edu.klimaka.gr

Συμμετοχή μαθητών στο Πρόγραμμα FLEX (Φοίτηση σε σχολείο ΗΠΑ)

Εκτύπωση  

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΜΕ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ 2022-2023
FLEX (Future Leaders Exchange)

Αρ.Πρωτ.125960/Η1/06-10-2021/ΥΠAIΘ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Πληροφορίες: Μαρία Δήμου
Τηλέφωνο: 2103443149
E-mail:mdimou2(ΣΤΟ)minedu.gov.gr

ΘΕΜΑ : «Πρόσκληση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2022-2023»

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και το Τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα ανακοινώνουν την επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών/τριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Future Leaders Exchange Program (FLEX) για το έτος 2022-2023.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες από την Ελλάδα που φοιτούν στη Γ’ τάξη Γυμνασίου (συμπεριλαμβανομένων Πρότυπων και Πειραματικών) ή στην Α’ τάξη Γενικού, Πρότυπου ή Πειραματικού Λυκείου να λάβουν πλήρεις υποτροφίες για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Εκεί, θα φοιτήσουν σε αμερικανικά σχολεία, για ένα (1) ακαδημαϊκό έτος, φιλοξενούμενοι/ες από αμερικανικές οικογένειες υποδοχής.

Ειδικότερα, προσφέρονται υποτροφίες σε Έλληνες/ίδες μαθητές/τριες για το σχολικό έτος 2022 – 2023. Οι μαθητές/τριες επιλέγονται μέσω ενός αξιοκρατικού και χωρίς κόστος διαγωνισμού, που είναι ανοιχτός σε όσους/όσες πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 φοιτούν στην Γ’ τάξη Γυμνασίου (συμπεριλαμβανομένων Πρότυπων και Πειραματικών) ή στην Α’ τάξη Γενικού, Πρότυπου ή Πειραματικού Λυκείου και είναι γεννημένοι/ες από 15 Ιουλίου 2004 έως 15 Ιουλίου 2007.
  2. Έχουν γενικό μέσο όρο βαθμολογίας ίσο ή μεγαλύτερο του “καλώς” (13,1/20).
  3. Έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.
  4. Είναι Έλληνες/ίδες πολίτες και δικαιούνται διεθνές διαβατήριο.
  5. Πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί θεώρηση εισόδου (visa) για τις ΗΠΑ.

Το FLEX χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εξωτερικών (U.S Department of State) των Η.Π.Α. και οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Τα Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση / American Councils for International Education» (https://www.americancouncils.org/), που από το 1974 αποσκοπεί στην κατανόηση μεταξύ των λαών, την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία μέσω της εκπαίδευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση για το πρόγραμμα στον ιστότοπο https://greece.americancouncils.org/ έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, ενώ περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται και στoν σύνδεσμο https://www.discoverflex.org/.

Επίσης, για πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται απευθείας στην κ. Αναστασία Φράγκου, Εκπρόσωπο των Αμερικανικών Συμβουλίων για τη διεθνή εκπαίδευση (+30 6946 604 002, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2022-2023 είναι δυνατόν να αντληθούν και από τους παρακάτω ιστότοπους:
https://greece.americancouncils.org/
www.facebook.com/flexingreece/
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι ωφελούμενοι των εν θέματι υποτροφιών, όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάγονται στις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ


FUTURE LEADERS EXCHANGE
FLEX 2020-2021

Χρηματοδότηση για το πρόγραμμα FLEX: Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών

Τι είναι το FLEX;

Το Future Leaders Exchange (FLEX) είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την κυβέρνηση των Η.Π.Α., υπό τη διοίκηση του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) του Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. (U.S. Department of State). Οργανώνεται από το μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση (American Councils for International Education).

Το FLEX (Future Leaders Exchange) προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού για να ταξιδέψουν και να μείνουν για ένα ακαδημαϊκό έτος στις Η.Π.Α., φιλοξενούμενοι σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί.

Τι προσφέρει το FLEX;

Μηνιαίο οικονομικό βοήθημα για δραστηριότητες και κάλυψη προσωπικών εξόδων.

Εγκατάσταση και φιλοξενία σε μία κατάλληλα επιλεγμένη αμερικανική οικογένεια υποδοχής για ένα χρόνο.

Εγγραφή σε αμερικανικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δραστηριότητες προετοιμασίας πριν από το πρόγραμμα και κατά την επανένταξη.

Δραστηριότητες σε τοπικές κοινότητες των Η.Π.Α.

Ιατρική ασφάλιση, εκτός από την κάλυψη για προϋπάρχοντα ιατρικά θέματα και για οδοντιατρική φροντίδα.

Ποιος/ποια δικαιούται να κάνει αίτηση;

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι/όσες:

1) Φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου ή στην Α’ Λυκείου ΚΑΙ έχουν ημερομηνία γέννησης από 15 Ιουλίου 2002 έως 15 Ιουλίου 2005.

2) Έχουν γενικό μέσο όρο βαθμολογίας ίσο ή μεγαλύτερο του “καλώς” (13,1/20).

3) Έχουν γνώση της αγγλικής γλώσσας.

4) Πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί βίζα για τις Η.Π.Α.

5) Είναι Έλληνες πολίτες.

6) Δεν έχουν διαμείνει περισσότερες από 90 ημέρες στις Η.Π.Α., τα τελευταία 5 χρόνια και δεν έχουν, εκείνοι ή μέλη της οικογένειάς τους μεταναστεύσει μόνιμα ή έχουν κάνει αίτηση για μόνιμη μετανάστευση στις Η.Π.Α.

Ποια είναι η διαδικασία επιλογής;

Οι μαθητές επιλέγονται μέσω ενός ανοιχτού και χωρίς κόστος διαγωνισμού.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού είναι η συμπλήρωση της διαδικτυακής αίτησης στον ιστότοπο: ais.americancouncils.org/flex από 1 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου.

Οι μαθητές που θα επιλεχθούν, θα προκριθούν στην επόμενη φάση όπου θα λάβουν μέρος σε προσωπική συνέντευξη, θα γράψουν ένα τεστ αγγλικών και τρεις εκθέσεις και θα παραλάβουν τη γραπτή αίτηση την οποία θα επιστρέψουν εντός δύο εβδομάδων στο γραφείο των Αμερικανικών Συμβουλίων.

Η τελική επιλογή θα βασιστεί στην επίδοση στο διαγωνισμό και στην ετοιμότητα του μαθητή για την εμπειρία της ανταλλαγής.

Ακολουθήστε μας:
FLEX Greece
flexgreece

Μάθετε περισσότερα:
www.discoverflex.org
ac-see.org

Επικοινωνήστε μαζί μας:
(30) 694 660 4002
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Εκτύπωση