ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Β' ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 699/2020
Αριθμ. 31603/Δ2
Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 2 περ. α του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» και την παρ. 2 εδάφιο ι του άρθρου 43 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 16 του άρθρου 45 του ν. 4264/2014 (Α΄ 118) και με την παρ. 2(β) του άρθρου 34 του ν. 4415/2016 (Α΄ 159).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 3 περ. α υποπ. ββ του ν. 3966/2011 (Α΄ 118) «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις».
3. Το π.δ. 81/2019 (Α΄ 119) «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων».
4. Το π.δ. 83/2019 (Α΄ 121) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
5. Το π.δ. 84/2019 (Α΄ 123) «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων».
6. Την 6631/Υ1/20-07-2019 (Β΄ 3009) απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη».
7. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Kώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).
8. Τη με αριθμ. 11/27-02-2020 (ανακοινοποίηση στο ορθό 03-03-2020) πράξη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
9. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του προϋπολογισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τις δαπάνες που καλύπτονται από αυτόν, σύμφωνα με την με αριθμ. Φ.1/Γ/104/31534/Β1/ 04-03-2020 εισήγηση του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 παρ. 6 του ν.4337/2015 (Α΄ 129), της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίζουμε:
Άρθρο μόvοv
Το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου ορίζεται ως εξής:
Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου
1. Κριτήρια σύνταξης του Προγράμματος Σπουδών
Ο σχεδιασμός του Προγράμματος Σπουδών (ΠΣ) στα Θρησκευτικά Λυκείου λαμβάνει υπόψη:
- Τη γενική και την ειδική σκοποθεσία της Γενικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο απορρέει από το Σύνταγμα της Ελλάδας και τους βασικούς Νόμους για την Εκπαίδευση και τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.
- Την παράδοση της κατ' άρθρο 3 του Συντάγματος επικρατούσας θρησκείας στην Ελλάδα, δηλαδή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως θεμελιώδους πυλώνα του θρησκευτικού γραμματισμού των μαθητών και μαθητριών, αλλά και το ευρύτερο θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο, το οποίο την περιβάλλει.
- Τις επιστημονικές προτάσεις της επιστήμης της Θεολογίας όπως και της Θρησκειοπαιδαγωγικής, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα πορίσματα στα επιστημονικά πεδία της Παιδαγωγικής και ειδικά της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, της Διδακτικής και των Θεωριών Μάθησης.
- Τα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά των (μετ)εφήβων μαθητών, την προγενέστερη γνώση και τα μαθησιακά επιτεύγματά τους, τις εμπειρίες που κομίζουν από το περιβάλλον, στο οποίο ζουν, και επιπλέον τις προσδοκίες και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους αναφορικά με τη διαδικασία διδασκαλίας/μάθησης του Μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ).
- Το πλαίσιο οργάνωσης, τις παιδαγωγικές αρχές, τους εκπαιδευτικούς προσανατολισμούς καθώς και το σύστημα αξιολόγησης του Λυκείου.
- Τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό και την ανάπτυξη των περιεχομένων του ΠΣ στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου.
2. Γενικός Σκοπός της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης στο Λύκειο
Ο Γενικός Σκοπός της διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών εντάσσεται αναπόσπαστα στον Γενικό Σκοπό της Ελληνικής
Σχολικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, το Μάθημα των Θρησκευτικών, όπως και όλα τα άλλα διακριτά μαθήματα, τα οποία ανήκουν στον κανόνα των σχολικών μαθημάτων, συμβάλλει ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να καταστούν ελεύθεροι και υπεύθυνοι πολίτες, που κατανοούν και σέβονται τις αρχές της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ειδικότερα, η διδασκαλία του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο συμβάλλει:
- Στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης των Ορθόδοξων Χριστιανών μαθητών και μαθητριών, με κριτήριο τη διδασκαλία, τη ζωή και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
- Στον θρησκευτικό γραμματισμό των μαθητών και μαθητριών, με επίκεντρο τη Βίβλο, τα Δόγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, την ηθική της διδασκαλία και γενικότερα την εν Αγίω Πνεύματι ζωή και παράδοσή της, όπως έχει διατυπωθεί στο έργο των Πατέρων της και εκφραστεί διά των μνημείων του πολιτισμού. Εν προκειμένω, ο θρησκευτικός γραμματισμός αποβλέπει και στην πρόσκτηση πληροφοριών και γνώσεων για τις θρησκείες του κόσμου σε διακριτές θεματικές ενότητες.
- Στην καλλιέργεια ανθρωπιστικής και Ελληνικής παιδείας, με έμφαση στα μορφωτικά αγαθά που χρειάζεται να ανακαλύψει ο μαθητής και η μαθήτρια ως απαραίτητη υποδομή για την ίδια του/της τη ζωή.
- Στη γνωριμία και επικοινωνία με τον «άλλον», η οποία αποβλέπει στην καλλιέργεια της ικανότητας για διάλογο και για σεβασμό απέναντι στην ετερότητα.
- Στην κοινωνικοποίηση, όχι ως παθητική υιοθέτηση του κοινωνικού συστήματος, αλλά ως μία διαδικασία εξατομίκευσης, η οποία θεμελιώνεται στη δημιουργική και αμοιβαία σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και την κοινωνική ένταξη {Εκκλησία, παράδοση, πολιτισμός, θρησκευτικές κοινότητες, θρησκευτική πίτση, τοπικές κοινωνίες, έθνος, προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις).
Με βάση τα παραπάνω, το Μάθημα των Θρησκευτικών αποκτά τον χαρακτήρα ενός μαθήματος Παιδείας και Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ελληνικό πολιτισμό.
3. Η δομή του νέου Προγράμματος Σπουδών
Η ανάπτυξη του νέου ΠΣ στη Θρησκευτική Εκπαίδευση του Λυκείου, ακολουθεί ιεραρχικά την παρακάτω δομή:
1. Θεματικός προσανατολισμός της τάξης: Γενικός τίτλος.
2. Γενικές Επάρκειες: Παρουσιάζονται συνοπτικά οι γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που θα πρέπει να έχουν κατακτήσει οι μαθητές και μαθήτριες κατά το τέλος της φοίτησής τους στην εν λόγω τάξη. Η τριμερής κατηγοριοποίησή τους (γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες) βοηθά τον εκπαιδευτικό να συνειδητοποιήσει:
- Τον ολιστικό χαρακτήρα της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, καθώς και τις πολλαπλές του διαστάσεις και κλιμακώσεις: από την κατάκτηση, την εμπέδωση και ενίσχυση της γνώσης, έως τη διεύρυνση της ζωής- προσωπικής και κοινωνικής - των μαθητών.
- Την αλληλεξάρτησή τους, καθώς η ανάπτυξη μίας Επάρκειας ευνοεί την ανάπτυξη της άλλης.
- Την αλληλουχία και την ανέλιξή τους από τάξη σε τάξη.
3. Θεματικές Ενότητες της τάξης: Σε κάθε Διδακτική Ενότητα αναπτύσσεται ένα επιμέρους μορφωτικό περιεχόμενο που προκύπτει από το θεμελιώδες θρησκευτικό θέμα της Θεματικής Ενότητας, με βάση τις παιδαγωγικές έρευνες και γνώσεις για τη μέση εφηβεία, τη σχέση των νέων με την Ορθόδοξη Εκκλησία και το επίπεδο του θρησκευτικού τους γραμματισμού.
4. Στο Πρόγραμμα Σπουδών για κάθε Διδακτική Ενότητα περιλαμβάνονται στις ανάλογες στήλες:
- Τα Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα, τα οποία περιγράφουν τί καλούνται οι μαθητές και μαθήτριες να έχουν επιτύχει στο τέλος του μαθήμΓος.
- Οι Δείκτες Αξιολόγησης της μαθησιακής διαδικασίας.
- Τα στάδια εφαρμογής της βιωματικής μεθόδου διδασκαλίας καθώς και η θεματολογία αλλά και οι δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε κάθε επιμέρους στάδιο.
4. Βιβλίο Μαθητή/Οδηγός Εκπαιδευτικού
Για την εφαρμογή του ΠΣ απαιτούνται Βιβλίο για τον μαθητή και τη μαθήτρια για κάθε τάξη του Δημοτικού και Γυμνασίου και Οδηγός Εκπαιδευτικού ώστε να υποστηρίζεται το διδακτικό έργο του/της.
Α' Τάξη Ορθόδοξη πίστη και λατρεία | Β' Τάξη Χριστιανισμός και Θρησκεύματα | Γ' Τάξη Χριστιανισμός και σύγχρονος κόσμος |
Θ.Ε.1: ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ | Θ.Ε.1: Ο ΘΕΟΣ | Θ.Ε.1: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ |
1.1 Ο άνθρωπος ζει με τον Θεό 1.2 Η πίστη στον Τριαδικό Θεό 1.3 Η μεταμορφωτική δύναμη της προσευχής στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση 1.4 Η αγιότητα στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση 1.5 Η έννοια του προσώπου στη θεολογία της Ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης | 1.1 Η αναζήτηση του Θεού 1.2 Η αποκάλυψη του Θεού στον κόσμο 1.3 Ο Θεός δημιουργός του κόσμου 1.4 Το μυστήριο του Τριαδικού Θεού 1.5 Σχέση ζωής με τον Θεό στην Ορθόδοξη Εκκλησία 1.6 Ιησούς Χριστός, λυτρωτής και σωτήρας 1.7 Το τέλος της ζωής στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση | 1.1 Επιστήμη και θρησκεία 1.2 Ηθική της τεχνολογίας 1.3 Εφαρμογές της Γενετικής 1.4 Οικο-θεολογία |
Θ.Ε.2: ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ | Θ.Ε.2: Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ | Θ.Ε.2: Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ |
2.1 «Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν ...» 2.2 Θεία Ευχαριστία: Η ταυτότητα της Εκκλησίας 2.3 Η ενότητα της εκκλησιαστικής κοινότητας 2.4 Το περιεχόμενο της σωτηρίας στον Χριστιανισμό" | 2.1 Η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας 2.2 Η έκφραση της πιστης στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση 2.3 Το χριστιανικό μήνυμα και οι πανανθρώπινες αξίες 2.4 Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 2.5 Η συνχ.ώρηση ως υπέρβαση στον Χριστιανισμό 2.6 Ο άλλος για τον Χριστιανό | 2.1 Πλούτος και φτώχεια 2.2 Η ηθική της εργασίας 2.3 Η μοναξιά του ανθρώπου 2.4 Η επανάσταση του Χριστιανισμού |
Θ.Ε.3: ΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ | Θ.Ε.3: Η ΧΡΙΣΤ1ΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΚΟ ΚΟΣΜΟ | Θ.Ε.3: ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ |
3.1 Η λατρεία ως έκφραση της πίστης 3.2 Οι γιορτές στην Ορθόδοξη Εκκλησία 3.3 Η γλώσσα της Ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης 3.4 Είσοδος και ένταξη στην Εκκλησία: Το μυστήριο του βαπτίσματος 3.5 Το βαθύτερο νόημα του μυστηρίου του γάμου 3.6 Μετάνοια, η υπέρβαση της αμαρτίας 3.7 Η ιεροσύνη στην Ορθόδοξη Εκκλησία | 3.1 Οι Χριστιανοί στον δημόσιο χώρο 3.2 Η πρόταση της Ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης για την υπέρβαση των στερεοτύπων 3.3 Η χριστιανική κοινότητα σε ένα πολυπολιτισμικό κόσμο 3.4 Ο διάλογος ως άσκηση αγάπης στην Εκκλησία 3.5 Χριστιανισμός και εκκοσμίκευση 3.6 Το φαινόμενο της αθεfuς 3.7 Το ασύμβατο του χριστιανικού ήθους με τον φανατισμό 3.8 Ο «δούλος του Θεού» ελεύθερος από κάθε δουλεια | 3.1 Το όραμα της ειρήνης 3.2 Η ευθύνη για τη δικαιοσύνη 3.3 Η κατάκτηση της ευτυχΙ.ας 3.4 Η ελπίδα για τη μεταμόρφωση του κόσμου |
Θ.Ε.4: ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ | Θ.Ε.4: ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ θΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ | |
4.1 Χαρακτηριστικά χριστιανικού ήθους 4.2 Η ελευθερια του ανθρώπου στην Ορθόδοξη χριστιανική ανθρωπολογία 4.3 Η αγάπη ως πρόταση ζωής στον Χριστιανισμό 4.4 Η διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την ισότητα 4.5 Η θεολογική χριστιανική θεώρηση για την ευθύνη | 4.1 Η αρχαία Ελληνική θρησκεία 4.2 Τα αφρικανικά θρησκεύματα 4.3 Ο Ιουδαϊσμός 4.4 Το Ισλάμ 4.5 Ο Ινδουισμός 4.6 Ο Βουδισμός 4.7 Η Κινεζική θρησκεία 4.8 Η Ιαπωνική θρησκεία |
(...)
Β ΛΥΚΕΙΟΥ
Τίτλος τάξης | Χριστιανισμός και Θρησκεύματα |
Γενικές Επάρκειες | Οι μαθητές και οι μαθήτριες:
|
Θ.Ε.1: Ο ΘΕΟΣ | |||
1.1 Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ | |||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες | Εκπαιδευτικό Υλικό (ισχύει νια όλες τις ενότητες της τάξης) |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - προσδιορLζουν τα κίνητρα της αναζήτησης του Θεού, - διερευνούν την καθολικότητα της θρησκευτικής αναζήτησης | - Αναγνώριση του γεγονότος ότι η άνθρωπος είναι φύση θρησκευτική σε σχέση με τα κίνητρα και την καθολικότητα της πνευματικής και θρησκευτικής αναζήτησης. - Διατύπωση συλλογισμών για την ανάπτυξη της θρησκευτικότητας. | Βιώvοvταc;: Νοηματοδοτώνιαc;: Αναλύοvταc;: Εφαpμόζοντας;: Προτεινόμενες δραστηριότητες;: 1η δραστηριότητα-Βιώνονταc; 2η δραστηριοτητα-Νοηματοδοτώνιας: 3η δραστηριοτητα-Αvαλύονιας: 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας | Παραγωγή νέου, πρωτότυπου και συμβατού με το παρόν ΠΙ εκπαιδευτικού υλικού, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης φιλοσοφίας και μεθοδολογLας του, με βάση: • βιβλικά, πατερικά και ιστορικά κείμενα από την Ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση, • αξιοποίηση θεολογικών, λογοτεχνικών, λαογραφικών, ιστορικών, φιλοσοφικών, κοινωνιολογικών, ψυχολογικών και άλλων επιστημονικών κειμένων και δοκιμLων, • αξιοποίηση ποιητικών, καλλιτεχνικών, μουσικών έργων και βυζαντινών ύμνων • αξιοποίηση ιστορικών μνημείων και • αξιοποίηση αποσπασμάτων και αναφορών από τον Τύπο, • αξιοποίηση των ΤΠΕ και εν γένει των • αξιοποίηση των σύγχρονων και κατάλληλων για κάθε θεματική ενότητα στρατηγικών μάθησης. Στο ίδιο πλαίσιο ειναι επσης δυνατό να • στοιχεία και εκπαιδευτικά αντικείμενα από παλαιότερα εγκεκριμένα διδακτικά υλικά (βιβλία και λογισμικά) του ΥΠΠΕΘ/Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, • στοιχεία και εκπαιδευτικά αντικείμενα από το Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων Φωτόδεvτρο: http://photodentro.edu.gr/lor • στοιχεία και εκπαιδευτικά αντικείμενα από το Οπτικοακουστικό Αρχείο της Ε ΡΤ: https:Uarchiνe. ert.gr/ • στοιχεία και εκπαιδευτικά αντικείμενα από Συλλογές Πολιτισμικών Φορέων. |
1.2 Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αναγνωρίζουν το νόημα που δίνει ο Χριστιανισμός στην αποκάλυψη του Τριαδικού Θεού, - αξιολογούν τη σημασία που έχει η πίστη στην αποκάλυψη του Θεού στη ζωή των Χριστιανών. | - Παρουσίαση του νοήματος της αποκάλυψης του Θεού στον Χριστιανισμό. - Αξιολόγηση των θέσεων των Χριστιανών για την αποκάλυψη του Θεού και του νοήματος που της αποδίδουν στην προσωπική τους ζωή. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
1.3 Ο ΘΕΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αναλύουν τη χριστιανική διδασκαλία για τη δημιουργία του κόσμου, - προσδιορίζουν την ευθύνη του Χριστιανού απέναντι στον κόσμο ως δημιούργημα του Θεού. | - Εκτίμηση της σημασίας της χριστιανικής διδασκαλίας για τη δημιουργία του κόσμου - Ερμηνεία της χριστιανικής θέσης για τη δημιουργία του ανθρώπου «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν» Θεού. - Συσχέτιση της δημιουργίας του ανθρώπου και του κόσμου με την ευθύνη του Χριστιανού απέναντι στον άλλον και τον κόσμο | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
1.4 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - Αναγνωρίζουν τον Θεό ως Θεό της αγάπης, δημιουργό και συντηρητή του κόσμου και θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, - αναλύουν το τριαδικό δόγμα με έμφαση στις σχέσεις των προσώπων της Αγ. Τριάδας - αναζητούν την παρουσία του Θεού στην ιστορία | Αναγνώριση της περί Θεού διδασκαλίας του Χριστιανισμού. - Αξιολόγηση της σημασίας για τον άνθρωπο της παρουσίας του Θεού στην ιστορία | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
1.5 ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - διατυπώνουν συλλογισμούς για τη σχέση της ζωής με τον Θεό στον Χριστιανισμό, - αναλύουν πώς οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επηρεάζουν τις απαντήσεις | - Συσχέτιση ζωής με τον Θεό στον Χριστιανισμό. - Αξιολόγηση προτάσεων απάντησης του Χριστιανισμού στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
1.6 ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΛΥΤΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΑΣ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αναγνωρίζουν τον Ιησού Χριστό ως πηγή λύτρωσης στον Χριστιανισμό, - διερευνούν την επίδραση της προσμονής της λύτρωσης στη ζωή των Χριστιανών. | - Παρουσίαση της διδασκαλίας του Χριστιανισμού για τη λύτρωση. - Ερμηνεία της λύτρωσης ως πηγής ελπίδας και σωτηρίας στον Χριστιανισμό. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Αξιολογώντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
1.7 το ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - σχετίζουν τον θάνατο με την είσοδο του κακού στον κόσμο, ως παρά φύση πραγματικότητα - ερμηνεύουν τον θάνατο και την Ανάσταση στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. | Σύνδεση του θανάτου με την αμαρτία και το κακό, σύμφωνα με την Ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία. - Ερμηνεία του θανάτου υπό το πρίσμα της Ανάστασης σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη και διδασκαλία. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
.
Θ.Ε. 2. Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ | ||
2.1 Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αναγνωρίζουν τη σημασία της παράδοσης στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, - εκτιμούν τη σημασία που έχει για τον Χριστιανό η θρησκευτική του παράδοση, διαπιστώνουν τις δυνατότητες και τα όρια ανανέωσης της θρησκευτικής παράδοσης. | - Αποτίμηση της σημασίας της παράδοσης στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. - Προσδιορισμός της θρησκευτικής παράδοσης και της σημασίας της για τον Χριστιανό. - Τεκμηρίωση της ανάγκης ανανέωσης των θρησκευτικών παραδόσεων, χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενο της πίστης. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
2.2 Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - ανακαλύπτουν μορφές έκφρασης της θρησκευτικής πίστης στην τέχνη, - αξιολογούν την ποικιλία των τρόπων έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, | Αποτύπωση μορφών έκφρασης της πίστης και του θρησκευτικού βιώματος στην τέχνη. - Αξιολόγηση με παραδείγματα διάφορων τρόπων έκφρασης της πίστης στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ελληνική παράδοση. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
2.3 το ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ οι ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - συνδέουν την οικουμενικότητα του χριστιανικού μηνύματος με τις πανανθρώπινες αξίες, - διακρίνουν τις δυνατότητες συμβολής της οικουμενικότητας σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας στην παγκοσμιοποίηση, | - Σύνδεση του χριστιανικού μηνύματος με τις πανανθρώπινες αξίες. - Συσχέτιση μεταξύ οικουμενικότητας και παγκοσμιοποίησης. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Αξιολογώντας: Προτειvόμεvες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώvοvτας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώvτας 3η δραστηριότητα-Αvαλύοvτας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
2.4 Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να:: - εντοπίζουν τη σχέση της χριστιανικής παράδοσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών και κοινωνικών), - αναλύουν ζητήματα ευθύνης των Χριστιανών για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. | - Αναγνώριση της σχέσης Χριστιανισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. - Ανάλυση της ευθύνης των Χριστιανών για την υπεράσπιση των | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
2.5 Η ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ ΩΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - εξετάζουν τη θρησκευτική νοηματοδότηση της συγχώρησης, - προσδιορίζουν το περιεχόμενο της συγχώρησης στον Χριστιανισμό και τα αίτια που δυσχεραίνουν την έκφρασή της. | - Προσδιορισμός του θρησκευτικού περιεχομένου της συγχώρησης και της χριστιανικής διδασκαλίας για τη συγχώρεση. - Ανάλυση των αιτίων που δυσχεραίνουν τη συγχώρηση. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
2.6 Ο ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αξιολογούν θέσεις και στάσεις στον Χριστιανισμό σε ζητήματα ετερότητας, - αναγνωρίζουν την ευθύνη του Χριστιανού απέναντι στην περιθωριοποίηση και απόρριψη του άλλου στο περιβάλλον τους, | - Παρουσίαση των θέσεων και των στάσεων στον Χριστιανισμό σε ζητήματα ετερότητας. - Ανάλυση της ευθύνης του Χριστιανού για την περιθωριοποίηση και απόρριψη του άλλου | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
.
Θ.Ε. 3. Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ | ||
3.1 οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - εξετάζουν την επίδραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων στην ιδιότητα του πολίτη, - αξιολογούν τις θέσεις του Χριστιανισμού για την πολιτική, την εξουσία, και τον ρόλο του Χριστιανού στον δημόσιο χώρο, | - Εξέταση των επιδράσεων των θρησκευτικών πεποιθήσεων στην ιδιότητα του πολίτη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. - Αξιολόγηση των χριστιανικών θέσεων για την πολιτική και τον ρόλο του Χριστιανού στον δημόσιο χώρο. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
3.2 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΩΝ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - διερευνούν αίτια και συνέπειες των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων στον χώρο της θρησκείας, - διακρίνουν προτάσεις της Ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης για την υπέρβαση των στερεοτύπων - ασκούν κριτική σε απόψεις και στάσεις που στηρίζονται σε θρησκευτικά στερεότυπα. | - Ανάλυση στερεοτύπων του θρησκευτικού χώρου και των αιτίων που τα προκαλούν. - Αναγνώριση τρόπων υπέρβασης των στερεοτύπων από την Ορθόδοξη Εκκλησία. - Κριτική ανάλυση των στερεοτυπικών αντιλήψεων και στάσεων που στηρίζονται στη θρησκευτική ταυτότητα | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
3.3 Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - προσδιορίζουν τη θρησκευτική διάσταση της πολυπολιτισμικότητας στη σύγχρονη εποχή, - εκτιμούν τη χριστιανική θέση για τον «θρησκευτικά έτερο» και τον «ξένο», - αναδεικνύουν τρόπους ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων με βάση το ευαγγελικό μήνυμα. | - Θεώρηση της πολυπολιτισμικότητας με θρησκευτικά κριτήρια. - Εκτίμηση της χριστιανικής διδασκαλίας για τη θρησκευτική ετερότητα. - Ανάδειξη τρόπων ειρηνικής συνύπαρξης και αποδοχής της ετερότητας. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
3.4 Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΩΣ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - συσχετίζουν τον διάλογο με την άσκηση της χριστιανικής αγάπης, - διερευνούν δυνατότητες και δυστοκίες διαλόγου μεταξύ Εκκλησιών και μεταξύ θρησκειών στη σύγχρονη εποχή. | - Αξιολόγηση του διαλόγου ως κύριου στοιχείου προσέγγισης, αμοιβαίας κατανόησης, συνεργασίας και άσκησης της αγάπης εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. - Αποτύπωση των δ υ σκαλιών-προβλημάτων και των δυνατοτήτων στην προσέγγιση μεταξύ χριστιανικών Εκκλησιών και μεταξύ άλλων θρησκειών στη σύγχρονη εποχή. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
3.5 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αποκωδικοποιούν τις αλλαγές που επιφέρει η εκκοσμίκευση στη θρησκεία και στη θρησκευτικότητα, - εκτιμούν τις θέσεις της Ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης για την εκκοσμίκευση. | - Προσδιορισμός της εκκοσμίκευσης και της επιρροής της στην θρησκευτική ταυτότητα και θρησκευτικότητα. - Εκτίμηση των θέσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την εκκοσμίκευση. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1 η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
3.6 TO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: εξετάζουν το φαινόμενο της αθεΐας ως άρνηση/απόρριψη του - διακρίνουν την επίδραση της αθεΊας σε διαμόρφωση πεποιθήσεων, ιδεολογιών και αξιών. | - Προσδιορισμός του φαινομένου της αθεΤας. - Ανάλυση αθεϊστικών θέσεων με θρησκευτικούς όρους. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
3.7 το ΑΣΥΜΒΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - διακρίνουν τα αίτια και τις μορφές του θρησκευτικού φανατισμού, - κρίνουν τη θέση του Χριστιανισμού για την υπέρβαση του φανατισμού. | Αναγνώριση του θρησκευτικού φανατισμού ως πολυεπίπεδου φαινομένου. - Αξιολόγηση των αιτιών και των συνεπειών του θρησκευτικού - Διατύπωση τρόπων υπέρβασης του φανατισμού με βάση τη θέση του Χριστιανισμού για τον φανατισμό. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
3.8 Ο «ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΟΥΛΕΙΑ | ||
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αξιοποιούν τη χριστιανική διδασκαλία για την υποδούλωση στο κακό στην προσέγγιση φαινομένων εξάρτησης, - διατυπώνουν προτάσεις με χριστιανικά κριτήρια για την αντιμετώπιση σύγχρονων φαινομένων δουλείας. | Ερμηνεία των εννοιών «εξάρτηση» και «υποδούλωση» ως προς την «εν Χριστώ» ελευθερία. - Διατύπωση προτάσεων με χριστιανικά κριτήρια για την αντιμετώπιση σύγχρονων φαινομένων δουλείας. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
.
Θ.Ε. 4. ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ | ||
4.1 Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θρησκευτικότητας των αρχαίων Ελλήνων, - διακρίνουν πτυχές της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. | - Αναφορά των χαρακτηριστικών της θρησκευτικότητας των αρχαίων Ελλήνων. - Διάκριση της διαφοράς του προτύπου που πρότεινε η θρησκείας των αρχαίων Ελλήνων από αυτό του Χριστιανισμού. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
4.2 ΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά των αφρικανικών θρησκευμάτων, - διακρίνουν τις ιδιαιτερότητες της αφρικανικής θρησκευτικότητας - επισημαίνουν τη συμβολή της θρησκείας στη διαμόρφωση της αφρικανικής ψυχοσύνθεσης | - Διατύπωση των χαρακτηριστικών των αφρικανικών θρησκευμάτων. - Προσδιορισμός της θρησκευτικής ζωής των πιστών στα αφρικανικά θρησκεύματα. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
4.3 Ο ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ | ||
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Δείκτες Αξιολόγησης | Προτεινόμενη Μέθοδος - Προτεινόμενες Δραστηριότητες |
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αναγνωρίζουν τα βασικά γνωρίσματα της θρησκείας των Εβραίων και της πορείας εξέλιξής της - διακρίνουν τη διαφοροποίηση του Ιουδαϊσμού από τον Χριστιανισμό. | Διατύπωση των βασικών γνωρισμάτων του Ιουδαϊσμού και της ιστορικής πορείας του. - Αποτύπωση της διαφοροποίησης του Ιουδαϊσμού από τον Χριστιανισμό. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
4.4ΤΟ ΙΣΛΑΜ | ||
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αναγνωρίζουν τις βασικές διδασκαλίες, την πορεία εξέλιξής μέχρι σήμερα και τις διαφορετικές τάσεις (Σουννιτικό-Σηιτικό) και τον μυστικισμό του Ισλάμ, - αντιλαμβάνονται τα σημαντικότερα στοιχεία της λατρείας του Ισλάμ και της σημασίας του για τον πιστό. | - Αναφορά των διδασκαλιών του Ισλάμ και των τάσεων του. - Αξιολόγηση της σημασίας που έχει η λατρεία στη ζωή των πιστών στο Ισλάμ. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
4.5 Ο ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ | ||
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αναγνωρίζουν τις βασικές διδασκαλίες και τη σύνθεση του Ινδουισμού, - εξηγούν στοιχεία της λατρείας του Ινδουισμού, - διακρίνουν σύγχρονες πτυχές του Ινδουισμού και την πορεία εξέλιξής του. | - Περιγραφή των βασικών διδασκαλιών του Ινδουισμού. - Εξήγηση του ρόλου της λατρείας στη ζωή των πιστών στον Ινδουισμό. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
4.6 Ο ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ | ||
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - περιγράφουν την ιστορική εξέλιξη του Βουδισμού και στοιχεία από τη ζωή τού ιδρυτή του, - αναγνωρίζουν τις βασικές πτυχές από τη διδασκαλία του Βουδισμού, - κρίνουν τη φιλοσοφική και ψυχολογική διάσταση της πρότασης του Βουδισμού. | - Περιγραφή των διδασκαλιών και της ιστορικής εξέλιξης του Βουδισμού. - Διατύπωση συλλογισμών για τη φιλοσοφική και ψυχολογική διάσταση του Βουδισμού. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
4.7 Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ | ||
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - εξηγούν τις βασικές διδασκαλίες της θρησκείας και της φιλοσοφίας των Κινέζων, - προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Κομφουκιανισμού. | - Εξήγηση των βασικών διδασκαλιών των θρησκειών των Κινέζων. - Περιγραφή των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του Κομφουκιανισμού | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας «lδεοθύελλα»: Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να σκεφτούν και να καταγράψουν πραγματικότητες του κόσμου, στον χώρο ή στον χρόνο, που έχουν αντιθετικό χαρακτήρα (π.χ. καταστάσεις, συναισθήματα, ενέργειες κ.λπ). 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
4.8 Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ | ||
Οι μαθητές και οι μαθήτριες να: - αναγνωρίζουν την παραδοσιακή θρησκεία των Ιαπώνων και τη λατρεία τους, - αναλύουν τη σχέση της φιλοσοφίας τους με τη θρησκευτική ζωή. | - Αναφορά στα χαρακτηριστικά της παραδοσιακή θρησκείας και λατρείας των Ιαπώνων. - Ανάλυση της σχέσης της φιλοσοφίας τους με τη θρησκευτική ζωή. | Βιώνοντας: Νοηματοδοτώντας: Αναλύοντας: Εφαρμόζοντας: Προτεινόμενες Δραστηριότητες 1η δραστηριότητα-Βιώνοντας 2η δραστηριότητα-Νοηματοδοτώντας 3η δραστηριότητα-Αναλύοντας 4η δραστηριότητα-Εφαρμόζοντας |
(...)
Η αριθμ. 99058/Δ2/13-06-2017 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2105/Β΄/19-06-2017) καταργείται.
Η ισχύς αυτής της απόφασης αρχίζει από το σχολικό έτος 2020-2021.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 4 Μαρτίου 2020
Η Υφυπουργός
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ