edu.klimaka.gr

Φεστιβάλ Ικαρίας 2015 : Η Μυθολογία από μαθητές για μαθητές

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ 2015

Αρ.Πρωτ.144895/Γ2/12-09-2014/ΥΠΑΙΘ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/Θ ΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου
Τηλέφωνο: 210-3443422

ΘΕΜΑ: Φεστιβάλ Ικαρίας 2015

Το Φεστιβάλ Ικαρίας, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με κύριο μέλημα την οργάνωση εκδηλώσεων στο νησί της Ικαρίας και στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, διοργανώνει κάθε χρόνο εκδήλωση με κύριο άξονα αρχαιολογικά και μυθολογικά θέματα.

Το Φεστιβάλ Ικαρίας 2015 με θέμα «Η Μυθολογία από μαθητές για μαθητές» θα πραγματοποιηθεί στην Ικαρία τον Ιούλιο του 2015, απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ τάξης Γυμνασίου και η συμμετοχή σε αυτό είναι προαιρετική.

Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τους μύθους του τόπου τους, να μπουν στη διαδικασία της έρευνας και της συστηματοποίησης μαρτυριών (αρχαίων και νεότερων) και να αναγνώσουν τους μύθους του τόπου τους παράλληλα με την ιστορία.

Οι μαθητές καλούνται:

• να επικεντρωθούν σε έναν από τους μύθους του τόπου τους (όχι στο σύνολο των μύθων) μέσα από άμεσες και έμμεσες πηγές,

• να συστηματοποιήσουν τις πηγές,

• να επισκεφθούν το μουσείο του τόπου τους (εάν υπάρχει) και να αναζητήσουν έργα των τεχνών (γλυπτική, κεραμική κ.τ.λ.) που σχετίζονται με το μύθο που διερευνούν,

• να πάρουν συνέντευξη από αρχαιολόγους ή να ζητήσουν τη βοήθεια τους στον εντοπισμό των σχετικών με το θέμα τους έργων των τεχνών,

• να φωτογραφίσουν τα έργα αυτά ή να αναζητήσουν φωτογραφίες τους σε βιβλία,

• να επισκεφθούν τους τόπους όπου διαδραματίστηκε ο μύθος που επέλεξαν και να τους φωτογραφίσουν,

• να ανιχνεύσουν επιβιώσεις του μύθου που μελετούν σε λαϊκά δρώμενα και αφηγήσεις.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Η ομάδα συμμετοχής στο διαγωνισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε άτομα. Τα σχολεία, που επιθυμούν να συμμετάσχουν, πρέπει να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως την 30η Νοεμβρίου 2014, όπου θα αναφέρονται:

α) ο τίτλος της εργασίας τους (ο μύθος που πρόκειται να παρουσιάσουν),

β) το περιεχόμενο περιληπτικά,

γ) το όνομα του υπεύθυνου καθηγητή,

δ) τα ονόματα των συμμετεχόντων μαθητών.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των εργασιών ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2015.

Η αποστολή των εργασιών θα γίνει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Οι εργασίες που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στην Αθήνα στις 25 και 26 Απριλίου 2015.

Η ομάδα των μαθητών με τον υπεύθυνο καθηγητή, της οποίας η εργασία θα αξιολογηθεί από την επιτροπή ως η καλύτερη, θα φιλοξενηθεί στην Ικαρία τον Ιούλιο του 2015. Όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλυφθούν από το Φεστιβάλ Ικαρίας.

Παρουσίαση εργασιών:

α) Η παρουσίαση των 13 εργασιών, που θα επιλεγούν, θα γίνει από έναν εκπρόσωπο κάθε ομάδας μαθητών, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπεύθυνο καθηγητή.

β) Η παρουσίαση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 λεπτά της ώρας

γ) Ενδείκνυται και συνιστάται η χρήση των νέων τεχνολογιών στην παρουσίαση

Συνιστώνται:

1) Η χρήση χαρτών, ώστε η παρακολούθηση των μετακινήσεων ενός ήρωα λ.χ. ή η περιγραφή ενός τόπου όπου εκτυλίσσεται ο μύθος να δίνονται απτά.

2) Η παρουσίαση του μύθου που επιλέχθηκε, να πραγματοποιηθεί παράλληλα με το εικαστικό και φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε - πιθανό και ηχητικό.

3) Η οργάνωση του υλικού με βάση τις κατηγορίες του τόπου κα του χρόνου (τόπος: "από εδώ προς τα εκεί", "τα χαρακτηριστικά του τόπου είναι...", χρόνος: "πρώτα αυτό το γεγονός, στη συνέχεια το άλλο")

4) Η παρουσίαση του υλικού στις παραλλαγές του μέσα στο χρόνο (πώς το δίνει, λ.χ., ο Όμηρος, πώς στη συνέχεια ένας τραγικός ποιητής, αργότερα ο Παυσανίας ή ο Πλούταρχος ή κάποιος άλλος συγγραφέας) με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να παρακολουθήσει ο μαθητής τις «μεταμορφώσεις» του μύθου μέσα στο χρόνο, καθώς και τις πιθανές αιτίες που τις προκαλούν.

Η παρουσίαση θα γίνει ενώπιον των μελών της επιτροπής, τα οποία μπορούν να διατυπώνουν σχόλια βοηθώντας στη διεύρυνση των οριζόντων της έρευνας των μαθητών.

Το Φεστιβάλ Ικαρίας έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί το τελικό υλικό για την έκδοση των εργασιών των μαθητών, καθώς και των εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-7774122.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα