edu.klimaka.gr

Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα – European Money Quiz 2020

Εκτύπωση  
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - EUROPEAN MONEY QUIZ 2020

Αρ.Πρωτ.Φ15/142039/Δ2/19-10-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β
email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά.
Μαραγκού Ο.
Κουροπούλου Χ.
Τηλέφωνο : 210344.3272
210344.2212
210344.3273
Fax : 210344.3390

ΘΕΜΑ: Εθνικός και Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα – European Money Quiz
Σχετ. έγγραφο: το με αρ. πρωτ. 115727/Δ2/4-9-2020 του οικείου Υπουργείου

Απαντώντας σε σχετικό αίτημά σας και λαμβάνοντας υπόψη τo με αρ. 43/3-9-2020 απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε την πραγματοποίηση του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Γνώσεων για το Χρήμα – European Money Quiz για το σχολικό έτος 2020-21 που απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γ΄ Γυμνασίου ή/και Α΄ Λυκείου.

Ο Διαγωνισμός European Money Quiz, ο οποίος θα διενεργηθεί διαδικτυακά, είναι παιχνίδι γνώσεων για το χρήμα και έχει δημιουργηθεί με στόχο να αποτελέσει εργαλείο για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού των μαθητών/τριών.

Επισημαίνεται ότι ο ανωτέρω διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και σύμφωνα με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:

(α) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική και να απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

(β) Η ενημέρωση και η συμμετοχή των μαθητών/τριών να πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών των σχολείων, απαραίτητη προϋπόθεση η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος. Επισημαίνεται ότι η ενημέρωση, η οποία απαιτεί μία ώρα, για την Γ΄ Γυμνασίου μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, ενώ για την Α΄ Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου στο πλαίσιο του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας.

(γ) Ο φορέας διοργάνωσης να αναλάβει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και να διασφαλίσει την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων μαθητών/τριών.

(δ) Ο φορέας διοργάνωσης πρέπει να διασφαλίσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των συμμετεχόντων μαθητών/τριών σύμφωνα με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

(ε) Ο διαγωνισμός να μην εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων και να μην υπάρξουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλους (με εμπορία, διαφήμιση, κ.λπ.).

Όσον αφορά στην αποστολή αντιγράφων της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Πρώτα Χρηματοοικονομικά βήματα» από την Ε.Ε.Τ. προς εκπαιδευτικούς Γυμνασίων (ΠΕ80 ή ΠΕ78), αυτή εγκρίνεται προκειμένου να μελετηθεί ή και να αξιοποιηθεί κατά την κρίση τους στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας χωρίς, ωστόσο, να δίνεται έγκριση άμεσης χρήσης ή διανομής του βιβλίου στους/στις μαθητές/τριες.

Πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών https://www.hba.gr/info/emq. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην υπεύθυνη του διαγωνισμού κ. Σοφία Ζιάκου, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (τηλ. 2103386419 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Τέλος, σημειώνεται ότι η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Με εντολή Υφυπουργού

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ


Όροι και Προϋποθέσεις για τη Συμμετοχή στον Ελληνικό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα

Ελληνική Ένωση Τραπεζών
Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2020

Αντικείμενο του Διαγωνισμού

1. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά «Εθνικό Διαγωνισμό για το Χρήμα», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού “European Money Quiz” της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ). Οι δυο διαγωνισμοί, ο Εθνικός και ο Ευρωπαϊκός, συγκαταλέγονται στις δράσεις χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού.

Όροι του Διαγωνισμού

2. Ο Εθνικός Διαγωνισμός για το Χρήμα απευθύνεται σε τάξεις μαθητών ηλικίας 13-15 ετών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κάθε σχολείο δύναται να συμμετάσχει με περισσότερες των 1 τάξεων ή και τμημάτων τάξεων.

3. Κάθε τμήμα τάξης που επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, θα πρέπει να ορίσει έναν Υπεύθυνο Εκπαιδευτικό και να συμπληρώσει την Αίτηση Συμμετοχής, και να την αποστείλει στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στον αριθμό fax: 210 36.46.122, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020.

4. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, στις 10:00 π.μ. διαδικτυακά και θα έχει συνολική διάρκεια μιας (1) ώρας.

5. Τα τμήματα τάξεων που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να εισέλθουν στο διαδικτυακό διαγωνισμό με το συγκεκριμένο «όνομα χρήστη» που θα τους σταλεί κατόπιν της αίτησης εγγραφής τους στο διαγωνισμό. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να γίνει η ταυτοποίησή τους και δεν θα συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα των επιτυχόντων του διαγωνισμού.

6. Οι συμμετέχουσες στο διαγωνισμό τάξεις θα πρέπει να διαθέτουν δύο (2) συνδεδεμένες στο διαδίκτυο υπολογιστές/φορητές συσκευές (tablet ή smartphone): ένα υπολογιστή/φορητή συσκευή, όπου θα βλέπουν τις ερωτήσεις και τις πιθανές απαντήσεις, και έναν δεύτερο υπολογιστή/φορητή συσκευή για να δίνουν την απάντησή τους.

7. Επειδή ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, χρειάζεται καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, γιατί στο διαγωνισμό λαμβάνεται υπόψη τόσο η σωστή απάντηση όσο και ο χρόνος υποβολής της απάντησης.

8. Η νικήτρια τάξη/τμήμα του Διαγωνισμού θα πρέπει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, με δύο (2) μαθητές της και δύο (2) συνοδούς Καθηγητές, όπως προβλέπεται σύμφωνα με τη σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείο Παιδείας για τη συμμετοχή σχολείων σε διαγωνισμούς, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό “European Money Quiz” που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020.

9. Οι τάξεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να παράσχουν στοιχεία σχετικά με το σχολείο τους, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας του εκπαιδευτικού που εκπροσωπεί την τάξη. Η ΕΕΤ και η ΕΤΟ θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες αποκλειστικά και μόνο για τη διεξαγωγή του Εθνικού και Ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

10. Το σχολείο συναινεί να διατηρηθούν από την ΕΕΤ τα ανωτέρω υπό σημείο 9 υποβαλλόμενα στοιχεία και μετά το πέρας των Διαγωνισμών και για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών. Τα εν λόγω στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για επικοινωνία της ΕΕΤ με τα σχολεία αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη δράση επόμενων ετών. Σε αντίθετη περίπτωση, το σχολείο ενημερώνει, με απλό email στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας, τη διαγραφή των σχετικών δεδομένων. Η ΕΕΤ θα προβεί στη σχετική διαγραφή εντός μηνός από τη λήψη του σχετικού αιτήματος.

11. Η συμπλήρωση προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών και των εκπαιδευτικών που θα συνοδεύσουν την νικήτρια του εθνικού διαγωνισμού τάξη στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό παρέχει τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με το Ν. 2472/1997 και το Ν. 3471/2006 για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, και τη σύμφωνη γνώμη τους για να δημοσιευθεί το όνομα της νικήτριας ομάδας και των μελών της στις ιστοσελίδες της ΕΕΤ και της ΕΤΟ και σε τυχόν προωθητικό/διαφημιστικό υλικό αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς των Διαγωνισμών Γνώσεων για το Χρήμα, καθώς και για τη χρήση των στοιχείων τους για τους σκοπούς του ταξιδιού στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός.

12. Οι νικητές του Εθνικού Διαγωνισμού συμφωνούν να εμφανίζονται σε φωτογραφίες και / ή βίντεο που τυχόν θα ληφθούν στον Εθνικό και Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Η Ανάδειξη του Νικητή

13. Νικητής του Εθνικού διαγωνισμού θα είναι η τάξη με τις περισσότερες σωστές απαντήσεις στις δεκαπέντε (15) ερωτήσεις που θα τεθούν, στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

14. Η ΕΕΤ, μετά το πέρας του Εθνικού διαγωνισμού και το αργότερο έως τις 16:00 της 19ης Μαρτίου 2020 θα ανακοινώσει μέσω της ιστοσελίδας της τα τρία (3) πρώτα τμήματα τάξεων με την υψηλότερη βαθμολογία.

15. Η νικήτρια τάξη, μετά την ανακοίνωσή της από την ΕΕΤ, θα πρέπει εντός 48 ωρών να την ενημερώσει με τα ονόματα των δύο (2) μαθητών και δύο (2) Καθηγητών που θα εκπροσωπήσουν την τάξη τους στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Σε περίπτωση που αρνηθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ή παρέλθει το χρονικό όριο απάντησής της, τότε η ΕΕΤ θα ανακηρύξει νικήτρια του Εθνικού διαγωνισμού την επόμενη στη σειρά κατάταξης τάξη και θα ακολουθηθεί και για αυτήν η ίδια διαδικασία ενημέρωσης της ΕΕΤ.

16. Η νικήτρια τάξη, και κατά συνέπεια το σχολείο στο οποίο υπάγεται, είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση έγκυρης ταυτότητας και σχετικών ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και των σχετικών γονικών και σχολικών αδειών, των εκπροσώπων τους (2 μαθητές και 2 καθηγητές) για το ταξίδι τους στις Βρυξέλλες, το οποίο θα διαρκέσει 2 ή 3 ημέρες, ανάλογα με τον εάν η νικήτρια τάξη προέρχεται από σχολείο εντός ή εκτός της περιφέρειας Αττικής. Σε κάθε περίπτωση η ΕΕΤ θα έρθει σε επαφή με τη νικήτρια ομάδα για να οργανώσουν τις λεπτομέρειες του ταξιδιού για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στις Βρυξέλλες.

17. Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, οι συμμετέχοντες δύο (2) μαθητές θα συναγωνιστούν με άλλες 29 ομάδες στην εθνική τους γλώσσα. Όλα τα παιχνίδια γνώσεων θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα. Νικητής θα αναδειχθεί η τάξη/χώρα με τις περισσότερες σωστές απαντήσεις, στις τριάντα (30) ερωτήσεις που θα τεθούν, στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Η νικήτρια τάξη/χώρα θα ανακοινωθεί επί τόπου. Οι λεπτομέρειες τις διαγωνιστικής διαδικασίας θα ανακοινωθούν έγκαιρα από την ΕΤΟ.

18. Οι τρεις πρώτες τάξεις του Εθνικού Διαγωνισμού θα λάβουν από την ΕΕΤ αναμνηστική πλακέτα, καθώς και μία σταθερή μονάδες ηλεκτρονικού υπολογιστή για το σχολείο τους.

19. Η νικήτρια τάξη του Εθνικού Διαγωνισμού, εκτός των ανωτέρω υπό σημείο 18, θα λάβει από την ΕΕΤ την πλήρη κάλυψη των εξόδων διαμονής, μετακίνησης και διατροφής των εκπροσώπων της τάξης (δυο μαθητές και δύο καθηγητές) για τη συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στις Βρυξέλλες.

20. Η νικήτρια τάξη του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού, εκτός του ότι θα αναδειχθεί ως η Ευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια του δεύτερου κοινού διαγωνισμού ανάμεσα σε τριάντα (30) ευρωπαϊκές τάξεις/χώρες θα λάβει από την ΕΤΟ δώρα για όλη την τάξη και δώρο για το σχολείο. Προς το σκοπό αυτό θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση της ΕΤΟ.

21. Όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στον Εθνικό Διαγωνισμό θα λάβουν από την ΕΕΤ βεβαίωση συμμετοχής.

Λοιποί Όροι

22. Η ΕΕΤ, η ΕΤΟ και τα μέλη τους δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν ζημιές, απώλειες, τραυματισμό ή απογοήτευση που υποστούν οι συμμετέχοντες ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς ή την αποδοχή του βραβείου.

23. Η ΕΕΤ, η ΕΤΟ και τα μέλη τους δεν φέρουν επίσης ευθύνη για τυχόν ζημία σε συσκευές πληροφορικής των συμμετεχόντων ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου που σχετίζεται ή συνδέεται με τη συμμετοχή ή τη μεταφόρτωση οποιουδήποτε λογισμικού ή άλλου υλικού σε σχέση με τους διαγωνισμούς.

24. Το βραβείο δεν περιλαμβάνει ποσά που αφορούν ταξιδιωτική ασφάλιση, προσωπικές δαπάνες ή παρεπόμενα έξοδα, εκτός από τα αναφερόμενα ανωτέρω υπό σημείο 19.

25. Η ΕΕΤ και η ΕΤΟ διατηρούν το δικαίωμα να αποκλείσουν κάθε συμμετέχοντα που είναι ύποπτος ότι εξαπάτησε υπό οποιαδήποτε μορφή τους διοργανωτές του Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Γνώσεων για το Χρήμα και να καταργήσει τα αποτελέσματά του από τη βάση δεδομένων των συμμετεχόντων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στοιχεία Επικοινωνίας
Ελληνική Ένωση Τραπεζών
Αμερικής 21Α, 10672, Αθήνα
Υπόψη κας Σοφίας Ζιάκου
τηλ. 2103386419
e-mail: sziakou(ΣΤΟ)hba.gr
fax: 210 3646122 1

 


Εκτύπωση