Εκπαιδευτικά Προγράμματα / Δραστηριότητες Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Εκτύπωση  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ.Πρωτ.Φ16/10365/Δ2/23-01-2019/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε & Δ.Ε. - ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄
----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ B΄
----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
ΤΜΗΜΑ Β΄
---
email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Τζιντάνου Β. (Π.Ε.)
Βάρλα Ά . (Δ.Ε.)
Κουροπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Λελεντζή Β. (Δ.Υ.Π.Ε.Α.)
Τηλέφωνο : 210-344.2247(Π.Ε.)
210-344.3272 (Δ.Ε.)
210-344.3273 (Δ.Ε.)
210-344.2933 (Ε.Α.Ε.)
210-344.2212 (Ε.Ε.)
210-344.2330 (Δ.Υ.Π.Ε.Α.)
Fax : 210-344.3390

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση σχολικών μονάδων σχετικά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος που έχει οριστεί να είναι η 27η Ιανουαρίου κάθε έτους, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την περιοδική έκθεση: «Οι Καλοί Ποιμένες. Αρχιερείς και Αρχιραβίνοι μπροστά στο Ολοκαύτωμα» από την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 και έχει οργανώσει εκδηλώσεις για σχολεία που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και προφορικές συνεντεύξεις από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος από την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 έως και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και Εκδηλώσεις στο χώρο του Ε.Μ.Ε. καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του (10.00-14.00)

Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Ε.Μ.Ε., με έμφαση στη συλλογή του Ολοκαυτώματος, που περιλαμβάνει έρευνα στο διαδραστικό κέντρο πληροφόρησης (Info kiosk) για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. Διαρκεί μία ώρα και προτείνεται για μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-44», που εστιάζει σε συγκεκριμένα αντικείμενα της συλλογής του Ολοκαυτώματος, τα οποία τα παιδιά καλούνται να συνδέσουν με ατομικές ιστορίες επιζησάντων. Διαρκεί μία ώρα και προτείνεται για μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ανθρώπινα Δικαιώματα», που στοχεύει στη συνειδητοποίηση των κινδύνων του να παραμένει κάποιος απαθής και αδιάφορος μπροστά στη καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων. Προτείνεται για παιδιά Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον αντισημιτισμό με τίτλο: «Εμπνέοντας Ενεργούς Πολίτες». Στοχεύει στον εντοπισμό των κυρίαρχων αντισημιτικών αφηγήσεων μέσα από ποικίλες πηγές της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (μαρτυρίες, αρθρογραφία, νομοθεσία). Προτείνεται για μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ιστορίες Διάσωσης». Το πρόγραμμα αναδεικνύει συγκεκριμένες ιστορίες σωτήρων που έχουν τιμηθεί από το Yad Vashem με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» τονίζοντας την σημασία της προσωπικής επιλογής ακόμη και κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Διαρκεί μία ώρα και προτείνεται για μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εναλλακτική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος μέσω της τέχνης σε συνεργασία με την κ. Νίνα Αλκαλάη, καθηγήτρια χορού και χοροθεραπεύτρια. Αξιοποιείται τόσο η στρατοπεδική τέχνη όσο και η μεταπολεμική, είτε σχετίζεται με το Ολοκαύτωμα είτε όχι. Διαρκεί μία ώρα και προτείνεται για μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου.

Προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και μαρτυριών για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα
στο χώρο του Ε.Μ.Ε. που συνοδεύονται από συζήτηση πριν και μετά την προβολή.

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και Εκδηλώσεις στο χώρο του Ε.Μ.Ε και/ή σε σχολεία

Συνάντηση με επιζήσαντες που κρύφτηκαν για να σωθούν, που μπορούν να μιλήσουν για τις διαφορετικές εμπειρίες διωγμού και απόκρυψης. Οργανώνονται, επίσης, συναντήσεις με τη λεγόμενη δεύτερη γενιά επιζησάντων, που μπορούν να μιλήσουν για το τι σημαίνει να μεγαλώνουν με αυτού του μεγέθους την απώλεια. Οι συναντήσεις αυτές διαρκούν περίπου 1,5 ώρα και οι μαθητές/τριες μπορούν να θέσουν ερωτήσεις. Συνίσταται να έχει γίνει προετοιμασία.
Προτείνεται για μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

«Οββαδίας Μπαρούχ. Ας είναι η Μνήμη σου Αγάπη». Ένα ντοκιμαντέρ του ιδρύματος Yad Vashem, το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή του Οββαδία Μπαρούχ. Προτείνεται για μαθητές/τριες Λυκείου.

«Το τραγούδι της Ζωής». Ένα ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση, που αναφέρεται στην σωτηρία των Εβραίων της Ζακύνθου. Η προβολή συνοδεύεται από συζήτηση για την τύχη των Εβραίων της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και από εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αφορμή τη συγκεκριμένη ιστορία διάσωσης (δημιουργική γραφή, καλλιτεχνική δημιουργία, σύνταξη δημοσιογραφικού άρθρου). Προτείνεται για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και Εκδηλώσεις σε σχολεία

Διαγωνισμός καλλιτεχνικής αφίσας με θέμα το Ολοκαύτωμα, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία περιοδικής έκθεσης στο Ε.Μ.Ε. Πρόκειται για πολύμηνο πρόγραμμα, προκειμένου τα παιδιά να εξοικειωθούν με πτυχές του Ολοκαυτώματος και κατόπιν να προβούν στην καλλιτεχνική δημιουργία. Προτείνεται για μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου.

Πρόγραμμα «Crocus» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ολοκαυτώματος της Ιρλανδίας. Προτείνεται για μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Πρόκειται για πολύμηνο πρόγραμμα που ξεκινά το φθινόπωρο και ολοκληρώνεται με την Ημέρα Μνήμης, 27η Ιανουαρίου.

Σε όλα τα σχολεία της χώρας μπορούν να ταξιδέψουν οι παρακάτω δανειστικές μουσειοσκευές:

«Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής». Προτείνεται για μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

«Συναγωνιστής. Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση». Προτείνεται για μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

«Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944». Προτείνεται για μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου.

Φωτογραφική έκθεση: «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941-44». Απευθύνεται σε όλους τους/τις μαθητές/τριες.

Στόχος των παραπάνω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες παρέχονται δωρεάν, είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μέσα από ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες και μαρτυρίες μπορούν να μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν για τη ζωή μας σήμερα.

Το Ε.Μ.Ε. προσκαλεί τους/τις εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις εν λόγω δράσεις να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγό του, Οριέττα Τρέβεζα (τηλ. 2103225582, email: otreveza(ΣΤΟ)jewishmuseum.gr) προκειμένου να οργανώσουν τη δραστηριότητα τους. Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται για τα νέα προγράμματα, σεμινάρια, δράσεις του Ε.Μ.Ε. από τις σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Μουσείου στο διαδίκτυο: www.jewishmuseum.gr .

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ


Αρ.Πρωτ.199835/ΓΔ4/21-11-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου
Τηλέφωνο: 210-3443422

ΘΕΜΑ: Ημερίδα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος για εκπαιδευτικούς
Σχετ.: Το Υ.Σ. 737/16-11-2018 της Δ/νσης Θρησκευτικής Εκπ/σης & Διαθρησκευτικών Σχέσεων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σας γνωστοποιούμε ότι το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Yad Vashed και το Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς- Μπίρκεναου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και με τη στήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και της Πρεσβείας του Ισραήλ διοργανώνουν ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα: Τρείς Φορείς Παρουσιάζουν», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2018 στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Π.Ε. και Δ.Ε., Διευθυντές σχολικών μονάδων Π.Ε. και Δ.Ε. και εκπαιδευτικοί Π.Ε. και Δ.Ε., χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων παρακαλούνται να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ημερίδα, αναδιαμορφώνοντας το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της σχολικής μονάδας, ώστε να μην παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής (έως 03-12-2018, περιορισμένος αριθμός θέσεων) oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-3225582, στα e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., καθώς και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.jewishmuseum.gr .

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

 


Αρ.Πρωτ.Φ.14/ΦΜ/181067/Δ1/25-10-2017/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
& ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.& Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ Γ’ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spudonpe(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Σ. Λαπατά (Π.Ε.) 210 344 2247
Α. Βάρλα (Δ.Ε.) 210 344 3272
Ο. Μαραγκού (Ε.Ε.) 210 344 2212
FAX : 210 344 3354

ΘΕΜΑ: «Εκπαιδευτικά προγράμματα και μουσειοσκευές του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας»

Σας ενημερώνουμε ότι το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας (ΕΜΕ) διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο του Μουσείου και παρέχει εκπαιδευτικό υλικό και μουσειοσκευές για χρήση μέσα στην τάξη, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές-τριες Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης, με στόχο να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα της εβραϊκής θρησκείας και να έρθουν σε επαφή με τις παραδόσεις και τα σημαντικά ορόσημα της ιστορίας των Εβραίων στην Ελλάδα.

Για το σχολικό έτος 2017-18, με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας του Εβραϊκού μουσείου, θα πραγματοποιηθούν επετειακά εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές ξεναγήσεις που απευθύνονται σε μαθητές/τριες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

Το ΕΜΕ θα συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς προτείνοντας θεματική ξενάγηση με τίτλο «Πόλε(ι)ς Η πορεία μιας Πόλης, μιας γειτονιάς στο χρόνο» βασισμένη στην περιοδική έκθεση του Ε.Μ.Ε. «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων/Αντικειμένων Μνήμη-Γιοσέφ Ελιγιά/Ο ποιητής της Λίμνης».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Crocus, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές 11-18 ετών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό της Ιρλανδίας για το Ολοκαύτωμα, αποτελεί δραστηριότητα σε πολλά σχολεία από όλον τον κόσμο. Οι μαθητές γνωρίζουν για το Ολοκαύτωμα, μιλούν για τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας, φυτεύουν βολβούς κίτρινου κρόκου, που συμβολίζουν το κίτρινο άστρο του Δαβίδ, το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φοράνε. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Crocus, μπορούν μέσω του διαδικτυακού forum Online Crocus Club (www.hetireland.org/crocus) να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να κάνουν νέους φίλους από τη χώρα τους ή από άλλες χώρες. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στο σύνδεσμο http://www.jewishmuseum.gr/gr/activities_dynamic/news/item/239.html

Για τα νέα προγράμματα του ΕΜΕ, μπορείτε να αντλείτε πληροφορίες από την ιστοσελίδα του ΕΜΕ www.jewishmuseum.gr καθώς και από τη σελίδα του μουσείου στο facebook https://www.facebook.com/jewishmuseum.gr

Η συμμετοχή των μαθητών στα προγράμματα του μουσείου, οι μουσειοκατασκευές και το εκπαιδευτικό υλικό παρέχονται δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής και ενημερωτικό υλικό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210-32.25.582 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Ε.Μ.Ε. κα Οριέττα Τρέβεζα).

Ο ΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Pin It

Εκτύπωση