edu.klimaka.gr

Πρόσκληση Αξιοποίησης Εργαστηρίων Ανοικτών Τεχνολογίων / Τεχνολογίας

ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Αρ.Πρωτ.49198/Δ8/22-03-2017/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη : 15180 – Μαρούσι
Ιστοσελίδα : http://www.minedu.gov.gr
Email : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες : Π. Αγγελόπουλος

Θέμα: «Εκδήλωση ενδιαφέροντος από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων για την αξιοποίηση των εργαστηρίων ανοικτών τεχνολογιών και καινοτομίας»

Το ΥΠΠΕΘ με την με αρ. πρωτ. Φ 478.6/34/43127/Α2/11 -03-2016 εγκύκλιο με θέμα «αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών ΤΠΕ στα σχολεία» προχωρά στη δημιουργία σχολικών εργαστηρίων ανοιχτών τεχνολογιών.

Το Εργαστήριο Ανοιχτών Τεχνολογιών – Καινοτομίας (edulabs)(βλ. σχετικό δικτυακό τόπο για την υποστήριξη της δράσης, https://edulabs.minedu.gov.gr) είναι ένα διαφορετικό σχολικό εργαστήριο και αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Η διαφορετικότητά του εντοπίζεται σε κυρίως δύο άξονες: στην τεχνολογική υποδομή και στην διδακτική αξιοποίησή του.

Στη πλήρη σύνθεσή του ένα εργαστήριο ανοικτών τεχνολογιών και καινοτομίας αποτελείται από
• δίκτυο σταθμών εργασίας (Η/Υ χαμηλού κόστους και κατανάλωσης
• σετ ρομποτικής,
• τρισδιάστατους εκτυπωτές και σαρωτές,
• βιντεοπροβολέα,
• πολυμηχανήματα,
• διάφορους αισθητήρες και
• λειτουργεί αποκλειστικά με ανοιχτό υλικό (open hardware) και λογισμικό (open software) το οποίο έχει συγκεντρωθεί στο αποθετήριο ανοικτού λογισμικού του ΥΠΠΕΘ με URL: https://github.com/itminedu/edu_distributions

Το γεγονός αυτό εντάσσει αυτόματα τους ανθρώπους που θα δουλέψουν μέσα σε αυτό (εκπαιδευτικούς και μαθητές) σε μια ευρύτερη κοινότητα ανθρώπων, των οποίων κύριο μέλημα είναι η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, η διάχυση κάθε νέας γνώσης και κάθε καλής πρακτικής που προκύπτουν από αυτό. Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου ανοιχτών τεχνολογιών και οι εκπαιδευτικοί που το χρησιμοποιούν θα έχουν στη διάθεσή τους τεχνική υποστήριξη, πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών τεχνικής φύσης, αλλά και σε διδακτικό υλικό μέσα από τις κοινότητες χρηστών των ανοικτών τεχνολογιών αλλά και από δράσεις υποστήριξης και επιμόρφωσης πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του εξοπλισμού, που σχεδιάζονται από το ΥΠΠΕΘ

Οι παραπάνω ανοιχτές τεχνολογίες επιτρέπουν την πρόσβαση στο υλικό και την αλληλεπίδραση με αυτό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Arduino, το RaspberryPI , το REPRAP, κλπ.

Η δυνητική διδακτική αξιοποίηση ενός εργαστηρίου ανοιχτών τεχνολογιών είναι ευρύτατη, τόσο από πλευράς θεματολογίας που μπορεί να καλύψει, όσο και από πλευράς γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που καλλιεργεί.

Από την άλλη πλευρά, το εργαστήριο ανοιχτών τεχνολογιών χάνει σημαντικό μέρος της πρόσθετης αξίας του όταν η διδασκαλία σε αυτό περιοριστεί την θεωρητική παρουσίαση νέων γνώσεων και στην εκτέλεση μικρών εργαστηριακών ασκήσεων.

Τέλος, το ΥΠΠΕΘ μετά την εγκατάσταση των εργαστηρίων αυτών θα προχωρήσει σε δράσεις υποστήριξης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών των σχολείων για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των εργαστηρίων αυτών.

Για αυτό το λόγο καλούμε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων με εμπειρία στην χρήση και αξιοποίηση των παραπάνω τεχνολογιών να συνδράμουν την προσπάθεια υποστήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και σε πρώτη φάση να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση υποστηρικτικών δράσεων, ενδεικτικά:

  • διενέργεια εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονικών σεμιναρίων και webinars,
  • διαζώσης σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς της περιοχής τους σε θέματα χρήσης και αξιοποίησης των εργαστηρίων,
  • υποστήριξης forums και διαδικτυακών κοινοτήτων μάθησης κλπ
  • ανάπτυξης ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων με χρήση των παραπάνω τεχνολογιών.

στην φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος δήλωσης συμμετοχής στο URL: http://edulabs.minedu.gov.gr/teacher-form.

Ο Γενικός Γραμματέας
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΗΣ

 


Αρ.Πρωτ.49193/δ8/22-03-2017/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕ
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕ
Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Email : innovation(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Π. Αγγελόπουλος

ΘΕΜΑ Διανομές ανοικτού λογισμικού για όλες τις κατηγορίες σχολείων

Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο υποστήριξης της διδασκαλίας με χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών λογισμικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης - τόσο στον ήδη υπάρχοντα ψηφιακό εξοπλισμό των σχολικών μονάδων όσο και σε νέο ψηφιακό εξοπλισμό που πρόκειται να προμηθευτούν τα σχολεία - προχώρησε στην υλοποίηση εξειδικευμένων διανομών ανοιχτού λογισμικού.

Για το λόγο αυτό καλεί τους εκπαιδευτικούς με τεχνικές δεξιότητες χρήσης λειτουργικού συστήματος ανοικτού κώδικα, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες, διοικητικές μονάδες και Κέντρα Πληροφορικής ΠΛΗΝΕΤ και ασχολούνται με την υποστήριξη των υποδομών ΤΠΕ και την παιδαγωγική τους αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να τις χρησιμοποιήσουν δοκιμαστικά και να αναφέρουν τυχόν σχόλια και προτάσεις για βελτίωση τους.

Στόχος της δράσης είναι να εγκατασταθούν και να δοκιμαστούν οι διανομές αυτές και να εξαχθούν συμπεράσματα για την υποστήριξη και τη χρήση του εκπαιδευτικού τους περιεχομένου καθώς και για την αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία με αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο.

Οι εξειδικευμένες διανομές ανοικτού λογισμικού είναι διαθέσιμες για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ( πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια) και εγκαθιστούν αυτόματα όλο το λογισμικό, που έχει αναπτυχθεί, καθώς επίσης και άλλο ψηφιακό υλικό (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία - ebooks) αλλά και δημοφιλείς εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού που ήδη χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στα ελληνικά σχολεία. Στις διανομές αυτές συμπεριλαμβάνονται επιπλέον εκδόσεις για την τεχνική δευτεροβάθμια επαγγελματική και την τεχνική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Επιπλέον διατίθεται και εξειδικευμένη διανομή για προγραμματιστές του δημοσίου τομέα που παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για ανάπτυξη λογισμικού ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών του δημοσίου τομέα.

Στο αποθετήριο του Υπουργείου Παιδείας
https://github.com/itminedu/edu_distributions
προσφέρεται εκτενής τεκμηρίωση τόσο μέσω οδηγών εγκατάστασης και βασικής χρήσης των διανομών όσο και σε επίπεδο περιγραφής του εκπαιδευτικού Λογισμικού και του λογισμικού εφαρμογών που έχει ενσωματωθεί ανά έκδοση διανομής για την αντίστοιχη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Οι διανομές μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σταθμό εργασίας ενώ τα προσφερόμενα λογισμικά εκτελούνται με εύκολο τρόπο χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε επίπεδο δεξιοτήτων χειρισμού λειτουργικού συστήματος ανοικτού κώδικα.

Αναλυτικότερα, από το αποθετήριο του Υπουργείου Παιδείας
https://github.com/itminedu/edu_distributions
διατίθενται:
το “Open Source Developer Workstation”: Διανομή Λίνουξ εμπλουτισμένη με λογισμικά και υλικό για προγραμματιστές λογισμικού ανοικτού κώδικα έργων του δημοσίου τομέα.

Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμες και εικόνες(images) εικονικής μηχανής για τις αντίστοιχες εκδόσεις.

το “Open Source Education Workstation”: Διανομή Λίνουξ εμπλουτισμένη με λογισμικά ανοικτού κώδικα κατάλληλα για την εκπαίδευση. Επιπλέον, υπάρχουν και εικόνες εικονικής μηχανής των διανομών για τις αντίστοιχες εκδόσεις.

Αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάστασή τους καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα λογισμικά που περιέχονται στην κάθε διανομή υπάρχουν στο Wiki του έργου:
https://github.com/itminedu/edu_distributions/wiki

Οδηγίες Εγκατάστασης των Σχολικών διανομών υπάρχουν και στο σχετικό Video:
https://www.youtube.com/watch?v=EPeDSMZHVWw

Σας παρακαλούμε ότι παρατηρήσεις και σχόλια έχετε από την δοκιμαστική εγκατάσταση στο σχολείο σας να τα καταχωρείτε στην ενότητα “issues” του github στο
https://github.com/itminedu/edu_distributions ,
εάν δεν έχετε λογαριασμό στο github τον δημιουργείτε στο https://github.com/join?source=header-home.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΗΣ

Σχετικά Άρθρα