31ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής ΕΠΥ 2018 2019

Εκτύπωση  

31ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠΥ) 2019

Αρ.Πρωτ.Φ15/8873/Δ2/21-01-2019/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «31ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής για μαθητές/τριες Δ.Ε. – σχ. έτ.2018-2019»

Σχετικά έγγραφα: τα με αρ. πρ. 1585/ΓΔ4/07-01-2019, 116/Δ2/02-01-2019 και 216299/Δ2/17-12-2018 εισερχόμενα έγγραφα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 61/20-12-2018 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τον 31ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής 2018-2019 (www.pdp.gr ) που διοργανώνει για 31 συνεχή χρόνια η ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) με τη συνεργασία Σχολών και Τμημάτων Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Τμημάτων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων των ΑΤΕΙ.

Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της UNESCO.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά τον 31ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής 2018-2019, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες www.epy.gr και www.pdp.gr όπου έχουν αναρτηθεί ο Κανονισμός και αναλυτικές οδηγίες (https://bit.ly/2rtOzVv ), καθώς και η αφίσα του 31ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Πληροφορικής 2018-2019 (https://goo.gl/3QtMmT ). Επίσης, μπορούν να απευθύνονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Γραμματεία ΕΠΥ, Σπύρου Τρικούπη 20, 106 82 Αθήνα, ηλεκτρονικά στα e-mails: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., καθώς και στο τηλέφωνο 215-505.1398.

Για τεχνικά θέματα μόνο κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση e-mail: system(ΣΤΟ)pdp.gr .

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Σας ενημερώνουμε ότι οι μαθητές/τριες που απαρτίζουν τις Εθνικές Ομάδες Πληροφορικής και προέρχονται από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής τα τελευταία 7 χρόνια έχουν κατακτήσει:

 • 8 μετάλλια σε επίπεδο ΙΟΙ - Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής (1 αργυρό, 7 χάλκινα)
 • 14 μετάλλια σε επίπεδο ΒΟΙ - Διεθνούς Βαλκανικής Ολυμπιάδας Πληροφορικής (1 χρυσό, 5 αργυρά, 8 χάλκινα)
 • 11 μετάλλια σε επίπεδο JBOI - Βαλκανικής Ολυμπιάδας Νέων - και EJOI – Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Νέων (3 αργυρά, 9 χάλκινα).

Οι Διευθύνσεις μας εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στους βραβευθέντες/είσες μαθητές/τριες και σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στον ανωτέρω διαγωνισμό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι υποβολές των μαθητών/τριών στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής για το σχολικό έτος 2018-2019 θα πραγματοποιηθούν online για τις 2 πρώτες φάσεις στο αυτοματοποιημένο σύστημα HelleniCO (www.hellenico.gr) ενώ για την Γ΄ και τελική Φάση οι προκριθέντες/είσες της 2ης Φάσης θα κληθούν να διαγωνιστούν δια ζώσης σε εργαστήρια πληροφορικής πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Ο χρονοπρογραμματισμός του 31ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Πληροφορικής ενδεικτικά έχει ως εξής:Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018, Άνοιγμα διεπαφής Εγγραφών, ανάρτηση θέματος Α΄ Φάσης

 • Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018, Άνοιγμα διεπαφής Εγγραφών, ανάρτηση θέματος Α΄ Φάσης
 • Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2018, Έναρξη Υποβολών Α΄ Φάσης
 • Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, πέρας εγγραφών του 31ου ΠΔΠ
 • Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, (23:59΄) πέρας υποβολών Α΄ Φάσης
 • Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, ανακοίνωση αποτελεσμάτων Α΄ Φάσης
 • Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, ανακοίνωση Θεμάτων Β΄ Φάσης
 • Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 20198, έναρξη Υποβολών Β΄ Φάσης
 • Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, (23:59΄) πέρας υποβολών Β΄ Φάσης
 • Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, ανακοίνωση αποτελεσμάτων Β΄ Φάσης
 • Σάββατο 20 Απριλίου 2019, διεξαγωγή τελικής φάσης

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:

(α) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική και να μην έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές/τριες ή για το σχολείο.

(β) Ο φορέας διοργάνωσης να αναλάβει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

(γ) Δεν θα υπάρξει διανομή οποιουδήποτε διαφημιστικού υλικού.

(δ) Ο διαγωνισμός να μην εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων και να μην υπάρξουν έσοδα για τους φορείς που προκηρύσσουν τον διαγωνισμό ή για άλλους, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία, διαφήμιση, κ.λπ.).

(ε) Η προσκόμιση Υπεύθυνης Δήλωσης από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή/της μαθήτριας, ότι δέχεται ο/η μαθητής/τρια να συμμετέχει στον διαγωνισμό και να δημοσιευτεί το έργο του σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, ότι θα γίνεται χρήση του έργου μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ότι συμφωνεί με τους όρους προκήρυξης.

(στ) Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να δημοσιοποιηθούν στο ΙΕΠ ο απολογισμός και τα παιδαγωγικά - διδακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη διενέργειά του.

Οι μαθητές/τριες που θα διακριθούν στον 31ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής θα κληθούν να συγκροτήσουν τις Εθνικές Ομάδες Πληροφορικής. Οι Εθνικές Ομάδες Πληροφορικής θα συμμετάσχουν στις εξής Διεθνείς Διοργανώσεις:

Η Εθνική Ομάδα μαθητών/τριών στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής – ΙΟΙ (Αύγουστος 2019) και στη Διεθνή Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής –BOI (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2019).

Η Εθνική Ομάδα Πληροφορικής Νέων στη Διεθνή Βαλκανική Ολυμπιάδα Νέων – JBOI και Διεθνή Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Νέων- ΕJOI (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2019).

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
GREEK COMPUTER SOCIETY

Μέρος Α΄ Γενικές Πληροφορίες

1. Ο Πανελλήνιος (Μαθητικός) Διαγωνισμός Πληροφορικής (ΠΔΠ). email: info @ pdp .gr, URL: www.pdp.gr ή www.Πανελλήνιος_Διαγωνισμός_Πληροφορικής.gr ή www.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ_ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.gr), διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ). Ο ΠΔΠ αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κατ’ έτος υπό την αιγίδα της UNESCO. Η διεξαγωγή του γίνεται με τη συνεργασία τμημάτων Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ελληνικών Πανεπιστημίων και τμημάτων Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ΤΕΙ.

2. Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής αποσκοπεί κυρίως στην καλλιέργεια της πληροφορικής παιδείας των μαθητών. Επιπλέον του παραπάνω γενικού σκοπού, ο ΠΔΠ αποσκοπεί στην:

 • Ενίσχυση της ιδέας της Πληροφορικής και των συνδεδεμένων με αυτήν τεχνολογιών, στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Παροχή δυνατότητας στους μαθητές, που έλκονται από την Πληροφορική, να γνωρίσουν γνωστικά αντικείμενα και τεχνικές του αντιστοίχου επιστημονικού πεδίου, που δεν παρέχονται από τα υφιστάμενα αναλυτικά προγράμματα.
 • Παροχή δυνατότητας στους μαθητές, που έλκονται από την Πληροφορική, να εκτιμήσουν τις δυνατότητες τους στην επίλυση αλγοριθμικών προβλημάτων και να διακριθούν.
 • Επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής, στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής (και των νέων) και σε κάθε άλλο πιθανό διεθνή διαγωνισμό Πληροφορικής.
 • Προώθηση της επικοινωνίας και της ευγενούς άμιλλας μεταξύ αυτών των μαθητών, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και να ανταλλάσουν εμπειρίες και γνωριμίες με νέους άλλων χωρών με τα ίδια ενδιαφέροντα.
 • Προώθηση, των Νέων Τεχνολογιών μεταξύ των νέων, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να συμβάλουν θετικά στη διαμόρφωση της Ελληνικής Κοινωνίας του αύριο.

Μαθητές οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτούς τους σκοπούς, ή προσβάλλουν συμμαθητές τους ή τους διοργανωτές ή επιτίθενται κατά συστημάτων του ΠΔΠ ή της ΕΠΥ ή του Υ.Π.Π.Ε.Θ μπορεί να αποκλειστούν προσωρινά ή μόνιμα από αυτόν, με αιτιολογημένη απόφαση της ΟΕ.

Μέρος Β΄ Κανόνες Διεξαγωγής

3. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής διεξάγεται ενιαία για τους μαθητές ημερήσιων και νυχτερινών: Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.), Εκκλησιαστικών Λυκείων, Καλλιτενικών Λυκείων & Γυμνασίων, ΕΠΑγγελαμτικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), Σχολών Μαθητείας (ΟΑΕΔ), Ναυτικών Λυκείων, Προγραμμάτων IB, και GCE, Ελληνικών Λυκείων & Σχολών, Ελληνικών προγραμμάτων ξένων σχολείων που λειτουργούν βάσει διακρατικών συμφωνιών στην Ελληνική επικράτεια, Ελληνικών σχολείων της αλλοδαπής, Ελληνικών Προγραμμάτων Σπουδών ξένων σχολείων, που τελούν υπό την αναγνώριση των Ελληνικών αρχών (Έλληνα μορφωτικού ακολούθου) και όλων των Ελληνικών Σχολείων με ειδικά προγράμματα σπουδών (Ειδικής Αγωγής, Διαπολιτισμικών, Δεύτερης Ευκαιρίας, σχολείων εντός ειδικών «καταστημάτων» κλπ) με την προϋπόθεση του ακόλουθου ηλικιακού περιορισμού: Οι μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν δεν μπορούν να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, πριν τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, του σχολικού έτους διεξαγωγής. (Προκειμένου για τον 30ο ΠΔΠ ημερομηνία γέννησης μετά την 31/07/1999 για Ολυμπιάδα ή Βαλκανιάδα και μετά την 31/12/2002 για Βαλκανιάδα νέων).

4. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής διεξάγεται σε φάσεις. Οι φάσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι τουλάχιστον δύο προκαταρκτικές, και η τελική. Οι προκαταρτικές γίνονται μέσω Διαδικτύου, ενώ η τελική περιλαμβάνει επίλυση προβλημάτων με τη βοήθεια Η/Υ σε Πανεπιστημιακά Εργαστήρια. Μεταξύ των προκαταρτικών φάσεων και της τελικής είναι δυνατή η διεξαγωγή ενδιάμεσης φάσης είτε με την επίλυση μέσω Διαδικτύου προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο, είτε με φυσική παρουσία των μαθητών σε Πανεπιστημιακά Εργαστήρια. Περιφερειακά Πανεπιστήμια (εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης), μπορούν να διοργανώνουν στα πλαίσια του ΠΔΠ, περιφερειακούς διαγωνισμούς που οδηγούν απ’ ευθείας στη δεύτερη ή στην τελική φάση.

5. Οι συμμετέχοντες μαθητές πρέπει να είναι Έλληνες ή αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, ή φοιτούν σε Ελληνικό σχολείο της αλλοδαπής ή σε Ελληνικό πρόγραμμα σε σχολείο τρίτης χώρας. Για τη συμμετοχή στις διάφορες φάσεις του διαγωνισμού απαιτείται η επιτυχής συμμετοχή στις προηγούμενες φάσεις. Ως επιτυχής συμμετοχή ορίζεται η επίτευξη ενός ελάχιστου βαθμολογικού ορίου, που προσδιορίζεται από την ΟΕ ή την ΕΕ (μετά την επεξεργασία των λύσεων που υποβλήθηκαν) κατά περίπτωση.

6. Σκοπός των προκαταρτικών φάσεων του διαγωνισμού είναι να γίνει επιλογή των 30 - 40 μαθητών που θα διαγωνιστούν στην τελική φάση. Τα προς επίλυση θέματα κατά την έναρξη του διαγωνισμού:
* Αποστέλλονται μέσω VBI ή e-mail και των Δ/νσεων – Γραφείων Δ/θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ..σε όλα τα σχολεία.
* Δημοσιεύονται σε ιστοσελίδα στον κόμβο του διαγωνισμού
* Δημοσιεύονται στο Ενημερωτικό Δελτίο ή όποιο άλλο ηλεκτρονικό έντυπο της ΕΠΥ.

7. Τα αποτελέσματα της κάθε φάσης, ανακοινώνονται σε ιστοσελίδα στον κόμβο του διαγωνισμού και αποστέλλονται υπηρεσιακά στις Διευθύνσεις: Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Διεθνών Μορφωτικών Υποθέσεων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Επίσης όλοι οι μαθητές ενημερώνονται με e-mail για την βαθμολογία την οποία επέτυχαν.

8. Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές προκειμένου να λάβουν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής, πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά μέσω σχετικής ιστοσελίδας του κόμβου του διαγωνισμού, συμπληρώνοντας πλήρως τις σχετικές φόρμες. Το σύνολο των στοιχείων των μαθητών θεωρούνται ως προσωπικά δεδομένα και διέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία. Στον αντίστοιχο κόμβο αναφέρεται πια δεδομένα και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι ανακοινώσιμα. Οδηγίες αποστολής απαντήσεων προκαταρτικών φάσεων και κάθε άλλη σχετική πληροφορία δίνονται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου. Η αποστολή των λύσεων των θεμάτων γίνεται επίσης ΜΟΝΟ μέσω Διαδικτύου. Μαθητές οι οποίοι επιχειρούν να αλλοιώσουν τα στοιχεία του διαγωνισμού ή να «εξερευνήσουν» τα συνδεδεμένα με το διαγωνισμό πληροφοριακά συστήματα ή να εισέλθουν σε αυτά εκτός της καθορισμένης διεπαφής υπόκεινται σε κυρώσεις.

9. Για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού με πράξη του προέδρου της ΕΠΥ, συγκροτούνται δύο Επιτροπές: Η Οργανωτική Επιτροπή με πρόεδρο μέλος του ΔΣ ή μέλος ΔΕΠ Ελληνικού Πα/μίου ή ΤΕΙ και η Επιστημονική Επιτροπή πρόεδρο μέλος ΔΕΠ Ελληνικού Πα/μίου ή ΤΕΙ.
Σε κάθε επιτροπή μετέχει υποχρεωτικά ένας τουλάχιστον καθηγητής Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ Γραμματέας μιας τουλάχιστον από τις δύο είναι εκπαιδευτικός Πληροφορικής της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Η Οργανωτική Επιτροπή είναι υπεύθυνη έναντι των συμμετεχόντων του ΥΠ.Π.Ε.Θ και της ΕΠΥ για την αδιάβλητη κατά το δυνατόν άρτια διεξαγωγή των αρχικών φάσεων όπως και την υποστήριξη της τελικής. Η Επιστημονική Επιτροπή είναι υπεύθυνη έναντι των συμμετεχόντων του ΥΠ.Π.Ε.Θ και της ΕΠΥ για την αδιάβλητη κατά το δυνατόν άρτια διεξαγωγή της τελικής φάσεως και την αμετάκλητη επίλυση κάθε επιστημονικού ζητήματος που προκύπτει σε κάθε φάση του διαγωνισμού.

Μέρος Γ΄ Ειδικές Πληροφορίες

10. Οι γλώσσες προγραμματισμού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διαγωνιζόμενοι είναι η Free-Pascal, C, C++ στις επίσημες εκδόσεις του IOI org και διανομή java (σύμφωνα με τις οδηγίες της Ο.Ε.). Για το λόγο αυτό προτείνεται να χρησιμοποιηθούν οι παραπάνω μεταγλωττιστές, για τους οποίους δίνεται η δυνατότητα λήφεως από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Αντίστοιχες διανομές στα 64 bit μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την επιφύλαξη των προβλημάτων συμβατότητας που εντοπίστηκαν στον 27ο ΠΔΠ. Διαγωνιστικό περιβάλλον είναι κατά κανόνα αυτό που εφαρμόζεται από τον ΙΟΙ στις Διεθνείς Ολυμπιάδες. Το συγκεκριμένο περιβάλλον είναι ένα βασικό κέλυφος Linux με τους Compilers Pascal, C, C++. Το ακριβές περιβάλλον της Γ΄ Φάσης θα καθοριστεί λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της.
 Στον 30ο ΠΔΠ η χρήση java θα γίνει σύμφωνα με ειδικές οδηγίες που θα εκδοθούν. Η ΕΠΥ για λόγους συμβατότητας με τα Ελληνικά Αναλυτικά Προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση την PASCAL σε όλες τις φάσεις.

11. Η αξιολόγηση των απαντήσεων των διαγωνιζομένων γίνεται κεντρικά από επιτροπή, με τη βοήθεια ειδικών πληροφοριακών συστημάτων αξιολόγησης (http://www.hellenico.gr/contest/)®. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα λόγω ισοβαθμιών, η επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερα τεστ ελέγχου με δεδομένα εισόδου μεγαλύτερου μεγέθους και να περιορίσει το χρόνο εκτέλεσης. Για την αντιμετώπιση τυπικών σφαλμάτων κατά τη διαδικασία του compilation, μπορεί να ζητηθεί από τους συμμετέχοντες η επανα-αποστολή του κώδικα σε περιορισμένο χρόνο, ώστε να είναι αποδεκτά τα νέα μεγέθη των αρχείων ελέγχου. Για το λόγο αυτό, οι οδηγίες αποστολής των απαντήσεων πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά. Κάθε παρέκκλιση θα καταστήσει αδύνατη την καταχώρηση του διαγωνιζόμενου στη Βάση Διαγωνιζομένων και τη σωστή αξιολόγηση της απάντησής του.

12. Με την έναρξη κάθε διαγωνιστικής περιόδου, δημοσιοποιείται από την ΕΠΥ το ενδεικτικό ημερολόγιο των φάσεων του διαγωνισμού. Ο οριστικός προγραμματισμός κάθε φάσης μπορεί να γίνει μόνο μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων επί των ενστάσεων κάθε φάσης.
 Εξαιρετικοί λόγοι μπορούν να μεταβάλλουν τις ημερομηνίες αλλά μόνο με μετάθεση σε μεταγενέστερο χρόνο. Τα θέματα της δεύτερης προκαταρτικής φάσης στέλνονται με e-mail στους επιτυχόντες της πρώτης φάσης ή αναρτώνται στον κόμβο τους διαγωνισμού. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη προκαταρτική φάση του Διαγωνισμού, μετά την ορθή αποστολή των λύσεων θα αναρτάται το περιεχόμενο της υποβληθείσης λύσεως. Μαθητής που δεν έχει στο λογαριασμό του ενεργή αναρτημένη λύση δεν μπορεί να υποβάλλει οποιαδήποτε ένσταση μετά τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής λύσεων των δύο αυτών φάσεων. Στην πρώτη φάση οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός 5 ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ή την αποστολή των σχετικών e-mails. Στη δεύτερη φάση, οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός 3 ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ή την αποστολή των σχετικών e-mails.
 Ενδεχόμενες ενστάσεις και στις δύο αυτές φάσεις, εξετάζονται άπαξ από την Οργανωτική ή την Επιστημονική Επιτροπή. Τεχνικές ενστάσεις υποβάλλονται μόνο κατά τη διάρκεια των αντιστοίχων φάσεων.

13. Πιθανή ενδιάμεση φάση: Στην περίπτωση που οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη δεύτερη φάση ή τους περιφερειακούς διαγωνισμούς με παρόμοια βαθμολογία, είναι πολύ περισσότεροι των 40, ενδέχεται να διεξαχθεί ενδιάμεση φάση εντός του μηνός Μαρτίου.
 Στην ενδιάμεση φάση οι μαθητές μετέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε αντίστοιχα Εργαστήρια Πληροφορικής σε δύο τουλάχιστον πόλεις. Εναλλακτικά μπορεί η ενδιάμεση φάση να διεξαχθεί μέσω Διαδικτύου με ανακοίνωση όμως των θεμάτων και αποστολή απαντήσεων σε πραγματικό χρόνο. Τυχόν ενστάσεις υποβάλλονται στην Οργανωτική Επιτροπή εντός 48 ωρών από την ηλεκτρονική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι ενστάσεις εξετάζονται από την Επιστημονική Επιτροπή. Τεχνικές ενστάσεις υποβάλλονται μόνο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της. Επειδή από τη σχολική χρονιά 2010-11 με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης παρέχεται η δυνατότητα τηλε-εκπαίδευσης μέσω σχετικής πλατφόρμας, είναι δυνατή η ανάπτυξη της ενδιάμεσης φάσης σε επί μέρους tasks που θα δίδονται τμηματικά

14. Τελική Φάση: Σκοπός της τελική φάσεως είναι η βράβευση των καλλίτερων μαθητών και επιλογή 8 – 16 μαθητών από τους οποίους θα γίνει η συγκρότηση των Ελληνικών Εθνικών ομάδων Πληροφορικής. Οι δύο κύριες Εθνικές ομάδες είναι: Α) Η Εθνική «Ολυμπιακή» ομάδα και Β) Η Εθνική ομάδα «βαλκανικών αγώνων». Στην πρώτη μετέχουν όλοι οι μαθητές χωρίς σχολικό περιορισμό και στη δεύτερη οι τέσσερις καλλίτεροι μαθητές από τους οποίους δύο τουλάχιστον, δεν μπορεί να είναι μαθητές Γ΄ ΓΕ.Λ. ή ΙΒ, 3 ης Τάξης ΕΠΑΛ ή προγράμματος GCE. Η συγκρότηση της Βαλκανικής Ομάδας Νέων γίνεται μεταξύ των ίδιων μαθητών με τον περιορισμό του ηλικιακού κριτήριου του άρθρου 3 του παρόντος κανονισμού.
 Σε πιθανούς άλλους διεθνείς ή όχι διαγωνισμούς η επιλογή των συμμετεχόντων ανήκει στη δικαιοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΥ, με κριτήρια όπως η επίδοσή τους στη φροντιστηριακή φάση, η τάξη φοίτησης, η ενδεχόμενη ωρίμανσή τους κ.α.

15. Στην τελική φάση συμμετέχουν περίπου 40 μαθητές που έχουν αξιολογηθεί στην προκαταρκτική φάση ή τους περιφερειακούς διαγωνισμούς με την υψηλότερη βαθμολογία. Η έκδοση των αποτελεσμάτων γίνεται μετά από συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής.
 Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Ενστάσεις υποβάλλονται εντός 24 ωρών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εγγράφως (ως έγγραφο προφανώς νοείται και το e-mail) προς την Επιστημονική Επιτροπή δια της Οργανωτικής Επιτροπής. Οι ενστάσεις εξετάζονται μόνο από την Επιστημονική Επιτροπή. Τεχνικές ενστάσεις υποβάλλονται μόνο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της.

16. Η τελική συγκρότηση των Εθνικών ομάδων Πληροφορικής γίνεται μετά από την υλοποίηση προπαρασκευαστικού camp το οποίο διεξάγεται στην έδρα ενός εκ των συνεργαζομένων Πανεπιστημίων. Σκοπός του camp είναι η συστηματική προετοιμασία των διαγωνιζομένων και η προσαρμογή τους στα θέματα των διεθνών διαγωνισμών. Με την ολοκλήρωση του camp οι συμμετέχοντες αξιολογούνται στην επίλυση προβλημάτων αντίστοιχων επιπέδου. Το άθροισμα της βαθμολογίας του camp και αυτού της τελικής φάσης δίδει την τελική κατάταξη των μαθητών με την επιφύλαξη του περιορισμού του άρθρου 15 για την ομάδα των «Βαλκανικών Αγώνων». Στο camp διδάσκουν και αξιολογούν μέλη ΔΕΠ Ελληνικών Πανεπιστημίων ή υποψήφιοι διδάκτορες αντιστοίχων τμημάτων υπό την επιστημονική ευθύνη μέλους ΔΕΠ. Για τη διεξαγωγή του camp μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε εργαστήριο κατάλληλων προδιαγραφών.

17. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση θερινού προπαρασκευαστικού Camp, (πχ. ασυμβατότητες ημερομηνιών) είναι δυνατόν να υλοποιηθεί φροντιστήριο πέντε (5) το πολύ ημερών με φυσική παρουσία ή τηλεδιάσκεψη (πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης). Σκοπός του φροντιστηρίου. είναι η εξάσκηση σε προβλήματα επιπέδου Ολυμπιάδων Πληροφορικής, των μαθητών των Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πληροφορικής.

18. Η Επιστημονική Επιτροπή, η Οργανωτική Επιτροπή και η ΕΠΥ διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιεύσουν λύσεις μαθητών για όλες τις φάσεις και το camp του διαγωνισμού, σε σχετικές ιστοσελίδες ή εκδόσεις της ΕΠΥ, αναφέροντας πάντοτε τα ονόματα τους. Ειδικότερα για τα δεδομένα του ΠΔΠ ισχύει η παρακάτω δήλωση της ΕΠΥ: Η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) διατηρεί αρχείο με τα στοιχεία των συμμετεχόντων στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό.
Τα στοιχεία αυτά είναι:
α) Τα στοιχεία που δηλώνουν οι συμμετέχοντες για την εγγραφή τους στο διαγωνισμό
β) Οι ημέρες και οι ώρες υποβολής λύσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα HelleniCO
γ) Οι κώδικες (sources) των υποβληθέντων λύσεων
δ) Η βαθμολογία την οποία επέτυχαν (τελευταίας υποβολής)
ε) Το σύνολο των στοιχείων που τηρούν οι παροχείς υπηρεσιών Διαδικτύου, για λογαριασμό των ιδιοκτητών ονομάτων περιοχής (domains) στο Διαδίκτυο. Υπεύθυνη για την τήρηση των στοιχείων είναι η Οργανωτική Επιτροπή (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Τα στοιχεία αυτά δεν παραχωρούνται σε κανένα τρίτο (το ΥΠ.Π.Ε.Θ.δεν θεωρείται τρίτος) και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής οικονομικής εκμετάλλευσης από την ΕΠΥ.

Μετά τη λήξη κάθε διαγωνισμού (έναρξη επόμενου) η ΕΠΥ διαγράφει τα σχετικά δεδομένα με εξαίρεση τα στοιχεία επικοινωνίας των συμμετεχόντων και την τελική βαθμολογία που αυτοί επέτυχαν. Τα στοιχεία αυτά τηρούνται με ευθύνη της ΕΠΥ. Αντίγραφα των κωδίκων που υποβλήθηκαν (τελευταία υποβολή) μπορούν να δοθούν στους συμμετέχοντες, εφόσον το ζητήσουν, εντός μια εβδομάδας από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι κώδικες των μαθητών που έτυχαν υψηλής βαθμολογίας μπορούν να δημοσιοποιηθούν κατά την κρίση της ΕΠΥ με αναφορά στο συγγραφέα του κώδικα. Η ΕΠΥ διατηρεί στο διηνεκές το δικαίωμα να χρησιμοποιεί για ερευνητικούς λόγους τα μη προσωπικά στοιχεία των συμμετεχόντων. Με την πάροδο διετίας από τη λήξη του διαγωνισμού, η ΕΠΥ διατηρεί το δικαίωμα να διαγράψει οριστικά τα δεδομένα. Η ΕΠΥ δεν φέρει καμία ευθύνη για τη χρήση των κωδίκων από τρίτους, εφόσον αυτοί δεν τους έλαβαν από την ΕΠΥ, αλλά τους διέσωσαν πχ. ως περιεχόμενο ιστοσελίδων. Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, δικαιούνται αναφοράς σε συγκεκριμένες λύσεις σε επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικά άρθρα σε αντίστοιχα περιοδικά κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων των IOI, BOI scientific committees κλπ. εφόσον αυτές δημοσιοποιήθηκαν στον κόμβο του ΠΔΠ ή συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία. Επιπλέον περιορισμοί που επιβάλλονται από το Ελληνικό Δίκαιο, το ΥΠ.Π.Ε.Θ την UNESCO ή τον ΙΟΙ org. ισχύουν αυτόματα και χωρίς την αναφορά τους στη παρούσα δήλωση.

19. Κάλυψη Εξόδων: Για τον 30ο ΠΔΠ δεν προβλέπεται κάλυψη οποιοδήποτε εξόδων των μαθητών πλην αυτών της μετακίνησης των Εθνικών ομάδων Πληροφορικής.

Μέρος Δ΄ Τελικές Ρυθμίσεις

20. Οι μαθητές που επιλέγονται από την τελική φάση δόκιμο είναι να συμμετάσχουν ως εθελοντές της οργανωτικής επιτροπής μελλοντικών Πανελλήνιων Διαγωνισμών Πληροφορικής, εφόσον κρίνεται απαραίτητο και δεν συντρέχει οποιοδήποτε κώλυμα. Το έργο τους θα είναι η συμβολή τους στην επεξεργασία θεμάτων, την αξιολόγησή τους και την τεχνική υποστήριξη της επιστημονικής επιτροπής.

21. Η συμμετοχή σε όλες τις φάσεις του Διαγωνισμού συνεπάγεται τη ρητή, αμετάκλητη και ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του Διαγωνισμού. Εναντίωση σε όρο του Διαγωνισμού μπορεί να ασκηθεί μόνο δια του Δ.Σ. της ΕΠΥ και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του έτους εξέλιξης του Διαγωνισμού. Το Δ.Σ. της ΕΠΥ εφόσον ζητηθεί εγγράφως από την αρμόδια Δ/νση του ΥΠ.Π.Ε.Θ (Δ.Σ.Δ.Ε), μπορεί να τροποποιήσει τον παρόντα κανονισμό ακόμη και μετά τις 31 Οκτωβρίου. Κανένα κείμενο που αφορά τον διαγωνισμό δεν είναι έγκυρο και κατά συνέπεια δεν δεσμεύει την ΕΠΥ εάν δεν αποτελεί απόφαση του ΔΣ ή προκειμένου για διαδικαστικά – τεχνικά θέματα του διαγωνισμού δεν έχει διανεμηθεί από τη Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής.

Διεύθυνση επικοινωνίας:

Για κάθε θέμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση:
Γραμματεία ΕΠΥ
Σπύρου Τρικούπη 20, 106 82 Αθήνα.
Τηλ. 215 5051398
Web: www . epy .gr ή www . pdp .gr
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για τεχνικά θέματα μόνο κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού μπορούν να απευθύνονται στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Εκτύπωση