edu.klimaka.gr

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ 2013-2014

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ 2013-2014

Αρ.πρωτ.Φ3/107853/Β3/02-08-2013/ΥΠΑΙΘ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
email: foitmer.yp(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληρ: Αικ. Μαντέλλου, Ά. Ρουσουλιώτη
Τηλέφωνο: 210-3443469
FAX: 210-3442365

ΘΕΜΑ: Υποτροφίες της κυβέρνησης της Ιορδανίας σε Έλληνες υπηκόους για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

Έχοντας υπόψη:
Α) Τις διατάξεις με τις οποίες κυρώθηκε η Μορφωτική Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ιορδανίας-Ν. 883/79 (ΦΕΚ. 61 τ.Α΄/79).
Β) Τα Μορφωτικό Εκτελεστικό Πρόγραμμα που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και της Ιορδανίας.
Γ) Τα άρθρα 1, 24 και 25 του Ν.Δ. 402/74 (ΦΕΚ 141 τ.Α΄/74) "Περί κυρώσεως της από 23.5.1969 συμβάσεως της Βιέννης".
Δ) Την αριθμ. Α.Π.Φ. 1360.4/ΑΣ 751 τηλεομοιοτυπία της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Αμμάν που περιήλθε στην υπηρεσία μας στις 26-07-2013.

Αποφασίζουμε

Προκηρύσσουμε για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 τις υποτροφίες, που χορηγούνται από την κυβέρνηση της Ιορδανίας σε Έλληνες υπηκόους, στα πλαίσια των μορφωτικών ανταλλαγών και ορίζουμε τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους ως ακολούθως:

Α. ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Τρείς (3) υποτροφίες για πλήρη κύκλο προπτυχιακών σπουδών. Κάθε υποτροφία για πραγματοποίηση προπτυχιακών σπουδών είναι διάρκειας δώδεκα (12) μηνών ετησίως στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια της Ιορδανίας:

α) University of Jordan: Μία (1) θέση για σπουδές στην Ιατρική και μία (1) θέση για σπουδές στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

β) University of Hashemite: Μία (1) θέση για σπουδές στα Μαθηματικά

Γλώσσα που απαιτείται: η γλώσσα της χώρας ή Αγγλική.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην εξής ιστοσελίδα: www.ju.edu.jo

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

1. Δε χορηγείται εισιτήριο μετάβασης και επιστροφής.

2. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια τις οικονομικές παροχές μόνο μετά την αποδοχή τους και με ενημέρωση που θα τους παρέχει η Ιορδανία.

Γ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας για τις παραπάνω υποτροφίες θα υποβάλλονται από 05-08-2013 έως και 16-08-2013 ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ταχυδρομική διεύθυνση Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80, Μαρούσι για τη Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (γραφείο 1061) ή με κατάθεση τους στο γραφείο 0103 του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (για τη Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας-γραφείο 1061).
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν την παρούσα προκήρυξη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου:
http://www.minedu.gov.gr/prokhryxeis-diagwnismoi-ypotrofies/

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

α) Έντυπο Ελληνικής αίτησης της υπηρεσίας μας (συνοδεύει την προκήρυξη-δεν απαιτείται μετάφραση).

β) Έντυπο ξενόγλωσσης αίτησης της υπηρεσίας μας (συνοδεύει την προκήρυξη) ή έντυπο αίτησης της Ιορδανίας, εφόσον αυτή παρέχεται στην ιστοσελίδα που δίνεται στην παρούσα προκήρυξη.

γ) Δύο (2) μικρές φωτογραφίες (εκτυπώσεις φωτογραφείου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή).

δ) Επικυρωμένη φωτοτυπία του διαβατηρίου.

ε) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου. Το δικαιολογητικό αυτό πρέπει να συνοδεύεται από επίσημη μετάφραση στη γλώσσα της χώρας ή στην Αγγλική.

στ) «Βεβαίωση Πρόσβασης» (της παρ. 13 του άρθρου 1 του Ν. 2525/97) όπως συμπληρώθηκε σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2909/01 από τον υποψήφιο κατά την εισαγωγή του στην Γ/βάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα Απολυτηρίου του Ενιαίου Λυκείου (απαιτείται μετάφραση στη γλώσσα της χώρας ή στην Αγγλική) .

ζ) Πιστοποιητικό γνώσης της ξένης γλώσσας ή των ξένων γλωσσών (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο από τα αντίστοιχα ιδρύματα που το χορηγούν π.χ. Βρετανικό Συμβούλιο, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ελληνοαμερικανική Ένωση ή από δικηγόρο). Στην περίπτωση που το πιστοποιητικό αυτό είναι γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα, τότε πρέπει να συνοδεύεται από επίσημη μετάφραση στη γλώσσα της χώρας ή Αγγλική. Στην περίπτωση που το πιστοποιητικό έχει συνταχθεί σε γλώσσα εκτός της αγγλικής ή της γαλλικής απαιτείται μετάφραση στα αγγλικά ή στα γαλλικά.

η) Πρόσφατο πιστοποιητικό υγείας από κρατικό νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Το παραπάνω αναφερόμενο πιστοποιητικό υγείας πρέπει να συνοδεύεται από επίσημη μετάφραση στη γλώσσα της χώρας ή Αγγλική να έχει συνταχθεί κατευθείαν στην απαιτούμενη μία από τις δύο αυτές γλώσσες.

θ) Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, με την οποία θα δηλώνεται 1) ότι ο υποψήφιος δεν θα έχει παράλληλα υποτροφία από άλλο φορέα 2) ότι ο υποψήφιος δεν έτυχε υποτροφίας στο παρελθόν με βάση τα προγράμματα των μορφωτικών ανταλλαγών 3) ότι ο υποψήφιος διάβασε την προκήρυξη υποτροφιών και συμφωνεί με τους όρους της.

ι) Πιστοποιητικό στρατού (προκειμένου για άρρενες), από το οποίο να προκύπτει η εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ή η αναβολή λόγω σπουδών ή η νόμιμη απαλλαγή από αυτές (δεν απαιτείται μετάφραση).

ια) 1. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι είναι άγαμοι οφείλουν να προσκομίζουν εκκαθαριστικό σημείωμα της οικείας εφορίας για το ύψος του ετησίου οικογενειακού εισοδήματος των γονέων τους (οικ. έτους 2012) καθώς και εκκαθαριστικό σημείωμα της οικείας εφορίας για το ύψος του ετήσιου ατομικού τους εισοδήματος (οικ. έτος 2012).
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης είτε του ιδίου του υποψηφίου είτε των γονέων του/της, είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης (δεν απαιτείται μετάφραση).

2. Για τους υποψηφίους, οι οποίοι είναι έγγαμοι, απαιτείται το εκκαθαριστικό σημείωμα της οικογένειάς του/της ιδίου/ιδίας και του/της συζύγου του (οικ. έτος 2012).

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν σχετική σχετικής υπεύθυνης δήλωσης (δεν απαιτείται μετάφραση).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

Η παρούσα Προκήρυξη εκδίδεται με βάση την ισχύουσα Μορφωτική Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιορδανία, τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας μέχρι την ημερομηνία έκδοσής της μέσω Ρηματικών Διακοινώσεων.

Οι υποψήφιοι προτείνονται με βάση τη μοριοδότηση που θα συγκεντρώσουν ανάλογα με τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και κοινωνικά κριτήρια αλλά η τελική απόφαση χορήγησης της υποτροφίας λαμβάνεται από την ξένη χώρα, η οποία επιβαρύνεται οικονομικά. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τις εκάστοτε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της Ιορδανίας συνυπολογίζοντας το ενδεχόμενο μη αποδοχής τους από τη χώρα για λόγους που η ίδια ορίζει.

Δ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Αιτήσεις θα υποβληθούν αποκλειστικά εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου ή την ημερομηνία αποστολής του συστημένου. Σε περίπτωση που τα δικαιολογητικά του υποψηφίου δεν είναι πλήρη, η αίτησή του δε θα εξετάζεται.

2. Όλα τα δικαιολογητικά το πιστοποιητικό στρατού, την υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 και το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας υποβάλλονται στην Ελληνική γλώσσα και στη γλώσσα της χώρας ή την Αγγλική εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τη συγκεκριμένη χώρα.

3. Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων τόσο τα ελληνόγλωσσα όσο και τα ξενόγλωσσα πρέπει να είναι επικυρωμένα φωτοαντίγραφα

Ε. ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

1. Σύμφωνα με τις όρους που έχει θέσει η Ιορδανική πλευρά, οι ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλλουν την αίτησή τους πρέπει να έχουν ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ. Οι αιτήσεις υποψηφίων που έχουν διπλή υπηκοότητα θα εξαιρεθούν της διαδικασίας.

2. Οι υποτροφίες, που χορηγούνται για προπτυχιακές σπουδές, ανανεώνονται για τόσα χρόνια, όσα απαιτούνται από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας ως ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών για τη λήψη του πτυχίου. Η ανανέωση αυτή πραγματοποιείται, εφόσον οι αρμόδιες αρχές της χώρας, που προσφέρει την υποτροφία, αποδέχονται την πρόταση ανανέωσης της υποτροφίας που υποβάλει το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

3. Οι υπότροφοι προπτυχιακών σπουδών, που επιθυμούν να ανανεώσουν την υποτροφία τους, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός της προθεσμίας, που ορίζεται στην παρούσα προκήρυξη. Οι αιτήσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από επίσημο πιστοποιητικό προόδου των σπουδών τους, το οποίο θα πρέπει να έχει εκδοθεί από το οικείο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα όπου φοιτά ο υποψήφιος, καθώς και από επίσημη μετάφραση αυτού στα Ελληνικά, εκτός εάν έχει εκδοθεί στην Αγγλική.
 Ειδικά για την κατηγορία αυτή των υποτρόφων απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση της υποτροφίας τους είναι η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα του έτους τους και η υποβολή της σχετικής αίτησης για ανανέωση μέσα στην προθεσμία, που αναφέρεται ανωτέρω.

4. Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν στο παρελθόν λάβει υποτροφία από την υπηρεσία μας με βάση τα προγράμματα μορφωτικών ανταλλαγών, δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση ξανά για την ίδια κατηγορία υποτροφίας.

5. Οι υποψήφιοι που υποβάλουν ψευδή δήλωση του ν. 1599/86, ότι δεν έτυχαν υποτροφίας κατά το παρελθόν από την υπηρεσία μας με βάση τα μορφωτικά προγράμματα ή αποκρύπτουν εάν έχουν υποτροφία από οποιοδήποτε άλλο φορέα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα για το οποίο χορηγείται η συγκεκριμένη υποτροφία από την υπηρεσία μας, θα υφίστανται τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο.

6. Οι υποψήφιοι οφείλουν να αντλήσουν πληροφορίες, σχετικά με τους κλάδους προπτυχιακών που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια της Ιορδανίας από την Πρεσβεία της Ιορδανίας στην Ελλάδα ή από το Διαδίκτυο.

7. Στην περίπτωση που υποψήφιος, ο οποίος έχει επιλεγεί, αδυνατεί για σοβαρούς λόγους να κάνει χρήση της υποτροφίας του, οφείλει να ειδοποιήσει εγκαίρως και εγγράφως τη Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, ώστε να ειδοποιηθεί αναπληρωματικός υποψήφιος .

8. Οι υποψήφιοι υπότροφοι υποχρεούνται να ενημερώσουν την υπηρεσία μας στην περίπτωση που λάβουν απευθείας πληροφόρηση από τις αρμόδιες αρχές της Ιορδανίας.

9. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των υποτροφιών καθώς και άλλες λεπτομέρειες καθορίζονται από τη χώρα αποδοχής.

10. Ο υπότροφος προπτυχιακών σπουδών κατά την άφιξή του στην Ιορδανία οφείλει να γνωστοποιήσει στη Δ/νση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Παιδείας την ακριβή διεύθυνσή του στο εξωτερικό και να στείλει επίσημο πιστοποιητικό εγγραφής του στο Πανεπιστήμιο .

11. Οι υπότροφοι οφείλουν να καταθέσουν στη υπηρεσία μας, μετά το πέρας των σπουδών τους, επίσημο πιστοποιητικό σχετικά με το πρόγραμμα που παρακολούθησαν κατά την διάρκεια της υποτροφίας τους, καθώς και αναλυτική έκθεση σχετικά με τις σπουδές που πραγματοποίησαν.

12. Ο υπότροφος οφείλει, όσο διαρκεί η υποτροφία του, να παρακολουθεί κανονικά τις σπουδές του και να τηρεί τους κανονισμούς σπουδών, τους οποίους ορίζει η χώρα, που χορηγεί την υποτροφία.

13. Η υπηρεσία μας έχει το δικαίωμα να προτείνει τη διακοπή ή τη μη ανανέωση της υποτροφίας, όταν ο υποψήφιος δεν τηρεί τους ανωτέρω αναφερόμενους όρους.

14. Η τελική χορήγηση ή μη της υποτροφίας ανήκει στη δικαιοδοσία της Ιορδανίας και, επομένως, η Ελληνική πλευρά δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η Ιορδανία δεν αποδεχθεί την πρότασή της για χορήγηση υποτροφίας.

ΣΤ. ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων υποτρόφων είναι τα ακόλουθα:

α) Ο βαθμός απολυτηρίου Λυκείου: 1-5 μόρια ( Άριστα: 4-5μόρια, Λίαν Καλώς: 2-3 μόρια, Καλώς: 1 μόριο).

β) Ο βαθμός πρόσβασης για εισαγωγή στην Γ/βάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα Απολυτηρίου του Ενιαίου Λυκείου στα συναφή μαθήματα προς τις προπτυχιακές σπουδές που επιθυμεί ο υποψήφιος να παρακολουθήσει: 1-5 μόρια.

γ) Το επίπεδο γλωσσομάθειας του υποψηφίου στις γλώσσες που καθορίζονται από τη συγκεκριμένη χώρα, όπως προκύπτει από επίσημα πιστοποιητικά σπουδών. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη γνώση της γλώσσας της συγκεκριμένης χώρας. 0-3 μόρια.

δ) Η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου όπως αυτή προκύπτει από την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από την οικεία εφορία: 1-7 μόρια

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Σχετικά Άρθρα