edu.klimaka.gr

3ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος 2018

3ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2018

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Tαχ. Δ/νση: Πανεπιστημιούπολη
Πανεπιστημίου Πατρών, ταχ. κωδ.: 265 04
Πληροφορίες: Αθανασία Μπαλωμένου & Μαίρη Σιδηρά
Τηλ.& φαξ: 2610 431950

3ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
«Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ’ τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της»

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών προκηρύσσει τον 3ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος, με θέμα: «Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ’ τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της», στοχεύοντας στην καλλιέργεια και την ανάδειξη της αισθητικής έκφρασης, των οραμάτων και του αγωνιστικού ήθους των μαθητών. Το θέμα, αντλημένο από την ποιητική σύνθεση Μαρία Νεφέλη (1978) του Οδυσσέα Ελύτη, όντας μεταφορικό, επιτρέπει την ελεύθερη και πολυσχιδή, ποιητική ή διηγηματική, μορφοποίησή του, σε όλη την υποδηλωτική και κυριολεκτική κλίμακα της γλώσσας. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί παιδαγωγικά τη συνδρομή της τέχνης στην επιλογή του κοινωνικού μοντέλου που θα υιοθετήσουν οι μαθητές μας. Τέλος, διαθέτει την ανατρεπτική ορμή της νεότητας, που εμπιστεύεται το λογικά αδύνατο, προς το οποίο, μάλιστα, αδήριτα προτρέπει.

Τα χρονικά όρια του διαγωνισμού ορίζονται από Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 έως Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.

Η κριτική επιτροπή, εγκεκριμένη από το ΕΠΕΣ του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών, περιλαμβάνει τους ακόλουθους πανεπιστημιακούς, φορείς της Εκπαίδευσης, λογοτέχνες και εκπαιδευτικούς της πόλης μας:
- Άννα Κατσιγιάννη, Επίκουρος Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών,
- Σοφία Χριστοπούλου (δρ), Προϊσταμένη Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας,
- Παναγιώτα Ψυχογιοπούλου, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Αχαΐας,
- Φρύνη Κωσταρά (δρ), Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Νομού Αχαΐας,
- Σπύρος Βρεττός, ποιητής, πεζογράφος, κριτικός λογοτεχνίας,
- Βασίλης Λαδάς, πεζογράφος, ποιητής,
- Δώρα Μέντη (δρ), Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός ΠΕ02 Πειραματικού Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης,
- Μαίρη Σιδηρά (MSc), Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ,
- Καλλιφρόνη Αβραμίδου (MSc), Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ,
- Αγγελική Αργυρίου, Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ,
- Ιωάννα Ευσταθίου (δρ), Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ,
- Κατερίνα Πλακούδα (MSc) Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ.

Η επιτροπή θα απονείμει τρία βραβεία και τρεις επαίνους για κάθε κατηγορία, δηλαδή για την Ποίηση και το Διήγημα τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου. Σε περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ότι και άλλες μαθητικές συμμετοχές αξίζουν μιας διάκρισης, μπορεί να απονείμει έπαινο συμμετοχής, έως τρεις για κάθε κατηγορία. Η επιτροπή θα συνεδριάσει τέλη Μαρτίου, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, επίσης στην ιστοσελίδα του ΠΓΠΠ, στις 30 Μαρτίου 2018.  Τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει κατά το τρέχον σχολικό έτος το Π.Γ.Π. Πατρών στον χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Επιπλέον, τα διακριθέντα μαθητικά έργα θα δημοσιευτούν σε ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) που θα εκδώσει το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών κατά το σχολικό έτος 2018-2019, το οποίο θα φέρει ISBN και δυνατότητα μεταφόρτωσης (download).

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στον διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους ή το σχολείο τους. Ο φορέας διοργάνωσης, δηλαδή το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών, αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησής του και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Διευκρινίζουμε κατηγορηματικά ότι δε θα υπάρξουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει και διοργανώνει τον διαγωνισμό ή για άλλον από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση, κλπ.) και ότι η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους. Επίσης, ζητείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή/-τριας στην οποία να αναγράφεται ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του μαθητή ή της μαθήτριας σε ηλεκτρονικό έντυπο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές ΟΛΩΝ των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας και υποδιαιρείται σε:

Α. Διαγωνισμό ποιήματος (έως 60 στίχους)

Β. Διαγωνισμό διηγήματος (έως 8 σελίδες).

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  1. Τα έργα να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα.
  2. Να υποβληθούν ταχυδρομικά σε δύο (2) δακτυλογραφημένα αντίτυπα (γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12), με ψευδώνυμο το οποίο να αναγράφεται στο επάνω δεξιό μέρος του κειμένου. Τα πραγματικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, e mail, σχολείο) να εμπεριέχονται σε μικρό κλειστό φάκελο, στο εξωτερικό μέρος του οποίου να αναγραφεί εκ νέου το ψευδώνυμο. Τα δύο αντίτυπα μαζί με τον μικρό φάκελο να αποσταλούν με απλή επιστολή (όχι συστημένη) στη διεύθυνση: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών (υπόψη κ. Μαίρης Σιδηρά), Σολωμού και Μαγούλας, Πανεπιστημιούπολη Πατρών, ΤΚ 265 04, Πάτρα. Στο επάνω μέρος του φακέλου, να αναγράφεται το ψευδώνυμο, η κατηγορία του σχολείου (π.χ. Γυμνάσιο, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) και η φράση: «Για τον 3ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό».
  3. Τα υποβληθέντα κείμενα δεν επιστρέφονται.
  4. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται ότι τα διακριθέντα έργα θα δημοσιευτούν στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική έκδοση (e book) κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων.

Οι Υπεύθυνες του Διαγωνισμού&

Αθανασία Μπαλωμένου
Διευθύντρια του ΠΓΠΠ 

Μαίρη Μ. Σιδηρά
Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ


 


Αρ.Πρωτ.Φ15/195132/Δ2/01-12-2015/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Email : t05sde9(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Μαγουλάς Ά. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.42.245

ΘΕΜΑ: «2ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών για το σχολικό έτος 2015-2016»
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 190277/Δ2/24-11-2015 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σας ενημερώνουμε ότι το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών προκηρύσσει τον 2ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος, με θέμα:

«Στη γειτονιά μου ή σε τόπους μακρινούς: ένα ταξίδι όπου υπάρχουν άνθρωποι».

Ο διαγωνισμός αυτός στοχεύει στην καλλιέργεια και την ανάδειξη της αισθητικής έκφρασης και της ανθρωπιστικής οπτικής των μαθητών. Το θέμα του διαγωνισμού επιτρέπει την ελεύθερη αντιμετώπισή του και ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να το προσεγγίσει είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά. Τα χρονικά όρια του διαγωνισμού ορίζονται από 1 Δεκεμβρίου 2015 έως 1 Μαρτίου 2016. Τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει τον Απρίλιο του 2016 το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών. Η κριτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί από το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΠΕΣ) του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών (Π.Γ.Π.Π) θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς και λογοτέχνες της Πάτρας.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, και αφορά σε:

Α. Διαγωνισμό ποιήματος (έως 40 στίχους)

Β. Διαγωνισμό διηγήματος (έως οκτώ σελίδες)

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος (link) της ιστοσελίδας του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών που αφορά στην προκήρυξη και διεξαγωγή του εν λόγω διαγωνισμού είναι ο ακόλουθος:

http://gym-aei-patras.ach.sch.gr/new/index.php/2014-11-27-11-28-9

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Τα έργα να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα.

2. Να υποβληθούν ταχυδρομικά σε δύο (2) δακτυλογραφημένα αντίτυπα (γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12), με ψευδώνυμο, το οποίο θα αναγράφεται στο πάνω δεξιό μέρος του κειμένου. Τα πραγματικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, email και σχολείο) να κλειστούν σε μικρό φάκελο, στο εξωτερικό μέρος του οποίου να αναγραφεί εκ νέου το ψευδώνυμο. Τα δύο αντίτυπα με τον μικρό φάκελο να σταλούν με απλή επιστολή (όχι συστημένη) στη διεύθυνση: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών (υπόψη κ. Μαίρης Σιδηρά), Σολωμού και Μαγούλας, Πανεπιστημιούπολη Πατρών, Τ.Κ. 26504, Πάτρα). Στο επάνω μέρος του φακέλου, να αναγράφεται το ψευδώνυμο και η φράση: «Για τον 2ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό».

3. Ως καταληκτική ημέρα υποβολής ορίζεται η 1η Μαρτίου 2016.

4. Τα υποβαλλόμενα κείμενα δεν επιστρέφονται. Όσοι διακριθούν θα ενημερωθούν εγκαίρως είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε ταχυδρομικώς.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο/fax: 2610-431.950 (κ. Αθανασία Μπαλωμένου και κ. Μαίρη Σιδηρά).

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚ/ΣΗΣ

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΠΑΡΛΑ

Σχετικά Άρθρα