edu.klimaka.gr

5ος Διαγωνισμός Μαθητικής Εφημερίδας Σχολείων Κ.Μακεδονίας 2019

5ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2019

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

www.makthes.gr
Καθολικών 4
54625 Θεσσαλονίκη
2316 00 5050

Θεσσαλονίκη 1 Απριλίου 2019

Προς: 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Α΄ΒΆΘΜΙΑΣ & Β΄ ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Εφημερίδα Μακεδονία
5ος Μαθητικός Διαγωνισμός
Στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας

Αξιότιμοι κύριοι

Η εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” και το makthes.gr διοργανώνουν για 5η χρονιά διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη της καλύτερης έντυπης και ηλεκτρονικής σχολικής εφημερίδας.

Ο διαγωνισμός ο οποίος γίνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ξεκινήσει ήδη με την ενημέρωση των σχολείων και τη συλλογή των δειγμάτων. Θα ακολουθήσει η σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την απονομή των βραβείων, η οποία θα γίνει στη μεγάλη εκδήλωση της 16ης Μαΐου 2019 στο ξενοδοχείο PORTO PALACE HOTEL (26ης Οκτωβρίου 65) με ώρα έναρξης στις 11πμ (ώρα προσέλευσης 10:30 πμ).

Περιγραφή Διαγωνισμού

Κατηγορίες

Σχολικές εφημερίδες (Έντυπες-Ηλεκτρονικές) από τα Γυμνάσια της Κεντρικής Μακεδονίας

Σχολικές εφημερίδες (Έντυπες-Ηλεκτρονικές) από τα Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας

Καλύτερο Άρθρο (προσωπική συμμετοχή, όλοι οι μαθητές)

Κριτήρια

Κριτήρια αξιολόγησης των εφημερίδων είναι η δομή του περιεχομένου τους, η πληρότητα και η ταξινόμηση της ύλης, η πρωτοτυπία, η ποιότητα των κειμένων και η εμφάνιση του εντύπου.

Κριτική Επιτροπή

Η κριτική επιτροπή αξιολόγησης των εφημερίδων που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα αποτελείται από 5 άτομα των οποίων το γνωστικό τους αντικείμενο τούς επιτρέπει να κρίνουν τέτοιες προσπάθειες.

Θα πλαισιώσουν την Επιτροπή δύο έγκριτοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, ένας εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης και ένας επαγγελματίας των γραφικών τεχνών .

Το Θέμα του άρθρου που καλούνται να γράψουν οι μαθητές είναι :

Το διαδίκτυο προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, αλλά κι ένα πλήθος ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ιδιαίτερα ελκυστικών στα παιδιά. Σε ορισμένες  περιπτώσεις  ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου από νεαρά άτομα φτάνει σε σημείο εθισμού και αποκτά χαρακτήρα ψυχαναγκασμού. Αναδείξετε  τους κινδύνους αυτούς όσον αφορά τον εθισμό και την προσκόλληση στην οθόνη και αναπτύξτε τρόπους περιορισμού και αντιμετώπισής τους. 

Τα Βραβεία θα απονεμηθούν σε ανοιχτή εκδήλωση στις 16 Μαΐου 2019 στο ξενοδοχείο Porto Palace με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών και θεσμικών παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και είναι τα ακόλουθα:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

1ο βραβείο καλύτερης Έντυπης Εφημερίδας Γυμνασίου: Χρηματικό έπαθλο 800 €

1ο  βραβείο καλύτερης Ηλεκτρονικής Εφημερίδας Γυμνασίου: Χρηματικό έπαθλο 500€

ΛΥΚΕΙΟ

1ο βραβείο καλύτερης Έντυπης Εφημερίδας Λυκείου: Χρηματικό έπαθλο 800€

1ο βραβείο καλύτερης Ηλεκτρονικής Εφημερίδας Λυκείου : Χρηματικό έπαθλο 500€

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ

Βραβείο για το καλύτερο άρθρο με ένα δώρο έκπληξη

Επιπλέον στους μαθητές θα μιλήσουν ειδικοί για το μεγάλο θέμα της μάστιγας του εθισμού στις οθόνες καθώς και για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρώην ταξίαρχος της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης και η Επίκουρη Καθηγήτρια της σχολής Δημοσιογραφίας και  ΜΜΕ  του ΑΠΘ, Ιωάννα Κωσταρέλα.

Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση ή πληροφορία

Με εκτίμηση

Για την Εφημερίδα Μακεδονία

Καπάνταη Γλυκερία

 

 


Αρ.Πρωτ.Φ15/39547/Δ2/14-03-2019/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
---
ΤΜΗΜΑ Β΄ Δ/ΘΜΙΑΣ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ,
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
---
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
---
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Α. (Δ.Ε.)
: Μπερετούλη Γ. (Δ.Ε.)
: Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
:Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Τηλέφωνο :210 344 3272(Δ.Ε.)
: 210 344 3314 (Δ.Ε.)
:210 344 2212 (Ε.Ε.)
:210 344 2933 (Ε.Α.Ε.)
ΦΑΞ: :210 344 3390

ΘΕΜΑ: Έγκριση 5ου Διαγωνισμού Μαθητικής Εφημερίδας υπό την επιμέλεια της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για μαθητές/-τριες Δ.Ε. - σχ. έτος 2018-2019
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 36513/Δ2/7-3-2019 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ. Φ15/31354/Δ2/27-02-2019 εγγράφου μας και ύστερα από το 07-05-2019 έγγραφο της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, σας ενημερώνουμε ότι ο 5ος Διαγωνισμός Μαθητικής Εφημερίδας που διοργανώνεται υπό την επιμέλεια της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ απευθύνεται και σε μαθητές/-τριες Δ.Ε. όλων των σχολείων Ειδικής Αγωγής και των ΕΠΑΛ Κεντρικής Μακεδονίας (Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Χαλκιδικής, Ν. Σερρών, Ν. Ημαθίας, Ν. Πέλλας, Ν. Πιερίας, Ν. Κιλκίς) για το σχολικό έτος 2018-2019.

Για κάθε πληροφορία ή απορία μπορείτε να απευθύνεστε: κα Καπάνταη Γλυκερία, 2316003059, 2316005050 και 6948350350, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


Αρ.Πρωτ.Φ15/31354/Δ2/27-02-2019/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
---
ΤΜΗΜΑ Β΄ Δ/ΘΜΙΑΣ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ,
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
: Μπερετούλη Γ. (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.314 (Δ.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Έγκριση 5ου Διαγωνισμού Μαθητικής Εφημερίδας υπό την επιμέλεια της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για μαθητές/-τριες Δ.Ε. - σχ. έτος 2018-2019

Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 28773/Δ2/22-2-2019 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Απαντώντας στο με αρ. πρωτ. 906/17-1-2019 έγγραφό της Περιφερειακής Δ/νσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Έγκριση διεξαγωγής 5ου Διαγωνισμού Μαθητικής Εφημερίδας για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Κεντρικής Μακεδονίας» σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 7/21-2-2019 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τη διεξαγωγή του 5ου Διαγωνισμού Μαθητικής Εφημερίδας υπό την επιμέλεια της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που απευθύνεται σε μαθητές/-τριες Δ.Ε της Κεντρικής Μακεδονίας για το σχολικό έτος 2018-2019.

Σκοποί του εν λόγω διαγωνισμού είναι η σημασία της ενημέρωσης στη ζωή των πολιτών, η εξοικείωση των μαθητών με τη δημοσιογραφία και τη δομή μιας εφημερίδας, η προβολή των δημιουργικών και εκφραστικών ικανοτήτων των μαθητών αλλά και η συμβολή των εκπαιδευτικών προς αυτή την κατεύθυνση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των μαθητών για θέματα που αφορούν στις σχέσεις τους με την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον και η ανάδειξη κάθε προσπάθειας έκδοσης μαθητικών εφημερίδων στην Κεντρική Μακεδονία.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας (Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Χαλκιδικής, Ν. Σερρών, Ν. Ημαθίας, Ν. Πέλλας, Ν. Πιερίας, Ν. Κιλκίς) υποβάλλοντας μια έκδοση εφημερίδας που κυκλοφόρησε ή θα κυκλοφορήσει κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019. Η έντυπη εφημερίδα θα πρέπει να αποσταλεί σε πέντε αντίτυπα στη διεύθυνση της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Καθολικών 4, Τ.Κ. 54625, Θεσσαλονίκη, με την ένδειξη ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου 2019.

Για κάθε πληροφορία ή απορία μπορείτε να απευθύνεστε: κα Καπάνταη Γλυκερία, 2316003059, 2316005050 και 6948350350, kapantaig(ΣΤΟ)gmail.com , emporiko(ΣΤΟ)makthes.gr

Επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή του εν λόγω Μαθητικού Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1.Η συμμετοχή του σχολείου στον διαγωνισμό θα είναι προαιρετική και θα πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή/Διευθύντριας της εκάστοτε σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων αυτής.

2. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών να είναι προαιρετική.

3. Για τους μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν να προσκομιστεί Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή/της μαθήτριας, στην οποία να δηλώνονται ότι δέχεται ο μαθητής/η μαθήτρια:
α) να συμμετέχει στον διαγωνισμό σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης,
β) να δημοσιευτεί το έργο του σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο.

4. Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στον διαγωνισμό να μην έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και μαθήτριες ή για το σχολείο.

5. Ο φορέας διοργάνωσης να αναλάβει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

6. Ο διαγωνισμός να μην εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων και δεν θα υπάρξουν έσοδα για τους φορείς που προκηρύσσουν τον διαγωνισμό ή για άλλους, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία, διαφήμιση, κ.λπ.).

Για τη μετακίνηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθμ.33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω Διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

Σχετικά Άρθρα