edu.klimaka.gr

Εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Βουλή των Ελλήνων 2018 - 2019

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018 - 2019

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του εφετινού σχολικού έτους θα παρουσιάσει σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής τα ακόλουθα περιοδικά εκπαιδευτικά προγράμματα:

Το πρώτο από τα προγράμματα αυτά παρουσιάστηκε με επιτυχία και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους, ενώ τα δύο άλλα είναι καινούρια προγράμματα που σχετίζονται με τις νέες εκθέσεις που πρόκειται να εγκαινιαστούν τους επόμενους μήνες στους εκθεσιακούς χώρους της Βουλής και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Η κράτηση θέσεων για τα προγράμματα αυτά θα γίνει τηλεφωνικά (στους αριθμούς 210 3735243 και 210 3735246), από 11 Σεπτεμβρίου, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 16:00.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018 - 2019 θα συνεχιστεί η παρουσίαση των τακτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής:

Για τα δύο πρώτα από τα πιο πάνω προγράμματα απαιτείται έγκαιρη κράτηση θέσης, καθώς λόγω της μεγάλης ζήτησης πολύ γρήγορα δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.

Τέλος, για τους μαθητές της Α’ τάξης των ΕΠΑΛ, για δεύτερη χρονιά, θα προσφέρεται ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος της Βουλής προσφέρονται δωρεάν, ενημερώνουν και προβληματίζουν τους μαθητές αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της ιστορικής και πολιτικής παιδείας τους.

Περισσότερες πληροφορίες: http://foundation.parliament.gr/


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ερευνάμε και συζητάμε για τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

►Τάξεις στις οποίες απευθύνεται: Γ΄ Γυμνασίου & Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου Περιφέρειας Αττικής. 

►Αριθμός μαθητών σε κάθε παρουσίαση: μέχρι 30

►Ημέρες παρουσίασης: Καθημερινά

►Ώρες παρουσίασης: 09:30 και 11:30 (Τρίτη και Τετάρτη μόνο 09:30) 

►Διάρκεια: 90΄

►Έναρξη παρουσιάσεων: 24 Σεπτεμβρίου 2018

►Λήξη παρουσιάσεων: 25 Οκτωβρίου 2018

►Τόπος παρουσίασης: Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασιλίσσης Σοφίας 11 - είσοδος από οδό Σέκερη 

►Δεν προβλέπεται επίσκεψη στη Βουλή

►Σύντομη περιγραφή: Μέσα από βιωματικές και ερευνητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κάνοντας χρήση του υλικού της έκθεσης για τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής από τον Ιανουάριο του 2018, οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν την προσωπικότητα και το έργο του ποιητή και να ενημερωθούν για την εποχή και τα διακυβεύματά της. Περισσότεροι από 1.300 μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν το πρόγραμμα κατά το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2018.


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Ρήγας και η Επανάσταση»

►Τάξεις στις οποίες απευθύνεται: Γ΄ Γυμνασίου & Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου Περιφέρειας Αττικής. 

►Αριθμός μαθητών σε κάθε παρουσίαση: μέχρι 30

►Ημέρες παρουσίασης: Καθημερινά

►Ώρα παρουσίασης: 12:00  

►Διάρκεια: 90΄

►Έναρξη παρουσιάσεων: 3 Δεκεμβρίου 2018

►Λήξη παρουσιάσεων: 15 Μαΐου 2019

►Τόπος παρουσίασης: Κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, Β. Σοφίας 2 (Αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος)

►Συμπεριλαμβάνεται και επίσκεψη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής

►Σύντομη περιγραφή: Μέσα από βιωματικές και ερευνητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κάνοντας χρήση του υλικού της έκθεσης για τον Ρήγα και την εποχή του που θα παρουσιάζεται στην αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος του κτιρίου της Βουλής από τον Οκτώβριο 2018, οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν την εποχή, την προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα. Έμφαση θα δοθεί στο διανοητικό κλίμα του ελληνικού και ευρωπαϊκού διαφωτισμού καθώς και στις κοσμογονικές αλλαγές που προκάλεσε η γαλλική επανάσταση.


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πολεμώντας τον πόλεμο – Κινήματα ειρήνης μπροστά στον πυρηνικό κίνδυνο»

►Τάξεις στις οποίες απευθύνεται: Γ΄ Γυμνασίου & Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου Περιφέρειας Αττικής. 

►Αριθμός μαθητών σε κάθε παρουσίαση: μέχρι 30

►Ημέρες παρουσίασης: Καθημερινά

►Ώρες παρουσίασης: 09:30 και 11:30 (Τρίτη και Τετάρτη μόνο 09:30) 

►Διάρκεια: 90΄

►Έναρξη παρουσιάσεων: 10 Δεκεμβρίου 2018

►Λήξη παρουσιάσεων: 29 Μαρτίου 2019

►Τόπος παρουσίασης: Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων,

Βασιλίσσης Σοφίας 11 - είσοδος από οδό Σέκερη 

►Δεν προβλέπεται επίσκεψη στη Βουλή

►Σύντομη περιγραφή: Μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κάνοντας χρήση του υλικού της έκθεσης για τα κινήματα ειρήνης στις χώρες της νότιας Ευρώπης στη δεκαετία του 1980 που θα παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, καθώς και βίντεο και οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν την ιστορία και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των κινημάτων ειρήνης κατά τη δεκαετία του 1980 στις χώρες της νότιας Ευρώπης, να προβληματιστούν για τον ρόλο των κοινωνικών κινημάτων ως μορφών δημοκρατικής διεκδίκησης, να ενημερωθούν για το σημερινό μέγεθος της πυρηνικής απειλής και να συνδέσουν το αίτημα και την επιδίωξη της ειρήνης με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος.


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος της Βουλής ενημερώνουν και προβληματίζουν τους μαθητές σχετικά με τα συζητούμενα θέματα, αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της ιστορικής και πολιτικής παιδείας τους.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να κλείνουν ραντεβού από 11 Σεπτεμβρίου, τηλεφωνώντας στους αριθμούς 210 373 5243 και 210 373 5246, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 16:00.

Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με το πρόγραμμα σχολικών επισκέψεων στη Βουλή, για το οποίο η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας μας. 

Σχετικά Άρθρα