Συμμετοχή μαθητών στο Πρόγραμμα FLEX (Φοίτηση σε σχολείο ΗΠΑ)

Εκτύπωση  

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΜΕ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
FLEX (Future Leaders Exchange)

Αρ.Πρωτ.18338/ΓΔ7/06-02-2019/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
-----
e-mail : gendir.euint(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Γεωργία Πρωτογέρου
Τηλ: 210-3443438, 2103442500
FAX: 210-3442365

ΘΕΜΑ : Πρόσκληση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα FLEX (Future Leaders Exchange)

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και το Τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα ανακοινώνουν την επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής FLEX (Future Leaders Exchange) και στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από την Ελλάδα που φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου και την Α’ Λυκείου να λάβουν πλήρεις υποτροφίες για να ταξιδέψουν στις Η.Π.Α. Εκεί, θα φοιτήσουν σε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, για έναν (1) χρόνο, φιλοξενούμενοι από αμερικανικές οικογένειες υποδοχής.

Ειδικότερα, προσφέρονται δέκα (10) υποτροφίες σε Έλληνες μαθητές κατά τη σχολική χρονιά 2019 – 2020.

Οι μαθητές επιλέγονται μέσω ενός αξιοκρατικού και χωρίς κόστος διαγωνισμού, που είναι ανοιχτός σε όσους/όσες πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

 • Κατά το σχολικό έτος 2018-2019 φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου ή στην Α’ Λυκείου και είναι γεννημένοι από 1 Ιανουαρίου 2002 έως 15 Ιουλίου 2004.
 • Έχουν γενικό μέσο όρο βαθμολογίας ίσο ή μεγαλύτερο του “καλώς” (13,1/20).
 • Έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.
 • Είναι Έλληνες πολίτες και δικαιούνται διεθνές διαβατήριο.

Το FLEX χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εξωτερικών (U.S Department of State) των Η.Π.Α. και οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Τα Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση / American Councils for International Education» (https://www.americancouncils.org/), που από το 1974 αποσκοπεί στην κατανόηση μεταξύ των λαών, την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία μέσω της εκπαίδευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση για το πρόγραμμα στον ιστότοπο ais.americancouncils.org/flex έως τις 19 Φεβρουαρίου 2019, ενώ περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται και στoν σύνδεσμο http://discoverflex.org/ . Επίσης, για πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται απευθείας στην κ. Αναστασία Φράγκου, Εκπρόσωπο των Αμερικανικών Συμβουλίων για την διεθνή εκπαίδευση (+30 6946 604 002, greece(ΣΤΟ)americancouncils.eu).

[Περισσότερες πληροφορίες:

- FLEX_2019_Program_Brochure_Greece.pdf
(https://aisforms.s3.amazonaws.com/ais/FLEX/2019/FLEX_2019_Program_Brochure_Greece.pdf ) - www.discoverflex.org - www.facebook.com/flexingreece/
- E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ].

Μετά την απουσία τους από το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, για ένα (1) έτος, οι ωφελούμενοι των εν θέματι υποτροφιών προκειμένου να συνεχίσουν την φοίτησή τους στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άμα τη επιστροφή τους στην Ελλάδα, υπάγονται στις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις (σχετ.: i) το Π.Δ. 578/1977 (ΦΕΚ 191 τ.Α’7/7/1977) όπως ισχύει, ii) η αριθμ. 10645/ΓΔ4/22-1-2018 ΥΑ (ΦΕΚ 120 τ. Β’ 23/1/2018), όπως ισχύει.

Επισυνάπτεται ενημερωτικό φυλλάδιο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΣΣΑΣ


FLEX 2019-2020

Χρηματοδότηση για το πρόγραμμα FLEX: Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών

Τι είναι το πρόγραμμα FLEX;

Το 1992, ο τότε γερουσιαστής Bill Bradley μαζί με τον Αμερικανό βουλευτή Jim Leach, πρότειναν τη σημαντική νομοθεσία που θεσμοθέτησε το πρόγραμμα FLEX (Future Leaders Exchange). Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Η.Π.Α) ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία μιας γέφυρας φιλίας ανάμεσα στους λαούς των Η.Π.Α και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που έκτοτε έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Το πρόγραμμα FLEX χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την κυβέρνηση των Η.Π.Α, υπό τη διαχείριση του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) του Υπουργείου Εξωτερικών (US Department of State) των Η.Π.Α. Το πρόγραμμα προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού, για να μείνουν ένα χρόνο στις Η.Π.Α, σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί. Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα ενθαρρύνει την κατανόηση μεταξύ των πολιτών των Η.Π.Α και των πολιτών άλλων χωρών.

Το πρόγραμμα FLEX υποστηρίζεται τοπικά από χιλιάδες πολίτες των Η.Π.Α και από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φιλοξενούν, εκπαιδεύουν και στηρίζουν τους μαθητές χωρίς χρηματικό όφελος.

Ποιος οργανώνει το πρόγραμμα FLEX;

Τα Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση (American Councils for International Education) οργανώνουν τη διαδικασία εύρεσης και επιλογής των υποψηφίων, καθώς και την προετοιμασία και το ταξίδι των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα FLEX. Τα Αμερικανικά Συμβούλια είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος από το 1974 αποσκοπεί στην κατανόηση μεταξύ των λαών, την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία μέσω της εκπαίδευσης. Για περισσότερα από 40 χρόνια, τα Αμερικανικά Συμβούλια σχεδιάζουν, υλοποιούν και στηρίζουν καινοτόμα προγράμματα σε Η.Π.Α, Ευρώπη, Ευρασία, Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Σε αυτά περιλαμβάνονται διάφορα αμερικανικά κυβερνητικά προγράμματα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ανάμεσά τους και το FLEX), για φοιτητές, απόφοιτους, δασκάλους και καθηγητές.

Και άλλοι ακόμα μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στις Η.Π.Α υποστηρίζουν το πρόγραμμα FLEX. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α έχει ζητήσει από αυτούς τους οργανισμούς να βοηθήσουν στη φιλοξενία μαθητών σε κατά τόπους οικογένειες υποδοχής και να οργανώνουν δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του ετήσιου προγράμματος.

Τι προσφέρει η Υποτροφία;

Η υποτροφία FLEX προσφέρει τα παρακάτω:

• Το ταξίδι μετ’ επιστροφής (από τον τόπο διαμονής στην Ελλάδα μέχρι τις Η.Π.Α και πίσω).

• Μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ώστε οι μαθητές να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να καλύπτουν τα απαραίτητα προσωπικά τους έξοδα.

• Εγκατάσταση και φιλοξενία σε μία κατάλληλα επιλεγμένη αμερικανική οικογένεια υποδοχής για ένα χρόνο.

• Εγγραφή σε αμερικανικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την προετοιμασία των μαθητών πριν από το πρόγραμμα και την προετοιμασία για την επανένταξή τους κατά την επιστροφή τους.

• Δραστηριότητες του προγράμματος σε τοπικές κοινότητες των Η.Π.Α.

• Ιατρική ασφάλιση, εκτός από την κάλυψη για προϋπάρχοντα ιατρικά θέματα και για οδοντιατρική φροντίδα.

Ποιος/ποια δικαιούται να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα;

Ο διαγωνισμός για την υποτροφία FLEX είναι αξιοκρατικός, ανοιχτός και χωρίς κόστος σε όσους/όσες πληρούν τα παρακάτω κριτήρια. Μαθητές με αναπηρία είναι ευπρόσδεκτοι να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Κάθε χρόνο, περίπου 20 μαθητές με αναπηρία συγκαταλέγονται στους επιτυχόντες. Οι επιλεγμένοι μαθητές με αναπηρία πληρούν τα ίδια κριτήρια με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Κάθε μαθητής μπορεί να κάνει αίτηση μία φορά για κάθε κύκλο αιτήσεων.

Οι επιλέξιμοι υποψήφιου θα πρέπει:

1) Να πληρούν τις προϋποθέσεις ηλικίας/σχολικής τάξης (όπως αναφέρονται στον πίνακα)

.2) Να είναι εγγεγραμμένοι σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την περίοδο που υποβάλλουν τη αίτηση.

3) Να έχουν γενικό μέσο όρο βαθμολογίας ίσο ή μεγαλύτερο του “καλώς” (13,1/20).

4) Να έχουν γνώση της αγγλικής γλώσσας και να μπορούν να αποδείξουν ικανότητα χειρισμού της κατά την εγγραφή τους στο πρόγραμμα.

5) Να πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί βίζα για τις Η.Π.Α.

6) Να είναι Έλληνες πολίτες και να δικαιούνται διεθνές διαβατήριο.

Ποιος/ποια δε δικαιούται να κάνει αίτηση;

Δεν έχει δικαίωμα όποια/όποιος:

 • Δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια 1-6. 
 • Έχει διαμείνει περισσότερες από ενενήντα (90) ημέρες στις Η.Π.Α τα τελευταία πέντε χρόνια.
 • Η οικογένεια του/της ή μέλος αυτής:
  ◦Αιτείται ή έχει αιτηθεί στο παρελθόν να μεταναστεύσει μόνιμα στις Η.Π.Α.
  ◦Σχεδιάζει να μεταναστεύσει ή έχει ήδη μεταναστεύσει στις Η.Π.Α.

Τι δεν προσφέρεται?

Η υποτροφία FLEX δεν καλύπτει τα παρακάτω:

 • Το κόστος απόκτησης διεθνούς διαβατηρίου. 
 • Προσωπικά κόστη που ξεπερνούν το ποσό του μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος
 • Κόστος υπέρβαρων αποσκευών, λογαριασμούς τηλεφώνου και ίντερνετ.

Προϋποθέσεις προγράμματος:

Χώρα : Ελλάδα

Σχολική τάξη: Γ Γυμνασίου ή Α Λυκείου

Ημερομηνία Γέννησης: 1 Ιανουαρίου 2002 - 15 Ιουλίου 2004

Ολοκληρωμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή αποφοίτηση πριν από την έναρξη του προγράμματος : Δεν έχει δικαίωμα αίτησης όποιος/όποια έχει ήδη αποφοιτήσει

Πως μπορώ να κάνω αίτηση;

Οι μαθητές ξεκινούν με τη συμπλήρωση της διαδικτυακής αίτησης που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο  https://ais.americancouncils.org, από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Εκείνοι/εκείνες που θα επιλεγούν, θα προκριθούν στην ημιτελική φάση του διαγωνισμού. Σε αυτή, οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους θα ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα. Στη συνέχεια θα λάβουν μέρος σε προσωπική συνέντευξη με μέλη των Αμερικανικών Συμβουλίων, θα γράψουν ένα τυποποιημένο τεστ αγγλικών και δύο ακόμα εκθέσεις υπό επιτήρηση. Τέλος, θα παραλάβουν την επίσημη αίτηση για το πρόγραμμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στο τοπικό γραφείο των Αμερικανικών Συμβουλίων εντός δύο εβδομάδων.

Η τελική επιλογή θα βασιστεί στην επίδοση των μαθητών και στην αποδεδειγμένη ετοιμότητα τους να βιώσουν την εμπειρία μιας ανταλλαγής που διαρκεί ένα χρόνο, σύμφωνα με την αίτηση και το διαγωνισμό. Η επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι σημαντική αλλά δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιλογής. Επιπλέον, οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό υγείας για να πιστοποιηθεί ότι η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Η διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί την άνοιξη. Όλοι οι υποψήφιοι θα λάβουν ενημέρωση σχετικά με την πορεία της αίτησής τους έως τα μέσα Μαΐου. Οι επιτυχόντες θα παρακολουθήσουν μία σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και προετοιμασίας πριν από την αναχώρησή τους, το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου. Θα αναχωρήσουν για τις Η.Π.Α το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στη χώρα τους τον επόμενο Μάιο-Ιούνιο. Οι μαθητές FLEX πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους στο τέλος του προγράμματος την ημερομηνία που ορίζεται από τα Αμερικανικά Συμβούλια. Η διάρκεια της βίζας δεν μπορεί να τροποποιηθεί και να παραταθεί πέραν της διάρκειας του προγράμματος.

Tι θα κερδίσω από την εμπειρία της ανταλλαγής;

Το πρόγραμμα FLEX δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για τους ανθρώπους και την κουλτούρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι συμμετέχοντες του FLEX επίσης είναι νέοι πρέσβεις και νέες πρέσβειρες που διδάσκουν στους Αμερικάνους τις κουλτούρες των χωρών τους. Οι συμμετέχοντες εξερευνούν άλλους πολιτισμούς, εξελίσσονται ως άτομα και προετοιμάζονται καλύτερα για έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο. Οι μαθητές δημιουργούν στενούς δεσμούς με τις οικογένειες υποδοχής και τις τοπικές κοινότητες χτίζοντας σχέσεις που κρατάνε για μία ζωή. Πολλοί απόφοιτοι σπουδάζουν σε μεγάλα πανεπιστήμια μετά από την επιστροφή τους και αργότερα βρίσκουν ενδιαφέροντα επαγγέλματα στα οποία αξιοποιούν τις δεξιότητες που κέρδισαν κατά τη διαμονή τους στις Η.Π.Α.

Τι θα πρέπει να σκεφτείς πριν κάνεις αίτηση στο FLEX;

Οι μαθητές που σκέφτονται να κάνουν αίτηση στο FLEX θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος, όπως ενδεικτικά:

 • Θα πρέπει να επαναλάβω τη σχολική χρονιά όταν γυρίσω πίσω στη χώρα μου;
 • Θα γυρίσω πίσω αρκετά νωρίς ώστε να προλάβω να δώσω εξετάσεις στο σχολείο/πανεπιστήμιο; Οι μαθητές του FLEX επιστρέφουν τέλος Μαΐου και αρχές Ιουνίου.
 • Θα πρέπει να έχω ρυθμίσει το θέμα της στρατιωτικής μου θητείας και της αναβολής της;
 • Θα μπορέσω να αποφοιτήσω με άριστα ή να κερδίσω αριστείο στο ελληνικό σχολείο;

Τέλος, οι μαθητές παρακολουθούν ένα αμερικανικό σχολείο, όπου η διδακτέα ύλη διαφέρει επί της ουσίας από αυτή της εκάστοτε χώρας, με αποτέλεσμα να μη διδάσκονται ακριβώς τα ίδια γνωστικά αντικείμενα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο των Αμερικανικών Συμβουλίων στην Αθήνα, στο τηλέφωνο 30-6946-604-002 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Εκτύπωση  

Σχετικά Άρθρα