edu.klimaka.gr

3οι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές» 2019 2020

«Μαθητές Αγορητές»
Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές» 2019-2020

 

Παράταση αιτήσεων εώς 17 Νοεμβρίου 2019


Αρ.Πρωτ.164710/Δ2/22-10-2019/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄
-----
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου (Δ.Ε.)
Ι. Καπουτσής (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο: 210-3443422 (Δ.Ε.)
210-3442229 (Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ: Έγκριση Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης
Σχετ.: Τα με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 160276/Δ2/14-10-2019 και 163346/Δ2/18-10-2019 έγγραφα

Απαντώντας στο από 27-05-2019 αίτημα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) «Ροή» και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 41/10-10-2019 του Δ.Σ. ανακοινοποίηση στο ορθό 14-10-2019), σας γνωρίζουμε τα εξής:

Εγκρίνεται για το σχολικό έτος 2019-2020 η διεξαγωγή των 3ων Πανελληνίων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης με τίτλο «Μαθητές Αγορητές», ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Μαρτίου 2020, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Η συμμετοχή στον διαγωνισμό να μην συνδέεται με οικονομική επιβάρυνση των μαθητών/-τριών ή εκπαιδευτικών, το ύψος της οποίας δύναται να αποτελέσει λόγο αποκλεισμού ή διακρίσεων μεταξύ του μαθητικού ή εκπαιδευτικού πληθυσμού.

2) Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών να γίνεται με την έγγραφη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων τους.

3) Η κοινοποίηση προς το Ι.Ε.Π. των αποτελεσμάτων, καθώς και του απολογισμού και των παιδαγωγικών – διδακτικών συμπερασμάτων που προκύπτουν συνολικά από τη διενέργεια της δράσης.

4) Να μην υπάρχει τοποθέτηση προϊόντων στον ιστότοπο του συγκεκριμένου διαγωνισμού και να μη γίνεται διανομή οποιουδήποτε διαφημιστικού υλικού κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και η μετακίνηση των μαθητών/-τριών θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής (έως 17-01-2020) oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο email Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., καθώς και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα https://elart.gr/

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


Πληροφορίες

Σας καλωσορίζουμε στους  Πανελλήνιους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές”!

Πρόκειται για αγώνες επιχειρηματολογίας στην ελληνική γλώσσα, οι οποίοι απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου όλων των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα. Οι αγώνες θα διαρκέσουν δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή 02 και 03 Μαρτίου αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν έξι γύροι, τέσσερις το Σάββατο (προκριματικοί) και δύο την Κυριακή (ημιτελικός και τελικός).

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στους χώρους των εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος».

Οι μαθητές θα συμμετέχουν σε ομάδες , είτε σχηματισμένες εκ των προτέρων, στην περίπτωση των σχολείων που έχουν ήδη αμιγείς πενταμελείς ομάδες, είτε σχηματιζόμενες την πρώτη ημέρα του πρωταθλήματος, στην περίπτωση που υπάρχουν μεμονωμένοι μαθητές ή σχολεία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν μια ομάδα.

Θα τηρηθούν οι βασικοί κανόνες επιχειρηματολογίας που συναντάμε στα ελληνικά πρωταθλήματα με ορισμένες παραλλαγές, όπως η εκφώνηση τεσσάρων ομιλιών από κάθε πενταμελή ομάδα σε κάθε γύρο και ο συναγωνισμός σε ανανεωμένα θέματα.

Οι ομάδες θα αγωνίζονται σε κάθε γύρο με ομάδες που έχουν συγκεντρώσει τις αντίστοιχες νίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Για την αξιολόγηση των ομιλητών θα είναι υπεύθυνο ένα “Σώμα Κριτών”, απαρτιζόμενο από έμπειρους κριτές που θα επιλεγούν από τη διοργάνωση κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης, με βασικότερο κριτήριο την προηγούμενη εμπειρία τους σε ρητορικούς αγώνες και την ενεργή ενασχόλησή τους με αυτούς, και θα παρακολουθήσουν ορισμένα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η ομάδα των χρονομετρητών και των εθελοντών θα απαρτίζεται από μαθητές του σχολείου που θα φιλοξενεί τη διοργάνωση, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια για την αρτιότερη προετοιμασία τους.

Η επιστημονική επιτροπή της διοργάνωσης θα επιμελείται τα θέματα των αγώνων. Μετά το πέρας του πρώτου γύρου θα υπάρχει μία ανοιχτή ολιγόλεπτη συζήτηση με τους κριτές, οι οποίοι θα παραθέσουν στους ομιλητές σχόλια για τις ομιλίες τους και συμβουλές για βελτίωση και θα ανακοινώσουν, με την κατάλληλη αιτιολογία, τον νικητή του αγώνα. Επιπροσθέτως, στο τέλος του πρωταθλήματος, οι μαθητές θα λάβουν ένα έντυπο με σημαντικές πληροφορίες και προβληματικές των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως θα διεξαχθούν επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα την επιχειρηματολογία, καθώς και ένας “αγώνας κριτών”, τα οποία θα παρακολουθήσουν οι μαθητές με σκοπό τόσο την επιμόρφωσή τους σχετικά με την πρότυπη διεξαγωγή των ρητορικών αγώνων όσο και την ψυχαγωγία τους. Οι αγώνες λόγου θα είναι δημόσιοι και ανοιχτοί στο κοινό που ενδιαφέρεται να τους παρακολουθήσει.

Οι μαθητές και τα σχολεία μπορούν να κάνουν αίτηση συμμετοχής μέσω της ιστοσελίδας. Για όσους μαθητές και σχολεία δηλώσουν ενδιαφέρον θα υπάρξει εκπαίδευση και προετοιμασία των μαθητών από την ομάδα των κριτών είτε μέσω διαδικτύου, είτε στο σχολείο τους.

Οι μαθητές που λόγω έλλειψης πείρας δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν ως αγορητές-ομιλητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως ασκούμενοι-αγορητές και ως δημοσιογράφοι,και θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια που θα γίνουν ανάμεσα από τους αγώνες ως πρακτική άσκηση.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση βρισκόμαστε στη διάθεσή σας.

Σχετικά Άρθρα