Πρόσκληση συμμετοχής σχολείων στο πρόγραμμα «Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία»
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»
Αρ.Πρωτ.142222/Η1/19-10-2020/ΥΠΑΙΘ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Πληροφορίες: Ε. Γυφτάκη
Τηλέφωνο: 210 344 2469
Email: egyftaki(ΣΤΟ)
ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία»
Η "Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία" είναι ένα τριετές εθνικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την επιχορήγηση ΕΕΑ (ΕΕΑ Grants) και το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Διαχειριστής του προγράμματος είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (European Wergeland Centre – EWC) με το οποίο το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει συνάψει σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε κατά το σχολικό έτος 2019-20 με τη συμμετοχή 18 σχολείων της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έως το τέλος του σχολικού έτους 2021-22 υπολογίζεται να έχουν συμμετάσχει έως 150 σχολεία που έχουν τάξεις υποδοχής.
Κατά το σχολικό έτος 2020-21, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 50 Γυμνάσια των Περιφερειών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , Στερεάς Ελλάδος, Θεσσαλίας και Ηπείρου στα οποία λειτουργούν τάξεις υποδοχής με μαθητές πρόσφυγες.
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τον σχολικό δημοκρατικό πολιτισμό ούτως ώστε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να είναι ευπρόσδεκτα και να προάγεται ποιοτική εκπαίδευση για όλους.
Το πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας το σχολείο ως σύνολο, θα προσφέρει επιμόρφωση και υποστήριξη σε διευθυντές, διευθύντριες, εκπαιδευτικούς και γονείς σχολείων, μέσω της εκπαίδευσης στη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η ενίσχυση της ευρύτερης σχολικής κοινότητας (διεύθυνση, εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες) και της τοπικής κοινωνίας.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, για κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν:
- Τριήμερη βιωματική συνάντηση των ομάδων εκπροσώπων των σχολείων (Διευθυντής/τρια, 1 εκπαιδευτικός, 1 γονέας) το φθινόπωρο του 2020.
- Διήμερη επιμόρφωση στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου από επιμορφωτές και επιμορφώτριες του προγράμματος.
- Υποστήριξη στη δημιουργία και εφαρμογή Σχεδίου Δράσης ως το τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες , το οποίο θα υποστηρίζεται από επιμορφώτρια/επιμορφωτή και τους εκπαιδευτές του προγράμματος.
- Διοργάνωση συνεργατικών δράσεων με άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και υποστήριξη των δράσεων με υλικό.
Η βιωματική συνάντηση των ομάδων από τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικές πόλεις των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα έξοδα διαμονής, μετακίνησης και διατροφής θα καλυφθούν εξολοκλήρου από το πρόγραμμα.
Αν οι συνθήκες της πανδημίας του Covid-19 δεν επιτρέψουν τη δια ζώσης συνάντηση, αυτή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, καλούνται οι Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολικών μονάδων που επιθυμούν να συμμετάσχουν, να συγκαλέσουν συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων προκειμένου, εφόσον επιθυμούν, να αποδεχθούν τη σχετική πρόσκληση , να επιλέξουν και να αποστείλουν στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ. τα στοιχεία της ομάδας των τριών ατόμων (του/της Διευθυντή/τριας, ενός/μιας εκπαιδευτικού, ενός/μιας εκπροσώπου των γονέων) οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην επιμόρφωση.
Κριτήρια Επιλογής των ομάδων και αποστολή των στοιχείων των συμμετεχόντων
Στην απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων για την αποδοχή της πρόσκλησης συμμετοχής στο πρόγραμμα αλλά και κατά την επιλογή της ομάδας, παρακαλούμε να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Η ομάδα να είναι πλήρης:
- Ο/η Διευθυντής/τρια (ή ο/η Υποδιευθυντής/τρια) του σχολείου
- Ένας (01) εκπαιδευτικός
- Ένας/μία (01) εκπρόσωπος των γονέων
2. Τα μέλη των ομάδων να είναι σε θέση να:
- Λειτουργήσουν ως σύνδεσμοι μεταξύ των οργανωτών του προγράμματος και της σχολικής μονάδας
- Διαθέτουν υψηλό́ κίνητρο συμμετοχής και διάθεση να εφαρμόσουν ιδέες για τη λειτουργία ενός δημοκρατικού́ σχολείου.
Παρακαλούμε οι ομάδες των συνολικά τριών (03) ατόμων ανά σχολική μονάδα να γνωστοποιηθούν ηλεκτρονικά στην Υπηρεσία μας, συμπληρώνοντας την φόρμα που ακολουθεί, στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Για κάθε έναν από τους συμμετέχοντες να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο, η ιδιότητα (διευθυντής/διευθύντρια, εκπαιδευτικός, γονέας), ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, ένα e-mail και προκειμένου για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς ο κλάδος στον οποίο ανήκουν.
Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα του προγράμματος https://gre.theewc.org/ ή να απευθύνονται στην κυρία Δώρα Κατσαμόρη, Εθνική Συντονίστρια του Προγράμματος,
Θεωρώντας ότι το πρόγραμμα θα συνδράμει στη δημιουργία ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού μαθησιακού περιβάλλοντος για όλους τους μαθητές και μαθήτριες, αναμένουμε τη συμμετοχή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και συνεργασία.
Η Υφυπουργός
Σοφία Ζαχαράκη