edu.klimaka.gr

2ο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ 2022

Εκτύπωση  

2ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΕΤΕ 2022

Το πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ (σύνδεσμοι- βίντεο - γρίφοι)

Το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης του e-class του Υπουργείου Παιδείας και τις  Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων) την Τετάρτη 6 Απριλίου και τη Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στις 11:00 π.μ υλοποιεί το 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ, (Αριθμ. Πρωτ.: Φ16.1/ 77684/Δ2 – 30/06/2021) και τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν τις 4 τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος (μία ή και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ)για τη παρακολούθηση και συμμετοχή των μαθητών/τριών στις δράσεις του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα είναι κοινό για όλες τις τάξεις των γυμνασίων και λυκείων και το περιεχόμενο του φεστιβάλ είναι κατάλληλο για να το παρακολουθήσουν όλοι/ες οι μαθητές/ριες, όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι ενδιαφέρονται και αγαπούν την εκπαίδευση.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή.

Οι ομιλητές μας (Στέφανος Αρετάκης, Σταμάτιος Κριμιζής, Χρήστος Ζερεφός, Φίλιππος Τρυποσκιάδης) είναι άτομα με κορυφαίο διεθνώς επιστημονικό έργο. Στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις τους, θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις.

Οι εργασίες των μαθητών που μας εστάλησαν είναι περισσότερες από 120 και περιέχουν μουσικά, θεατρικά, χορευτικά δρώμενα με πρωτότυπες σκέψεις και δημιουργίες. Μέσα από τις εργασίες αναδεικνύονται οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, προσεγγίζουν τα προβλήματα και αλληλοεπιδρούν. Αποτελούν ακόμη μια καλή ευκαιρία διάχυσης των καλών πρακτικών που υλοποιούνται στα σχολεία της χώρας μας.

Μετά την προβολή των εργασιών, δίνεται η ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με την επίλυση γρίφων, ακόμη και αν δεν είναι μαθητής. Οι γρίφοι είναι ταξινομημένοι κατά τάξη και σε κάθε τάξη υπάρχει τράπεζα θεμάτων, μέσα από την οποία θα γίνεται τυχαία η επιλογή των ασκήσεων για τον κάθε συμμετέχοντα. Όποιος επιθυμεί να διαγωνιστεί, θα μπορεί να επιλέξει τον σύνδεσμο που θα τον οδηγεί σε περιβάλλον επίλυσης και ακολουθώντας τις οδηγίες οι οποίες δίνονται αναλυτικά, να ολοκληρώσει τις ασκήσεις. Όσοι από τους συμμετέχοντες στην επίλυση γρίφων συγκεντρώσουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 20 , θα μπορούν να λάβουν αριστείο διάκρισης.

Προσβασιμότητα και ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι

Το ανωτέρω Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Επομένως όποιος/α επιθυμεί να το παρακολουθήσει χρειάζεται να συνδεθεί στο διαδίκτυο με ένα ηλεκτρονικό μέσο στο οποίο θα είναι εγκατεστημένο το YouTube.

Όλοι οι σύνδεσμοι θα ενεργοποιηθούν τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ και βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ekete.gr. Για να ειδοποιηθείτε από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube (http://bitly.ws/caG7)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ο σύνδεσμος της ζωντανής ροής της 1ης ημέρας (Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 στις 11:00 π.μ) είναι: https://bit.ly/fest6-4-22

Ο σύνδεσμός της ζωντανής ροής της 2ης ημέρας (Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στις 11:00 π.μ) είναι: https://bit.ly/fest7-4-22

Σύνδεσμος γρίφων Γ’ Λυκείου: https://bit.ly/CLyk22

Σύνδεσμος γρίφων Β’ Λυκείου: https://bit.ly/BLyk22

Σύνδεσμος γρίφων Α’ Λυκείου: https://bit.ly/ALyk22

Σύνδεσμος γρίφων Γ’ Γυμνασίου: https://bit.ly/CGym22

Σύνδεσμος γρίφων Β’ Γυμνασίου: https://bit.ly/BGym22

Σύνδεσμος γρίφων Α’ Γυμνασίου: https://bit.ly/AGym22

Πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ

Τετάρτη 6 Απριλίου 202211:00 π.μ.

 • Έναρξη από τον κ. Κωνσταντίνο Μπουραζάνα.
 • Χαιρετισμός από την υφυπουργό Παιδείας & θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή
 • Συνέντευξη του ακαδημαϊκού – διαστημικού επιστήμονα κ. Σταμάτιου Κριμιζή
 • Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ Χρήστου Ζερεφού με θέμα: Η Κλιματική Κρίση.
 • Ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Τορόντο κ. Στέφανου Αρετάκη με θέμα: Παρατηρώντας τις Μαύρες Τρύπες με Μαθηματικά
 • Παρουσίαση εργασιών μαθητών/τριων
 • Επίλυση Γρίφων: Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για όλες τις τάξεις από τις 12:00 έως 15:00

Πέμπτη 7 Απριλίου 202211:00 π.μ.

 • Έναρξη από τον κ. Κωνσταντίνο Μπουραζάνα.
 • Συνέντευξη του ακαδημαϊκού – διαστημικού επιστήμονα κ. Σταμάτιου Κριμιζή
 • Ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φίλλιπο Τρυποσκιάδη με θέμα : Μαθηματικά και Ιατρική
 • Παρουσίαση εργασιών μαθητών/τριων
 • Επίλυση Γρίφων: Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για όλες τις τάξεις από τις 12:00 έως 15:00

Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών – (E.K.E.TE.)
ekete.gr

 


Αρ.Πρωτ.Φ16.1/77684/Δ2/30-06-2022/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Θεοδωράκου Β. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ.(Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
210-34.42.245 (Δ.Ε.)
210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ: «Έγκριση υλοποίησης του 2ου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ για μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»
Σχετικό έγγραφο: τo με αρ. πρ.73070/Δ2/18-06-2021 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Απαντώντας στο από 21-05-2021 αίτημά σας, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 31/17-06-2021 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε για το σχολικό έτος 2021-2022, την διεξαγωγή του 2ου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ που απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων και όλων των τύπων Δημόσιων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας.

Το εν λόγω Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 6 έως τις 7 Απριλίου 2022, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 1. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στην εν λόγω δράση να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις δραστηριότητες στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.
 2. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στη δράση να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
 3. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών.
 4. Η διάρκεια υλοποίησης της δράσης να μην ξεπερνά τις τέσσερις (4) διδακτικές ώρες.
 5. Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιονδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
 6. Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος να διατίθεται δωρεάν και η χρήση του να είναι ελεύθερη στους/στις εκπαιδευτικούς.
 7. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο ΙΕΠ με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης της παρέμβασης/εκπαιδευτικού προγράμματος.

Επισημαίνεται, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου διαγωνισμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλότητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον κ. Μπουραζάνα Κωνσταντίνο, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ03, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 6937754165, καθώς και να ανατρέξουν στον
σχετικό ιστότοπο: http://omathimatikos.gr/ .

Με εντολή Υφυπουργού

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ

 


Εκτύπωση