωμα οι μαθητές/τριες που έχουν Μ.Ο. βαθμολογίας Α΄ και Β΄ τάξης μεγαλύτερο ή ίσο με τον/την τελευταίο/α προκριθέντα/είσα της Β΄ Λυκείου (αφορά τους περσινούς μαθητές της Α τάξης):
Οι μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου που αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής στη δεύτερη (2η) φάση μπορούν να διαγωνιστούν είτε απευθείας στη δεύτερη φάση (2η) φάση του ΠΔΒ 2021 είτε της επόμενης χρονιάς ΠΔΒ 2022, παρακάμπτοντας την πρώτη (1η) φάση της χρονιάς εκείνης. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία μόνο φορά και θα δηλωθεί ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων από τους/τις μαθητές/τριες της Β τάξης, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της 1ης φάσης.

γ) Δικαίωμα συμμετοχής στη δεύτερη (2η ) φάση αποκτούν οι 24 πρώτοι/ες μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης.

Σε όλες τις τάξεις στους/στις προκριθέντες/είσες συμπεριλαμβάνονται και όσοι/ες ισοβάθμησαν με τον/την τελευταίο/α προκριθέντα/είσα.
Λεπτομέρειες για το πλεονέκτημα διάκρισης στην ιστοσελίδα του ΠΔΒ: www.pdbio.pev.gr

2η ΦΑΣΗ

Η δεύτερη φάση (2η) του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021, σε χώρο που θα ορίσει η Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού. Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν

α) οι είκοσι τέσσερις (24) πρώτοι/ες μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου της Α φάσης του ΠΔΒ 2021

β) οι 12 πρώτοι μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου που απέκτησαν το δικαίωμα αυτό στην πρώτη (1η ) φάση του ΠΔΒ 2020 ως μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου τότε (και τώρα μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου). καθώς και

γ) όσοι/ες από τους/τις μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου με την καλύτερη βαθμολογία, που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του ΠΔΒ 2021 και έχουν το δικαίωμα επιλογής, δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, (όπως περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο).

Στη δεύτερη φάση οι μαθητές/τριες θα εξεταστούν στην ύλη της Γ΄ Λυκείου της πρώτης φάσης και σε επιπλέον και κάποιες ενότητες από α) την σχολική ύλη β) την ελληνική έκδοση του προτεινόμενου για τις Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας βιβλίου των Campbell & Reece.

Τα Κεφάλαια και οι σελίδες των σχολικών βιβλίων καθώς και του βιβλίου των Campbell & Reece στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές/τριες, θα αναρτηθούν έγκαιρα στον ιστότοπο της ΠΕΒ (https://pdbio.pev.gr/).

3η ΦΑΣΗ

Στην τρίτη (3η) φάση του διαγωνισμού, θα λάβουν μέρος οι δώδεκα (12) πρώτοι/ες μαθητές/τριες της 2ης φάσης οι οποίοι, αφού δεχθούν στοιχειώδη εργαστηριακή κατάρτιση, θα εξεταστούν σε εργαστηριακές τεχνικές και θα αξιολογηθούν συνολικά. Ο χρόνος και ο τόπος θα οριστεί μετά το τέλος της 2ης φάσης (και μέχρι τις αρχές Μαΐου του 2021).

Οι τέσσερις (4) πρώτοι/ες μαθητές/τριες του ΠΔΒ 2021, όπως θα προκύψουν από τον συμψηφισμό της βαθμολογίας της τρίτης (3ης) και της δεύτερης (2ης) φάσης του διαγωνισμού σε ίση αναλογία (50/50) θα συγκροτήσουν την Ελληνική ομάδα συμμετοχής που θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας στην 32η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Σημειώνεται ότι τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών/τριών και στις τρεις (3) φάσεις του διαγωνισμού, καθώς και τα έξοδα μετακίνησης της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας Βιολογίας στο εσωτερικό της χώρας (προς και από τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας), βαρύνουν αποκλειστικά τον/την διαγωνιζόμενο/η, δηλαδή θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Αυτός ο διεθνής διαγωνισμός διεξάγεται από την IBO (International Biology Olympiad) και πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια κάθε Ιούλιο σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα, μέσω της ΠΕΒ, συμμετέχει από το 2005 επιτυγχάνοντας σημαντικές διακρίσεις και κατακτώντας 1 αργυρό και 13 χάλκινα μετάλλια.

Οι μαθητές/τριες που υποβάλλουν συμμετοχή αποδέχονται τον κανονισμό περί διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων τους που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Π.Δ.Β. Η Ο.Ε. του Π.Δ.Β. και δεσμεύεται από τον κανονισμό GDPR για την διαχείριση των δεδομένων που συλλέγει.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί με τις εξής προϋποθέσεις:

 • η συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών να είναι προαιρετική,
 • οι γονείς ή οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών να έχουν ενημερωθεί και να εκφράσουν εγγράφως τη σύμφωνη γνώμη τους για τη συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού,
 • δεν θα υπάρχει καμία απολύτως δαπάνη για τους συμμετέχοντες/ουσες (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, σχολεία),
 • οι τυχόν μετακινήσεις μαθητών/τριών για τις ανάγκες των διαγωνισμών να γίνουν με την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους,
 • η όλη διενέργεια των διαγωνισμών (αξιολόγηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών,
 • δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διαφήμιση προϊόντων/φορέων/ υπηρεσιών εντός του περιεχομένου του διαγωνισμού,
 • να δημοσιοποιηθούν προς το Ι.Ε.Π. οι απολογισμοί και τα παιδαγωγικά - διδακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Ειδικότερα φέτος λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εφόσον δεν ισχύουν έκτακτα μέτρα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας που εμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση των μαθητών/τριών και εφόσον τα Εξεταστικά Κέντρα τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ισχύουν στην εκπαίδευση.

Για τη μετακίνηση των μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας». Περισσότερες πληροφορίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας: https://pdbio.pev.gr/ . Oι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν, επίσης, να επικοινωνούν στο e-mail:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 210-52.24.632 (Δευτέρα έως Πέμπτη, από 17:00 έως 20:00).

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021:

Όριο υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής για μαθητές/τριες.

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021:

Όριο υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής των σχολείων στις Διευθύνσεις Δ.Ε.

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021:

Όριο ορισμού του εξεταστικού κέντρου από την οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και ενημέρωση της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021:

Πρώτη (1η) Φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας 2020.

Σάββατο, 10 Απριλίου 2021:

Δεύτερη (2η) Φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας 2020.

Ιούλιος 2021:

32η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (IBO) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας και οι Διευθυντές/τριες των σχολείων να ενημερώσουν ηλεκτρονικά τους μαθητές/τριες τους.


Εκτύπωση