edu.klimaka.gr

Φοίτηση και Αξιολόγηση Μαθητών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) (ΠΔ 42/2017)

ΠΔ 42/2017
ΦΟΙΤΗΣΗ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΕΠΑΛ

(Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 68/2017)

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 42
Τροποποίηση του π.δ 56/2016 (Α΄ 91) «Φοίτηση και Αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 43 του ν.4186/ 2013 (Α΄ 193) «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1, 2, 3 περ. α και υποπ. αα του ν. 3966/2011 (Α΄ 118) «Θεσμικό πλαίσιο των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» και λοιπές διατάξεις».
3. Την υπ΄ αριθ. 201408/Υ1/25-11-2016 (Β΄ 3818) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτριο Μπαξεβανάκη».
4. Τις με αριθ. 46/24-11-2016, 52/22-12-2016 Πράξεις του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
5. Την υπ΄ αριθ. Φ.1/Α/516/71446/Β1/02-05-2017 εισήγηση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον και τα επόμενα οικονομικά έτη.
7. Τη με αριθμό 79/2017 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποφασίζουμε:

Τροποποιούμε τις διατάξεις του π.δ 56/2016 (Α΄ 91) «Φοίτηση και Αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)» ως ακολούθως:

Άρθρο 1

1. Η παρ. 6 του άρθρου 2 του π.δ 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Το πρόγραμμα των τελικών γραπτών εξετάσεων, στο οποίο ορίζονται οι ημέρες, οι ώρες προσέλευσης των μαθητών καθώς και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος, καταρτίζεται από το Σύλλογο των διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον Διευθυντή/την Διευθύντρια του Επαγγελματικού Λυκείου στους μαθητές/στις μαθήτριες, τρεις (03) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων».

2. Η παρ. 7 του άρθρου 2 του π.δ 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Οι εξετάσεις κάθε είδους για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων διεξάγονται μετά τη λήξη του Β΄ τετραμήνου σε χρονικό διάστημα που ορίζεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και λήγουν (ολοκληρώνονται οι διαδικασίες) την 30η Ιουνίου.»

3. Στο τέλος του άρθρου 2 του π.δ. 56/2016 προστίθεται παρ. 8 ως εξής:

«8. Προβλέπονται επίσης δύο ειδικές εξεταστικές περίοδοι, μία κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και μία την περίοδο του Σεπτεμβρίου. Η ειδική εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου ισχύει: α) για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 10 του παρόντος π.δ στις αρχές του Σεπτεμβρίου β) για τους παραπεμπόμενους μαθητές της Γ΄ ημερησίου και Δ΄ τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5)».

Άρθρο 2

Στο τέλος του άρθρου 3 του π.δ. 56/2016 προστίθεται παρ. 10 ως εξής:

«10. Τη 30η Ιανουαρίου ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιούνται σχολικές δραστηριότητες αφιερωμένες στην μνήμη τους. Αν η ημέρα αυτή συμπίπτει με ημέρα Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας, οι ανωτέρω δραστηριότητες πραγματοποιούνται την προηγούμενη της αργίας αυτής».

Άρθρο 3

Το άρθρο 4 του π.δ 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 4 Κατάταξη μαθημάτων σε κατηγορίες

1. Τα μαθήματα της Α΄ τάξης διακρίνονται σε:
α) Γενικής Παιδείας,
β) Προσανατολισμού
γ) Επιλογής

2. Τα μαθήματα της Β’ τάξης διακρίνονται σε:
α) Γενικής Παιδείας,
β) Τομέα

3. Τα μαθήματα της Γ΄ τάξης διακρίνονται σε:
α) Γενικής Παιδείας,
β) Ειδικότητας

4. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που χωρίζονται σε κλάδους είναι:
α) Τα «Μαθηματικά» χωρίζονται σε: Άλγεβρα και Γεωμετρία
β) Οι «Φυσικές Επιστήμες» χωρίζονται σε: Φυσική, Χημεία, Βιολογία

5. Τα μαθήματα Τομέα και Ειδικότητας διακρίνονται σε:
α) Θεωρητικά
β) Εργαστηριακά
γ) Σχεδιαστικά
δ) Μικτά

6. Τα μαθήματα στα οποία δεν προβλέπεται τελική εξέταση στις εξετάσεις περιόδου Μαΐου - Ιουνίου είναι:
α) Φυσική Αγωγή
β) Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία
γ) Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο εργασίας
δ) Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων
ε) Αγωγή Υγείας
στ) Συστήματα ελέγχου γέφυρας- μηχανοστασίου.

7. Τα μαθήματα στα οποία προβλέπεται τελική εξέταση στις εξετάσεις περιόδου Μαΐου - Ιουνίου είναι όλα τα υπόλοιπα μαθήματα.

8. Το μάθημα Γενικής Παιδείας «Ελληνική Γλώσσα» της Γ΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ. το οποίο ορίζεται στο άρθρο 8 του ν. 4186/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, χωρίζεται σε δύο κλάδους:
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και
β) Νέα Ελληνική Λογοτεχνία.

9. Το μάθημα Γενικής Παιδείας «Μαθηματικά» της Γ΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ. το οποίο ορίζεται στο άρθρο 8 του ν. 4186/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, χωρίζεται σε δύο κλάδους:
α) Άλγεβρα και
β) Γεωμετρία.

10. Το μάθημα Γενικής Παιδείας «Θετικές Επιστήμες» της Γ΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ. το οποίο ορίζεται στο άρθρο 8 του ν. 4186/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει χωρίζεται σε δύο κλάδους:
α) Φυσική και
β) Χημεία».

Άρθρο 4

Το άρθρο 5 του π.δ 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 5 Τρόπος αξιολόγησης Μαθημάτων κατά τη διάρκεια των τετραμήνων.

1. Όλα τα μαθήματα εξετάζονται και βαθμολογούνται χωριστά ανά τετράμηνο.

2. Κάθε κλάδος μαθήματος Γενικής Παιδείας εξετάζεται και βαθμολογείται χωριστά ανά τετράμηνο.

3. Τα μαθήματα που αποτελούνται από ξεχωριστό θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος και τα μικτά μαθήματα (Θεωρητικό και Εργαστηριακό μέρος ή Θεωρητικό και Σχεδιαστικό μέρος, ή Σχεδιαστικό και Εργαστηριακό μέρος) εξετάζονται και βαθμολογούνται χωριστά για κάθε μέρος τους και καταχωρείται ξεχωριστός βαθμός στο ΑΔΜ και αποτυπώνεται και στον έλεγχο επίδοσης. Ο τελικός βαθμός είναι ο μέσος όρος (Μ.Ο.) των δύο μερών και καταχωρίζεται ένας βαθμός ως τελική βαθμολογία του μαθήματος. Το μάθημα σε κάθε περίπτωση θεωρείται ενιαίο».

Άρθρο 5

Το άρθρο 7 του π.δ 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 7 Αξιολόγηση των μαθητών στα μαθήματα ανά τετράμηνο

Α. Αξιολόγηση μαθητών ανά τετράμηνο σε μαθήματα στα οποία δεν προβλέπεται γραπτή εξέταση στην εξεταστική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου όπως Φυσική Αγωγή, Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία, Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο εργασίας, Αγωγή Υγείας, Συστήματα Ελέγχου Γέφυρας- Μηχανοστασίου.

1. ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

Για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής η βαθμολογική κλίμακα που προτείνεται ακολούθως έχει σημασία, γιατί ο μαθητής/μαθήτρια δεν επιδεικνύει μόνο μια ικανότητα σε ένα εύρος αθλητικών και κινητικών δεξιοτήτων, αλλά και ενδιαφέρον, αθλητικό ήθος, συμμετοχή κ.λπ. Λόγω της ιδιαιτερότητας του μαθήματος, το οποίο αποβλέπει και σε άλλους παράπλευρους στόχους (όπως ψυχοπαιδαγωγικούς, βιωματικούς, κοινωνικούς κ.ά.), και άλλα στοιχεία πριμοδοτούνται αρκετά, τόσο για να βοηθήσουν τους μαθητές/μαθήτριες που εξαιτίας κληρονομικών ή άλλων λόγων (π.χ.: παχυσαρκία, έλλειψη σωματικών ικανοτήτων κ.ά.) δεν μπορούν να έχουν επιδόσεις όσο και για να δημιουργήσουν κίνητρα για συμμετοχή στο μάθημα. Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να αποκτήσουν επίσης αθλητική κουλτούρα και να αναπτύξουν αθλητικές-κινητικές δεξιότητες χρήσιμες για τη μετέπειτα ζωή τους, που μπορούν να συμβάλλουν στη δια βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής.

Η βαθμολογία θα διαμορφώνεται κατά 50% από τα τρία εξεταστέα αντικείμενα του αθλήματος ή της κινητικής δραστηριότητας που επέλεξαν οι μαθητές/μαθήτριες και κατά 50% από τα λοιπά στοιχεία (παρουσίες, προσπάθεια, ενδιαφέρον, συμμετοχή κ.ά.). Συμπερασματικά, τα κριτήρια που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας του μαθήματος της Φ.Α. για το ΕΠΑ.Λ. είναι:

1. Άθλημα ή Κινητική Δραστηριότητα Επιλογής: 50% με άριστα 10 βαθμοί.

2. Παρουσίες, προσπάθεια, ενδιαφέρον: 50% με άριστα 10 βαθμοί.

Σύνολο: 100% με άριστα 20 βαθμοί.

2. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

Για την αξιολόγηση της επίδοσης κάθε μαθητή/μαθήτριας λαμβάνονται υπόψη:

1. Η επίδοση της ομάδας. Η ομαδική εργασία αξιολογείται ως προς την γραπτή εργασία, το τελικό προϊόν, την παρουσίαση και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ενδεικτικά, τα κριτήρια αξιολόγησης είναι:

α. γραπτή εργασία: ο σκοπός της έρευνας/ερευνητικά ερωτήματα, το θεωρητικό μέρος/πληροφορίες, η περιγραφή των δραστηριοτήτων, τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα, οι πηγές, η καλαισθησία των παραδοτέων, η ορθή χρήση του λόγου,

β. τελικό προϊόν: τα κριτήρια καθορίζονται από τις ομάδες σε συνεργασία με τον διδάσκοντα / την διδάσκουσα,

γ. διαδικασία: πραγματοποίηση σχεδιασμένων δραστηριοτήτων, τήρηση χρονοδιαγράμματος, συνεργασία και συμμετοχή όλων των μελών στις εργασίες, στοιχεία πρωτοτυπίας / επεκτάσεις,

δ. παρουσίαση: παρουσίαση όλων των σταδίων της ερευνητικής εργασίας, συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας στην παρουσίαση, πληρότητα απαντήσεων στις ερωτήσεις του κοινού,

2. Η συμμετοχή κάθε μαθητή / μαθήτριας στη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η ατομική συμβολή στην ομαδική εργασία.

3. Η συμμετοχή κάθε μαθητή/ μαθήτριας στην παρουσίαση της εργασίας.

3. ΖΩΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ.

Στην αρχή κάθε σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί, στους οποίους έχει ανατεθεί η εφαρμογή της Ζ.Δ.Δ., ενημερώνουν τον Σύλλογο Διδασκόντων για τη θεματική περιοχή/ τις θεματικές περιοχές που επιθυμούν να υλοποιήσουν δραστηριότητες στο πλαίσιο του μαθήματος. Στη συνέχεια, συγκροτούνται οι ομάδες με βάση τα ενδιαφέροντα των μαθητών και μαθητριών. Μετά τη συγκρότηση των ομάδων, οριστικοποιείται το θέμα από τον/ την εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τους/τις μαθητές/ τριες, καθορίζονται οι στόχοι και οργανώνεται η πορεία εργασίας. Κατά τον τελευταίο μήνα του διδακτικού έτους πραγματοποιούνται οι παρουσιάσεις και κατατίθενται στον σύλλογο διδασκόντων τα παραδοτέα (κατασκευές, τέχνημα, φωτογραφίες, βίντεο, λεύκωμα κ.ά.). Λόγω της ιδιαιτερότητας της Ζ.Δ.Δ., η οποία αποβλέπει στη συνεργατική προσέγγιση της μάθησης, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της συλλογικής προσπάθειας και της βιωματικής δράσης, καθώς και στην αξιοποίηση των κλίσεων των μαθητών/τριών, ο βαθμός για το εν λόγω μάθημα προκύπτει από την αποτίμηση των παρακάτω κριτηρίων, που αφορούν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις δεξιότητες, ικανότητες, στάσεις που αναπτύσσονται καθώς και της προσπάθειας που καταβάλλει ο μαθητής/η μαθήτρια.

Συγκεκριμένα, για την αξιολόγηση στο πλαίσιο του μαθήματος, συνεκτιμώνται τα παρακάτω:

α. Η συμβολή στη διαμόρφωση του θέματος και στον προσδιορισμό του σκοπού του (αποτίμηση της αξίας και κρισιμότητας του θέματος για τους μαθητές και μαθήτριες ή το κοινό στο οποίο απευθύνεται).

β. Η ενεργός συμμετοχή στην αναζήτηση πληροφοριών και λύσεων.

γ. Η συμβολή στην επιλογή και αξιολόγηση των πληροφοριών που είναι κατάλληλες για έναν ειδικό σκοπό ή κοινό και στην αιτιολόγηση αυτής της επιλογής.

δ. Η μεθοδικότητα και η συμβολή στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου διεκπεραίωσης της δραστηριότητας.

ε. Η συμμετοχή στις ομαδικές δραστηριότητες.

στ. Η συνέπεια στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις προς την ομάδα.

ζ. Η συνεργατικότητα/ομαδικότητα.

η. Η γενικότερη συμμετοχή στην πορεία υλοποίησης και παρουσίασης της δραστηριότητας και των παραδοτέων.

θ. Η συμβολή στην επιλογή του κατάλληλου τρόπου παρουσίασης της δραστηριότητας ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

ι. Η ανάληψη πρωτοβουλιών.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμο τα μέλη της ομάδας να ορίσουν από την αρχή της δραστηριότητας πρόσθετα δικά τους κριτήρια αξιολόγησης και να συμβάλουν στην ατομική τους αξιολόγηση με τη συμπλήρωση ενός δελτίου αυτοαξιολόγησης που θα περιλαμβάνει κριτήρια όπως τα ανωτέρω. Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση θα πρέπει να εστιάζει και να ενισχύει τα θετικά σημεία της δράσης κάθε μαθητή/ μαθήτριας.

4. ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Για την αξιολόγηση του μαθητή/της μαθήτριας κατά τη διάρκεια του έτους ο διδάσκων/η διδάσκουσα συνεκτιμά:

α. Τη συμμετοχή του στη διδακτική-μαθησιακή διαδικασία,

β. την προφορική εξέταση, καθώς επίσης την επιμέλεια και το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο μάθημα,

γ. τις εργασίες που εκτελεί στο σπίτι ή στο σχολείο.

Οι εργασίες κατανέμονται ως εξής:

Α΄ Τετράμηνο:

Δημιουργία- οργάνωση Ατομικού Φακέλου (portfolio) εξέλιξης του μαθητή (ατομική εργασία). Ο Ατομικός Φάκελος Μαθητή (portfolio): δημιουργείται και οργανώνεται από τον ίδιο τον μαθητή με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού, ενημερώνεται από τον ίδιο τον μαθητή ακολουθώντας την προσωπική του πορεία σταδιοδρομίας, φυλάσσεται και διατηρείται με ευθύνη του κατόχου του και σε αυτόν μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο όποιος θελήσει ο ίδιος ο κάτοχός του.

Συνιστάται να περιλαμβάνει: Ημερολόγιο προσωπικής πορείας - εξέλιξης, συμπληρωμένα φύλλα ασκήσεων, δομημένων εργασιών κ.λπ. που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος του ΣΕΠ, επιτεύγματα - διακρίσεις του μαθητή, σχολική επίδοση, σχέδιο εκπαιδευτικής σταδιοδρομίας, βιογραφικό σημείωμα κτλ. Επιπλέον, προστίθενται στοιχεία που συνδέουν τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό με την Ασφάλεια και Υγιεινή.

Β΄ Τετράμηνο:

Ο διδάσκων θα επιλέξει σε συνεργασία με τους μαθητές ένα από τα κάτωθι:

α. Συμπλήρωση του Ατομικού Φακέλου εξέλιξης του μαθητή (portfolio) με μία (1) εργασία. Ο μαθητής θα εκπονεί στο σπίτι μία (1) εργασία. Η εργασία θα είναι ατομική, γραπτή, έκτασης 5-6 σελίδων (2.500-3.000 λέξεων).

Θα έχει θέμα σχετικό με τη σύνδεση του ΣΕΠ με το Περιβάλλον Εργασίας ή με τη σύνδεση του Περιβάλλοντος εργασίας με την Ασφάλεια και Υγιεινή.

β. Συμπλήρωση του Ατομικού Φακέλου εξέλιξης του μαθητή (portfolio) με τη σύνταξη επαγγελματικής μονογραφίας (ατομική εργασία). Η εκπαιδευτική-επαγγελματική μονογραφία (ΕΕΜ) είναι η συστηματική παρουσίαση επαγγελματικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών πληροφοριών που αφορούν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα και ενίοτε μια μικρή οικογένεια επαγγελμάτων.

Η εν λόγω μονογραφία μπορεί να περιλαμβάνει τους παρακάτω θεματικούς άξονες:

Ι. Μέρος: Εισαγωγή

Σύντομη εισαγωγική παρουσίαση- περιγραφή επαγγέλματος (στοιχεία, τα οποία δίνουν μια πρώτη, γενική ιδέα για το επάγγελμα). Ιστορική θεώρηση της εξέλιξης του επαγγέλματος (το στίγμα του επαγγέλματος στο χώρο και στο χρόνο). Κοινωνική προσφορά του επαγγέλματος.

Παραδοσιακές μορφές- σύγχρονες εξειδικεύσεις.

II. Μέρος: ανάλυση επαγγέλματος, φύση και περιεχόμενο

Τυπικά προσόντα-τρόποι εισόδου στο επάγγελμα. Περιγραφή απαραιτήτων σπουδών.

Περιγραφή του επαγγελματικού αντικειμένου/ επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Απαραίτητες επαγγελματικές δεξιότητες (τι είναι ικανός να κάνει ο επαγγελματίας).

Στοιχεία προσωπικότητας.

Εργασιακές συνθήκες (ωράριο, αποδοχές, μονιμότητα, είδος απασχόλησης κ.ά.).

Ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την άσκησή του.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Χώροι επαγγελματικής απορρόφησης. Προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος.

Υπάρχουσα κατάσταση στην αγορά εργασίας - δυναμικό επαγγέλματος - μελλοντικές τάσεις ανάπτυξης. Πρωτογενείς πηγές πληροφόρησης για το επάγγελμα (επαγγελματικές, συνδικαλιστικές και επιστημονικές οργανώσεις, αρμόδιες υπηρεσίες, τα επιστημονικά επαγγελματικά έντυπα και βιβλία για την ειδικότητα αυτή). III. Μέρος: Παραρτήματα (ενδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνουν: συνεντεύξεις επαγγελματιών, πληροφοριακό υλικό ενώσεων, θεσμικό πλαίσιο κ.ά.).

5. AΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Για τo μάθημα «Αγωγή Υγείας» θέση προφορικού βαθμού τετραμήνου επέχει ο βαθμός σχετικής γραπτής εργασίας, μία για κάθε ένα από τα τετράμηνα. Το θέμα της εργασίας τετραμήνου ανατίθεται στους μαθητές και μαθήτριες συναποφασίζεται με τον/την εκπαιδευτικό που διδάσκει το μάθημα. Το θέμα μπορεί να είναι κοινό για όλους τους μαθητές και μαθήτριες του τμήματος ή διαφορετικό για κάθε μαθητή/μαθήτρια ή ομάδα μαθητών/ μαθητριών. Η εργασία ανατίθεται σε χρόνο που κρίνει κατάλληλο ο διδάσκων/ η διδάσκουσα και παραδίδεται πριν την λήξη των μαθημάτων κάθε τετραμήνου.

Σε περίπτωση που δεν είναι αντικειμενικά εφικτή η ανάθεση και παράδοση εργασίας σε ένα από τα τετράμηνα, για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/μαθητριών, συνεκτιμώνται τα παρακάτω:

α. Η συμμετοχή στις ομαδικές δραστηριότητες.

β. Η συνέπεια στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις προς την ομάδα.

γ. Η συνεργατικότητα/ ομαδικότητα.

δ. Η ανάληψη πρωτοβουλιών.

Σε περιπτώσεις που ο διδάσκων κρίνει απαραίτητο δύναται να διενεργούνται γραπτές και προφορικές δοκιμασίες στα τετράμηνα για την αξιολόγηση του μαθητή.

6. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΕΦΥΡΑΣ- ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟΥ

Ειδικά για τo αμιγώς θεωρητικό μάθημα «Συστήματα Ελέγχου Γέφυρας Μηχανοστασίου» του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων της Β΄ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. θέση προφορικού βαθμού τετραμήνου επέχει ο βαθμός σχετικής γραπτής εργασίας, μία για κάθε ένα από τα τετράμηνα. Το θέμα της εργασίας τετραμήνου που ανατίθεται στους μαθητές και μαθήτριες συναποφασίζεται με τον/την εκπαιδευτικό που διδάσκει το μάθημα. Το θέμα μπορεί να είναι κοινό για όλους τους μαθητές και μαθήτριες του τμήματος ή διαφορετικό για κάθε μαθητή/μαθήτρια ή ομάδα μαθητών/μαθητριών.

Η εργασία ανατίθεται σε χρόνο που κρίνει κατάλληλο ο διδάσκων/ η διδάσκουσα και παραδίδεται πριν την λήξη των μαθημάτων κάθε τετραμήνου. Σε περίπτωση που δεν είναι αντικειμενικά εφικτή η ανάθεση και παράδοση εργασίας σε ένα από τα τετράμηνα, για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/μαθητριών, συνεκτιμώνται τα παρακάτω:

α) Η συμμετοχή στις ομαδικές δραστηριότητες.

β) Η συνέπεια στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις προς την ομάδα.

γ) Η συνεργατικότητα/ ομαδικότητα.

δ) Η ανάληψη πρωτοβουλιών.

Σε περιπτώσεις που ο διδάσκων κρίνει απαραίτητο δύναται να διενεργούνται γραπτές και προφορικές δοκιμασίες στα τετράμηνα για την αξιολόγηση του μαθητή.

Β. Αξιολόγηση μαθητών ανά τετράμηνο σε μαθήματα στα οποία προβλέπεται γραπτή εξέταση στην εξεταστική περίοδο Μαΐου - Ιουνίου όπως μαθήματα Τομέων και Ειδικοτήτων, Θεωρητικά μαθήματα των Τομέων και Ειδικοτήτων, Εργαστηριακά Μαθήματα και Εργαστηριακό μέρος Μικτών Μαθημάτων, μαθήματα Επιλογής, μαθήματα Γενικής Παιδείας.

1. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

I. Θεωρητικά Μαθήματα

Περιλαμβάνονται:
α) Τα αμιγώς θεωρητικά μαθήματα.
β) Τα μαθήματα που έχουν ξεχωριστό θεωρητικό και ξεχωριστό εργαστηριακό μέρος.
γ) Το θεωρητικό μέρος των μικτών μαθημάτων.

Η γραπτή ωριαία δοκιμασία τετραμήνου στα ανωτέρω μαθήματα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες θεμάτων:

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει ερωτήματα που δύναται να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Η δεύτερη κατηγορία δύναται να περιλαμβάνει ασκήσεις εφαρμογών ή και προβλήματα. Σε περίπτωση που λόγω της φύσης του μαθήματος δεν είναι εφικτό να δοθούν ασκήσεις ή προβλήματα, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εξετάζονται στη δεύτερη κατηγορία σε ερωτήματα που θα ελέγχουν την κριτική τους σκέψη και την ικανότητα εφαρμογής της αποκτηθείσας γνώσης. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% στην πρώτη κατηγορία και 50% στη δεύτερη.

II. Εργαστηριακά μαθήματα και Εργαστηριακό Μέρος Μικτών μαθημάτων

Τα μαθήματα εργαστηριακού περιεχομένου και το εργαστηριακό μέρος των μικτών μαθημάτων εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, με επίδειξη δεξιοτήτων των μαθητών στο εργαστήριο και εκτέλεση συγκεκριμένου έργου, ανάλογα με τη φύση του αντικειμένου του μαθήματος. Είναι δυνατό να επιλεγεί μία μορφή εξέτασης ή και συνδυασμός αυτών. Η μορφή της εξέτασης ορίζεται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το εργαστηριακό μάθημα. Αν επιλεγεί γραπτή μορφή εξέτασης ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα μαθήματα θεωρητικού περιεχομένου, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο.

2. Μαθήματα Επιλογής της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. όπως Αρχές Γραμμικού και Αρχιτεκτονικού Σχεδίου, Αρχές Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, Αρχές Μηχανολογίας, Γεωπονία και Αειφόρος Ανάπτυξη, Ναυτική Τέχνη, Αρχές Οικονομίας, Βασικές Αρχές Σύνθεσης.

Ι. ΑΡΧΕΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Για την γραπτή δοκιμασία του τετραμήνου ισχύουν τα εξής:

α) Το θέμα σχεδίασης είναι στοιχείο ή συνδυασμός στοιχείων από το διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος και έχει απλή γεωμετρική μορφή (π.χ. απλό αντικείμενο, απλή κτιριακή κατασκευή ή τμήμα της, αρχιτεκτονικό μέλος, έπιπλο, κ.τ.λ.). Δίνεται σε αντίγραφο με τη μορφή σκαριφήματος ή σχεδίου με τις απαραίτητες, κατά την κρίση του διδάσκοντα/της διδάσκουσας, πληροφορίες (διαστάσεις, ενδείξεις, τίτλους, παρατηρήσεις κ.τ.λ.). Κρίνεται σκόπιμο να μην δίνονται όλα τα προς σχεδίαση στοιχεία του θέματος (π.χ. όλα τα στοιχεία της τομής, οι διαστάσεις κ.λπ.) για αντιγραφή, αλλά ορισμένα εξ’ αυτών να προκύπτουν έμμεσα από τα δεδομένα, προκειμένου να ενισχυθεί η αυτενέργεια των μαθητών αλλά και η σαφέστερη αντίληψη του αντικειμένου.

β) Ο τρόπος παράστασής του είναι με τη μορφή ορθών προβολών (όψεις, κατόψεις, τομές) αξονομετρικού ή συνδυασμών τους.

γ) Από τους μαθητές/τις μαθήτριες ζητείται να σχεδιάσουν (ή και να συμπληρώσουν), με τη βοήθεια των βασικών σχεδιαστικών οργάνων και μέσων, όψεις και τομές του θέματος και να σημειώσουν διαστάσεις, σύμβολα και λοιπά στοιχεία του Σχεδίου ακολουθώντας τις ισχύουσες συμβάσεις.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση του μαθήματος στη διάρκεια των τετραμήνων είναι τα εξής:

H ορθότητα της απεικόνισης (ορθή μεταφορά κλίμακας, ορθή σχεδίαση τεμνομένων και προβαλλομένων στοιχείων, ορθή διαστασιολόγηση κ.λπ.), που αξιολογείται με σαράντα (40) μονάδες.

H ποιότητα σχεδίασης (πάχη γραμμών, ποιότητα γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές κ.λπ.), που αξιολογείται με είκοσι (20) μονάδες.

Η πληρότητα σχεδίασης (ολοκλήρωση της σχεδίασης όλων των ζητουμένων με τη απαιτούμενη τελική μορφή παρουσίασης δέκα (10) μονάδες - γραμματογραφία, σύμβολα, ενδείξεις, κατάλληλος τύπος διαστασιολόγησης, δεκαπέντε (15) μονάδες) που αξιολογείται συνολικά με εικοσιπέντε (25) μονάδες.

Η γενική εικόνα αξιολογείται με πέντε (5) μονάδες.

H οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιολογείται με δέκα (10) μονάδες (τοποθέτηση και συσχετισμός σχεδίων πέντε (5) μονάδες - ισορροπημένη σύνθεση στο χώρο σχεδίασης πέντε (5) μονάδες). Τα σχεδιαστικά θέματα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου.

ΙΙ. ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ, ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΕΩΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Η γραπτή ωριαία δοκιμασία τετραμήνου στα ανωτέρω μαθήματα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που δύναται να αναλύονται σε ερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που δύναται να αναλύονται σε ερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές/ μαθήτριες. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στα ερωτήματα κάθε θέματος, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε κάθε ένα από αυτά και σε αυτήν τη περίπτωση καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές/ στις μαθήτριες γραπτώς.

ΙΙΙ. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η γραπτή ωριαία δοκιμασία τετραμήνου περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η Α Ομάδα θεμάτων αποτελείται από ερωτήματα με τα οποία ελέγχεται ο βαθμός κατανόησης των βασικότερων εννοιών του μαθήματος. Στην εν λόγω ομάδα, οι διδάσκοντες/διδάσκουσες εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν ερωτήματα κλειστού τύπου (σωστούλάθους, αντιστοίχισης, πολλαπλής επιλογής κ.ά.).

β) Η Β Ομάδα θεμάτων αποτελείται από δύο ή τρία ερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές και μαθήτριες.

Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις Ομάδες Α και Β. Η κατανομή της βαθμολογίας μεταξύ των ερωτημάτων κάθε ομάδας δύναται να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας κάθε ερωτήματος.

Η βαρύτητα κάθε ερωτήματος προσδιορίζεται ταυτόχρονα με τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές και μαθήτριες γραπτώς.

ΙV. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

Στο μάθημα «Βασικές Αρχές Σύνθεσης» η γραπτή ωριαία δοκιμασία τετραμήνου περιλαμβάνει:

α) Ερωτήματα που απαιτούν σύντομες απαντήσεις περιγραφικού τύπου, διαβαθμισμένης δυσκολίας. Τα ερωτήματα δύναται να περιλαμβάνουν από ένα (1) έως πέντε (5) υποερωτήματα.

Ελέγχουν τις αποκτηθείσες γνώσεις και την κατανόησή τους. Η βαθμολογία των ερωτημάτων συγκεντρώνει το 50% της συνολικής. Καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές και μαθήτριες γραπτώς.

β) Σχεδιαστική Άσκηση η οποία βαθμολογείται με το υπόλοιπο 50% της βαθμολογίας. Συνδυάζει αρκετές παραμέτρους της σύνθεσης, ώστε να εκτιμηθεί ο ουσιαστικός βαθμός κατανόησης και εμπέδωσης της διδαχθείσας ύλης, με τα εξής κριτήρια:

H οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης, δέκα (10) μονάδες (συγκεκριμένα: τοποθέτηση πέντε (5)μονάδες, ισορροπημένη σύνθεση στο χώρο σχεδίασης: πέντε (5) μονάδες).

Εφαρμογή των βασικών εννοιών και στοιχείων της σύνθεσης για τη δημιουργία μιας πρωτότυπης σχεδιαστικής πρότασης: τριάντα (30) μονάδες. Ποιότητα σχεδίασης: πέντε (5) μονάδες. Ολοκλήρωση – γενική εικόνα: πέντε (5) μονάδες.

3. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ - ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΚΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Ι. ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Τα κριτήρια για την αξιολόγηση του μαθήματος και για τη βαθμολόγησή του στη διάρκεια των τετραμήνων είναι τα εξής:

i. H ορθότητα της απεικόνισης (ορθή μεταφορά κλίμακας, ορθή σχεδίαση τεμνομένων και προβαλλομένων στοιχείων, ορθή διαστασιολόγηση κ.λπ.), που αξιολογείται με σαράντα (40) μονάδες.

ii. H ποιότητα σχεδίασης (πάχη γραμμών, ποιότητα γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές κ.τ.λ.), που αξιολογείται με είκοσι (20) μονάδες.

iii. Η πληρότητα σχεδίασης (ολοκλήρωση της σχεδίασης όλων των ζητουμένων με τη απαιτούμενη τελική μορφή παρουσίασης δέκα (10) μονάδες - γραμματογραφία, σύμβολα, ενδείξεις, κατάλληλος τύπος διαστασιολόγησης, δεκαπέντε (15) μονάδες) που αξιολογείται συνολικά με εικοσιπέντε (25) μονάδες.

iv. Η γενική εικόνα αξιολογείται με πέντε (5) μονάδες.

v. H οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιολογείται με δέκα (10) μονάδες (τοποθέτηση και συσχετισμός σχεδίων πέντε (5)μονάδες - ισορροπημένη σύνθεση στο χώρο σχεδίασης πέντε (5) μονάδες).

ΙΙ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ (ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ)

Στο μάθημα «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» και στο σχεδιαστικό μέρος του μαθήματος «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Ψηφιακή Σχεδίαση ΙΙ» τα κριτήρια για την αξιολόγηση του μαθήματος και η βαθμολόγησή τους στη διάρκεια των τετραμήνων έχουν ως ακολούθως:

α) Η ορθότητα γεωμετρικής απεικόνισης με τη μορφή καθιερωμένων συμβάσεων (ορθών ή αξονομετρικών προβολών) βαθμολογείται με πενήντα (50) μονάδες, οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:

(i) Τοποθέτηση - συσχετισμός σχεδίων και λοιπών στοιχείων με σκοπό την παροχή πληροφοριών, μονάδες 15.

(ii) Ορθή μεταφορά κλιμάκων και διαστάσεων, μονάδες 20.

(iii) Ορθότητα και πληρότητα τεμνόμενων και προβαλλόμενων στοιχείων, μονάδες 15.

β) Η ποιότητα σχεδίασης βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: γραμμογραφία (πάχη, καθαρότητα, ομοιομορφία γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης), μονάδες 15 γραμματογραφία, μονάδες 10 συμβολισμοί, ενδείξεις, μονάδες 5.

γ) Η πληρότητα σχεδίασης (βαθμός ολοκλήρωσης του συνόλου) βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες.

δ) Η γενική εικόνα (σύνθεση της συνολικής εικόνας σχεδίων, γραμμάτων και λοιπών στοιχείων και οργάνωση του συνόλου), βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες.

III. EΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΧΡΩΜΑ

Στο μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο-Χρώμα» ο τρόπος αξιολόγησης του μαθήματος και η βαθμολόγησή του κατά τη διάρκεια των τετραμήνων θα έχει ως αντικείμενο τη σχεδίαση εκ του φυσικού. Η σύνθεση συνιστάται να αποτελείται από ένα έως τρία αντικείμενα, να είναι απλή και τοποθετημένη σε ορατό σημείο εντός του χώρου εξέτασης.

Οι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να επιλέξουν:
α) Την αποτύπωση των αντικειμένων και
β) Την αποτύπωση της σχέσης τους με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η αξιολόγηση θα αφορά τα κάτωθι κριτήρια:

1. Μέγεθος και τοποθέτηση του θέματος στη σχεδιαστική επιφάνεια.

2. Προσωπικό ύφος σχεδίου.

3. Μετρήσεις, συγκρίσεις, αναλογίες, σχέση των αντικειμένων μεταξύ τους και με το όλο.

4. Φως - σκιά, απόδοση των τονικών σχέσεων και των όγκων του θέματος. Η βαθμολόγηση γίνεται με 25% για κάθε ένα κριτήριο.

IV. ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ (ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ)

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση του μαθήματος και για τη βαθμολόγησή του στη διάρκεια των τετραμήνων είναι τα εξής:

i. H ορθότητα της απεικόνισης (ορθή μεταφορά κλίμακας, ορθή σχεδίαση τεμνομένων και προβαλλομένων στοιχείων, ορθή διαστασιολόγηση κ.λπ.), που αξιολογείται με σαράντα (40) μονάδες.

ii. H ποιότητα σχεδίασης (πάχη γραμμών, ποιότητα γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές κ.τ.λ.), που αξιολογείται με είκοσι (20) μονάδες.

iii. Η πληρότητα σχεδίασης (ολοκλήρωση της σχεδίασης όλων των ζητουμένων με τη απαιτούμενη τελική μορφή παρουσίασης δέκα (10) μονάδες - γραμματογραφία, σύμβολα, ενδείξεις, κατάλληλος τύπος διαστασιολόγησης, δεκαπέντε (15) μονάδες) που αξιολογείται συνολικά με εικοσιπέντε (25) μονάδες.

iv. Η γενική εικόνα αξιολογείται με πέντε (5) μονάδες.

v. H οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιολογείται με δέκα (10) μονάδες (τοποθέτηση και συσχετισμός σχεδίων πέντε (5)μονάδες - ισορροπημένη σύνθεση στο χώρο σχεδίασης πέντε (5) μονάδες).

V. ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ Η/Υ Ι, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΙΙ, ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ Η/Υ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ Η/Υ

Στο μάθημα «Σχέδιο Δομικών Έργων με χρήση Η/Υ Ι» και στο εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων: «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Ψηφιακή Σχεδίαση II», «Σχέδιο Ηλεκτρολογικό – Ηλεκτρονικό και με Η/Υ» «Μηχανολογικό Σχέδιο με Η/Υ» για την αξιολόγηση στη διάρκεια των τετραμήνων λαμβάνεται υπόψη τόσο το τελικό προϊόν της σχεδίασης στην οθόνη του Η/Υ, είτε της κόλλας σχεδίασης, όσο και η διαδικασία σχεδίασης.

Τα κριτήρια βαθμολόγησης είναι:

α) η ορθότητα απεικόνισης (15 μονάδες),

β) η πληρότητα σχεδίασης και η οργάνωση του θέματος σε επίπεδα (40 μονάδες),

γ) η ορθή χρήση των εντολών του προγράμματος (30 μονάδες),

δ) βαθμός ολοκλήρωσης και γενική εικόνα του σχεδίου (15 μονάδες).

Η αξιολόγηση επί της διαδικασίας γίνεται με παρατήρηση ή και με προφορικές ερωτήσεις.

VI. ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ)

Για την αξιολόγηση στη διάρκεια των τετραμήνων λαμβάνεται υπόψη τόσο το τελικό προϊόν της σχεδίασης στην οθόνη του Η/Υ, όσο και η διαδικασία σχεδίασης.

Τα κριτήρια βαθμολόγησης του τελικού προϊόντος είναι τα παρακάτω:

α) η ορθότητα απεικόνισης (15 μονάδες),

β) η πληρότητα σχεδίασης και η οργάνωση του θέματος σε επίπεδα (40 μονάδες),

γ) η ορθή χρήση των εντολών του προγράμματος (30 μονάδες),

δ) βαθμός ολοκλήρωσης και γενική εικόνα του σχεδίου (15 μονάδες).

Η αξιολόγηση επί της διαδικασίας γίνεται με παρατήρηση ή και με προφορικές ερωτήσεις.

VII. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ Η/Υ

Για την αξιολόγηση στη διάρκεια των τετραμήνων λαμβάνεται υπόψη τόσο το τελικό προϊόν της σχεδίασης στην οθόνη του Η/Υ, όσο και η διαδικασία.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση είναι:

α) η ορθότητα απεικόνισης, (15 μονάδες)

β) η συνολική σύνθεση και η πληρότητα σχεδίασης, (40 μονάδες)

γ) η ορθή χρήση των εντολών του προγράμματος, (30 μονάδες)

δ) βαθμός ολοκλήρωσης και γενική εικόνα του σχεδίου (15 μονάδες).

Η αξιολόγηση επί της διαδικασίας γίνεται με παρατήρηση ή και με προφορικές ερωτήσεις.

VIII. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ - ΝΑΥΠΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

Στα μαθήματα: «Σχεδιασμός και Περιγραφή Στοιχείων Μηχανών», «Στοιχεία Μηχανολογικού – Ναυπηγικού Σχεδίου», «Σχέδιο Ειδικότητας», «Μηχανολογική Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Ψύξης και Κλιματισμού», τα κριτήρια αξιολόγησης κατά τη διάρκεια των τετραμήνων είναι:

α) η ορθότητα των απαντήσεων (ορθή μεταφορά κλίμακας, ορθή σχεδίαση τεμνόμενων και προβαλλομένων στοιχείων, ορθή διαστασιολόγηση κ.λπ.) (35 μονάδες),

β) η πληρότητα των απαντήσεων (σχεδίαση όλων των ζητουμένων και των στοιχείων τους, όπως απαραίτητες γραμμές, στοιχεία διαστασιολόγησης, σύμβολα κ.λπ.) (30 μονάδες),

γ) η ποιότητα σχεδίασης (ποιότητα γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές κ.λπ.) (25 μονάδες),

δ) η οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης (10 μονάδες).

4. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Η αξιολόγηση κατά τη διάρκεια της διδακτικής/μαθησιακής πορείας.

Η αξιολόγηση αποτελεί βασική παιδαγωγική λειτουργία και συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής πράξης. Σχετίζεται άμεσα με τους στόχους του Προγράμματος Σπουδών, το περιεχόμενο του γνωστικού αντικειμένου και τη μεθοδολογία προσέγγισής του. Πρόκειται για μια διαδικασία που ενσωματώνεται στο σύνολο της διδακτικής και μαθησιακής πορείας, ξεδιπλώνεται σε όλες τις φάσεις της και βοηθά να διαπιστωθεί η επίτευξη των Προσδοκώμενων Μαθησιακών Αποτελεσμάτων του μαθήματος. Σκοπός της είναι η παρώθηση του μαθητή/της μαθήτριας προς την κριτική αυτοαντίληψη, καθώς και η ανατροφοδότηση της διδασκαλίας και της μάθησης για την προαγωγή του εκπαιδευτικού έργου. Η αξιολόγηση είναι μια πολύπλοκη, πολυσύνθετη και εξαιρετικά υπεύθυνη ενέργεια του/της εκπαιδευτικού. Με μεθόδους και εργαλεία που παρέχει η θεωρία και η πρακτική της αξιολόγησης, ο/η εκπαιδευτικός παρατηρεί νηφάλια, μετρά αντικειμενικά, περιγράφει άρτια και αποτιμά την ατομική και ομαδική πρόοδο των μαθητών/μαθητριών, αλλά και τη διαδικασία της μάθησης σε όλες τις παραμέτρους της.

Η αξιολόγηση βοηθά τον/την εκπαιδευτικό να παίρνει τις σωστές αποφάσεις (α) πριν την έναρξη της διδασκαλίας (διαγνωστική/αρχική αξιολόγηση), (β) κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας (διαμορφωτική αξιολόγηση) και (γ) μετά το πέρας της διδασκαλίας (τελική αξιολόγηση).

Ο/Η εκπαιδευτικός παρακολουθεί την προσπάθεια και το έργο των μαθητών/μαθητριών σε όλη τη διαδικασία της διδασκαλίας και αξιολογεί τον βαθμό επίτευξης των

Προσδοκώμενων Μαθησιακών Αποτελεσμάτων. Δίνει το στίγμα του σημείου που βρίσκεται ο/η κάθε μαθητής/μαθήτρια σε σχέση με αυτά. Αποτιμά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από την παρατήρηση, τις ατομικές και συλλογικές εργασίες, τους φακέλους εργασίας, την αυτοαξιολόγηση και τις γραπτές δοκιμασίες. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας διαμορφώνουν και την τελική ή αθροιστική αξιολόγηση. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιδιωκόμενο, τότε απαιτείται αναπροσαρμογή και αναδιαμόρφωση στις διδακτικές ενέργειες του/της εκπαιδευτικού, με στόχο πάντοτε την αποτελεσματική διδασκαλία. Τα αποτελέσματα της διαμορφωτικής αξιολόγησης χρησιμοποιούνται από τον/την εκπαιδευτικό για να διαμορφώσει τις περαιτέρω διδακτικές ενέργειες του/της, ενώ της τελικής αξιολόγησης για να αποτυπώσει τα τελικά αποτελέσματα (βαθμολογία).

Η αξιολόγηση βοηθά να εστιάσει ο/η εκπαιδευτικός στο τι έχουν ως δυνατότητα πλέον οι μαθητές/μαθήτριες να «λένε» και να «κάνουν» επαρκώς στο τέλος του μαθήματος, που δεν μπορούσαν να πουν και να κάνουν στην αρχή του. Σε αυτή τη βάση, διαμορφώνει τη μέθοδο διδασκαλίας, ώστε να πετύχει το παραπάνω μαθησιακό αποτέλεσμα. Όπως το τέλος κάθε μαθήματος αξιολογεί τη γνώση και την εργασία των παιδιών με ερωτήσεις, αποτύπωση κρίσεων, απόψεων, ορισμών, επεξηγήσεων κ.λπ.., έτσι χρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνικές αξιολόγησης στο τεστ ή στο τελικό διαγώνισμα. Μπορεί να δώσει ένα κείμενο για συμπλήρωση κενών, αντιστοίχιση, σύντομη έκφραση γνώμης, αναζήτηση κριτηρίων και δεδομένων, ιεράρχηση εννοιών, κινήτρων ή γεγονότων. Μπορεί να δώσει προτάσεις και να ζητήσει αιτιολογημένη απάντηση για το αν είναι σωστές ή λάθος. Μπορεί επίσης να δώσει σύντομο κείμενο με ερωτήσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να το προσεγγίσουν με κριτήρια, όπως για παράδειγμα, να εντοπίσουν συγκεκριμένες έννοιες, να τις ιεραρχήσουν, να τις εξηγήσουν, να δώσουν ορισμό, παραδείγματα, να εφαρμόσουν αυτά που αναφέρονται σε διαφορετική εποχή ή συνθήκες, να διαπιστώσουν την ύπαρξη διλημμάτων, να λύσουν μια υπόθεση, να τη συνεχίσουν, να διατυπώσουν κρίσεις και προτάσεις.

Ο/Η εκπαιδευτικός δεν περιορίζει, όμως, την αξιολόγηση μόνο στα επαναληπτικά τεστ και στις τελικές εξετάσεις.

Είναι σημαντικό και αναγκαίο η διαδικασία της αξιολόγησης να γίνεται την ίδια ημέρα, με το πέρας κάθε ενότητας, ούτως ώστε να είναι σε θέση να διακρίνει τον βαθμό κατανόησης και ανταπόκρισης των μαθητών/ μαθητριών σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Αν η αξιολόγηση πραγματοποιηθεί στο επόμενο μάθημα, αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνεται είναι ο έλεγχος της μνήμης των μαθητών/μαθητριών, και όχι των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν, ούτε και των προσωπικών στάσεων που εκφράστηκαν. Στο σημείο αυτό, διευκρινίζεται ότι η φάση της «αξιολόγησης», η οποία εμφανίζεται στις διδακτικές ενότητες, που αναπτύσσονται με τη διερευνητική μέθοδο, αποτελεί καταληκτήρια φάση της προτεινόμενης διδακτικής μεθόδου. Στη φάση αυτή, οι ίδιοι/ίδιες οι μαθητές/μαθήτριες προβαίνουν σε αξιολογικές εργασίες που αφορούν τη διδακτική ενότητα που επεξεργάζονται».

Άρθρο 6

Το άρθρο 8 του π.δ. 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 8 Ενδιάμεσες Προφορικές, Πρακτικές και Γραπτές Εξετάσεις

1. Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας των μαθημάτων, η πρόοδος των μαθητών/μαθητριών ελέγχεται με προφορική ή πρακτική εξέταση, η οποία διενεργείται με την υποβολή ερωτήσεων ή την εκτέλεση έργου στην ύλη του μαθήματος της ημέρας. Οι προφορικά ή πρακτικά εξεταζόμενοι/ες μαθητές/μαθήτριες βαθμολογούνται για κάθε τέτοια εξέταση και η επίδοση συνεκτιμάται στον βαθμό τετραμήνου. Ειδικότερες προδιαγραφές για τις ενδιάμεσες προφορικές ή πρακτικές εξετάσεις μπορούν να δίδονται κατά μάθημα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

2. Για τον έλεγχο της κατά μάθημα επίδοσης και επιμέλειας των μαθητών/μαθητριών κατά τη διάρκεια των τετραμήνων, εκτός της ενδιάμεσης προφορικής και πρακτικής εξέτασης, διενεργούνται και ενδιάμεσες γραπτές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αξιοποιούνται για την πληρέστερη και αντικειμενικότερη αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή/της μαθήτριας και για τη διαρκή ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι ενδιάμεσες γραπτές εξετάσεις περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες:

α) Γραπτές δοκιμασίες σύντομης διάρκειας, που αποτελούν εναλλακτικό τρόπο εξέτασης των μαθητών/μαθητριών στο μάθημα της ημέρας και πραγματοποιούνται χωρίς προειδοποίηση αυτών στην ύλη του μαθήματος της ημέρας. Τα θέματα που δίνονται στους μαθητές/μαθήτριες θα πρέπει να είναι κατάλληλης έκτασης, μορφής και περιεχομένου, ώστε να μπορούν να απαντηθούν στον προβλεπόμενο χρόνο. Τα θέματα των γραπτών δοκιμασιών σύντομης διάρκειας μπορεί να βασίζονται στα σχετικά παραδείγματα που έχουν διδαχτεί και τις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Ο αριθμός των γραπτών δοκιμασιών σύντομης διάρκειας εντός κάθε τετραμήνου εναπόκειται στην κρίση του/της εκπαιδευτικού. β) Ειδικά για τα μαθήματα στα οποία προβλέπεται γραπτή εξέταση στις τελικές εξετάσεις, κατά τη διάρκεια του Α΄ τετραμήνου πραγματοποιείται υποχρεωτικά μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία, η οποία καλύπτει περιορισμένης έκτασης ενότητα και διεξάγεται ύστερα από βραχείας διάρκειας προειδοποίηση των μαθητών/ μαθητριών. Για τα μαθήματα που χαρακτηρίζονται ως σχεδιαστικά ή εργαστηριακά και για το εργαστηριακό μέρος των μικτών μαθημάτων δεν προβλέπεται υποχρεωτική γραπτή δοκιμασία τετραμήνου.

3. Για τα μαθήματα στα οποία δεν προβλέπεται γραπτή εξέταση στις τελικές εξετάσεις, κατά τη διάρκεια του Α΄ τετραμήνου δύναται να πραγματοποιείται η μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία, κατά την κρίση του διδάσκοντος. Δεν πρέπει να διεξάγονται περισσότερες από μια (1) ωριαίες γραπτές δοκιμασίες κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και οπωσδήποτε όχι περισσότερες από τρεις (3) κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος για το ίδιο τμήμα. Ειδικά για το μάθημα των Νέων Ελληνικών, για τα μαθήματα Επιλογής της Α΄ τάξης «Αρχές Γραμμικού και Αρχιτεκτονικού Σχεδίου» και «Βασικές Αρχές Σύνθεσης», καθώς και για τα σχεδιαστικά μαθήματα των τομέων και των ειδικοτήτων, η διάρκεια της γραπτής δοκιμασίας ορίζεται ως δίωρη.

4. Ως προς τη μορφή, οι εν λόγω γραπτές δοκιμασίες μπορεί να συνδυάζουν ταυτόχρονα διαφορετικού τύπου ερωτήσεις (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, κλειστές ή αντικειμενικού τύπου, πολλαπλών επιλογών κ.λπ.) και διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας, με τις οποίες ελέγχεται κατά κύριο λόγο η αφομοίωση της διδαχθείσας ύλης και γενικότερα η πρόοδος των μαθητών/μαθητριών.

5. Σε περίπτωση που υφίσταται αντικειμενικό πρόβλημα, οι εν λόγω υποχρεωτικές γραπτές δοκιμασίες που αφορούν μαθήματα στα οποία προβλέπεται γραπτή εξέταση στις τελικές εξετάσεις, δύνανται να πραγματοποιηθούν στο Β΄ τετράμηνο.»

Άρθρο 7

Το άρθρο 11 του π.δ 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 11 Κριτήρια Αξιολόγησης της επίδοσης των μαθητών/τριών - Διαδικασίες

1. Για την αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή/της μαθήτριας κατά τετράμηνο ο/η εκπαιδευτικός συνεκτιμά:

α. τη συμμετοχή στη διδακτική - μαθησιακή διαδικασία,

β. την επιμέλεια και το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μάθημα,

γ. τις εργασίες που εκπονούνται στο σπίτι ή στο σχολείο,

δ. την επίδοση στις ενδιάμεσες γραπτές, πρακτικές και προφορικές δοκιμασίες,

ε. τις δημιουργικές εργασίες των μαθητών/μαθητριών, εφόσον έχουν ανατεθεί,

στ. τον φάκελο εκπαιδευτικών επιδόσεων και δραστηριοτήτων κάθε μαθητή/ μαθήτριας, όπου αυτός τηρείται.

Στην περίπτωση που λείπουν στοιχεία από τα παραπάνω αναφερθέντα, ο βαθμός του τετραμήνου διαμορφώνεται από τη συνεκτίμηση των υπαρχόντων στοιχείων.

Μαθητής/μαθήτρια που δεν παραδίδει (υποχρεωτική) ατομική εργασία που του/της έχει ανατεθεί βαθμολογείται στην εργασία αυτή με τον κατώτερο βαθμό «κακώς» μηδέν (0).

2. Τα θέματα για τα μαθήματα στα οποία προβλέπεται γραπτή εξέταση στις τελικές εξετάσεις, εξάγονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις. Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που έχουν διδαχθεί και σύμφωνες με τις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι μαθητές/ μαθήτριες απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.

3. Για κάθε θέμα καθορίζεται συγκεκριμένη βαθμολογία.

Κάθε θέμα δύναται να έχει περισσότερα του ενός ερωτήματα. Κάθε ερώτημα δύναται να αναλύεται σε περισσότερα υποερωτήματα. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε ερωτήματα και υποερωτήματα η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται στις επιμέρους ερωτήσεις. Κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται ο βαθμός για κάθε μία από αυτές.

4. Για την αξιολόγηση των εργαστηριακών μαθημάτων και του εργαστηριακού μέρους των μικτών μαθημάτων λαμβάνονται ιδιαιτέρως υπόψη τα εξής:

α) Ο βαθμός εφαρμογής στην πράξη των θεωρητικών γνώσεων του μαθήματος με τη χρήση μεθόδων της σύγχρονης τεχνολογίας.

β) Ο βαθμός στον οποίο ο μαθητής/η μαθήτρια έχει εφαρμόσει κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας κατά την εκτέλεση της εργασίας του/της.

γ) Ο βαθμός στον οποίο χρησιμοποίησε κατάλληλα εργαλεία, όργανα, μηχανήματα και υλικά.

δ) Η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος της εργασίας κάθε μαθητή/ μαθήτριας.

ε) Η αξιολόγηση της άσκησης στο εργαστήριο γίνεται συμπληρωματικά με τη μέθοδο της συστηματικής και αντικειμενικής παρατήρησης του μαθητή/της μαθήτριας από τους διδάσκοντες/τις διδάσκουσες και της καταγραφής και διατήρησης των αποτελεσμάτων της παρατήρησης σε πίνακα/φόρμα εργαστηριακής προόδου.

5. Δεν κατατίθεται βαθμολογία για μάθημα ή κλάδο μαθήματος, εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες/ διδάσκουσες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/ μαθητριών.

6. Δεν κατατίθεται βαθμολογία για τα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Φυσικής Αγωγής για όσους μαθητές και μαθήτριες έχουν νομίμως απαλλαγεί από την παρακολούθησή τους οπότε και δεν υπολογίζονται στην εξαγωγή του Γ.Μ.Ο.

7. Με τη λήξη του Α΄ και του Β΄ τετραμήνου, κάθε εκπαιδευτικός καταθέτει στον Διευθυντή/στη Διευθύντρια του Σχολείου ή στους εκπαιδευτικούς που έχει ορίσει ο σύλλογος διδασκόντων, ονομαστική κατάσταση για κάθε τάξη ή τμήμα χωριστά με τους βαθμούς επίδοσης των μαθητών/μαθητριών. Εάν από την ονομαστική κατάσταση της προφορικής βαθμολογίας λείπει βαθμός μαθητή/ μαθήτριας, ο διδάσκων/η διδάσκουσα δικαιολογεί την έλλειψη του βαθμού με ενυπόγραφη σημείωση πάνω στην κατάσταση.

8. Με ευθύνη του Διευθυντή/της Διευθύντριας του σχολείου και των υπευθύνων που έχει ορίσει ο σύλλογος διδασκόντων, η προφορική βαθμολογία των μαθητών/ μαθητριών καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα μετά από έλεγχο και αντιπαραβολή στο Ατομικό Δελτίο (Α.Δ.) των μαθητών /μαθητριών, όπως προβλέπεται από τις εκάστοτε διατάξεις. Για το Β΄ τετράμηνο η καταχώριση γίνεται πριν από την έναρξη των τελικών γραπτών εξετάσεων. Μετά την καταχώριση δεν επιτρέπεται καμία μεταβολή. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος, αυτό διορθώνεται από τον Διευθυντή πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων».

Άρθρο 8

Το άρθρο 13 του π.δ. 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 13 Διεξαγωγή Τελικών Εξετάσεων στην εξεταστική περίοδο Μαΐου - Ιουνίου Φύλαξη γραπτών δοκιμίων

1. Οι προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β' Τετραμήνου και διενεργούνται με την ευθύνη του συλλόγου διδασκόντων/διδασκουσών και του Διευθυντή/ της Διευθύντριας. Στις εξετάσεις αυτές αξιολογούνται συνολικά οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές/μαθήτριες κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Οι γραπτές τελικές εξετάσεις είναι δίωρης διάρκειας και ξεκινούν με τη χορήγηση των θεμάτων στους εξεταζόμενους/στις εξεταζόμενες.

Ειδικά για τα μαθήματα:
• «Νέα Ελληνικά»
• «Αρχές Γραμμικού και Αρχιτεκτονικού Σχεδίου» και «Βασικές Αρχές Σύνθεσης», Α΄ τάξης Επιλογής
• τα χαρακτηρισμένα ως σχεδιαστικά και το σχεδιαστικό μέρος των μικτών μαθημάτων,
η διάρκεια της γραπτής εξέτασης ορίζεται σε τρεις (3) ώρες. Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις είναι ταυτόσημες.

2. Ως εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα του ΕΠΑ.Λ. ορίζονται τα 2/3 της διδαχθείσας ύλης με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν είναι λιγότερα από το μισό της διδακτέας ύλης.

3. Τα θέματα ορίζονται από τους διδάσκοντες/τις διδάσκουσες του αντίστοιχου μαθήματος κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατόν να δοθούν χωριστά θέματα εάν συντρέχει αποχρών λόγος, ο οποίος αναγράφεται σε σημείωση στο έγγραφο που περιέχει τα θέματα και παράλληλα συντάσσεται και σχετική πράξη στο βιβλίο Πράξεων του Διευθυντή/της Διευθύντριας του σχολείου.

4. Σε τάξεις ή τμήματα όπου το μάθημα διδάσκεται από έναν/μία μόνο εκπαιδευτικό ορίζεται από τον Διευθυντή/τη Διευθύντρια του σχολείου ένας/μία επιπλέον εκπαιδευτικός της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας ή που έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα ως συνεισηγητής - συνεξεταστής /συνεισηγήτρια - συνεξετάστρια του μαθήματος.

5. Εάν δεν είναι εφικτό να οριστούν θέματα από τον διδάσκοντα/ την διδάσκουσα του αντίστοιχου μαθήματος κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, τα θέματα ορίζονται από άλλον/άλλη εκπαιδευτικό της ίδιας ειδικότητας ή αν δεν υπάρχει, από εκπαιδευτικό που έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα ή από εκπαιδευτικό συναφούς ειδικότητας ο οποίος/οποία ορίζεται από τον Διευθυντή/Διευθύντρια του σχολείου. Εάν δεν υπηρετεί στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικός που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες, τότε ορίζεται για τον σκοπό αυτό από τον/την αρμόδιο/αρμόδια Διευθυντή/Διευθύντρια Δ.Ε. άλλος/άλλη εκπαιδευτικός.

6. Τα θέματα διανέμονται φωτοτυπημένα στους μαθητές και μαθήτριες ή υπαγορεύονται ή γράφονται στον πίνακα σε ειδικές περιπτώσεις, κατά την κρίση του Διευθυντή/της Διευθύντριας του σχολείου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Τα φωτοτυπημένα θέματα επισυνάπτονται στα γραπτά και αναγράφονται σε αυτά μόνο τα ατομικά στοιχεία των μαθητών/μαθητριών.

7. Οι απαντήσεις των θεμάτων γράφονται από τους μαθητές και μαθήτριες σε φύλλο χαρτιού (κόλλα αναφοράς ή κόλλα σχεδίου) που φέρει τη σφραγίδα του Σχολείου, την υπογραφή του Διευθυντή/της Διευθύντριας και ειδική σφραγίδα για την αναγραφή των στοιχείων του μαθητή/μαθήτριας και της βαθμολογίας του γραπτού δοκιμίου.

8. Οι εξετάσεις διενεργούνται ενώπιον δύο (2) επιτηρητών/επιτηρητριών ή όπου αυτό δεν είναι δυνατό ενώπιον ενός (01) επιτηρητή/ επιτηρήτριας σε κάθε αίθουσα, οι οποίοι μετά τη λήξη της εξέτασης παραλαμβάνουν τα γραπτά δοκίμια των μαθητών/μαθητριών, τα υπογράφουν και τα παραδίδουν με υπογραφή μέσα σε φάκελο στον αρμόδιο διδάσκοντα εκπαιδευτικό για τη βαθμολόγησή τους.

9. Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη γραπτών δοκιμίων τα γραπτά δοκίμια των μαθητών/μαθητριών αρχειοθετούνται και φυλάσσονται στο σχολείο ως τις 15 Μαΐου του επόμενου σχολικού έτους, οπότε καταστρέφονται με Πράξη του Διευθυντή/της Διευθύντριας».

Άρθρο 9

Το άρθρο 14 του π.δ. 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

« Άρθρο 14 Τρόπος εξέτασης των διαφόρων μαθημάτων

1. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Α. 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

H εξέταση του μαθήματος Νέα Ελληνικά, όπου αυτό διδάσκεται, θα πραγματοποιηθεί με τον εξής τρόπο: Για την εξέταση στα Νέα Ελληνικά, η οποία διαρκεί τρεις (3) ώρες, δίνονται στους μαθητές/τριες δύο (2) κείμενα τα οποία ανταποκρίνονται στην αντιληπτική ικανότητά τους, σχετίζονται με θεματικό κύκλο οικείο από τη σχολική διδασκαλία και είναι δυνατόν να συνοδεύονται από εικόνες και άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Το ένα κείμενο αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας, ενώ το άλλο, ποιητικό ή πεζό, στο γνωστικό αντικείμενο της Λογοτεχνίας. Τα δύο κείμενα συνοδεύονται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια.

Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να απαντήσουν σε τρεις (3) δραστηριότητες που συνοδεύουν κάθε κείμενο, από τις οποίες:

α) δύο (2) αφορούν την κατανόηση και την προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου και βαθμολογούνται η καθεμιά με 15 μονάδες

β) μία (1) αφορά την παραγωγή γραπτού λόγου και βαθμολογείται με 20 μονάδες.

Συνολικά, οι δραστηριότητες κατανόησης και προσέγγισης της γλώσσας των δύο κειμένων βαθμολογούνται με 60 (4Χ15) μονάδες και οι δραστηριότητες παραγωγής λόγου με 40 (2Χ20) μονάδες.

Ειδικότερα:

Στο γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας ζητούνται:

α) μια δραστηριότητα που αφορά την ανάγνωση - κατανόηση του κειμένου σε συνδυασμό με το επικοινωνιακό πλαίσιό του, με την οποία ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών/μαθητριών να εντοπίζουν, να παρουσιάζουν και να κρίνουν τις πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο, τις βασικές ιδέες και τα επιχειρήματα του συγγραφέα, το πρόβλημα που θέτει, τις θέσεις που υποστηρίζει και να συσχετίζουν το βασικό μήνυμα του κειμένου με τις περιστάσεις επικοινωνίας και τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε είτε να αποδίδουν περιληπτικά το κείμενο λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο κ.λπ.

β) μια δραστηριότητα που αφορά την προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου, με την οποία ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών/μαθητριών σε ένα από τα ακόλουθα: είτε να αναγνωρίζουν τη βασική δομή του κειμένου ή τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης μιας παραγράφου, είτε να εντοπίζουν τις διαρθρωτικές λέξεις/ φράσεις που βοηθούν στη συνοχή του κειμένου, είτε να αποδίδουν με πλαγιότιτλους ή με τη μορφή διαγράμματος τη νοηματική αλληλουχία του κειμένου (συνεκτικότητα), είτε να μετασχηματίζουν λέξεις ή φράσεις ή μέρη ή και ολόκληρο το κείμενο, αλλάζοντας την ορθογραφία, τη σύνταξη, το λεξιλόγιο (συνώνυμα, αντώνυμα), τα σημεία στίξης, σύμφωνα με συγκεκριμένες περιστάσεις επικοινωνίας και να σχολιάζουν το επικοινωνιακό αποτέλεσμα είτε να ερμηνεύουν λέξεις-φράσεις του κειμένου με βάση τα κειμενικά συμφραζόμενα και το επικοινωνιακό πλαίσιο κ.λπ.

γ) μία δραστηριότητα παραγωγής λόγου, με την οποία ζητείται από τους μαθητές/τριες να συντάξουν δικό τους κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο, στο οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν σημεία του κειμένου ή αναπτύσσουν τεκμηριωμένα προσωπικές απόψεις, παίρνοντας αφορμή από το αρχικό κείμενο. Η έκταση της ανάπτυξης αυτής καθορίζεται κατά προσέγγιση, χωρίς να υπερβαίνει τις 250-300 λέξεις.

Στο γνωστικό αντικείμενο της Λογοτεχνίας ζητούνται:

α) μια δραστηριότητα που αφορά την ανάγνωση - κατανόηση του κειμένου, με την οποία ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών/μαθητριών σε ένα από τα ακόλουθα: είτε να εντοπίζουν στο κείμενο πληροφορίες όπως πρόσωπα, χώρος, χρόνος, κοινωνικό πλαίσιο δράσης των προσώπων, τα γεγονότα/αίτια που κατευθύνουν τη δράση των αφηγηματικών ηρώων, τα βασικά θέματα, ιδέες, που απασχολούν τον/την λογοτέχνη και τη στάση που υιοθετεί απέναντι σε αυτά/αυτές, τεκμηριώνοντας την άποψή τους με στοιχεία του κειμένου είτε να αναλύουν κάποιον από τους χαρακτήρες με βάση τα δεδομένα του κειμένου είτε να επισημαίνουν τα σύμβολα, τις φωνές, τις σιωπές σε ένα ποιητικό ή θεατρικό κείμενο κ.λπ.

β) μια δραστηριότητα που αφορά την προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου, με την οποία ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών/μαθητριών σε ένα από τα ακόλουθα: είτε να διακρίνουν «τι» λέει το κείμενο από το «πώς» το λέει το κείμενο και να αναγνωρίζουν τα βασικά σημεία οργάνωσης της αφηγηματικής πλοκής ή της ποιητικής γραφής είτε να εντοπίζουν μέσα στο κείμενο συγκεκριμένους δείκτες (αφηγηματικούς τρόπους, αφηγηματικές τεχνικές, τα ρηματικά πρόσωπα κ.ά.) είτε να εντοπίζουν εκφραστικά μέσα – τρόπους (μεταφορές, παρομοιώσεις, επαναλήψεις, αντιθέσεις, εικόνες κ.λπ.) και να ερμηνεύουν τη λειτουργία τους στο κείμενο,

γ) μια δραστηριότητα ερμηνείας και παραγωγής λόγου.

Προτείνεται ένα θέμα αναγνωστικής ανταπόκρισης και ένα θέμα δημιουργικής γραφής και κάθε μαθητής/μαθήτρια επιλέγει ένα από τα δύο. Στην πρώτη περίπτωση (θέμα αναγνωστικής ανταπόκρισης), ζητείται από τους μαθητές/τριες να αξιολογήσουν ιδέες, αξίες, στάσεις, συμπεριφορές που αναδεικνύονται στο κείμενο, να τις συγκρίνουν με αυτές του σήμερα ή να τις συσχετίσουν με προσωπικές εμπειρίες, βιώματα, συναισθήματα κ.λπ. Στη δεύτερη περίπτωση (θέμα δημιουργικής γραφής), ζητείται είτε μετασχηματισμός του αρχικού κειμένου (είτε να αναδιηγηθούν τμήμα της ιστορίας από την οπτική γωνία συγκεκριμένου ήρωα με μορφή ημερολογίου, επιστολής κ.τ.λ., είτε να τροποποιήσουν αρχικό κείμενο με την αλλαγή οπτικής γωνίας στην αφήγηση ή του τέλους στην ιστορία, με τη δημιουργία διαλόγων, την εισαγωγή στοιχείων περιγραφής ή οπτικών, ακουστικών και άλλων εικόνων, με την απόδοση ενός παραδοσιακού ποιήματος σ’ ελεύθερο στίχο κ.ά.) είτε σύνταξη νέου κειμένου στο οποίο οι μαθητές και μαθήτριες εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά του κειμενικού είδους το οποίο καλούνται να γράψουν. Η έκταση του μαθητικού κειμένου μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 150 λέξεις.

2. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ.

Για την εξέταση στο μάθημα «Νέα Ελληνική Γλώσσα» της Γ΄ Τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο ένα κείμενο περιορισμένης έκτασης από τον έντυπο ή/και τον ηλεκτρονικό λόγο (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο), που αναφέρεται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονικά ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής και έχει νοηματική πληρότητα. Το κείμενο σχετίζεται με θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι μαθητές εξετάζονται στα παρακάτω τέσσερα (4) θέματα υπό τα στοιχεία α, β, γ, δ. Συγκεκριμένα καλούνται:

α) να δώσουν σύντομη περίληψη του δοθέντος κειμένου, η έκταση της οποίας καθορίζεται ανάλογα με την έκταση και το νόημα του κειμένου·

β) να απαντήσουν σε δύο (2) ερωτήσεις που έχουν σχέση με:

i. Την κατανόηση του κειμένου (θέσεις, προβληματισμοί, επιδιώξεις, επιχειρήματα και οπτική γωνία του συντάκτη, εντοπισμός της κεντρικής ιδέας του κειμένου, προσδιορισμός του αποδέκτη του κειμένου κ.λπ.).

ii. Την οργάνωση του λόγου (δομή του κειμένου, πλαγιότιτλοι παραγράφων, λέξεις συνοχής, τρόποι ανάπτυξης παραγράφων κ.λπ.).

γ) Να απαντήσουν σε δύο (2) ερωτήσεις που αφορούν:

i. σε σημασιολογικά στοιχεία (σημασίες λέξεων, συνώνυμα, αντικατάσταση λέξεων ή φράσεων με σημασιολογικά ισοδύναμες, αντώνυμα, σχηματισμός προτάσεων ή περιόδων λόγου με συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις, κ.λπ.).

ii. στην επισήμανση της λειτουργίας μορφοσυντακτικών δομών και υφολογικών στοιχείων του κειμένου που σχετίζονται με τους επικοινωνιακούς στόχους του συγγραφέα (ενεργητική ή παθητική σύνταξη, χρήση στίξης, γλωσσικές ποικιλίες, αναφορική και ποιητική λειτουργία της γλώσσας -δηλωτική και συνυποδηλωτική χρήση, στοιχεία προφορικού λόγου, χρήση ειδικού λεξιλογίου, χαρακτηριστικά κειμενικού είδους κ.λπ.).

δ) Να συνθέσουν δικό τους κείμενο (ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο και το οποίο σχετίζεται θεματικά με το κείμενο που τους δόθηκε), στο πλαίσιο του οποίου απαντούν με πειστική επιχειρηματολογία στα ζητούμενα, διατυπώνουν κρίσεις και σχόλια ή αναπτύσσουν τεκμηριωμένα προσωπικές απόψεις. Η έκταση του κειμένου κυμαίνεται από 350 έως 450 λέξεις.

Το πρώτο (α) θέμα βαθμολογείται με είκοσι (20) μονάδες, το δεύτερο (β) και το τρίτο (γ) με δεκαπέντε πέντε (15) μονάδες το καθένα και το τέταρτο (δ) με πενήντα (50). Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις του «β» και του «γ» θέματος, οι οποίες μπορεί να αναλύονται σε υποερωτήματα, διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους και οι βαθμολογικές μονάδες καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.

3. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ.

Για την εξέταση στο μάθημα «Νέα Ελληνική Γλώσσα» στη Γ΄ τάξη Ημερησίου Επαγγελματικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο απόσπασμα κειμένου (δοκιμιακού, λογοτεχνικού, άρθρου κτλ.) μιας έως δύο σελίδων από βιβλίο, εφημερίδα ή περιοδικό (ή κατασκευασμένο για το σκοπό της αξιολόγησης) που αναφέρεται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονικά ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής και έχει νοηματική πληρότητα. Tο κείμενο αυτό ανταποκρίνεται στην αντιληπτική ικανότητα των μαθητών και σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με θεματικούς κύκλους οικείους στους μαθητές από τη σχολική διδασκαλία. Οι μαθητές εξετάζονται σε τρία θέματα, στα οποία καλούνται:

α) Να δώσουν μια σύντομη περίληψη του κειμένου αυτού, της οποίας η έκταση καθορίζεται ανάλογα με την έκταση και το νόημα του κειμένου.

β) Να απαντήσουν σε ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχονται:

i) Η κατανόηση του κειμένου (ιδεολογικά σημεία του κειμένου, επιχειρήματα συγγραφέα, προβλήματα που θέτει, κτλ.).

ii) Η οργάνωση του λόγου (διάρθρωση, δομή διαίρεση και τιτλοφόρηση ενοτήτων, συνοχή, ενότητα, συλλογιστική, κτλ.).

iii) Τα σημασιολογικά στοιχεία (σημασία λέξεων, συνώνυμα - αντώνυμα, κατασκευή φράσεων ή παραγράφων με ορισμένες λέξεις, αντικατάσταση λέξεων ή φράσεων κτλ.).

iν) Η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τη λειτουργία των μορφοσυντακτικών δομών, καθώς και να χειρίζονται αυτές τις δομές, ανάλογα με τους επικοινωνιακούς στόχους του κειμένου.

γ) Να συντάξουν ένα κείμενο ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο με το οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν κάποια σημεία του κειμένου ή αναπτύσσουν προσωπικές απόψεις, παίρνοντας αφορμή από το κείμενο. Η έκταση της ανάπτυξης αυτής καθορίζεται κατά προσέγγιση, χωρίς να υπερβαίνει τις 600 λέξεις.

Το πρώτο θέμα βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες, το δεύτερο θέμα βαθμολογείται με τριάντα πέντε (35) μονάδες, οι οποίες κατανέμονται σε επιμέρους ερωτήσεις, ενώ το τρίτο θέμα βαθμολογείται με σαράντα (40) μονάδες. Κατά τη βαθμολόγηση όλων των θεμάτων λαμβάνεται υπόψη η ορθογραφία, η δομή του κειμένου, ο λεξιλογικός πλούτος, η ακρίβεια και η ορθότητα της διατύπωσης, καθώς και το περιεχόμενο.

4. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ.

Για την εξέταση στο μάθημα «Νέα Ελληνική Λογοτεχνία» της Γ΄ Τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο περιορισμένης εκτάσεως πεζό ή ποιητικό κείμενο που περιλαμβάνεται στη διδαχθείσα ύλη και ορίζεται από τον διδάσκοντα, καθώς και αδίδακτο περιορισμένης εκτάσεως πεζό ή ποιητικό κείμενο (ίσης κατά προσέγγιση δυσκολίας με το διδαγμένο), που επιλέγεται από τον διδάσκοντα, με τις αναγκαίες διευκρινίσεις. Το αδίδακτο κείμενο εντάσσεται γραμματολογικά σε μία από τις ενότητες του οικείου διδακτικού εγχειριδίου (Νέα Αθηναϊκή Σχολή: Η πεζογραφία, Νεότερη Λογοτεχνία: Πρώτη 10ετία του Μεσοπολέμου, Νεότερη Ποίηση, Πεζογραφία: H πεζογραφία του Μεσοπολέμου).

Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε τέσσερα (4) θέματα, που μπορεί να αναλύονται σε δύο (2) ερωτήσεις το καθένα. Δύο (2) θέματα αναφέρονται στο αδίδακτο κείμενο και δύο (2) αναφέρονται στο διδαγμένο κείμενο.

Τα θέματα αφορούν ως προς το αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο:

α) Τον εντοπισμό και τον σχολιασμό του κεντρικού θέματος ή/και των δευτερευόντων θεμάτων του κειμένου, την αξιολόγηση στάσεων και αντιλήψεων που εντοπίζονται σε αυτό, τον χαρακτηρισμό των προσώπων που αναφέρονται και την παρουσίαση της ιδεολογικής τους στάσης, λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο και τον χρόνο της δράσης τους κ.λ.π.

β) Τον εντοπισμό των εκφραστικών μέσων και τρόπων που αξιοποιούνται στο κείμενο (π.χ. μεταφορές, παρομοιώσεις, επαναλήψεις, εικόνες, στοιχεία της γλώσσας, όπως λόγιες, λαϊκές ιδιωματικές ή αντιλυρικές λέξεις κ.λπ.) και τον σχολιασμό του ρόλου αυτών των εκφραστικών μέσων και τρόπων στη δημιουργία του ιδιαίτερου ύφους, στο αισθητικό αποτέλεσμα και στη μετάδοση του μηνύματος του κειμένου.

Τα θέματα αφορούν ως προς το διδαγμένο λογοτεχνικό κείμενο:

α) την αναγνώριση χαρακτηριστικών στοιχείων που σχετίζονται με το λογοτεχνικό είδος, τον συγγραφέα και το λογοτεχνικό ρεύμα στο οποίο εντάσσεται το κείμενο (χωρίς οι ερωτήσεις να προϋποθέτουν απομνημόνευση και να απαιτούν ανάκληση μνήμης),

β) την κατανόηση του περιεχομένου, τον ερμηνευτικό ή αισθητικό σχολιασμό φράσεων, στίχων ή παραγράφων, τον χαρακτηρισμό προσώπων, τον εντοπισμό και την αξιολόγηση στάσεων και αντιλήψεων.

Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25% σε κάθε θέμα.

Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις των θεμάτων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό της δυσκολίας τους και οι βαθμολογικές μονάδες κάθε ερώτησης καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.

5. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ.

Για την εξέταση στο μάθημα «Νέα Ελληνική Λογοτεχνία» της Γ΄ Τάξης Ημερησίου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο περιορισμένης εκτάσεως πεζό ή ποιητικό κείμενο που περιλαμβάνεται στη διδαχθείσα ύλη και ορίζεται από τον διδάσκοντα, καθώς και αδίδακτο περιορισμένης εκτάσεως πεζό ή ποιητικό κείμενο (ίσης κατά προσέγγιση δυσκολίας με το διδαγμένο), που επιλέγεται από τον διδάσκοντα, με τις αναγκαίες διευκρινίσεις. Το αδίδακτο κείμενο εντάσσεται γραμματολογικά στη Μεταπολεμική και σύγχρονη Λογοτεχνία. Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε τέσσερα (4) θέματα, που μπορεί να αναλύονται σε δύο (2) ερωτήσεις το καθένα.

Δύο (2) θέματα αναφέρονται στο αδίδακτο κείμενο και δύο (2) στο διδαγμένο κείμενο.

Ως προς το αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο τα θέματα αφορούν:

α) τον εντοπισμό και τον σχολιασμό του κεντρικού θέματος ή /και των δευτερευόντων θεμάτων του κειμένου, την αξιολόγηση στάσεων και αντιλήψεων που εντοπίζονται σε αυτό, τον χαρακτηρισμό των προσώπων που αναφέρονται και την παρουσίαση της ιδεολογικής τους στάσης, λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο και τον χρόνο της δράσης τους κ.λπ.

β) τον εντοπισμό των εκφραστικών μέσων και τρόπων που αξιοποιούνται στο κείμενο (π.χ. μεταφορές, παρομοιώσεις, επαναλήψεις, εικόνες, στοιχεία της γλώσσας, όπως λόγιες, λαϊκές, ιδιωματικές ή αντιλυρικές λέξεις κ.λπ.) και τον σχολιασμό του ρόλου αυτών των εκφραστικών μέσων και τρόπων στη δημιουργία του ιδιαίτερου ύφους, στο αισθητικό αποτέλεσμα και στη μετάδοση του μηνύματος του κειμένου.

Ως προς το διδαγμένο λογοτεχνικό κείμενο τα θέματα αφορούν:

α) την αναγνώριση χαρακτηριστικών στοιχείων που σχετίζονται με το λογοτεχνικό είδος, τον συγγραφέα και το λογοτεχνικό ρεύμα στο οποίο εντάσσεται το κείμενο (χωρίς οι ερωτήσεις να προϋποθέτουν απομνημόνευση και να απαιτούν ανάκληση μνήμης),

β) την κατανόηση του περιεχομένου, τον ερμηνευτικό ή αισθητικό σχολιασμό φράσεων, στίχων ή παραγράφων, τον χαρακτηρισμό προσώπων, τον εντοπισμό και την αξιολόγηση στάσεων και αντιλήψεων.

Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25% σε κάθε θέμα.

Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις των θεμάτων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό της δυσκολίας τους και οι βαθμολογικές μονάδες κάθε ερώτησης καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.

Β. ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι μαθητές αξιολογούνται στο μάθημα «Ιστορία» με συνδυασμό θεμάτων/ερωτήσεων, που ταξινομούνται σε δύο (2) ομάδες:

α) Στην ομάδα Α΄ περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα που αναλύονται σε επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται οι ιστορικές γνώσεις των μαθητών (χρονολογίες, ιστορικές έννοιες, ιστορικά φαινόμενα ή γεγονότα, δράση προσώπων κ.λπ.):

1. Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει: α) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου (1.α), που βαθμολογούνται με δέκα (10) μονάδες· β) εξήγηση δύο (2) ή τριών (3) ιστορικών όρων/εννοιών (1.β), που βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες.

2. Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις σύντομης απάντησης (2.α) και (2.β) και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

β) Στην ομάδα Β΄ περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα, που το καθένα μπορεί να αναλύεται σε δύο επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται η ικανότητα των μαθητών στη σύνθεση των ιστορικών γνώσεων και η κριτική προσέγγισή τους (ανάλυση ή σύνθεση αιτίων ή συνθηκών, αποτίμηση της δράσης προσώπων, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, σύγκριση απόψεων, προέκταση ιστορικών πληροφοριών κ.λπ.). Προς αποφυγήν επικαλύψεων, τα θέματα αυτής της ομάδας επιλέγονται από την εξεταστέα ύλη με τρόπο ώστε να είναι διαφορετικά ως προς το γνωστικό τους περιεχόμενο από τις ερωτήσεις (2.α) και (2.β) της ομάδας Α΄ και βαθμολογούνται αθροιστικά με πενήντα (50) μονάδες. Στην περίπτωση αυτής της ομάδας χρησιμοποιούνται και ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνεται στους μαθητές φωτοτυπημένο. Το υλικό αυτό προέρχεται από ιστορικές μαρτυρίες, αρχαιολογικές μελέτες, έργα τέχνης, φωτογραφίες, στατιστικούς πίνακες, χάρτες, διαγράμματα και από όλα εκείνα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως ιστορικά τεκμήρια ή ως μέσα άντλησης πληροφοριών για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων.

Η βαθμολογία κάθε ερώτησης των παραπάνω θεμάτων και των δύο (2) ομάδων διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της. Οι βαθμολογικές μονάδες καθεμιάς καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.

Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία)

Για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) της Α΄ τάξης Ημερήσιου και της Β΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. η εξέταση περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερωτήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει τρεις (3) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Ειδικότερα, περιλαμβάνει: μία ερώτηση με πέντε (5) υποερωτήματα Σωστού - Λάθους (5Χ3=15 Μονάδες) και δύο ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που καθεμία βαθμολογείται με πέντε (5) Μονάδες (5Χ2=10 Μονάδες).

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

β) Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα με ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει δύο ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

Δ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΆΛΓΕΒΡΑ ΚΑΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

1. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στο μάθημα «Άλγεβρα» της Α΄ και Β΄ τάξης Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ., της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., καθώς και στο μάθημα «Γεωμετρία» όλων των τάξεων των ΕΠΑ.Λ., γίνονται ως εξής:

Ι. Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, με τα οποία ελέγχεται η γνώση εννοιών και ορολογίας, η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων, η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγορίθμων, η ικανότητα του μαθητή να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.

ΙΙ. Τα τέσσερα θέματα που δίνονται στους μαθητές διαρθρώνονται ως εξής:

(α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιέχει πέντε (5) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου (πολλαπλής επιλογής, Σωστού - Λάθους, αντιστοίχισης) με τις οποίες ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση των βασικών εννοιών και των σπουδαιότερων συμπερασμάτων της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης. Στο δεύτερο μέρος ζητείται η απόδειξη μίας απλής πρότασης (ιδιότητας, λήμματος, θεωρήματος ή πορίσματος), που είναι αποδεδειγμένη στο σχολικό εγχειρίδιο.

(β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που είναι εφαρμογή ορισμών, αλγορίθμων ή προτάσεων (ιδιοτήτων, θεωρημάτων, πορισμάτων).

(γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που απαιτεί από τον μαθητή ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών και αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών.

(δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση του απαιτεί από τον μαθητή ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη στρατηγικών επίλυσής του.

Το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο θέμα μπορούν να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα που διευκολύνουν τον μαθητή στη λύση.

ΙΙΙ. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά εικοσιπέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα (4) θέματα. Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα το πρώτο μέρος βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες, ενώ το δεύτερο μέρος βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες. Στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.

2. Η εξέταση στο μάθημα «Άλγεβρα» στη Γ΄ τάξη Ημερησίου και στη Δ΄ τάξη Eσπερινού ΕΠΑ.Λ. γίνεται ως εξής: Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, τα οποία μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα, με τα οποία ελέγχεται η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων, η γνώση εννοιών και ορολογίας και η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγορίθμων, η ικανότητα του μαθητή να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.

Τα τέσσερα θέματα που δίνονται στους μαθητές διαρθρώνονται ως εξής:

α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήματα θεωρίας που αφορούν έννοιες, ορισμούς, λήμματα, προτάσεις, θεωρήματα και πορίσματα. Με το θέμα αυτό ελέγχεται η κατανόηση των βασικών εννοιών, των σπουδαιότερων συμπερασμάτων, καθώς και η σημασία τους στην οργάνωση μιας λογικής δομής.

β) Tο δεύτερο και το τρίτο θέμα αποτελείται το καθένα από μία άσκηση που απαιτεί από το μαθητή ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών.

Η κάθε άσκηση μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.

γ) Tο τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση του απαιτεί από το μαθητή ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης προηγούμενων γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών στη διαδικασία επίλυσής του. Το θέμα αυτό μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα τα οποία βοηθούν το μαθητή στη λύση.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

Ε.1 ΦΥΣΙΚΗ - ΧΗΜΕΙΑ

Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στα μαθήματα «Φυσική» και «Χημεία» όπου αυτά διδάσκονται γίνονται ως ακολούθως:

Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη που καθορίζονται ως εξής:

(α)Το πρώτο θέμα αποτελείται από πέντε (5) ερωτήσεις κλειστού τύπου, με τις όποιες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.

(β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από δύο (2) ερωτήσεις, με τις όποιες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και οι ικανότητες και δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος. Με τις ερωτήσεις μπορεί να ζητηθεί από τους μαθητές να αναπτύξουν την απάντησή τους ή να απαντήσουν σε ένα ερώτημα κλειστού τύπου και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους.

(γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από άσκηση εφαρμογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών, θεωριών, τύπων, νόμων και άρχων και μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.

(δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μια άσκηση, που απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαδικασία επίλυσης του. Το πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα κάθε μια ερώτηση βαθμολογείται με πέντε (5) μονάδες και στο δεύτερο θέμα η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δώδεκα (12) μονάδες και η δεύτερη με δεκατρείς (13) μονάδες. Στο τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.

2. ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στους κλάδους «Φυσική» και «Χημεία» του μαθήματος «Φυσικές Επιστήμες» όπου αυτά διδάσκονται γίνονται ως ακολούθως:

Στους μαθητές/στις μαθήτριες δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη που καθορίζονται ως εξής:

(α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από πέντε (5) ερωτήσεις θεωρίας κλειστού τύπου, κατανεμημένες σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.

(β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από δύο (2) ερωτήσεις, που μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους υποερωτήματα. Με τις ερωτήσεις μπορεί να ζητηθεί από τους μαθητές και μαθήτριες είτε να αναπτύξουν την απάντησή τους είτε να απαντήσουν σε ένα ερώτημα κλειστού τύπου και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους.

Το θέμα αποσκοπεί στον έλεγχο της κατανόησης της θεωρίας και των ικανοτήτων που απέκτησαν οι μαθητές/ μαθήτριες κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος.

(γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από μια άσκηση εφαρμογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών, θεωριών, τύπων, νόμων/αρχών και μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα,

(δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση, που απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαδικασία επίλυσης του. Το πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα κάθε μια ερώτηση βαθμολογείται με πέντε (5) μονάδες και στο δεύτερο θέμα η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δώδεκα (12) μονάδες και η δεύτερη με δεκατρείς (13) μονάδες. Στο τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.

Στον κλάδο «Βιολογία» του μαθήματος «Φυσικές Επιστήμες» οι μαθητές και μαθήτριες εξετάζονται σε τέσσερα (4) ισόβαθμα θέματα, καθένα από τα οποία βαθμολογείται με εικοσιπέντε (25) μονάδες και έχουν τον ακόλουθο σκοπό, περιεχόμενο και μορφή:

Θέμα Α: Σκοπός του θέματος είναι η αξιολόγηση της ικανότητας ανάκλησης γνώσεων και του βαθμού κατανόησης βιολογικών φαινομένων, δομών και διαδικασιών σε ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό τμήμα της διδακτέας ύλης. Περιλαμβάνει πέντε (5) ισόβαθμες ανεξάρτητες ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου όπως πολλαπλής επιλογής, σωστού – λάθους, αντιστοίχισης, διαζευκτικής απάντησης, συμπλήρωσης κενού κ.ά.. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με πέντε (5) μονάδες.

Θέμα Β: Σκοπός του θέματος είναι η αξιολόγηση της ικανότητας του μαθητή να ανακαλεί γνώσεις και να παρουσιάζει βιολογικές έννοιες, δομές και διαδικασίες με σαφήνεια και πληρότητα.

Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις, οι οποίες μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα τα οποία δύνανται να περιέχουν ερωτήσεις ανοικτού ή/και κλειστού τύπου (π.χ. ερωτήσεις αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενού κ.ά.).

Οι ερωτήσεις βαθμολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα.

Θέμα Γ: Σκοπός του θέματος είναι η αξιολόγηση της ικανότητας του μαθητή να αξιοποιεί θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες για την ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών που περιέχονται σε εικόνες, γραφήματα και κείμενα και την εξαγωγή συμπερασμάτων διατυπωμένων με πληρότητα και σαφήνεια. Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα.

Κάθε μία από τις ερωτήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνει μια απεικόνιση (εικόνα, γραφική παράσταση κ.λπ.) και επεξηγηματικό κείμενο που αναφέρεται σε μια βιολογική δομή ή σε ένα βιολογικό φαινόμενο. Οι ερωτήσεις βαθμολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα.

Θέμα Δ: Σκοπός του θέματος είναι η αξιολόγηση της ικανότητας του μαθητή να χρησιμοποιεί γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησε από ποικίλες περιοχές της διδακτέας ύλης για τη διερεύνηση και ερμηνεία καταστάσεων, την επίλυση προβλημάτων που άπτονται των εφαρμογών της Βιολογίας στην καθημερινή ζωή και για τη λύση ασκήσεων εφαρμόζοντας την κατάλληλη μεθοδολογία.

Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις οι οποίες βαθμολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα, οι οποίες μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα.

ΣΤ. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Τα θέματα στις γραπτές εξετάσεις στα Θρησκευτικά είναι απαραίτητο να λαμβάνουν υπόψη τους:

I. Το πλαίσιο, το περιεχόμενο, τους σκοπούς και τη μεθοδολογία της θρησκευτικής εκπαίδευσης με βάση το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου.

II. Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα και τις θεματικές ενότητες κάθε τάξης.

III. Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης της μαθησιακής διαδικασίας, όπως προβλέπονται με βάση το νέο Πρόγραμμα Σπουδών.

IV. Τη μέθοδο διδασκαλίας (βιωματική ή διερευνητική) και την αντίστοιχη θεματολογία των δραστηριοτήτων για κάθε στάδιό της.

V. Το περιεχόμενο και τους τρόπους αξιολόγησης, όπως αναλύονται στον Οδηγό Εκπαιδευτικού στα Θρησκευτικά Λυκείου.

VI. Τον τυπικό τρόπο προσδιορισμού των θεμάτων ή ερωτήσεων αξιολόγησης στις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, όπως ορίζεται από το παρόν π.δ.

VII. Την εξεταστέα ύλη του μαθήματος. Προδιαγραφές για τη διαμόρφωση των θεμάτων

Τα θέματα είναι ανάγκη να είναι διατυπωμένα με ακρίβεια και σαφήνεια. να αποφεύγονται οι γενικόλογες διατυπώσεις, ο μακροπερίοδος και σύνθετος λόγος, η επανάληψη λέξεων, αδόκιμων εκφράσεων και λέξεων, των οποίων τη σημασία μπορεί να αγνοούν οι μαθητές/μαθήτριες. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να χρησιμοποιείται όχι ακαδημαϊκή ή δύσκολη θεολογική ορολογία, αλλά λεξιλόγιο συμβατό με το επίπεδο των μαθητών και με την ορολογία του Προγράμματος Σπουδών. Ο σαφής και απλός τρόπος διατύπωσης διευκολύνει την ταχεία κατανόηση του θέματος, καθορίζει με ακρίβεια τα ζητούμενα και κατ’ επέκταση λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Σε κάθε θέμα αναγράφονται οι βαθμοί που αντιστοιχούν σε αυτό, όπως ορίζεται από το παρόν π.δ. Οι απαντήσεις αξιολογούνται με βάση τη διδαχθείσα ύλη σύμφωνα με τα περιεχόμενα του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου και σύμφωνα με τα ισχύοντα Ωρολόγια Προγράμματα στα Ημερήσια και Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια.

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στα «Θρησκευτικά» μπορεί να περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων. Α΄ Ομάδα

Στην πρώτη ομάδα ενδεικτικοί τύποι ερωτήσεων μπορεί να είναι:

α. Ερώτηση πολλαπλής επιλογής.

β. Ερώτηση κατάταξης/ταξινόμησης.

γ. Ερώτηση συμπλήρωσης κενού (σε προτάσεις ή σε ολόκληρη παράγραφο πραγματική από το έντυπο υλικό του μαθήματος ή πρωτότυπη σύνθεση κειμένου).

δ. Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης.

ε. Ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης που απαιτούν τον συνδυασμό απάντησης αντικειμενικού τύπου και ανοικτής περιορισμένης απάντησης.

Θέμα Α1
Το Θέμα Α1 περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες (5×5=25). Όλα τα θέματα είναι κλειστού τύπου και η αξιολόγησή τους είναι αντικειμενική. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να είναι του τύπου πολλαπλής επιλογής, ορθής ταξινόμησης/ κατάταξης στοιχείων, αντιστοίχισης ή συμπλήρωσης κενού, του τύπου διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου «σωστό - λάθος».

Θέμα Α2
Το Θέμα Α2 περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες και η δεύτερη με δεκαπέντε (15) μονάδες.

Β΄ Ομάδα

Η δεύτερη ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει δύο θέματα με αντίστοιχες ερωτήσεις ευρύτερης ανάπτυξης, με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών/μαθητριών για συνθετική και κριτική ανάλυση, όπως και η δυνατότητα διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και διαδικασιών. Με τις ερωτήσεις αυτές, οι οποίες αφορούν σε γνώσεις και ανώτερες γνωστικές δεξιότητες, ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών και μαθητριών να κατανοούν, να αναλύουν, να ερμηνεύουν και να διασυνδέουν γνώσεις σχετικά με τις έννοιες που επεξεργάστηκαν και συνακόλουθα να είναι σε θέση να εκφράζουν κριτικά και να προεκτείνουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους.

Θέμα Β1
Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει μία (1) ερώτηση και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

Θέμα Β2
Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει επίσης μία (1) ερώτηση και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Στις ερωτήσεις και των δύο ομάδων μπορούν να δίνονται πηγές πληροφοριών (π.χ. προσιτό κείμενο σε μετάφραση, εικονογραφικά θέματα κ.ά.), εφόσον δεν ελέγχεται η δηλωτική γνώση, για να υλοποιηθούν αποδοτικότερα τα παραπάνω. Στη δεύτερη ομάδα, οι ερωτήσεις ανοικτής και εκτεταμένης ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μεσαίας δυσκολίας, εφόσον οι απαντήσεις σε αυτές προϋποθέτουν αναπαραγωγή, επεξεργασία και σύνθεση γνώσεων με πληρότητα, σαφήνεια και ακρίβεια. Σημειωτέον ότι οι ερωτήσεις απαιτούν απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους είκοσι (20) στίχους η καθεμία. Η υπέρβαση του ενδεικτικού αυτού ορίου δεν συνεπάγεται αρνητική βαθμολόγηση.

Ζ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ Η/Υ

Η γραπτή εξέταση στα μαθήματα «Πληροφορική», «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» περιλαμβάνει δύο (2) θέματα θεωρίας και δύο (2) θέματα με ασκήσεις ή προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος και τις εφαρμογές του, με τη βαθμολογία να κατανέμεται ισότιμα στα τέσσερα θέματα. Ειδικότερα, η βαθμολογία κάθε θέματος μπορεί να κατανέμεται διαφορετικά στα επιμέρους ερωτήματα που το αποτελούν, κατανομή που πρέπει να αναφέρεται στην εκφώνηση των θεμάτων.

Στα θέματα της θεωρίας δίνονται ερωτήσεις διαφόρων τύπων με τις οποίες ελέγχονται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας, η κριτική ικανότητα των μαθητών, η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων. Τα θέματα ασκήσεων ή προβλημάτων στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους.

Τα θέματα πρέπει να είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, να περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη, να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών και να μπορούν να απαντηθούν στο χρόνο που οι τελευταίοι έχουν στη διάθεσή τους.

Η. ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΑΓΓΛΙΚΑ -ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ)

Τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται ως εξής:

Θέμα 1. Κατανόηση γραπτού λόγου
Δίδεται στους μαθητές διδαγμένο κείμενο 180-350 λέξεων για τα Αγγλικά, το οποίο συνοδεύεται από μία δοκιμασία με δέκα (10) ερωτήματα που αποσκοπούν (α) στον έλεγχο σφαιρικής κατανόησης ή/και (β) κατανόησης επιμέρους μηνυμάτων/πληροφοριών του κειμένου (σύνολο 30%).

Θέμα 2α. Λεξικογραμματική
Δίδεται μία (1) δοκιμασία που αποσκοπεί στον έλεγχο λεξιλογικής ικανότητας με 10 επιμέρους ερωτήματα για την Αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για ερωτήματα συμπλήρωσης (σύνολο 20%).

Θέμα 2β. Λεξικογραμματική
Δίδεται μία (1) δοκιμασία που αποσκοπεί στον έλεγχο γραμματικής ικανότητας με 10 επιμέρους ερωτήματα για την Αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για ερωτήματα επιλογής (σύνολο 20%).

Θέμα 3. Παραγωγή γραπτού λόγου
Οι μαθητές καλούνται να παράγουν κείμενο γραπτού λόγου έκτασης 120-150 λέξεων στην Αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με πληροφορίες, παροτρύνσεις, ή/και οδηγίες που παρέχονται στην ξένη γλώσσα και οι οποίες ορίζουν με σαφήνεια το συγκειμενικό πλαίσιο της παραγωγής του (δηλαδή ποιος γράφει, σε ποιον και για ποιον σκοπό) (σύνολο 30%).

Θ. ΓΑΛΛΙΚΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ)

Τα θέματα στη τελική εξέταση, ορίζονται ως εξής:

Θέμα 1. Κατανόηση γραπτού λόγου
Δίδεται στους μαθητές και μαθήτριες διδαγμένο κείμενο 150-180 λέξεων για τα Γαλλικά και Γερμανικά, το οποίο συνοδεύεται από μία δοκιμασία με δέκα (10) ερωτήματα που αποσκοπούν (α) στον έλεγχο σφαιρικής κατανόησης ή/και (β) κατανόησης επιμέρους μηνυμάτων/πληροφοριών του κειμένου (σύνολο 30%).

Θέμα 2α. Λεξικογραμματική
Δίδεται μία (1) δοκιμασία που αποσκοπεί στον έλεγχο λεξιλογικής ικανότητας με 5 επιμέρους ερωτήματα για τη Γαλλική και τη Γερμανική γλώσσα. Πρόκειται για ερωτήματα συμπλήρωσης (σύνολο 20%).

Θέμα 2β. Λεξικογραμματική
Δίδεται μία (1) δοκιμασία που αποσκοπεί στον έλεγχο γραμματικής ικανότητας με 5 επιμέρους ερωτήματα για τη Γαλλική και τη Γερμανική γλώσσα. Πρόκειται για ερωτήματα επιλογής (σύνολο 20%). Θέμα 3. Παραγωγή γραπτού λόγου

Οι μαθητές καλούνται να παράγουν κείμενο γραπτού λόγου έκτασης 80-100 λέξεων στη Γαλλική και Γερμανική, σύμφωνα με πληροφορίες, παροτρύνσεις ή και οδηγίες που παρέχονται στην ξένη γλώσσα και οι οποίες ορίζουν με σαφήνεια το συγκειμενικό πλαίσιο της παραγωγής του (δηλαδή ποιος γράφει, σε ποιον και για ποιον σκοπό) (σύνολο 30%).

2. MAΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Α. ΑΡΧΕΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Για την τελική εξέταση ισχύουν τα εξής:

α) Το θέμα σχεδίασης είναι στοιχείο ή συνδυασμός στοιχείων από το διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος και έχει απλή γεωμετρική μορφή (π.χ. απλό αντικείμενο, απλή κτιριακή κατασκευή ή τμήμα της, αρχιτεκτονικό μέλος, έπιπλο, κ.τ.λ.). Δίνεται σε αντίγραφο με τη μορφή σκαριφήματος ή σχεδίου με τις απαραίτητες, κατά την κρίση του διδάσκοντα/της διδάσκουσας, πληροφορίες (διαστάσεις, ενδείξεις, τίτλους, παρατηρήσεις κ.τ.λ.). Κρίνεται σκόπιμο να μην δίνονται όλα τα προς σχεδίαση στοιχεία του θέματος (π.χ. όλα τα στοιχεία της τομής, οι διαστάσεις κ.λπ.) για αντιγραφή, αλλά ορισμένα εξ’ αυτών να προκύπτουν έμμεσα από τα δεδομένα, προκειμένου να ενισχυθεί η αυτενέργεια των μαθητών αλλά και η σαφέστερη αντίληψη του αντικειμένου.

β) Ο τρόπος παράστασής του είναι με τη μορφή ορθών προβολών (όψεις, κατόψεις, τομές) αξονομετρικού ή συνδυασμών τους.

γ) Από τους μαθητές/τις μαθήτριες ζητείται να σχεδιάσουν (ή και να συμπληρώσουν), με τη βοήθεια των βασικών σχεδιαστικών οργάνων και μέσων, όψεις και τομές του θέματος και να σημειώσουν διαστάσεις, σύμβολα και λοιπά στοιχεία του Σχεδίου ακολουθώντας τις ισχύουσες συμβάσεις.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση του μαθήματος στην τελική εξέταση είναι τα εξής:

H ορθότητα της απεικόνισης (ορθή μεταφορά κλίμακας, ορθή σχεδίαση τεμνομένων και προβαλλομένων στοιχείων, ορθή διαστασιολόγηση κ.λπ.), που αξιολογείται με σαράντα (40) μονάδες.

H ποιότητα σχεδίασης (πάχη γραμμών, ποιότητα γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές κ.λπ.), που αξιολογείται με είκοσι (20) μονάδες.

Η πληρότητα σχεδίασης (ολοκλήρωση της σχεδίασης όλων των ζητουμένων με τη απαιτούμενη τελική μορφή παρουσίασης δέκα (10) μονάδες - γραμματογραφία, σύμβολα, ενδείξεις, κατάλληλος τύπος διαστασιολόγησης, δεκαπέντε (15) μονάδες) που αξιολογείται συνολικά με εικοσιπέντε (25) μονάδες.

Η γενική εικόνα αξιολογείται με πέντε (5) μονάδες.

H οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιολογείται με δέκα (10) μονάδες (τοποθέτηση και συσχετισμός σχεδίων πέντε (5) μονάδες - ισορροπημένη σύνθεση στο χώρο σχεδίασης πέντε (5) μονάδες). Τα σχεδιαστικά θέματα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου.

Β. ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ, ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΕΩΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Η τελική εξέταση στα ανωτέρω μαθήματα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που δύναται να αναλύονται σε ερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που δύναται να αναλύονται σε ερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές/ μαθήτριες. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στα ερωτήματα κάθε θέματος, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε κάθε ένα από αυτά και σε αυτήν τη περίπτωση καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές/ στις μαθήτριες γραπτώς.

Γ. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η τελική εξέταση περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η Α Ομάδα θεμάτων αποτελείται από ερωτήματα με τα οποία ελέγχεται ο βαθμός κατανόησης των βασικότερων εννοιών του μαθήματος. Στην εν λόγω ομάδα, οι διδάσκοντες/διδάσκουσες εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν ερωτήματα κλειστού τύπου (σωστούλάθους, αντιστοίχισης, πολλαπλής επιλογής κ.ά.).

β) Η Β Ομάδα θεμάτων αποτελείται από δύο ή τρία ερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές και μαθήτριες.

Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις Ομάδες Α και Β. Η κατανομή της βαθμολογίας μεταξύ των ερωτημάτων κάθε ομάδας δύναται να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας κάθε ερωτήματος.

Η βαρύτητα κάθε ερωτήματος προσδιορίζεται ταυτόχρονα με τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές και μαθήτριες γραπτώς.

Δ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

Στο μάθημα «Βασικές Αρχές Σύνθεσης» η τελική γραπτή εξέταση του μαθήματος περιλαμβάνει:

α) Ερωτήματα που απαιτούν σύντομες απαντήσεις περιγραφικού τύπου, διαβαθμισμένης δυσκολίας. Τα ερωτήματα δύναται να περιλαμβάνουν από ένα (1) έως πέντε (5) υποερωτήματα.

Ελέγχουν τις αποκτηθείσες γνώσεις και την κατανόησή τους. Η βαθμολογία των ερωτημάτων συγκεντρώνει το 50% της συνολικής. Καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές και μαθήτριες γραπτώς.

β) Σχεδιαστική Άσκηση η οποία βαθμολογείται με το υπόλοιπο 50% της βαθμολογίας. Συνδυάζει αρκετές παραμέτρους της σύνθεσης, ώστε να εκτιμηθεί ο ουσιαστικός βαθμός κατανόησης και εμπέδωσης της διδαχθείσας ύλης, με τα εξής κριτήρια:

H οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης, δέκα (10) μονάδες (συγκεκριμένα: τοποθέτηση πέντε (5)μονάδες, ισορροπημένη σύνθεση στο χώρο σχεδίασης: πέντε (5) μονάδες).

Εφαρμογή των βασικών εννοιών και στοιχείων της σύνθεσης για τη δημιουργία μιας πρωτότυπης σχεδιαστικής πρότασης: τριάντα (30) μονάδες. Ποιότητα σχεδίασης: πέντε (5) μονάδες. Ολοκλήρωση – γενική εικόνα: πέντε (5) μονάδες.

3. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Περιλαμβάνονται:

α) Τα αμιγώς θεωρητικά μαθήματα.

β) Τα μαθήματα που έχουν ξεχωριστό θεωρητικό και ξεχωριστό εργαστηριακό μέρος.

γ) Το θεωρητικό μέρος των μικτών μαθημάτων.

Η τελική εξέταση στα ανωτέρω μαθήματα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες θεμάτων:

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει ερωτήματα που δύναται να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης.

Η δεύτερη κατηγορία δύναται να περιλαμβάνει ασκήσεις εφαρμογών ή και προβλήματα. Σε περίπτωση που λόγω της φύσης του μαθήματος δεν είναι εφικτό να δοθούν ασκήσεις ή προβλήματα, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εξετάζονται στη δεύτερη κατηγορία σε ερωτήματα που θα ελέγχουν την κριτική τους σκέψη και την ικανότητα εφαρμογής της αποκτηθείσας γνώσης. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% στην πρώτη κατηγορία και 50% στη δεύτερη.

Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΚΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ - ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ.

Τα μαθήματα εργαστηριακού περιεχομένου και το εργαστηριακό μέρος των μικτών μαθημάτων καθώς και το «Πρόγραμμα Εργαστηριακού μαθήματος» του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, με επίδειξη δεξιοτήτων των μαθητών στο εργαστήριο και εκτέλεση συγκεκριμένου έργου, ανάλογα με τη φύση του αντικειμένου του μαθήματος.

Είναι δυνατό να επιλεγεί μία μορφή εξέτασης ή και συνδυασμός αυτών. Η μορφή της εξέτασης ορίζεται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το εργαστηριακό μάθημα. Αν επιλεγεί γραπτή μορφή εξέτασης ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα μαθήματα θεωρητικού περιεχομένου, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο. Όταν το εργαστηριακό μάθημα διδάσκεται από ένα εκπαιδευτικό και επιλεγεί η προφορική διαδικασία εξέτασης, τότε για την εξέταση του εργαστηριακού μαθήματος συγκροτείται επιτροπή αποτελούμενη από το Διευθυντή, το διδάσκοντα και έναν άλλο εκπαιδευτικό της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας προς το εξεταζόμενο μάθημα. Βαθμός του μαθήματος είναι ο Μ.Ο. των βαθμών των δύο βαθμολογητών.

Γ. ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΚΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

1. ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στο μάθημα «Γραμμικό Σχέδιο» του Τομέα «Εφαρμοσμένων Τεχνών» και της ειδικότητας «Γραφικών Τεχνών» και «Επιπλοποιίας – Ξυλογλυπτικής» η γραπτή τελική εξέταση συνίσταται στα εξής:

α) Το θέμα σχεδίασης είναι στοιχείο ή συνδυασμός στοιχείων από το διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος και έχει απλή γεωμετρική μορφή (π.χ. απλό αντικείμενο, απλή κτιριακή κατασκευή ή τμήμα της, αρχιτεκτονικό μέλος, έπιπλο, κ.λπ.). Δίνεται σε αντίγραφο με τη μορφή σκαριφήματος ή σχεδίου με τις απαραίτητες, κατά την κρίση του διδάσκοντα/ της διδάσκουσας, πληροφορίες (διαστάσεις, ενδείξεις, τίτλους, παρατηρήσεις κ.λπ.). Κρίνεται σκόπιμο να μην δίνονται όλα τα προς σχεδίαση στοιχεία του θέματος (π.χ. όλα τα στοιχεία της τομής, οι διαστάσεις κ.λπ.) για αντιγραφή, αλλά ορισμένα εξ’ αυτών να προκύπτουν έμμεσα από τα δεδομένα, προκειμένου να ενισχυθεί η αυτενέργεια των μαθητών αλλά και η σαφέστερη αντίληψη του αντικειμένου.

β) Ο τρόπος παράστασής του είναι με τη μορφή ορθών προβολών (όψεις, κατόψεις, τομές) αξονομετρικού ή συνδυασμών τους.

γ) Από τους μαθητές ζητείται να σχεδιάσουν (ή και να συμπληρώσουν), με τη βοήθεια των βασικών σχεδιαστικών οργάνων και μέσων, όψεις και τομές του θέματος και να σημειώσουν διαστάσεις, σύμβολα και λοιπά στοιχεία του Σχεδίου ακολουθώντας τις ισχύουσες συμβάσεις.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση του μαθήματος στην τελική εξέταση είναι τα εξής:

H ορθότητα της απεικόνισης (ορθή μεταφορά κλίμακας, ορθή σχεδίαση τεμνομένων και προβαλλομένων στοιχείων, ορθή διαστασιολόγηση κ.λπ.), που αξιολογείται με σαράντα (40) μονάδες.

H ποιότητα σχεδίασης (πάχη γραμμών, ποιότητα γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές κ.τλ.), που αξιολογείται με είκοσι (20) μονάδες.

Η πληρότητα σχεδίασης (ολοκλήρωση της σχεδίασης όλων των ζητουμένων με τη απαιτούμενη τελική μορφή παρουσίασης δέκα (10) μονάδες - γραμματογραφία, σύμβολα, ενδείξεις, κατάλληλος τύπος διαστασιολόγησης, δεκαπέντε (15) μονάδες) που αξιολογείται συνολικά με εικοσιπέντε (25) μονάδες.

Η γενική εικόνα αξιολογείται με πέντε (5) μονάδες.

H οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιολογείται με δέκα (10) μονάδες (τοποθέτηση και συσχετισμός σχεδίων πέντε (5)μονάδες - ισορροπημένη σύνθεση στο χώρο σχεδίασης πέντε (5) μονάδες).

2. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΙΙ

Στο μάθημα «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» της ειδικότητας «Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» και στο σχεδιαστικό μέρος του μαθήματος «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Ψηφιακή Σχεδίαση ΙΙ» της ειδικότητας «Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων» η γραπτή τελική εξέταση συνίσταται στα εξής: α) Το αντικείμενο σχεδίασης είναι απλή κτηριακή κατασκευή ή τμήμα της, με εξοπλισμό, στοιχεία επίπλωσης και συμβολισμούς δομικών και φυσικών στοιχείων, β) Ο τρόπος παράστασης του είναι με τη μορφή ορθών προβολών (όψεις, κατόψεις, τομές), αξονομετρικού ή συνδυασμών τους. Δίνεται σε αντίγραφο με τη μορφή σκαριφήματος ή σχεδίου, παρουσιάζεται σε μία ή περισσότερες κλίμακες, με τις απαραίτητες, κατά την κρίση του διδάσκοντα/της διδάσκουσας, πληροφορίες (διαστάσεις, ενδείξεις, τίτλους, παρατηρήσεις, κ.λπ.) και συνοδεύεται από σύντομη απλή περιγραφή του.

γ) Οι μαθητές/μαθήτριες εξετάζονται στη σχεδίαση κατόψεων, τομών, όψεων, χρησιμοποιώντας τα προβλεπόμενα όργανα, μέσα και υλικά και ακολουθώντας τις ισχύουσες συμβάσεις.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση του μαθήματος και η βαθμολόγηση τους στην τελική εξέταση έχουν ως ακολούθως:

α) Η ορθότητα γεωμετρικής απεικόνισης με τη μορφή καθιερωμένων συμβάσεων (ορθών ή αξονομετρικών προβολών) βαθμολογείται με πενήντα (50) μονάδες, οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:

ii. τοποθέτηση-συσχετισμός σχεδίων και λοιπών στοιχείων με σκοπό την παροχή πληροφοριών, μονάδες 15.

iii. ορθή μεταφορά κλιμάκων και διαστάσεων, μονάδες

iv. ορθότητα και πληρότητα τεμνόμενων και προβαλλόμενων στοιχείων, μονάδες 15.

β) Η ποιότητα σχεδίασης βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

i. γραμμογραφία (πάχη, καθαρότητα, ομοιομορφία γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης), μονάδες 15

ii. γραμματογραφία, μονάδες 10

iii. συμβολισμοί, ενδείξεις, μονάδες 5

γ) Η πληρότητα σχεδίασης (βαθμός ολοκλήρωσης του συνόλου) βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες

δ) Η γενική εικόνα (σύνθεση της συνολικής εικόνας σχεδίων, γραμμάτων και λοιπών στοιχείων και οργάνωση του συνόλου), βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες.

3. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στο μάθημα «Οικοδομικό Σχέδιο» του Τομέα «Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» (Β’ Τάξη), της ειδικότητας «Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» το σχεδιαστικό θέμα στη τελική γραπτή εξέταση περιλαμβάνει αντικείμενο - στοιχείο ή συνδυασμό στοιχείων από το διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος (κάτοψη, όψη, τομή κατοικίας, θεμελίωση, κλίμακα, ξυλότυπος κ.λπ.).Κατά τα λοιπά ισχύει ό,τι και για το μάθημα «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο».

4. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στο μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» του Τομέα «Εφαρμοσμένων Τεχνών» και της ειδικότητας «Συντήρησης Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης» η εξέταση θα έχει ως αντικείμενο τη σχεδίαση εκ του φυσικού. Η σύνθεση συνιστάται να αποτελείται από ένα έως τρία αντικείμενα, να είναι απλή και τοποθετημένη σε ορατό σημείο εντός του χώρου εξέτασης. Οι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να επιλέξουν:

α. Την αποτύπωση των αντικειμένων και

β. Την αποτύπωση της σχέσης τους με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η αξιολόγηση θα αφορά τα κάτωθι κριτήρια:

1. Μέγεθος και τοποθέτηση του θέματος στη σχεδιαστική επιφάνεια.

2. Προσωπικό ύφος σχεδίου

3. Μετρήσεις, συγκρίσεις, αναλογίες, σχέση των αντικειμένων μεταξύ τους και με το όλο.

4. Φως-σκιά, απόδοση των τονικών σχέσεων και των όγκων του θέματος. Η βαθμολόγηση γίνεται με 25% για κάθε ένα κριτήριο.

5. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΧΡΩΜΑ

Στο μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο-Χρώμα» των ειδικοτήτων «Γραφικών Τεχνών», «Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων» και «Αργυροχρυσοχοΐας» ο τρόπος αξιολόγησης του μαθήματος και η βαθμολόγηση του στην τελική εξέταση είναι ίδιος με το μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο.

6. ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ

Στο μάθημα «Σχέδιο Κοσμηματοποιίας» της ειδικότητας «Αργυροχρυσοχοΐας», η γραπτή τελική εξέταση έχει ως αντικείμενο:

Τη σχεδίαση της κάτοψης ενός σετ γυναικείων ή αντρικών κοσμημάτων αποτελούμενων από βραχιόλι σπαστό με κούμπωμα κουτάκι και ζεύγος σκουλαρικιών αντικριστών (δεξί και αριστερό) κρεμαστά ή καθιστά με κλιπ και καρφί. από γυναικείο δακτυλίδι και περιδέραιο με μειούμενο πάχος σπαστό με κούμπωμα κουτάκι. από ζεύγος μανικετόκουμπα και δακτυλίδι σεβαλιέ ή «στιμπίδα» γραβάτας ή καρφίτσα πέτου με συγκεκριμένο θέμα και εμπνευσμένα από ιστορικές περιόδους με μείξη τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας π.χ. συρματερή, σφυρήλατη, κοκκίδωση, διάτρητη κ.τ.λ. και ποικιλία υλικών μέταλλα (λευκά, κίτρινα), πέτρες, σμάλτο, ξύλο πλεξιγκλάς κ.λπ. σε κλίμακα 1:1.

Τη σχεδίαση μιας τουλάχιστον ακόμα όψης (π.χ. πλάγια ή πίσω), όπου χρειάζεται για να φανούν οι λεπτομέρειες, τα πάχη των μετάλλων και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Τη σχεδίαση σε κλίμακα 2:1 όπου χρειάζεται σε αρθρώσεις, κουμπώματα κοσμημάτων κ.λπ.

Την χρωματική απόδοση με υποτιθέμενο φωτισμό τέτοιο ώστε να αναδεικνύει τη φύση των υλικών και την τεχνοτροπία της κατασκευής.

Την αναγραφή κλίμακας.

Την αναγραφή διαστάσεων.

Την αναγραφή διευκρινιστικών λεπτομερειών όπου χρειάζεται για τα υλικά και τις τεχνικές.

7. ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Στο σχεδιαστικό μέρος του μαθήματος «Σχεδιαστική Τεκμηρίωση Έργων Τέχνης» της ειδικότητας «Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης» η γραπτή τελική εξέταση συνίσταται ως εξής:

1. Δίνεται στους μαθητές/ μαθήτριες αντίγραφο σκαριφήματος από παραδοσιακό κτήριο, εκκλησία, μικρό αρχαίο μνημείο ή ότι άλλο κρίνεται ότι ανήκει μέσα στα πλαίσια της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο σκαρίφημα (το οποίο κρίνεται σκόπιμο να είναι απλοποιημένο, ώστε να ανταποκρίνεται στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών και μαθητριών) αποδίδονται με ευκρίνεια οι βασικές διαστάσεις, τα ύψη των τομών και άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που κρίνονται απαραίτητες για την συνολική απόδοσή του.

2. Ζητείται από τους μαθητές και μαθήτριες, με τη μορφή ορθών προβολών και υπό κλίμακα, η σχεδίαση των κατόψεων, τομών, όψεων κ.λπ., σε συνδυασμό με τη σωστή τοποθέτηση στην επιφάνεια σχεδίασης, του τίτλου και υποτίτλων, καθώς και βασικών διαστάσεων.

Οι μαθητές/μαθήτριες εξετάζονται στην σχεδιαστική απεικόνιση των πιο πάνω με τη χρήση των κατάλληλων σχεδιαστικών εργαλείων και τεχνικών.

Τα κριτήρια βαθμολόγησης στην τελική εξέταση, ταυτίζονται με εκείνα του Γραμμικού Σχεδίου.

Δ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΚΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

1. ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Στο μάθημα «Σχέδιο Πολιτικού Μηχανικού και Έργων Υποδομής» της Ειδικότητας «Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» το σχεδιαστικό θέμα περιλαμβάνει αντικείμενο - στοιχείο ή συνδυασμό στοιχείων από το διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος (ξυλότυποι, σχεδιαστικά θέματα συγκοινωνιακών έργων κ.λπ.). Κατά τα λοιπά, ισχύουν όσα προβλέπονται για το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο.

2. ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ Η/Υ Ι, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΙΙ, ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ Η/Υ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ Η/Υ.

Στο μάθημα «Σχέδιο Δομικών Έργων με χρήση Η/Υ Ι» του Τομέα «Δομικών Έργων Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» και της Ειδικότητας «Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» και στο εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Ψηφιακή Σχεδίαση II» της ειδικότητας «Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων», «Σχέδιο Ηλεκτρολογικό – Ηλεκτρονικό και με Η/Υ» του τομέα «Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού», «Μηχανολογικό Σχέδιο με Η/Υ» της ειδικότητας «Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού», οι μαθητές/μαθήτριες σχεδιάζουν με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού Η/Υ, είτε στη κόλλα σχεδίου ακολουθώντας τις ισχύουσες συμβάσεις, απλή κατασκευή ή τμήμα της, με πιθανό εξοπλισμό, στοιχεία συμβολισμών κ.λπ. Ο τρόπος παράστασης του θέματος είναι με τη μορφή ορθών προβολών (όψεις, κατόψεις, τομές), ή συνδυασμών αυτών. Δίνεται σε αντίγραφο, με τη μορφή σκαριφήματος, ή σχεδίου σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (διαστάσεις, ενδείξεις, τίτλους, παρατηρήσεις, οδηγίες κ.λπ.) και συνοδεύεται από σύντομη απλή περιγραφή του. Για την αξιολόγηση στην τελική εξέταση, λαμβάνεται υπόψη τόσο το τελικό προϊόν της σχεδίασης στην οθόνη του Η/Υ, είτε της κόλλας σχεδίασης, όσο και η διαδικασία σχεδίασης.

Τα κριτήρια βαθμολόγησης είναι:

α. η ορθότητα απεικόνισης (15 μονάδες),

β. η πληρότητα σχεδίασης και η οργάνωση του θέματος σε επίπεδα (40 μονάδες),

γ. η ορθή χρήση των εντολών του προγράμματος (30 μονάδες),

δ. βαθμός ολοκλήρωσης και γενική εικόνα του σχεδίου (15 μονάδες),

Η αξιολόγηση επί της διαδικασίας γίνεται με παρατήρηση ή και με προφορικές ερωτήσεις.

3. ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος «Σχεδιαστική Τεκμηρίωση Έργων Τέχνης» της ειδικότητας «Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης» ζητείται από τους μαθητές/μαθήτριες να «μεταφέρουν» με ψηφιακό τρόπο στην οθόνη του Η/Υ αντίγραφο σκαριφήματος από παραδοσιακό κτήριο, εκκλησία, μικρό αρχαίο μνημείο ή ότι άλλο κρίνεται ότι ανήκει μέσα στα πλαίσια της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς, χρησιμοποιώντας το ή τα αντίστοιχα σχεδιαστικά προγράμματα. Στο σκαρίφημα (το οποίο κρίνεται σκόπιμο να είναι απλοποιημένο, ώστε να ανταποκρίνεται στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών και μαθητριών) αποδίδονται με ευκρίνεια οι βασικές διαστάσεις, τα ύψη των τομών και άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που κρίνονται απαραίτητες για την συνολική απόδοση του. Για την αξιολόγηση στην τελική εξέταση, λαμβάνεται υπόψη τόσο το τελικό προϊόν της σχεδίασης στην οθόνη του Η/Υ, όσο και η διαδικασία σχεδίασης.

Τα κριτήρια βαθμολόγησης του τελικού προϊόντος είναι τα παρακάτω:

α. η ορθότητα απεικόνισης (15 μονάδες),

β. η πληρότητα σχεδίασης και η οργάνωση του θέματος σε επίπεδα (40 μονάδες),

γ. η ορθή χρήση των εντολών του προγράμματος (30 μονάδες),

δ. βαθμός ολοκλήρωσης και γενική εικόνα του σχεδίου (15 μονάδες).

Η αξιολόγηση επί της διαδικασίας γίνεται με παρατήρηση ή και με προφορικές ερωτήσεις.

4. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ Η/Υ

Στο μάθημα «Εφαρμοσμένες Τέχνες με χρήση Η/Υ» του Τομέα «Εφαρμοσμένων Τεχνών» οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να εφαρμόσουν (με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού) τις πρακτικές δεξιότητες ψηφιακής σχεδίασης που διδάχθηκαν. Το σχεδιαστικό θέμα περιλαμβάνει αντικείμενο - στοιχείο ή συνδυασμό στοιχείων από το διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος, το οποίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη σχεδιαστική πρόταση, και συνοδεύεται από όλες τις απαραίτητες πληροφορίες του προς σχεδίαση θέματος.

Για την αξιολόγηση στην τελική εξέταση, λαμβάνεται υπόψη τόσο το τελικό προϊόν της σχεδίασης στην οθόνη του Η/Υ, όσο και η διαδικασία.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση είναι:

α. η ορθότητα απεικόνισης, (15 μονάδες)

β. η συνολική σύνθεση και η πληρότητα σχεδίασης, (40 μονάδες)

γ. η ορθή χρήση των εντολών του προγράμματος, (30 μονάδες)

δ. Βαθμός ολοκλήρωσης και γενική εικόνα του σχεδίου (15 μονάδες)

Η αξιολόγηση επί της διαδικασίας γίνεται με παρατήρηση ή και με προφορικές ερωτήσεις.

5. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ - ΝΑΥΠΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

Στα μαθήματα «Σχεδιασμός και περιγραφή Στοιχείων Μηχανών» του Τομέα «Μηχανολογίας», «Στοιχεία Μηχανολογικού – Ναυπηγικού Σχεδίου» του τομέα «Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων», «Σχέδιο Ειδικότητας» των ειδικοτήτων «Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού αερίου» και «Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών», «Μηχανολογική Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Ψύξης και Κλιματισμού» της ειδικότητας «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού», τα κριτήρια αξιολόγησης της τελικής εξέτασης είναι:

α. η ορθότητα των απαντήσεων (ορθή μεταφορά κλίμακας, ορθή σχεδίαση τεμνόμενων και προβαλλομένων στοιχείων, ορθή διαστασιολόγηση κ.λπ.), (35 μονάδες),

β. η πληρότητα των απαντήσεων (σχεδίαση όλων των ζητουμένων και των στοιχείων τους, όπως απαραίτητες γραμμές, στοιχεία διαστασιολόγησης, σύμβολα κ.λπ.), (30 μονάδες),

γ. η ποιότητα σχεδίασης (ποιότητα γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές κ.λπ.) (25 μονάδες),

δ. η οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης, (10 μονάδες).»

Άρθρο 10

To άρθρο 19 του π.δ. 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 19 Μαθητές που δεν προσέρχονται στις γραπτές εξετάσεις

1. Μαθητής που απουσιάζει ή προσέρχεται μετά την ανακοίνωση των θεμάτων σε κάθε είδους γραπτή εξέταση δεν γίνεται δεκτός σε αυτήν και βαθμολογείται με τον κατώτερο βαθμό «κακώς» μηδέν (0). 2. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου:

α) Μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου, και ύστερα από αίτηση του κηδεμόνα ή των ιδίων, εφόσον είναι ενήλικοι, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Λυκείου, εξετάζονται άλλη ημέρα εντός της συγκεκριμένης εξεταστικής περιόδου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος των διδασκόντων. Η ασθένεια βεβαιώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 5 της με αρ. πρωτ. ΣΤ5/71/1986 (Β΄ 834) απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι διατάξεις του εδαφίου αυτού εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων των εξετάσεων λόγω αιφνίδιας ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται με ιατρικό πιστοποιητικό Κρατικού Νοσοκομείου ή άλλου δημόσιου φορέα υγειονομικής περίθαλψης. Οι μαθητές αυτοί εάν δεν προσέλθουν σε εξετάσεις μέχρι το τέλος της πρώτης εξεταστικής περιόδου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου. Εάν το πρόβλημα υγείας διαρκεί και στην ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, αυτοί οι μαθητές μπορούν να προσέλθουν στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου για να εξεταστούν σε όσα μαθήματα δεν εξετάστηκαν, αφού προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό Κρατικού Νοσοκομείου ή άλλου δημόσιου φορέα υγειονομικής περίθαλψης. Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος μετά την πρώτη εξεταστική περίοδο καθώς και μετά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, εφόσον το πρόβλημα διαρκεί.

Όσοι από αυτούς τους μαθητές εξετάστηκαν σε ορισμένα μαθήματα και στη συνέχεια για τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω δεν προσήλθαν στις δύο εξεταστικές περιόδους του Ιουνίου, μπορούν να προσέλθουν στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου να εξεταστούν και στα μαθήματα στα οποία συγκέντρωσαν ετήσιο βαθμό επίδοσης μικρότερο από εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

β) Στις διατάξεις της παρούσας παραγράφου υπάγονται και μαθητές στρατεύσιμοι ή συμμετέχοντες σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ή μαθητές που βρίσκονται σε κατάσταση ναυτολόγησης».

Άρθρο 11

Το άρθρο 21 του π.δ 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 21 Ετήσια Επίδοση μαθητών/μαθητριών

Ο ετήσιος βαθμός επίδοσης υπολογίζεται ως εξής:

α. Στα μαθήματα στα οποία δεν προβλέπεται τελική εξέταση ο ετήσιος βαθμός επίδοσης είναι ο Μ.Ο. των βαθμών των δύο τετραμήνων.

β. Στα μαθήματα στα οποία προβλέπεται τελική εξέταση ο ετήσιος βαθμός επίδοσης είναι ο Μ.Ο. των βαθμών των τετραμήνων και της τελικής εξέτασης διά δύο.

γ. Στα μικτά μαθήματα βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι ο Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης των δύο μερών, θεωρητικού και εργαστηριακού, σχεδιαστικού και εργαστηριακού.

δ. Στα μαθήματα με κλάδους βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι ο Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του κάθε κλάδου του μαθήματος.

Όλοι οι βαθμοί υπολογίζονται με προσέγγιση δεκάτου.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν κατατεθεί βαθμός ενός μαθήματος στο Α΄ τετράμηνο τότε ο βαθμός αναπληρώνεται από το βαθμό του μαθήματος του Β΄ τετραμήνου και αντίστροφα.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν κατατεθεί βαθμολογία ενός μαθήματος σε κανένα τετράμηνο και εφόσον η φοίτηση του μαθητή κριθεί επαρκής, ο Διευθυντής συγκροτεί υπό την προεδρία του τριμελή επιτροπή από δύο καθηγητές της ίδιας ή συγγενούς προς το μάθημα ειδικότητας, η οποία διενεργεί ειδική προφορική εξέταση στην ύλη του Β΄ τετραμήνου το αργότερο την επόμενη ημέρα από τη λήξη των μαθημάτων του Β΄ τετραμήνου. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης αποτελεί τον ετήσιο προφορικό βαθμό του μαθήματος που είναι ο Μ.Ο. των βαθμών των δύο εξεταστών. Σε περίπτωση που ο μαθητής δεν προσέλθει στην εξέταση αυτή βαθμολογείται με βαθμό «κακώς» μηδέν (0).

Για τους μαθητές των ειδικοτήτων Πλοιάρχων και Μηχανικών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και Γ΄ - Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. της περίπτωσης α’ της παρ. 18 του άρθρου 46 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) οι οποίοι είναι επί μακράν ναυτολογημένοι και δεν έχει κατατεθεί για αυτούς βαθμολογία των διδασκομένων μαθημάτων σε κανένα τετράμηνο και εφόσον η φοίτησή τους κριθεί επαρκής ο τρόπος αξιολόγησής τους ορίζεται ως εξής: Οι συγκεκριμένοι μαθητές εξετάζονται προφορικά και γραπτά κατά την εξεταστική περίοδο του Μαΐου - Ιουνίου, ή, σε περίπτωση που η ναυτολόγησή τους δεν επιτρέπει τη συμμετοχή τους στην εξεταστική περίοδο Μαΐου - Ιουνίου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ή τον Σεπτέμβριο σε όλα τα μαθήματα, στην ίδια εξεταστέα ύλη και στα ίδια θέματα με τους μαθητές της αντίστοιχης τάξης του ΕΠΑ.Λ. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής και διενεργείται σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου για κάθε μάθημα ενώπιον τριμελούς επιτροπής. Η επιτροπή αποτελείται από τον Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του ΕΠΑ.Λ. ως πρόεδρο και μέλη δύο καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή ειδικότητας που έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα για το οποίο ζητήθηκε εξέταση. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο καθηγητών είναι ο προφορικός βαθμός των τετραμήνων στο εξεταζόμενο μάθημα. Ο ετήσιος βαθμός επίδοσης είναι ο Μ.Ο. του προφορικού βαθμού και της γραπτής εξέτασης. Οι συγκεκριμένοι μαθητές προάγονται ή απολύονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τους παρακολουθούντες μαθητές».

Άρθρο 12

Το άρθρο 22 του π.δ. 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 22 Εξαγωγή του βαθμού προαγωγής - Εξαγωγή του Βαθμού Απολυτηρίου - (Γενικός Μέσος Όρος Γ.Μ.Ο.)

Εξαγωγή του βαθμού προαγωγής. Για τις τάξεις Α΄ και Β΄ Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και Γ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) προκύπτει από το Μέσο Όρο (Μ.Ο.) των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή/της μαθήτριας όλων των μαθημάτων που είναι γραπτώς εξεταζόμενα και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων «Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία», «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο εργασίας», «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων», «Αγωγή Υγείας», «Συστήματα Ελέγχου Γέφυρας- Μηχανοστασίου». Εξαγωγή του βαθμού απολυτηρίου. Για τη Γ΄ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και για τη Δ΄ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) προκύπτει από το Μέσο Όρο (Μ.Ο.) των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των μαθημάτων που είναι γραπτώς εξεταζόμενα και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου. Ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) προκύπτει από τη διαίρεση του αθροίσματος των βαθμών ετήσιας επίδοσης των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων διά του πλήθους των μαθημάτων και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου».

Άρθρο 13

Το άρθρο 23 του π.δ. 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 23 Βαθμός Απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ – Πτυχίου ΕΠΑ.Λ

1. Βαθμός απολυτηρίου είναι ο Γ.Μ.Ο, ο οποίος εξάγεται σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος π.δ. των μαθημάτων της τελευταίας τάξης (Γ΄ για τα Ημερήσια και Δ΄ για τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.). Στο απολυτήριο αναγράφονται, εκτός από το βαθμό, ο τομέας και η ειδικότητα που παρακολούθησε ο μαθητής και οι βαθμοί ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων της τελευταίας τάξης.

2. α) Βαθμός πτυχίου για τα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. είναι ο Μέσος Όρος των βαθμών ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας της Γ΄ τάξης.

β) Βαθμός πτυχίου για τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. είναι ο Μέσος Όρος των βαθμών ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας των Γ΄ και Δ΄ τάξεων που είναι ίδια με τα μαθήματα ειδικότητας της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ.

Στην περίπτωση μαθήματος ειδικότητας των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που διδάσκεται μόνο στη Γ΄ τάξη ή μόνο στη Δ΄ τάξη, ο βαθμός του μαθήματος αυτού προσμετράται αυτούσιος για την εξαγωγή του βαθμού πτυχίου. Στην περίπτωση μαθήματος ειδικότητας των εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που διδάσκεται σε δύο συνεχόμενα έτη κατά την Γ΄ και Δ΄ τάξη, ο βαθμός ετήσιας επίδοσης του μαθήματος ο οποίος χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου είναι ο μέσος όρος των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθήματος στα δύο αυτά έτη.

Στα ανωτέρω πτυχία αναγράφονται, εκτός από το βαθμό, ο τομέας και η ειδικότητα που παρακολούθησε ο μαθητής.

4. Τα απολυτήρια και τα πτυχία εκδίδονται μία φορά και δεν αλλάζουν. Τα απολυτήρια και τα πτυχία των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ. θεωρούνται και επικυρώνονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.».

Άρθρο 14

1. Το άρθρο 24 του π.δ. 56/2016 μετονομάζεται ως εξής: «Προαγωγή - Απόλυση, Παραπομπή μαθητών/ μαθητριών, Απόκτηση πτυχίου - Επανάληψη φοίτησης.».

2. Η πρώτη παράγραφος του Κεφαλαίου Α του π.δ 56/ 2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Μετά τη λήξη των προαγωγικών, απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων ο Σύλλογος των Διδασκόντων αποφασίζει για:

(α) Την προαγωγή, την απόλυση και τη χορήγηση πτυχίου στους μαθητές.

(β) Την παραπομπή σε συμπληρωματική εξέταση κατά την αμέσως επόμενη εξεταστική περίοδο ή την επανάληψη φοίτησης των μαθητών.

(γ) Τον χαρακτηρισμό της διαγωγής των μαθητών».

3. Από το Κεφάλαιο Α οι παρ. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 του άρθρου 24 του π.δ 56/2016 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Α΄, Β΄ ΤΑΞΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑ.Λ.

2. Προαγωγή και Παραπομπή μαθητών-μαθητριών Α΄ και Β΄ τάξης ημερησίων ΕΠΑ.Λ.

3. Οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης προάγονται όταν ο γενικός μέσος όρος (Γ.Μ.Ο) των μαθημάτων τους είναι ίσος ή ανώτερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Μαθητές με μικρότερο Γ.Μ.Ο παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

4. Αν δεν προαχθούν ούτε και στην ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου επαναλαμβάνουν τη φοίτηση.

5. Οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄ ή Β΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι στα μαθήματα «Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία», «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο εργασίας», «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» «Αγωγή Υγείας» και «Συστήματα Ελέγχου Γέφυρας- Μηχανοστασίου» έχουν βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου του ιδίου έτους και εξετάζονται ως ακολούθως:

i) Στο μάθημα «Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία» υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία τους (σε περίπτωση ατομικής εργασίας) ή επεξεργασμένα τμήματα της ερευνητικής εργασίας (σε περίπτωση ομαδικής εργασίας) που έχουν ορίσει οι εξετάζοντες/ουσες εκπαιδευτικοί. Εναλλακτικά και εφόσον η επιλογή των θεμάτων το επιτρέπει, η εξέταση μπορεί να είναι προφορική ενώπιον επιτροπής.

ii) Στο μάθημα «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο εργασίας» υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία, το προσωπικό τους ημερολόγιο και τον ατομικό τους φάκελο προς επαναξιολόγηση. Εναλλακτικά η εξέταση μπορεί να είναι προφορική ενώπιον επιτροπής.

iii) Στο μάθημα «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» εξετάζονται προφορικά ενώπιον επιτροπής επιλέγοντας ένα από τα θέματα της Ζ.Δ.Δ και προχωρούν σε σύντομη προφορική παρουσίαση του θέματος ή υποβάλλουν μικρής έκτασης παραδοτέο.

iv) Στο μάθημα «Αγωγή Υγείας» υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία τους (σε περίπτωση ατομικής εργασίας) ή επεξεργασμένα εκ νέου τμήματα της εργασίας (σε περίπτωση ομαδικής εργασίας) από θέμα που έχουν επιλέξει οι εξετάζοντες/ουσες εκπαιδευτικοί ή εξετάζονται προφορικά και γραπτά κατά την κρίση της επιτροπής.

v) Στο μάθημα «Συστήματα ελέγχου γέφυρας - μηχανοστασίου» υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία τους (σε περίπτωση ατομικής εργασίας) ή επεξεργασμένα εκ νέου τμήματα της εργασίας (σε περίπτωση ομαδικής εργασίας) από θέμα που έχουν επιλέξει οι εξετάζοντες/ ουσες εκπαιδευτικοί ή εξετάζονται προφορικά και γραπτά κατά την κρίση της επιτροπής.

6. Για τους μαθητές της Α΄, Β΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο του δευτέρου δεκαπενθημέρου του ιδίου έτους στα μαθήματα τα οποία έχουν κλάδους, έχοντας βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), εξετάζονται γραπτά μόνο σε εκείνον τον κλάδο που ο ετήσιος βαθμός επίδοσής του είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

7. Α΄, Β΄, Γ΄ ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑ.Λ.

α) Για την προαγωγή των μαθητών και μαθητριών των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ισχύουν τα προβλεπόμενα για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ.

β) Για την παραπομπή των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ ισχύουν τα προβλεπόμενα για την παραπομπή των μαθητών των Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ.».

4. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 10 του π.δ. 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«10.Οι μαθητές της Γ΄ τάξης που δεν απολύονται ή δε λαμβάνουν πτυχίο ή και τα δύο, παραπέμπονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους και εξετάζονται γραπτά με τον τρόπο και τη διαδικασία των πτυχιακών και απολυτήριων εξετάσεων του Ιουνίου (μεταφέροντας τον προφορικό βαθμό των δύο τετραμήνων), ως ακολούθως:».

5. Η παράγραφος 1 του Κεφαλαίου Β του άρθρου 24 του π.δ. 56/2016 διαγράφεται.

6. Οι παράγραφοι 2,3 του Κεφαλαίου Β του άρθρου 24 του π.δ. 56/2016 αναριθμούνται σε 1,2.

7. Προστίθεται Κεφάλαιο Γ στο τέλος του Κεφαλαίου Β του άρθρου 24 του π.δ. 56/2016 ως εξής:

«Γ. Περί Απόλυσης και Απόκτησης Πτυχίου – Παραπομπής μαθητών/μαθητριών των Γ΄, Δ΄ τάξεων ΕΠΑ.Λ. από το σχολικό έτος 2017-2018.

α) Απολύονται όταν ο Γενικός Μέσος Όρος σε όλα τα μαθήματα είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

β) 1. Αποκτούν πτυχίο στη Γ΄ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. όταν ο Μέσος Όρος ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας της Γ΄ τάξης των ημερησίων ΕΠΑ.Λ., είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και σε κανένα από τα μαθήματα αυτά ο βαθμός ετήσιας επίδοσης δεν είναι μικρότερος του οκτώ (08).

2. Αποκτούν πτυχίο στη Δ΄ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. όταν ο Μέσος Όρος ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας των Γ΄ και Δ΄ τάξεων που είναι ίδια με τα μαθήματα ειδικότητας της Γ΄ τάξης των ημερησίων ΕΠΑ.Λ., είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και σε κανένα από τα μαθήματα αυτά ο βαθμός ετήσιας επίδοσης δεν είναι μικρότερος του οκτώ (08).

1. Απόλυση και Απόκτηση Πτυχίου – Παραπομπή μαθητών/μαθητριών της Γ΄ τάξης ημερησίων ΕΠΑ.Λ του ν. 4186/2013 που φοίτησαν το σχολικό έτος 2016-2017.

Από το σχολικό έτος 2017-2018 οι μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ τάξης Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 σχολικού έτους 2016-2017 που δεν έχουν λάβει απολυτήριο ή δεν έχουν λάβει πτυχίο ή και τα δύο μπορούν να προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους, εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά ως εξής:

I. Αν έχουν απολυτήριο και δεν έχουν πτυχίο σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους.
Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν πτυχίο προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους.

II. Αν έχουν πτυχίο και δεν έχουν απολυτήριο ή αν δεν έχουν πτυχίο ούτε απολυτήριο εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας. Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν απολυτήριο ή και πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν απολυτήριο ή και τα δύο προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας.

Περίπτωση Β:
Από το σχολικό έτος 2017-2018 οι μαθητές της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2016-2017, οι οποίοι είχαν εγγραφεί στα ΕΠΑ.Λ. μόνο για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας και οι οποίοι δεν έχουν λάβει πτυχίο, μπορούν να προσέρχονται στις εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους με την διαδικασία που προαναφέρθηκε στην περίπτωση Ι.

2. Απόλυση & Απόκτηση Πτυχίου – Παραπομπή μαθητών/μαθητριών της Δ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ του ν. 4186/2013 που φοίτησαν το σχολικό έτος 2016-2017.

Από το σχολικό έτος 2017-2018 οι μαθητές/μαθήτριες της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 σχολικού έτους 2016-2017 που δεν έχουν λάβει απολυτήριο ή δεν έχουν λάβει πτυχίο ή και τα δύο μπορούν να προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους, εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά ως εξής:

I. Αν έχουν απολυτήριο και δεν έχουν πτυχίο σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους. Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν πτυχίο προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους.

II. Αν έχουν πτυχίο και δεν έχουν απολυτήριο ή αν δεν έχουν πτυχίο ούτε απολυτήριο εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας. Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν απολυτήριο ή και πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν απολυτήριο ή και τα δύο προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας. Περίπτωση Β:

Για τους μαθητές/μαθήτριες της Δ΄ τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 σχολικού έτους 2016-2017 οι οποίοι είχαν εγγραφεί στα ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 μόνο για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας, οι οποίοι με την έκδοση των αποτελεσμάτων της ειδικής εξεταστικής περιόδου του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και της ειδικής εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, δεν λαμβάνουν πτυχίο, μπορούν να προσέρχονται στις εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους με τη διαδικασία που προαναφέρθηκε στην περίπτωση Ι.

3. Απόλυση και Απόκτηση Πτυχίου – Παραπομπή μαθητών/μαθητριών της Δ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ του ν. 4186 /2013 σχολικού έτους 2017-2018.

Οι μαθητές/μαθήτριες της Δ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2017-2018 δεν έχουν δικαίωμα επαναφοίτησης.

Όσον αφορά την απόλυση, απόκτηση πτυχίου και παραπομπή, ισχύουν κατ’ αντιστοιχία τα προβλεπόμενα περί Απόλυσης και Απόκτησης Πτυχίου – Παραπομπής μαθητών/μαθητριών της Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ του ν. 4186/2013 που φοίτησαν το σχολικό έτος 2016-2017 του παρόντος π.δ.

4. Απόλυση και Απόκτηση Πτυχίου – Παραπομπή μαθητών/μαθητριών της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ και Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ του ν. 4386 /2016.

Οι μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ τάξης Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) από το σχολικό έτος 2017-2018 και εφεξής, και οι μαθητές/μαθήτριες της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. από το σχολικό έτος 2018-2019 και εφεξής:

α) Απολύονται όταν ο Γενικός Μέσος Όρος σε όλα τα μαθήματα είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

β) 1. Αποκτούν πτυχίο στη Γ΄ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. όταν ο Μέσος Όρος ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας της Γ΄ τάξης των ημερησίων ΕΠΑ.Λ., είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και σε κανένα από τα μαθήματα αυτά ο βαθμός ετήσιας επίδοσης δεν είναι μικρότερος του οκτώ (08).
 2. Αποκτούν πτυχίο στη Δ΄ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. όταν ο Μέσος Όρος ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας των Γ΄ και Δ΄ τάξεων που είναι ίδια με τα μαθήματα ειδικότητας της Γ΄ τάξης των ημερησίων ΕΠΑ.Λ., είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και σε κανένα από τα μαθήματα αυτά ο βαθμός ετήσιας επίδοσης δεν είναι μικρότερος του οκτώ (08).

γ) Όταν δεν λαμβάνουν απολυτήριο ή πτυχίο ή και τα δύο, παραπέμπονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους και εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, ως ακολούθως:
 (i) Οι μαθητές/μαθήτριες που έχουν λάβει απολυτήριο και δεν έχουν λάβει πτυχίο, εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητας στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
 (ii) Οι μαθητές/μαθήτριες που δεν έχουν λάβει απολυτήριο ή δεν έχουν λάβει ούτε απολυτήριο ούτε πτυχίο, εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

δ) Περίπτωση Α: Οι μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ τάξης ημερησίου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386 /2016 (Α΄83) από το σχολικό έτος 2017-2018 και εφεξής, και οι μαθητές/μαθήτριες της Δ΄ τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386 /2016 (Α΄83) από το σχολικό έτος 2018-2019 και εφεξής, οι οποίοι μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της ειδικής εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου δεν λάβουν απολυτήριο ή δεν λάβουν πτυχίο ή και τα δύο ισχύουν κατά περίπτωση τα παρακάτω:
 1. Επαναλαμβάνουν τη φοίτηση, εφόσον το επιθυμούν, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης που υποβάλλεται από τους κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών ή από τους ίδιους, εφόσον είναι ενήλικοι/ες. Σε περίπτωση που επαναλάβουν τη φοίτηση, αν δεν έχουν πτυχίο, παρακολουθούν τα μαθήματα της ειδικότητας. Αν δεν έχουν απολυτήριο και έχουν λάβει πτυχίο ή αν δεν έχουν ούτε απολυτήριο ούτε πτυχίο, παρακολουθούν όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας.
 2. Εφόσον δεν επιθυμούν να επαναλάβουν τη φοίτηση, οι ανωτέρω μαθητές μπορούν να προσέλθουν στις επόμενες εξεταστικές περιόδους, εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά, οποιουδήποτε άλλου σχολικού έτους. Σε περίπτωση που δεν έχουν πτυχίο εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους. Σε περίπτωση που δεν έχουν απολυτήριο ή ούτε απολυτήριο ούτε πτυχίο, εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας.

Περίπτωση Β:
Για τους μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ τάξης ημερησίου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) από το σχολικό έτος 2017-2018 και εφεξής, και για τους μαθητές/μαθήτριες της Δ΄ τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) από το σχολικό έτος 2018-2019 και εφεξής, οι οποίοι είχαν εγγραφεί στα ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2016 μόνο για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας και δεν λαμβάνουν πτυχίο στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου του ιδίου έτους και στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους ισχύουν κατ’ αντιστοιχία η ανωτέρω παρ. δ περίπτωση Α υποπεριπτώσεις 1,2 του παρόντος π.δ.

5. Εξεταστέα Ύλη – Προφορικές Εξετάσεις – Μαθήματα με κλάδους

α) Για τις ανωτέρω περιπτώσεις των ενοτήτων 1,2,3 του Κεφαλαίου Γ εξεταστέα ύλη είναι αυτή που είχε οριστεί κατά το σχολικό έτος της φοίτησής τους στην τελευταία τάξη. Για τις περιπτώσεις της ενότητας 4 του Κεφαλαίου Γ΄ εξεταστέα ύλη είναι αυτή που έχει ανακοινωθεί για τους μαθητές που φοιτούν στη Γ΄ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. ή Δ΄ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. το σχολικό έτος κατά το οποίο προσέρχονται στις εξετάσεις.

β) Για τις ανωτέρω περιπτώσεις των ενοτήτων 1,2,3,4 η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής και διενεργείται σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου ενώπιον τριμελούς επιτροπής, με πρόεδρο το Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του ΕΠΑ.Λ. και μέλη δύο καθηγητές της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο καθηγητών είναι ο προφορικός βαθμός τετραμήνων του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.

γ) Για τις ανωτέρω περιπτώσεις 1, 2, 3, 4 οι μαθητές/ μαθήτριες της Γ΄ τάξης Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. ή Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου σε μαθήματα που έχουν κλάδους έχοντας βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), εξετάζονται γραπτά μόνο σε εκείνον τον κλάδο που ο ετήσιος βαθμός επίδοσής του είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

6. Μαθητές Παρελθόντων Ετών.

Περίπτωση Α:

Οι μαθητές με επαρκή φοίτηση της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. του ν. 3475/ 2006 καθώς και οι μαθητές με επαρκή φοίτηση της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2015-2016 του ν. 4186/2013 οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί για την απόκτηση απολυτηρίου ή πτυχίου, ή και τα δύο, από το σχολικό έτος 2017-2018 και εφεξής, προσέρχονται στην τελική εξέταση περιόδου Μαΐου-Ιουνίου της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. ή Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. οποιοδήποτε από τα επόμενα σχολικά έτη εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά ως εξής:

I. Αν έχουν απολυτήριο και δεν έχουν πτυχίο εξετάζονται προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας. Στην περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου, Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν πτυχίο μπορούν να προσέλθουν στις εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους.

II. Αν έχουν πτυχίο και δεν έχουν απολυτήριο ή αν δεν έχουν απολυτήριο ούτε πτυχίο εξετάζονται προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας για την απόκτηση απολυτηρίου ή και πτυχίου. Στην περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν απολυτήριο ή και πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου, Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).Εάν και πάλι δεν λάβουν απολυτήριο ή και πτυχίο μπορούν να προσέλθουν στις εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας.

Περίπτωση Β:

Οι μαθητές με επαρκή φοίτηση της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. του ν. 3475/ 2006, καθώς και οι μαθητές με επαρκή φοίτηση της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2015-2016 του ν. 4186/2013 οι οποίοι είχαν εγγραφεί στα ΕΠΑ.Λ. μόνο για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας και είχαν παραπεμφθεί για την απόκτηση πτυχίου, από το σχολικό έτος 2017-2018 και εφεξής προσέρχονται στην τελική εξέταση περιόδου Μαΐου – Ιουνίου της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. ή Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. οποιοδήποτε σχολικό έτος εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας. Στην περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου, Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν πτυχίο μπορούν να προσέλθουν στις εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους.

7. Εξεταστέα Ύλη – Προφορικές Εξετάσεις – Μαθήματα με κλάδους για τους μαθητές Παρελθόντων ετών

i. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις της ενότητας 6, εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. του ν. 3475/2006 είναι αυτή που ορίζεται στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών κατά το σχολικό έτος της φοίτησής τους. Εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ΄ τάξης σχολικού έτους 2015-2016 του ν. 4186/2013 είναι αυτή που είχε οριστεί κατά το σχολικό έτος της φοίτησής τους στην τελευταία τάξη.

ii. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις της ενότητας 6 η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής και διενεργείται σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου ενώπιον τριμελούς επιτροπής, με πρόεδρο το Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του ΕΠΑ.Λ. και μέλη δύο καθηγητές της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο καθηγητών είναι ο προφορικός βαθμός τετραμήνων του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.

iii. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις της ενότητας 6 οι μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. ή Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου σε μαθήματα που έχουν κλάδους έχοντας βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), εξετάζονται γραπτά μόνο σε εκείνον τον κλάδο που ο ετήσιος βαθμός επίδοσής του είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).»

Άρθρο 15

Το άρθρο 25 του π.δ 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 25 Τρόπος αξιολόγησης των «κατ’ ιδίαν διδαχθέντων» μαθητών Κατατακτήριες εξετάσεις

1. Οι κατ’ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές εξετάζονται προφορικά και γραπτά κατά την εξεταστική περίοδο του Μαΐου - Ιουνίου ή παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου του ιδίου έτους, εξεταζόμενοι γραπτώς και προφορικώς σε όλα τα μαθήματα, στην ίδια εξεταστέα ύλη και στα ίδια θέματα με τους μαθητές της αντίστοιχης τάξης του ΕΠΑ.Λ. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής και διενεργείται σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου για κάθε μάθημα ενώπιον τριμελούς επιτροπής. Η επιτροπή αποτελείται από τον Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του ΕΠΑ.Λ. ως πρόεδρο και μέλη δύο καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή ειδικότητας που έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα για το οποίο ζητήθηκε εξέταση. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο καθηγητών είναι ο προφορικός βαθμός των τετραμήνων στο εξεταζόμενο μάθημα. Ο ετήσιος βαθμός επίδοσης είναι ο Μ.Ο. του προφορικού βαθμού και της γραπτής εξέτασης.

2. Στα μαθήματα: «Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία», «Σχολικός Επαγγελματικός ΠροσανατολισμόςΑσφάλεια και Υγεία στο Χώρο Εργασίας» και «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων», «Αγωγή Υγείας» οι κατ’ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές δεν αξιολογούνται.

3. Τα γραπτά δοκίμια των μαθητών αυτών βαθμολογούνται και αναβαθμολογούνται με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για τα γραπτά των μαθητών της τάξης στην οποία υποβάλλονται για εξέταση.

4. Οι «κατ’ ιδίαν διδαχθέντες» μαθητές προάγονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τους παρακολουθούντες μαθητές. Για τους κατ’ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές και μαθήτριες στο μάθημα «Φυσική Αγωγή», η βαθμολογία θα διαμορφώνεται μόνο από τα εξεταστέα αντικείμενα του αθλήματος ή της κινητικής δραστηριότητας επιλογής».

Άρθρο 16

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από το σχολικό έτος 2017-2018.

Στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.

Αθήνα, 12 Μαΐου 2017

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ


 

 


 (Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 91/2016 τ.Α)

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 56
Φοίτηση και Αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ.1,2,3 περ. α και υποπ. αα του ν. 3966/2011 (Α΄ 118) «Θεσμικό πλαίσιο των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» και λοιπές διατάξεις».
2. Τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 43 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθ μιας εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», όπως τροπο ποιήθηκε και ισχύει.
3. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθεσί ας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).
4. Το Π.δ. 73/2015 (Α΄ 116) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
5. Τις με αρ. 9/2016 και 14/2016 Πράξεις του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
6. Τις με αριθμό 86/2016 και 100/2016 Γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δια τάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατι κού προϋπολογισμού για το τρέχον και τα επόμενα οικο νομικά έτη, μετά από πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Άρθρο 1 Σκοπός και τρόπος αξιολόγησης των μαθητών

Α. ΣΚΟΠΟΣ:

Η αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασί ας. Ως αξιολόγηση νοείται η συστηματική, οργανωμένη και συνεχής διαδικασία ελέγχου του βαθμού επίτευξης των στόχων του μαθήματος. Με άλλα λόγια, είναι η δι αδικασία που αποβλέπει με συγκεκριμένα κριτήρια και με συγκεκριμένη μεθοδολογία να προσδιορίσει συστη ματικά, έγκυρα, αξιόπιστα και αντικειμενικά το αποτέ λεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς στόχους.

Ειδικότερα, η αξιολόγηση του μαθητή αποσκοπεί:

- Στη διερεύνηση της μαθησιακής πορείας των μαθη τών σε όλα τα θέματα που προσφέρονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών.

- Στον εντοπισμό των μαθησιακών δυσκολιών των μα θητών, με στόχο το σχεδιασμό κατάλληλων παρεμβάσε ων για τη βελτίωση της διδακτικής διαδικασίας.

- Στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδι κασίας με την ενίσχυση και ενθάρρυνση των μαθητών και τη δημιουργία κινήτρων μάθησης.

- Στην ανάπτυξη της δημιουργικής ικανότητας και της κριτικής σκέψης του μαθητή.

- Στην προώθηση των ιδιαίτερων κλίσεων, δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων των μαθητών.

- Στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμη σης των μαθητών.

- Στην ανάπτυξη της ικανότητας αυτοαξιολόγησης και στην ανάπτυξη της αίσθησης της απόκτησης υπευθυνό τητας όσον αφορά τη μόρφωση του. Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση του μαθητή πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να αφορά το μαθητή συνολικά ως προσωπικότητα και όχι μόνο την επίδοση του.

Β. Ο ΤΡΟΠΟΣ/ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ:

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει τη μέτρηση πολλών χαρακτηριστικών του μαθητή, ώστε να συμπληρωθεί η συνολική εικόνα του. Συμπεριλαμβάνει την επίδοση, τη συνεργασία με άλλους μαθητές και τον εκπαιδευτικό, τη συμμετοχή στην τάξη και στη σχολική ζωή κτλ.

Ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών εξαρτάται από τους στόχους και το περιεχόμενο του εξεταζόμενου γνωστικού αντικειμένου. Γενικά, μπορούν να χρησιμο ποιηθούν τόσο οι παραδοσιακοί όσο και οι σύγχρονοι τρόποι αξιολόγησης.

Για να διαπιστωθεί ο βαθμός και η έκταση, τόσο της επίτευξης των διδακτικών στόχων όσο και της συμμετο χής και της δραστηριοποίησης των μαθητών, υπάρχουν ποικίλες τεχνικές.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

α. Η προφορική εξέταση. Γίνεται συνήθως με ερωτή σεις που απαιτούν σύντομη (όχι μονολεκτική) ή ελεύ θερη απάντηση,

β. Η γραπτή εξέταση. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις πρέπει να είναι ιεραρχημένες ως προς το βαθμό δυσκο λίας και προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μαθητών κάθε σχολείου. Πάντως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ποικιλία ερωτήσεων, όπως:
- Ελεύθερης ανάπτυξης,
- Επιλογής σωστού - λάθους,
- Πολλαπλής επιλογής, - Σύντομης απάντησης,
- Ερμηνείας γραφικών παραστάσεων κ.τ.λ.

γ. Η συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα. Συμμετοχή του μαθητή τόσο κατά τη διεξαγωγή της διδασκαλίας, όσο και στις δραστηριότητες που γίνονται στο πλαίσιο του μαθήματος. Επιπλέον, η ικανότητα του μαθητή για επικοινωνία και συνεργασία στην τάξη (συμμετοχή στη συζήτηση, κανόνες διαλόγου, ανταλλαγή απόψεων και έκφραση συναισθημάτων και εμπειριών, διαπραγματευ τική ικανότητα κ.ά.).

δ. Οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες. Δίνονται ερ γασίες είτε ατομικές είτε ομαδικές για διάφορα, συνήθως επίκαιρα, κοινωνικά-πολιτικά-οικονομικά ζητήματα.

ε. Η εκπόνηση συνθετικών εργασιών (project). Εργα σίες για τη διαπίστωση της δημιουργικής και κριτικής ικανότητας των μαθητών (αναζήτηση και επιλογή πλη ροφοριών, χρήση ποικίλων πηγών, πρωτότυπη σύλλη ψη και παρουσίαση εργασιών κτλ). Η βαθμολογία των εργασιών μπορεί να γίνεται είτε από τον εκπαιδευτικό είτε από την ομάδα, συνολικά ή από κάθε μέλος της και είναι ανάλογη με την ποιότητα της εργασίας, λαμβάνο ντας υπόψη την πρωτοτυπία, την δημιουργική φαντασία, την αναλυτική και συνθετική ικανότητα, την δυσκολία, καθώς και τον τρόπο παρουσίασης.

στ.Το ενδιαφέρον και οι δραστηριότητες του μαθητή. Το εν λόγω ενδιαφέρον αναφέρεται σε ζητήματα του σχολείου (ανάληψη εργασιών, οργάνωση επισκέψεων και εκδηλώσεων κτλ.), αλλά και γενικότερα σε θέματα σχετικά με το μάθημα,

ζ. Η αυτοαξιολόγηση του μαθητή. Ζητείται από τον μαθητή να αξιολογήσει τη συμμετοχή του στο μάθη μα, τις εργασίες του, την προφορική ή γραπτή εξέταση του κτλ., με τρόπο αντικειμενικό, χωρίς υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση,

η. Το Ατομικό Δελτίο Εργασιών και ο φάκελος του μα θητή. Περιλαμβάνει τις εργασίες και τις δραστηριότητες του μαθητή.

Η αξιολόγηση αφορά τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του μαθητή. Αναφέρεται στις γνώσεις, ικανό τητες, δεξιότητες και στάσεις που απέκτησε ο μαθητής. Ο εκπαιδευτικός, εκτός από την «Αριθμητική βαθμολο γία», είναι χρήσιμο να συντάσσει για κάθε μαθητή και μια «Ποιοτική έκθεση» με βαθμολογία ως εξής: άριστα, πολύ καλά, καλά, σχεδόν καλά.

Η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι απαραίτητη. Γίνεται από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές (αυτοαξιολόγηση) για να διαπιστωθεί αν επε τεύχθησαν οι στόχοι του μαθήματος, δηλαδή αν οι εκ παιδευτικοί πραγματοποίησαν αποτελεσματικά το έργο τους κι αν οι μαθητές έμαθαν αυτά που προβλέπονται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών.

Άρθρο 2 Περίοδοι διδακτικού έτους

  1. Το σχολικό έτος για τα Επαγγελματικά Λύκεια δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.
  2. Το διδακτικό έτος για τα Επαγγελματικά Λύκεια δη μόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.
  3. Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους διεξάγεται η διδασκαλία των μαθημάτων και γίνονται οι κάθε είδους εξετάσεις.
  4. Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται κατά τις ακόλουθες διδακτικές περιόδους, που ονομάζονται τετράμηνα:
    α) Α΄ τετράμηνο από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Ιανου αρίου,
    β) Β΄ τετράμηνο από 21 Ιανουαρίου μέχρι τη λήξη των μαθημάτων, σε ημερομηνία που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
  5. Την τελευταία ημέρα του Β΄ τετραμήνου δεν διεξάγε ται διδασκαλία μαθημάτων. Την ημέρα αυτή ο Σύλλογος των διδασκόντων κάθε Επαγγελματικού Λυκείου αποφα σίζει για το χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών και εκτελεί κάθε προπαρασκευαστική εργασία για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των προβλεπόμενων γραπτών εξετάσεων.
  6. (σ.σ. αντικαταστάθηκε απο το άρθρο 1 του ΠΔ42/2017)
  7. Οι εξετάσεις κάθε είδους για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων διεξάγονται κατά το χρονικό διάστημα που αρχίζει δύο (2) ημέρες μετά τη λήξη του Β΄ τετραμήνου και λήγει (ολοκληρώνονται οι διαδικασίες) την 30η Ιουνίου, καθώς και κατά το χρονικό διάστημα από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου.

Άρθρο 3
Διακοπές - Αργίες μαθητών - Σχολικές εορτές

  1. Διδασκαλία μαθημάτων δε διεξάγεται και εξετάσεις δε διενεργούνται κατά τις ακόλουθες χρονικές περιόδους του σχολικού έτους:

α) Διακοπές Χριστουγέννων από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου,

β) Διακοπές Πάσχα από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

γ) Θερινές διακοπές από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου με την επιφύλαξη των διατάξεων για τις παρατάσεις του διδακτικού έτους.

  1. Κατά τις θερινές διακοπές το κάθε ΕΠΑ.Λ λειτουργεί μία ημέρα κάθε εβδομάδα, η οποία ορίζεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ή εφόσον δεν υπάρχει, από τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαί δευσης της Γενικής Γραμματείας Παιδείας και θρησκευ μάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την περιοχή Αττικής και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της Χώρας από τους κατά τόπους Διευθυντές Διευθύνσεων Δ.Ε. και ανακοινώνεται στον πί νακα ανακοινώσεων του σχολείου. Κατά την ημέρα αυτή ένας τουλάχιστον από τους εκπαιδευτικούς, ο οποίος ορίζεται από το Διευθυντή του σχολείου πριν τη λήξη του διδακτικού έτους, είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του γραφείου και ασκεί εκτάκτως αρμοδιό τητες Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ, με δυνατότητα να υπογρά φει έγγραφα ή τίτλους αντ’ αυτού. Σε περίπτωση που η παραπάνω ημέρα λειτουργίας του γραφείου συμπίπτει με αργία, το γραφείο λειτουργεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
  2. Ημέρες αργίας ορίζονται:

α) Όλες οι Κυριακές

β) Η θρησκευτική εορτή του Αγίου Πνεύματος

γ) Οι Εθνικές επέτειοι, της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου

δ) Η Καθαρά Δευτέρα

ε) Η 1η Μαΐου

ζ) Οι ημέρες αργίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για την έδρα κάθε σχολείου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής.

  1. Μαθητές του Λατινικού δόγματος επιτρέπεται να απουσιάζουν από τα μαθήματα και κατά τις παρακάτω εξαιρετέες για τη Δυτική Εκκλησία ημέρες και εορτές:

α) Την εορτή του Μνήστορος Ιωσήφ

β) Την εορτή της Αγίας Δωρεάς

γ) Από την παραμονή μέχρι και την επόμενη του Λα τινικού Πάσχα.

  1. Μαθητές της Ισραηλιτικής Θρησκείας επιτρέπεται να απουσιάζουν από τα μαθήματα και κατά τις ακόλουθες Εβραϊκές Θρησκευτικές εορτές:

α) Την παραμονή και την 1η του Εβραϊκού έτους

β) Την ημέρα της εξιλέωσης

γ) Την παραμονή και την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα

  1. Μαθητές της Μουσουλμανικής Θρησκείας επιτρέπεται να απουσιάζουν από τα μαθήματα και κατά τις ακόλουθες Μουσουλμανικές Εορτές:

α) Σεκέρ Μπαϊράμ

β) Κουρμπάν Μπαϊράμ και την παραμονή των εορτών αυτών

  1. Κατά την παραμονή των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις. Αν η παραμονή συμπίπτει με ημέρα Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας, οι ανωτέρω εκδη λώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη της αργίας αυτής.
  2. Την 26η Οκτωβρίου πραγματοποιείται η εορτή της Σημαίας.
  3. Τη 17η Νοεμβρίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης. Αν η ημέρα αυτή συμπίπτει με ημέρα Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας, οι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματο ποιούνται την προηγούμενη της αργίας αυτής.

(σ.σ. προστέθηκε παρ.10 απο το άρθρο 2 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 4
Χαρακτηρισμός των διδασκόμενων μαθημάτων

(σ.σ. αντικαταστάθηκε απο το αρ.3 του ΠΔ 42/2017)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

Άρθρο 5
Τρόπος αξιολόγησης Μικτών Μαθημάτων, Μαθημάτων Γενικής Παιδείας με κλάδους, Μαθήμα- τος «Ερευνητική Εργασία», Μαθήματος «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Περιβάλλον εργασίας - Ασφάλεια και Υγιεινή» και Μαθήματος «Φυσική Αγωγή» ανά τετράμηνο

(σ.σ. αντικαταστάθηκεα από το αρ.4 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 6
Βαθμολογική Κλίμακα

  1. Η βαθμολογική κλίμακα, με βάση την οποία υπο- λογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των μαθητών σε όλα τα μαθήματα είναι 0-20 και λεκτικώς προσδιορίζεται με τους χαρακτηρισμούς:

Κακώς 0-5

Ανεπαρκώς 5,1-9,4

Σχεδόν καλώς 9,5-13

Καλώς 13,1-16

Λίαν καλώς 16,1-18

Άριστα 18,1-20

Η βαθμολόγηση των γραπτών των προαγωγικών, απολυτήριων και πτυχιακών εξετάσεων γίνεται στην κλίμακα 0-100 με ακέραιους μόνο αριθμούς και ο τελικός βαθμός του γραπτού ανάγεται στην κλίμακα 0-20 και γράφεται ως δεκαδικός, όπου απαιτείται, με προσέγγιση δεκάτου.

  1. Οι προφορικοί βαθμοί της αξιολόγησης των μα-θητών δίνονται σε ακέραιους αριθμούς. Ο μέσος όρος (Μ.Ο.) των προφορικών βαθμολογιών των δύο τετρα- μήνων των μαθημάτων που δεν έχουν κλάδους αποτελεί τον ετήσιο προφορικό βαθμό του μαθητή σε κάθε μάθημα και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου. Ως τελικός βαθμός κάθε κλάδου ορίζεται ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) του Ετήσιου Προφορικού Βαθμού του με τον αντίστοιχο Γραπτό βαθμό και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.
  2. Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης κατά μάθημα και ο γενικός μέσος όρος (Γ.Μ.Ο.) γράφονται ως δεκαδικοί με προσέγγιση δεκάτου.

Άρθρο 7
Αξιολόγηση των μαθητών στα μαθήματα «Ερευνητική Εργασία (Project)», «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός -Περιβάλ- λον Εργασίας - Ασφάλεια και Υγιεινή» και «Φυ- σική Αγωγή» ανά τετράμηνο.

(σ.σ. αντικαταστάθηκεα από το αρ.5 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 8
Ενδιάμεσες Προφορικές και Γραπτές Εξετάσεις

(σ.σ. αντικαταστάθηκεα από το αρ.6 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 9
Ατομικές και Ομαδικές Συνθετικές - Δημιουργικές Εργασίες

  1. Οι ατομικές και ομαδικές συνθετικές-δημιουργικές εργασίες έχουν συνθετικό χαρακτήρα και επιδιώκουν την ανάπτυξη της δημιουργικής ικανότητας του μαθητή και γενικότερα την καλλιέργεια ερευνητικού πνεύμα- τος μέσω της αναζήτησης στοιχείων από διαφορετικές πηγές και την τελική σύνθεση των στοιχείων αυτών. Οι δημιουργικές εργασίες μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές και να έχουν τη μορφή μικρής μελέτης ανάλογης προς τις δυνατότητες των μαθητών, ή να είναι συλλογές ή κατασκευές ή καλλιτεχνικές συνθέσεις. Τα θέματα των εργασιών αυτών δίνονται από τους διδάσκοντες στους μαθητές ή προτείνονται από τους μαθητές και εγκρίνο- νται από τους διδάσκοντες. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) αποστέλλει στα σχολεία οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν και ενδεικτικές προτάσεις δημιουργικών εργασιών. Οι δη- μιουργικές εργασίες μπορούν να παρουσιάζονται μέσα στην τάξη, κατά τη κρίση του διδάσκοντος, ή, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, σε ειδική εκδήλωση κατά τάξη ή κατά σχολείο, γεγονός που αποφασίζεται από το Σύλλογο των Διδασκόντων. Οι εργασίες αυτές μπορούν να δημοσιεύονται ή να δημοσιοποιούνται με όποιον άλλον τρόπο κρίνει πρόσφορο το κάθε Επαγγελματικό Λύκειο.
  2. α) Η εκπόνηση τουλάχιστον μιας δημιουργικής εργασίας είναι προαιρετική σε κάθε τάξη του ΕΠΑ.Λ. Για τη δημιουργική εργασία μέσα στους δύο πρώτους μήνες του σχολικού έτους προτείνεται στους μαθητές κατάλογος εργασιών από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος και με γραπτή τους δήλωση οι μαθητές επιλέγουν το μάθημα στο οποίο επιθυμούν να εκπονήσουν εργα- σία καθώς και δύο ακόμη μαθήματα ως εναλλακτικές δυνατότητες.

β) Ο υπεύθυνος διδάσκων για την παρακολούθηση των δημιουργικών εργασιών οργανώνει συναντήσεις με τους μαθητές πριν από την ανάθεση των εργασιών. Τους ενημερώνει για τη διαδικασία έρευνας που θα ακολουθήσουν και τους παρέχει την αναγκαία πληροφόρηση για τις πηγές που θα χρησιμοποιήσουν.

  1. Η δημιουργική εργασία αξιολογείται από τον οικείο διδάσκοντα και λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν έχει θετική επίδραση στην επίδοση του μαθητή.
  2. Αν ένας μαθητής εκπονεί με δική του πρωτοβουλία και ύστερα από συνεννόηση με τους διδάσκοντες περισσότερες της μιας δημιουργικές εργασίες, αυτές συνεκτιμώνται στη βαθμολογία του μαθητή σε όλα τα αντίστοιχα μαθήματα. Αντίγραφο όλων των εργασιών τοποθετείται στο φάκελο εκπαιδευτικών επιδόσεων και δραστηριοτήτων του μαθητή, εάν αυτός υπάρχει, και όπου δεν υπάρχει ενημερώνονται με ευθύνη του καθηγητή που παρακολουθεί την εργασία όλοι οι διδάσκοντες στο ίδιο τμήμα για τη συμπληρωματική αυτή δραστηριότητα του κάθε μαθητή.
  3. Ο αριθμός των δημιουργικών εργασιών που ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να παρακολουθεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους καθορίζεται από τον ίδιο, δεν μπορεί όμως να είναι μεγαλύτερος των δέκα (10). Εάν για κάποιο αντικείμενο εκδηλώσουν ενδιαφέρον πολλοί μαθητές και ο οικείος διδάσκων αδυνατεί για το λόγο αυτό να εποπτεύσει όλες τις σχετικές εργασίες, καταβάλλεται προσπάθεια ένταξης των μαθητών σε ομαδικές εργασίες που βρίσκονται πλησιέστερα στα ενδιαφέροντα τους.

Εάν και μετά την ομαδοποίηση το πρόβλημα παραμένει, κάθε διδάσκων επιλέγει μεταξύ των μαθητών που επιθυμούν να εκπονήσουν στο αντικείμενο του εργασία όσους μπορεί να εποπτεύσει με κριτήρια που καθορίζει ο ίδιος και ανακοινώνει στους ενδιαφερόμενους. Τους υπόλοιπους παραπέμπει στο Σύλλογο των Διδασκόντων, ο οποίος τους κατανέμει σε άλλους διδάσκοντες με βάση τις εναλλακτικές προτιμήσεις τους, που περιέχονται στη δήλωση τους. Για όποιο άλλο θέμα ανακύπτει σχετικά με την εκπόνηση δημιουργικών - συνθετικών εργασιών από τους μαθητές, αποφασίζει ο Σύλλογος των Διδασκόντων.

Άρθρο 10
Φάκελος επιδόσεων και δραστηριοτήτων των μαθητών

  1. Σε κάθε ΕΠΑ.Λ. δύνανται να τηρούν με ευθύνη του υπεύθυνου καθηγητή κάθε τμήματος ή τάξης και σε χώρο που καθορίζεται από το Διευθυντή του Λυκείου φάκελο εκπαιδευτικών επιδόσεων και δραστηριοτήτων των μαθητών, στον οποίο καταχωρίζονται στοιχεία που συμβάλλουν στη σφαιρικότερη εκπαιδευτική αξιολόγηση των μαθητών, τα οποία δεν προκύπτουν από άλλες διαδικασίες αποτίμησης της επίδοσης τους.

Τέτοιου είδους στοιχεία είναι κυρίως:
α) Εργασίες, τις οποίες πραγματοποιεί ο μαθητής, πέραν αυτών που γίνονται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών σχολικών εργασιών,
β) Αναφορές σχετικές με σχολικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει,
γ) Αντίγραφα επαίνων, βραβείων ή άλλων διακρίσεων του στον πνευματικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και αθλητικό τομέα που χορηγούνται από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. ή από επίσημα αναγνωρισμένους επιστημονικούς, μορφωτικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς υψηλού κύρους,
δ) Ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης του μαθητή,
ε) Παρατηρήσεις ή προτάσεις του σχετικές με τα μαθήματα.
Κάθε μαθητής που επιθυμεί να εντάξει στο φάκελο του νέα στοιχεία, τα υποβάλλει στον αρμόδιο καθηγητή.

  1. Σκοπός της τήρησης των ως άνω φακέλων είναι όχι μόνο η σφαιρικότερη και πολύπλευρη εκτίμηση των δραστηριοτήτων των μαθητών, αλλά η υποβοήθηση και η επικοινωνία μέσα στο σχολείο μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων, η παροχή έμμεσα στον μαθητή της δυνατότητας συμμετοχής του και της διατύπωσης παρατηρήσεων και προτάσεων για τη σχολική ζωή και τη βελτίωση της διδακτικής πράξης.
  2. Κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την τήρηση των φακέλων και την αξιοποίηση τους καθορίζεται με από- φαση του Συλλόγου διδασκόντων.

Άρθρο 11
Προφορική βαθμολογία τετραμήνων

(σ.σ. αντικαταστάθηκεα από το αρ.7 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 12
Κοινοποίηση της προφορικής βαθμολογίας - Ενημέρωση των κηδεμόνων

  1. Στο τέλος κάθε τετραμήνου και μετά την κατάθεση και καταχώριση της προφορικής βαθμολογίας καλούνται οι κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση αναφορικά με την επίδοση, την επιμέλεια, τη φοίτηση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους και τους επιδίδεται ο ατομικός έλεγχος προόδου του μαθητή.
  2. Με ευθύνη του Διευθυντή και με απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων καθηγητών οργανώνεται μία τουλάχιστον συνάντηση κηδεμόνων στα μέσα κάθε τετραμήνου με σκοπό την ενημέρωση τους στα θέματα της παραγράφου 1. Κατόπιν συνεννόησης Διευθυντή και διδασκόντων, ορίζεται πρόγραμμα ενημέρωσης των κηδεμόνων, σύμφωνα με το οποίο κάθε διδάσκων έχει την υποχρέωση μία τουλάχιστον ημέρα την εβδομάδα να δέχεται τους κηδεμόνες των μαθητών. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται στην αρχή του διδακτικού έτους και κοινοποιείται γραπτώς στους κηδεμόνες μέσω των μαθητών.
  3. Οι κηδεμόνες των μαθητών δικαιούνται να ενημερώνονται από τους διδάσκοντες, κατά τις ημέρες που έχουν ορισθεί στο πρόγραμμα ενημέρωσης κηδεμόνων, για όλα τα στοιχεία της παρ. 1. Οι διδάσκοντες επιδεικνύουν τα γραπτά των μαθητών, εφόσον ζητηθεί από τους κηδεμόνες τους και μόνο.
  4. Στους ελέγχους προόδου που δίνονται στους μαθητές και στους κηδεμόνες αναγράφεται υποχρεωτικά και ο αντίστοιχος μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας όλων των μαθητών του τμήματος για κάθε μάθημα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ - ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Άρθρο 13
Γραπτές προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχι ακές εξετάσεις των μαθητών του Επαγγελματι κού Λυκείου

(σ.σ. αντικαταστάθηκεα από το αρ.8 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 14
Τρόπος εξέτασης των διαφόρων μαθημάτων

(σ.σ. αντικαταστάθηκεα από το αρ.9 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 15
Ορισμός και υποχρεώσεις των επιτηρητών

  1. Με απόφαση του Διευθυντή ορίζονται οι επιτηρητές καθηγητές, οι οποίοι κατανέμονται σε διαφορετικές αίθουσες εξετάσεων κάθε ημέρα. Για την άμεση αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που πιθανόν να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι δυνατόν να ορίζονται εφεδρικοί επιτηρητές.
  2. Οι επιτηρητές προσέρχονται έγκαιρα στο σχολείο, είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την τάξη και την επιτήρηση των μαθητών κατά την ώρα της εξέτασης και αναφέρουν αμέσως στο Διευθυντή ή τον εισηγητή του εξεταζόμενου μαθήματος όποιο πρόβλημα προκύψει.
  3. Οι επιτηρητές παραλαμβάνουν από το Διευθυντή το φάκελο της εξέτασης, εκφωνούν τον κατάλογο των μαθητών, σημειώνουν τους απόντες, διανέμουν την κόλλα διαγωνίσματος, διανέμουν τα φωτοτυπημένα θέματα της εξέτασης και αναγράφουν στον πίνακα τον χρόνο έναρξης και λήξης της εξέτασης. Οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιεσδήποτε διευκρινίσεις επί των θεμάτων, τις οποίες παρέχει μόνο ο εισηγητής του εξεταζόμενου μαθήματος. Κατά την παραλαβή των γραπτών δοκιμίων των μαθητών διαγράφουν χιαστί τα κενά διαστήματα και υπογράφουν στο τέλος του κειμένου.

Άρθρο 16
Υποχρεώσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέτασης

  1. Η κατανομή των μαθητών στις αίθουσες εξέτασης γίνεται με αλφαβητική σειρά με την ευθύνη του Διευθυντή, ο οποίος συντάσσει ονομαστική κατάσταση εξεταζομένων σε κάθε αίθουσα.

Η τοποθέτηση των μαθητών στις θέσεις γίνεται κατά αλφαβητική σειρά και ο έλεγχος είναι ευθύνη των επιτηρητών. Παρέκκλιση επιβάλλεται στην περίπτωση αδελφών ή συγγενών μαθητών.

  1. Οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (bianco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετά δοσης πληροφοριών ή άλλα ανάλογα αντικείμενα. Με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, μετά από πρόταση των εισηγητών, είναι δυνατόν να επιτραπεί στους μαθητές να φέρουν μαζί τους κατά την εξέταση συγκεκριμένων μαθημάτων οποιαδήποτε αναγκαία βοηθήματα. Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται στους μαθητές μαζί με το πρόγραμμα των εξετάσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.
  2. Μαθητής που φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή από οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζόμενου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζόμενων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση του Διευθυντή και ύστερα από εισήγηση των διδασκόντων-εξεταστών, στο εξεταζόμενο μάθημα βαθμολογείται με τον κατώτερο βαθμό μηδέν. Ο Διευθυντής, οι επιτηρητές της αίθουσας και οι διδάσκοντες πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλούν σε προφορική απολογία τον μαθητή, συντάσσουν πρακτικό το οποίο και υπογράφουν και στη συνέχεια ενημερώνουν τον κηδεμόνα του.

Άρθρο 17
Βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών, απολυτήριων και πτυχιακών εξετάσεων

  1. Η βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων γίνεται από τον αρμόδιο καθηγητή, ο οποίος δίδαξε το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, και σε περίπτωση απουσίας του από άλλον καθηγητή της ίδιας ειδικότητας, ο οποίος ορίζεται από το Διευθυντή του σχολείου ή τον αρμόδιο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εάν δεν υπάρχει καθηγητής της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας στο σχολείο αυτό.
  2. Τα γραπτά των μαθητών διορθωμένα και βαθμολογημένα παραδίδονται από τον αρμόδιο καθηγητή στον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ., συνοδευόμενα από ονομαστική κατάσταση με τους βαθμούς των μαθητών, το αργότερο εντός πέντε ημερών από την ημέρα της εξέτασης κάθε μαθήματος. Ο Διευθυντής μεριμνά για τον έλεγχο και την καταχώριση της βαθμολογίας στα οικεία βιβλία και στον Η/Υ του Σχολείου.

Άρθρο 18
Αναβαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων

Σε αναβαθμολόγηση υπόκεινται τα γραπτά δοκίμια των προαγωγικών, απολυτήριων και πτυχιακών εξετά σεων όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηριακών μαθη μάτων που εξετάζονται γραπτά με την ακόλουθη δια δικασία:

  1. Η αναβαθμολόγηση γίνεται στη Διεύθυνση Δευτε ροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), στην οποία υπάγεται το αντίστοιχο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.).
  2. Μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων της εξεταστικής περιόδου, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο ΕΠΑ.Λ. όπου φοιτούν, με την οποία ζητούν την αναβαθμολόγηση ενός ή περισσότερων γραπτών δοκιμίων. Η αίτηση συνοδεύεται με το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε γραπτό δοκίμιο (άρθρο 19 του ν. 2009/1992).
  3. Οι Διευθυντές, μόλις λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, διαβιβάζουν τα προς αναβαθμολόγηση γραπτά με καλυμμένα όλα τα στοιχεία των μαθητών και τον αρχικό βαθμό του καθηγητή μαζί με επικυρωμένα αντίγραφα των θεμάτων στην οικεία Διεύθυνση Δευτε ροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  4. Με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το ΕΠΑ.Λ. συγκροτείται τριμελής επιτροπή αναβαθμολόγησης, η οποία αποτελείται από δύο καθηγητές της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας με το μάθημα για το γραπτό του οποίου ζητήθηκε αναβαθμολόγηση, οι οποίοι είναι και οι βαθμολογητές της αναβαθμολόγησης, και από ένα σχολικό σύμβουλο ή καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τουλάχιστον βαθμού Δ΄, ο οποίος είναι ο ανα βαθμολογητής στην περίπτωση που οι βαθμοί των δύο πρώτων διαφέρουν μεταξύ τους περισσότερο από δώδεκα μονάδες σε εκατονταβάθμια κλίμακα. Με την ίδια απόφαση ορίζεται η ημέρα και η ώρα που θα διεξαχθεί η αναβαθμολόγηση. Αν τα προς αναβαθμολόγηση γραπτά είναι περισσότερα από εβδομήντα, στην επιτροπή μπορεί να ορίζονται δύο ακόμη καθηγητές της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας και να κατανέμονται τα γραπτά εξίσου μεταξύ των δύο ομάδων βαθμολογητών - αναβαθμολογητών. Την ευθύνη συντονισμού του έργου της αναβαθμολόγησης έχει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το αντίστοιχο Επαγγελματικό Λύκειο.
  5. Τα γραπτά δοκίμια αναβαθμολογούνται από τους δύο καθηγητές αναβαθμολογητές, οι οποίοι αναγράφουν το βαθμό τους στο γραπτό. Ο βαθμός του πρώτου αναβαθμολογητή καλύπτεται με αδιαφανή ταινία κατά τρόπο ώστε να μη γνωρίζει ο δεύτερος αναβαθμολογητής τον βαθμό του πρώτου. Ο μέσος όρος των δύο βαθμών που αποτελεί τον τελικό βαθμό του γραπτού δοκιμίου, υπολογιζόμενος στην κλίμακα (0-20), είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος και των δύο βαθμολογητών διά του δέκα (10). Αν οι βαθμοί των δύο πρώτων βαθμολογητών - αναβαθμολογητών διαφέρουν μεταξύ τους περισσότερο από δώδεκα (12) μονάδες, το γραπτό αναβαθμολογείται και από τρίτο καθηγητή αναβαθμολογητή, αφού προηγουμένως επικαλυφθούν με αδιαφανές αυτοκόλλητο οι βαθμοί των δύο πρώτων βαθμολογητών - αναβαθμολογητών. Ο γραπτός βαθμός της αναβαθμολόγησης είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των βαθμών και των τριών βαθμολογη τών δια του δέκα πέντε (15) και είναι ο τελικός γραπτός βαθμός του μαθήματος σε κάθε περίπτωση είτε είναι μεγαλύτερος είτε μικρότερος από το βαθμό με τον οποίο είχε αρχικά βαθμολογηθεί το δοκίμιο από τον οικείο κα θηγητή.
  6. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συντάσσει σχετικό πρακτικό, στο οποίο περιέχεται η οριστική βαθμολογία των γραπτών, το οποίο και αποστέλλει στα Λύκεια προέλευσης τους μαζί με τα γραπτά.
  7. Οι μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για τους οποίους προβλέπεται προφορική εξέταση αντί γραπτής, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ζητήσουν επανεξέταση (αναβαθμολόγηση) στα μαθήματα που εξετάσθηκαν. Η νέα αυτή εξέταση πραγματοποιείται στο σχολείο φοίτησης τους ενώπιον επιτροπής συγκροτούμενης από το Διευθυντή και δύο καθηγητές της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας για κάθε μάθημα, άλλους από αυτούς που διενήργησαν την αρχική εξέταση. Η αίτηση για επανεξέταση υποβάλλεται από τους κηδεμόνες των μαθητών ή από τους ίδιους, εφόσον είναι ενήλικοι, στο σχολείο μέσα σε τρεις ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Η αίτηση συνοδεύεται από το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε μάθημα για το οποίο ζητείται επανεξέταση. Ο βαθμός της επανεξέτασης προκύπτει από το μέσο όρο των δύο εξεταστών -αναβαθμολογητών και είναι ο τελικός γραπτός βαθμός του μαθήματος σε κάθε περίπτωση είτε είναι μεγαλύτερος είτε μικρότερος από το βαθμό της αρχικής εξέτασης.
  8. Αναβαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων μπορούν να ζητήσουν με αίτησή τους, συνοδευόμενη με το προβλεπόμενο κάθε φορά παράβολο και μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι κηδεμόνες μαθητών δημοσίων ΕΠΑ.Λ ή οι ίδιοι μαθητές, εφόσον είναι ενήλικοι, που προσέρχονται σε επανα ληπτικές ή συμπληρωματικές εξετάσεις στις εκάστοτε εξεταστικές περιόδους. Η επιτροπή και η διαδικασία αναβαθμολόγησης γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4, 5, 6 και 7.

Άρθρο 19
Μαθητές μη προσερχόμενοι στις γραπτές εξετάσεις

(σ.σ. αντικαταστάθηκεα από το αρ.10 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 20
Προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές Εξετάσεις Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων

Οι διατάξεις του διατάγματος εφαρμόζονται αναλόγως και για την αξιολόγηση των μαθητών της Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων στα αντίστοιχα μαθήματα που προβλέπονται από το ισχύον για τα Λύκεια αυτά πρόγραμμα.

Κατά την εφαρμογή των διατάξεων αυτών στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, όπου αναφέρεται Α΄ τάξη νοείται η Α΄ τάξη των Ημερησίων Επαγγελματικών Λυ κείων, όπου αναφέρεται Β΄ τάξη νοείται η Β΄ τάξη των Ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων και όπου αναφέρεται Γ΄ και Δ΄ τάξη νοείται η Γ΄ τάξη των Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

Άρθρο 21
Εξαγωγή του ετήσιου προφορικού βαθμού κατά μάθημα, του βαθμού ετήσιας επίδοσης, του τελικού βαθμού των κλάδων

(σ.σ. αντικαταστάθηκεα από το αρ.11 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 22
Εξαγωγή του βαθμού προαγωγής και απολυτηρίου - (Γενικός Μέσος Όρος - Γ.Μ.Ο.)

(σ.σ. αντικαταστάθηκεα από το αρ.12 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 23
Βαθμός Απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ- Πτυχίου ΕΠΑ.Λ.

(σ.σ. αντικαταστάθηκεα από το αρ.13 του ΠΔ42/2017)

Άρθρο 24
Προαγωγή, απόλυση και απόρριψη μαθητών, απόκτηση πτυχίου

(σ.σ. επήλθαν τροποποιήσεις με το αρ.17 του ΠΔ 42/2017)

Α. ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΠΑ.Λ.

Μετά τη λήξη των προαγωγικών, απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων ο Σύλλογος των Διδασκόντων αποφασίζει για:

(α)Την προαγωγή την απόλυση και τη χορήγηση πτυχίου στους μαθητές.

(β) Την παραπομπή σε συμπληρωματική εξέταση κατά την αμέσως επόμενη εξεταστική περίοδο ή την απόρριψη των μαθητών,

(γ) Τον χαρακτηρισμό της διαγωγής των μαθητών.

  1. Για την προαγωγή των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης ΕΠΑΛ. απαιτείται η επίτευξη γενικού μέσου όρου (Γ.Μ.Ο.) ίσου ή ανώτερου του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
  2. Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης που δεν πληρούν την παραπάνω προϋπόθεση παραπέμπονται σε ειδική εξεταστική περίοδο το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου εξετάζονται γραπτά με τον τρόπο και τη διαδικασία των προαγωγι κών εξετάσεων του Ιουνίου (μεταφέροντας τον προφο ρικό βαθμό των δύο τετραμήνων) στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), οπότε και προάγονται εφόσον έχουν Γενικό Μέσο Όρο (Γ.Μ.Ο) τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
  3. Για τους μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα «Μαθηματικά» ή/και «Ελληνική Γλώσσα» ή/και «θετικές Επιστήμες», τα οποία έχουν κλάδους, έχοντας βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), εξετάζονται γραπτά μόνο σε εκείνον τον κλάδο που ο Τελικός Βαθμός του είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
  4. Για τους μαθητές της Α΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στο μάθημα «Ερευνητική Εργασία», έχοντας βαθμό ετήσιας επίδοσης στο μάθημα αυτό μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), επιλέγεται το θέμα στο οποίο υστέρησαν περισσότερο (από τα δυο με τα οποία ασχολήθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς) και οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί ορίζουν τμήματα της ερευνητικής εργα σίας που κρίνουν ότι πρέπει να επεξεργαστούν εκ νέου. Το Σεπτέμβριο υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία τους μαζί με το προσωπικό τους ημερολόγιο και τον ατομικό τους φάκελο προς επαναξιολόγηση.
  5. Για τους μαθητές της Α΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στο μάθημα «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός -Περιβάλλον Εργασίας - Ασφάλεια και Υγιεινή», έχοντας βαθμό ετήσιας επίδοσης στο μάθημα αυτό μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), το Σεπτέμβριο υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία τους μαζί με το προσωπικό τους ημερολό γιο και τον ατομικό τους φάκελο προς επαναξιολόγηση.
  6. Στα μαθήματα που θέση γραπτού βαθμού επέχει ο βαθμός της εργασίας, το θέμα της προβλεπόμενης ατομικής εργασίας είναι το ίδιο με αυτό που τους είχε ανατεθεί.
  7. Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης που δεν προάγονται, με την έκδοση των αποτελεσμάτων της ειδικής εξετα στικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.
  8. Για την απόλυση των μαθητών απαιτείται Γενικός Μέσος Όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
  9. Για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται Μέσος Όρος των βαθμών ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας της Γ τάξης που είναι γραπτώς εξεταζόμενα τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), και σε κανένα από αυτά ο βαθμός ετήσιας επίδοσης να μην είναι μικρότερος του οκτώ (08).
  10. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης που δεν απολύονται ή δε λαμβάνουν πτυχίο ή και τα δύο, παραπέμπονται σε ει δική εξεταστική περίοδο το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους και εξετάζονται γραπτά με τον τρόπο και τη διαδικασία των πτυχιακών και απολυτήριων εξετάσεων του Ιουνίου (μεταφέροντας τον προφορικό βαθμό των δύο τετραμήνων), ως ακολούθως:

α) Οι μαθητές που έχουν λάβει απολυτήριο και δεν έχουν λάβει πτυχίο, σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητας στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης τους είναι μικρό τερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

β) Οι μαθητές που δεν έχουν λάβει απολυτήριο ή δεν έχουν λάβει ούτε απολυτήριο ούτε πτυχίο, σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

  1. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης οι οποίοι, με την έκδοση των αποτελεσμάτων της ειδικής εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, δεν απολύονται ή δεν λαμβάνουν πτυχίο ή και τα δύο, δεν επαναλαμβάνουν τη φοίτηση, αλλά προσέρχονται σε γραπτή εξέταση στις εξεταστικές περιόδους του επόμενου σχολικού έτους και εξετάζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παρά γραφο.

Εξεταστέα ύλη είναι αυτή που έχει ανακοινωθεί για το έτος που προσέρχονται στις εξετάσεις, εκτός των μαθημάτων που τυχόν αντικαταστάθηκαν ή προστέθηκαν.

Στα μαθήματα που αντικαταστάθηκαν οι μαθητές αυτοί εξετάζονται στην ύλη που είχε καθοριστεί κατά το σχολικό έτος της φοίτησης τους στην τελευταία τάξη.

Οι παραπάνω μαθητές δεν εξετάζονται στα μαθήματα που προσετέθησαν.

Αν δεν απολυθούν ή δεν λάβουν πτυχίο ούτε το αμέσως επόμενο σχολικό έτος από αυτό της φοίτησης τους στη Γ΄ τάξη, μπορούν είτε να επαναφοιτήσουν στην ίδια ειδικότητα είτε να προσέλθουν στις εξετάσεις της τελευταίας τάξης οποιοδήποτε άλλο σχολικό έτος εξεταζόμενοι στα μαθήματα και στην ύλη που εξετάζονται οι μαθητές της ίδιας ειδικότητας της Γ΄ τάξης το συγκε κριμένο σχολικό έτος. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αμετάβλητος ο βαθμός των τετραμήνων.

Β. ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΕΠΑ.Λ

  1. Για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ισχύουν τα προβλεπόμενα στις παρ. 1 και 8 της περίπτωσης Α.
  2. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται Μέσος Όρος των βαθμών ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικό τητας των Γ΄ και Δ΄ τάξεων που είναι ίδια με τα μαθήματα ειδικότητας της Γ΄ τάξης των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. τουλά χιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), και σε κανένα από αυτά ο βαθμός ετήσιας επίδοσης να μην είναι μικρότε ρος του οκτώ (08).
  3. Οι διατάξεις της περίπτωσης Α΄ εφαρμόζονται ανά λογα και για τους μαθητές των εσπερινών ΕΠΑ.Λ.

Άρθρο 25
Κατατακτήριες εξετάσεις των «κατ' ιδίαν διδαχθέντων» μαθητών

(σ.σ. αντικαταστάθηκε απο το αρ.15 του ΠΔ 42/2017)

Άρθρο 26
Μαθητές από ξένα σχολεία

  1. Οι μαθητές που εμπίπτουν στις διατάξεις των παρα γράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 2 του Π.δ. 155/1978 (Α΄ 33), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Π.δ. 182/1984 (Α΄ 60), και φοιτούν σε Ελληνικό Επαγγελ ματικό Λύκειο, προάγονται ή απολύονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων αυτών. Για τους μαθητές αυτούς:
     α) κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους σε ελληνικό ΕΠΑ.Λ., εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης Α του άρθρου 24, με παράλληλη μείωση του προβλεπόμενου μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά δύο μονάδες,
     β) κατά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε ελληνικό ΕΠΑ.Λ., εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης Α του άρθρου 24, με παράλ ληλη μείωση του προβλεπόμενου μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά μία μονάδα. Οι μαθητές της κατηγορίας αυτής, μετά το δεύτερο έτος της φοίτησης τους σε ελληνικό ΕΠΑ.Λ. εξετάζονται, βαθμολογούνται και προάγονται, όπως προβλέπεται στις διατάξεις για τους μαθητές της ημεδαπής.
  2. Στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 3 του π.δ. 182/1984 (ΦΕΚ. 60) η φράση «με βαθμολογική βάση το οκτώ (8)» αντικαθίσταται από τη φράση «με βαθμολογική βάση το επτά και πέντε δέκατα (7,5)» και η φράση «με βαθμολογική βάση το δέκα (10)» αντικαθίσταται από τη φράση «με βαθμολογική βάση το εννέα και πέντε δέκατα (9,5)» για τις Β΄ και Γ΄ τάξεις ΕΠΑ.Λ.
  3. Οι μαθητές του άρθρου αυτού εξετάζονται στα μα θήματα για τα οποία προβλέπεται προφορική εξέταση από επιτροπή που ορίζεται σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 23519 /Γ2/01-03-2010 Υ.Α. (258 Β΄) με θέμα: «Ενδοσχο λικές (προαγωγικές, πτυχιακές/απολυτήριες) εξετάσεις, ενδιάμεσες γραπτές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των τετραμήνων των μαθητών των ΕΠΑ.Λ., των ΕΠΑ.Σ. με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
  4. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται για την απόκτηση πτυχίου ΕΠΑ.Λ. για το οποίο ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 9 της περίπτωσης Α του άρθρου 24 του παρόντος, για τα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. καθώς και της παραγράφου 2 της περίπτωσης Β του άρθρου 24 του παρόντος για τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.
  5. Οι μαθητές του άρθρου αυτού εξετάζονται στα μα θήματα για τα οποία προβλέπεται προφορική εξέταση από επιτροπή που ορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 21.

Άρθρο 27 Λοιπά θέματα

  1. Στο φάκελο επιδόσεων και δραστηριοτήτων κάθε μαθητή είναι δυνατό να εντάσσεται και ποιοτική αξιολόγηση του μαθητή. Η ποιοτική αξιολόγηση αναφέρεται σε χαρακτηριστικά που έχουν αποκλειστικά και μόνο σχέση με τη δραστηριότητα του μαθητή στο πλαίσιο του σχολείου και τις μαθησιακές του δεξιότητες και αποσκοπεί στην πληρέστερη ενημέρωση του μαθητή και των γονέων του σε ζητήματα σχετικά με τα παραπάνω θέματα και τη συνολική γενικά επίδοση και εικόνα του στο σχολείο. Δεν αναφέρεται σε εκτιμήσεις ικανοτήτων που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις ή απαιτούν ειδικά μέσα εκτίμησης. Η ποιοτική αξιολόγηση μπορεί να γίνεται είτε με την απλή αναγραφή σχολίων από τον εκπαιδευτικό σε ειδικό λευκό έντυπο, είτε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων περιγραφικής αξιολόγησης, τα οποία εκπονούνται σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Σχετικά υποδείγματα ερωτη ματολογίων ποιοτικής αξιολόγησης αποστέλλονται στα σχολεία με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας/Ερευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτού του Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
  2. Στο φάκελο επιδόσεων και δραστηριοτήτων του μαθητή μπορεί να περιλαμβάνονται και ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης που εκπονούνται από τους μαθητές σε επίπεδο σχολικής μονάδας με ευθύνη του Συλλόγου των διδασκόντων και σε συνεργασία με τις Μαθητικές Κοινότητες, με βάση υποδείγματα, τα οποία αποστέλλονται στο σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Άρθρο 28

Όπου στις διατάξεις του Διατάγματος αναφέρεται υπολογισμός βαθμού με προσέγγιση δεκάτου, νοείται ότι στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό του βαθμού προκύπτουν περισσότερα του ενός δεκαδικά ψηφία τότε, εάν το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το πρώτο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο, παραλειπομένων των λοιπών και, εάν είναι μικρότερο του πέντε (5), παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα, πλην του πρώτου, δεκαδικά ψηφία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ

Άρθρο 29 Εξετάσεις μαθητών των ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ.

  1. Οι ρυθμίσεις του διατάγματος αυτού για την αξιο λόγηση, τις προαγωγικές εξετάσεις και την προαγωγή των μαθητών των Δημοσίων ΕΠΑ.Λ. ισχύουν και για τους μαθητές των ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ.
  2. Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ. διενεργούνται σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα που διδάσκονται στην τελευταία τάξη και στα μαθήματα της Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., ο βαθμός των οποίων συνυπολογίζεται στο πτυχίο, ενώπιον εξεταστικών επιτροπών που απο τελούνται από εκπαιδευτικούς των Δημοσίων ΕΠΑ.Λ. και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο Ιδιωτικό ΕΠΑ.Λ.
  3. Για την Ειδική Εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου ορίζονται επιτροπές με νέα σύνθεση, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται και μέλη που μετείχαν σε προηγού μενες επιτροπές.
  4. Οι εκπαιδευτικοί των Δημοσίων ΕΠΑ.Λ. είναι δυνατό να ορίζονται μέλη σε περισσότερες από μία επιτροπές και μέχρι τρεις το πολύ, ύστερα από γραπτή αιτιολόγηση του αρμοδίου οργάνου για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Στις περιπτώσεις αυτές καταβάλλεται σε αυτούς αποζημίωση μόνο για τη μία, εφόσον ο συνολικός αριθμός των γραπτών που διορθώνουν δεν υπερβαίνει τα εξήντα (60). Αν ο αριθμός των γραπτών υπερβαίνει τα εξήντα (60), καταβάλλεται σ' αυτούς αποζημίωση για δύο επιτροπές.
  5. Πέρα από τις διατάξεις αυτού του Κεφαλαίου, οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ. διενεργούνται σύμφωνα με τις δια τάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τις απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών των Δημοσίων ΕΠΑ.Λ.

Άρθρο 30 Χρόνος διεξαγωγής των εξετάσεων - εξέταστρα

  1. Οι προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ., καθώς και οι ειδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου διενεργούνται κάθε χρόνο στις ημερομηνίες που προβλέπονται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις, για τις αντίστοιχες εξετάσεις των μαθητών των Δημοσίων ΕΠΑ.Λ.
  2. Οι μαθητές των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ. που προσέρχονται στις απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις, καταβάλλουν εξέταστρα για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, υπό μορφή παραβόλου υπέρ του λογαριασμού της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε. Ο κατά τα εκάστοτε οριζόμενα σύμφωνα με τον ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244/τ.Α΄/01.09.77), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Άρθρο 31 Επιτροπές εποπτείας εξετάσεων

Την εποπτεία των γραπτών απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων των μαθητών των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ. έχει ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης σε ό,τι αφορά τα Ιδιωτικά ΕΠΑ.Λ. της δικαιοδοσίας του. Μετά το πέρας των εξετάσεων αυτών υποβάλλουν σχετική έκθεση στη Δ/νση Σπουδών Δ/ θμιας Εκπ/σης του ΥΠ.Ε.Π.Ο.

Άρθρο 32 Εξεταστικές Επιτροπές - Επιτηρητές

  1. Με απόφαση του οργάνου που έχει την εποπτεία των εξετάσεων των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ. ορίζονται ο Πρόεδρος, η Γραμματεία και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που είναι δημόσιοι εκπαιδευτικοί.

α) Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής ορίζεται μόνιμος εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατηγορίας Π.Ε., με βαθμό τουλάχιστον Δ΄ που υπηρετεί σε ΕΠΑ.Λ.

β) Μέλη της Εξεταστικής επιτροπής, ορίζονται εκπαι δευτικοί των Δημοσίων ΕΠΑ.Λ. της Δ.Ε. με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Ο αριθμός των μελών της επιτροπής υπολογίζεται με βάση την αρχή ότι για κάθε εξεταζόμενο μάθημα ορίζεται ένας τουλάχιστον εκπαιδευτικός, αντίστοιχης ή συναφούς ειδικότητας, και ότι η σχέση μεταξύ του αριθμού των μελών της επιτροπής και του αριθμού των προς διόρθωση γραπτών δοκιμίων, για κάθε ειδικότητα, είναι 1 προς 60 το πολύ.

γ) Γραμματέας της εξεταστικής επιτροπής ορίζεται ένας εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων Π.Ε. 01 έως και Π.Ε. 20 και Τ.Ε. 01.

Εφόσον οι μαθητές του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ. που δικαι ούνται να προσέλθουν στις απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις είναι περισσότεροι από 100, τότε ορίζεται ένας ακόμη εκπαιδευτικός, ως γραμματέας από τους κλάδους που προαναφέρθηκαν.

Όταν οι μαθητές του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ. που δικαιούνται να προσέλθουν στις εξετάσεις υπερβαίνουν τους 200, είναι δυνατό, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 1, να ορίζονται περισσότερες της μιας επιτροπές εξετάσεων.

Στην επιτροπή διενέργειας των απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων των μαθητών των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ. συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο Ιδιω τικό ΕΠΑ.Λ. και σε αναλογία ίση προς τον αριθμό των εκπαιδευτικών του Δημοσίου που είναι μέλη της επιτροπής.

Με πρόταση του Διευθυντή του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ. ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής πριν από την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης ορίζει με πράξη του τα μέλη της επιτροπής που προέρχονται από καθηγητές που διδάσκουν στο Ιδιωτικό ΕΠΑ.Λ.

Σε κάθε αίθουσα όπου διεξάγονται οι γραπτές δοκιμασίες των μαθητών ορίζονται από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής ως επιτηρητές ένα τουλάχιστον μέλος της επιτροπής που προέρχεται από το Δημόσιο τομέα και ένας εκπαιδευτικός του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ.

  1. Εφόσον υπάρχουν εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί Δημοσίων ΕΠΑ.Λ. της Δ.Ε., αντίστοιχης ή συναφούς ειδικότητας, ή ο αριθμός τους δεν επαρκεί, ή κωλύονται, είναι δυνατό να ορισθούν μέλη της εξεταστικής επιτροπής μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή αναπληρωτές και ωρομίσθιοι από τα Γενικά Λύκεια ή Τ.Ε.Ι, ύστερα από συνεννόηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τον πρόεδρο των ΤΕΙ που ανήκει ο εκπαιδευτικός. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός των προαναφερόμενων ως μελών της εξεταστικής επιτροπής, εφόσον έχουν διδάξει έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο ιδιωτικό ΕΠΑ.Λ. την τελευταία προ της διεξαγωγής των εξετάσεων τριετία ή έχουν εργαστεί την τελευταία προ της διεξαγωγής των εξετάσεων τριετία στην επιχείρηση στην οποία ανήκε το ιδιωτικό ΕΠΑ.Λ.

Άρθρο 33 Υποχρεώσεις της εξεταστικής επιτροπής πριν και μετά την έναρξη των εξετάσεων

  1. Πριν από την έναρξη διεξαγωγής των απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων ο πρόεδρος με δύο τουλάχιστον μέλη της επιτροπής από δημόσιους εκπαιδευτικούς και το γραμματέα της επιτροπής, διαπιστώνουν:

α) εάν οι μαθητές πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις.

β) αν έχουν καταχωρισθεί στα ατομικά δελτία των εξεταζομένων μαθητών οι προφορικοί βαθμοί των τετραμήνων και απαγορεύει την έναρξη των εξετάσεων, αν δεν έχει προηγηθεί η καταχώριση των βαθμών αυτών.

  1. Ο Διευθυντής του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ. παραδίδει στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής καταστάσεις με τα ονόματα των μαθητών που δικαιούνται να προσέλθουν στις απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις με αλφαβητική σειρά και κατά ειδικότητα, καθώς επίσης και την αναλυτική βαθμολογία των τετραμήνων κατά μάθημα.
  2. Ο Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, σε συνερ γασία με τον Διευθυντή του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ., καταρτί ζουν το πρόγραμμα των απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων, το αναρτούν στον πίνακα ανακοινώσεων του Σχολείου και συνεργάζονται για κάθε άλλο θέμα που κρίνει ο Πρόεδρος απαραίτητο για την καλύτερη διεξα γωγή των εξετάσεων.

Με αιτιολογημένη απόφαση του έχοντος την εποπτεία των εξετάσεων, που κοινοποιείται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική έγγραφη εισήγηση του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής, είναι δυνατό να ορισθούν διδακτήρια ή εργαστήρια δημόσιου σχο λείου, για τη διεξαγωγή των εξετάσεων ή μέρους αυτών, εφόσον τα κτίρια ή τα εργαστήρια του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ. δεν επαρκούν ή δεν κρίνονται κατάλληλα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Για τη διενέργεια των απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων περιόδου Ιουνίου, για την κατάρτιση των θεμάτων των εξετάσεων και για τη βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων ισχύουν τα ακόλουθα:

Α. 1. Τα θέματα για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, καταρτί ζονται από επιτροπή που αποτελείται από τα παρακάτω μέλη και υπογράφονται και από τον πρόεδρο της εξετα στικής επιτροπής.

α) Από έναν (1) εκπαιδευτικό των δημοσίων ΕΠΑ.Λ. ή Γενικών Λυκείων ή των ΤΕΙ, ίδιας ή συναφούς ειδικότητας προς το εξεταζόμενο μάθημα.

β) Από έναν εκπαιδευτικό του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ., της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας προς το εξεταζόμενο μάθημα ο οποίος έχει προταθεί για την εξεταστική επιτροπή.

  1. Οι ίδιες επιτροπές εξετάζουν προφορικά τους μα θητές στις περιπτώσεις εκείνες που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις προφορική εξέταση αντί γραπτής.
  2. Στο χώρο που έχει επιλεγεί για τον καταρτισμό των θεμάτων των εξετάσεων δεν επιτρέπεται να παρευρί σκονται άλλα άτομα, εκτός αυτών που αναφέρονται στις παρ. Α 1α και Α 1β αυτού του άρθρου και του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής.

Β. 1. Τα γραπτά δοκίμια των απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων των μαθητών των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ. φυ λάσσονται με ευθύνη του Προέδρου της εξεταστικής επιτροπής, διορθώνονται και βαθμολογούνται από την επιτροπή, της οποίας η σύνθεση καθορίζεται από τις παρ. Α 1α και Α 1β αυτού του άρθρου.

  1. Πρώτος διορθώνει και βαθμολογεί κάθε γραπτό δοκίμιο ο εκπαιδευτικός του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ. σε χώρο που έχει επιλεγεί γι' αυτόν το σκοπό, και στη συνέχεια καλύπτει τη βαθμολογία με αδιαφανές αυτοκόλλητο. Στη συνέχεια, τα γραπτά αυτά διορθώνονται και βαθμολογούνται από το μέλος της Επιτροπής του Δημοσίου.
  2. Ο μέσος όρος (Μ.Ο.) των δύο (2) βαθμών αποτελεί το βαθμό του γραπτού δοκιμίου του μαθητή. Ο Μ.Ο. υπολο γίζεται στην κλίμακα 0-20. Είναι το πηλίκο της διαίρεσης των βαθμών των δύο βαθμολογητών δια του δέκα (10) και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου.

Ο βαθμός της ετήσιας επίδοσης κάθε μαθητή προκύ πτει σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 22.

  1. Σε περίπτωση που ο βαθμός του εκπαιδευτικού του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ., διαφέρει από το βαθμό του μέλους της επιτροπής που προέρχεται από το Δημόσιο περισσότερο από δεκαπέντε (15) μόρια, το γραπτό αυτό αναβαθμο λογείται αυτεπάγγελτα.

Στις περιπτώσεις αυτές ο Πρόεδρος της Εξεταστικής επιτροπής διαβιβάζει τα προς αναβαθμολόγηση γραπτά δοκίμια με καλυμμένα όλα τα στοιχεία των μαθητών και τους αρχικούς βαθμούς των καθηγητών μαζί με επικυρω μένα αντίγραφα των θεμάτων στην αρμόδια Δ/νση Δ.Ε., όπου και αναβαθμολογούνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες περί αναβαθμολογήσεων διατάξεις.

Άρθρο 34 Έκδοση αποτελεσμάτων - αρχείο εξετάσεων

  1. Οι τελικοί βαθμοί της ετήσιας επίδοσης των μαθητών σε κάθε μάθημα καταχωρίζονται στο Μητρώο και τα ατομικά δελτία των μαθητών και σύμφωνα μ' αυτούς τους βαθμούς εξάγεται το τελικό αποτέλεσμα της ετήσιας επίδοσης του μαθητή.
  2. Η επιτροπή συντάσσει σχετικό πρακτικό στο οποίο αναγράφονται με αλφαβητική σειρά και κατά ειδικότητα οι απολυόμενοι μαθητές και η κατά μάθημα βαθμολογία με το γενικό βαθμό απόλυσης τους, αριθμητικώς και ολο γράφως, καθώς και οι παραπεμπόμενοι και απορριπτόμε νοι μαθητές με τα οφειλόμενα για τον καθένα μαθήματα.

Αντίγραφο του πρακτικού αυτού, καθώς και αντίγραφο του μητρώου των μαθητών του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ. υπο βάλλονται με φροντίδα του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής στον οικείο Προϊστάμενο του Γραφείου Ε.Ε. ή στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ.Ε., όπου και αρχει οθετούνται.

Με βάση το αρχείο αυτό γίνεται η θεώρηση και επικύρωση των τίτλων των μαθητών των αντίστοιχων Ιδιωτι κών ΕΠΑ.Λ.

  1. Στη στήλη των γενικών παρατηρήσεων του ατομικού δελτίου κάθε μαθητή μεταφέρονται ο γενικός βαθμός απόλυσης ή πτυχίου αριθμητικώς και ολογράφως για τους απολυόμενους μαθητές ή όσους λαμβάνουν πτυχίο και τα οφειλόμενα μαθήματα για τους παραπεμπόμενους μαθητές.

Σ' αυτήν την περίπτωση τα καταχωρισμένα αυτά στοιχεία σφραγίζονται και υπογράφονται από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής.

Άρθρο 35 Απολυτήριες και Πτυχιακές εξετάσεις μαθητών Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ. που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους

  1. Μαθητές Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ. που έχουν δικαίωμα συμ μετοχής σε απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις, αλλά το Ιδιωτικό ΕΠΑ.Λ. στο οποίο φοιτούσαν έχει αναστείλει τη λειτουργία του, δικαιούνται να προσέλθουν σε απο λυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις σε ιδιωτικό ΕΠΑ.Λ. της επιλογής τους με τη διαδικασία της μετεγγραφής, ύστερα από σχετική απόφαση του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαί δευσης στην αρμοδιότητα της οποία ανήκε το Ιδιωτικό ΕΠΑ.Λ., που έχει αναστείλει τη λειτουργία του.
  2. Οι προαναφερόμενοι μαθητές δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να εξετασθούν σε Δημόσια ΕΠΑ.Λ. με την ίδια δι αδικασία που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο. Στην περίπτωση αυτή η επιλογή του Δημοσίου ΕΠΑ.Λ. στο οποίο θα εξεταστεί ο μαθητής γίνεται από τον οικείο Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ.Ε.
  3. Οι διατάξεις του άρθρου 25 που αφορούν τον τρόπο εξέτασης για τους κατ' ιδίαν διδαχθέντες μαθητές των δημοσίων ΕΠΑΛ ισχύουν και για τους μαθητές των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ.

Άρθρο 36 Έκδοση τίτλων σπουδών Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ.

  1. Τα απολυτήρια και τα πτυχία των μαθητών υπογράφονται από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής, το Διευθυντή του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ., και τρία (3) μέλη της επιτροπής που προέρχονται τα δύο (2) από τη Δημόσια Εκπαίδευση και το ένα (1) από το Ιδιωτικό ΕΠΑ.Λ. Με φροντίδα του Διευθυντή του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ. τα απολυτήρια και τα πτυχία υποβάλλονται για θεώρηση και επικύρωση στον αρμόδιο στο Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης, στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας λειτουργεί το ιδιωτικό ΕΠΑ.Λ.
  2. Μετά τη λήξη του έργου των εξεταστικών επιτροπών, η έκδοση των τίτλων σπουδών για τους μαθητές που έλαβαν μέρος στις απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις γίνεται από το Διευθυντή του Ιδιωτικού ΕΠΑ.Λ., που τους υποβάλλει για έλεγχο και επικύρωση στον αρμόδιο Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ.Ε.
  3. Στις περιπτώσεις που Ιδιωτικά ΕΠΑ.Λ. έχουν αναστεί λει τη λειτουργία τους, οι τίτλοι των μαθητών που φοίτησαν σε αυτά εκδίδονται από τον αρμόδιο Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ.Ε, με βάση τα στοιχεία που υποβάλλονται και τηρούνται στις Διευθύνσεις Δ.Ε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 34.

Άρθρο 37 Καταργούμενες διατάξεις

Κάθε διάταξη που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο τα θέματα του παρόντος Π.δ. παύει να ισχύει από τη δημο σίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατ' εξαί ρεση, διατηρούνται σε ισχύ οι προηγούμενες διατάξεις του Π.δ. 50/2008 (Α΄ 81), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τους μαθητές που φοίτησαν το έτος 2015-16 στη Δ΄ τάξη των εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και για όσους εξ αυτών των μαθητών παραπέμπονται σε μαθήματα σε επόμενες εξε ταστικές περιόδους.

Άρθρο 38

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από το σχολικό έτος 2015-16, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

Στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 13 Μαΐου 2015

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ

Αρ.Φύλλου 81
8 Μαΐου 2008

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 50
Φοίτηση και αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Λήψη του πρωτότυπου εγγράφου ΠΔ 50/2008 σχετικό με την αξιολόγηση των μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια

Σχετικά Άρθρα