edu.klimaka.gr

Μαθητικός Διαγωνισμός «Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα» ΚΕΦΙΜ 2020

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ 2020

Αρ.Πρωτ.Φ15/139260/Δ2/13-10-2020/ΥΠΑΙΘ

Θέμα: Έγκριση διεξαγωγής του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο «Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα» του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦΙΜ) για το σχολικό έτος 2020-2021.
Σχετ.: το με αρ. πρωτ. 134819/Δ2/07-10-2020 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ..

Απαντώντας στο από 04-08-2020 αίτησή σας και λαμβάνοντας υπόψη το με αρ. 47/01-10-2020 Απόσπασμα Πρακτικού του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε τη διεξαγωγή του Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο «Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα».

O εν λόγω Διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώνεται από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το τσεχικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Institut ekonomického vzdělávání–INEV), διοργανωτή φορέα της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, απευθύνεται σε μαθητές/τριες Λυκείων όλης της χώρας.

Η έγκριση δίδεται για το σχολικό έτος 2020-2021.

Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω Διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας, τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό-COVID 19 και σύμφωνα με τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.
  2. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
  3. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών.
  4. Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιαδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών, καθώς και δεν θα πραγματοποιηθεί μελλοντική εμπορική του διάθεση με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ..
  5. Η υλοποίηση του προγράμματος σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τέσσερις (4) διδακτικές ώρες.
  6. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο Ι.Ε.Π. με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης της παρέμβασης/εκπαιδευτικού προγράμματος.

Επισημαίνεται, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο.

Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλόλητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπισης της επιδημικής κρίσης.

Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν ή απλώς να πληροφορηθούν για τον Διαγωνισμό μπορούν να απευθύνονται μέσω ηλεκτρονικής επιστολής στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Νίκος Ρώμπαπας, Εκτελεστικός Διευθυντής ΚΕΦΙΜ
email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ,
Πανεπιστημίου 64, 10677 ΑΘΗΝΑ ,
τηλέφωνο 2105238373.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Διεθνής διαγωνισμός οικονομικών για μαθητές και μαθήτριες λυκείου:
Εγγραφές συμμετοχής 17/11 – 18/12 2020

Αξιότιμε Διευθυντή / αξιότιμη Διευθύντρια της σχολικής μονάδας,

Με την παρούσα επιστολή, έχω τη χαρά να σας ενημερώσω για τη διεξαγωγή της Οικονομικής Ολυμπιάδας, ενός πανελλήνιου διαγωνισμού οικονομικών γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου με στόχο την προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού στους νέους και τις νέες στη χώρα μας, και να σας προσκαλέσω να εγγράψετε κατά το διάστημα 17 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2020 το λύκειό σας στον διαγωνισμό μέσω του υπεύθυνου καθηγητή του σχολείου ακολουθώντας τις πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται από το ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (αριθμός πρωτοκόλλου Φ15/ 139260/ Δ2) σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), υπεύθυνο φορέα του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός έχει την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ στην Επιστημονική Επιτροπή της Οικονομικής Ολυμπιάδας μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αυτή η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού στους νέους και τις νέες στη χώρα μας, προϋπόθεση απαραίτητη για την καλύτερη προετοιμασία τους στη διαχείριση προσωπικών οικονομικών ζητημάτων, την κατανόηση της λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, τη θωράκιση απέναντι στον λαϊκισμό, και την προετοιμασία τους για αποτελεσματική και ενημερωμένη συνεισφορά στις δημόσιες υποθέσεις.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από τέσσερα σκέλη:

Σχολικός γύρος: Οργανώνεται στο επίπεδο της σχολικής μονάδας από τον υπεύθυνο καθηγητή με την στήριξη της ομάδας της Οικονομικής Ολυμπιάδας και διεξάγεται διαδικτυακά.

Περιφερειακός γύρος: Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους εταίρους της Οικονομικής Ολυμπιάδας στην εκάστοτε περιοχή.

Τελικός: Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ. Ο φετινός τελικός θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Οι διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες του τελικού γύρου θα βραβευθούν με τα εξής έπαθλα:

Πρώτο βραβείο: 3000 ευρώ
Δεύτερο βραβείο: 1500 ευρώ
Τρίτο βραβείο: 500 ευρώ

Διεθνής τελικός: Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση.

Με τιμή,
Νίκος Ρώμπαπας
Εκτελεστικός Διευθυντής, ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης
Στέγη Μάρκου Δραγούμη, Μαιζώνος 38, Αθήνα 10438
Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα