edu.klimaka.gr

Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Μαθητών Λυκείου / ΕΠΑΛ 2020

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ WRO HELLAS ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ 2020

WRO HELLAS
info(ΣΤΟ)wrohellas.gr

Ανακοίνωση κατηγοριών Λυκείου για ΓΕ.Λ. & ΕΠΑ.Λ.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους. Εξερευνώντας αυτές τις δεξιότητες με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά αναπτύσσουν εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον, όποια επιλογή σταδιοδρομίας κι αν ακολουθήσουν.

Κατά την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών-προπονητών τους:

  • Θα σχηματίσουν ομάδες (teamwork)
  • Θα μελετήσουν τη σχετική βιβλιογραφία και θα πειραματιστούν (critical thinking)
  • Θα εξερευνήσουν την επιστήμη της μηχανικής (engineer thinking)
  • Θα εντοπίσουν προκλήσεις και θα προτείνουν λύσεις (problem solving)

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, θα διεξαχθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης των προπονητών των ομάδων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, αλλά και με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, στις 14 εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού:

Τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου 2020: Συμμετοχή των ομάδων σε περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό την πρόκριση στον Τελικό

Μέσα Μαΐου 2020: Διοργάνωση μεγάλου Τελικού στην Αθήνα

Ο Τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 θα διοργανωθεί ταυτόχρονα με τον Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2020, σε ένα τριήμερο-γιορτή (Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή).

Ο Τελικός θα είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε οι ομάδες, εφόσον το επιθυμούν, να μπορούν να συμμετέχουν παράλληλα στις κατηγορίες του Πανελλήνιου και της Ολυμπιάδας.

Σημείωση: Τα θέματα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο 2020.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
(για ΓΕ.Λ. & ΕΠΑ.Λ.)

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

Στη βαθμίδα του Λυκείου, ο διαγωνισμός έχει 3 κατηγορίες για μαθητές ΓΕ.Λ. και 1 κατηγορία που είναι αφιερωμένη στα ΕΠΑ.Λ.:

Γεωργική Παραγωγή και Τυποποίηση
(Εξειδικευμένη Ανοικτή κατηγορία για ΕΠΑ.Λ.)

Η νέα αυτή κατηγορία καλεί για πρώτη φορά μαθητές και καθηγητές των ΕΠΑ.Λ. να εμπνευστούν, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ρομπότ μηχανήματα, μηχανισμούς, εξαρτήματα, αυτοματισμούς, εργοστάσια σε μικρογραφία ή μέρη εργοστασίων σε μικρογραφία, τα οποία:

  • Θα βοηθούν στην παραγωγή, στην επεξεργασία, στην τυποποίηση γεωργικών ή κτηνοτροφικών ή αλιευτικών προϊόντων φροντίζοντας παράλληλα τη διατήρηση των φυσικών πόρων
  • Θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές
  • Θα βελτιώνουν τις υπάρχουσες διαδικασίες

https://wrohellas.us18.list-manage.com/track/click?u=89f7c97a7ccdf8b7375802497&id=29a03cbdf3&e=506742f839

Τρίλιζα
(Κατηγορία Regular)

Σε αυτή τη νέα κατηγορία, αποστολή των ομάδων είναι να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν αυτόνομα ρομπότ που θα μπορούν να παίξουν το παιχνίδι της Τρίλιζας. Σε αυτό το παιχνίδι στρατηγικής, δύο αντίπαλες ομάδες μεταφέρουν διαδοχικά χρωματιστούς κύβους στο κέντρο της πίστας όπου βρίσκεται μια «Τρίλιζα». Τα ρομπότ θα πρέπει να μελετήσουν τις κινήσεις του αντιπάλου, να κάνουν συλλογισμούς και να αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη θέση για να αφήσουν το δικό τους κύβο. Η ομάδα που θα σχηματίσει πρώτη Τρίλιζα κερδίζει το παιχνίδι.

https://wrohellas.us18.list-manage.com/track/click?u=89f7c97a7ccdf8b7375802497&id=79d469da15&e=506742f839

Κλιματική Αλλαγή
(Ανοικτή κατηγορία)

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές παντού και έχουν πολύ πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχει όμως ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι πλέον, υπάρχουν διαθέσιμες οικονομικά προσιτές και κλιμακούμενες λύσεις που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις καθαρές και πιο ανθεκτικές οικονομίες.

Έτσι, η αποστολή φέτος είναι η κάθε ομάδα να οικοδομήσει ένα ρομπότ/project που να συμμετέχει στην ευρύτερη έννοια της Κλιματικής Αλλαγής, εντός συγκεκριμένου πλαισίου που τίθεται από τις αρχές της βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project τους είναι σημαντικό, καθώς και να καταδείξουν με σαφήνεια τα σημεία καινοτομίας του.

Σημείωση: Η συγκεκριμένη κατηγορία λειτουργεί προκατασκευαστικά για τη συμμετοχή των ομάδων στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2020. Η θεματική της επερχόμενης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO θα αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να προετοιμάζονται από τώρα, ακολουθώντας τους κανόνες του WRO. Η θεματική πλαισίωση των κανόνων θα εμπλουτιστεί περαιτέρω τον Ιανουάριο 2020, με την επίσημη ανακοίνωση της θεματικής της Ολυμπιάδας. Οι εγγραφές για την κατηγορία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2019 και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Για τη βέλτιστη υποστήριξη των ομάδων κατά την προετοιμασία τους:

  1. Τον Νοέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο 2020 θα προσφερθεί σειρά δωρεάν σεμιναρίων κατάρτισης για τους προπονητές.
  2. Τον Φεβρουάριο 2020, οι ομάδες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε Περιφερειακούς διαγωνισμούς που θα διοργανωθούν σε κεντρικές πόλεις της Ελλάδας. Οι περιφερειακοί διαγωνισμοί δε θα έχουν ως στόχο την πρόκριση στον Εθνικό Τελικό (όλες οι ομάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας προκρίνονται απευθείας στον Εθνικό Τελικό). Στόχος των περιφερειακών είναι να δώσουν στις ομάδες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα projects τους και να λάβουν μια ενδεικτική ανατροφοδότηση.

https://wrohellas.us18.list-manage.com/track/click?u=89f7c97a7ccdf8b7375802497&id=ff99544325&e=506742f839

Δίαθλο+1
(Κατηγορία ανάπτυξης)

Η πιλοτική αυτή κατηγορία προσκαλεί τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές που θα φέρουν εις πέρας ένα δοσμένο δίαθλο, καθώς επίσης να εμπνευστούν ένα τρίτο, δικό τους ρομποτικό «άθλημα».

https://wrohellas.us18.list-manage.com/track/click?u=89f7c97a7ccdf8b7375802497&id=9dab14dd06&e=506742f839

Σχετικά Άρθρα