edu.klimaka.gr

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη 2021

Εκτύπωση  

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ

Αρ.Πρωτ.123622/Δ2/17-09-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου
Τηλέφωνο: 210-3443422

ΘΕΜΑ: Έγκριση Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Τέχνης
Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 114830/Δ2/03-09-2020 έγγραφο

Απαντώντας στο με αρ. πρωτ. 14745/25-06-2020 έγγραφό σας που αφορά στη διεξαγωγή αγώνων τέχνης και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 42/27-08-2020 του Δ.Σ.), σας γνωρίζουμε ότι εγκρίνεται για το σχολικό έτος 2020-2021 η υλοποίηση του μαθητικού διαγωνισμού με τίτλο: «Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης 2021» που διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Η συμμετοχή να είναι προαιρετική για τους μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς
 • Με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας
 • Να μην παρακωλύεται το σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα και η καλή λειτουργία της σχολικής μονάδας
 • Να έχει προηγηθεί ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να έχει εξασφαλιστεί η ενυπόγραφη δήλωση συναίνεσης αυτών, έχοντας υπόψη ότι η συμμετοχή των παιδιών τους δεν είναι υποχρεωτική
 • Να λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα των παιδιών για τα καλλιτεχνήματα που θα προκύψουν, να επιστρέφονται τα μαθητικά έργα στους δημιουργούς τους, σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί, ο φορέας δύναται να κάνει χρήση των μαθητικών καλλιτεχνημάτων μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς
 • Να μην γίνεται κανενός είδους φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση, ηχογράφηση των μαθητών/τριων χωρίς την γραπτή συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων.
 • Ο φορέας θα αναλάβει όλη τη διαδικασία υλοποίησης.
 • Να μην επιτραπεί η διάθεση / προβολή οποιουδήποτε υλικού το οποίο αφορά άμεση διαφήμιση παροχής υπηρεσιών ατόμων/φορέων ή δεν είναι εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. για το σχολικό έτος 2020-2021, συμπεριλαμβανομένων και των αναφορών σε τυχόν χορηγούς της συγκεκριμένης παρέμβασης
 • Να ληφθούν υπόψη τα προληπτικά μέτρα προστασίας, 1,5 μέτρο απόσταση και μάσκες, κατά του κορονοϊού covid-19

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2021 στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και απευθύνονται σε μαθητές/μαθήτριες Δ/θμιας Εκπ/σης όλων των σχολείων της χώρας.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στους αγώνες καλούνται να συμπληρώσουν τη Δήλωση Συμμετοχής και τη Φόρμα Συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.mandoulides.edu.gr.

Η συμμετοχή των μαθητών θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία και χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

 


ΑΓΩΝΕΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2020

20-22/02/2020

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, με την έγκριση του ΥΠAIΘ (112215/Δ2/ 10-07-2019), διοργανώνουν τους πανελλήνιους μαθητικούς Αγώνες Τέχνης, από την Πέμπτη, 20 έως και το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020. Οι Αγώνες Τέχνης απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου της Ελλάδας και της Ομογένειας και αφορούν το θέατρο, την ποίηση, τη μουσική (μουσικά και χορωδιακά σύνολα), τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και την παραγωγή video. Οι μαθητές θα έχουν έτσι τη δυνατότητα σε ένα περιβάλλον εκπαιδευτικό που διδάσκει και εξασφαλίζει τον καθαρό και δίκαιο αγώνα να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση και τη δημιουργία και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν την αξία της τέχνης στη σύγχρονη εποχή.

Οι Αγώνες θα δώσουν τη δυνατότητα στους μαθητές όλων των σχολείων να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να αναζητήσουν δημιουργικές και εποικοδομητικές διόδους επικοινωνίας. Η συμμετοχή τους μάλιστα σε τέτοιους αγώνες ενδυναμώνει την ψυχολογία τους, βελτιώνει την κοινωνικότητά τους και αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία, για να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν. Άλλωστε αποτελεί κοινή παραδοχή πως οι συγκεκριμένοι αγώνες έχαιραν της εκτίμησης εκπαιδευτικών και μαθητών όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν διοργανώνονταν από το Υπουργείο Παιδείας και η μη διοργάνωσή τους τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Οι Αγώνες θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη (12ο χλμ. EO Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, Θέρμη, Θεσσαλονίκη), οι οποίες διαθέτουν θέατρο 500 θέσεων, τέσσερα υπερσύγχρονα κλειστά γυμναστήρια, εργαστήρια καλλιτεχνικών, πληροφορικής, φυσικής, χημείας, βιολογίας, βιβλιοθήκη και ανοιχτά γήπεδα.

Ακολουθούν οδηγίες για τη διοργάνωση και την κάθε κατηγορία χωριστά. Οι οδηγίες και οι σχετικές ανακοινώσεις θα είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα των Εκπαιδευτηρίων (www.mandoulides.edu.gr), την οποία καλό είναι να επισκέπτεστε, για να ενημερώνεστε.

ΟΔΗΓΙΕΣ

● ΤΤα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στους Αγώνες Τέχνης των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019, συμπληρώνοντας τη Δήλωση Συμμετοχής και τη Φόρμα Συμμετοχής.

● Η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία θα σταλούν οι δηλώσεις είναι: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

● Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στις κατηγορίες: ποίηση, ζωγραφική, video είναι απαραίτητο να τηρήσουν τις προβλεπόμενες ημερομηνίες καθώς και τις οδηγίες αποστολής. Η διεύθυνση αποστολής είναι:
Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη
12ο χλμ Εθνικής Οδού Θεσ/νίκης - Ν. Μουδανιών Τ.Θ.: 60151, Θεσσαλονίκη, 57001

● ΓιΓια οποιαδήποτε διευκρίνιση που αφορά τη διοργάνωση μπορείτε να επικοινωνείτε με τον
κ. Ελευθέριο Τσουβαλά, Φιλόλογο,
Tηλ.: 2310 474024, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

● Σχετικά με τις ανάγκες της κάθε κατηγορίας μπορείτε να επικοινωνείτε με τους παρακάτω εκπροσώπους της οργανωτικής επιτροπής:

 • Θέατρο: κ. Αθανασία Φραγκίδου, Φιλόλογος
  κ. Κωνσταντίνος Σύρρης, Φιλόλογος
 • Ποίηση: κ. Ιωάννης Ρίγγας, Φιλόλογος
  κ. Θεόδωρος Ζερβουδάκης, Φιλόλογος
 • Μουσικά σύνολα: κ. Δήμος Νικόπουλος, ΚαθηγητήςΜουσικής
 • Χορωδιακά σύνολα: κ. Ελένη Θεοδωρίδου, ΚαθηγήτριαΓερμανικών, Διευθύντρια Χορωδίας
 • Φωτογραφία/Ζωγραφική: κ. Ελευθερία Στόικου, ΚαθηγήτριαΚαλλιτεχνικών
 • Video: κ. Δημήτρης Χατζάκης, Φιλόλογος

● Κάθε σχολείο δικαιούται να δηλώσει συμμετοχή σε όσες κατηγορίες επιθυμεί.

● Στους μαθητές θα απονεμηθούν
- Τρία (3) βραβεία (Α’, Β’, Γ’)
- Ένα (1) βραβείο Κοινού
- Βεβαιώσεις συμμετοχής.

● Τα κριτήρια αξιολόγησης θα δημοσιοποιηθούν αναλυτικά σε κάθε σχολείο που θα δηλώσει συμμετοχή.

● Στο τριήμερο των Αγώνων Τέχνης υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν όσοι δηλώσουν συμμετοχή στις κατηγορίες: θέατρο, μουσικά σύνολα, χορωδιακά σύνολα.

● Επειδή πρόθεση του Εκπαιδευτηρίων αποτελεί η προβολή βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων των Αγώνων, των βραβεύσεων και των επιμέρους εκδηλώσεων στα ΜΜΕ, οι γονείς των μαθητών/-τριών που θα συμμετάσχουν στους καλλιτεχνικούς αγώνες παρακαλούνται να υπογράψουν τη Δήλωση Συναίνεσης. Οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν από τους συμβούλους - καθηγητές και θα παραδοθούν στη Γραμματεία της διοργάνωσης την πρώτη μέρα των Αγώνων.

● Η κριτική επιτροπή κάθε διαγωνισμού θα είναι 3μελής και θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Την ευθύνη για τη συγκρότηση των κριτικών επιτροπών έχει η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων

● Όπως προβλέπει ο κανονισμός θα δοθούν και βραβεία κοινού, γι’ αυτό και θα παρακαλούσαμε τα σχολεία να φροντίσουν να προσκαλέσουν κόσμο στις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, για ενθάρρυνση και υποστήριξη.

● Τα σχολεία που θα βραβευτούν στις κατηγορίες Θέατρο και Μουσική θα πρέπει να έχουν έτοιμη μια 8λεπτη παρουσίαση για το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020.

● Σε περίπτωση που μία κατηγορία δεν συγκεντρώσει ικανοποιητικό αριθμό συμμετοχών, δεν θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός.

● Στόχος των Αγώνων Τέχνης είναι η δημιουργία ενός κλίματος δημιουργικού και ευχάριστου, η καλλιέργεια ενός πνεύματος συνεργασίας και ομαδικότητας και η καθιέρωση μιας μεγάλης εκπαιδευτικής γιορτής τέχνης και πολιτισμού. Για τον σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητη η παρουσία των μαθητών σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων Τέχνης, όποτε είναι εφικτό, και όχι μόνο κατά την παρουσίαση του σχολείου τους.

● Το αναλυτικό πρόγραμμα των Αγώνων Τέχνης θα αποσταλεί εγκαίρως στα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή, ενώ οι οδηγίες θα αναρτηθούν και στην ηλεκτρονική σελίδα των Εκπαιδευτηρίων: www. mandoulides.edu.gr.

● Οι μαθητές πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προετοιμάζονται μόνο για την Κριτική Επιτροπή και για την ενδεχόμενη βράβευσή τους, αλλά για να χαρούν τη συμμετοχή τους μαζί με τους συμμαθητές τους, τους καθηγητές τους, την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία. Όλοι οι μαθητές μαθαίνουν να παρακολουθούν την παράσταση των συμμαθητών του σχολείου τους και των άλλων σχολείων, να δημιουργούν κριτήρια και να αξιολογούν. Τέλος, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και τα μέλη των Κριτικών Επιτροπών, πρέπει να έχουν συνεχώς υπόψη τους πως οι μαθητικοί καλλιτεχνικοί αγώνες έχουν παιδευτικό χαρακτήρα και, επομένως, έχουν αναλάβει απέναντι στους μαθητές που παίρνουν μέρος σε αυτούς σημαντικότατο παιδαγωγικό ρόλο.

Ειδικότερα για τους Αγώνες Τέχνης ισχύουν τα ακόλουθα:

ΘΕΑΤΡΟ

● Η διάρκεια της παράστασης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 60΄. Το κάθε σχολείο οφείλει να χρονομετρήσει την παράσταση της θεατρικής του ομάδας και να μην ξεφύγει χρονικά από τη διάρκεια που θα δηλώσει, καθώς η διάρκεια ανήκει στα κριτήρια αξιολόγησης.

● Η επιλογή του έργου είναι ελεύθερη.

● To έργο του συγγραφέα που επιλέγεται για την παράσταση πρέπει να γίνεται σεβαστό και το ανέβασμά του να μην προδίδει το πνεύμα και την αισθητική του. Αυτοσχεδιαστικά κομμάτια μπορούν να παρεμβάλλονται στο κείμενο, αρκεί να διέπονται από το απαιτούμενο ήθος και την επιβαλλόμενη αισθητική. Οι ίδιες αρχές πρέπει να διέπουν και το έργο που αποτελεί προϊόν πρωτότυπης ατομικής ή συλλογικής δημιουργίας των μαθητών.

● Εάν το έργο ανήκει στο παγκόσμιο δραματολόγιο, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η επιλογή της καλύτερης, κατά το δυνατό, νεοελληνικής μετάφρασής του. Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν τον μεταφραστή, το όνομα του οποίου θα μνημονεύεται και σε οποιοδήποτε κείμενο συνοδεύσει την παράσταση.

● Το κείμενο της παράστασης μπορεί να είναι σπονδυλωτό ή συνδυασμός αποσπασμάτων διαφορετικών έργων.

● Κάθε σχολείο έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με μία μόνο παράσταση.

● Δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων στη θεατρική ομάδα του σχολείου, στην οποία μπορούν να μετέχουν και μαθητές εκτός σκηνής για την υποστήριξη της παράστασης και την άρτια διεξαγωγή της.

● Θα απονεμηθεί, επιπλέον για την κατηγορία αυτή, Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού ή κάποιο άλλο ειδικό βραβείο εκτός των άλλων βραβείων, αν η κριτική επιτροπή το κρίνει απαραίτητο.

● Τα σκηνικά καλό είναι να είναι ελαφρά και εύκολα στη μεταφορά, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες διεξαγωγής των Αγώνων. Ειδικότερα, τα σκηνικά και τα κοστούμια όχι μόνο δεν χρειάζεται να γίνουν με ακριβά μέσα, αλλά είναι δυνατό να φιλοτεχνηθούν και να κατασκευαστούν από μαθητές και εκπαιδευτικούς με φθηνό, λιτό και αφαιρετικό τρόπο, χωρίς να υστερούν σε αισθητική αξία και λειτουργικότητα. Αυτό θα δώσει επίσης τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκομένους να αξιοποιήσουν τη φαντασία, το εικαστικό ή κατασκευαστικό τους ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους και θα εκτιμηθεί θετικά από την Κριτική Επιτροπή.

● Όλα τα επιμέρους στοιχεία του έργου (λόγος, κίνηση, μουσική, έκφραση, σκηνογραφία, ενδυματολογία) πρέπει να συγκλίνουν προς αυτό που αποτελεί τον στόχο μιας παράστασης, να μεταδώσει δηλαδή τη δραματική συγκίνηση του έργου στην ψυχή τόσο των μαθητών της θεατρικής ομάδας όσο και των θεατών.

● Η μουσική επένδυση της παράστασης μπορεί να είναι ζωντανή ή ηχογραφημένη (playback).

● Οι μαθητές, τέλος, πρέπει να χαρούν τη συμμετοχή στην ομαδική θεατρική δράση, να βιώσουν την αυτοσχεδιαστική λειτουργία, να απελευθερώσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους.

ΠΟΙΗΣΗ

● Οι μαθητές μπορούν να λάβουν μέρος στους αγώνες με ένα ποίημα ο καθένας σε έμμετρη ή ελεύθερη μορφή με θέμα: «Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα.» (Αντώνης Σαμαράκης, «Ζητείται Ελπίς»).

● Το ποίημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τριάντα (30) στίχους.

● Κάθε ποίημα υποβάλλεται σε τέσσερα (4) δακτυλογραφημένα αντίτυπα.

● Στα αντίτυπα και στον φάκελο αποστολής θα αναγράφονται τα ψευδώνυμα των μαθητών, ενώ μέσα στον φάκελο αποστολής του σχολείου θα πρέπει να αναγράφονται σε κλειστό φάκελο τα ψευδώνυμα, το ονοματεπώνυμα και η τάξη των μαθητών που παίρνουν μέρος.

● Τα ποιήματα πρέπει να αποσταλούν στα Εκπαιδευτήρια έως την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020.

● Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων των Αγώνων Τέχνης.

ΜΟΥΣΙΚΗ

● Ως ορχήστρα μπορεί να συμμετάσχει κάθε Οργανικό Σύνολο Μουσικής (Ορχήστρα Εγχόρδων, Μπάντα, Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής).

● Ο αριθμός των μελών είναι ελεύθερος.

● Το ρεπερτόριο είναι ελεύθερο.

● Οι παρτιτούρες θα κατατίθενται εις τριπλούν στην Κριτική Επιτροπή την ημέρα διεξαγωγής των Αγώνων Μουσικής.

● Διαθέσιμος χρόνος παρουσίασης: 15’. Θα τηρηθεί αυστηρά.

● Οι χορωδίες μπορεί να είναι όμοιων φωνών (2φωνες ή 3φωνες) ή μικτών (4φωνες).

● Ο αριθμός των μελών είναι ελεύθερος.

● Προαιρετικά μπορούν να συνοδεύονται από πιάνο ή να εμφανιστούν a capella. Δεν επιτρέπεται η συνοδεία της χορωδίας από ηλεκτρονικά μέσα αναπαραγωγής μουσικής (playback).

● Κάθε σχολείο είναι δυνατόν να συμμετάσχει και στις δύο κατηγορίες χορωδιών (όμοιων και μικτών φωνών) αλλά όχι με δύο χορωδιακά σύνολα του ίδιου είδους (π.χ. δύο χορωδίες όμοιων φωνών του ίδιου σχολείου).

● Το ρεπερτόριο είναι ελεύθερο.

● Οι παρτιτούρες θα κατατίθενται εις τριπλούν στην Κριτική Επιτροπή την ημέρα διεξαγωγής των Αγώνων Μουσικής.

● Διαθέσιμος χρόνος παρουσίασης 15’. Θα τηρηθεί αυστηρά.

● Ως Μουσικό Σύνολο μπορεί να συμμετάσχει κάθε Μικτό Μουσικό Σύνολο που συνδυάζει τραγούδι και οργανική συνοδεία.

● Δεν επιτρέπεται η συνοδεία συνόλων από ηλεκτρονικά μέσα αναπαραγωγής μουσικής (playback). Επιτρέπεται η χρήση πολυμέσων (Η/Υ κ.ά.), με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν αξιοποιούνται σε καμία περίπτωση ως υποβοήθημα του οργανικού μέρους (playback), αλλά ως ανεξάρτητο ηχητικό υλικό ή μέρος multi art εκτέλεσης (performance).

● Ο ελάχιστος αριθμός μελών είναι 3 άτομα. Ο μέγιστος αριθμός είναι ελεύθερος.

● Το ρεπερτόριο είναι ελεύθερο.

● Οι παρτιτούρες (προαιρετικά) θα κατατίθενται εις τριπλούν στην Κριτική Επιτροπή την ημέρα διεξαγωγής των Αγώνων Μουσικής.

● Διαθέσιμος χρόνος παρουσίασης 15’. Θα τηρηθεί αυστηρά.

● Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς εγνωσμένης αξίας και κάθε μέλος της βαθμολογεί χωριστά σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

 • Ορθοτονία (Intonation)
 • Ερμηνεία (Interpretation)
 • Γενική Εντύπωση (Total Impression)

● Επίσης θα απονεμηθούν, επιπλέον για την κατηγορία αυτή, Βραβείο Πρωτότυπης Σύνθεσης και Βραβείο Πρωτότυπης Διασκευής, αν η Κριτική Επιτροπή κρίνει ότι υφίσταται λόγος.

● Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να συμμετάσχει με ένα και μόνο σύνολο σε κάθε κατηγορία των Αγώνων Μουσικής.

● Οι παρτιτούρες που έχουν κατατεθεί εις τριπλούν στην Κριτική Επιτροπή, θα επιστρέφονται στον υπεύθυνο του μουσικού σχήματος, μετά τη λήξη του διαγωνισμού.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

● Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού είναι: «Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα.» (Αντώνης Σαμαράκης, «Ζητείται Ελπίς»).

● Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετάσχει στους αγώνες ζωγραφικής με ένα (1) μόνο έργο.

● Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με τρία (3) έργα.

● Ο Διευθυντής κάθε σχολείου αναλαμβάνει την οργάνωση του εσωτερικού διαγωνισμού και την αποστολή των έργων στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη με ταχυμεταφορά (courier), αμέσως μετά το τέλος του διαγωνισμού, προκειμένου να αξιολογηθούν από την Κριτική Επιτροπή.

● Η διάρκεια διεξαγωγής των Αγώνων είναι 4 ώρες.

● Τα στοιχεία των μαθητών θα πρέπει κατά την παράδοση των έργων να καλυφθούν από τον επιβλέποντα εκπαιδευτικό με αυτοκόλλητη μαύρη ταινία, όμοια με αυτή των Πανελληνίων Εξετάσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των Αγώνων.

● Κάθε μαθητής που θα συμμετάσχει στους Αγώνες, θα πρέπει στο πίσω μέρος του έργου να αναγράφει ευκρινώς με κεφαλαία γράμματα τα στοιχεία του:

 • Ονοματεπώνυμο μαθητή 
 • Σχολείο φοίτησης
 • Τάξη φοίτησης.

● Τα έργα των μαθητών θα σκαναριστούν πριν την αποστολή τους και θα αποθηκευτούν σε cd ή usb, το οποίο θα υπάρχει εντός του φακέλου.

● Θα πρέπει στο φάκελο των έργων που θα αποσταλεί να υπάρχει ονομαστική κατάσταση των συμμετεχόντων.

● Τα έργα πρέπει να αποσταλούν στα Εκπαιδευτήρια έως την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020.

● Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων των Αγώνων Τέχνης.

● Τα βραβευμένα έργα θα εκτίθενται στον χώρο διεξαγωγής των Αγώνων.

● Οι μαθητές θα πρέπει να δημιουργήσουν το έργο τους εξ ολοκλήρου μέσα στον χώρο και τον χρόνο διεξαγωγής των Αγώνων που θα ορίσει ο Διευθυντής του σχολείου.

● Απαγορεύονται τα προσχέδια, η χρήση προτύπου από το οποίο θα αντιγράφεται το έργο και οι παρεμβάσεις πάνω στο έργο από τους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς ή από τρίτα πρόσωπα.

● Το υλικό, πάνω στο οποίο θα ζωγραφίσουν τα έργα τους καθώς και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν, θα πρέπει να τα έχουν προμηθευτεί οι ίδιοι οι μαθητές.

● Οι μαθητές θα ζωγραφίσουν τα έργα τους πάνω σε χαρτί τύπου ακουαρέλας ή τύπου sheller-σχεδίου, οι διαστάσεις του οποίου θα πρέπει να είναι 35 x 50cm ή 50 x 70cm.

● Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα παρακάτω υλικά: υδατοχρώματα, όπως τέμπερα, γκουάς (gouach) και ακρυλικά χρώματα, παστέλ, μολύβι, κάρβουνο, σινική μελάνη, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μαρκαδοράκια ψιλά κ.ά. Δεν θα χρησιμοποιηθούν λαδομπογιές.

● Οι μαθητές, που θα προτιμήσουν ασπρόμαυρη εκτέλεση του έργου τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προαναφερθέντα υλικά, αλλά στην περίπτωση του μολυβιού καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν μαλακά μολύβια Β5 ή Β6, τα οποία γράφουν αρκετά έντονα, ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται καλύτερα στη φωτογράφιση και στην εκτύπωση που θα ακολουθήσουν.

● Η δημιουργία των έργων θα γίνει με την τεχνική της ζωγραφικής καθώς επίσης και με την τεχνική του κολλάζ ή με τον συνδυασμό κολλάζ με ζωγραφική. Δεν επιτρέπεται να επικολληθούν τρισδιάστατα στοιχεία.

● Τα έργα των μαθητών δεν επιστρέφονται.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

● Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού είναι: «Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα.» (Αντώνης Σαμαράκης, «Ζητείται Ελπίς»).

● α υπάρξουν τρία βραβεία για το γυμνάσιο και τρία για το λύκειο.

● Οι φωτογραφίες θα σταλούν εκτυπωμένες (μέγεθος 20x25 ή 20x30) αλλά και σε ψηφιακή μορφή (JPG) που δεν υπερβαίνει το 1ΜΒ.

● Το ονοματεπώνυμο και ο τίτλος της φωτογραφίας θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις πληροφορίες/λεζάντα της φωτογραφίας στο πίσω μέρος της φωτογραφίας και στο κείμενο του email.

● Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι και σε μορφή jpg και να σταλούν με e-mail στην ακόλουθη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020.

● Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μόνο μία φωτογραφία.

● Όλες οι συμμετοχές πρέπει να είναι αποκλειστική εργασία των διαγωνιζομένων.

● Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές ανά βαθμίδα θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή, θα προβληθούν την ημέρα των αποτελεσμάτων και θα εκτεθούν στον εκθεσιακό χώρο των Εκπαιδευτηρίων.

● Οι συμμετοχές θα κριθούν ως προς την αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο προβάλλουν το θέμα καθώς και τη σύνθεση, τεχνικά και άλλα κριτήρια.

● Οι συμμετέχοντες θα διατηρήσουν τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών τους, αλλά θα παραχωρήσουν στους διοργανωτές τα δικαιώματα για τη δημοσίευση σε περιοδικά ή ιστοσελίδες στο πλαίσιο της προβολής του διαγωνισμού χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση.

VIDEO

● Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού είναι: «Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα.» (Αντώνης Σαμαράκης, «Ζητείται Ελπίς»).

● Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει στους αγώνες με ένα video.

● Το video θα έχει διάρκεια 3 - 7 λεπτά, θα σταλεί σε μορφή αρχείου avi ή mp4 και στους τίτλους τέλους πρέπει να αναγράφονται όλοι οι συντελεστές.

● Το video πρέπει να αποσταλεί στα Εκπαιδευτήρια έως την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020.

● Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων των Αγώνων Τέχνης.

 

Pin It

Εκτύπωση