edu.klimaka.gr

Κανονισμός Διεξαγωγής Διαγωνισμών Μαθηματικής Εταιρείας

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΕΜΕ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 34
106 79   ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2103616532 - 3617784 - Fax: 2103641025
e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.hms.gr

Κανονισμός Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Μαθηματικά της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ)
(Νέο 2020)

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει κάθε έτος τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες οδηγούν τελικά στη συγκρότηση των Ελληνικών ομάδων που λαμβάνουν μέρος στους διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς. Ο σκοπός των διαγωνισμών της ΕΜΕ είναι η διάδοση και καλλιέργεια της Μαθηματικής σκέψης, η ανάδειξη νέων μαθηματικών ταλέντων και η προώθησή τους στα πλαίσια των καθιερωμένων διεθνών μαθηματικών διαγωνισμών.

Οι τέσσερις αυτές φάσεις του διαγωνισμού χαρακτηρίζονται κατά σειρά με τα ονόματα :"ΘΑΛΗΣ", "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ", "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ" και ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού  "ΘΑΛΗΣ" διενεργείται στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.  Έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος μαθητές όλων των τάξεων των Λυκείων και των Β και Γ τάξεων των Γυμνασίων της χώρας. Δικαίωμα συμμετοχής  στο διαγωνισμό της Β’  Γυμνασίου έχουν και μαθητές της Α’ Γυμνασίου ή του Δημοτικού με ιδιαίτερα υψηλή επίδοση στα Μαθηματικά, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής  στο διαγωνισμό της Α’  Λυκείου έχουν και μαθητές του Γυμνασίου με ιδιαίτερα υψηλή επίδοση στα Μαθηματικά που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό συναγωνιζόμενοι μαθητές Λυκείου.

Και στις δύο περιπτώσεις μαθητών μικρότερων τάξεων που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό που αφορά μεγαλύτερες τάξεις η συμμετοχή τους εγκρίνεται πριν τη διεξαγωγή του «ΘΑΛΗ» από την Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ.

Τα θέματα του διαγωνισμού είναι διαφορετικά για κάθε τάξη. Ο μαθητής που θέλει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό πρέπει να δηλώσει συμμετοχή στον Διευθυντή του Σχολείου του μέχρι την ημερομηνία που καθορίζεται, ως προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής, στην εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ. Ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και του ορισμού του αριθμού των επιτυχόντων προσδιορίζεται ο βαθμός που ορίζεται ως βάση για κάθε τάξη από την  Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ. Σχετικός πίνακας επιτυχόντων ανακοινώνεται από την επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ και ενημερώνονται οι σχολικές μονάδες μέσω των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές με τη δήλωση συμμετοχής αποδέχονται ταυτόχρονα την ανακοίνωση του ονόματός τους σε περίπτωση διάκρισής τους. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να το δηλώσουν γραπτώς.

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ" διενεργείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου με θέματα διαφορετικά για κάθε τάξη. Έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος οι επιτυχόντες του διαγωνισμού “ΘΑΛΗΣ”. Ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και του ορισμού του αριθμού των επιτυχόντων προσδιορίζεται ο βαθμός που ορίζεται ως βάση για κάθε τάξη από την Επιτροπή  διαγωνισμών της ΕΜΕ. Σχετικός πίνακας επιτυχόντων ανακοινώνεται από την Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ και ενημερώνονται οι σχολικές μονάδες μέσω των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η τρίτη φάση του διαγωνισμού που είναι η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ" διενεργείται Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος όσοι επέτυχαν στον δεύτερο διαγωνισμό "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ". Η  Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, το διαγωνισμό Νέων και στον διαγωνισμό των Μεγάλων. Στο διαγωνισμό Νέων συμμετέχουν οι μαθητές που είναι στον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», και έχουν διαγωνιστεί με τα Θέματα της Β΄ ή της Γ΄ Γυμνασίου ενώ στο διαγωνισμό των Μεγάλων συμμετέχουν οι μαθητές που είναι στον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» και έχουν διαγωνισθεί με τα θέματα της Α, Β, ή Γ Λυκείου.

Ο τέταρτος διαγωνισμός "ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ" διενεργείται Μάρτιο ή Απρίλιο σε κατάλληλη  ημερομηνία που καθορίζεται από την Επιτροπή διαγωνισμών και είναι  χωρισμένος σε δύο κατηγορίες «Μικρών» και «Μεγάλων». Λαμβάνουν μέρος όσοι μαθητές βραβεύθηκαν στην κατηγορία τους στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» με σκοπό την επιλογή των ομάδων που θα συμμετάσχουν στις Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΔΜΟ).

Ημερομηνίες των διαγωνισμών

Οι χρονικοί προσδιορισμοί που αναφέρθηκαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς είναι ενδεικτικοί και μπορούν να αναπροσαρμοστούν, εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε. Ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των τριών πρώτων στη σειρά διαγωνισμών (φάσεων) για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται από το Δ.Σ της ΕΜΕ Το Δ.Σ της ΕΜΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σπουδών Δ.Ε. του ΥΠΑΙΘ, η οποία εκδίδει τη σχετική εγκύκλιο, ενημερώνουν τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διαγωνισμών. Μέσω δε των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνονται οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου των Μαθηματικών και οι Διευθυντές των Σχολείων όλης της χώρας για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διαγωνισμών. Στη συνέχεια οι Διευθυντές των Σχολείων μεριμνούν για την έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών. Επίσης εκδίδεται Δελτίο Τύπου το οποίο κοινοποιείται στα Μ.Μ.Ε. και τον Τύπο.

Εξεταστικά Κέντρα

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός "ΘΑΛΗΣ" πραγματοποιείται σε κάθε νομό της χώρας. Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού σε κάθε νομό την έχει μια Τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή που θα συγκροτηθεί με συνεργασία του τοπικού Παραρτήματος της ΕΜΕ  και των προϊστάμενων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου των Μαθηματικών.  

Ο ορισμός των εξεταστικών κέντρων θα γίνει με ευθύνη των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού αφού λάβουν υπόψη τους τις δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών από τα σχολεία του νομού.

Οι κατά τόπους αναγκαίοι, για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού, επιτηρητές θα ορισθούν με ευθύνη της Τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής. Δεν επιτρέπεται η επιλογή επιτηρητών για επιτήρηση μαθητών που έχουν συγγένεια με αυτούς.

Ο δεύτερος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ" διεξάγεται στους νομούς της χώρας με ευθύνη της Τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής, όπως ακριβώς περιγράφεται για τον διαγωνισμό «ΘΑΛΗΣ».

Η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ" διοργανώνεται στην Αθήνα από την  ΕΜΕ, που ορίζει και το εξεταστικό κέντρο. Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού την έχει η Επιτροπή Διαγωνισμών της ΕΜΕ και η Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ. Οι μαθητές σε αυτό τον διαγωνισμό διαγωνίζονται σε δύο κατηγορίες και σε κάθε κατηγορία συμμετέχουν οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ».

Τρόπος Εξετάσεων - Πρόγραμμα Εξετάσεων - Εξεταστέα Ύλη

 Η διάρκεια διεξαγωγής κάθε διαγωνισμού καθορίζεται από την Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ και ανακοινώνεται στους διαγωνιζομένους μαζί με τα θέματα.

Εξεταστέα ύλη για τον πρώτο διαγωνισμό "ΘΑΛΗΣ" για κάθε τάξη είναι η διδακτέα ύλη όλων των προηγουμένων τάξεων σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τα Μαθηματικά.

Εξεταστέα ύλη για τον δεύτερο διαγωνισμό "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ" για κάθε τάξη είναι η διδακτέα ύλη όλων των προηγουμένων τάξεων καθώς και η διδακτέα ύλη του Α' τριμήνου αυτής της τάξης σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης του ΙΕΠ. για τα Μαθηματικά.

Εξεταστέα ύλη για την Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ"  και τον «Προκριματικό διαγωνισμό» θεωρείται η ύλη των Διεθνών Μαθηματικών Ολυμπιάδων.

Κάθε μαθητής που προσέρχεται στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία πιστοποιούν την ταυτότητά του.

Κατά την προσέλευση των μαθητών στο χώρο εξέτασης και πριν την εκφώνηση των θεμάτων ο επιτηρητής κάθε αίθουσας συντάσσει ονομαστικό κατάλογο συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.

Στον ονομαστικό κατάλογο συμμετεχόντων αναφέρονται :Α/Α -- Ονοματεπώνυμο -- Τάξη -- Σχολείο που φοιτά

Κατά την εξέταση δίνονται για διαπραγμάτευση ζητήματα τα οποία περιέχουν ασκήσεις ή προβλήματα. Κάθε ζήτημα μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία ερωτήσεις.

Τα θέματα στέλνονται σε κάθε εξεταστικό κέντρο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή fax μισή ώρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού, και με ευθύνη του Προέδρου του Εξεταστικού κέντρου αναπαράγονται και δίνονται σε φωτοτυπίες στους διαγωνιζόμενους.

Οι Επιτηρητές δεν επιτρέπεται να δίνουν επεξηγήσεις στους μαθητές για τα θέματα, παρά μόνο αυτές που δίνει η Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ. Ερωτήσεις των διαγωνιζομένων για τα θέματα μεταφέρονται στην επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ, η οποία και αποφασίζει αν θα κοινοποιηθεί απάντηση σε όλους τους διαγωνιζομένους.

Οι διαγωνιζόμενοι γράφουν τις απαντήσεις τους σε κόλλες αναφοράς ή ειδικά τετράδια που τους χορηγούνται από το εξεταστικό κέντρο.

Τα στοιχεία των διαγωνιζομένων αναγράφονται σε ειδικό χώρο ο οποίος μετά τον έλεγχο των στοιχείων του μαθητή κατά την παράδοση του γραπτού στον επιτηρητή της αίθουσας, καλύπτεται με αδιαφανές κάλυμμα, ώστε να μην είναι δυνατόν να αναγνωριστούν τα στοιχεία του διαγωνιζομένου.

Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα γραπτά και ο κατάλογος συμμετεχόντων παραδίδονται από τους επιτηρητές των αιθουσών στην επιτροπή του εξεταστικού κέντρου η οποία συγκεντρώνει και καταμετρά τα γραπτά κατά τάξη ή κατηγορίες. Στη συνέχεια τα γραπτά και οι ονομαστικοί κατάλογοι με τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό συσκευάζονται σε δέματα και αποστέλλονται στην Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ στα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Αποστολή γραπτών - Παραλαβή- Βαθμολόγηση

Η αποστολή των γραπτών γίνεται με συστημένο δέμα των ΕΛΤΑ ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο διασφαλίζει το βέβαιο της αποστολής και παράδοσης των γραπτών στα κεντρικά γραφεία της ΕΜΕ.

Τα γραπτά και οι ονομαστικοί κατάλογοι συνοδεύονται με διαβιβαστικό στο οποίο αναγράφονται :

  • το εξεταστικό κέντρο
  • τα ονόματα των υπευθύνων του κέντρου
  • ο αριθμός των γραπτών κατά τάξη ή κατηγορία

Τα δεμάτων με τα γραπτά του Νομού Αττικής από τα διάφορα εξεταστικά κέντρα αποστέλλονται με ασφαλή τρόπο όπως περιγράφεται παραπάνω ή παραλαμβάνονται από άτομο εξουσιοδοτημένο από την Επιτροπή Διαγωνισμών της ΕΜΕ.

Στη συνέχεια τα γραπτά φυλάσσονται σε χώρο που έχει ειδικά διαμορφωθεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΜΕ.

Η αξιολόγηση των γραπτών γίνεται από τα μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε., και από τους συνεργάτες της υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Διαγωνισμών. Με στόχο την ενιαία αντιμετώπιση όλων των γραπτών η βαθμολόγηση γίνεται με βάση το σχέδιο βαθμολόγησης που εκπονείται από την Επιτροπή διαγωνισμών.

Η παράδοση και παραλαβή γραπτών από τους βαθμολογητές γίνεται ενυπόγραφα σε βιβλίο που τηρείται από την επιτροπή διαγωνισμών.

Κάθε γραπτό αξιολογείται από δύο (2) βαθμολογητές. Οι βαθμολογητές για να σημειώσουν στο γραπτό τις ατέλειές του χρησιμοποιούν στυλό με κόκκινο ή πράσινο μελάνι, διαφορετικό έκαστος.

Στους Νομούς της χώρας, στους οποίους υπάρχει παράρτημα της ΕΜΕ, τα γραπτά φυλάσσονται στο Παράρτημα και γίνεται με ευθύνη του Παραρτήματος η πρώτη βαθμολόγηση των γραπτών του Νομού, σύμφωνα με το σχέδιο βαθμολόγησης που έχει στείλει η Επιτροπή Διαγωνισμών. Στη συνέχεια τα γραπτά αποστέλλονται με ασφαλή τρόπο στα γραφεία της ΕΜΕ, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τη βαθμολογική κλίμακα από ένα μέχρι είκοσι (1 - 20) και καταχωρίζεται από κάθε βαθμολογητή τελικά με ακέραιο αριθμό ή αν είναι ανάγκη με ακρίβεια μισής μονάδας. Δεν επιτρέπεται στους βαθμολογητές να αξιολογήσουν τα γραπτά με διαφορετική από την παραπάνω κλίμακα.

Σε περίπτωση διαφοράς βαθμολογίας μέχρι δύο (2) βαθμούς, βαθμός αξιολόγησης του γραπτού είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο βαθμολογητών.

Σε περίπτωση διαφοράς βαθμολογίας μεγαλύτερης των δύο (2) βαθμών διενεργείται αυτόματα αναβαθμολόγηση από τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής διαγωνισμών και βαθμός αξιολόγησης του γραπτού είναι ο βαθμός της αναβαθμολόγησης.

Αν κάποιος εξεταζόμενος στους διαγωνισμούς «ΘΑΛΗΣ» και «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» θελήσει αναβαθμολόγηση του γραπτού του μπορεί να το ζητήσει αποστέλλοντας στην ΕΜΕ με FAX ή ηλεκτρονικά μία αίτηση αναβαθμολόγησης. Στη περίπτωση αυτή η αναβαθμολόγηση των γραπτών γίνεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής διαγωνισμών ή από το μέλος της Επιτροπής διαγωνισμών που έχει οριστεί από αυτόν. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της αναβαθμολόγησης ο μαθητής κατατάσσεται εκ νέου στους επιτυχόντες ή αποτυχόντες. Βαθμολογία δεν ανακοινώνεται και φωτοτυπία γραπτού δεν επιδεικνύεται.

Έκδοση Αποτελεσμάτων - Απονομή Βραβείων

Διαγωνισμός "Θαλής"

Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης και των πιθανών αναβαθμολογήσεων από τους βαθμολογητές - αναβαθμολογητές, ανακοινώνεται ο τελικός πίνακας επιτυχόντων.

Διαγωνισμός "Ευκλείδης"

Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης και των πιθανών αναβαθμολογήσεων από τους βαθμολογητές-αναβαθμολογητές, ανακοινώνεται ο τελικός πίνακας επιτυχόντων.

Απονομή βραβείων «Θαλή» και «Ευκλείδη»

Η Επιτροπή Διαγωνισμών αποφασίζει την απονομή Πρώτου, Δεύτερου και Τρίτου Βραβείου σε εκείνους τους μαθητές από το Νομό Αττικής που έχουν συγκεντρώσει τις υψηλότερες βαθμολογίες ανά τάξη στο διαγωνισμό «Ευκλείδης». Η απονομή των βραβείων γίνεται σε ειδική τελετή στην Αθήνα την επόμενη μέρα από τη διεξαγωγή της Εθνικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας.  
Επίσης από την Επιτροπή Διαγωνισμών, μέσω της Γραμματείας της ΕΜΕ, αποστέλλονται στα Παραρτήματα καταστάσεις επιτυχόντων της περιοχής τους στους Διαγωνισμούς «Θαλής» και «Ευκλείδης» προκειμένου να διοργανώσουν τελετή βράβευσης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δ.Ε.

Στους Νομούς, όπου δεν υπάρχει Παράρτημα της ΕΜΕ η βράβευση των διακριθέντων στον «Ευκλείδη» γίνεται στην Αθήνα, παράλληλα με τους διακριθέντες του Ν. Αττικής, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "Αρχιμήδης"

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται το πρωί. Μετά το πέρας της διεξαγωγής τα γραπτά μεταφέρονται στα Γραφεία της ΕΜΕ, όπου και βαθμολογούνται από την ομάδα των βαθμολογητών. Κάθε γραπτό βαθμολογείται  από δύο (2) βαθμολογητές. Ο βαθμός που αποδίδεται καταρχήν σε κάθε γραπτό είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο βαθμολογητών. Μετά το τέλος της διαδικασίας βαθμολόγησης όλα τα γραπτά  που παρουσιάζουν υψηλή βαθμολογία και είναι υποψήφια για βράβευση και όσα έχουν διαφορά βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών μεγαλύτερη των δύο μονάδων, εξετάζονται από τους υπεύθυνους των ομάδων διόρθωσης για κάθε κατηγορία. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από την Επιτροπή Διαγωνισμών και τα βραβεία εγκρίνονται από το Δ.Σ. της ΕΜΕ αργά το βράδυ  της ίδιας ημέρας .Την επόμενη ημέρα διοργανώνεται τελετή βράβευσης, των μαθητών που επέτυχαν στον διαγωνισμό.

Η επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ", επιλέγει δύο ομάδες (νέοι - μεγάλοι) των 24ων μαθητών ή περισσότερων σε περίπτωση ισοβαθμίας. Οι ομάδες αυτές θα αποτελέσουν τη βάση από την οποία θα επιλεγεί η ομάδα που θα συμμετάσχει στις Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες (ΒΜΟ και ΒΜΟΝ).  Οι εξεταζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα αναβαθμολόγησης στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα. «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ».

Όλοι οι επιλεγέντες μαθητές και των δύο κατηγοριών βραβεύονται με μετάλλια χρυσά, αργυρά και χάλκινα  με αναλογία 1:2:3 κατά προσέγγιση.

 Οι τέσσερις πρώτες μαθήτριες στην κατάταξη του διαγωνισμού «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» επιλέγονται ως μέλη της ομάδας κοριτσιών που θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Μαθηματική Ολυμπιάδα κοριτσιών (EGMO). Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στον διαγωνισμό «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ». Σε νέα ισοβαθμία λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στο διαγωνισμό «ΘΑΛΗΣ». Σε περίπτωση  νέας ισοβαθμίας γίνεται κλήρωση.

Διαδικασία επιλογής Ολυμπιακών Ομάδων

Α. Μεγάλοι

Οι μαθητές/τριες που προκρίθηκαν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα  «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» συμμετέχουν στον τελευταίο προκριματικό διαγωνισμό (Προκριματικός διαγωνισμός) με βαθμολογική κλίμακα από 1 έως 20.

Την ίδια ημέρα ή την επόμενη μέρα του «Προκριματικού διαγωνισμού» ακολουθεί προφορική εξέταση των διαγωνιζόμενων από επιτροπή που καθορίζεται από την Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ. Η προφορική εξέταση δεν επηρεάζει τους βαθμούς των μαθητών, αλλά παίζει ρόλο στη γνωριμία της Επιτροπής διαγωνισμών με τους διαγωνιζόμενους και στη διαπίστωση των αναγκών τους στα διάφορα Μαθηματικά αντικείμενα.

Από τους μαθητές που έχουν το μεγαλύτερο άθροισμα  βαθμών στον ΑΡΧΙΜΗΔΗ και στον Προκριματικό διαγωνισμό προκύπτει η εξαμελής ομάδα που θα συμμετάσχει στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Η επιλεγείσα ομάδα των μεγάλων με την αναπληρωματική, καθώς και όσοι άλλοι μαθητές που συμμετείχαν στον Προκριματικό διαγωνισμό το επιθυμούν, πριν από την τέλεση της Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας θα ενταχθούν άμεσα στα πλαίσια μιας, όσο είναι δυνατόν, εντατικής προετοιμασίας, η οποία θα λειτουργεί Σαββατοκύριακα και αργίες ή μπορεί να γίνεται διαδικτυακά.

Ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της Βαλκανικής μαθηματικής Ολυμπιάδας (ΒΜΟ), θα γίνεται ο ίδιος διαγωνισμός στην ΕΜΕ για την αναπληρωματική ομάδα. Τα γραπτά όλων των μαθητών θα διορθώνονται από τον αρχηγό και υπαρχηγό της ομάδας στη ΒΜΟ οι οποίοι θα εισηγούνται την ακριβή βαθμολογία των αναπληρωματικών μαθητών στην Επιτροπή Διαγωνισμών  με άριστα το 40. Ο βαθμός θα προστίθεται στην προηγούμενη βαθμολογία. Με βάση τη νέα αυτή κατάταξη (1/80) θα καθορίζεται η ομάδα που θα συμμετάσχει στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα και θα εντάσσεται σε νέα φάση προετοιμασίας. Τελικά η Επιτροπή διαγωνισμών θα συντάσσει την τελική λίστα κατάταξης των μαθητών για τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία θα εγκρίνεται από το Δ. Σ. της ΕΜΕ στην πρώτη κανονική συνεδρίασή του μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Αλγόριθμος επιλογής για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα
Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (1-20): Βαθμός Χ 1
Προκριματικός Διαγωνισμός (1-20): Βαθμός Χ 1
Βαλκανική μαθηματική Ολυμπιάδα(1-40): Βαθμός Χ 1

Η ΕΜΕ συμμετέχει στον Μεσογειακό Μαθηματικό Διαγωνισμό (Mediterranean Mathematical Competition, Memorial Peter O’ Halloran), διαγωνισμό που διοργανώνεται από την Ισπανική Μαθηματική Εταιρεία προς τιμή του Μαθηματικού Peter O’ Halloran. Τα θέματα που αποστέλλονται από την Ισπανική Μαθηματική Εταιρεία (Francisco Bellot) μεταφράζονται με ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής διαγωνισμών της ΕΜΕ. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται την επόμενη μέρα του «Προκριματικού διαγωνισμού» και λειτουργεί ως διαγωνισμός προετοιμασίας των μαθητών για τους διεθνείς διαγωνισμούς Συμμετέχουν προαιρετικά, όσοι μαθητές από την κατηγορία των μεγάλων βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ».

Β. Νέοι

Οι μαθητές/ μαθήτριες που προκρίθηκαν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα  ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ συμμετέχουν στο τελευταίο Προκριματικό διαγωνισμό με βαθμολογική κλίμακα από 1 έως 20.

Την ίδια ημέρα του «Προκριματικού διαγωνισμού» ακολουθεί προφορική εξέταση των διαγωνιζόμενων από επιτροπή που καθορίζεται από την Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ. Η προφορική εξέταση δεν επηρεάζει τους βαθμούς των μαθητών, αλλά παίζει ρόλο στη γνωριμία της Επιτροπής διαγωνισμών με τους διαγωνιζόμενους και στη διαπίστωση των αναγκών τους στα διάφορα Μαθηματικά αντικείμενα.

Από τους μαθητές που έχουν το μεγαλύτερο άθροισμα  βαθμών στον ΑΡΧΙΜΗΔΗ και στον Προκριματικό διαγωνισμό προκύπτει η εξαμελής ομάδα που θα λάβει μέρος στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων  (ΒΜΟΝ) καθώς και μία εξαμελής ομάδα αναπληρωματικών, για την  περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι από την τακτική ομάδα δεν είναι σε θέση τα συμμετάσχουν στην ΒΜΟΝ

Η  επιλεγείσα ομάδα  των Νέων,  καθώς και όσοι άλλοι μαθητές το επιθυμούν, πριν από την τέλεση της Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας Νέων  θα ενταχθούν άμεσα στα πλαίσια μιας, όσο είναι δυνατόν, εντατικής προετοιμασίας, η οποία θα λειτουργεί Σαββατοκύριακα και αργίες στα γραφεία της ΕΜΕ ή διαδικτυακά.

Τα μετάλλια ανοίγουν τις πόρτες στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μετά από μακρόχρονες προσπάθειες της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, υλοποιήθηκε η μόνιμη επιδίωξή μας: τα μέλη των Εθνικών Ομάδων των Μαθηματικών που κατακτούν μετάλλια στους Διεθνείς Μαθηματικούς Διαγωνισμούς (Βαλκανιάδες, Ολυμπιάδες) να εγγράφονται καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα όπου τα μαθηματικά εξετάζονται ως μάθημα κατεύθυνσης.

Η τελευταία σχετική απόφαση καθορίζεται από τα άρθρα 40 και 138 του Ν. 4692/2020 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 111-Α’/12-06-2020, όπου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την εγγραφή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατόχων απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που διακρίθηκαν σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ. Προβλέπονται τα εξής:

“Άρθρο 40. Εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών Λυκείων που διακρίθηκαν σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς

 4. α) αα) Κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΓΕ.Λ. έχουν διακριθεί στη Βαλκανική, την Ευρωπαϊκή ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής ή Ρομποτικής, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας ή Οικονομικών και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο), εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία ανήκουν σε επιστημονικό πεδίο της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει, εφόσον το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί στις Ολυμπιάδες περιλαμβάνεται είτε στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη Λυκείου είτε στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού της τελευταίας τάξης κατά τον χρόνο στον οποίο οι υποψήφιοι πέτυχαν τη διάκριση. Η βράβευση στη Ρομποτική, η οποία αναπτύσσει στοχευμένες εφαρμογές Πληροφορικής, λογίζεται ως βράβευση στην Πληροφορική. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους κατόχους απολυτηρίου ΓΕ.Λ., οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες (EUCYS), στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO), με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου, καθώς και για τις κατόχους απολυτηρίου ΓΕ.Λ., που κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Μαθηματικών Κοριτσιών (EGMO) με την απονομή σε αυτές του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου.

αβ) Κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΕΠΑ.Λ. έχουν διακριθεί στους διαγωνισμούς της υποπερ. αα΄ και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο) εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία περιλαμβάνονται στην ομάδα που αντιστοιχεί στον τομέα αποφοίτησής τους.

β) Η διάκριση βεβαιώνεται από τον αντίστοιχο επιστημονικό φορέα ή ένωση για κάθε επιμέρους διαγωνισμό, ο οποίοςπρέπει να έχει λάβει την προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας, κατά τις κείμενες διατάξεις, Διεύθυνσης ή Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διενέργεια των Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών, από την οποία και προκύπτουν κάθε φορά οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στις Εθνικές Μαθητικές Ομάδες αντιπροσώπευσης της Χώρας. Η έγκριση χορηγείται ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), με βασικό κριτήριο το αποδεδειγμένο επιστημονικό κύρος των σχετικών φορέων ή ενώσεων και των διαγωνισμών που ο καθένας από αυτούς διενεργεί.

γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με την υποβολή αιτήσεων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον έλεγχο αυτών, τη διαδικασία εγγραφής και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

δ) Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ. με ανάλογες διακρίσεις.

ε) Ως προϋπόθεση για την εγγραφή των κατόχων απολυτηρίου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία, είναι η επίτευξη μέσου όρου βαθμών στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου.»

Επιτροπή Διαγωνισμών της ΕΜΕ

Ορισμός – Σύνθεση

Η επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ καθώς και ο Πρόεδρός της ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ., έχει διετή θητεία και είναι τουλάχιστον πενταμελής.

Σε αυτή συμμετέχουν:

  1. Τουλάχιστον ένα μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΕ, αν συμμετέχουν περισσότερα μέλη του Δ.Σ., τότε ένα μέλος ορίζεται ως υπεύθυνος της επιτροπής από Δ.Σ.
  2. Μέλη της ΕΜΕ ταμειακώς εντάξει τακτικά και αντεπιστέλλοντα.
  3. Ομάδα τεχνικής υποστήριξης για την οργάνωση του διαγωνισμού (συντονισμός εξεταστικών κέντρων, αποστολή θεμάτων και άλλων εγγράφων της Επιτροπής διαγωνισμών, έκδοση και αποστολή αποτελεσμάτων).

Δεν μπορούν να είναι μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμών μέλη της ΕΜΕ των οποίων η/ο σύζυγος ή άλλο πρόσωπο, που συνδέεται μαζί του με συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, με μέχρι τρίτου βαθμού συγγένεια λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς.

Καθήκοντα

Η επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ επιλαμβάνεται όλων των επιστημονικών και οργανωτικών θεμάτων των Διαγωνισμών. Εισηγείται στο Δ.Σ. της ΕΜΕ μέλη για την Επιτροπή Εισηγητών Θεμάτων.

Εισηγείται στο Δ.Σ. της ΕΜΕ τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διαγωνισμών.

Έχει την ευθύνη της υλοποίησης της διοργάνωσης των εξετάσεων.

Ορίζει τους βαθμολογητές και αναβαθμολογητές.

Επιλέγει τα Θέματα την προηγούμενη της διεξαγωγής κάθε Διαγωνισμού.

Έχει την ευθύνη της προετοιμασίας των ομάδων που λαμβάνουν μέρος στους διεθνείς διαγωνισμούς.

Έχει την επιστημονική ευθύνη των Καλοκαιρινών Μαθηματικών σχολείων

Επιλογή Θεμάτων

Ορισμός – Σύνθεση

Όλα τα μέλη της Επιτροπής διαγωνισμών θεωρούνται εισηγητές θεμάτων (Θεματοδότες), δηλαδή  υπεύθυνοι για την παραγωγή πρωτότυπων θεμάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους διαγωνισμούς.
Καθήκοντα

Η Επιτροπή Εισηγητών Θεμάτων επιλέγει  θέματα κατάλληλα για τον κάθε διαγωνισμό την τελευταία εβδομάδα  πριν τον εκάστοτε διαγωνισμό.

Ο αριθμός των εισηγούμενων  θεμάτων πρέπει να είναι μεγαλύτερος  του αριθμού των θεμάτων που θα επιλεγούν.
Η  τελική διαμόρφωση, η δημιουργία νέων πρωτότυπων θεμάτων (αν κριθεί αναγκαίο)  και η τελική επιλογή των θεμάτων των διαγωνισμών γίνεται με ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής διαγωνισμών και του μέλους της Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για το ΔΣ της ΕΜΕ, την προηγουμένη μέρα της διεξαγωγής κάθε Διαγωνισμού.

 Επιτροπές εξεταστικών Κέντρων

Με ευθύνη των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με την Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ ορίζονται σε κάθε νομό της χώρας ικανός αριθμός Εξεταστικών Κέντρων (ανάλογος του αριθμού των μαθητών που έχουν δηλώσει συμμετοχή).

Σε κάθε εξεταστικό κέντρο με ευθύνη των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με την Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ ορίζονται Επιτροπές εξεταστικών Κέντρων.

Κάθε επιτροπή εξεταστικού κέντρου αποτελείται:

Πρόεδρο : Προϊστάμενο ή Διευθυντή Σχολείου

Μέλη : Ικανό αριθμό Εκπαιδευτικών ανάλογο του αριθμού των Διαγωνιζομένων Μαθητών

Η επιτροπή εξεταστικού κέντρου έχει την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής του διαγωνισμού στο εξεταστικό κέντρο, την επιμέλεια της αναπαραγωγής και διανομής των θεμάτων στους Επιτηρητές κάθε αίθουσας του κέντρου.
Επίσης μετά το πέρας του διαγωνισμού μεριμνά για την συσκευασία και αποστολή των γραπτών στο κέντρο βαθμολόγησης της ΕΜΕ, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών είναι πιθανό να υπάρξουν τροπολογίες στα παραπάνω άρθρα για την προσαρμογή της διεξαγωγής των διαγωνισμών στις συνθήκες αυτές και μόνο.

 

Μετάβαση στην προκήρυξη του διαγωνισμού "ΘΑΛΗΣ"

Σχετικά Άρθρα