edu.klimaka.gr

12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας DIGIFEST 2022 2023

12ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ DIGIFEST 2022-2023

Αρ.Πρωτ.Φ2/3263/02-12-2022

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ &
Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Πανσεληνάς Γιώργος
Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ86
Ταχ. Δ/νση : Ρολέν 4
Ταχ. Κώδικας : 71305 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τηλέφωνο : 2810246861, 6945658953
e-mail: panselin gmail.com
Δικτυακός τόπος: plirancrete.sch.gr

Θέμα: «12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας_1η Ανακοίνωση»

Αγαπητές συναδέλφισσες, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για το σχολικό έτος 2022-2023, το 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή σε όλη την Ελλάδα και στις πόλεις: Άγιο Νικόλαο*, Αγρίνιο, Αθήνα, Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καστοριά, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Σύρο, Τρίκαλα και Χανιά, το διάστημα 3 έως και 7 Μαΐου 2023.

Ειδικότερα για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου* το 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα πραγματοποιηθεί:

  • την Πέμπτη 4 Μαΐου διαδικτυακά, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια
  • την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, δια ζώσης στους χώρους του 1ου Ε.Κ, του 1ου ΕΠΑΛ και του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου

*Στην περίπτωση που υπάρξουν αρκετές συμμετοχές από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή διοργάνωση δια ζώσης στον Άγιο Νικόλαο

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που μαζί με τους μαθητές/-τριες τους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους να συμπληρώσουν την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος https://forms.gle/MsSPmYbvK5txtBNJ9 όχι αργότερα από την 15η Φεβρουαρίου 2023. Στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος καταγράφονται μόνο στοιχεία επικοινωνίας όσων εκπαιδευτικών προτίθενται να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, χωρίς δέσμευση, και με σκοπό την άμεση και χωρίς λεπτομέρειες συλλογή στοιχείων πρόθεσης συμμετοχής.

Εντούτοις, η συμπλήρωση είναι απαραίτητη για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ έχει, και για το σχολικό έτος 2022-2023, την υποστήριξη και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ14/137185/AZ/139287/Δ1/10-11-22), και υποστηρίζεται από Συλλόγους και Ενώσεις Πληροφορικής, καθώς και Τοπικούς Φορείς (Δήμους, Περιφερειακές Ενότητες, κ.τ.λ.).

Το Φεστιβάλ στο Ηράκλειο διοργανώνεται από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Κρήτης και τον Σύλλογο για την Κατανόηση και Προώθηση της Επιστήμης της Πληροφορικής και την Ψηφιακή Δημιουργικότητα (ΨηφιΔα, psifida.gr). Εξαιρετικά σημαντική είναι η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Europe Direct, του Δήμου Ηρακλείου, του 1ου Ε.Κ Ηρακλείου, του 1ου ΕΠΑΛ και του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, του Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Αν. Κρήτης, και η αρωγή της Περιφερειακής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν: στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων των Δημοτικών και Γυμνασίων και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων των ΕΠΑΛ. Επιπλέον, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας, κ.ά.), εθνικού ή ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:

α) της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,

β) της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και

γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους, με την επιστημονική κοινότητα και με την ευρύτερη κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

Προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να εκπαιδευτούν στον σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων παραθέτουμε στον ιστότοπο του Ηρακλείου Οδηγίες για τη χρήση πολυμεσικού υλικού από ελεύθερες πηγές

Όπως πάντα, προετοιμάζουμε για μαθητές/-τριες και επισκέπτες, ενδιαφέρουσες ομιλίες, πρωτότυπα εργαστήρια και διαδραστικές δραστηριότητες.

Θα ακολουθήσει 2η Ανακοίνωση την 16η Φεβρουαρίου του 2023 στην οποία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη δηλώσει εκδήλωση ενδιαφέροντος να υποβάλλουν

  • σε 1η φόρμα: δήλωση συμμετοχής με οριστικά στοιχεία έως 31 Μαρτίου 2023 και
  • σε 2η φόρμα έως 2 Μαΐου του 2023 αναλυτικά στοιχεία για το έργο, τους συμμετέχοντες μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς. Μέσω της 2ης αυτής φόρμας θα γίνεται αυτόματη ανάρτηση του μαθητικού έργου στο τοπικό ιστολόγιο http://ira.digifest.info/.

Παρακαλούνται οι κύριοι Διευθυντές και οι κυρίες Διευθύντριες των σχολείων να ενημερώσουν ενυπόγραφα τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Πανσεληνάς Γεώργιος, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Κρήτης (Συντονιστής Πανελλήνιου Φεστιβάλ)

Γαλανάκη Χαρά, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου (Συντονίστρια Ηρακλείου)

Μιχαηλίδη Αφροδίτη, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Διευθύντρια 1ου Ε.Κ Ηρακλείου (Συντονίστρια Ηρακλείου)

Συλιγάρδου Φωτεινή, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Διευθύντρια Δ.Σ Καλεσσών (Συντονίστρια Ηρακλείου)

Ορφανάκης Βασίλειος Προϊστάμενος Τμήμα Δ’ Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Λασιθίου (Συντονιστής Λασιθίου)

Ανδρεαδάκη Βασιλεία, Διευθύντρια Δ/νσης Διοικητικής, Οικονομικής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης της ΠΔΕ Κρήτης

Αρβανίτη Δέσποινα, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Ατσαλάκη Ξανθούλα Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Βασιλάκης Σπύρος, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Λασιθίου

Βερβελάκης Γεώργιος, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Δεσποτόπουλος Γεώργιος, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Α΄ Διοικητικού Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου

Διαμαντάκης Ιωάννης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Ζήκου Ιωάννα, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Καπετάνιου Ελένη, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Κοκολάκης Νεκτάριος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Λασιθίου

Μακρή Άννα, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Παπαδάκης Σταύρος, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Ρονιώτης Αλέξανδρος, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Σαϊτάκη Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Σπυριδάκης Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Τζαγκαράκης Ελευθέριος, Προϊστάμενος Τμήματος Δ΄ Πληροφορικής και Ν.Τ. της ΠΔΕ Κρήτης

Τζομπανάκης Εμμανουήλ, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Τζωρμπατζάκης Αλέξης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Υποδιευθυντής 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Φαρσάρης Ιωάννης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

Φουντουλάκης Αντώνιος, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Υποδιευθυντής 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου

Χαριτάκης Ιωάννης Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ηρακλείου

 

 

 


Αρ.Πρωτ.Φ14/137185/Δ1/10-11-2022/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
& ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε
ΤΜΗΜΑ Β’ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
& ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ.Ε
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
-----
Email : spudonpe(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες :
Β. Παπαβρόντος (Π.Ε.)
: Α. Βάρλα (Δ.Ε.)
: Φ. Λυμπεροπούλου (Ε.Α.Ε.)
: Ο. Μαραγκού (Ε.Ε.)
: Α. Ζερβάκη (Π.Ε.)
Τηλέφωνο
: 210 344 2249 (Π.Ε)
: 210 344 3272 (Δ.Ε)
: 210 344 2933 (Ε.Α.Ε.)
: 210 344 2212(Ε.Ε)
: 210 344 3006 (Π.Ε.)

ΘΕΜΑ: «Αίτημα του κ. Πανσεληνά Γιώργου εκ μέρους του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης για έγκριση διεξαγωγής του 12ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, το οποίο απευθύνεται σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) , όλης της χώρας, κατά το σχολικό έτος 2022-2023»
Σχετ. εγγρ.: Το υπ’ αρ. πρωτ. 137185 / 04-11-2022 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ

Σε απάντηση του με αρ. πρωτ. Φ.14Α/ 65207/ΑΖ/ 69126/Δ1/06-06-2022 εγγράφου, σχετικά με την έγκριση του 12ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, το οποίο απευθύνεται σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) , όλης της χώρας, κατά το σχολικό έτος 2022-2023 , σας γνωστοποιούμε ότι σύμφωνα με το υπ’ αρ. 59/03-11-2022 απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ του Ι.Ε.Π, το αίτημά σας γίνεται αποδεκτό. Η έγκριση του ανωτέρω Μαθητικού Φεστιβάλ δίδεται για το σχολικό έτος 2022-23, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο Φεστιβάλ να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/τριών.
  2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο πρόγραμμα να πραγματοποιείται κατόπιν ενημέρωσης των γονέων/κηδεμόνων τους σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό και με την ενυπόγραφη συγκατάθεσή τους.
  3. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση και μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών.
  4. Οι δράσεις του προγράμματος να υλοποιούνται παρουσία υπεύθυνου/ης εκπαιδευτικού.
  5. Η χρονική διάρκεια των δράσεων που υλοποιούνται εντός ωρολογίου προγράμματος να μην υπερβαίνει τις τέσσερις (4) διδακτικές ώρες ή τις έξι (6) για τα ειδικά σχολεία.
  6. Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιονδήποτε τρόπο διαφήμιση εταιρειών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών. Το Φεστιβάλ να υλοποιηθεί αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και χωρίς να προκύπτουν έσοδα για τον φορέα διοργάνωσης ή για άλλον (π.χ. με εμπορία, διαφήμιση).
  7. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/-ουσών μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Ο φορέας διοργάνωσης να αναλάβει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του Φεστιβάλ και να διασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας και την κείμενη νομοθεσία.
  8. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο Ι.Ε.Π., έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν τη διεξαγωγή, τις συνθέσεις, ονοματεπώνυμα και βιογραφικά σημειώματα, των επιμέρους οργανωτικών επιτροπών που αναλαμβάνουν την τοπική διοργάνωση του Φεστιβάλ στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
  9. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο Ι.Ε.Π. με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ τον πλήρη φάκελο αξιολόγησής του.

Η έγκριση του ανωτέρω διαγωνισμού θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ http://edugate.minedu.gov.gr/→Ενημερωτικό Υλικό → Εγκεκριμένα Προγράμματα → 2022-23→Διαγωνισμοί

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον φορέα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, Κον ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ ΓΙΩΡΓΟ, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , τηλ. 2810246861, 6945658953

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π.Ε. και Δ.Ε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

Σχετικά Άρθρα