Εκπαιδευτικό Πόργραμμα / Φεστιβάλ «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ»

Εκτύπωση  
Pin It
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ»>

Αρ.Πρωτ.Φ16/170371/Δ2/16-12-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
-----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
: Μπερετούλη Γ. (Δ.Ε.)
: Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.314 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Έγκριση διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος – Φεστιβάλ με τίτλο: «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ»: Πανελλαδική νεανική συνάντηση – Φεστιβάλ δημιουργικής έκφρασης, βασισμένης στα Ομηρικά έπη και τις επιδράσεις τους στη διεθνή γραμματεία και καλλιτεχνική έκφραση, για μαθητές/-τριες Δ.Ε. της χώρας - σχ. έτος 2020-2021.
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 116228/Δ2/7-9-2020 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Απαντώντας στην με αρ. πρωτ. 2739/14-5-2020 αίτηση που μας απέστειλε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και αφορά σε αίτημα έγκρισης του εκπαιδευτικού προγράμματος – Φεστιβάλ με τίτλο: «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ», σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 34/02-07-2020 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Φεστιβάλ με τίτλο: «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ»: Πανελλαδική νεανική συνάντηση – Φεστιβάλ δημιουργικής έκφρασης, βασισμένης στα Ομηρικά έπη και τις επιδράσεις τους στη διεθνή γραμματεία και καλλιτεχνική έκφραση, το οποίο διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων και σχολείων ειδικής αγωγής της χώρας για το σχολικό έτος 2020-2021. Η φάση υλοποίησης στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας (σχεδιασμός και προετοιμασία) θα πραγματοποιηθεί από το Σεπτέμβριο 2020 έως τέλη Απριλίου 2021, η προετοιμασία θα γίνει το Μάιο 2021 και η διεξαγωγή του Φεστιβάλ την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2021.

Στόχοι του ανωτέρω εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η συμβολή στην «Ομηρομάθεια», δια της τριβής με τα ομηρικά έπη και την κληρονομιά τους, η βιωματική επαφή του μαθητικού δυναμικού με τις απαρχές της παγκόσμιας ποιητικής αφήγησης, η συνειδητοποίηση της παιδευτικής σημασίας των ομηρικών επών για το ατομικό ήθος, αλλά και την κοινωνική-πολιτιστική-πολιτική παιδεία των αυριανών πολιτών, οι οποίοι θα εκπαιδευθούν ώστε να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί.

Σημειώνεται ότι, αν οι επιδημιολογικές συνθήκες το απαιτούν και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές με τα επιδημιολογικά δεδομένα οδηγίες τού ΥΠΑΙΘ για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων (ΦΕΚ, 3780/08-9-2020, τ. 2ο), διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

  1. Η όλη περιγραφή της εκπόνησης του προγράμματος στα κατά τόπους σχολεία και στα μαθητικά τμήματα που θα θελήσουν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να αναληφθεί και να πραγματοποιείται μέχρι το τέλος του τρέχοντος διδακτικού έτους, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το παραπάνω ΦΕΚ οδηγίες.
  2. Κεντρικές οδηγίες από τους υπεύθυνους/συντονιστές του προγράμματος θα δίνονται – όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο – διά ποικίλων τρόπων διαδικτυακής επικοινωνίας.
  3. Η τελική συνάντηση στη Χίο, το Σεπτέμβριο του 2021 (τρίτη εβδομάδα), θα πραγματοποιηθεί εφόσον το επιτρέψουν τα μέχρι τότε επιδημιολογικά δεδομένα και οι επικαιροποιημένες σχετικές οδηγίες του ΥΠΑΙΘ. Ωστόσο, σε περίπτωση που η μετακίνηση μαθητών δεν θα έχει ακόμη επιτραπεί, θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα συνάντησης «live streaming», στο οποίο θα μπορέσουν να συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που θα έχουν επιλεγεί ή, αν και αυτό δεν θα είναι εφικτό, η συνάντηση θα αναβληθεί για να πραγματοποιηθεί σε χρόνο προσφορότερο.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, εφόσον τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και, επιπλέον, με τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Η συμμετοχή να είναι προαιρετική για τη σχολική μονάδα και να καθίσταται δυνατή κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Συλλόγου Διδασκόντων και στο πλαίσιο προηγούμενης συνεννόησης με τη Διεύθυνση του σχολείου.
  2. Να ληφθεί μέριμνα ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου και του ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων.
  3. Σε περίπτωση που για την υλοποίηση της δράσης απαιτείται η συμμετοχή τρίτου, προϋπόθεση αποτελεί, πέρα από την απαραίτητη παρουσία του εκπαιδευτικού, η συνολική διάρκεια της δράσης να μην υπερβαίνει τις τέσσερις (4) διδακτικές ώρες (και τις έξι για τα ειδικά σχολεία).
  4. Οι σχετικές δράσεις να υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες χωρίς διανομή οποιουδήποτε διαφημιστικού υλικού, όπως επίσης και εκπαιδευτικού/ παιδαγωγικού υλικού, το οποίο δεν έχει προηγουμένως εγκριθεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.
  5. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο φεστιβάλ να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων.

Για τη μετακίνηση των μαθητών/-τριών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι κείμενες διατάξεις. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή και η μετακίνηση των σχολικών μονάδων στο εν λόγω Φεστιβάλ θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στους υπεύθυνους επικοινωνίας του Φεστιβάλ: στην κ. Στυλιανή Τσιροπινά, υπεύθυνη σχεδιασμού/συντονισμού Φεστιβάλ, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφωνα: 6973793957, 2271040685 (Δ.Δ.Ε.) και
2271093851 και στον κ. Νικολάου Αντώνιο, Διευθυντή Γυμνασίου Βροντάδου Χίου, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφωνα: 2271093287 και 6977945900.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ

Pin It

Εκτύπωση