ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Το κτήριο του Μουσείου, διατηρητέο μνημείο το ίδιο, θεμελιώθηκε το 1866 σε οικόπεδο που δώρισε η Ελένη Τοσίτσα. Η κατασκευή του βασίστηκε σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Ludwig Lange και Παναγή Κάλκου. Την τελική διαμόρφωση της πρόσοψης του κτηρίου επιμελήθηκε ο Ernest Ziller, ο οποίος είχε και την επίβλεψη έως το 1889, οπότε περατώθηκε η δυτική πτέρυγα. Η ολοκλήρωση του Μουσείου, ως έχει σήμερα, έγινε σταδιακά μέσα στον 20ό αιώνα με προσθήκες στην ανατολική πλευρά .
Σκοπός της δημιουργίας του Μουσείου ήταν η διαφύλάξη των αρχαιότητων από όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας την ιστορική, πνευματική και καλλιτεχνική τους αξία παγκοσμίως.. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου, με δεκάδες αίθουσες σε κάθε όροφο, καλύπτουν έκταση 8.000 τ.μ. και στεγάζουν τις πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές:
Προϊστορικές Αρχαιότητες
H Προϊστορική Συλλογή αποτελείται από μοναδικά έργα τέχνης, αντιπροσωπευτικά των μεγάλων πολιτισμών που άνθησαν στον αιγαιακό χώρο από την 7η χιλιετία έως το 1050 π.Χ. περίπου.
Περιλαμβάνει έργα της νεολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού, από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Τροία. Τα σημαντικότερα εκθέματα είναι οι θησαυροί των βασιλικών τάφων των Μυκηνών, οι πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής, τα αινιγματικά μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια και οι θαυμάσια διατηρημένες τοιχογραφίες της Θήρας, που αποτελούν μεγάλες εικονιστικές συνθέσεις.
Έργα Γλυπτικής
H Συλλογή Γλυπτών, με τα πλούσια, μοναδικά της εκθέματα, παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής πλαστικής από το 700 π.X. έως τον 5ο αι. μ.X. Στον εμπλουτισμό της Συλλογής, η οποία απαριθμεί σήμερα περί τα 16000 γλυπτά, συνέβαλε καθοριστικά η σταδιακή παράδοση αρχαίων από ανασκαφές και αγορές της Aρχαιολογικής Eταιρείας (1884-1893), καθώς και η μεταφορά στο Mουσείο των πιο σημαντικών γλυπτών της περιφέρειας.
Tα έργα προέρχονται από ιερά, νεκροπόλεις και δημόσια κτίρια της Aττικής, της Aνατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και των νησιών του Aιγαίου. Σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός γλυπτών από τη Θεσσαλία, τη Δυτική Eλλάδα, τη Mακεδονία, τη Θράκη και την Kύπρο.
Έργα Μεταλλοτεχνίας
Η Συλλογή Χαλκών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο συλλογές χάλκινων πρωτότυπων έργων. Τα περισσότερα βρέθηκαν στις μεγάλες συστηματικές ανασκαφές του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Τα μεταλλικά τέχνεργα απεικονίζουν ανδρικά και γυναικεία ειδώλια με διάφορες ιδιότητες, μυθολογικά ή φανταστικά όντα και ζώα.
Σημαντικές ομάδες συγκροτούν επίσης τα παντός είδους αγγεία και σκεύη, τα όπλα και τα ευρήματα του ναυαγίου των Αντικυθήρων με τον περίφημο μηχανισμό, επιστημονικό όργανο του 1ου αι. π.Χ., χρήσιμο για αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς. Mέσα από αυτά τα αγάλματα και τα αντικείμενα μικροτεχνίας μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη της αρχαίας τορευτικής και μεταλλοτεχνίας, να διακρίνει τις ποικίλες καλλιτεχνικές τάσεις, τα επιτεύγματα και τις αλληλεπιδράσεις των εργαστηρίων και, παράλληλα, να προσεγγίσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με τα ήθη, τα έθιμα, τις λατρείες και τις θρησκευτικές αντιλήψεις, από τους γεωμετρικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Αγγεία και Μικροτεχνία
Η Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας συγκροτήθηκε στα τέλη του 19ου αι. Σήμερα εκτίθενται περί τα 6.000 αντικείμενα. Ο αρχικός πυρήνας της Συλλογής (αίθουσες 49-56) περιλαμβάνει περί τα 2500 εκθέματα, που καλύπτουν αδιάλειπτα την εξέλιξη της ελληνικής κεραμικής και ζωγραφικής από τον 11ο έως τον 4ο αι. π.Χ. και αντιπροσωπεύεται από τα κυριώτερα εργαστήρια (αττικό, βοιωτικό, κορινθιακό, λακωνικό, νησιωτικό-ιωνικό). Παρουσιάζονται επίσης εκθέματα από σημαντικά ιερά, όπως το Σούνιο στην Αττική, το Θέρμο στη Αιτωλία, το ιερό της Άρτεμιδος Ορθίας στην Λακωνία, το Ηραίο της Περαχώρας στην Κορινθία και το Ηραίο του Άργους στην Αργολίδα.
Αιγυπτιακές Αρχαιότητες
Η Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατέχει σημαντική θέση παγκοσμίως λόγω του πλούτου, της ποιότητας και της σπανιότητας των αντικειμένων της.
Τον πυρήνα της Συλλογής αποτελούν οι μεγάλες δωρεές δύο φιλότεχνων ομογενών από την Αίγυπτο, του Ιωάννη Δημητρίου και του Αλέξανδρου Ρόστοβιτς, που δωρίθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1880 και το 1904 αντίστοιχα.
Η Συλλογή εμπλουτίστηκε από τις δωρεές της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1894, της Αιγυπτιακής κυβέρνησης το 1893, άλλες μεμονωμένες μικρότερες δωρεές, καθώς και αντικείμενα προερχόμενα από ανασκαφές στον Ελλαδικό χώρο.
Κυπριακές Αρχαιότητες
Η Κυπριακή Συλλογή Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συγκροτήθηκε σταδιακά από τον 19ο αιώνα, με αγορές έργων της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1879) και δωρεές συλλεκτών (1880, 1895, 1897). Ο εμπλουτισμός της συνεχίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με αγορές, δωρεές καθώς και μέσω προγράμματος επίσημης ανταλλαγής αρχαιοτήτων (1928). Σήμερα η Κυπριακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αριθμεί περίπου 850 έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις χρονικές περιόδους της Κυπριακής ιστορίας και τέχνης από την Πρώιμη Χαλκοκρατία (περ. 2500 π.Χ.) έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους (4ος αι. μ.Χ.).
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΕΙΣΟΔΟΣ
Το ωράριο λειτουργίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από 1 Νοεμβρίου 2010 θα είναι:
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα: 13:30-20:00, Τρίτη-Κυριακή: 08:30-15:00
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παραμένει κλειστό 25-26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου.
Γενική είσοδος: 7 ευρώ
Μειωμένη είσοδος: 3 ευρώ για επισκέπτες άνω των 65 ετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φοιτητές χωρών εκτός Ε.Ε.
Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται:
- όλοι οι νέοι μέχρι 19 ετών,
- οι φοιτητές και σπουδαστές χωρών-μελών της Ε.Ε.,
- οι κάτοχοι δελτίου ελεύθερης εισόδου,
- οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού,
- οι δημοσιογράφοι,
- οι ξεναγοί,
- οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία,
- τα μέλη του ICOM και του ICOMOS,
- οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:
- 6 Μαρτίου (μνήμη Μελίνας Μερκούρη)
- 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
- 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
- 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
- το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
- 27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού)
- κάθε Κυριακή από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
- οι αργίες του Ελληνικού κράτους κατά τις οποίες το Μουσείο είναι ανοιχτό, δηλαδή: 6 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή (12:00-17:00), Μεγάλο Σάββατο, Δευτέρα του Πάσχα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και κατά τις ημέρες του εορτασμού των Ανοιχτών Ημερών και του ευρωπαϊκού θεσμού της Άνοιξης των Μουσείων, στις ημερομηνίες που ορίζονται κάθε χρόνο.
Η αποχώρηση των επισκεπτών από τις αίθουσες αρχίζει 20΄ενωρίτερα από την ώρα που κλείνει το Μουσείο. Λόγω εκτάκτων εργασιών του Μουσείου ορισμένες από τις αίθουσες ενδέχεται να κλείνουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τοσίτσα 1, Αθήνα 10682
Fax: +30 210 821.3573
Δικαίωμα φωτογράφησης | βιντεοσκόπησης
Η φωτογράφηση χωρίς φλας και η βιντεοσκόπηση των εξωτερικών χώρων και των εκθέσεων του Μουσείου επιτρέπεται δωρεάν, εφόσον οι φωτογραφίες δεν χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς.
Για πραγματοποίηση επαγγελματικής φωτογράφησης, κινηματογράφησης ή βιντεοσκόπησης στο Μουσείο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς απαιτείται η έκδοση άδειας και η καταβολή τελών υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Η άδεια χορηγείται μετά από συμπλήρωση σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, σε ειδικά έντυπα που διατίθενται στη Γραμματεία του Μουσείου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2012-2013
Αρ.Πρωτ.Φ.14/848/156158/Γ1/11-12-2012/ΥΠΑΙΘΠΑ
ENIAIOΣ ΔIOIKHTIKOΣ TOMEAΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ
EKΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Γ' ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Email: spudonpe(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες: Σ. Λαπατά
Τηλέφωνο: 210 344 2247
FAX : 210 344 3354
ΘΕΜΑ: Εκπαιδευτικά προγράμμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Σχετικό έγγραφο: 152225/4-12-2012/Γ1
Σας ενημερώνουμε ότι, με ευθύνη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2013 θα λειτουργήσουν τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:
α) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ"
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των Δ' και Ε' τάξεων του. Δημοτικού Σχολείου.
Σκοπός του είναι η γνωριμία των παιδιών με τον αρχαιολογικό πλούτο του βυθού και ειδικότερα με τους θησαυρούς του Ναυαγίου των Αvτικυθήρων, καθώς και με την επιστήμη της Ενάλιας Αρχαιολογίας. Επιδίωξη του προγράμματος είναι οι μαθητές να αντιληφθούν τη σημασία του εντοπισμού του Ναυαγίου, του οποίου η μερική ανέλκυση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Μηχανισμό των Αvτικυθήρων, το σπουδαιότερο εύρημα του Ναυαγίου. Παράλληλα, οι μαθητές θα ταξιδέψουν νοητά στον 1 ο αιώνα π. Χ., θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις κοινωνικές τάξεις της ρωμαϊκής κοινωνίας, τον πολιτισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου της ύq:rερης Ελληνιστικής Εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης, θα αναικαλύψουν πτυχές της ζωής πάνω στα αρχαία εμπορικά πλοία και θα γνωρίσουν τον οξυπύθμενο αμφορέα, τον κατεξοχήν τύπο εμπορικού αγγείου της αρχαιότητας.
Ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβaίνει τους 25. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί έως τις 28 Απρίλιου 2013.
Από 5 Δεκεμβρίου 2012 υποβάλλονται δηλώσεις συμμετοχής για έτος 2013.
Τηλ. επικοινωνίας: 210 8217724, 210 8217717
Ωράριο επικοινωνίας : 13:00-15:30
Υπεύθ. Επικοινωνίας : Ν. Ξυδέα
β) 1. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα« Χαίρε και Πίει ή αλλιώς στην υγειά μας!»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Σκοπός του είναι η προσέγγιση του καθημερινού βίου των αρχαίων Ελλήνων και της τέχνης τους. Ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 25. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο, Μάρτιο και Μάιο 2013.
2. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια »
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δ' τάξης του Δημοτιιωύ Σχολείου. Σκοπός του είναι η γνωριμία των παιδιών με το αρχαίο παιδικό παιχνίδι ως μέσο ψυχαγωγίας, άμιλλας και συναγωνισμού. Ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 25. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο, Μάρτιο-Απρίλιο και Μάιο 2013.
3. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα « Ζωvτανεύοvτας τα Αρχαία μας »
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 5 έως 7 ετών (Νηπιαγωγείου και Α' τάξης του Δημοτικού Σχολείου). Σκοπός του είναι η γνωριμία των μαθητών με το Μουσείο και η εξοικείωση με τις αρχαιότητες. Η εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει διάλογο, αφήγηση παραμυθιού, δραματοποίηση και εικαστική δραστηριότητα. Ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 30. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο, Μάρτιο και Μάιο 2013.
4. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα« "Ποιος να έμενε εδώ; " Τα σπίτια στην Προϊστορική Σαντορίνη »
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Γ' τάξης Δημοτικού Σχολείου. Σκοπός του είναι η γνωριμία των μαθητών με την οικιστική αρχιτεκτονική και τον εξοπλισμό των σπιτιών του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Θήρας. Ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 25. Το πρόγραμμα υλοποιείται το Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2013.
Επισημαίνεται ότι:
α) τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν από 8 Ιανουαρίου έως και 31 Μαΐου 2013, ύστερα από συνεννόηση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
β) Από 5 Δεκεμβρίου 2013 υποβάλλονται δηλώσεις συμμετοχής για τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν :
από τον Ιανουάριο έως και το Μάιο 2013.
Α. Εκπαιδευτικό δανειστικό υλικό «ΜΕΛΙΝΑ»
1. « Το Χαμόγελο του Κούρου »
Αναφέρεται στα γενικά χαρακτηριστικά του αγαλματικού τύπου του Κούρου και μπορεί να γίνει αφορμή για σχεδιασμό και πραγματοποίηση επίσκεψης, με ευθύνη του εκπαιδευτικού, για παρουσίαση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων των αρχαϊκών γλυπτών στις αντίστοιχες αίθουσες του Ε.Α.Μ. Απευθύνεται σε παιδιά της Δ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου και αποτελείται από ένα έντυπο για τον εκπαιδευτικό και ένα έντυπο για το μαθητή.
2. « Άνθρωποι, Λιοντάρια και Χρυσός »
Αναφέρεται στο Μυκηναϊκό Πολιτισμό και τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και είναι δυνατό να σχεδιαστεί και να πραγματοποιηθεί επίσκεψη, με ευθύνη του εκπαιδευτικού, στη Μυκηvαϊκή αίθουσα του Ε.Α.Μ. Απευθύνεται σε παιδιά των Γ' και Δ' τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αποτελείται από ένα έντυπο για τον εκπαιδευτικό και ένα έντυπο για το μαθητή.
3. « Φύση, Θάλασσα και Ζωή »
Αναφέρεται στις τοιχογραφίες και τα άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Θήρας και μπορεί να αποτελεί αφορμή για σχεδιασμό και πραγματοποίηση επίσκεψης, με ευθύνη του εκπαιδευτικού, στην αίθουσα της Θήρας του Ε.Α.Μ. Απευθύνεται σε παιδιά των Γ' και Δ' τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αποτελείται από ένα έντυπο για τον εκπαιδευτικό και ένα έντυπο για το μαθητή.
Τα εκπαιδευτικά έντυπα του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ» διατίθενται και σε μορφή pdf στις ιστοσελίδες: www.γppo.gr. και: www.namuseum.gr
Β. Εκπαιδευτικός δανειστικός φάκελος « ΑΓΩΝ. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα»
Ο φάκελος περιέχει υλικό το οποίο πραγματεύεται τη σημασία που είχε η άμιλλα και ο συναγωνισμός στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων και περιλαμβάνει ένα έντυπο για τον εκπαιδευτικό, δύο έντυπα για τους μαθητές, 7-11 και 12-15 ετών αντίστοιχα, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και μια αφίσα. Το δανειστικό αυτό υλικό διατίθεται ύστερα από συνεννόηση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τηλ. επικοινωνίας: 210 8217724, 210 8217717
Ωράριο επικοινωνίας: 12:30-15:30
Υπεύθ. Επικοινωνίας: Μ. Σελέκου, Π. Κουτσιανά
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ