edu.klimaka.gr

Εγκύκλιος εισαγωγής στην Πυροσβεστική

Προκήρυξη Εισαγωγής Σπουδαστών σε Σχολές Πυροσβεστικής 2024

Προκήρυξη Εισαγωγής Σπουδαστών σε Σχολή Αξιωματικών / Σχολή Πυροσβεστών Πυροσβεστικής Ακαδημίας 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12-03-24
 Ενημέρωση για την έκδοση προκήρυξης διαγωνισμού για την εισαγωγή φοιτητών/ριών στη Σχολή Αξιωματικών και σπουδαστών/ριών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

 Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος οι προθεσμίες για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό εισαγωγής των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας έχουν ως εξής:

Η ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης συμμετοχής στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργήσει ειδικά για το Διαγωνισμό, στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, www.fireservice.gr, θα γίνεται από την Τρίτη 19-03-2024 έως και την Τρίτη 26-03-2024.

 Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, , η υποβολή όλων των  δικαιολογητικών,  υποχρεωτικών (της παρ. 2 του ΚΕΦ.Γ΄ της προκήρυξης) και των κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών (της παρ. 3 του ΚΕΦ.Γ΄ της προκήρυξης), διεκπεραιώνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, με σάρωση (σε μορφή PDF) και αποστολή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. από την Τετάρτη 20/03/2024 έως και την Πέμπτη 28/03/2024. 

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος: www.fireservice.gr

 


Αρ.Πρωτ.14029 οικ. Φ.300.2/12-03-2024

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
Τμ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
Ταχ. Δνση: Λεωφ. Κηφισίας 37-39
Τ.Κ. 15123 Μαρούσι
Τηλ : 213215 7697 - 7699
Αρ. Πρωτ.: 14029 οικ. Φ.300.2

ΘΕΜΑ: «Προκήρυξη Διαγωνισμού για την εισαγωγή φοιτητών/ριών στη Σχολή Αξιωματικών και σπουδαστών/ριών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025»..

Ο
Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
(...)

Αποφασίζουμε

Προκηρύσσουμε Διαγωνισμό για την εισαγωγή φοιτητών/ριών στη Σχολή Αξιωματικών και σπουδαστών/ριών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025, ως ακολούθως:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ – ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1. Αριθμός εισακτέων

Σύμφωνα με τις (αξ) και (αο) σχετικές ΚΥΑ καθορισμού αριθμού εισακτέων στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθορίζεται ότι:

Α) Ο αριθμός θέσεων των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών καθορίζεται σε πενήντα (50).

Β) Ο αριθμός θέσεων των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Πυροσβεστών καθορίζεται σε διακόσια σαράντα (240).

(...)

2α. Γενική Κατηγορία

Ιδιώτες υποψήφιοι που εξετάζονται στα μαθήματα της Γ΄ Τάξης του Ημερήσιου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. σε πανελλαδικό επίπεδο κατά το τρέχον σχολικό έτος 2024 (ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ) ή χωρίς νέα εξέταση 10% με βεβαίωση συμμετοχής 2023 ή 2022 (για το ΕΠΑ.Λ. βεβαίωση συμμετοχής μόνο του 2023). Ιδιώτες απόφοιτοι ΓΕ.Λ. μπορεί να είναι υποψήφιοι για τη Σχολή Αξιωματικών ή για τη Σχολή Πυροσβεστών ή και για τις δύο Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Οι υποψήφιοι ΕΠΑ.Λ. έχουν δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

2β. Ειδικές Κατηγορίες

1. Οι ιδιώτες υποψήφιοι/ες για τη Σχολή Αξιωματικών, εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και προϋποθέσεις, δύναται να ενταχθούν, κατόπιν δήλωσής τους, σε μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες ειδικές κατηγορίες:

  1. Ειδική κατηγορία Α΄, η οποία καταλαμβάνει το 3% των θέσεων της γενικής κατηγορίας και δικαίωμα ένταξης έχουν οι γονείς και τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών.
  2. Ειδική κατηγορία Β΄, η οποία καταλαμβάνει το 2% των θέσεων της γενικής κατηγορίας και δικαίωμα ένταξης έχουν οι γονείς και τα τέκνα τρίτεκνων οικογενειών.
  3. Ειδική κατηγορία Γ΄, η οποία καταλαμβάνει το 7% των θέσεων της γενικής κατηγορίας και δικαίωμα ένταξης έχουν οι εν ενεργεία ή σε αναστολή Εθελοντές Πυροσβέστες Π.Σ. που έχουν τουλάχιστον τριετή συνολική πραγματική εθελοντική υπηρεσία.
  4. Ειδική κατηγορία Δ΄, η οποία καταλαμβάνει το 3% των θέσεων της γενικής κατηγορίας και δικαίωμα ένταξης έχουν τα τέκνα και αδερφοί/ές του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας πρόδηλα και αναμφισβήτητα ένεκα αυτής, και τα τέκνα και αδερφοί/ές αναπήρων του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν υπαχθεί στην κατάσταση της μονίμου διαθεσιμότητας πρόδηλα και αναμφισβήτητα ένεκα της Υπηρεσίας.

2. Οι υποψήφιοι/ες για τη Σχολή Πυροσβεστών, εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και προϋποθέσεις, δύναται να ενταχθούν, κατόπιν δήλωσής τους, σε μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες ειδικές κατηγορίες:

  1. Ειδική κατηγορία Α΄, η οποία καταλαμβάνει το 3% των θέσεων της γενικής κατηγορίας και δικαίωμα ένταξης έχουν οι γονείς και τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών.
  2. Ειδική κατηγορία Β΄, η οποία καταλαμβάνει το 2% των θέσεων της γενικής κατηγορίας και δικαίωμα ένταξης έχουν οι γονείς και τα τέκνα τρίτεκνων οικογενειών.
  3. Ειδική κατηγορία Γ΄, η οποία καταλαμβάνει το 6% των θέσεων της γενικής κατηγορίας και δικαίωμα ένταξης έχουν οι εν ενεργεία ή σε αναστολή Εθελοντές Πυροσβέστες Π.Σ. που έχουν τουλάχιστον τριετή συνολική πραγματική εθελοντική υπηρεσία.
  4. Ειδική κατηγορία Δ΄, η οποία καταλαμβάνει το 3% των θέσεων της γενικής κατηγορίας και δικαίωμα ένταξης έχουν τα τέκνα και αδερφοί/ές του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας πρόδηλα και αναμφισβήτητα ένεκα αυτής, και τα τέκνα και αδερφοί/ές αναπήρων του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν υπαχθεί στην κατάσταση της μονίμου διαθεσιμότητας πρόδηλα και αναμφισβήτητα ένεκα της Υπηρεσίας.
  5. Ειδική κατηγορία Ε΄, η οποία καταλαμβάνει το 1% των θέσεων της γενικής κατηγορίας και δικαίωμα ένταξης έχουν Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β.
ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

1. Οι υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες), πρέπει:

α. Να είναι Έλληνες πολίτες. Για όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση πρέπει να έχει παρέλθει ένα (1) έτος τουλάχιστον από την απόκτησή της.

β. Να μην υπερβαίνουν το εικοστό έκτο (26ο) έτος της ηλικίας τους, κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής, ήτοι να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1998 και μεταγενέστερα. Κατ’ εξαίρεση, για όσους υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες Γ’ και Δ’, το ως άνω ανώτατο όριο ηλικίας αυξάνεται στο τριακοστό τρίτο (33ο) έτος, ήτοι να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1991 και μεταγενέστερα.

γ. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ (εκτός των περιπτώσεων άρθρου 83 παρ. 15 του ν.4485/2017 Α’114).

δ. Όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να τις έχουν αναβάλει νομίμως ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές ως υπαγόμενοι στα εδαφ. γ΄ έως η΄ της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3421/2005 (Α΄ 302). Οι υποψήφιοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από το υπόλοιπο αυτής κατά το χρόνο κατάταξής τους.

ε. Να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί κατά περίπτωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, για λόγους πειθαρχίας.

στ. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή εξέτασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (π.δ. 11/2014 ΦΕΚ Α’/17) για κατάταξη στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΟΠΛΑ).

ζ. Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

η. Να μην έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή για έγκλημα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολής του πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, τρομοκρατικών πράξεων, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχομένης από αμέλεια, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, εκβίασης, απάτης, υπεξαίρεσης (κοινή και στην Υπηρεσία), απιστίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, εμπρησμό (με πρόθεση ή από αμέλεια) ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Επίσης, να μη διώκονται ως φυγόποινοι ή φυγόδικοι, να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη ή εγκλεισθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για κακούργημα ή κάποιο από τα πλημμελήματα αυτά. Υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη διά βουλεύματος, επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής αλλά δεν εισάγονται στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, αν είναι επιτυχόντες, εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης κατάταξης αμετάκλητο αθωωτικό βούλευμα ή απόφαση. Η απονομή χάριτος δεν αίρει την ανικανότητα για κατάταξη εκτός εάν έχει εκδοθεί έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής το κατά το άρθρο 47 παράγραφο 1 του Συντάγματος διάταγμα που αίρει το σχετικό κώλυμα.

θ. Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους.

ι. Να μην είναι χρήστες ναρκωτικών.

ια. Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση, έστω και επικουρική (πλήρη ή μερική).

ιβ. Για όσους είχαν προσληφθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, να μην έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους για πειθαρχικούς λόγους ή να μην έχουν απολυθεί επειδή προσκόμισαν ψευδή ή πλαστά δικαιολογητικά.

ιγ. Να μην φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ), σε εξωτερικά εμφανές σημείο του σώματος ή του προσώπου τους, κατά την περιβολή της στολής σύμφωνα με τις ισχύουσες για το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν επιτρέπεται να φέρει δερματοστιξία με απεικονίσεις, οι οποίες εκ του περιεχομένου τους, αίρουν την ουδετερότητά του, η οποία επιβάλλεται από το Σύνταγμα, ή προκαλούν κατά τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει με την ιδιότητα και τα καθήκοντά του, ή περιλαμβάνουν μηνύματα διακρίσεων, μίσους ή βίας κατά προσώπου, ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία. Εάν διαπιστωθεί ότι ο υποψήφιος φέρει δερματοστιξία (τατουάζ), σε εμφανές, κατά την περιβολή της στολής, σημείο του σώματός ή του προσώπου του, θα αποκλείεται του διαγωνισμού. Τέλος, οι οπές από διάτρηση σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου ή του σώματος (piercing), θα πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελάχιστα ορατές.

ιδ. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το π.δ. 17/2022 (Α΄53) δεν προβλέπεται όριο αναστήματος ως προϋπόθεση εισαγωγής στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Ωστόσο, το ανάστημα μετράται σε συνάρτηση με το βάρος ώστε να υπολογιστεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος του υποψηφίου, όπως αυτό προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 15 του π.δ. 11/2014 (Α΄17).

Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι τα ανωτέρω προσόντα και προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο Διαγωνισμό, εκτός του τίτλου σπουδών για τους τελειόφοιτους μαθητές Λυκείου, καθώς και κατά την ημερομηνία κατάταξης, εκτός της ηλικίας, ενώ τα ανωτέρω κωλύματα ισχύουν για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο Διαγωνισμό έως και την κατάταξη του υποψηφίου. Ειδικότερα, η υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για κατάταξη στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΟΠΛΑ), πρέπει να συντρέχουν έως και την εισαγωγή στις Σχολές.

2. Για τους υποψηφίους που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα (αρ. 39 παρ. 12 β. και δ. του (αβ) σχετικού)*, να μην έχουν υπερβεί το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής ήτοι να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1989 και μεταγενέστερα και απαιτείται να συντρέχουν σ’ αυτούς τα προβλεπόμενα προσόντα και προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 73 του π.δ. 174/1983, όπως ισχύει.

Επιπροσθέτως ισχύουν τα κάτωθι:

α. Να μην τελούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή να μην έχουν παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου,

β. Να μην έχουν τιμωρηθεί κατά την τελευταία πενταετία με την ποινή της «αργίας δια προσκαίρου παύσεως» ή της «αργίας δι’ απολύσεως».

Τα ανωτέρω υπό α. και β. κωλύματα πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και κατά την ημερομηνία εισαγωγής στην Πυροσβεστική Ακαδημία.

γ. Να έχουν ευμενή πρόταση των ιεραρχικά προϊσταμένων τους ότι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και διαγωγή, λαμβάνοντας υπόψη την υπηρεσιακή απόδοση, το ζήλο και το ενδιαφέρον για την υπηρεσία, τη συμμόρφωσή τους στους κανόνες πειθαρχίας και τη διαγωγή. Για τη σύνταξη των προτάσεων ικανότητας και τη γνωμάτευση σ’ αυτές εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις για τη σύνταξη των εκθέσεων ικανότητας.

*ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι Δόκιμοι Πυροσβέστες, Π.Π.Υ., Π.Ε.Α. και Π.Δ.Ε. δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις προαναφερθείσες θέσεις της παρ. 2 του παρόντος Κεφαλαίου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ - ΥΠΟΒΟΛΗ

1. Γενικές προϋποθέσεις

Όσοι από τους υποψηφίους έχουν τα προσόντα, πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν εμπίπτουν στα κωλύματα του Κεφαλαίου Β της παρούσης και επιθυμούν να καταταγούν ως Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί ή Δόκιμοι Πυροσβέστες θα πρέπει:

α. να έχουν υποβάλλει αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) έτους 2024 σε σχολικές μονάδες ή όπου αλλού καθορίζεται σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή να έχουν φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που διενεργήθηκαν τα έτη 2022 ή 2023, (*ανεξάρτητα από το αν έχουν δηλώσει επιθυμία να είναι υποψήφιοι/ες σε σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας) και επιπλέον

β. να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργήσει ειδικά για το Διαγωνισμό, στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, www.fireservice.gr, τις ημερομηνίες από Τρίτη 19/03/2024 έως και Τρίτη 26/03/2024**.
Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει αποκλεισμό από το διαγωνισμό και τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

γ. Μόνο για τους υποψήφιους που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, με το βαθμό του Δοκ. Πυροσβέστη, Πυροσβέστη, Υπαρχιπυροσβέστη, Αρχιπυροσβέστη ή Πυρονόμου, υποβάλλουν αίτηση-δήλωση για το διαγωνισμό, μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης στο site www.fireservice.gr (https://atomika.fireservice.gr).

Τονίζεται ότι, με το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων – δηλώσεων συμμετοχής (της παρ. 1β του παρόντος Κεφαλαίου), δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε αλλαγή σε όσα έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής.

 

 ** ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Πριν την έναρξη ή μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, δεν θα δύναται να γίνει εισαγωγή των υποψηφίων στην εφαρμογή. Μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συνεπάγεται αυτοδικαίως τον αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία εισαγωγής στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Η ευθύνη της σωστής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης βαραίνει αποκλειστικά τον/την υπο-ψήφιο/α. Επειδή η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται μηχανογραφικά, οι υποψήφιοι/ες υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα οικεία πεδία των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Αν οι υποψήφιοι/ες δεν συμπληρώσουν τα πεδία αυτά ή τους κωδικούς ή αν συμπληρώσουν άλλα πεδία ή κωδικούς, πλην εκείνων που αναφέρονται στα συγκεκριμένα προσόντα ή κριτήρια ή ιδιότητες ή αν τα αναφέρουν σε άλλα σημεία της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα ή κριτήρια ή ιδιότητες.

 

Ο/Η υποψήφιος/α φροντίζει να γνωρίζει τον «Αριθμό Αίτησης» που έλαβε για τη συμμετοχή του/της στον τρέχοντα διαγωνισμό, στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ιστοσελίδας του Π.Σ., προκειμένου να παρακολουθεί ευχερώς τους πίνακες που προβλέπεται να δημοσιευθούν κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού.

2. Υποχρεωτικά δικαιολογητικά

α. Αντίγραφο αίτησης – δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, (όπως αυτή υποβλήθηκε ηλεκτρονικά στο σύστημα myschool στις σχολικές μονάδες) και όπως αναφέρεται στην παρ. 1.α. του παρόντος Κεφαλαίου, ή φωτοαντιγράφου του δελτίου ή της βεβαίωσης συμμετοχής χωρίς νέα εξέταση (έτους 2023 - 2022), από την οποία να προκύπτει ο κωδικός αριθμός Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. του/της υποψηφίου/ας.

β. Αντίγραφο της ανωτέρω (1.β) ηλεκτρονικής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης, η οποία εκτυπώνεται, υπογράφεται από τον/την υποψήφιο/α και πιστοποιείται - θεωρείται το γνήσιο της/των υπογραφής/ών (από αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία ή μέσω www.gov.gr).
Οι υποψήφιοι/ες δηλώνουν στην αίτηση – υπεύθυνη δήλωσή τους ότι: αα) έχουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις του Κεφαλαίου Β της παρούσης και δεν εμπίπτουν στα κωλύματα του ιδίου κεφαλαίου (*), ββ) τα αναφερόμενα στην αίτησή τους στοιχεία είναι αληθή και όλα τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά από αυτούς είναι γνήσια και ακριβή γγ) δέχονται να υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις για ανίχνευση απαγορευμένων από τον νόμο ουσιών, σε ανοσολογικές εξετάσεις (τεστ HIV, τεστ HbsAg, τεστ HCV) και στο σύνολο των προβλεπόμενων υγειονομικών εξετάσεων, δδ) συναινούν στην επεξεργασία των στοιχείων τους κατά τα προβλεπόμενα των οριζόμενων διαδικασιών του σχετικού διατάγματος και της παρούσας προκήρυξης διαγωνισμού, εε) προτίθενται να δηλώσουν Σχολή/ες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στη δήλωση προτίμησης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Μηχανογραφικό Δελτίο) και στστ) αναφέρουν αν υπάγονται σε ειδική κατηγορία και ποια, αν επιθυμούν να κάνουν χρήση του σχετικού δικαιώματος και ότι δεν έχουν εισαχθεί με χρήση αυτού του δικαιώματος σε άλλη Σχολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
(*)δεν απαιτείται αναλυτική περιγραφή αυτών.

Επισημαίνεται ότι για τους/τις ανήλικους/ες υποψηφίους/ες απαιτείται και η υπογραφή γονέα - κηδεμόνα επί της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης, η οποία πιστοποιείται-θεωρείται επίσης για το γνήσιο της υπογραφής (από αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία). Ανυπόγραφη αίτηση δεν γίνεται δεκτή και η υποψηφιότητα απορρίπτεται.

γ. Ευκρινές φωτοαντίγραφο αστυνομικού δελτίου ταυτότητας τους (2 όψεις) ή του δελτίου στρατιωτικής ταυτότητας για όσους εκπληρώνουν ως στρατεύσιμοι την στρατιωτική τους υποχρέωση ή του υπηρεσιακού δελτίου για το Πυροσβεστικό προσωπικό. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο, γίνεται δεκτό φωτοαντίγραφο σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου, ήτοι αυτών στις οποίες αναγράφονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου ή των κρίσιμων σελίδων του ατομικού βιβλιαρίου υγείας οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα εφόσον φέρουν σχετική φωτογραφία ή των δύο όψεων της άδειας οδήγησης. Αν δεν προκύπτει από τα ως άνω έγγραφα η ημερομηνία γέννησης, πρέπει να προσκομισθεί και πιστοποιητικό ή βεβαίωση γέννησης. Σε περίπτωση που στοιχεία των ως άνω δικαιολογητικών έχουν μεταβληθεί, δηλώνονται σε υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄75) θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

δ. Επιπλέον, ΜΟΝΟ για τους/τις υποψηφίους/ες που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα (οι οποίοι κατέχουν, με την έκδοση της παρούσης, το βαθμό του Πυροσβέστη, Υπαρχιπυροσβέστη, Αρχιπυροσβέστη ή Πυρονόμου) και διεκδικούν τις καθ’ υπέρβαση θέσεις στη Σχολή Αξιωματικών σύμφωνα με την παρ. 12.1.β. του άρθρου 39 του ν. 4662/2020 (Α΄27), απαιτείται αντίγραφο του ατομικού βιβλιαρίου των υποψηφίων, εξαιρουμένων των αδειών, μεταθέσεων και μετακινήσεων, καθώς και προτάσεις ικανότητας από τις Διοικήσεις τους. Υπόδειγμα πρότασης ικανότητας υποψηφίου/ας που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα, παρατίθεται στο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Α της παρούσας προκήρυξης.

3. Δικαιολογητικά ειδικών κατηγοριών

ΜΟΝΟ οι υποψήφιοι/ες των ειδικών κατηγοριών της παρ. 2.β. του Κεφαλαίου Α της παρούσης υποβάλλουν (πλέον των προαναφερόμενων υποχρεωτικών δικαιολογητικών) και τα παρακάτω δικαιολογητικά ανά κατηγορία

• Α’ Ειδική Κατηγορία:

Οι γονείς και τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών: αα) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, ββ) τα ανωτέρω να συνοδεύονται από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Και τα δύο πιστοποιητικά να είναι σε ισχύ, γγ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄75), θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής (και του γονέα, αν είναι ανήλικος/η), στην οποία ο/η υποψήφιος/α να αναφέρει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό ταυτότητας (εφόσον έχει εκδοθεί) καθενός από τα μέλη της οικογένειας, καθώς και να βεβαιώνει ότι κανένα άλλο τέκνο της οικογένειας δεν κάνει χρήση της ιδιότητας στον εν λόγω διαγωνισμό.

• Β’ Ειδική Κατηγορία:

Οι γονείς και τα τέκνα τριτέκνων οικογενειών:

αα) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (σε ισχύ). Διευκρινίζεται ότι την ιδιότητα αυτή κατέχουν: Γονείς με τρία ζώντα τέκνα και τα τέκνα τους από νόμιμο γάμο/σύμφωνο συμβίωσης ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των εκτός γάμου γεννηθέντων, με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας, για την απόδειξη της οποίας απαιτείται πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα. Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, το οποίο πληροί τα ανωτέρω ηλικιακά όρια, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων. Τα προαναφερόμενα ηλικιακά όρια θεωρείται ότι συμπληρώνονται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμέτοχης. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επέλθει ακύρωση του γάμου/συμφώνου συμβίωσης των γονέων ή διαζύγιο ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένα ή περισσότερα από τα τέκνα έχουν γεννηθεί χωρίς γάμο/σύμφωνο συμβίωσης των γονέων τους, ο/η υποψήφιος/α ως γονέας ή ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία (αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων ή άλλων πράξεων) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος ή ο γονέας του, αντίστοιχα, έχει ή είχε μέχρι την ενηλικίωσή τους τη γονική μέριμνα ή και επιμέλεια των ως άνω τέκνων,

ββ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄75), θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής (και του γονέα, αν είναι ανήλικος/η), στην οποία ο/η υποψήφιος/α να αναφέρει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό ταυτότητας (εφόσον έχει εκδοθεί) καθενός από τα μέλη της οικογένειας, καθώς και να βεβαιώνει ότι κανένα άλλο τέκνο της οικογένειας δεν κάνει χρήση της ιδιότητας στον εν λόγω διαγωνισμό.

• Γ’ Ειδική Κατηγορία:

Βεβαίωση χρόνου εθελοντικής Υπηρεσίας για τους εν ενεργεία ή σε αναστολή Εθελοντές Πυροσβέστες που έχουν τουλάχιστον τριετή συνολική πραγματική εθελοντική Υπηρεσία*, βεβαίωση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην οποία να εμφαίνεται ο συνολικός χρόνος πραγματικής εθελοντικής υπηρεσίας που έχουν προσφέρει (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Β). Στον χρόνο της πραγματικής εθελοντικής Υπηρεσίας δεν προσμετράται το χρονικό διάστημα αναστολής. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής εθελοντές πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν  χάσει την ιδιότητα τους για τους λόγους που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ΄, δ΄ και ε΄ του άρθρου 25 του ν. 4029/11 (Α΄ 245).
(*από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας του Εθελοντή Πυροσβέστη μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης)

• Δ’ Ειδική Κατηγορία:

Τα τέκνα και αδερφοί/ές υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, που απεβίωσαν στην υπηρεσία πρόδηλα και αναμφισβήτητα ένεκα αυτής: αα) βεβαίωση της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος ή βεβαίωση της Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ββ) πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση.

Τα τέκνα και αδερφοί/ές αναπήρων, πρόδηλα και αναμφισβήτητα ένεκα της Υπηρεσίας, υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν υπαχθεί στην κατάσταση της μονίμου διαθεσιμότητας κατά το ν.δ. 330/1947 (Α΄ 84): αα) σχετική περί τούτου βεβαίωση της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος και ββ) πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή του κατάσταση. Δικαίωμα χρήσης έχει μόνο ένα (1) μέλος της οικογένειας.

• Ε’ Ειδική Κατηγορία (μόνο για υποψηφίους της Σχολής Πυροσβεστών):

Οι Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, βεβαίωση Δήμου των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής, τότε θα πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου, να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ’ αυτόν, από Δήμο των ανωτέρω τριών (3) Περιφερειακών Ενοτήτων.

α. Όσοι/ες υποψήφιοι/ες έχουν σημειώσει στην αίτηση ότι υπάγονται σε ειδική κατηγορία, κρίνονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τη Γενική Σειρά και εφόσον δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή τους στην οικεία Σχολή, κρίνονται με την αντίστοιχη Ειδική Κατηγορία.

β. Είναι δυνατόν ένας/μια υποψήφιος/α να υπάγεται σε περισσότερες από μία ειδικές κατηγορίες, εφόσον εντάσσεται στις αντίστοιχες περιπτώσεις, υποβάλλοντας τα αντίστοιχα, εν συνόλω, δικαιολογητικά.

γ. Εάν ο αριθμός εισακτέων ειδικής κατηγορίας δεν καλυφθεί, αυτός καλύπτεται από υποψήφιους της αντίστοιχης γενικής κατηγορίας. Οι κενές θέσεις δεν συμπληρώνονται από υποψηφίους/ες άλλης ειδικής κατηγορίας.

δ. Όσοι/ες υποψήφιοι/ες εντάσσονται σε περισσότερες από μία ειδικές κατηγορίες κατά την επιλογή αυτών ως επιτυχόντων και για τον προσδιορισμό της ειδικής κατηγορίας, βάσει της οποίας πραγματοποιείται η εισαγωγή τους, λαμβάνεται υπόψη ότι η ειδική κατηγορία Α΄ προτάσσεται των κατηγοριών Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄, η Β΄ προτάσσεται των κατηγοριών Γ΄ , Δ΄ και Ε΄, η κατηγορία Γ΄ προτάσσεται της κατηγορίας Δ΄ και Ε΄ και η κατηγορία Δ΄ προτάσσεται της κατηγορίας Ε΄.

ε. Σε κάθε στάδιο αριθμητικού υπολογισμού που απαιτείται κατ’ εφαρμογή του παρόντος άρθρου, τυχόν κλασματικά υπόλοιπα μεγαλύτερα ή ίσα του 0,5 στρογγυλοποιούνται στην αμέσως επόμενη μονάδα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη. Το υπόλοιπο του αριθμού εισακτέων που προκύπτει, καλύπτεται από υποψήφιους/ες που δεν υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες.
στ. Έγγραφα που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή Αρχή, υποβάλλονται μεταφρασμένα με θεώρηση της αρμόδιας κατά νόμο αρχής.

4. Υποβολή Δικαιολογητικών

α. Η υποβολή όλων των ανωτέρω δικαιολογητικών, υποχρεωτικών (παρ.2) και των κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών (παρ. 3), από ιδιώτες και Πυροσβεστικό προσωπικό (Μόνιμοι, Δόκιμοι Πυροσβέστες, Π.Π.Υ., Π.Ε.Α. και Π.Δ.Ε) διεκπεραιώνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, με σάρωση (σε μορφή PDF) και αποστολή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. από Τετάρτη 20/03/2024 έως και Πέμπτη 28/03/2024.

  • Η αποστολή έχει ως θέμα: «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ/ΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΗΣ».

β) Αν τα ανωτέρω δικαιολογητικά αποσταλούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο από τον ανωτέρω αναφερόμενο, η αίτηση συμμετοχής δεν γίνεται δεκτή και ακυρώνεται η υποψηφιότητα

Επισημαίνεται ότι : Το συνολικό μέγεθος των επισυναπτόμενων αρχείων δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 Mbyte καθώς και ότι η αποστολή αρχείων μέσω υπηρεσιών διαδικτύου μεταφοράς αρχείων (π.χ. WeTransfer και έτερες υπηρεσίες) δε θα γίνεται δεκτή

γ. Μετά την αποστολή του ανωτέρω e-mail, ο/η υποψήφιος/α θα λαμβάνει αυτοματοποιημένο επιβεβαιωτικό μήνυμα παραλαβής (μόνο στους υποψηφίους που έχουν επιλέξει να υποβληθούν στις ΠΚΕ του ΠΣ) και θα εμφανίζεται υπερσύνδεσμος (link), μέσω του οποίου θα εκτυπώνεται το δελτίο υγειονομικής εξέτασης.

δ. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου από την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών, και μόνο στην περίπτωση ελλιπών – μη έγκυρων δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι/ες θα ενημερώνονται με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) προκειμένου να αποστείλουν τα σωστά δικαιολογητικά ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά με σάρωση σε μορφή PDF στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., έως και τη μεθεπόμενη της λήψης του e-mail.
Πριν την έναρξη ή μετά την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας, συμπληρωματικά δικαιολογητικά δεν θα γίνονται δεκτά. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) θα είναι ανενεργή.

ε. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής των δικαιολογητικών, συντάσσονται πίνακες υποψηφίων που πληρούν ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού για τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ). Οι πίνακες αυτοί αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και ενημερώνονται οι υποψήφιοι με δική τους ευθύνη.

Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ παρατίθενται αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι/ες κατά την διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού συστήνονται οι παρακάτω Επιτροπές: Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών, Διενέργειας Διαγωνισμού, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια ικανών ή αποκλειστέων, Υγειονομική Επιτροπή Εξέτασης, Επιτροπές Αθλητικών Δοκιμασιών, Επιτροπή Ψυχοτεχνικών Δοκιμασιών και Υγειονομική Επιτροπή Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (ΠΚΕ)

• Οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας περιλαμβάνουν αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, καθώς και υγειονομικές εξετάσεις, και περατώνονται από τις αρμόδιες Επιτροπές του Πυροσβεστικού Σώματος, δεσμευτικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εκδοθεί και θα διενεργηθούν σε αντίστοιχα και κατάλληλα εξεταστικά κέντρα.
Επισημαίνεται ότι : Το συνολικό μέγεθος των επισυναπτόμενων αρχείων δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 Mbyte καθώς και ότι η αποστολή αρχείων μέσω υπηρεσιών διαδικτύου μεταφοράς αρχείων (π.χ. WeTransfer και έτερες υπηρεσίες) δε θα γίνεται δεκτή.

• Οι υποψήφιοι/ες, οι οποίοι ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, (μόνιμοι και δόκιμοι Πυροσβέστες) υποβάλλονται μόνο σε υγειονομικές εξετάσεις ενώπιον της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής Εξέτασης.

• Το πρόγραμμα των Προκαταρκτικών Εξετάσεων, καθώς και ο χρόνος και τόπος διεξαγωγής τους θα οριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, σε απόφαση που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, www.fireservice.gr

• Υποψήφιοι/ες που δεν θα παρουσιασθούν, ή θα διακόψουν σε οποιοδήποτε στάδιο των Προκαταρκτικών Εξετάσεων ή δεν θα κριθούν ικανοί/ες, δεν συνεχίζουν την εξέτασή τους στις υπόλοιπες εξετάσεις και δεν έχουν δικαίωμα επιλογής των Σχολών Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

• Οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν κατά τη διαδικασία των εξετάσεων ρολόγια, κινητά τηλέφωνα και πάσης φύσεως ηλεκτρονικές συσκευές (smartphone, smartwatch, chronograph κ.λπ.). Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής των ΠΚΕ. Απαγορεύεται ρητά για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων του συνόλου των υποψηφίων η ηχογράφηση, η βιντεοσκόπηση ή η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο καταγραφή μέρους ή του συνόλου των προκαταρκτικών εξετάσεων. Παραβίαση των ανωτέρω επισύρει αποβολή τους από το χώρο διενέργειας των προκαταρκτικού εξετάσεων, ο/η υποψήφιος/α κρίνεται ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ, πέραν των λοιπών έννομων συνεπειών.

• Οδηγίες για τη συμμετοχή στις ΠΚΕ δίνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.

Οι υποψήφιοι ενημερώνονται με δική τους ευθύνη για το πρόγραμμα των Π.Κ.Ε. τον τόπο και τον χρόνο παρουσιάσεως στις αντίστοιχες επιτροπές.

α. Διαδικασία Προκαταρκτικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους που θα επιλέξουν να υποβληθούν σε ΠΚΕ στο Πυροσβεστικό Σώμα.

• Οι υποψήφιοι/ες προσερχόμενοι ενώπιον κάθε Επιτροπής θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά την Αστυνομική τους Ταυτότητα. Όσοι/ες δεν φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, (ή υπηρεσιακής) δεν θα γίνονται δεκτοί/ες και δεν θα τους/τις επιτρέπεται η είσοδος στους χώρους διεξαγωγής των διαδικασιών, εκτός αν προσκομίσουν βεβαίωση της Αστυνομικής Αρχής με σφραγισμένη φωτογραφία, όπου θα αναγράφεται ότι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ή διαβατήριο ή βιβλιάριο υγείας ή άδεια οδήγησης, εφόσον αυτά φέρουν σχετική φωτογραφία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αρμόδιες Επιτροπές έχουν δικαίωμα να μη δεχθούν τους υποψήφιους για εξέταση.

• Κάθε Επιτροπή Προκαταρκτικών Εξετάσεων αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Για τους κρινόμενους μη ικανούς δεν επιτρέπεται επανεξέταση για κανένα λόγο και αποκλείονται των περαιτέρω εξετάσεων και διαδικασιών Οι αποφάσεις των Επιτροπών δεν υπόκεινται σε ένσταση – προσφυγή, δεδομένου ότι αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο.

• Οι δοκιμασίες είναι ενιαίες και κοινές για τους/τις υποψηφίους/ες των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

• Επισημαίνεται ότι, υποψήφιοι/ες που θα κριθούν ικανοί/ες στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι παρουσιάσθηκαν για εξέταση και στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΟΠΛΑ) των Ενόπλων Δυνάμεων ή/και της Ελληνικής Αστυνομίας ή/και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής διαγράφονται από τον πίνακα ΙΚΑΝΩΝ, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής για την επιλογή των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και θεωρείται ότι δεν έχουν δηλώσει αυτές.

β. Διαδικασία Προκαταρκτικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους που θα υποβληθούν σε ΠΚΕ από Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή.

Υποψήφιοι/ες που επιθυμούν να εισαχθούν στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και δήλωσαν προτίμηση (στην ηλεκτρονική εφαρμογή - αίτηση-υπεύθυνη δήλωση) να υποβληθούν στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΟΠΛΑ) Στρατιωτικής, Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής και κρίθηκαν ΙΚΑΝΟΙ, προσέρχονται στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για να εξετασθούν ΜΟΝΟ στο αγώνισμα που δεν αποτελεί αντικείμενο των Προκαταρκτικών Εξετάσεων των ως άνω Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών (μεταφορά αλτήρων), σύμφωνα με το πρόγραμμα αθλητικών δοκιμασιών.

Οι παραπάνω υποψήφιοι/ες δεν επιτρέπεται να εξεταστούν από τις αντίστοιχες Επιτροπές ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος.

1. Υγειονομικές Εξετάσεις.

Όλες οι υγειονομικές εξετάσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά την έκδοση της παρούσας Προκήρυξης και τη λήψη του δελτίου υγειονομικής εξέτασης και πριν την παρουσίαση των υποψηφίων στην Υγειονομική Επιτροπή Εξέτασης. Το ανωτέρω δελτίο θα εκτυπώνεται από σχετικό εξωτερικό υπερσύνδεσμο (link) και πρέπει να φέρει φωτογραφία τους.

α. Οι υποψήφιοι παρουσιάζονται, σύμφωνα με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων, ενώπιον της Υγειονομικής Επιτροπής Εξέτασης φέροντας συμπληρωμένο το δελτίο υγειονομικής εξέτασης από ιατρούς Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ιατρείων, πολυϊατρείων, δομών του Εθνικού Δικτύου Υγείας ή άλλων μονάδων υγείας της Χώρας, Δημόσιων (Ν.Π.Δ.Δ.) ή Ιδιωτικών (Ν.Π.Ι.Δ.), ή από ιδιώτη γιατρό της Χώρας, με την προϋπόθεση να είναι ευκρινείς η ημερομηνία, η υπογραφή και η σφραγίδα ιατρού.

Το δελτίο υγειονομικής εξέτασης* εμπεριέχει τις κάτωθι ιατρικές γνωματεύσεις

I. Ακτινολόγου, με βεβαίωση των στοιχείων εξεταζόμενου επί της προσκομιζόμενης ακτινογραφίας θώρακος.

II. Πνευμονολόγου.

III Μικροβιολογικού εργαστηρίου, με επισυναπτόμενες εξετάσεις: αα. γενική αίματος, ββ. γενική ούρων, γγ. σάκχαρο ορού, δδ. κρεατινίνη, εε. τρανσαμινάσες, στστ. Αιμοσφαιρίνη και με γνωμάτευση ιατρού για το σύνολο των ανωτέρω εξετάσεων.

IV. Παθολόγου, με αναγραφή του αναστήματος χωρίς υποδήματα και του βάρους του υποψηφίου και υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.).

V. Καρδιολόγου, με επισυναπτόμενο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και αναγραφή για τη δυνατότητα ή μη, ο υποψήφιος να συμμετάσχει σε αθλητικές δοκιμασίες.

VI. Ορθοπεδικού.

VII. Νευρολόγου.

VIII Ωτορινολαρυγγολόγου (ΩΡΛ), με επισυναπτόμενο ακοόγραμμα.

IX. Δερματολόγου.

X. Χειρουργού.

XI. Ψυχίατρου.
Η ψυχιατρική εξέταση δύναται να πραγματοποιηθεί και σε Κέντρα και Μονάδες Ψυχικής Υγείας ή σε Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας και δεν απαιτείται ψυχομετρικός έλεγχος (υποβολή σε ψυχολογικό τεστ).

XII. Οφθαλμίατρου, με επισυναπτόμενη εξέταση καταγραφής οπτικής οξύτητας και βαθμού διαθλαστικής ανωμαλίας εκάστου οφθαλμού, καταγραφή χρωματικής αντίληψης και την ύπαρξη ή μη νοσήματος ή πάθησης.

XIII. Γυναικολόγου, για τις γυναίκες υποψηφίους με αναγραφή για τη δυνατότητα ή μη, η υποψήφια να συμμετάσχει σε αθλητικές δοκιμασίες (μόνο σε περίπτωση εγκυμοσύνης).

*Το συμπληρωμένο Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης που θα προσκομιστεί στην Επιτροπή Υγειονομικής Εξέτασης του Π.Σ. μπορεί (ΜΟΝΟ εφόσον ο υποψήφιος έχει επιλέξει το αντίστοιχο πεδίο στην ηλεκτρονική εφαρμογή) να χρησιμοποιηθεί και για συμμετοχή στις εξετάσεις των ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ). Ο/Η υποψήφιος, μετά την παρουσίασή του ενώπιον της Υγειονομικής Επιτροπής, κι εφόσον κριθεί Ικανός/ή, δύναται να παραλάβει αντίγραφο του θεωρημένου Δελτίου του ή σχετική βεβαίωση μόνο για την χρήση στις ΣΕΦΑΑ.

β. Τονίζεται ότι οι ανωτέρω εργαστηριακές εξετάσεις – γνωματεύσεις που διενεργούνται με μέριμνα του υποψηφίου, θα πρέπει να προσκομισθούν επισυναπτόμενες στο «Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης Υποψηφίου/ας» και αφορούν αποκλειστικά το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας του γνωματεύοντος ιατρού. Θα βρίσκονται εσώκλειστες σε φάκελο (στο εξωτερικό του οποίου θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του/ης υποψήφιου/ας) και θα προσκομίζονται από τον/ην υποψήφιο/α στην Υγειονομική Επιτροπή Π.Σ. Οι εξετάσεις, εφόσον δεν μπορούν να εκτυπωθούν (π.χ. ακτινογραφίες), να παραδοθούν σε ηλεκτρονικό δίσκο (CD), επί του οποίου θα επικολλάται από το Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή το διαγνωστικό κέντρο αυτοκόλλητο με τα στοιχεία του/της υποψηφίου/ας και την ημερομηνία εξέτασης. Στην εκάστοτε γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρεται ο σκοπός για τον οποίο προορίζονται οι ανωτέρω εξετάσεις, ευκρινής ημερομηνία, υπογραφή και ευκρινής σφραγίδα του ιατρού.
Υποψήφιος/α που δεν προσκομίζει αυτοπροσώπως στην Υγειονομική Επιτροπή δελτίο υγειονομικής εξέτασης ή προσκομίζει αυτό ελλιπώς συμπληρωμένο, ή το αποστέλλει ταχυδρομικώς ή ηλεκτρονικά δεν εξετάζεται, κρίνεται μη ικανός/η και αποκλείεται του διαγωνισμού.

γ. Η Υγειονομική Επιτροπή Εξέτασης είναι αρμόδια και για τον εκ νέου υπολογισμό του Δ.Μ.Σ. των υποψηφίων, καθώς και για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων της παρ.1.ιγ του Κεφαλαίου Β’ της παρούσης. (Ο Δ.Μ.Σ., σύμφωνα με τα ισχύοντα, ορίζεται για τους άνδρες από 19-27 kg/m2 και για τις γυναίκες από 18-25 kg/m2.)
Επίσης, δύναται να παραγγείλει την επανεξέταση υποψηφίου/ας από Κρατικό ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο, εφόσον προκύπτουν αμφιβολίες για την υγεία και την άρτια σωματική του διάπλαση.

2. Αθλητικές Δοκιμασίες.

α. Οι υποψήφιοι/ες που κρίθηκαν ικανοί/ες της προηγούμενης διαδικασίας, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα Προκαταρκτικών Εξετάσεων, παρουσιάζονται ενώπιον Επιτροπών Αθλητικών Δοκιμασιών του Π.Σ. και υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες που περιλαμβάνουν τα κάτωθι αγωνίσματα: (ΟΡΙΑ ΟΠΛΩΝ)

Α/Α ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΟΡΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ
1 Δρόμος 100μ. 16΄΄ Μία (1) προσπάθεια
2 Δρόμος 1000 μ. 4΄ και 20΄΄ Μία (1) προσπάθεια
3 Άλμα σε ύψος με φόρα Τουλάχιστον 1,05μ. Τρεις (3) προσπάθειες
4 Άλμα σε μήκος με φόρα Τουλάχιστον 3,60μ. Τρεις (3) προσπάθειες
5 Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.)
(Μέσος όρος ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι)
Τουλάχιστον 4,50μ. Τρεις (3) προσπάθειες ανά χέρι
6 Μεταφορά ανά χέρι αλτήρα με λαβή βάρους είκοσι πέντε (25) κιλών έκαστος σε απόσταση εκατό (100) μέτρων. 50’’ Μία (1) προσπάθεια

αα) Στη ρίψη σφαίρας, ως τελική επίδοση υποψηφίου ορίζεται ο μέσος όρος του αθροίσματος της καλύτερης επιμέρους επίδοσης με το αριστερό και με το δεξί χέρι.

αβ) μεταφορά των αλτήρων θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς διακοπή των κινήσεων και χωρίς επαφή των αλτήρων με το έδαφος. Επιτρέπεται η χρήση γαντιών και σκόνη μαγνησίας, αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση ιμάντων και οποιουδήποτε αντικειμένου πρόσδεσης των αλτήρων

αγ) Η σειρά διεξαγωγής των αγωνισμάτων κρίνεται ανάλογα με τις επικρατούσες την τρέχουσα ημέρα καιρικές και λοιπές συνθήκες, με ευθύνη της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού καθώς και τον αριθμό των υποψηφίων

αδ. Υποψήφιος/α που δεν επιτυγχάνει το προβλεπόμενο όριο σε κάποιο αγώνισμα, θεωρείται μη ικανός και δεν συνεχίζει να εξετάζεται στα υπόλοιπα αθλήματα.

β. Υποψήφιοι/ες που προσέρχονται να συμμετάσχουν στις αθλητικές δοκιμασίες αλλά παρουσιάζουν εμφανείς ενδείξεις σοβαρής ασθένειας ή φέρουν σοβαρά τραύματα ή κατάγματα προϋπάρχοντος τραυματισμού ή βρίσκονται σε κατάσταση τέτοια που καθιστά αδύνατη και επικίνδυνη για τους/τις ίδιους/ες τη συμμετοχή τους εντός του χρονοδιαγράμματος των αθλητικών δοκιμασιών σύμφωνα με το πρόγραμμα των Προκαταρκτικών Εξετάσεων, αποκλείονται από αυτές με απόφαση της Επιτροπής Αθλητικών Δοκιμασιών, ύστερα από επιτόπια εξέταση και έγγραφη βεβαίωση ιατρού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος παρίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών.

γ. Εάν κατά το χρόνο της εξέτασης υποψηφίου/ας στις αθλητικές δοκιμασίες παρουσιασθεί κώλυμα σε οποιοδήποτε αγώνισμα αυτής ή ο/η υποψήφιος/α τραυματιστεί και δεν μπορεί να ολοκληρώσει αυτό, ο/η τελευταίος/α υποχρεούται να δηλώσει το κώλυμα ή τον τραυματισμό του/της αμέσως ενώπιον της Επιτροπής Αθλητικών Δοκιμασιών και δύναται να αιτηθεί εγγράφως την αναβολή της εξέτασης. Η πάθηση – τραυματισμός βεβαιώνεται εγγράφως από ιατρό του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Επιτροπή δύναται, κατά την κρίση της, να αναβάλει για μία μόνο φορά (άπαξ) την εξέταση σε άλλο χρόνο (ημέρα και ώρα), όχι όμως πέραν του καθορισμένου για τη διενέργεια των αθλητικών δοκιμασιών χρόνου, όπως θα προκύπτει από το πρόγραμμα των Προκαταρκτικών Εξετάσεων. Στην παραπάνω περίπτωση, ο/η υποψήφιος/α συνεχίζει την εξέταση από το άθλημα στο οποίο διέκοψε. Υποψήφιος/α που αποχώρησε από το εξεταστικό κέντρο, αφού κρίθηκε μη ικανός/η σε κάποιο αγώνισμα, και ο/η οποίος/α επανέρχεται για να δηλώσει κώλυμα ή τραυματισμό εκ των υστέρων, δεν δικαιούται αναβολή εξέτασης ή επανεξέταση και αποκλείεται της συνέχειας του διαγωνισμού.

δ. Για τους/τις κρινόμενους/ες μη ικανούς/ες δεν επιτρέπεται επανεξέταση για κανένα λόγο και αποκλείονται των περαιτέρω αθλημάτων, εξετάσεων και διαδικασιών.

ε. Οι υποψήφιοι/ες συμμετέχουν στις αθλητικές δοκιμασίες αποκλειστικά με δική τους ευθύνη. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πρόβλημα επί της διαδικασίας και μόνο, αρμόδιος είναι ο Πρόεδρος της οικείας Επιτροπής Αθλητικών Δοκιμασιών.

3. Ψυχοτεχνικές Δοκιμασίες.

α. Για τη διερεύνηση των ψυχικών ικανοτήτων των υποψηφίων διενεργείται ψυχομετρικός έλεγχος.

β. Οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να κριθούν ικανοί/ες σύμφωνα με τα ισχύοντα για την κατάταξη στις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΟΠΛΑ). Για τη διερεύνηση των ψυχικών ικανοτήτων διενεργείται ψυχομετρικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (τεστ προσωπικότητας) και συνέντευξη ενώπιον των Επιτροπών της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος. Με τις εξετάσεις αυτές ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του/της υποψηφίου/ας. Η/Οι επιτροπή/ές ψυχοτεχνικών δοκιμασιών αποφαίνεται/ονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, οι αποφάσεις της/τους δεν υπόκεινται σε ένσταση – προσφυγή, δεδομένου ότι αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο. Για τους/τις κρινόμενους/ες μη ικανούς/ες δεν προβλέπεται επανεξέταση και αποκλείονται των περαιτέρω εξετάσεων και διαδικασιών.

4. Βεβαιώσεις ικανότητας

α. Χορήγηση Βεβαίωσης ικανότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των κοινών με τα άλλα Σώματα Προκαταρκτικών Εξετάσεων, θα χορηγείται βεβαίωση ικανότητας ΜΟΝΟ σε όσους/ες έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής εφαρμογής - αίτησης συμμετοχής, ότι επιθυμούν να παραλάβουν και να υποβάλουν αυτή στην Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ορίσουν οι αρχές αυτές.

Επισημαίνεται ότι αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη των υποψηφίων να αιτηθούν τη χορήγηση της ανωτέρω βεβαίωσης από τον/την Πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητικών Δοκιμασιών.

Υποψήφιοι/ες που πέτυχαν στις αθλητικές δοκιμασίες, αλλά απέτυχαν στο άθλημα μεταφοράς αλτήρων (Α/Α 6), κρίνονται ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ για τις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, δύνανται όμως να τους χορηγηθεί Βεβαίωση Ικανότητας για τις σχολές των άλλων Σωμάτων (ΛΙΜΕΝΙΚΟ, ΕΛ.ΑΣ).

β. Υποβολή βεβαίωσης ικανότητας από ΠΚΕ Στρατιωτικής, Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής.

βα. Στη βεβαίωση ικανότητας που χορηγείται από Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας των υποψηφίων, τα στοιχεία επικοινωνίας τους, καθώς και ο κωδικός αριθμός υποψηφίου/ας που δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Από τη βεβαίωση αυτή πρέπει να προκύπτει ότι οι εν λόγω υποψήφιοι/ες κρίθηκαν ικανοί/ες (ΟΠΛΑ) στις αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, καθώς και στις υγειονομικές εξετάσεις κατά το σχολικό έτος υποβολής της υποψηφιότητας. Σε διαφορετική περίπτωση η βεβαίωση δεν γίνεται αποδεκτή.

Εάν ο/η υποψήφιος/α:

  • κριθεί ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ για οποιονδήποτε λόγο από άλλη Αρχή (ακόμα και για λόγους που αποτελούν κώλυμα για την εισαγωγή σε παραγωγικές Σχολές άλλων Αρχών, αλλά δεν αποτελούν κώλυμα για την εισαγωγή στις σχολές της ΠΥΡ.Α., π.χ. ελάχιστο ύψος), θεωρείται ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ και από το ΠΣ.
  • εξεταστεί και κριθεί ΙΚΑΝΟΣ από άλλη Αρχή στην κατηγορία ΣΩΜΑΤΑ, δύναται να υποβληθεί στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις του ΠΣ, για να κριθεί ΙΚΑΝΟΣ μόνον εφόσον στην αίτηση - υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στον παρόντα διαγωνισμό έχει δηλώσει επιθυμία υποβολής στις ΠΚΕ του ΠΣ.

Οι υποψήφιοι/ες που έχουν δηλώσει πως θα υποβληθούν στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις άλλης Αρχής και απουσιάζουν από αυτές, δεν γίνονται δεκτοί για να εξεταστούν στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

ββ. Τρόπος υποβολής της βεβαίωσης ικανότητας από έτερη Αρχή στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι ανωτέρω υποψήφιοι/ες, οι οποίοι/ες εξετάστηκαν και έλαβαν βεβαίωση ικανότητας από άλλη Αρχή, την προσκομίζουν (όχι αντίγραφο) στην αρμόδια Επιτροπή, υποχρεωτικά αυτοπροσώπως, την ημερομηνία που θα κληθούν να υποβληθούν στο άθλημα μεταφοράς αλτήρων.
Η μη προσκόμιση της βεβαίωσης ικανότητας ή η υποβολή της με διαφορετικό τρόπο (email, ταχυδρομικά, με εξουσιοδοτημένο ή μη πρόσωπο) έχει ως αποτέλεσμα ο/η υποψήφιος/α να αποκλείεται από την συνέχεια του διαγωνισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ.
ΙΚΑΝΟΙ/ΕΣ-ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ/ΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ/ΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1. Με βάση τα αποτελέσματα των Προκαταρκτικών Εξετάσεων, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού συντάσσει πίνακες ικανών και μη ικανών προς κατάταξη, οι οποίοι υποβάλλονται στη Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος. Στους πίνακες αναγράφεται και ο κωδικός από το δελτίο εξεταζομένου του/της υποψηφίου/ας.
Οι πίνακες ικανών και μη ικανών κυρώνονται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και αποστέλλονται στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

2. Οι υποψήφιοι/ες που κρίνονται ικανοί/ες σε όλα τα στάδια των Προκαταρκτικών Εξετάσεων, καθώς και εκείνοι/ες που δεν προσήλθαν στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά προσκόμισαν τη σχετική βεβαίωση ικανότητας από ΠΚΕ έτερης Αρχής και πέτυχαν στο άθλημα μεταφοράς αλτήρων, κρίνονται ως ικανοί για κατάταξη από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού. Κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι ικανοί/ές υποψήφιοι/ες για κατάταξη συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για τις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

3. Οι πίνακες ισχύουν για ένα έτος από την κύρωσή τους και μετά καταστρέφονται, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την εκκαθάριση των αρχείων, εκτός αν υπάρχει εκκρεμής σχετική δίκη, οπότε διατηρούνται με μέριμνα του ΑΠΣ / Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων, μέχρι τη δημοσίευση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ.
ΕΠΙΛΟΓΗ, ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ

1. Επιτυχόντες του Διαγωνισμού.

α. Οι υποψήφιοι/ες των Σχολών Αξιωματικών και Πυροσβεστών που κρίθηκαν ικανοί/ες στο στάδιο των Προκαταρκτικών Εξετάσεων και περιλαμβάνονται στους πίνακες επιτυχόντων (εισακτέων) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αποτελούν τους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Η τελική επιλογή των υποψηφίων για κάθε Σχολή, πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, καλύπτοντας τις θέσεις ανά κατηγορία και ειδική κατηγορία με τη σειρά επιτυχίας αυτών. Οι κυρωμένοι πίνακες αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος www.fireservice.gr.

β. Σε περίπτωση που ισοβαθμούν υποψήφιοι/ες και μετά την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 2009/1992 (Α΄18), η σειρά καθορίζεται με δημόσια κλήρωση που διενεργείται με μέριμνα του ΑΠΣ / Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων, στην οποία καλούνται να παρευρεθούν, με αποδεικτικό επίδοσης, οι ενδιαφερόμενοι/ες. Η μη προσέλευση αυτών δεν αναβάλλει τη διαδικασία της κλήρωσης. Η ανωτέρω διαδικασία εφαρμόζεται μόνο σε περίπτωση επιτυχόντων (εισακτέων) του διαγωνισμού.

γ. Οι επιτυχόντες/ούσες υποβάλλονται σε έλεγχο για χρήση απαγορευμένων ουσιών από την Υγειονομική Επιτροπή Πυροσβεστικής Ακαδημίας του Κεφαλαίου Δ της παρούσας προκήρυξης και οι εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται αδαπάνως για το Δημόσιο. Η άρνηση/απουσία υποψηφίου/ας από την εξέταση ή η εξαγωγή θετικού αποτελέσματος στον ανωτέρω έλεγχο έχει ως συνέπεια την διαγραφή αυτού/ής από τον πίνακα επιτυχόντων και την αντικατάστασή του από επιλαχόντα/ούσα υποψήφιο/α σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Οι επιτυχόντες/ούσες, μετά τον έλεγχο της Υγειονομικής Επιτροπής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και την αυτεπάγγελτη αναζήτηση και έλεγχο των δικαιολογητικών για τους/τις οποίους/ες διαπιστώνεται ότι συντρέχουν όλα τα προσόντα και προϋποθέσεις και δεν εμπίπτουν σε κώλυμα κατάταξης, αποτελούν τους/τις εισακτέους/ες του Διαγωνισμού.

2. Κατάταξη και εισαγωγή επιλεγομένων

α. Οι ιδιώτες εισακτέοι/ες φοιτητές/ριες της Σχολής Αξιωματικών και εισακτέοι/ες σπουδαστές/ριες της Σχολής Πυροσβεστών, κατατάσσονται με τη σειρά επιτυχίας τους στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί και Δόκιμοι Πυροσβέστες αντιστοίχως, και εισάγονται στην Πυροσβεστική Ακαδημία με απόφαση Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

αα. Με την ίδια ως άνω Υπουργική Απόφαση, οι επιτυχόντες της παρ. 2 του Κεφαλαίου Β της παρούσης, καθώς και οι καθ’ υπέρβαση εισακτέοι/ες της περ. δ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2226/94 (Α΄ 122), κατατάσσονται ως Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί στο τρίτο (Γ΄) ακαδημαϊκό εξάμηνο της Σχολής Αξιωματικών.
Συγκεκριμένα, οι πέντε (5) πρώτοι κατά σειρά εξόδου από την Σχολή Πυροσβεστών που εισάγονται στην Σχολή Αξιωματικών, σύμφωνα με το ανωτέρω εδάφιο, καλούνται από την Πυροσβεστική Ακαδημία για φοίτηση, με την υποβολή αναφοράς τους εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μήνα από την αποφοίτηση από την οικεία Σχολή. Οι ανωτέρω υποβάλλονται μόνο σε υγειονομικές εξετάσεις, με ευθύνη της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Οι δικαιούχοι δεν αναπληρώνονται για κανένα λόγο.

αβ. Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζεται η ημερομηνία κατάταξης / εισαγωγής καθώς και η ημερομηνία παρουσίασης στην Πυροσβεστική Ακαδημία για την έναρξη της εκπαίδευσης. Οι ιδιώτες εισακτέοι/ες με την κατάταξη δίνουν τον όρκο του δημοσίου υπαλλήλου ενώπιον του Διοικητή αυτής.

β. Σε περίπτωση που κατά την κατάταξη στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών διαπιστωθεί η κυοφορία Δόκιμης Ανθυποπυραγού ή Δόκιμης Πυροσβέστριας, αυτή εξέρχεται της Σχολής και καλείται από την Πυροσβεστική Ακαδημία για επαναφοίτηση στην μετά τον τοκετό εκπαιδευτική σειρά. Εξερχόμενη επιτυχώς, εντάσσεται στην ίδια επετηρίδα Ανθυποπυραγών ή Πυροσβεστών της εκπαιδευτικής σειράς που ήταν επιτυχούσα. Στην περίπτωση που, καλούμενη στην επόμενη σειρά, συντρέχει νέα κύηση, εισάγεται για φοίτηση στη Σχολή, το αργότερο την αμέσως επόμενη εκπαιδευτική περίοδο. Μετά την αποφοίτησή της εντάσσεται, ανάλογα με τη βαθμολογία της, στον πίνακα των συναδέλφων της με τους οποίους αποφοιτά μαζί. Αντίστοιχα ρυθμίζεται και η περίπτωση επιτυχόντος Δόκιμου Ανθυποπυραγού ή Δόκιμου Πυροσβέστη, στον οποίο συντρέχει αδυναμία κατάταξης για λόγους υγείας.

γ. Όσοι/ες δεν παρουσιασθούν την ημερομηνία που ορίζεται για κατάταξη, θεωρούνται αυτοδίκαια ότι παραιτούνται του σχετικού δικαιώματος, εκτός αν η μη έγκαιρη προσέλευσή τους οφείλεται αποδεδειγμένα σε λόγους ανωτέρας βίας. Το δικαιολογημένο ή αδικαιολόγητο της καθυστέρησης κρίνεται σε κάθε περίπτωση από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Καθυστέρηση για λόγους ανώτερης βίας δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία κατάταξης.

δ. Η Πυροσβεστική Ακαδημία, μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων των ανωτέρω παραγράφων και την έκδοση αντίστοιχης πρόσκλησης του Αρχηγού του Π.Σ., προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

  1. Διενεργεί την ορκωμοσία των παρουσιαζομένων ιδιωτών και συντάσσει για κάθε έναν από τους κατατασσόμενους πρακτικό κατάταξης και αποδοχής του διορισμού τους ως Δοκίμων Ανθυποπυραγών ή Δοκίμων Πυροσβεστών.
  2. Συντάσσει φύλλο μητρώου και αναφέρει στη Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος τα ονοματεπώνυμα των καταταγέντων και των μη καταταγέντων για οποιονδήποτε λόγο.
  3. Εισάγει στη Σχολή Αξιωματικών, ως Δόκιμους Ανθυποπυραγούς, τους/τις επιτυχόντες/ούσες που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με τα ισχύοντα γι’ αυτούς.
  4. Υποβάλλει, ακολούθως, στη Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος τα πρωτότυπα των πρακτικών κατάταξης και ορκωμοσίας και το σύνολο των υπολοίπων δικαιολογητικών και εγγράφων κατάταξης και εισαγωγής.
  5. Μεριμνά για την υποβολή των καταταγέντων ιδιωτών και εισακτέων που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, σε όλες τις εξετάσεις σύμφωνα με την παρ. 1.γ. του παρόντος Κεφαλαίου.

ε. Όλοι/ες οι κατατασσόμενοι/ες στο Πυροσβεστικό Σώμα εγγράφονται κατά σειρά επιτυχίας στο Γενικό Μητρώο Σώματος, το οποίο τηρείται στη Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

3. Στρατιωτικές υποχρεώσεις κατατασσόμενων

α. Για όσους εισάγονται στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών πριν εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ο συνολικός χρόνος φοίτησης σε κάθε μία από τις ανωτέρω Σχολές, θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης. Οι εισακτέοι, άνδρες και γυναίκες, Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί και Δόκιμοι Πυροσβέστες, υποβάλλονται σε στρατιωτική εκπαίδευση, μετά την κατάταξή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39 του ν. 4662/2020 (Α΄ 27).

β. Δόκιμοι για τους/τις οποίους/ες διαπιστώνεται αιτιολογημένη ανεπάρκεια στη στρατιωτική αγωγή και εκπαίδευση, κατά την υποβολή τους στην προβλεπόμενη στρατιωτική εκπαίδευση του άρθρου 39 του ν. 4662/2020, αποβάλλονται από την αντίστοιχη Σχολή.

γ. Οι Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί και Δόκιμοι Πυροσβέστες που διαγράφονται, σε οποιοδήποτε στάδιο της φοίτησης, από τη Σχολή Αξιωματικών ή τη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας λόγω αποβολής ή απόλυσης ή παραιτήσεώς τους, υπέχουν στρατιωτικών υποχρεώσεων στο ακέραιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3421/2005 (Α΄ 302) και του ν. 705/1977 (Α΄ 279), όπως καθορίζεται στο άρθρο 39 του ν. 4662/2020.

4. Δήλωση Παραίτησης

α. Οι Δόκιμοι των Σχολών Αξιωματικών και Πυροσβεστών δύνανται να υποβάλουν εγγράφως δήλωση παραίτησης, την οποία έχουν δικαίωμα να ανακαλέσουν εγγράφως εντός δύο (2) ημερολογιακών ημερών. Σε περίπτωση που ανακαλέσουν την παραίτησή τους κατά τα προβλεπόμενα και υποβάλλουν εκ νέου παραίτηση, τότε η Πυροσβεστική Ακαδημία την υποβάλλει αυθημερόν στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς να υπάρχει δικαίωμα ανάκλησης.

β. Για Δόκιμο Ανθυποπυραγό και Δόκιμο Πυροσβέστη ο/η οποίος/α είναι ανήλικος/η, η δήλωση παραίτησής του/της υποβάλλεται αποκλειστικώς δια του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα ή επιτροπεία ή ασκεί κηδεμονία.

γ. Δόκιμος Ανθυποπυραγός ή Δόκιμος Πυροσβέστης ο/η οποίος/α παραιτείται, οφείλει να παραδώσει το σύνολο των ατομικών εφοδίων και του εξοπλισμού που του/της χρεώθηκε από την ημερομηνία της κατάταξής του/της μέχρι και την ημερομηνία διαγραφής του/της από την οικεία Σχολή. Ομοίως, αν διαγραφεί για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

5. Διαγραφή και αντικατάσταση

α. Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, διαγράφονται από τον πίνακα επιτυχόντων οι υποψήφιοι/ες για τους οποίους:

  1. Διαπιστώνεται η μη γνησιότητα – εγκυρότητα υποβληθέντος δικαιολογητικού ή ότι στερούνται έστω και ενός προς κατάταξη προσόντος- προϋπόθεσης ή ότι εμπίπτουν σε κώλυμα.
  2. Προέκυψε μετά από τις εξετάσεις της παρ. 1γ του παρόντος Κεφαλαίου, ότι δεν διαθέτουν τις σχετικές προϋποθέσεις κατάταξης.
    Με όμοια απόφαση διαγράφονται και οι υποψήφιοι/ες που παραιτούνται μετά τη δημοσίευση των κυρωμένων πινάκων εισαγομένων από το Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και πριν από την είσοδό τους στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Ως παραίτηση θεωρείται και η μη παρουσίασή τους στις ως άνω Σχολές, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δέκα (10) ημερών, από την ημερομηνία κατάταξής τους.

β. Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καλούνται άλλοι/ες υποψήφιοι/ες από τους αντίστοιχους πίνακες επιλαχόντων και κατατάσσονται στη θέση όσων παραιτηθούν εντός ενός μήνα από την κατάταξη ή σε αντικατάσταση των αναφερομένων της προηγούμενης παραγράφου. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η κατάταξη υποψηφίου/ας, όταν έχει παρέλθει το ανώτατο όριο που ορίζεται στις κείμενες διατάξεις, το οποίο αποτελεί λόγο διακοπής της φοίτησης.

γ. Αν οι επιλαχόντες/ούσες που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες δεν καλύπτουν τις θέσεις που αποδόθηκαν βάσει του καθορισμένου ποσοστού, οι θέσεις που υπολείπονται συμπληρώνονται από υποψηφίους/ες της αντίστοιχης γενικής κατηγορίας.

δ. Για τους Δόκιμους των Σχολών Αξιωματικών και Πυροσβεστών οι οποίοι/ες διαγράφονται από αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α΄ 152).

ε. Σε περίπτωση που ισοβαθμούν επιλαχόντες/ούσες, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 1.β. του παρόντος κεφαλαίου.

στ. Για τη διαδικασία κατάταξης - εισαγωγής των επιλαχόντων ισχύουν τα προβλεπόμενα του παρόντος Κεφαλαίου.

6. Αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών.

Το ΑΠΣ / Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων, αναζητά αυτεπάγγελτα:

  1. Αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης.
  2. Πιστοποιητικό Εισαγγελίας ότι δεν έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.
  3. Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασης

Επίσης προβαίνει σε αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας-εγκυρότητας όλων των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν από τους/τις επιτυχόντες/ούσες.

Η υποβολή πλαστών, ψευδών ή ανακριβών δικαιολογητικών έχει ως συνέπεια πέραν των τυχόν ποινικών ευθυνών, την διαγραφή από τον πίνακα επιτυχόντων (εισακτέων) και την ανάκληση κατάταξης, εφόσον έχει πραγματοποιηθεί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Διάρκεια φοίτησης-σπουδών.

α. Η φοίτηση-σπουδές στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας διέπονται από τις διατάξεις του π.δ. 174/1983 όπως ισχύει, του Κανονισμού Προπτυχιακών Σπουδών της οικείας Σχολής και τις κείμενες διατάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ισότιμες με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.

β. Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών διαρκεί τέσσερα (4) έτη και οργανώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα με βάση τον κανονισμό προπτυχιακών σπουδών.

γ. Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών πραγματοποιείται σε δύο (2) κύκλους ακαδημαϊκών σπουδών. Ο Πρώτος Κύκλος Σπουδών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα και με την ολοκλήρωση της φοίτησης σε αυτόν οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν Δίπλωμα Τεχνικής Πυροσβεστικής Επαγγελματικής Επάρκειας και ως στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εντάσσονται στον Δεύτερο Κύκλο Σπουδών, διάρκειας τριών (3) εξαμήνων, τοποθετούμενοι στην έδρα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπου πραγματοποιούν εκ περιτροπής, ακαδημαϊκές σπουδές και πρακτική άσκηση πυροσβεστικού έργου, σε Υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Η ολοκλήρωση των δύο Κύκλων Σπουδών είναι υποχρεωτική, σε αντίθετη περίπτωση οι φοιτούντες/ούσες αποβάλλονται από τη Σχολή Πυροσβεστών και ανακαλείται η απόφαση κατάταξής τους στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ αποβάλλονται από τη Σχολή και σε περίπτωση αποτυχίας σε εξεταζόμενο μάθημα για τρίτη φορά (αποτυχία για τρίτη φορά στο ίδιο μάθημα). Η διάρκεια της φοίτησης δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των δύο (2) ετών, παρά μόνο για αποδεδειγμένους σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγω κύησης.

δ. Οι Δόκιμοι Πυροσβέστες του Πρώτου Κύκλου Σπουδών και οι πρωτοετείς Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί, κατά τη διάρκεια της θεωρητικής τους εκπαίδευσης, διαμένουν και σιτίζονται εντός της οικείας Σχολής. Η δαπάνη του συσσιτίου που παρέχεται βαρύνει τους/τις ανωτέρω.

2. Υποχρεωτική παραμονή στο Πυροσβεστικό Σώμα

Οι απόφοιτοι/ες της Σχολής Πυροσβεστών υποχρεούνται να υπηρετήσουν στο Πυροσβεστικό Σώμα επί τέσσερα (4) χρόνια από την ημερομηνία αποφοίτησης από τη Σχολή, δυνάμει της παραγράφου 5 του άρθρου 36 του ν. 4029/2011 όπως ισχύει. Οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 683/1977 (Α΄247) όπως ισχύει, εφαρμόζονται αναλόγως και για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους που παραιτούνται ή αποπέμπονται πριν τη συμπλήρωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στο Σώμα του προηγούμενου εδαφίου. Οι απόφοιτοι/ες της Σχολής Αξιωματικών επέχουν υποχρέωση δεκαετούς (10) παραμονής στο ΠΣ μετά την ονομασία τους σε Αξιωματικούς, δυνάμει του άρθρου 1 του ν. 683/1977 όπως ισχύει. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1339/1983 (Α΄35) όπως ισχύει.

3. Η παρούσα προκήρυξη να αναρτηθεί σύμφωνα με την Εγκύκλιο 54/ΑΠΣ καθώς και να αποσταλεί στους αποδέκτες αυτής σύμφωνα με τον πίνακα αποδεκτών, οι οποίοι με τη σειρά τους να την προωθήσουν στους φορείς αρμοδιότητάς τους. Το Γ.Ε.ΕΘ.Α., η ΕΛ.ΑΣ. και το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. παρακαλούνται όπως ενημερώσουν τα εξεταστικά τους κέντρα ΠΚΕ, ώστε να εκδώσουν τους συγκεντρωτικούς πίνακες υποψηφίων στους οποίους χορήγησαν βεβαίωση ικανότητας για το Πυροσβεστικό Σώμα και να τους αποστείλουν στην Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού για τη διασταύρωση των στοιχείων.

4. Το Γραφείο Τύπου ΑΠΣ / Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, να αποστείλει την παρούσα προκήρυξη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στον ημερήσιο τύπο. Η παρούσα αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΣ www.fireservice.gr με μέριμνα του ΑΠΣ / Τμήματος Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων.

Ο Αρχηγός
Θεόδωρος Κ. Βάγιας
Αντιστράτηγος ΠΣ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Βήματα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό εισαγωγής στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας -Οδηγίες για τη συμμετοχή στις Προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν τους/τις υποψηφίους/ες για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και έχουν ως στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την εισαγωγή τους στις ανωτέρω σχολές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα προκήρυξη.

1. α. Μετά την έκδοση της παρούσας προκήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι/ες ιδιώτες υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής (εντός των αναφερόμενων στην παρούσα προκήρυξη προθεσμιών), ο υπερσύνδεσμος (link) της οποίας επισυνάπτεται στη δημοσίευση της προκήρυξης, στην επίσημη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος www.fireservice.gr.

β. Οι υποψήφιοι/ες που ανήκουν στο ΠΣ (με το βαθμό του Δοκ. Πυροσβέστη, Πυροσβέστη, Υπαρχιπυροσβέστη, Αρχιπυροσβέστη ή Πυρονόμου) υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης στο site www.fireservice.gr (https://atomika.fireservice.gr).

2. Στην αίτηση συμμετοχής, ο/η ενδιαφερόμενος/η επιλέγει τη/τις σχολή/ες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας για την/τις οποία/ες επιθυμεί να διαγωνιστεί, τον τρόπο εισαγωγής του/της (από ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή με το 10% των προηγούμενων ετών), αν ανήκει σε ειδική κατηγορία, όπως αυτές περιγράφονται στο Κεφ. Α, καθώς και αν προτίθεται να συμμετέχει στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος ή έτερης αρχής (ΕΛ.ΑΣ., Ένοπλες Δυνάμεις, Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.). Με την ορθή συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης, ο/η υποψήφιος/α θα λαμβάνει αυτόματα (μέσω e-mail στη δηλωθείσα διεύθυνση) ενημερωτικό μήνυμα για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί για την υποβολή της αίτησης με τα δικαιολογητικά στην Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών. Στη συνέχεια, η αίτηση εκτυπώνεται, υπογράφεται και πιστοποιείται-θεωρείται για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία.

Στην αίτηση αυτή αναγράφονται και τα υποχρεωτικά και ανά κατηγορία δικαιολογητικά που πρέπει να αποσταλούν.

Οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων τους στην εφαρμογή (όνομα, επώνυμο, e-mail κ.λπ.) προκειμένου να γίνεται σωστή διασταύρωση στοιχείων αλλά και επικοινωνία με την Επιτροπή.

3. Διαδικασία αποστολής των δικαιολογητικών.

Όλοι/ες οι υποψήφιοι/ες, ιδιώτες και Πυροσβεστικοί υπάλληλοι (Μόνιμοι, Δόκιμοι Πυροσβέστες, Π.Π.Υ., Π.Ε.Α. και Π.Δ.Ε), αφού συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα σαρώνουν (μόνο σε μορφή PDF) και τα αποστέλλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκλειστικά στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο Κεφάλαιο Γ της παρούσης. Η αποστολή γίνεται ΑΠΑΞ και με θέμα «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ/ΑΣ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΗΣ»

π.χ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, 23070740, 2548.

Μετά την αποστολή των δικαιολογητικών, η Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών:

α) Αποστέλλει αυτοματοποιημένο e-mail επιτυχούς λήψης του μηνύματος. Στο e-mail αυτό θα επιβεβαιώνεται η συμμετοχή του/της υποψηφίου/ας στο διαγωνισμό και, μόνο εφόσον έχει επιλέξει να υποβληθεί στις ΠΚΕ του ΠΣ, θα του/της αποστέλλεται και υπερσύνδεσμος (link) από τον οποίο θα εκτυπώσει το Υγειονομικό Δελτίο Εξέτασης. Αν ο/η υποψήφιος/α δε λάβει το μήνυμα αυτό εντός εύλογου διαστήματος, να το αναζητήσει σε φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam). Σε έτερη περίπτωση, να ελέγξει ότι πληκτρολόγησε χωρίς τυπογραφικό λάθος την διεύθυνση αποστολής (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) καθώς και ότι το συνολικό μέγεθος και το μέγεθος των απεσταλμένων αρχείων είναι μικρότερο από 10 MByte, και αν χρειαστεί να επαναλάβει την αποστολή.

β. Με νέο της μήνυμα μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, και μόνο σε περίπτωση υποψηφίων που απέστειλαν ελλιπή ή μη έγκυρα δικαιολογητικά, η Επιτροπή αποστέλλει σχετικό e-mail, με το οποίο ενημερώνει τους/τις υποψηφίους/ες για την εκ νέου αποστολή των ορθών δικαιολογητικών.

γ. Στην περίπτωση αυτή, ο/η υποψήφιος/α, εισάγοντας τα απαιτούμενα στοιχεία στην Αναζήτηση Υποψηφίου-Αίτησης και πατώντας Υποβολή θα μεταβεί στην αναλυτική ατομική του/της καρτέλα, στην οποία θα αναγράφονται τα ελλιπή ή μη έγκυρα δικαιολογητικά που έχει υποβάλει. Στη συνέχεια αποστέλλει τα ορθά δικαιολογητικά με τη διαδικασία που αναφέρθηκε και κατά την καθορισμένη προθεσμία, με θέμα «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ/ΑΣ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΗΣ».

4. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, εκδίδεται οριστικός πίνακας υποψηφίων που πληρούν και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ) μετά την υποβολή των δικαιολογητικών, ο οποίος επίσης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr.

5. Ο/Η υποψήφιος/α, μόνο εφόσον δηλώσει ότι θα υποβληθεί σε Προκαταρκτικές Εξετάσεις από τις Επιτροπές του Πυροσβεστικού Σώματος, εκτυπώνει το Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης από τον υπερσύνδεσμο (link) που του αποστέλλεται με το e-mail επιτυχούς υποβολής δικαιολογητικών, επί του οποίου επικολλάται μία (1) φωτογραφία του, και μεταβαίνει σε κρατικό, στρατιωτικό ή ιδιωτικό Νοσοκομείο ή ιδιώτες ιατρούς για να υποβληθεί στις Υγειονομικές Εξετάσεις που αναφέρονται στο ανωτέρω Δελτίο.

6. Προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ):

Οι ημερομηνίες και οι λοιπές λεπτομέρειες διεξαγωγής των Προκαταρκτικών Εξετάσεων θα οριστούν με σχετικό πρόγραμμα που θα αναρτηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr. Ο/Η υποψήφιος/α θα υποβληθεί σε υγειονομικές εξετάσεις, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Ε της παρούσης. Στα εξεταστικά κέντρα ο/η υποψήφιος/α εισέρχεται χωρίς συνοδούς και αποχωρεί από αυτές με την ολοκλήρωση της εξέτασης του.

Ειδικότερα:

  1. Κατά τις Υγειονομικές Εξετάσεις, ο/η υποψήφιος/α προσκομίζει στην αρμόδια Επιτροπή το συμπληρωμένο και θεωρημένο δελτίο υγειονομικής εξέτασης, μαζί με την ακτινογραφία θώρακος και τις λοιπές εξετάσεις. Αν ο/η υποψήφιος/α έχει προβλήματα όρασης, οφείλει να φέρει διορθωτικά γυαλιά και όχι φακούς επαφής.
  2. Κατά τη διενέργεια των Ψυχοτεχνικών Δοκιμασιών, ο/η υποψήφιος/α οφείλει να έχει μαζί του/της στυλό διαρκείας (μαύρου ή μπλε χρώματος), μολύβι και γομολάστιχα.
  3. Στην Επιτροπή Αθλητικών Δοκιμασιών, ο/η υποψήφιος/α θα παρουσιαστεί με αθλητική περιβολή της επιλογής του/της. Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στις αθλητικές δοκιμασίες γίνεται αποκλειστικά με δική του/της ευθύνη. Οι υποψήφιοι/ες δεν επιτρέπεται να φέρουν οποιαδήποτε συσκευή χρονομέτρησης ή/και βιντεοσκόπησης κατά τη διάρκεια των αθλητικών δοκιμασιών. Οποιαδήποτε σχετική παράβαση αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την συμμετοχή στις ΠΚΕ.
  4. Σε όλες τις Επιτροπές του ΠΣ όπου παρουσιάζεται ο/η υποψήφιος/α οφείλει να προσκομίζει το δελτίο ταυτότητάς του/της ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης, όπως περιγράφεται στο Κεφάλαιο Ε, προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτοπροσωπία του/της. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να λάβει μέρος στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις.

7. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι/ες που έχουν ολοκληρώσει τις ΠΚΕ σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές ή Λιμενικές Αρχές και βρεθούν ικανοί/ες με τα κριτήρια του Πυροσβεστικού Σώματος, θα εξεταστούν ΜΟΝΟ στο άθλημα που δεν αποτελεί αντικείμενο των Προκαταρκτικών Εξετάσεων των ανωτέρω Αρχών (μεταφορά αλτήρων). Σχετικές οδηγίες θα ανακοινωθούν στο πρόγραμμα των ΠΚΕ. Η βεβαίωση ικανότητας που παραλαμβάνουν από τις ανωτέρω αρχές προσκομίζεται αυτοπροσώπως και αποκλειστικά την ημέρα που θα κληθούν να υποβληθούν στο άθλημα μεταφοράς αλτήρων του Πυροσβεστικού Σώματος (παρ. β του Κεφαλαίου Ε).

8. Τονίζεται ότι οι υποψήφιοι/ες ενημερώνονται με αποκλειστικά δική τους ευθύνη για όλες τις σχετικές ανακοινώσεις και διαδικασίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού σώματος www.fireservice.gr.

Σχετικά Άρθρα