Μαθητικός διαγωνισμός για Ολοκαύτωμα Εβραίων 2019 2020 (Αποτελέσματα)

Διαγωνισμός για ολοκαύτωμα Εβραίων
Εκτύπωση  
Pin It

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ) ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ» 2019-2020

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Δελτίο Τύπου

09-03-20 Αποτελέσματα του 6ου Μαθητικού Διαγωνισμού ταινίας μικρού μήκους με θέμα  «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»-σχ. έτους 2019-2020

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας επιτροπής. Οι βραβευθέντες στο διαγωνισμό  που διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας  και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, θα συμμετέχουν σε ειδικό ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος που περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς (κατά το τρέχον σχολικό έτος η εκπαιδευτική επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες).

Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 διαγωνίσθηκαν 111 έγκυρες συμμετοχές από 46 σχολεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κρήτης, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος και συγκεκριμένα των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’,Β’, Γ’, Δ’ Αθήνας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Άρτας, Ηρακλείου και  Αρκαδίας. Έλαβαν μέρος 304 μαθητές και μαθήτριες.

Τα πέντε πρώτα βραβεία θα απονεμηθούν στις ταινίες μικρού μήκους με τίτλο «Οι Ρίζες που ποτέ δε χάνονται» του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Άρτας, «Ποτέ Ξανά» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, «Δε γύρισε κανείς» των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, «Ναυαγοί στην Ιστορία» της Σχολής Μωραΐτη,  «Άσμα εις Μνήμην» του 9ου ΓΕΛ Αθηνών (η σειρά δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη) ενώ 41 τιμητικοί έπαινοι θα απονεμηθούν σε 29 σχολεία. Συνολικά 120 παιδιά Α’ και Β’ Λυκείου θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί με την απολογιστική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας  και Θρησκευμάτων.


Αρ.Πρωτ.180507/Θ2/19-11-2019/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ
ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Πληροφορίες: Ι. Προκοπίου
Τηλέφωνο: 210 344 2173
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
-----
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ
Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ,
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Πληροφορίες : Ά. Βάρλα
Τηλέφωνο : 210 3443272
Fax : 210 3443390
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Πληροφορίες : Ο. Μαραγκού
Τηλέφωνο : 210 3442212
Fax : 210 3443390

ΘΕΜΑ: Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους (βίντεο) με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» - σχολικό έτος 2019-2020.

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Ι.Ε.Π. (Πράξη 42/17-10-2019), διοργανώνουν Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους (βίντεο) με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» σύμφωνα με τα οριζόμενα στη με αρ. πρωτ. 42856/Θ2/14-3-2017 (ΦΕΚ 950/Β΄) Υ.Α. «Μαθητικός Διαγωνισμός - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη διδασκαλία της μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα»

1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου των παρακάτω Διευθύνσεων Δ/θμιας Εκπαίδευσης:

 • Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας
 • Α’, Β’ Θεσσαλονίκης
 • Ανατολικής και Δυτικής ΑττικήςΑρκαδίας
 • Βοιωτίας
 • Δράμας
 • Ηρακλείου
 • Λασιθίου
 • Μαγνησίας
 • Πειραιά
 • Ρεθύμνης
 • Χανίων

2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι διακριθέντες/θείσες μαθητές/τριες θα συμμετάσχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει κατά σειρά:

α) προπαρασκευαστική συνάντηση (σεμινάριο),

β) εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου» στην Πολωνία και

γ) απολογιστική συνάντηση, στην οποία δύνανται να απονέμονται και οι τίτλοι διάκρισης στον διαγωνισμό.

Η πραγματοποίηση της υπό β’ εκπαιδευτικής επίσκεψης προγραμματίζεται ενδεικτικώς εντός των χρονικών διαστημάτων είτε μεταξύ 30/3 και 8/4/2020, είτε μεταξύ 6/7 και 18/7/2020.

3. ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελεί το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες Εβραίους. Οι μαθητές/τριες μέσα από τα έργα τους καλούνται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα, καθώς και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή.

4. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα εξοικειωθούν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα και θα γίνουν οι ίδιοι ερευνητές του παρελθόντος μέσα από την αναδίφηση και μελέτη πρωτογενών και δευτερογενών ιστορικών πηγών. Επιπλέον, ο διαγωνισμός αποτελεί αφορμή για την ενασχόληση των μαθητών/τριών με την ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά συγχρόνως και με την ιστορία της τοπικής τους κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες, με την στήριξη των επιβλεπόντων/ουσών εκπαιδευτικών, θα έχουν την ευκαιρία:

 • να ανατρέξουν σε πηγές και να ερευνήσουν ιστορικά αρχεία του τόπου τους,
 • να αναζητήσουν και να συλλέξουν μαρτυρίες επιζησάντων του Ολοκαυτώματος ή και σύγχρονων της εποχής εκείνης, οι οποίοι είναι μάρτυρες περιστατικών διώξεων και ιστοριών διάσωσης των Εβραίων,
 • να μελετήσουν και να γνωρίσουν μέσω της έρευνας την ιστορική διάσταση του Ολοκαυτώματος,
 • να κατανοήσουν, να αναλογιστούν και να διακρίνουν τις διαστάσεις που δύναται να λάβει ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, εστιάζοντας στις συνέπειες του αντισημιτισμού πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,
 • να εκφραστούν ελεύθερα μέσω της δημιουργίας ενός πρωτότυπου έργου πάνω στο θέμα του Ολοκαυτώματος,
 • να αναγνωρίσουν την ατομική ευθύνη των μελών μιας κοινωνίας στην αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

5. ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό οφείλουν να δημιουργήσουν και να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘ σχετική ταινία μικρού μήκους (βίντεο). Η δημιουργία των έργων θα γίνει εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού πλαισίου. Η συμμετοχή μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική (μέχρι τρία (3) άτομα). Κάθε μαθητής/τρια δεν δύναται να συμμετέχει σε περισσότερα του ενός έργα.

2. Ένα (1) και μόνο έργο υποβάλλεται ανά συμμετοχή (ατομική ή ομαδική έως τρεις μαθητές/τριες). Κάθε συμμετοχή τελεί υπό την επίβλεψη ενός/μιας εκπαιδευτικού της οικείας σχολικής μονάδας ο/η οποίος/α δύναται να είναι υπεύθυνος/η για περισσότερες συμμετοχές της οικείας σχολικής μονάδας.

3. Ο/Η επιβλέπων/ουσα εκπαιδευτικός εκάστης συμμετοχής αναλαμβάνει την καθοδήγηση και την επίβλεψη των μαθητών/τριών και μεριμνά για την τήρηση των όρων της παρούσας πρόσκλησης συμμετοχής και για την αποστολή σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης Συναίνεσης Γονέα/Κηδεμόνα (Συνημμένο 1) των μαθητών/τριών που θα δημιουργήσουν την ταινία μικρού μήκους ή θα συμμετάσχουν σε αυτή με οποιονδήποτε τρόπο.

4. Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό συμπληρώνεται ηλεκτρονική αίτηση με ευθύνη του/της επιβλέποντος/ουσας εκπαιδευτικού εκάστης συμμετοχής (βλ. παρ. 10 αναλυτικά). Στη συνέχεια αποστέλλεται ταχυδρομικά η σχετική Υπεύθυνη Δήλωση Συναίνεσης Γονέα/Κηδεμόνα (Συνημμένο 1) με διαβιβαστικό του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία των συμμετεχόντων και ο τίτλος του έργου.

5. Επισημαίνεται ότι συμπληρώνεται μία ηλεκτρονική αίτηση ανά συμμετοχή, αναγράφοντας στο σχετικό πεδίο και τον τίτλο του έργου. Σε περίπτωση υποβολής περισσότερων συμμετοχών (έργων) από το ίδιο σχολείο, υποβάλλονται ισάριθμες ηλεκτρονικές αιτήσεις.

6. Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος έχουν δικαίωμα δημοσιοποίησης και αξιοποίησης των έργων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού με όποιο τρόπο κρίνουν παιδαγωγικά ωφέλιμο, μνημονεύοντας τα στοιχεία των δημιουργών.

7. Τα παραχθέντα έργα των μαθητών/τριών υποβάλλονται προς κρίση μόνο στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και δεν εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και στην εν γένει αξιολόγηση των μαθητών/τριών.

8. Το ΥΠΑΙΘ διατηρεί, για σπουδαίο λόγο, το δικαίωμα ματαίωσης του διαγωνισμού, τροποποίησης των όρων του, μεταβολής της καταληκτικής προθεσμίας συμμετοχής, καθώς και επέκτασης του διαγωνισμού σε περισσότερες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενημερώνοντας σχετικά τους ενδιαφερόμενους.

9. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του, καθώς επίσης και τη συγκατάθεση όλων των συμμετεχόντων/εμπλεκομένων (μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και επιβλεπόντων/ουσών εκπαιδευτικών) για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τη νομοθεσία για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά τα αναφερόμενα στο Συνημμένο 2 στην παρούσα.

6. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Οι μαθητές/τριες θα δημιουργήσουν ένα βίντεο με μέγιστη διάρκεια έως 6 λεπτά (06΄:00΄΄) συμπεριλαμβανομένων των τίτλων αρχής και τέλους σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4, μεγέθους έως 1 GB. Εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή σας στο ότι τα έργα που υπερβαίνουν την ως άνω χρονική διάρκεια (δηλαδή από 06΄:01΄΄ και άνω) αποκλείονται από την υπόλοιπη διαγωνιστική διαδικασία και οι σχετικοί φάκελοι συμμετοχής τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Το όνομα του αρχείου που μεταφορτώνεται (upload) στην πλατφόρμα πρέπει να συμπίπτει με τον τίτλο του έργου (βίντεο).

Το έργο μπορεί να περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες κλπ. Σε περίπτωση που περιλαμβάνει αφήγηση ή/και κείμενα αυτά θα πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.
Προαιρετικά, εφόσον το επιθυμούν οι δημιουργοί, δύνανται να συμπεριλάβουν στο έργο μετάφραση ή/και υποτιτλισμό και σε άλλη γλώσσα.

Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι είτε πρωτότυπο είτε «ελεύθερο δικαιωμάτων» (όπως π.χ. το υλικό το οποίο διατίθεται στη Βιβλιοθήκη Ήχου στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/audiolibrary/music) ή να χρησιμοποιηθεί μετά από σχετική άδεια.

Θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των προσώπων που τυχόν εμφανίζονται στο έργο.

Στο έργο πρέπει να αναφέρονται υποχρεωτικά οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκε το υλικό.

Για τη δημιουργία του μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα προγράμματα, όπως π.χ. το Movie Maker (Windows) ή το iMovie.

7. ΠΗΓΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Οι μαθητές/τριες μπορούν ενδεικτικά να αντλήσουν ιδέες, πληροφορίες και υλικό από τις παρακάτω ιστοσελίδες:

1. Το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: http://photodentro.edu.gr/lor

2 . Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ: http://archive.ert.gr

3. Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος: http://www.jewishmuseum.gr

4. Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης: http://www.jmth.gr

5. Τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (INTERNATIONAL HOLOCAUST REMEMBRANCE ALLIANCE – I.H.R.A.), στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος: https://www.holocaustremembrance.com

Επίσης, για περαιτέρω πηγές και οδηγίες συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ταχ. δ/νση: Νίκης 39, Αθήνα 10557, τηλ.: 210 3225582, fax: 210 3231577, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

8. ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΝΤΕΟ

Βασικές οδηγίες για τη δημιουργία βίντεο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (https://www.jewishmuseum.gr/category/ekpedefsi/ekpedefsi-gia-toolokaftoma/mathitikos-diagonismos-vinteo/).

9. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ως καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής στον ως άνω διαγωνισμό ορίζεται η Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13:00. Ομοίως, οι Υπεύθυνες Δηλώσεις Συναίνεσης Γονέων/ Κηδεμόνων αποστέλλονται ταχυδρομικώς έως και την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

10. ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Οι επιβλέποντες/ουσες εκπαιδευτικοί θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση και το έργο εκάστης συμμετοχής στους συνδέσμους ως ακολούθως:

 1. Συμμετοχές από σχολικές μονάδες Δ/νσεων Δ/θμιας Εκπ/σης Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά στον σύνδεσμο:
  https://forms.gle/8uuGRdmribKzHzK6A
 2. Συμμετοχές από σχολικές μονάδες Δ/νσεων Δ/θμιας Εκπ/σης Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης στον σύνδεσμο:
  https://forms.gle/cBNohRz5qRCP2gweA
 3. Συμμετοχές από σχολικές μονάδες Δ/νσεων Δ/θμιας Εκπ/σης Αρκαδίας, Βοιωτίας, Δράμας, Ηρακλείου, Λασιθίου, Μαγνησίας, Ρεθύμνης και Χανίων στον σύνδεσμο:
  https://forms.gle/xKvjjjdDVUHJfordA

συμπληρώνοντας όλα τα πεδία και μεταφορτώνοντας (Upload) το έργο με αρχείο το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1GB, μέχρι την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13:00. Στη συνέχεια αποστέλλουν τις Υπεύθυνες Δηλώσεις Συναίνεσης Γονέων/Κηδεμόνων συνοδευόμενες από σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου στο οποίο θα αναγράφονται οι επιβλέποντες/ουσες εκπαιδευτικοί και οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες ανά ομάδα και τίτλο έργου ομοίως έως και την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στην ταχυδρομική διεύθυνση:

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων
Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων
Τμήμα Β΄ Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων
Για τον Μαθητικό Διαγωνισμό «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»
Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80 Μαρούσι

11. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΡΓΩΝ

Τα έργα θα αξιολογηθούν από άμισθη Επιτροπή Αξιολόγησης.

 • Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει με βάση τη συνάφειά τους με το θέμα, την πρωτοτυπία τους, την αισθητική τους απόδοση και τους στόχους της παρούσας πρόσκλησης.
 • Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα βραβεύσει τα πέντε (5) καλύτερα έργα, ενώ θα απονεμηθούν και τιμητικοί έπαινοι.
 • Οι δημιουργοί των πέντε (5) καλύτερων έργων θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα ταξιδέψουν δωρεάν, συνοδεία εκπαιδευτικών, στην Πολωνία στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς.
 • Ομοίως με τους παραπάνω, οι δημιουργοί έργων, στους οποίους θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι, ενδέχεται να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία.
 • Σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις επιβλέποντες/ουσες εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 210 3442173, καθώς και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς σας, καθώς και για την ανάρτηση της επισυναπτόμενης αφίσας του 6ου Μαθητικού Διαγωνισμού στους πίνακες ανακοινώσεων των εν λόγω σχολικών μονάδων με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας της οικείας σχολικής μονάδας.

Συνημμένα:
1. Υπεύθυνη Δήλωση Συναίνεσης Γονέων/Κηδεμόνων.
2. Ενημέρωση Υποκειμένων Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
3. Αφίσα 6ου Μαθητικού Διαγωνισμού (προς ανάρτηση)

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

 

 

 


«Μαθητικός Διαγωνισμός - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη διδασκαλία της μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα»

Αρ.Πρωτ.42856/Θ2/14-03-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Πληροφορίες: Ο. Πολυμενάκου, Β. Καρκάνη,
Ν. Παπαθανασόπουλος Τηλέφωνο: 210 344 2840, - 2786, -2173
Ε-mail: te-ds(ΣΤΟ)minedu.gov.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ,ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πληροφορίες: Ά. Βάρλα (Δ.Ε.)
Ο. Μαραγκού (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο:210 344 3272 (Δ.Ε.)
210 344 2212 (Ε.Ε.)

Θέμα: Μαθητικός διαγωνισμός - εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία της Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1. τις διατάξεις:
α. του ν. 1566/1985 «Δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 167 Α΄),
β. της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 2986/2002 «Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 24 Α΄),
γ. του άρθρου 20 του ν. 3432/2006 «Δομή και λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 14 Α΄),
δ. των περιπτώσεων αα) και ββ) του εδαφίου α) της παραγράφου 3 του άρθρου 2, του εδαφίου α) του άρθρου 21 και του άρθρου 36 του ν. 3966/2011 «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 118 Α΄),
ε. των άρθρων 1 και 6, του εδαφίου ι) της παραγράφου 2 του άρθρου 42, καθώς και του άρθρου 43 του ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 193 Α'),
στ. της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν. 4310/2014 «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 258 Α΄),
ζ. του π.δ. 18/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (ΦΕΚ 31 Α΄),
η. του π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 210 Α΄),
2. την αρ. πρωτ. Δ1/Φ.353.1./324/105657/8-10-2002 Υ.Α. «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. και των συλλόγων των διδασκόντων» (ΦΕΚ 1340 Β΄),
3. την αρ. πρωτ. 33120/ΓΔ4/28-2-2017 Υ.Α. «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας» (ΦΕΚ 681 Β'),
4. την αρ. πρωτ. 7/5-01-2015 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘ «Σύσταση Κοινής Επιτροπής Εργασίας στο πλαίσιο του από 22-1-2014 Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων ΥΠΑΙΘ και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος»,
5. το από 22-1-2014 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του ΥΠΠΕΘ και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος,
6. την υπ’ αρ. 47/01-12-2016 Πράξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής,
7. τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄),
8. την αρ. πρωτ. Φ1/Α/590/81599/Β1/16-5-2017 Εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών ΥΠΠΕΘ περί μη πρόκλησης επιπρόσθετης δαπάνης σε βάρος του Τακτικού Προϋπολογισμού του ΥΠΠΕΘ ή του Κρατικού Προϋπολογισμού,
9. το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
10. την ανάγκη υλοποίησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1 - Γενικά

1. Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων (ΓΓΘ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ), στο πλαίσιο του από 22-1-2014 Μνημονίου Συνεργασίας με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ΕΜΕ), το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο παράρτημα αυτής, δύναται να διοργανώνει, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακών οπτικοακουστικών έργων (ταινιών), με θεματολογία η οποία θα αφορά σε ιστορικές πτυχές του Ολοκαυτώματος, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσκεψη στο «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου» στην Πολωνία.

2. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες των Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου και δύναται να προκηρύσσεται είτε πανελλαδικά, είτε εντός των ορίων μίας ή περισσότερων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ).

3. Ειδικότερα ζητήματα που αφορούν ιδίως στο περιεχόμενο και στους όρους του διαγωνισμού, στα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας, στην πραγματοποίηση των προβλεπόμενων μετακινήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της ΓΓΘ, κατόπιν πρότασης της Κοινής Επιτροπής Εργασίας (ΚΕΕ) του σημείου Β.1 του Μνημονίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

4. Το πρόγραμμα του ΕΜΕ στο οποίο δικαιούνται να συμμετάσχουν οι διακριθέντες στο διαγωνισμό συμπεριλαμβάνει μετακινήσεις μαθητών και συνοδών-εκπαιδευτικών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα: α) προπαρασκευαστική συνάντηση (σεμινάριο) που προηγείται της επίσκεψης στο εξωτερικό, β) εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου» στην Πολωνία και γ) απολογιστική συνάντηση που έπεται αυτής και στην οποία δύνανται να απονέμονται και οι τίτλοι διάκρισης στον διαγωνισμό. Η παρακολούθηση των προπαρασκευαστικών και απολογιστικών συναντήσεων του ΕΜΕ που πλαισιώνουν την εκπαιδευτική επίσκεψη στο εξωτερικό είναι υποχρεωτική για όσους συμμετάσχουν σε αυτήν.

Άρθρο 2 - Προκήρυξη

1. Το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου κάθε σχολικού έτους, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΙΕΠ, εκδίδεται προκήρυξη από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της ΓΓΘ, στην οποία ορίζονται οι ΔΔΕ που αφορά ο διαγωνισμός, το θέμα, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι τεχνικές προδιαγραφές των διαγωνιζόμενων έργων, τα κριτήρια και ο τρόπος αξιολόγησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προθεσμία υποβολής και η υπηρεσία παραλαβής των υποψηφιοτήτων, οι κατηγορίες διάκρισης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

2. Η προκήρυξη διαβιβάζεται προς τις σχολικές μονάδες στις οποίες αφορά ο διαγωνισμός μέσω των οικείων ΔΔΕ και παράλληλα αναρτάται και διαδικτυακά.

3. Το ΥΠΠΕΘ για σπουδαίο λόγο και κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης της ΚΕΕ της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της παρούσας, διατηρεί, κατά την απόλυτη κρίση του, το δικαίωμα ματαίωσης του διαγωνισμού, τροποποίησης των όρων του, μεταβολής της καταληκτικής προθεσμίας συμμετοχής καθώς και επέκτασης του διαγωνισμού σε περισσότερες ΔΔΕ, ενημερώνοντας σχετικά τους ενδιαφερόμενους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

4. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι προαιρετική και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του.

Άρθρο 3 - Υποβολή έργων

Για τη διευκόλυνση υποβολής του ψηφιακού υλικού και την περαιτέρω προβολή και εκπαιδευτική αξιοποίηση των διακριθέντων έργων, το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων κατά την κρίση του και υπ’ ευθύνη του, δύναται να χρησιμοποιεί σχετικές πρόσφορες δωρεάν παρεχόμενες διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως α) «υπολογιστικού νέφους» (cloud) για την παραλαβή, αποθήκευση και διακίνηση ψηφιακού υλικού και β) προβολής οπτικοακουστικού περιεχομένου, δημιουργώντας και διατηρώντας αντίστοιχους διαδικτυακούς λογαριασμούς χρήστη.

Άρθρο 4 - Επιτροπή Αξιολόγησης

1. Τα έργα των έγκυρων υποψηφιοτήτων αξιολογούνται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προκήρυξη κριτήρια, από άμισθη Επιτροπή Αξιολόγησης, που συγκροτείται για το σκοπό αυτό με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, κατόπιν πρότασης της ΚΕΕ της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της παρούσας.

2. Η Επιτροπή επιλέγει τα έργα των οποίων οι δημιουργοί δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της παρ. 4 του άρθρου 1, τον αριθμό και τη σειρά κατάταξης επιλαχόντων και αποφασίζει για κάθε σχετικό θέμα. Τα πρακτικά συνεδριάσεων υποβάλλονται αμελλητί στο Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων.

Άρθρο 5 - Προϋποθέσεις συμμετοχής διακριθέντων μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

1. Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων ενημερώνει εγγράφως τις ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες αναφορικά με:

α) τους διακριθέντες μαθητές,

β) τους επιλαχόντες,

γ) τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των μετακινήσεων,

δ) την κατανομή των μετακινούμενων μαθητών σε περισσότερες διασχολικές ομάδες, εφόσον αυτή κρίνεται απαραίτητη για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος,

ε) τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και τους αναπληρωτές τους, τους αρχηγούς και

στ) κάθε άλλο συναφές θέμα.

2. Εν συνεχεία, οι διακριθέντες μαθητές, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους, καθώς και οι οικείοι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν ρητά το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων για τη συμμετοχή τους σε όλες τις προβλεπόμενες μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού του εκπαιδευτικού προγράμματος.

3. Στο προπαρασκευαστικό σεμινάριο και στην απολογιστική συνάντηση της παραγράφου 4 του άρθρου 1 συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι διακριθέντες μαθητές καθώς και οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί. Δύνανται δε να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, και γονείς/κηδεμόνες διακριθέντων μαθητών, με την προϋπόθεση της προηγούμενης ενημέρωσης της αρμόδιας υπηρεσίας. Για την παρακολούθηση της προπαρασκευαστικής και απολογιστικής συνάντησης του ΕΜΕ, καθήκοντα συνοδών εκπαιδευτικών αναλαμβάνουν οι επιβλέποντες εκάστης συμμετοχής. Σε περίπτωση αδυναμίας μετακίνησης επιβλέποντος εκπαιδευτικού, τη συνοδεία των μαθητών αναλαμβάνουν οι λοιποί επιβλέποντες εκπαιδευτικοί της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 9 της αρ. πρωτ. 33120/ΓΔ4/28-2-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 681 Β').

4. Στις μετακινήσεις της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 1, η υπηρεσία μεριμνά ώστε να αναλαμβάνουν τη συνοδεία εκάστης διασχολικής ομάδας επιβλέποντες εκπαιδευτικοί, μόνιμοι ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, κατά προτεραιότητα από σχολικές μονάδες της περιφέρειας και, ει δυνατόν, από κάθε συμμετέχουσα Δ.Δ.Ε.. Προς τούτο, συνεκτιμώνται υποχρεωτικά η επιμόρφωση σε σεμινάρια του ΕΜΕ, του Yad Vashem και σε λοιπά σεμινάρια υπό την Αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, καθώς και το πλήθος των διακριθέντων μαθητών εκάστης σχολικής μονάδας. Επί ομοίων περιπτώσεων, καλείται ο εκπαιδευτικός που έχει συνοδεύσει τις λιγότερες φορές στο παρελθόν.

5. Εφόσον συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των συνοδών και εκπαιδευτικός που έχει συνοδεύσει ξανά σε προηγούμενη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Άουσβιτς, ορίζεται υποχρεωτικά αρχηγός της εκδρομής, σε διαφορετική περίπτωση ορίζεται αρχηγός σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

6. Συνοδοί οι οποίοι αδυνατούν να συμμετάσχουν, οφείλουν να το γνωστοποιήσουν αμελλητί στο Διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας, ο οποίος ενημερώνει άμεσα το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων.

7. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, καθ’ όλη τη διάρκεια των μετακινήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Άρθρο 6 - Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας το κάτωθι παράρτημα:

(...)

Άρθρο 7

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από το σχολικό έτος 2017-2018.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μαρούσι, 14 Μαρτίου 2018

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Pin It

Εκτύπωση