Μαθητικός Διαγωνισμός 17ης Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών - EUSO 2019

Εκτύπωση  

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ 17η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (EUSO 2019)

Αρ.Πρωτ.Φ15/167503/Δ2/08-10-20187/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ Δ/ΘΜΙΑΣ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ,
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β ΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
---
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
: 210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για συμμετοχή στη 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2019 – σχ. έτος 2018-2019».
Σχετικά έγγραφα: τα με αρ. πρ. 149373/Δ2/12-09-2018, 116694/Δ2/11-07-2018 και 132917/Δ2/06-08-2018 εισερχόμενα έγγραφα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Απαντώντας στα με αρ. πρ. 580/11-09-2018, 579/11-09-2018, 576/02-08-2018 και 573/10-07-2018 έγγραφα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. – Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε τον «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για συμμετοχή στη 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2019», που προκηρύσσει η ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Από τον διαγωνισμό θα επιλεγούν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών Λυκείου που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (17th European Union Science Olympiad – EUSO 2019). Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών μπορείτε να δείτε στο Παράρτημα του παρόντος και στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης http://euso.eu/ .

Στον Ελληνικό διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν μετά την 01-01-2002 και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις (αναλυτικές πληροφορίες στο συνημμένο αρχείο).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), στα τηλέφωνα: 210-5441533 και 6977653558 (κ. Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη), στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στην ιστοσελίδα: http://panekfe.gr/ .

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

 

 


Αρ.Πρωτ.579/11-09-2018/ΠΕΝΕΚΦΕ

ΠΑΝΕΚΦΕ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Διεύθυνση Επικοινωνίας: ΕΚΦΕ ΑΙΓΑΛΕΩ,
Σχολικό συγκρότημα 6ου ΓΕΛ Αιγάλεω,
Μίνωος και Προόδου 1, 12243, Αιγάλεω
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστότοπος: http://panekfe.gr/
Πληροφορίες: Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
Τηλζφωνο: 210 5441533 και 6977653558

ΘΕΜΑ: «Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για συμμετοχή στη 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2019»

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) προκηρύσσει «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για συμμετοχή στην 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2019». Από το διαγωνισμό θα επιλεγούν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών Λυκείου που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (17th European Union Science Olympiad – EUSO 2018). Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών μπορείτε να δείτε στο Παράρτημα του παρόντος και στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης http://euso.eu/.

Ο διαγωνισμός, στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν μετά την 01-01-2002, θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση των τοπικών Μαθητικών Διαγωνισμών, που θα διοργανωθούν σε επίπεδο σχολείων αρμοδιότητας κάποιου Ε.Κ.Φ.Ε., θα επιλεγεί η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών η οποία (ή οι οποίες) θα συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού. Οι τοπικοί διαγωνισμοί θα διεξαχθούν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, σε χώρους που θα οριστούν από τα εκάστοτε Ε.Κ.Φ.Ε.
 Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών θα διαγωνισθεί σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία ή σε συνδυασμό αυτών. Τα όργανα και διατάξεις που θεωρούνται γνωστές και θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές θα καθοριστούν από την Οργανωτική Επιτροπή του κάθε Τοπικού Διαγωνισμού και θα ανακοινωθούν με την προκήρυξή του.

Η τελική φάση του διαγωνισμού θα διεξαχθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019:

α) στην Αθήνα: για τις μαθητικές ομάδες που θα προκριθούν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου και

β) στις Σέρρες για τις μαθητικές ομάδες που θα προκριθούν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Διαδικασία Τοπικών Διαγωνισμών (Α΄ φάση)

1. Ο Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε., ο οποίος επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ενημερώνει εγγράφως, μέσω της οικείας Δ.Δ.Ε., τα Γενικά Λύκεια, τα Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις και τα ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητάς του και ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες, να επιλέξουν και να προετοιμάσουν μια τριμελή ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στον τοπικό διαγωνισμό που θα οργανώσει ο ίδιος ή σε συνεργασία με όμορα Ε.Κ.Φ.Ε.

2. Κάθε σχολείο συμμετέχει με μια τριμελή ομάδα μαθητών στον τοπικό διαγωνισμό των Ε.Κ.Φ.Ε. Κατ’ εξαίρεση, για Ε.Κ.Φ.Ε. των οποίων ο αριθμός των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. αρμοδιότητας τους είναι συνολικά μικρότερος από 10, τότε σχολεία δυναμικότητας 10 έως και 15 τμημάτων μπορούν να συμμετάσχουν με δύο ομάδες, ενώ σχολεία δυναμικότητας 16 τμημάτων και άνω μπορούν να συμμετάσχουν με τρεις ομάδες.

3. Σε κάθε τοπικό διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις τριμελείς ομάδες μαθητών. Κατ’ εξαίρεση, για Ε.Κ.Φ.Ε. που ο αριθμός των ΓΕ.Λ., Γυμνασίων με Λυκειακές τάξεις και ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητας τους είναι συνολικά μικρότερος από 9, επιτρέπεται η διεξαγωγή τοπικού διαγωνισμού με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2 τριμελών ομάδων (6 μαθητές). Σε αυτή την περίπτωση, οι 2 τριμελείς ομάδες μπορούν να είναι από το ίδιο ή διαφορετικά σχολεία.

4. Αν στον τοπικό διαγωνισμό συμμετέχουν μέχρι 9 ομάδες (δηλ. 27 μαθητές) από την περιοχή ευθύνης ενός Ε.Κ.Φ.Ε. τότε προκρίνεται μία ομάδα στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Αν συμμετέχουν από 10 ομάδες (δηλ. 30 μαθητές) έως 18 ομάδες (δηλ. 54 μαθητές), προκρίνονται δύο ομάδες στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Στην περίπτωση συμμετοχής άνω των 18 ομάδων (δηλ. άνω των 54 μαθητών) προκρίνονται τρεις ομάδες στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Στην προσμέτρηση των ομάδων που συμμετέχουν στον τοπικό διαγωνισμό λαμβάνεται υπόψη το παραπάνω άρθρο 2.

5. Ο Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε., στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκονται τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ορίζει Επιστημονική Τοπική Επιτροπή για την διεξαγωγή του τοπικού διαγωνισμού. Αυτή η επιτροπή, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε., διοργανώνει τον τοπικό διαγωνισμό.

6. Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών θα διαγωνισθεί σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία ή σε συνδυασμό αυτών. Τα πειραματικά θέματα θα είναι στα πρότυπα των υποχρεωτικών εργαστηριακών ασκήσεων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Γυμνασίου και Λυκείου που ανακοινώνονται κάθε σχ. έτος από το Υπουργείο Παιδείας. Τα όργανα και διατάξεις που θεωρούνται γνωστές και θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές θα καθοριστούν από την Επιστημονική Επιτροπή του κάθε Τοπικού Διαγωνισμού και θα ανακοινωθούν με την προκήρυξή του.

7. Στη διεύθυνση http://panekfe.gr/euso/docs είναι αναρτημένα τα θέματα των Τοπικών, Πανελλήνιων και Ευρωπαϊκων Ολυμπιάδων περασμένων ετών.

8. Μετά το τέλος των τοπικών διαγωνισμών, κάθε Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. που διεξήγαγε τοπικό διαγωνισμό υποβάλλει στη σχετική ηλεκτρονική φόρμα έως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 τα εξής:

α. στη διεύθυνση http://panekfe.gr/downloads/euso/euso-apologistikos-pinakas-topikos.xlsx συμπληρωμένο τον απολογιστικό πίνακα που βρίσκεται εκεί και περιέχει: τα ΓΕ.Λ/ΕΠΑ.Λ. και τους μαθητές που συμμετείχαν, τα ονόματα και την ειδικότητα των υπεύθυνων καθηγητών, την ομάδα (ή ομάδες) που προκρίθηκαν για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό

β. τα θέματα του τοπικού διαγωνισμού.

Διαδικασία Πανελλήνιου Διαγωνισμού (Β΄ φάση)

1. Όλες οι σχετικές πληροφορίες με το διαγωνισμό θα αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. στη διεύθυνση http://panekfe.gr/euso/press και θα προωθούνται, μέσω των ΕΚΦΕ, στα σχολεία των συμμετεχόντων ομάδων.

2. Τα όργανα και διατάξεις που θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές θα ανακοινωθούν μετά από την ανακοίνωση της διδακτέας ύλης του σχολικού έτους 2018-19 από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.

3. Στην περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των ομάδων σε οποιαδήποτε θέση, την ανώτερη θέση καταλαμβάνει η ομάδα που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στις περισσότερες επιμέρους πειραματικές δοκιμασίες. Σε περίπτωση που εξακολουθεί η ισοβαθμία και μετά την εφαρμογή του ανωτέρω κριτηρίου, γίνεται κλήρωση.

4. Την επόμενη μέρα του διαγωνισμού, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις βράβευσης σε Αθήνα (στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου) και Θεσσαλονίκη (στο αμφιθέατρο του NOESIS) για όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μαθητές. Ο χρόνος και τα προγράμματα των εκδηλώσεων βράβευσης θα ανακοινωθούν στο δικτυακό τόπο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Συμμετοχή στην 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2019

1. Οι δύο ομάδες που θα πρωτεύσουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νότιας και Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα θα συμμετάσχουν στην 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη  Αλμάδα της Πορτογαλίας, από 4 ως 11 Μαΐου 2019. Οι ομάδες αυτές θα προετοιμαστούν κατάλληλα για τη συμμετοχή τους στην EUSO 2019, με ευθύνη και συντονισμό της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Αρχηγός της Ελληνικής αποστολής στην EUSO 2019 ορίζεται ο συντονιστής της EUSO για την Ελλάδα.

2. Την κάθε ομάδα θα συνοδεύσει τουλάχιστον ένας καθηγητής του σχολείου ή ο Υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκεται το σχολείο. Ο συνοδός θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει αγγλικά σε επίπεδο πολύ καλά/άριστα, για να μεταφράσει τα θέματα, και γνώσεις Η/Υ πιστοποίησης Α΄ επιπέδου τουλάχιστον.

3. Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) για τους τοπικούς διαγωνισμούς και τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, βαρύνουν τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς. Αν υπάρχει δυνατότητα, μπορούν να καλυφθούν από τη Σχολική Επιτροπή του Λυκείου/ΕΠΑ.Λ. από το οποίο προέρχεται η ομάδα ή από τον τοπικό Δήμο ή από άλλη πηγή. Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) για τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στη Σλοβενία, βαρύνουν τους συμμετέχοντες. Τα έξοδα διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων καλύπτονται από τη χώρα διεξαγωγής της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας. Στο παράρτημα επισυνάπτονται περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών.

Ορισμός Επιτροπών Πανελλήνιου διαγωνισμού EUSO 2019

Πρόεδρος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό EUSO 2019, ορίζεται η Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, Φυσικός, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω και πρόεδρος της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Η Επιστημονική Επιτροπή για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, αποτελείται από τους εξής:

Νότια Ελλάδα
• Διονύσιο Βαλλιάνο, Χημικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Παλλήνης
• Γεώργιο Βίλια, Βιολόγο, πρώην συνεργάτη Ε.Κ.Φ.Ε. Αγίων Αναργύρων
• Γεώργιο Ζησιμόπουλο, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγίου
• Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Βιολόγο, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου
• Ηλία Καλογήρου, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Πύργου
• Ελένη Παλούμπα, Χημικό, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Σπάρτης
• Μαρίνα Στέλλα, Φυσικό, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Ιωνίας

Βόρεια Ελλάδα
• Βασίλη Νούση, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηγουμενίτσας
• Φωτεινή Δεληγιάννη, Φυσικό, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Βέροιας
• Γεώργιο Ξεντέ, Χημικό, εκπαιδευτικό του 2ου ΓΕ.Λ. Θερμαϊκού
• Σοφία Παταρούδη, Χημικό-ΜSc-ΜΕd, πρώην Συνεργάτη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου
• Δέσποινα Λαζάρου, Βιολόγο-ΡhD, εκπαιδευτικό του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Νεάπολης
• Ελένη Μιχαλάτου, Βιολόγο-ΡhD, εκπαιδευτικό του 4°υ ΓΕ.Λ. Καλαμαριάς

Η Οργανωτική Επιτροπή για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, αποτελείται από τους εξής:

Νότια Ελλάδα
Στέφανο Ντούλα, Χημικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Αγ. Αναργύρων, ως Πρόεδρο, και μέλη
• Χρήστο Δέδε, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής
• Χριστόφορο Στογιάννο, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Αλίμου, ταμία ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.
• Χρυσάνθη Τζιωρτζιώτη, Φυσικό, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Φιλαδέλφειας
• Δημήτρη Τριανταφύλλου, Γεωλόγο, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Αχαρνών
• Ελένη Χαραλαμπάτου, Χημικό, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Νίκαιας

Βόρεια Ελλάδα
Σωτήριο Μανδηλιώτη, Γεωλόγο, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, ως Πρόεδρο και μέλη
• Αναστασία Γκιγκούδη, Χημικό, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Τούμπας
• Αθανάσιο Καρούτη, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Νεάπολης
• Μαρία Τσακίρη, Φυσικό, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου, Γραμματέα ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.
• Νικόλαο Αλεξανδρίδη, Φυσικό, εκπαιδευτικό του ΓΕ.Λ. Προβατά
• 'Αννα Αλεξοπούλου, Βιολόγο, εκπαιδευτικό του lου ΓΕ.Λ. Σερρών
• Γεώργιο Ελληνούδη, Φυσικό, εκπαιδευτικό του ΓΕ.Λ. Ν. Σκοπού
• Ηλία Ζαφειριάδη, Χημικό, εκπαιδευτικό του 3ου ΓΕ.Λ. Σερρών
• Σταύρο Κουταντώνη, Βιολόγο, εκπαιδευτικό του 2ου ΓΕ.Λ. Σερρών
• Ευαγγελία Μπαζούκη, Χημικό, εκπαιδευτικό του 4ου ΓΕ.Λ. Σερρών
• Μαρία Πολυκαρπούλου, Φυσικό, εκπαιδευτικό του ΓΕ.Λ. 3ου ΓΕΛ Σερρών
• Πασχάλη Σαμαρά, Βιολόγο, πρώην συνεργάτη Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών
• Χρυσάνθη Χατζηαγγέλου, Χημικό, εκπαιδευτικό του 2ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών

Με τιμή

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Η Πρόεδρος
Ε. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
Φυσικός
Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω

Η Γραμματέας
Μ. Τσακίρη
Φυσικός D.E.A.
Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου


Παράρτημα - Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad EUSO)

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad - EUSO) είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών ηλικίας το πολύ 17 χρονών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου), που ο καθένας έχει ενδεχομένως ιδιαίτερες ικανότητες σε διαφορετικό μάθημα (Φυσική- Χημεία- Βιολογία), από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες μαθητών. Η αποστολή της κάθε χώρας αποτελείται από τον Συντονιστή, που είναι και αρχηγός της αποστολής, τους δύο Μέντορες (Φυσικός-Χημικός ή Βιολόγος) και τις δύο ομάδες των μαθητών (σύνολο 9 άτομα). Κάθε χώρα επιβαρύνεται μόνο με τα έξοδα μεταφοράς - ταξιδιού των μελών της αποστολής της.

Από τη Διοικούσα Επιτροπή της EUSO έγινε αποδεκτή η πρόταση του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. να αναλάβει για την Ελλάδα τη διαδικασία επιλογής των ελληνικών ομάδων, μέσω των Ε.Κ.Φ.Ε. Οι διαγωνιζόμενοι επιλέγονται με διαδικασία που αποφασίζει η κάθε χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα στις Φυσικές Επιστήμες γίνεται κάθε χρόνο σε έναν από τους μήνες Μάρτιο ή Απρίλιο ή Μάιο αλλά όχι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδα.

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων-χρήση πειραματικής διάταξης. Το περιεχόμενο της ύλης, στην οποία θα διαγωνισθούν οι μαθητές, το καθορίζει η διοικούσα επιτροπή της EUSO και πρέπει να αποτελεί μέρος από την ύλη που διδάσκονται οι μαθητές σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Σε όλους τους συμμετέχοντες απονέμεται μετάλλιο. Στο 10% των συμμετεχόντων απονέμεται χρυσό μετάλλιο, στο 30% αργυρό και στο 60% χάλκινο. Η ανακοίνωση των ονομάτων γίνεται με αλφαβητική σειρά.

Περισσότερες πληροφορίες, στην αγγλική γλώσσα, υπάρχουν στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης http://euso.eu/.

• Η 1η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2003 έγινε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας το 2003 (η Ελλάδα δε συμμετείχε).

• Η 2η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2004 έγινε στο Gronigen της Ολλανδίας το 2004 και η Ελλάδα έστειλε παρατηρητή τον Συντονιστή της EUSO Κώστα Καμπούρη, Υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου.

• Η 3η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2005 έγινε στο Galway της Ιρλανδίας το 2005 (η Ελλάδα δε συμμετείχε).

• Η 4η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2006 έγινε στις Βρυξέλες, Βέλγιο, το 2006. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 5η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2007 έγινε στο Potsdam της Γερμανίας το 2007. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολλεγίου Αθηνών και των Εκπαιδευτήριων Γείτονα με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 6η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2008 έγινε στη Λευκωσία της Κύπρου το Μάιο του 2008. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Α΄ Αρσάκειου- Τοσίτσειου Εκάλης και των ΓΕΛ Κέρκυρας με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 7η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2009 έγινε στη Μούρθια της Ισπανίας τον Απρίλιο του 2009. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολεγίου Ψυχικού και του 2ου ΓΕΛ Σαλαμίνας και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Στην 7η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2009, η ομάδα μαθητών του Κολεγίου Ψυχικού κατέκτησε αργυρό μετάλλιο.

• Η 8η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2010 έγινε στο Gothenburg της Σουηδίας τον Απρίλιο του 2010. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Α΄ Αρσάκειου Τοσίτσειου ΓΕΛ Εκάλης και 1ο ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Στην 8η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2010, η ομάδα μαθητών/τριών του Α΄ Αρσακείου Τοσίτσειου ΓΕΛ Εκάλης κατέκτησε αργυρό μετάλλιο.

• Η 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2011 έγινε στην Pardubice της Τσεχίας τον Απρίλιο του 2011. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: της Σχολής Μωραΐτη και του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αμπελοκήπων και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2012 έγινε στο Vilnius της Λιθουανίας τον Απρίλιο του 2012. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολλεγίου Αθηνών και του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2013 έγινε στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο του 2013. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών και του 1ου Αρσάκειου Τοσίτσειου ΓΕ.Λ Εκάλης και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2014 έγινε στην Αθήνα 30 Μαρτίου – 6 Απριλίου 2014. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: της Σχολής Μωραΐτη, και του 3ου ΓΕΛ Σερρών, με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Και οι δύο μαθητικές ομάδες κατέκτησαν αργυρά μετάλλια.

• Η 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2015 έγινε στo Klagenfurt της Αυστρίας από 26 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου 2015. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Αναβρύτων και του 3ου ΓΕΛ Σερρών, με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2016 έγινε στo Talin της Εσθονίας από 7-14 Μαΐου 2016. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολεγίου Αθηνών και του Πειραματικού ΓεΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2016, η ομάδα μαθητών/τριών του Κολεγίου Αθηνών κατέκτησε αργυρό μετάλλιο.

• Η 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2017 έγινε στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μαΐου 2017. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολεγίου Αθηνών και του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-ΕUSΟ 2018 έγινε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 28 Απριλίου έως 5 Μα'ϊου 2018. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του lου Γενικού Λυκείου Κιάτου και του lου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας, με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Pin It

Εκτύπωση