edu.klimaka.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Σας γνωρίζουμε ότι στο Μουσείο τnς τράπεζος τnς Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται στο κέντρο τnς Αθήνας, στnν οδό Αμερικnς 3, παρουσιάζεται Μόνιμη Έκθεση που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και με τη βοήθεια ποικίλων εκθεμάτων αλλά και εφαρμογών πολυμέσων διαδραστικού χαρακτnρα συνοψίζει την ιστορία και τη λειτουργία του χρnματος, την εξέλιξη του θεσμού των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς και τη σύγχρονn νομισματική και οικονομική ιστορία τnς Ελλάδας, από τnν εισαγωγn του πρώτου νεοελλnνικού νομισματικού συστnματος το 1828 έως τn δnμιουργία τnς ζώνnς του ευρώ και τnν ένταξn τnς χώρας μας σε αυτή.

Με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό του ρόλο και αξιολογώντας τα ενδιαφέροντα των μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου, το Μουσείο μας οργανώνει και για τn σχολικn χρονιά 2019-2020 προγραμματισμένες ξεναγήσεις για μαθnτές, τόσο στα ως άνω μόνιμα εκθέματά του όσο και στον ειδικό χώρο τnς παράλλnλnς ΠεριοδικnςΈκθεσnς, n οποία με θέμα «e-Πλnρωμές, ένας οδικός χάρτnς» παρουσιάζει αυτό το διάστnμα τους σύγχρονους τρόπους πραγματοποίnσης nλεκτρονικών συναλλαγών, μέσα από διαδραστικές εφαρμογές, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό, καθώς και στατιστικά και ιστορικά στοιχεία.
 Επιπλέον, με τn χρnσn έξυπνnς συσκευnς (π.χ. κινnτό τnλέφωνο) ο επισκέπτnς μπορεί να «κατεβάσει» εφαρμογn προσομοίωσnς nλεκτρονικού πορτοφολιού, με τη βοnθεια τnς οποίας να κάνει εικονικές πλnρωμές, ενώ εκτός Μουσείου η ίδια εφαρμογή λειτουργεί ως ένα ευχάριστο παιχνίδι γνώσεων, σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της έκθεσπς.

Μετά τnν ολοκλήρωση τnς 45λεπτης ξενάγησης, οι επισκέπτες μαθητές έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εφαρμογών με εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια νομισματικής πολιτικής.

Επισημαίνεται ότι το Μουσείο είναι απολύτως φιλικό σε ανθρώπους με κινητικές και αισθητnριακές δυσκολίες και οι διδακτικές ξεναγήσεις, που πραγματοποιούνται δωρεάν, καθημερινά (εκτός Δευτέρας), κατόπιν επικοινωνίας στο τηλέφωνο 210.320.4444 ή στην ηλεκτρονικn διεύθυνσn Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με ανάλογες προγραμματισμένες επισκέψεις στο γειτονικό Νομισματικό Μουσείο ή στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή.

Τέλος, για λόγους διαθεσιμότητας χώρου αλλά και ασφάλειας των ευαίσθητων εκθεμάτων, γίνεται θερμή παράκληση οι μαθητές να προσέρχονται συνοδευόμενοι, σε ομάδες όχι μεγαλύτερες των 25-30 ατόμων και χωρίς ογκώδη προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, κλπ.).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Μουσείου μέσω του δικτυακού τόπου http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/museum/default.aspx

Παρακαλούμε ενπμερώστε σχετικώς τα σχολεία τnς Διευθύνσεώς σας.

Με τιμή,

Παναγιώτης Παναγάκης
Κέντρου Πολιτισμού,
Έρευνας και Τεκμηρίωσης

 


(Υλικό αναρτημένο από τη σχετική ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος)

Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος, αναδεικνύοντας το ρόλο, τις λειτουργίες της και τη συμβολή της στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζει τη σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδος, από το σχεδιασμό και την εφαρμογή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος το 1828 έως τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ, με την ένταξη της Ελλάδος σε αυτή και την εισαγωγή του ευρώ.

Ο επισκέπτης, ακολουθώντας το νήμα της παρουσίασης, αναζητά τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολουθεί την εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής, μαθαίνει για τη νομισματική πολιτική της χώρας, καθώς και για την εξέλιξη του θεσμού των κεντρικών τραπεζών και την πορεία προς την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αντικείμενα από τις συλλογές της Τράπεζας και λειτουργούν ως οπτικά ερεθίσματα για την κατανόηση της διαδικασίας σχεδιασμού και παραγωγής των τραπεζογραμματίων και νομισμάτων του νεότερου ελληνικού κράτους.

Με μία σειρά ειδικά σχεδιασμένων εφαρμογών πολυμέσων διαδραστικού χαρακτήρα και με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων μουσειολογικών πρακτικών, η επίσκεψη μετατρέπεται σε μία συνδυαστική εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος στεγάζεται σε κτήριό της, επί της οδού Αμερικής 3, στο κέντρο της Αθήνας.

Ώρες λειτουργίας

- Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00 - 15:00.
- Πέμπτη: 09:00 - 19:00.

Το Μουσείο παραμένει κλειστό τη Δευτέρα, το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και τις επίσημες αργίες.

Πρόσβαση

Στο Μουσείο μπορεί να φθάσει κανείς χρησιμοποιώντας:

- το Μετρό* (γραμμές Μ1, Μ2, σταθμός «Σύνταγμα», και γραμμή Μ2, σταθμός «Πανεπιστήμιο»),

- το Τραμ*(γραμμές Τ1, Τ2, τέρμα Σύνταγμα),

- τα Λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α.* (γραμμές 1, 2, 3, 4, 11, 14, 22, 022, 024, 025, 026, 027, 040, 54, 56, 57, 60, 95, 100, 103, 106, 108, 111, 126, 134, 135, 136, 137, 155, 200, 203, 204, 206, 208, 209, 220, 221, 224, 227, 230, 235, 237, 408, 419, 601, 603, 608, 622, 732, 813, 815, 856, Α3, Β22, Β3, E22)
και

- τα Tρόλεϊ* (γραμμές 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 11, 12, 13, 15)

* Οι πληροφορίες είναι ενδεικτικές.

Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι φιλικό προς τα άτομα με αναπηρία.

Η επίσκεψη στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι δωρεάν.

Ομαδικές επισκέψεις/ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.

Το Μουσείο προσφέρει, επιπλέον, σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών τη δυνατότητα παρακολούθησης εκπαιδευτικών παρουσιάσεων για χρηματοπιστωτικά θέματα.

Στο Μουσείο δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση με χρήση φλας, η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών και, βάσει νόμου, το κάπνισμα.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

1. Η Τράπεζα της Ελλάδος

2. Το χρήμα

3. Νομισματικό σύστημα & πολιτική στην Ελλάδα

4. Η πορεία προς την ΟΝΕ

5. Οι κεντρικές τράπεζες

6. Τραπεζογραμμάτια της Τράπεζας της Ελλάδος

7. Νομίσματα του ελληνικού κράτους

8. Αναμνηστικά νομίσματα δραχμών

9. Τραπεζογραμμάτια & κέρματα ευρώ

10.Μακέτες τραπεζογραμματίων της Τράπεζας της Ελλάδος

Σχετικά Άρθρα