edu.klimaka.gr

Διαγωνισμός Ζωγραφικής για Άγριες Μέλισσες και Επικονιαστές

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ «ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ» ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αρ.Πρωτ.Φ15/105746/Δ2/01-09-2022/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
-----
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
-----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Παπαβρόντος Β. (Π.Ε.)
Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Ζήβα Μ. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.293 (Π.Ε.)
: 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.218 (Δ.Ε.)
: 210-34.42. 212 (Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ: «Έγκριση διεξαγωγής του Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής με τίτλο: «Άγριες μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου», για μαθητές/τριες Π.Ε. και Δ.Ε.– σχ.έτος 2022-2023».
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 98150/Δ2/04-08-2022 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 41/28-07-2022 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνεται η διεξαγωγή του Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής με τίτλο: «Άγριες μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου», που διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, όλων των σχολικών μονάδων της χώρας, για το σχολικό έτος 2022-2023.

Σκοπός του εν λόγω Διαγωνισμού Zωγραφικής, o οποίος θα πραγματοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος, είναι η απεικόνιση των σχέσεων ανθέων με άγριες μέλισσες ή άλλους επικονιαστές (σκαθάρια, μύγες, πεταλούδες, και, σε μικρότερο βαθμό, με την κοινή ή μελιτοφόρο μέλισσα) που απαντούν στην ελληνική φύση, σε κήπους, και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, μέσα από τη ματιά των μαθητών και μαθητριών των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων (επαγγελματικών και μουσικών/καλλιτεχνικών).

Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί, εφόσον τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και, επιπλέον, με τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στον εν λόγω διαγωνισμό να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  2. Η γνωστοποίηση και η διάχυση δημοσιότητας σχετικά με τον εν λόγω διαγωνισμό να γίνει με τρόπο θεμιτό και πρόσφορο.
  3. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο καθένας/η καθεμία, στην περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει, τη δική του/της συμμετοχή.
  4. Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων.
  5. Να μην επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση και η ηχογράφηση μαθητών/τριών, παρά μόνο με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
  6. Να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άμεση διαφήμιση προϊόντων/ φορέων/ υπηρεσιών εντός του πλαισίου - περιεχομένου του διαγωνισμού.
  7. Να διασφαλιστεί η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από τον/την ασκούντα/ασκούσα την επιμέλεια του μαθητή/της μαθήτριας, ότι δέχεται ο μαθητής/η μαθήτρια να συμμετέχει στον διαγωνισμό και ότι συναινεί να παρουσιαστεί/δημοσιοποιηθεί η συμμετοχή/το έργο του/της.
  8. Οι τυχόν μετακινήσεις μαθητών/τριών στο πλαίσιο συμμετοχής τους στον διαγωνισμό (π.χ. τελετή βράβευσης) να πραγματοποιηθούν υπό την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους.
  9. Να μην προκύψουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η χρήση των έργων να γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  10. Να μην υπάρχει καμία απολύτως δαπάνη για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, σχολεία).
  11. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο Ι.Ε.Π. τον απολογισμό και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.
  12. Να μην συνδέεται ο εν λόγω διαγωνισμός με άλλα προγράμματα και διαγωνισμούς που υλοποιεί ο συγκεκριμένος ή άλλος φορέας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισυνάπτεται η Προκήρυξη του εν λόγω Διαγωνισμού και παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες να επικοινωνούν απευθείας με τον Φορέα Διοργάνωσης στο τηλ. 2251036453 (κα. Β. Χίου) και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
«Άγριες μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου»

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του έργου LIFE 4 POLLINATORS που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκηρύσσει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Άγριες μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου».

Σκοπός του προτεινόμενου Διαγωνισμού είναι η απεικόνιση των σχέσεων ανθέων με άγριες μέλισσες ή άλλους επικονιαστές (σφήκες, σκαθάρια, μύγες, πεταλούδες, και, σε μικρότερο βαθμό, με την κοινή ή μελιτοφόρο μέλισσα) που απαντούν στην ελληνική φύση, σε κήπους, και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ειδικός μαθησιακός σκοπός είναι η ικανότητα παρατήρησης και διάκρισης, από μέρους των μαθητών/τριών, των τύπων επικονιαστών και ανθέων, των σχέσεων μεταξύ αυτών, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την σημαντικότατη αυτή σχέση οικολογικής αμοιβαιότητας.

Επιστήμονες του έργου LIFE 4 POLLINATORS θα είναι διαθέσιμοι να κάνουν παρουσιάσεις σχετικά με το θέμα των επικονιαστών, διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία, εφόσον αυτό είναι επιθυμητό από τα σχολεία, ώστε να εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο της επικονίασης και των επικονιαστών.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών (γενικών, επαγγελματικών, μουσικών/καλλιτεχνικών σχολείων). Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

2. Προσκαλούνται οι μαθητές/τριες να δημιουργήσουν μία και μόνο πρωτότυπη ζωγραφική δημιουργία ανά συμμετοχή, την οποία θα υποβάλουν στην Επιτροπή Αξιολόγησης.

3. Η επιλογή των υλικών από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες είναι ελεύθερη.

4. Κάθε φύλλο σχεδίασης θα πρέπει να έχει διαστάσεις χαρτιού (50×35cm).

5. H κάθε δημιουργία θα πρέπει να φέρει στο πίσω μέρος του φύλλου σχεδίασης τα παρακάτω στοιχεία:

α) Ονοματεπώνυμο μαθητή/τριας και τάξη φοίτησης
β) Όνομα σχολείου και περιοχή.

6. Τα έργα των μαθητών/τριών θα πραγματοποιηθούν εκτός του ωρολογίου προγράμματος.

7. Τα έργα των μαθητών/τριών κάθε σχολείου θα αποσταλούν ταχυδρομικά, ως ενιαία αποστολή από κάθε σχολείο, έως και 10 Δεκεμβρίου 2022 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στην παρακάτω διεύθυνση:

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γραμματεία Τμήματος Γεωγραφίας, Λόφος Πανεπιστημίου, 81100, Μυτιλήνη
με την ένδειξη:
Για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Άγριες μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου».

8. Σε κάθε φάκελο θα πρέπει να εσωκλείονται, επίσης, τα παρακάτω στοιχεία:

Όνομα σχολείου, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, fax και email (αν είναι διαθέσιμα), αριθμημένος κατάλογος έργων ζωγραφικής μαθητών/τριών που αποστέλλονται, ερωτηματολόγιο αποτίμησης διαγωνισμού από τους/τις μαθητές/τριες.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Τα έργα θα ταξινομηθούν και θα αξιολογηθούν με βάση τις τέσσερις ακόλουθες ηλικιακές ομάδες:

  1. Α΄– Γ΄ τάξη δημοτικού
  2. Δ΄ – Στ΄ τάξη δημοτικού
  3. Α΄ – Γ΄ τάξη γυμνασίου
  4. Α΄– Γ΄ τάξη λυκείου.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετοχών, με βαθμοδότηση που αντανακλάται στην παρακάτω σειρά (μειούμενη από 1 προς 4), είναι τα εξής:

  1. Συνάφεια με το θέμα: η απεικονιζόμενη σχέση εντόμου–άνθους θα πρέπει να προέρχεται από παρατήρηση στη φύση (προτείνεται οι διαγωνιζόμενοι να φωτογραφίζουν πρώτα το αντικείμενο της ζωγραφιάς τους)
  2. Πρωτοτυπία και δημιουργικότητα
  3. Τεχνική αρτιότητα
  4. Μήνυμα και βαθμός απήχησής του.

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΕΠΑΙΝΟΙ

Η αξιολόγηση των έργων ζωγραφικής των μαθητών/-τριών από την Επιτροπή Αξιολόγησης θα γίνει στο διάστημα από 7 έως 31 Ιανουαρίου 2023.

Τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των έργων θα ανακοινωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωγραφίας.

Πιο συγκεκριμένα, θα βραβευθούν οι τέσσερις πρώτες δημιουργίες, μία από κάθε ηλικιακή ομάδα, που θα αναδειχθούν από την ψηφοφορία της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διαγωνισμού. Επιπλέον, θα απονεμηθούν τέσσερις έπαινοι για τις επόμενες τέσσερις καλύτερες δημιουργίες (μία ανά ηλικιακή ομάδα).

Η απονομή βραβείων και επαίνων θα γίνει στην Αθήνα ή τη Λέσβο, κατά την ημέρα της Μέλισσας, 20 Μαΐου 2023, σε ημερήσια εκδήλωση που θα περιλαμβάνει πραγματοποίηση επιτόπιου bioblitz (επιστήμη των πολιτών). Οι βραβευθέντες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και να παραλάβουν δώρα που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE 4 POLLINATORS.

Σε όλους/ες συμμετέχοντες/ουσες θα αποσταλούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Τα έργα θα εκτεθούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, και ενδεχομένως και αλλού μετά από συνεννόηση με τους συμμετείχαντες.

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Δε θα προκύψουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση, κ.λπ.). Η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Θα ζητείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον/την ασκούντα/ασκούσα την επιμέλεια του μαθητή ή της μαθήτριας ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του μαθητή ή της μαθήτριας σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

Θεοδώρα Πετανίδου, Πρόεδρος Επιτροπής (Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Αικατερίνη Κλωνάρη (Ομ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Αθανασία Χρόνη (Υποψήφια Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Βαρβάρα Χίου (ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των έργων του Διαγωνισμού θα αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

Παναγιώτης Δημητρακόπουλος (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Τίμος Θεοφανέλλης (Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου)
Αφροδίτη Καντσά (μεταδιδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ETH-Zurich)
Μιχάλης Μπάκας (Περιβαλλοντολόγος, MSc, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Ευαγγελία Μπίνιου (Αναπλ. Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Κέντρου
Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία Αρναίας)
Θεοδώρα Πετανίδου (Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Αθανασία Χρόνη (Υποψήφια Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Για όποιες διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2251036453 (κα. Β. Χίου) και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας
Καθηγητής Αθανάσιος Κίζος

Σχετικά Άρθρα