edu.klimaka.gr

Πρόγραμμα Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard 2022-23

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HARVARD
«Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης.
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών» 2022-2023

Αρ.Πρωτ.125332/Δ2/12-10-2022/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου
Τηλέφωνο: 210-3443422

ΘΕΜΑ: «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών»
Σχετ.: 1. Τα με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 122554/06-10-2022 και 122626/06-10-2022 έγγραφα
2. Η υπό στοιχεία 1614/Υ1/08-01-2020 Απόφαση της Υπουργού και των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 8)

Σας γνωστοποιούμε ότι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου HARVARD (ΚΕΣ) υλοποιεί για το σχολικό έτος 2022-2023 το πρόγραμμα «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών» (Μέρος I και Μέρος II).

Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές/-ήτριες Γυμνασίου και Λυκείου και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΣ: https://el.greece.chs.harvard.edu/digital-library-program. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Ματίνα Γκόγκα, Μάνατζερ Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων του ΚΕΣ, στα τηλ.: 27520-47030, 27520-47040.

Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση των μαθητών/-τριών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

Επισυνάπτεται αρχείο με την περιγραφή του προγράμματος

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ,
Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ

 


Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ)

Το ΚΕΣ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εκπαιδευτική κοινότητα, προσφέρει το πρόγραμμα «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών» (Μέρος Ι και Μέρος ΙΙ).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου και του λυκείου και προσαρμόζεται στην ηλικία των συμμετεχόντων. Στόχος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τον τρόπο λειτουργίας μιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης και να εξοικειωθούν με την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη “Γεώργιος Δ. Βερναρδάκης” του Κέντρου, η οποία αποτελεί πύλη ηλεκτρονικής πρόσβασης στις δεκάδες βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων του Πανεπιστημίου Harvard.

Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει:

  • Σύντομη παρουσίαση των δράσεων του ΚΕΣ και του Πανεπιστημίου Harvard, μέσα από ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό και με τη χρήση βιντεο-προβολέα. Πλοήγηση στο διαδίκτυο, σε επιλεγμένες ιστοσελίδες, όπως αυτή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. Αναφορά στα μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα (Massive Online Open Courses - MOOCs). Πλοήγηση σε ελεύθερης πρόσβασης διαδικτυακά μέσα και πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης (π.χ. EdX, Mathesis, Khan Academy, Ted.com, κ.λπ.). Πλοήγηση στις βάσεις δεδομένων της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Harvard, στις οποίες παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ερευνητές στο ΚΕΣ, και επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης. Προβολή συγκεκριμένων παραδειγμάτων αναζήτησης πηγών πληροφόρησης. Εισαγωγή στην έρευνα και στις τεχνικές αναζήτησης ψηφιακών πηγών.
  • Για τους μαθητές λυκείου προσφέρεται o δεύτερος, εξειδικευμένος κύκλος: «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης - Μέρος ΙΙ. Αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από Νέους Ερευνητές», κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες εισάγονται στη μεθοδολογία έρευνας και σε πιο εξειδικευμένες στρατηγικές για την αναζήτηση, την αξιολόγηση, και την αξιοποίηση των ψηφιακών πηγών σε ερευνητικές εργασίες και αναζητήσεις.

Η συμμετοχή στην καινοτόμο αυτή δράση είναι δωρεάν, χωρίς καμία άλλη δέσμευση ή υποχρέωση για τους συμμετέχοντες και τα σχολεία.

Κατά τη σχολική χρονιά 2022 - 2023 το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, έως τον Μάιο 2023. Θα ακολουθηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως ανακοινώνονται από την ελληνική Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο Harvard. Η κάθε ομάδα συμμετεχόντων/ουσών δεν θα ξεπερνά τα 27 άτομα. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των εκπαιδευτικών επισκέψεων είναι απαραίτητος ο συντονισμός μεταξύ του ΚΕΣ και των σχολείων. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι απαραίτητο να υποβάλουν την ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης συμμετοχής, την οποία θα βρουν στην σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΣ (https://el.greece.chs.harvard.edu/digital-library-program), και να επικοινωνήσουν με την Ματίνα Γκόγκα, Μάνατζερ Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων του ΚΕΣ, στους αριθμούς τηλέφωνου του Κέντρου: 2752047030, 2752047040.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος)
Πανεπιστήμιο Harvard

Παλαιό Δημαρχείο, Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος, 21 100 Ναύπλιο
+30 27520 47030 τηλ. | φαξ +30 27520 47039
greece.chs.harvard.edu
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.facebook.com/chsgr
https://instagram.com/chsgreece

Σχετικά Άρθρα