edu.klimaka.gr

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Μουσείο Τεχνολογίας "ΝΟΗΣΙΣ"

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 'ΝΟΗΣΙΣ / NOESIS'

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έτος ίδρυσης το 2001. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού.

Το Ίδρυμα αποτελεί μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (έτος ίδρυσης 1978), καθώς το 1998 εκπονήθηκε σχέδιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του με κύριο στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου "Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας", μοναδικού στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Το έργο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις εμβαδού 14.000 τ.μ., στην περιοχή Θέρμης Θεσσαλονίκης σε ένα προνομιακό οικόπεδο, με πανοραμική θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης, έκτασης 48.000 τ.μ., που παραχωρήθηκε στο Τεχνικό Μουσείο από το Δήμο Θέρμης.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί ουσιαστικά μια μεγάλη διαδρομή στο χρόνο από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι τα Μεταβυζαντινά χρόνια.

Στόχος είναι να παρουσιαστούν οι εξελίξεις της τεχνολογίας, οι τομές και τα επιτεύγματα που άλλαξαν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα: στην παραγωγή, στην κατανάλωση τροφής, στην ένδυση, στις συνθήκες διαβίωσης, στην επιστήμη και τον πολιτισμό.

Τέχνη, πολιτική, μύθοι, παραδόσεις, νοοτροπίες και αντιλήψεις παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο μέσα από σύγχρονες τεχνικές πολυμέσων και ομοιώματα αρχαίων εφευρέσεων, την κατασκευή των οποίων έχουν επιμεληθεί επιστήμονες και ερευνητές που συνεργάζονται με το Κέντρο.

Η έκθεση, που θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα εκθέματα, στοχεύει στην ανάδειξη της συμβολής του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στους τομείς των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος αποτελούν ένα ακόμη τμήμα των μόνιμων εκθέσεων του Κέντρου. Αυτά τα «τροχοφόρα αριστουργήματα» θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στο παρελθόν και θα αναδεικνύουν με τρόπο μοναδικό την εξέλιξη στον τομέα των μεταφορών και της αυτοκίνησης.

Η ιστορία των τεσσάρων τροχών καταγράφεται μέσα από συλλεκτικές αντίκες που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη εποχή, από το 1918 μέχρι σήμερα. Τα πρώτα Ford της δεκαετίας του '20 και του '30, οι πολυτελείς «κούρσες» του '50 και του '60, αλλά και ελληνικές πρωτότυπες κατασκευές, αποτελούν δείγματα της μόνιμης συλλογής του Κέντρου και φυσικά πόλο έλξης των επισκεπτών όλων των ηλικιών.

ΤΕΧΝΟΠΑΡΚΟ

Τα σύγχρονα Κέντρα Επιστημών χάρη στον ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, μπορούν να αποτελέσουν έναν ουσιαστικό σύμμαχο για τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό της εξωσχολικής αναζήτησης για επιστημονική γνώση.

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό έρχεται να εξυπηρετήσει το Τεχνοπάρκο, ένας χώρος με συμμετοχικά διαδραστικά εκθέματα, όπου μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε ένα διασκεδαστικό «λαβύρινθο», με στόχο να ανακαλύψουν μυστικά και νόμους της Τεχνολογίας και της Επιστήμης. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου έχουν επιλέξει εντυπωσιακές διατάξεις από όλα τα σύγχρονα μουσεία του κόσμου, σχεδιάζοντας γύρω από πρωτότυπες ιδέες και εφαρμογές, που μετατρέπουν ένα έκθεμα σε διαδραστικό παιχνίδι. Έτσι ο θεατής γίνεται πρωταγωνιστής , ψυχαγωγείται και ταυτόχρονα μαθαίνει με τρόπο διασκεδαστικό τα φυσικά φαινόμενα και τους νόμους, η εφαρμογή των οποίων άλλαξε ριζικά την καθημερινή μας ζωή.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΧΟΥ (υπό κατασκευή)

Ήταν το 1960, στη διάρκεια της 25ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, όταν εγκαταστάθηκε και εξέπεμψε το σήμα του ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα.

Από τότε μέχρι σήμερα μπορεί να μην έχουν περάσει ιδιαίτερα πολλά χρόνια, ωστόσο η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας ήταν ραγδαία. Ζούμε στην εποχή της εικόνας με την οποία καθημερινά επικοινωνούμε, δημιουργούμε και αντιλαμβανόμαστε όλα όσα μας περιβάλλουν.

Οι πρώτες τηλεοράσεις που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά, οι πρώτες τηλεοπτικές κάμερες, αλλά και μια από τις πιο πλούσιες συλλογές σε φωτογραφικές μηχανές κάθε τύπου και μεγέθους, από τις αρχές του 20ου αιώνα θα φιλοξενούνται σύντομα στο εκθετήριο της Τεχνολογίας της Εικόνας

ΚΟΣΜΟΘΕΑΤΡΟ

Το Κοσμοθέατρο είναι ένας μοναδικός κινηματογράφος γιγαντοοθόνης (τύπου ΙΜΑΧ ύψους 17m και πλάτους 23m) που λειτουργεί στους χώρους του NOESIS - Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας.

Λειτουργεί τόσο ως κινηματογράφος προβολής ταινιών υψηλής ευκρίνειας (70 χιλιοστών), όσο και προβολής τρισδιάστατων / στερεοσκοπικών (3D) ταινιών με ψηφιακά μέσα, τις οποίες ο θεατής μπορεί να παρακολουθεί με ειδικά ενεργά γυαλιά υγρών κρυστάλλων.

Η ιδέα που δημιούργησε τους κινηματογράφους γιγαντοοθόνης είναι απλή: όσο μεγαλύτερη είναι η προβαλλόμενη εικόνα, τόσο πιο έντονη είναι η εμπειρία που βιώνει ο θεατής, ο οποίος αισθάνεται σαν να βρίσκεται εκεί. Οι οθόνες που απαιτούνται για την προβολή αυτών των εικόνων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των κοινών κινηματογράφων. Αν συνυπολογίσουμε και τα υψηλής ποιότητας και πιστότητας ηχητικά συστήματα, οι γιγαντιαίες αυτές εικόνες μας βυθίζουν σε μια συναρπαστική και μοναδική εμπειρία.

Ο χαρακτήρας των ταινιών είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός, ωστόσο η ποιότητα της παραγωγής αλλά και η οπτικοακουστική απόδοση εξασφαλίζουν ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας.

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Τα πλανητάρια είναι ειδικές αίθουσες, στις οποίες παρουσιάζονται σύντομα εικονικά ταξίδια στο διάστημα με τη χρήση συστημάτων προβολής αστρικών σωμάτων σε ημισφαιρικές θολωτές επιφάνειες, που λειτουργούν ως οθόνες προβολής.

Η αίθουσα του πλανηταρίου έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18 μέτρων, με γωνία κλίσης 23 μοιρών της κερκίδας των θεατών
  • 150 επικλινείς αναπαυτικές θέσεις
  • Σύστημα ψηφιακών προβολών αποτελούμενο από 6 προβολικά μηχανήματα DLP και 6 προβολικά μηχανήματα CRT. Η εικόνα αναπαράγεται από συστοιχία Η/Υ (PC Cluster) σε ασυμπίεστη μορφή κάνοντας χρήση καρέ υπέρ υψηλής ανάλυσης. Η προβαλλόμενη εικόνα υπερκαλύπτει το οπτικό πεδίο του θεατή και εκτείνεται 360 μοίρες περιμετρικά και 90 μοίρες καθ' ύψος
  • Ηχητικό σύστημα Dolby Surround Sound με 5+1 κανάλια ήχου, ισχύος 18,000 Watt
  • Ειδικό σύστημα φωτισμού (LED Cove Lighting), τοποθετημένο περιμετρικά της οθόνης. Χρησιμοποιεί προγραμματισμένα σενάρια φωτισμού για την δημιουργία «ατμόσφαιρας», που εισάγει τους επισκέπτες στο περιεχόμενο της παράστασης.
  • Σύστημα αστρονομικής προσομοίωσης. Ένα από τα πιο πρόσφατα ανεπτυγμένα εργαλεία ρεαλιστικής αστρονομικής προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο. Ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει τους θεατές εμπρός και πίσω στο χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο παρελθόν ή στο μέλλον, με κίνηση στις τρεις διαστάσεις.

Τα αστέρια και οι πλανήτες εμφανίζονται στη θέση και τη χρονική στιγμή που έπρεπε να είναι, όπως θα τα παρατηρούσε από τη Γη ο θεατής σε μέρος της επιλογής του. Η προσομοίωση μπορεί όμως να λειτουργήσει και αντίστροφα, δηλαδή να γίνει και από το διάστημα κοιτάζοντας προς τη Γη ή το ηλιακό σύστημα. Μπορούν να πραγματοποιηθούν απεικονίσεις πλεγμάτων συντεταγμένων (Coordinate Grids), του Γαλαξία μας, των Μαγγελανικών νεφών, αστερισμών, όπως και του ηλιακού συστήματος με χρώμα και υφή (texture) για τον Ήλιο, τη Σελήνη με τις φάσεις της, τους υπόλοιπους πλανήτες και τις πλανητικές τροχιές τους, προβολή Analemma για τον Ήλιο και τη Σελήνη, απεικονίσεις των τροχιών των αστεριών και δυνατότητα περιστροφής του αστρικού στερεώματος με επιλογή χρονισμού, προσομοιώνοντας την ημερήσια και ετήσια κίνηση της Γης. Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στο διάστημα σε πραγματικό χρόνο(real time). Έτσι, η επιστημονική φαντασία γίνεται επιστημονική πραγματικότητα.

Οι προβολές
Όταν δεν γίνονται διαλέξεις και αστρονομικές προσομοιώσεις, η αίθουσα μπορεί εναλλακτικά να προβάλει εκπαιδευτικά shows με τη μορφή αυτοτελούς ιστορίας. Οι παραγωγές αυτές, φέρουν την υπογραφή παγκοσμίως γνωστών Μουσείων Αεροδιαστημικής και Ινστιτούτων Αστρονομίας, έχουν διάρκεια 25 - 35 λεπτά και χρησιμοποιώντας εκπληκτικές απεικονίσεις και οπτικά εφέ αφηγούνται ιστορίες για την γένεση του σύμπαντος, το ηλιακό μας σύστημα κ.α.

Προσοχή: Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗΣ

Ο Προσομοιωτής που έχει εγκατασταθεί στο «NOESIS» είναι μία αίθουσα 18 θέσεων, που μπορεί να συνδυάζει την τρισδιάστατη εικόνα με συγχρονισμένη κίνηση και επιταχύνσεις.

Το σύστημα προβολής προσφέρει τρισδιάστατες (3D) εικόνες υψηλής ευκρίνειας και φωτεινότητας, τις οποίες ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται χάρη στα ειδικά γυαλιά που φοράει κατά τη διάρκεια της προβολής. Αυτές οι εικόνες σε συνδυασμό με το ηχητικό σύστημα υψηλής ποιότητας και την ειδικά σχεδιασμένη αίθουσα, στην οποία καταλαμβάνεται ολόκληρο το οπτικό πεδίο του θεατή, δημιουργούν την αξέχαστη εμπειρία που προσφέρει ένα Motion Simulation Theater (Κινηματοθέατρο Εξομοίωσης Κίνησης).

Στον προσομοιωτή, η ουσιαστική ιδιαιτερότητα οφείλεται στο γεγονός, πως δίνεται στον θεατή η αίσθηση της κίνησης. Αυτό γίνεται, καθώς ο θεατής είναι καθισμένος σε ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, τα οποία κινούνται σε πλήρη συγχρονισμό με την προβαλλόμενη εικόνα και δημιουργούν μια πολλή ρεαλιστική αίσθηση συμμετοχής στην δράση της ταινίας.

Πριν από την είσοδό τους στην κυρίως αίθουσα του προσομοιωτή, οι επισκέπτες εισέρχονται στην αίθουσα προετοιμασίας (pre show room), όπου παρακολουθούν μια εισαγωγή σχετικά με την ταινία, η οποία θα ακολουθήσει.

Προσοχή: Δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας η είσοδος σε άτομα κάτω των 7 ετών. Ελάχιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 1,20 μ..

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η οργάνωση και η διαμόρφωση των εκθετηρίων του Μουσείου πραγματοποιήθηκε με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και του παραδείγματος Μουσείων Τεχνολογίας από τον Ευρωπαϊκό χώρο, με βάση και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την πολύχρονη λειτουργία του.

Η έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία έχει σκοπό να αναδείξει μία πλευρά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που ερευνήθηκε και προβλήθηκε πολύ λιγότερο από την φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, την στρατιωτική ιστορία, την θρησκεία και τις άλλες πτυχές του. Παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάσθηκαν με βάση πληροφορίες από γραπτές πηγές. Τα εκθέματα αυτά από τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, των μετρητικών οργάνων, των αυτοματισμών και άλλων, αντανακλούν τις τεχνικές και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν, αποτυπώνοντας τον ρόλο και την σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του αρχαιοελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Το Τεχνοπάρκο, είναι ένας χώρος διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας. Καταλαμβάνει μία έκταση 450m2 , 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.

Το Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλοι οι χώροι του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας είναι προσβάσιμοι από Α.Μ.Ε.Α.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Ομάδες τουλάχιστον των 10 άτομων, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ομαδική κράτηση και να επωφεληθούν της σχετικής έκπτωσης. Η κράτηση γίνεται τηλεφωνικά στο 2310-483000 (επιλογή 2), Fax: 2310 483020, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00-13:00.

Στις αίθουσες θεαμάτων δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Ειδικά για τον προσομοιωτή δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 7 ετών και κάτω από 1,20μ ύψος.

Οι κρατήσεις δεν μπορούν να γίνουν προκαταβολικά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών και αφορούν όλους τους χώρους πλην του Προσομοιωτή. Οι ομάδες εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Κάθε Δευτέρα κλειστά.

Αργίες που το Κέντρο λειτουργεί:
Θεοφάνεια, 25η Μαρτίου, Πρωτομαγιά, 28η Οκτωβρίου, Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων.

Για τις συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των παραπάνω αργιών, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 2310 483000.

Κλειστά:
Κάθε Δευτέρα, Πρωτοχρονιά, Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος, Δεκαπενταύγουστο, 26η Οκτωβρίου (Αγ. Δημητρίου), Χριστούγεννα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Eπιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας
6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης - Θέρμης - Τ.Θ. 60330 - 570 01 Θέρμη
Τηλέφωνο: 2310 483 000 Φάξ: 2310 483 020
e-mail: info(ΑΤ)noesis.edu.gr
http://www.tmth.edu.gr/

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ:

Πρόσβασης με ΙΧ / αυτοκίνητο:

Το ΝΟΗΣΙΣ βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Θέρμης, επάνω από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, απέναντι από το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Η είσοδος στο χώρο μας γίνεται από την παλαιά οδό Χαριλάου - Θέρμης. Ακολουθήστε τις καφέ πινακίδες NOESIS ή συμβουλευτείτε το χάρτη. Περίπου 300 θέσεις στάθμευσης είναι στη διάθεσή σας

Με λεωφορείο:

Με αφετηρία το πάρκο Νέας Ελβετίας (τέρμα γραμμής 10 – Χαριλάου) επιβιβάζεστε στο λεωφορείο Νο. 66, στάση: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ.

Με αφετηρία τον Τ.Σ Βούλγαρη (τέρμα γραμμής 31 – Βούλγαρη) επιβιβάζεστε σε ένα από τα λεωφορεία 36, 36Κ/Β/Ε/Ρ, στάση: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών

Με λεωφορείο: Γραμμή 66 (Χαριλάου - Θέρμη) με αφετηρία το σταθμό Νέας Ελβετίας, στάση "Ζώνη Καινοτομίας".


NOESIS
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 2019 - 2020

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Δύο μικρά κομμάτια γυαλί
Η εκπληκτική εφεύρεση του τηλεσκοπίου

Δύο νεαρά παιδιά συναντάνε μία αστρονόμο σε μια βραδιά παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού. Καθώς παρατηρούν ουράνια αντικείμενα με το τηλεσκόπιο, μαθαίνουν για την ιστορία του, τη λειτουργία και τα είδη των τηλεσκοπίων, τι παρατηρούμε με αυτά, πώς λειτουργούν τα σύγχρονα τηλεσκόπια και πώς αυτή η ανακάλυψη άλλαξε τις γνώσεις μας για το σύμπαν.

Από Β΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

Εξωγήινοι κόσμοι
Για χιλιάδες χρόνια πιστεύαμε ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος.

Χάρη στην περιέργεια, τη φαντασία και την ευρηματικότητά μας, γνωρίζουμε τώρα ότι πλανήτες σαν τη Γη δεν είναι κάτι ξεχωριστό στο σύμπαν. Ο Ήλιος μας είναι ένα από τα δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας. Με τη βοήθεια των ισχυρότερων τηλεσκοπίων μας, μπορούμε να ερευνούμε όλο και περισσότερο το σύμπαν. Μία τεράστια ποικιλία διαφορετικών κόσμων υπάρχει εκεί έξω, που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε.

Από Ε΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

Αστερισμοί και μύθοι

Ένα παιχνίδι ανακάλυψης των μυστηρίων του ουρανού, μέσα σε ένα εκθαμβωτικό τοπίο πέρα από κάθε γνώση και φαντασία. Ανακαλύψτε τη μαγεία του νυχτερινού ουρανού, μέσα από τους μύθους των αστερισμών.

Για Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Ταξίδι στο άπειρο

Ένα θαυμαστό ταξίδι από την ανακάλυψη του ηλιακού συστήματος μέχρι τη χαρτογράφηση του σύμπαντος.

Από Ε΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

Τα θαύματα του σύμπαντος

Μέσα από τα «μάτια» του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, γίνετε μάρτυρες της γέννησης του σύμπαντος, παρακολουθήστε τον σχηματισμό γαλαξιών και εξερευνήστε τις πιο θαυμαστές αστρονομικές δομές που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί.

Από Ε΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

Από τη Γη στο σύμπαν

Ένα ταξίδι στις ουράνιες ανακαλύψεις, από τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων μέχρι τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια.

Επισκεφθείτε το ηλιακό σύστημα και τον Ήλιο, ζήστε τη γέννηση και τον θάνατο αστεριών και ταξιδέψτε ακόμα μακρύτερα, πέρα από το γαλαξία, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.

Από Γυμνάσιο μέχρι ενήλικες.

Όαση στο διάστημα

Μία περιήγηση στις αθέατες γωνιές του ηλιακού μας συστήματος, αναζητώντας το πολύτιμο νερό.

Από Ε΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

Η Γη κι εγώ

Μία ταινία που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία και παρουσιάζει με απλό τρόπο σύνθετα ζητήματα και επιστημονικά δεδομένα με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης.

Από Δ΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

Ταινίες κινουμένων σχεδίων

Μαγεμένος ύφαλος

Ένα οικολογικό παραμύθι κινουμένων σχεδίων για τη ζωή σ’ έναν κοραλλιογενή ύφαλο και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πλασμάτων που κατοικούν σ’ αυτόν να σωθούν από την ανθρώπινη απειλή.

Από Νήπια μέχρι τις πρώτες τάξεις Δημοτικού.

Ζουλοφύλακες Ι

Παρακολουθήστε μια συναρπαστική καταδίωξη στο διάστημα και ταυτόχρονα γνωρίστε τα μυστικά των καιρικών φαινομένων στη Γη και σε άλλους πλανήτες.

Από Νήπια μέχρι τις πρώτες τάξεις Δημοτικού.

Ζουλοφύλακες ΙΙ

Οι Ζουλοφύλακες αναλαμβάνουν δράση για να σώσουν το φυσικό περιβάλλον της Γης. Στη διάρκεια της περιπέτειάς τους, οι ήρωές μας μαθαίνουν για τη δημιουργία και την εξέλιξη του πλανήτη μας και των μορφών ζωής που κατοικούν σε αυτόν.

Από Νήπια μέχρι τις πρώτες τάξεις Δημοτικού.

Ο τυφλός που έβλεπε τα αστέρια

Ο τυφλός, σοφός γέροντας, έχει πολλά να διδάξει για τον ουρανό, τα αστέρια, αλλά και για την ίδια τη ζωή.

Από Νήπια μέχρι τις πρώτες τάξεις Δημοτικού.

Ζωντανές παρουσιάσεις

Ζωντανές παρουσιάσεις αστρονομικού περιεχομένου, συνοδευόμενες από ένα παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Διαστημική αποστολή: Νυχτερινός Ουρανός

Μία ζωντανή περιήγηση στο νυχτερινό ουρανό και τα μυστικά του, ανάμεσα στους αστερισμούς και τους αρχαίους μύθους, που γεννήθηκαν από την αστείρευτη φαντασία των ανθρώπων. Μία μεγάλη βόλτα για να γνωρίσουμε τη Γη, τη Σελήνη και το ηλιακό μας σύστημα.

Από Νήπια μέχρι και Γ΄ Δημοτικού. Διάρκεια: 40΄.

Το πρόγραμμα συμβάλλει ώστε οι μαθητές να:

1. «Αναγνωρίζουν το σφαιρικό σχήμα ως το καταλληλότερο για να απεικονίζουν τον πλανήτη Γη, τον ήλιο και τούς άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος» Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου - Φυσικές Επιστήμες - Ενότητα: Πλανήτης Γη και Διάστημα.

2. «Διατυπώσουν τις ιδέες τους για την εναλλαγή μέρας νύχτας να προβληματιστούν σχετικά με την ανεπάρκεια των ιδεών τους, να χρησιμοποιούν μοντέλα αναπαράστασης της Γης σε σχέση με τον Ήλιο και της κίνησης γύρω από τον εαυτό της για να περιγράψουν την εναλλαγή μέρας νύχτας» Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου – Φυσικές Επιστήμες - Ενότητα: Πλανήτης Γη και Διάστημα.

ΚΟΣΜΟΘΕΑΤΡΟ

Ταξίδι στο Διάστημα – 3D

Η ταινία παρουσιάζει τα μεγάλα επιτεύγματα των διαστημικών λεωφορείων και των τολμηρών πρωτοπόρων που συμμετείχαν σε αυτά.

Περιλαμβάνει εντυπωσιακές σκηνές της Γης και εργασιών που πραγματοποιούνται στο διάστημα, όπως η επισκευή του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble και η συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Τα διαστημικά αυτά προγράμματα μας έμαθαν πώς να ζούμε, να εργαζόμαστε και να διεξάγουμε έρευνα στο διάστημα. Καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 2024, η ταινία μας δείχνει πώς προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα συναρπαστικά βήματα στο διάστημα. Το «Ταξίδι στο Διάστημα» θα εμπνεύσει τα όνειρα της νέας γενιάς για καινούργιους ορίζοντες στο διάστημα και παράλληλα θα κάνει τους μεγαλύτερους να εκτιμήσουν καλύτερα όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί.

Από Ε΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

Dream big Τα θαύματα της μηχανικής – 3D

Από τα κτίρια που αγγίζουν τον ουρανό μέχρι τα υποβρύχια ρομπότ που ερευνούν τον βυθό, τα ηλιακά αυτοκίνητα και τις «έξυπνες», βιώσιμες πόλεις, η ταινία «Dream big - Τα θαύματα της μηχανικής» αναδεικνύει την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκεται πίσω από τα μικρά και μεγάλα θαύματα των τεχνολογικών επιτευγμάτων και αποκαλύπτει τη δημιουργικότητα και τα ανθρωπιστικά αισθήματα που ωθούν τους μηχανικούς να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους τους.

Για όλες τις ηλικίες.

Οι Δεινόσαυροι Γίγαντες της Παταγονίας – 3D

Οι Δεινόσαυροι, που κυριαρχούσαν στην Παταγονία πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας και αποκτούν τριδιάστατη μορφή στη γιγαντοοθόνη του Κοσμοθεάτρου.

Για όλες τις ηλικίες.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗΣ 3D

Κατακόμβες

Moon Thunder

Σινικό τείχος

Aquaride

Μαγικό Χαλί

Φοράτε τα 3D γυαλιά σας, ανεβαίνετε σε ένα από τα τρία εξαθέσια οχήματα, που συγχρονίζονται με την κίνηση της εικόνας και ταξιδεύετε στα τριδιάστατα μονοπάτια της περιπέτειας, στο τότε, στο τώρα, στο μετά, στη Γη και πέρα απ’ αυτή.

Για λόγους ασφαλείας, η είσοδος στον Προσομοιωτή δεν επιτρέπεται σε παιδιά μικρότερα της Γ’ Δημοτικού και χαμηλότερα από 1,20 μ. ύψος.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

Παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας.

Τα εκθέματα αφορούν σε τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας και άλλων, αναδεικνύοντας παράλληλα και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν.

Τεχνολογία Μεταφορών

Οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, από τη δεκαετία του ’20 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, μεταφέρουν νοερά τους επισκέπτες σε άλλες εποχές, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την εξέλιξη της τεχνολογίας και του σχεδιασμού των αυτοκινήτων.

Τεχνοπάρκο

Τα διαδραστικά και συμμετοχικά εκθέματα στο Τεχνοπάρκο ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την τεχνολογία, εισάγουν σταδιακά τον επισκέπτη στη λογική και στις μεθόδους της επιστημονικής σκέψης και κάνουν την κατανόηση βασικών επιστημονικών νόμων και θεμάτων, κυριολεκτικά, παιχνίδι.

Ξενάγηση στο χώρο από Γ΄ Δημοτικού
Διάρκεια επίσκεψης στο Μουσείο: 60΄
Μέγιστος αριθμός μαθητών: 80

ΔΕΝ γίνεται επιλογή εκθετηρίων
Παραμονή σε κάθε εκθετήριο, από 20 λεπτά
Πραγματοποιείται ξενάγηση και στο Τεχνοπάρκο

*Μια διαφορετική επίσκεψη!
Επιθυμείτε να έχετε μια διαφορετική επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας;
Συμμετέχετε σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα, project, ευρωπαϊκό έργο ή έχετε σχεδιάσει να κάνετε κάτι διαφορετικό με την ομάδα σας στο Μουσείο;
Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις μιας διαφορετικής επίσκεψης!

Επιστήμη με σχέδιο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις πρώτες επισκέψεις μαθητών στο Μουσείο Τεχνολογίας. Τα παιδιά καλούνται σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο με αφορμή 5 ή 6 αντικείμενα του Μουσείου. Μέσα από τη συζήτηση ανασύρουν εικόνες από τις εμπειρίες τους, τα παιχνίδια τους ή τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια και τις συνδυάζουν με τα επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου. Τα αντικείμενα ζωντανεύουν στη φαντασία τους και αποκαλύπτουν τη λειτουργία τους, τις χρήσεις τους αλλά και την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου. Στη συνέχεια καλούνται να δημιουργήσουν στο χαρτί τις δικές τους ιστορίες, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα εκθέματα.

Απευθύνεται σε Νήπια, Α’ και Β’ Δημοτικού

Διάρκεια: 60΄

Μέγιστος αριθμός μαθητών: 50

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οδύσσεια
από 22/10/2019 μέχρι 24/1/2020

Στο ΝΟΗΣΙΣ και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκινάει ένα καταπληκτικό, μυθολογικό πάρκο και μουσείο, αφιερωμένο σε έναν από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς ήρωες της αρχαιότητας, τον Οδυσσέα. Η «Οδύσσεια», σύμφωνα με επίσημη έρευνα του ΒΒC, είναι η ομορφότερη και πιο επιδραστική ιστορία του κόσμου, για τον άνθρωπο – σύμβολο, τον πολυταξιδεμένο Οδυσσέα, που πήρε τη μοίρα του στα χέρια, μέχρι τελικά να βρει τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα του. Το νέο θεματικό πάρκο είναι μια υπερπαραγωγή με έντονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Με ήρωα και πρωταγωνιστή τον πολυμήχανο βασιλιά της Ιθάκης, σ’ έναν τεράστιο χώρο μεταμορφωμένο σε σκηνικό της αρχαιότητας, με τρισδιάστατα, ρομποτικά ομοιώματα των θηρίων και των τεράτων, που διαθέτουν κίνηση και ήχο, όλες οι περιπέτειες του Οδυσσέα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων. Την επίβλεψη, την εκπαιδευτική εγκυρότητα και τα κείμενα του θεματικού πάρκου και μουσείου έχει αναλάβει μια μεγάλη επιστημονική και δημιουργική ομάδα.

Την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση της ομάδας έχει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης. Τη συγγραφή των κειμένων και του σεναρίου έκανε ο κειμενογράφος και ερευνητής, Παναγιώτης Τοπαλίδης, ενώ τη δική του «πινελιά» στο πάρκο προσθέτει και ο δημοφιλής Γιάννης Σερβετάς, γνωστός και πολύ αγαπητός, κυρίως για το πηγαίο και ευφυές χιούμορ του. Το πρόγραμμα ξενάγησης, που απευθύνεται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει προσεγμένο χιούμορ, είναι προσαρμοσμένο στη δική τους γλώσσα και στο γνωστικό τους επίπεδο. Για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχεδιάστηκε διαφορετικό πρόγραμμα ξενάγησης, με κάποια κείμενα σε έμμετρο λόγο και με χιούμορ, ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον και να εξασφαλίζεται η έντονη και ενεργός συμμετοχή τους.

Απευθύνεται σε μαθητές από Νήπια μέχρι και Β΄ Γυμνασίου

Έναρξη ξενάγησης κάθε 10΄ / Διάρκεια ξενάγησης: 60΄

Μέγιστος αριθμός μαθητών: 50

Genesis

Έκθεση Τέχνης της Σκιάς (shadow art) από 1/11/2019 μέχρι 30/6/2020

Η έκθεση αποτελείται από γλυπτά σκιάς*, τα οποία ακολουθούν χρονικά τη δημιουργία και εξέλιξη της γης, καθώς και την πορεία του ανθρώπου πάνω σε αυτή. Τα γλυπτά είναι φτιαγμένα από διάφορα υλικά, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ανακυκλώσιμα και ακολουθούν κατά σειρά τις χρονικές περιόδους της ιστορίας, από την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για μια ευχάριστη εκπαιδευτική διαδικασία, ένα ταξίδι στο χρόνο και την εξέλιξη της γης και του ανθρώπου. Μέσα από τα γλυπτά σκιάς ο επισκέπτης κατανοεί την “οπτική γωνία”, όχι μόνο ως φυσική παράμετρο, αλλά και ως φιλοσοφική. Η γενικότερη φιλοσοφία της Τέχνης της Σκιάς αφορά στο ότι μπορούμε να δούμε-εξετάσουμε μία κατάσταση, ένα γεγονός, ένα αντικείμενο από πολλές πλευρές και να βγάλουμε διαφορετικά κάθε φορά συμπεράσματα (έως και αντίθετα) ή να δούμε διαφορετικές εικόνες, η σύγκριση των οποίων μπορεί να καθορίσει την τελική μας άποψη. Με τον τρόπο αυτό ο επισκέπτης και κυρίως οι έφηβοι, εφοδιάζονται με τα κατάλληλα μέσα, ώστε ν’ ανακαλύψουν τον κόσμο, την προσωπικότητά τους και το μοναδικό τρόπο σκέψης τους. Παράλληλα, υπάρχει προβολή βίντεο μικρής διάρκειας, όπου αναλύεται ο τρόπος κατασκευής των γλυπτών σκιάς.

Απευθύνεται σε μαθητές από Γ΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες

Διάρκεια ξενάγησης: 45΄

Μέγιστος αριθμός μαθητών: 50

* Τι είναι τα γλυπτά σκιάς;
Έργα τέχνης από σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά φωτίζονται κατάλληλα και μετατρέπονται σε σκιές στους τοίχους.
Πρόκειται για γλυπτά που με την πρώτη ματιά δείχνουν άμορφα (δεν έχουν συγκεκριμένο σχήμα), ενώ όταν φωτιστούν από ένα (ή δύο) μοναδικά σημεία παράγουν αναγνωρίσιμες παραστάσεις ή μορφές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ψάξ’ το, Βρες’ το, Λύσ’ το

Παιχνίδι βασισμένο στις αρχές STEM που προάγει τη συνδυαστική και λογική σκέψη, την παρατηρητικότητα και τη συνεργασία. Ένα εναλλακτικό και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πρότυπα ενός παιχνιδιού απόδρασης από κλειστούς χώρους με συλλογή στοιχείων, επίλυση γρίφων και quiz γνώσεων. Οι μαθητές καλούνται να πάρουν μέρος σε μία περιπέτεια με καθοδηγούμενο χαρακτήρα με απώτερο στόχο την έξοδό τους από το δωμάτιο προσφέροντάς τους ένα αίσθημα ικανοποίησης και επίτευξης του στόχου.

Το πρόγραμμα:

- Συμβάλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή́, της παρατηρητικότητας, της προσοχής, της δύναμης αυτοσυγκέντρωσης, της επιμονής, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικής φαντασίας, της ελεύθερης σκέψης, της ικανότητας για λογική́ αντιμετώπιση καταστάσεων και της δυνατότητας για επικοινωνία και συνεργασία με άλλα άτομα (ΔΕΠΠΣ των Φυσικών επιστημών).

- Ασκεί τον μαθητή́ στην μεθοδική́ σκέψη, στην ανάλυση, στην αφαίρεση, στη γενίκευση, στην εφαρμογή́, στην κριτική́ και στις λογικές διεργασίες (ΔΕΠΠΣ Μαθηματικών).

- Εντάσσεται στις θεματικές ενότητες: «Φυσικοί αριθμοί», «Πραγματικοί αριθμοί» και «Βασικές γεωμετρικές έννοιες» (ΔΠ Μαθηματικών Α΄ και Β΄ Γυμνασίου) - «Κίνηση», «Δύναμη» και «Πίεση» (ΔΠ Φυσικής Β΄ Γυμνασίου)

- «Εισαγωγή στη Χημεία», «Από το νερό στο άτομο – Από το μακρόκοσμο στο μικρόκοσμο» και «Ταξινόμηση των στοιχείων – Στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον» (ΔΠ Χημείας Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου).

Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου

Διάρκεια: 70΄

Μέγιστος αριθμός μαθητών: 25

Ημέρες διεξαγωγής: Τρίτη και Τετάρτη

Χώρος: Βιβλιοθήκη

Προγράμματα STEM για σχολεία

(Science, Technology, Engineering, Mathematics – Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά)

Νέοι Μηχανικοί

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νέοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους, τα παιδιά μαθαίνουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει στη φύση, πως λειτουργεί κάτι ή που χρησιμεύει μία συσκευή. Μέσα από τη συνεργασία οι μικροί μηχανικοί αξιοποιούν τις δεξιότητές τους κατασκευάζοντας πρωτότυπα μοντέλα, μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των απλών μηχανών (γρανάζια, τροχαλίες, μοχλοί, τροχοί και άξονες) και αναζητούν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Απευθύνεται σε μαθητές Α, Β και Γ Δημοτικού

Διάρκεια: 90’

Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25

Ημέρες διεξαγωγής: Απο Τρίτη ως Παρασκευή

Χώρος διεξαγωγής: Εστία Δημιουργικότητας

Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική

Το πρόγραμμα Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, όπου μέσω της ομαδικής δραστηριότητας γύρω από την κατασκευή ενός ρομποτικού μοντέλου που αλληλεπιδρά με τον αληθινό κόσμο, τα παιδιά ζουν μία συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία που δεν θέλουν να τελειώσει!

Κάθε κατασκευή ακολουθεί έναν «κώδικα» που είναι προϊόν της αλγοριθμικής σκέψης των μαθητών και σχεδιάζεται στο ψηφιακό περιβάλλον. Η πραγματοποίηση όλης αυτής της διαδικασίας εμπλέκει τα παιδιά σε πρακτική, ομαδική εργασία διερευνητικού χαρακτήρα, τα βοηθά να κατακτήσουν τη γνώση, αλλά και γλωσσικές δεξιότητες, μέσω της διατύπωσης ερωτήσεων, αναζήτησης μοτίβων, επιλογής στρατηγικών και της διατύπωσης συμπερασμάτων.

Απευθύνεται σε μαθητές Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού

Διάρκεια: 90’

Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25

Ημέρες διεξαγωγής: Απο Τρίτη ως Παρασκευή

Χώρος διεξαγωγής: Βιβλιοθήκη

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι σχεδιασμένο για μαθητές Γυμνασίου και έχει σκοπό να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και τις προκλήσεις που συναντούν οι μηχανικοί και οι επιστήμονες για να τιθασεύσουν την ενέργεια του ήλιου και του ανέμου. Οι μαθητές μπορούν να πειραματισθούν ως σύγχρονοι μηχανικοί σε πραγματικές εφαρμογές, να μετρήσουν την απόδοση και έτσι να κατανοήσουν πλήρως τις μεθόδους μετάδοσης κίνησης και τις μετατροπές ενέργειας.

Αυτή η βιωματική διαδικασία έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, προσδιορίζοντας το σημαντικό ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες.

Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου

Διάρκεια: 90’

Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25

Ημέρες διεξαγωγής: Απο Τρίτη ως Παρασκευή

Χώρος διεξαγωγής: Βιβλιοθήκη

Περί ανέμων και υδάτων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, το πρόγραμμα «Περί Ανέμων και Υδάτων», που σχεδιάστηκε από τους υπεύθυνους επιστήμονες της ιστοσελίδας καιρικών προγνώσεων www.meteo.gr και το ΕΑΑ, εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του ΝΟΗΣΙΣ.

Το πρόγραμμα αποτελεί ένα σύγχρονο μάθημα φυσικής εξολοκλήρου διαδραστικό.

Η δομή του είναι συμβατή με τη ύλη που περιλαμβάνει το μάθημα της φυσικής του σχολείου σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προσαρμόζεται κάθε φορά στις μαθησιακές ανάγκες και τις γνώσεις των μαθητών που το παρακολουθούν.

Τα παιδιά θα κατανοήσουν τις απεικονίσεις ενός μετεωρολογικού χάρτη, το σχηματισμό μιας καταιγίδας και ενός ανεμοστρόβιλου, τη δημιουργία ενός κεραυνού, θα γνωρίσουν τα βαρομετρικά συστήματα και τα βασικά είδη των νεφών, ενώ μέσα από τις πειραματικές διαδικασίες θα εμπεδώσουν τη διαδικασία δημιουργίας της βροχής, του σχηματισμού ενός νέφους και τη σάρωση ενός ψυχρού μετώπου.

Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Διάρκεια: 90’

Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25

Ημέρα διεξαγωγής: Τρίτη και Τετάρτη

Χώρος διεξαγωγής: Εστία Δημιουργικότητας

Νανόκοσμος - Εισαγωγή στη Νανοτεχνολογία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εργαστηριακού τύπου

Σκοπός του προγράμματος είναι να εισάγει τους μαθητές στη νανοτεχνολογία και να την αναγνωρίσουν ως την επιστήμη που στοχεύει στη βελτίωση υλικών, προϊόντων και διαδικασιών προς όφελος του ανθρώπου. Οι μαθητές γνωρίζουν τις έννοιες της νανοκλίμακας, του νανόκοσμου και των νανοδομών, όπως συναντώνται στη φύση. Δουλεύοντας σε ομάδες πειραματίζονται με υδρόφιλα και υδρόφοβα φυσικά υλικά. Μελετούν πώς οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των υλικών μπορούν να μεταβληθούν και να βελτιωθούν μέσω νανοεπεξεργασίας, ενώ γνωρίζουν νέα υλικά με θαυμαστές ιδιότητες

Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου

Διάρκεια: 60΄

Μέγιστος αριθμός μαθητών: 25

Ημέρες διεξαγωγής: Πέμπτη και Παρασκευή

Χώρος διεξαγωγής: Εστία Δημιουργικότητας

Το πρόγραμμα συμβάλει ώστε οι μαθητές να:

1. «Γνωρίσουν ότι η τεχνολογία αλλάζει την αντίληψη των ανθρώπων για τον κόσμο, τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών και μεταξύ της τεχνολογίας και άλλων τομέων μελέτης, καθώς και το συνδυασμό διαφόρων τεχνολογιών κατά την ανάπτυξη νέων προϊόντων και μηχανημάτων» (ΔΕΠΠΣ Τεχνολογίας Δημοτικού- γενικοί στόχοι).

2. Αντιληφθούν «την αξιοποίηση των ιδιοτήτων των υλικών για την κατασκευή τεχνολογικών προϊόντων και μοντέλων συστημάτων κατά περίπτωση» και «την κατασκευή, τροποποίηση, βελτίωση και βελτιστοποίηση τεχνολογικών προϊόντων και τεχνολογικών συστημάτων για την αποτελεσματικότερη κάλυψη αναγκών» (Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών Τεχνολογίας Α’ και Β΄ Γυμνασίου- Ειδικοί σκοποί).

Επιπλέον, το πρόγραμμα
- Για το Δημοτικό εντάσσεται στον άξονα «Υλικά σώματα και Δομή της Ύλης» (ΔΕΠΠΣ Φυσικής και Χημείας-Ε΄Δημοτικού).
- Για το Γυμνάσιο εντάσσεται στις Θεματικές Ενότητες: «Η επιστήμη και η μεθοδολογία της - Μετρήσεις θεμελιωδών φυσικών μεγεθών και παραγώγων στο S.I.» (ΑΠΣ Φυσικής Β΄Γυμνασίου).

SCIENCE SHOWS

Το show του νερού

Ελάτε να… δούμε τα πάνω και τα κάτω του νερού, να το χρωματίσουμε, να το νοστιμίσουμε και να το δυναμώσουμε!

Με βασικό συστατικό το νερό και μια σειρά εντυπωσιακών πειραμάτων, αποκαλύπτουμε τις ιδιότητες και αναδεικνύουμε τα χαρακτηριστικά του νερού, που το καθιστούν μοναδικό και πολύτιμο για τη ζωή μας.

Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού

Διάρκεια: 30΄

Ελάχιστος αριθμός μαθητών: 30

Ημέρες διεξαγωγής: Πέμπτη και Παρασκευή

Μαγνήτες και ρεύματα

Παράξενες λάμπες, αναπάντεχες μπαταρίες, περιστρεφόμενα σύρματα, θόρυβοι και λάμψεις! Με πρωταγωνιστές τους μαγνήτες και το ηλεκτρικό ρεύμα και με ένα σύνολο εντυπωσιακών και διασκεδαστικών πειραμάτων γνωρίζουμε τον ηλεκτρισμό και το μαγνητισμό και εξοικειωνόμαστε με τη μεταξύ τους αλληλεπτίδραση.

Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Διάρκεια: 30΄

Ελάχιστος αριθμός μαθητών: 30

Ημέρες διεξαγωγής: Πέμπτη και Παρασκευή

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ & ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΙΘΟΥΣΩΝ

Η διάρκεια των προβολών είναι περίπου

35 λεπτά στο Πλανητάριο,
50 λεπτά στο Κοσμοθέατρο και
10 λεπτά στον Προσομοιωτή.

Η χωρητικότητα των αιθουσών είναι

150 θέσεις στο Πλανητάριο,
300 στο Κοσμοθέατρο και
18 στον Προσομοιωτή.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Για ομάδες απαιτείται προηγουμένως ραντεβού στο τηλέφωνο:
2310 483 000, εσωτερικό 2,
από Δευτέρα ως Παρασκευή, ώρες 9:00 ως 13:00.

Οι ομάδες πρέπει να βρίσκονται στο ΝΟΗΣΙΣ μισή ώρα πριν την έναρξη της δραστηριότητας που έχουν επιλέξει.

Στον Προσομοιωτή, που εξυπηρετεί περίπου 90 άτομα την ώρα, δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις.

Οι ομάδες στον Προσομοιωτή εξυπηρετούνται με σειρά προσέλευσης στο Ταμείο.

Σχετικά Άρθρα