edu.klimaka.gr

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού - Διατροφής (World Food Day) 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
"WORLD FOOD DAY" 2021

Αρ.Πρωτ.Φ12/137213/Δ2/27-10-2021/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Email : t05sded(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά.(Δ.Ε.)
Παπαβρόντος Β.(Π.Ε.)
Μαραγκού Ο.(Ε.Ε.)
Χριστοδούλου Μ.(Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-344.3272(Δ.Ε.)
210-344.2249(Π.Ε.)
210-344.2212(Ε.Ε.)
210-344.2245(Δ.Ε.)

ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση εγγράφου»
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 132789/Δ2/19-10-2021 εισερχόμενο έγγραφο του οικείου Υπουργείου.

Σας διαβιβάζουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το με αρ. πρ. Δ1β/Οικ.62927/12-10-2021 (ΑΔΑ: 64Υ4465ΦΥΟ-ΠΔΑ) έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας, με θέμα «Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής 2021», που κοινοποιήθηκε στην υπηρεσία μας, για ενημέρωσή σας.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


 Αρ.Πρωτ.Δ1β/οικ.62927/12-10-2021

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ
Πληροφορίες: Ε. Σωτηρίου, Ι. Κοντελέ
Τηλέφωνο: 2132161161, 2132161514

ΘΕΜΑ: Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού - Διατροφής 2021

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχει μεταξύ άλλων ως αρμοδιότητα το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση εθνικής διατροφικής πολιτικής με κύριο άξονα την προστασία και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο, καθώς και τη διαμόρφωση αρχών, κανόνων και προτύπων σωστής διατροφής του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις αρμοδιότητες μας, σας παρέχουμε στοιχεία σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού (World Food Day) του έτους 2021:

Ο FAO (Food and Agriculture Organization – Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) του ΟΗΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (World Food Day) κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού το 1945. Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται με αφορμή την ημέρα αυτή, στοχεύουν στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση αναφορικά με την ανάγκη για εξασφάλιση μιας υγιεινής διατροφής για όλους.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού-Διατροφής είναι:

«Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας - Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή»

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Όπως επισημαίνει ο FAO, o τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα καθώς και η παραγωγή αποβλήτων τροφίμων επηρεάζουν τον πλανήτη, ασκώντας περιττή πίεση σε φυσικούς πόρους, περιβάλλον και κλίμα. Πολύ συχνά η παραγωγή τροφίμων υποβαθμίζει ή καταστρέφει τους φυσικούς βιότοπους και συμβάλλει στην εξαφάνιση κάποιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Τα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα απασχολούν σήμερα 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, τους περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο τομέα. Οι μικροκαλλιεργητές παράγουν περισσότερο από το 33% των τροφών παγκοσμίως παρά τις προκλήσεις (όπως η φτώχεια) και την έλλειψη πρόσβασης σε πόρους (συμπεριλαμβανομένων της χρηματοδότησης, της κατάρτισης και της τεχνολογίας).

Επί του παρόντος, τα συστήματα τροφίμων ανά τον κόσμο ευθύνονται για περισσότερο από το 33% της παγκόσμιας ανθρωπογενούς εκπομπής αερίων (φαινόμενο του θερμοκηπίου), ενώ το 14% των τροφίμων ανά τον κόσμο χάνεται λόγω ανεπαρκούς συγκομιδής, διαχείρισης, αποθήκευσης και μεταφοράς του, ενώ το 17% σπαταλιέται σε επίπεδο καταναλωτή. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον αγροτικό πληθυσμό και τη γεωργική παραγωγή και δύναται να συμβάλλει στην αλλαγή της σύνθεσης των θρεπτικών συστατικών των κύριων βασικών καλλιεργειών, όπως η μείωση των πρωτεϊνών, ορισμένων βασικών μετάλλων και των βιταμινών. Η βιοποικιλότητα εξασθενεί και το έδαφος υποβαθμίζεται ως αποτέλεσμα της εντατικής γεωργίας, της αυξανόμενης κατανάλωσης τροφίμων για εξεύρεση πόρων και της μετατροπής των φυσικών οικοσυστημάτων για καλλιέργεια ή βοσκότοπους.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN Sustainable Development Goals)1 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • τον Στόχο 2 «Μηδενική Πείνα», σύμφωνα με τον οποίο, έως το 2030, θα πρέπει να έχουν τερματιστεί όλες οι μορφές κακής διατροφής και να αντιμετωπίζονται οι διατροφικές ανάγκες ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, των έφηβων κοριτσιών, των εγκύων, των γυναικών που θηλάζουν και των ηλικιωμένων ατόμων.
  • Τον Στόχο 3 «Καλή Υγεία και Ευημερία», σύμφωνα με τον οποίο, έως το 2030, θα πρέπει να μειωθεί κατά το 1/3 η πρόωρη θνησιμότητα από μη μεταδοτικές ασθένειες μέσω της πρόληψης και της θεραπείας.

Τα συστήματα τροφίμων συνδέονται άμεσα με τους προαναφερθέντες στόχους, καθώς η διατροφή αποτελεί βασικό μοχλό βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας.2 Η υγιεινή διατροφή βελτιστοποιεί την υγεία, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ορίζεται σε γενικές γραμμές ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς απουσία νόσου. Η διασφάλιση της υγείας προϋποθέτει μια ισορροπημένη διατροφή με επίτευξη ενεργειακού ισοζυγίου, και παράλληλα επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών προερχόμενων από όλες τις ομάδες τροφίμων, γεγονός που ωθεί τον πληθυσμό στην κατανάλωση ποικιλίας τροφών. Η ανάγκη αυτή για ποικιλία θρεπτικών και ταυτόχρονα ποιοτικών τροφών επηρεάζει, με τον τρόπο της, την παραγωγή μέσω της αύξησης ή μείωσης της ζήτησης των προϊόντων βάσει των αναγκών του πληθυσμού. Η εστίαση στην αύξηση των καλλιεργειών και των αποδόσεών τους και της βελτίωσης των πρακτικών παραγωγής που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη, συνέβαλαν στη μείωση της πείνας, στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, στην πτώση των ποσοστών θνησιμότητας βρεφών και παιδιών και στη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας.

Ωστόσο, αυτά τα οφέλη για την υγεία αντισταθμίζονται από την παγκόσμια μετατόπιση προς ανθυγιεινές επιλογές, με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και επεξεργασμένες τροφές.3 Οι ανθυγιεινές αυτές επιλογές όπως η χαμηλή πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών και η υψηλή κατανάλωση αλατιού, συνδέονται με την εμφάνιση πλήθους χρόνιων νοσημάτων, ενώ σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ η κακή διατροφή και η χαμηλή σωματική δραστηριότητα ευθύνονται για περίπου 21% των θανάτων στη χώρα μας.4 Από την άλλη, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές και με λιγότερες ζωικές τροφές, που περιλαμβάνει κυρίως ακόρεστα λιπαρά και περιορισμένες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων και πρόσθετων σακχάρων παρέχει οφέλη τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. Σήμερα, πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 40 % του παγκόσμιου πληθυσμού) αδυνατούν να υποστηρίξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή ενώ σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, εξαιτίας της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής. Τα σχετικά έξοδα υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να ξεπερνούν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030.5

Σε όλη την Ευρώπη τα συστήματα τροφίμων παρέχουν υπερ-επαρκείς ποσότητες τροφίμων οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται από υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και χαμηλή θρεπτική αξία με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αυξημένη επίπτωση μη μεταδοτικών νοσημάτων και παχυσαρκίας. Επιπλέον, τα συστήματα τροφίμων συνδέονται με περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως μόλυνση του αέρα και του νερού, υποβάθμιση του εδάφους και απώλεια της βιοποικιλότητας. Μέχρι σήμερα οι βραχυχρόνιες και μεμονωμένες πολιτικές δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την αυξημένη επίπτωση των μη μεταδοτικών νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η παχυσαρκία, ούτε την επίδραση των συστημάτων διατροφής στο περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε ανάγκη για μια περισσότερο ολοκληρωμένη προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων στον τομέα των συστημάτων τροφίμων και διατροφής. Ο βασικός σκοπός είναι ο επανασχεδιασμός των συστημάτων τροφίμων ώστε μια ποικιλία θρεπτικών τροφίμων να φτάνει στους πολίτες σε προσιτές τιμές και να έχει παραχθεί χρησιμοποιώντας μεθόδους παραγωγής που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και προστατεύουν την βιοποικιλότητα, τα αποθέματα νερού, αέρα και εδάφους και που περιορίζουν στο ελάχιστο τους κινδύνους για την υγεία, τη σπατάλη τροφίμων, την παραγωγή αερίων στο περιβάλλον και προστατεύουν την ευημερία των ζώων. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται επαναπροσανατολισμός ολόκληρου του συστήματος προς μια προοπτική όπου οι στόχοι της υγείας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας συνδέονται.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Στο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής - Επισιτισμού, ο FAO επισημαίνει πως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον που πρέπει να χτίσουμε μαζί. Πολίτες, κυβερνήσεις, αγρότες, ιδιωτικές εταιρείες, κοινωνία των πολιτών, ερευνητικοί οργανισμοί και ακαδημαϊκός κόσμος μπορούν να συμβάλουν στον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων.

- Οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν την υγιεινή διατροφή πραγματικότητα για όλους, μέσω μιας ολοκληρωμένης και περιεκτικής προσέγγισης στρατηγικής σε όλους τους τομείς. Αποτελεσματικότερες πολιτικές και νομοθεσία, επενδύσεις και ορθή διακυβέρνηση μπορούν να οικοδομήσουν πιο ισχυρά, φιλικά προς τη φύση και βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα.

- Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και η έρευνα έχουν τα εργαλεία για να στηρίξουν τους φορείς λήψης αποφάσεων σχετικά με τα αγροδιατροφικά συστήματα μέσω της ενίσχυσης της συλλογής δεδομένων, των αναλύσεων αλλά και την παρακολούθηση σε εθνικό επίπεδο. Η γνώση, η καινοτομία και η ανάπτυξη ικανοτήτων είναι η πορεία προς την αλλαγή.

- Οι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να είναι κοινωνικά υπεύθυνες και να υποστηρίζουν τους στόχους που έχουν τεθεί προς όφελος της δημόσιας υγείας.

- Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων.

- Σε κάθε πολίτη χωριστά προτείνει :

  • Κάντε διατροφικές επιλογές σκεπτόμενοι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων που καταναλώνετε. Επιλέξτε εποχικά και τοπικά προϊόντα και τρόφιμα που απαιτούν λιγότερο νερό ή άλλους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τους, χρησιμοποιώντας βιώσιμες μεθόδους.
  • Υποστηρίξτε τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων. Οι μικρές τοπικές αγροτικές αγορές συχνά προωθούν τις τοπικές ποικιλίες και τη βιοποικιλότητα και καθιστούν ορισμένα μοναδικά τρόφιμα και προϊόντα ευρύτερα διαθέσιμα.
  • Μάθετε πώς να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των τροφίμων για να επιλέξετε με σύνεση. Η ποικιλία τροφών, εκτός του ότι συμβάλει στην ισορροπημένη διατροφή, υποστηρίζει και τη βιοποικιλότητα.
  • Μειώστε τα απορρίμματα τροφίμων. Αποφύγετε τρόφιμα με υπερβολική συσκευασία. Αγοράστε μόνο ότι χρειάζεστε και χρησιμοποιήστε το όλο. Η απόρριψη τροφίμων συνεπάγεται σπατάλη νερού και ενέργειας.
  • Ανακυκλώστε όπως η φύση. Ξαναχρησιμοποιήσετε το νερό στο σπίτι (ποτίστε τα φυτά σας με νερό που μένει από το μαγείρεμα ή βρόχινο νερό), επιστρέψτε τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος (κομποστοποίηση ωμών ή μαγειρεμένων τροφών που δεν μπορείτε πλέον να φάτε).
  • Ντυθείτε βιώσιμα. Τα αγροδιατροφικά συστήματα δεν παράγουν μόνο τρόφιμα. Παράγουν ίνες όπως το βαμβάκι και το μαλλί. Πριν αγοράσετε ερευνήστε και υποστηρίξτε τη μόδα και τα εμπορικά σήματα που είναι κοινωνικά υπεύθυνα.

Το αγροδιατροφικό σύστημα είναι ένας πολύπλοκος όρος που μπορεί να φαίνεται μακριά από την πραγματικότητα των περισσοτέρων πολιτών, αλλά κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει τρόφιμα συμμετέχει σε αυτό. Το φαγητό που επιλέγει ο καθένας και ο τρόπος που το προετοιμάζει, το μαγειρεύει και το αποθηκεύει τον καθιστά αυτομάτως αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του τρόπου λειτουργίας του αγροδιατροφικού συστήματος. Η υιοθέτηση περισσότερο υγιεινών διατροφικών συνηθειών και ενός βιώσιμου τρόπου ζωής συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μηδενική πείνα. Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα είναι ζωτικής σημασίας για να πετύχουμε ένα ασφαλές διατροφικό μέλλον.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Αναφορικά με τα ανωτέρω το Υπουργείο Υγείας μέσω της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στις παρακάτω σχετικές ενέργειες για την προώθηση της υγιεινής και βιώσιμης διατροφής:

➢ Προώθηση της ισορροπημένης διατροφής στην βρεφική και νηπιακή ηλικία

Με την υπ.αρ. πρωτ.Υ1α/ΓΠοικ76785 (ΦΕΚ 3758/Β/25-10-2017) Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε το διαιτολόγιο που προσφέρεται σε βρέφη και νήπια στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας. Το διαιτολόγιο καθορίστηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές παιδιατρικές και διατροφικές απόψεις για την υγιεινή διατροφή των παιδιών καθώς και τις εθνικές διατροφικές συστάσεις, έπειτα από γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής.

➢ Προώθηση της ισορροπημένης διατροφής στην παιδική και εφηβική ηλικία

Σε συνέχεια των νομοθετικών διατάξεων με τις οποίες καθορίστηκαν τα τρόφιμα τα οποία επιτρέπεται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία (ΦΕΚ2135/τ.Β/29-8-2013 και ΦΕΚ 2800/τ.Β/4-11-2013) εκδόθηκαν ενημερωτική αφίσα και ενημερωτικό φυλλάδιο αναφορικά με το υγιεινό κολατσιό στο σχολείο. Επίσης εκδόθηκαν συστάσεις αναφορικά με την σίτιση μαθητών σε ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, προκειμένου να τηρούνται οι υγειονομικοί κανονισμοί αλλά και να προωθούνται οι ορθές διατροφικές συνήθειες. Παράλληλα, από το 2020 βρίσκεται διαθέσιμο το εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής υλικό για την Διατροφική Αγωγή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» του Προγράμματος Σπουδών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων υπό τη Θεματική Ενότητα Ζω Καλύτερα-Ευ ζην.

➢ Προώθηση της ισορροπημένης διατροφής στην ενήλικη ζωή

Το προηγούμενο έτος διοργανώθηκε διαδικτυακή ημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUREMO (European Reformulation Monitoring Study) για την ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων, όπου διεθνείς εμπειρογνώμονες παρουσίασαν πολιτικές ανασύνθεσης τροφίμων από άλλα κράτη-μέλη και προτάσεις αναφορικά με την προώθηση της συγκεκριμένης δράσης στη χώρα μας, σε συνέχεια του Σχεδίου Δράσης για την Ανασύνθεση των Τροφίμων. Στόχος είναι να διατίθενται στην αγορά τρόφιμα με βελτιωμένη διατροφική σύνθεση (δηλαδή χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα και trans λιπαρά). Παράλληλα έχουν εκδοθεί ενημερωτικά φυλλάδια για την κατανάλωση αλατιού από τον πληθυσμό και για την υγιή γήρανση.
Τέλος, επισημαίνεται ότι δράσεις για την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του ελληνικού πληθυσμού συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2021-2025.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Για τους ενδιαφερόμενους φορείς, προτείνονται οι παρακάτω δράσεις με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής-Επισιτισμού του έτους 2021:

• Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προώθηση του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής-Επισιτισμού.

• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, πολιτών, καταναλωτών μέσω ενημερωτικών ομιλιών που σχετίζονται με τη θεματολογία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής-Επισιτισμού.

• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, πολιτών, καταναλωτών, εκπαιδευτικών, και επαγγελματιών στη διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, με στόχο την προαγωγή της υγείας και ευρύτερα της δημόσιας υγείας.

• Επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας καθώς και άλλων στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που απασχολούνται σε δομές και υπηρεσίες σχετικές με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

• Συμμετοχή νέων, παιδιών και εφήβων 5-19 ετών στον διαγωνισμό αφίσας που διοργανώνει ο FAO έως τις 5 Νοεμβρίου 2021.

• Χρήση του Βιβλίου Δραστηριοτήτων Our Actions are Our Future για μαθητές, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του FAO.

• Χρήση και ανάρτηση του ενημερωτικού υλικού του FAO σε ιστοσελίδες φορέων. Ειδικότερα οι φορείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία επικοινωνίας που προτείνονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας στον επίσημο ιστότοπο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2021 στο http://www.fao.org/world-food-day

Τέλος, παρακαλούμε όπως οι δράσεις που υλοποιούνται να κοινοποιούνται στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) του Υπουργείου Υγείας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Α. ΠΛΕΥΡΗΣ

Σχετικά Άρθρα