edu.klimaka.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι ίδρυμα κοινωφελές, αφιερωμένο στη μελέτη, συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το Μουσείο Γουλανδρή ήταν το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1964, και το πρώτο που έθεσε τα θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Το 1964, ο Άγγελος και η Νίκη Γουλανδρή ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Ν.Π.Ι.Δ.) ως εργαστήριο έρευνας και δράσης Αρχικά, λειτούργησε ως Βοτανικό Μουσείο με αντικείμενο την έρευνα, μελέτη και καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας. Το 1977 επεκτάθηκε στους τομείς της ζωολογίας, παλαιοντολογίας και γεωλογίας και μετονομάστηκε σε Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Οι συλλογές του Μουσείου αποτελούν ένα αρχείο πληροφοριών και παράλληλα ένα εργαλείο για ποικίλες επιστημονικές μελέτες που αφορούν τόσο στο σύγχρονο όσο και στο παλαιό περιβάλλον. Η γνώση της βιοποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα, η γεωγραφική εξάπλωση, οι οικολογικές και στρωματογραφικές παρατηρήσεις, αποτελούν στοιχεία που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη των συλλογών και υποστηρίζουν περιβαλλοντικές μελέτες, αρχαιολογικές και αρχαιομετρικές έρευνες, γεωλογικές και παλαιοντολογικές εργασίες, παλαιοβοτανική και παλαιογεωλογία, αλλά και μελέτες που αφορούν στην ιατρική και φαρμακογνωσία.

Επιπλέον, αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη εκδοτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας «Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη των Συλλογών του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας» πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή τεκμηρίωση δειγμάτων (εισαγωγή δεδομένων 81.000 δειγμάτων από τις συλλογές Βοτανικής, Υδροβιολογίας, Χερσαίας Ζωολογίας και Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας και ψηφιοποίηση 6.000 δειγμάτων από τις συλλογές αυτές)

ΒΟΤΑΝΙΚΗ

Η βοτανική έκθεση του Μουσείου εισάγει τον επισκέπτη στο βασίλειο των φυτών.

Τα φυτικά εκθέματα αρχίζουν με εισαγωγή στη βιολογία. Οι διαδικασίες της αύξησης, της αναπαραγωγής, της κληρονομικότητας προβάλλονται με ακριβείς αναπαραστάσεις, παρουσιάζοντας τις κυριότερες λειτουργίες που συντελούνται στο φυτικό κύτταρο.

Η μεγάλη ποικιλία μορφών που χαρακτηρίζει τα φυτά αντικατοπτρίζεται στις ομάδες ταξινόμησής τους. Προπλάσματα μυκήτων, λειχήνων, φυκιών, βρύων και ηπατικών, πτερίδων, γυμνοσπέρμων και αγγειοσπέρμων σε μεγέθυνση ή σε φυσικό μέγεθος, πληροφορούν τον επισκέπτη για τη σημασία των ομάδων αυτών στο χώρο των φυτοκοινωνιών.

Σε άλλη αίθουσα, παρουσιάζονται παραστατικά με προπλάσματα, αναπαραστάσεις, φωτογραφίες κτλ., η ανατομία και μορφολογία των αγγειοσπέρμων, η δομή του άνθους, της ρίζας, των φύλλων, των βλαστών, η προσαρμογή των φυτών ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα των ξηρών βιοτόπων και των υγροτόπων, η λειτουργία της επικονίασης κλπ

Στην ίδια αίθουσα παρουσιάζονται επίσης φυτικά απολιθώματα Μειοκαινικής έως Πλειστοκαινικής ηλικίας της Δυτικής Μακεδονίας (11-12 εκατομμύρια έτη). Τα πιο ενδιαφέροντα είναι τα κλαδιά, τα φύλλα και οι καρποί του Glyptostrobus europeus, ενός δένδρου, συγγενούς της Σεκόϊας που δεν υπάρχει σήμερα καθώς και φύλλα κανέλλας (Cinnamomophyllum polymorphum) που μαρτυρούν ότι το κλίμα εκείνη την εποχή ήταν πιο θερμό και υγρό από το σημερινό.

ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

Η έκθεση των θηλαστικών του Μουσείου περιλαμβάνει μονοτρήματα και μαρσιποφόρα της Αυστραλίας όπως ο ορνιθόρρυγχος, η έχιδνα, τα καγκουρό και το κοάλα.

Ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης των θηλαστικών αποτελείται από χαρακτηριστικά είδη της Αφρικής. Η καμηλοπάρδαλη, ο φακόχοιρος, η ζέβρα, ο αφρικανικός βούβαλος, ο σπάνιος λευκός ρινόκερος μαζί με δύο είδη αντιλόπης, το κούντου και το ιμπάλα είναι μερικά δείγματα φυτοφάγων θηλαστικών της Αφρικανικής σαβάνας. Από τα σαρκοφάγα οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά λιοντάρια, γατόπαρδους και λεοπαρδάλεις.

Σε ειδική προθήκη, παρουσιάζεται η Μεσογειακή Φώκια, εξαιρετικά σπάνιο θηλαστικό, που απειλείται με εξαφάνιση περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην Ευρώπη.

Πρόσφατα το Μουσείο απέκτησε το σπάνιο είδος της Λευκής Τίγρεως, προσφορά του κ. Παναγιώτη Κουβουτσάκη, ιδρυτή της “Πινακοθήκης Κουβουτσάκη”, στην Κηφισιά.

ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 30.000 είδη εντόμων, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Οι επισκέπτες της εντομολογικής αίθουσας του Μουσείου μπορούν να θαυμάσουν πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες από την Ελλάδα και από άλλες χώρες, ενώ υπάρχουν αντιπρόσωποι από τις σημαντικότερες ομάδες όπως των διπτέρων (μύγες) και υμενοπτέρων (μέλισσες, σφήκες, μυρμήγκια), των ορθοπτέρων (ακρίδες, γρύλοι), των κολεοπτέρων (σκαθάρια, πασχαλίτσες) κ. α.

ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΑ

Σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 9.000 είδη πουλιών, από τα οποία 440 έχουν παρατηρηθεί στη Ελλάδα. Η χώρα μας είναι πολύ σημαντική, τόσο ως δίοδος όσο και ως σταθμός ανάπαυσης των μεταναστευτικών πτηνών. Το Μουσείο διαθέτει μια πλούσια συλλογή πουλιών.

Σε μια μεγάλη προθήκη μήκους 22μ. μέσα σε βουνά, δάση, πεδιάδες, υγροτόπους και θαλάσσιες ακτές, είναι τοποθετημένα ταριχευμένα δείγματα από 180 είδη πουλιών που φωλιάζουν στην Ελλάδα, στους αντίστοιχους βιοτόπους τους. Οι αναπαραστάσεις, οι χρωματικές εναλλαγές και τα άριστα, σε φυσικές στάσεις, δείγματα, συνθέτουν μια ζωντανή εικόνα του ορνιθολογικού κόσμου της χώρας.

Η προθήκη αρχίζει με το σκληρό τοπίο του βουνού, όπου υπάρχουν οι χρυσαετοί, ο γυπαετός, οι γύπες και τα άλλα αρπακτικά. Συνεχίζει με το δάσος όπου ζουν οι καλιακούδες, οι κουκουβάγιες, ο μπούφος, οι κίσσες, οι σταυραετοί κλπ. Εδώ συναντάμε τα κοτσύφια, τις φάσσες, τους συκοφάγους, τις πέρδικες, τον γκιώνη, τα κοράκια. Πάνω στα δένδρα βρίσκονται τα ωδικά πουλιά, το αηδόνι, ο φλώρος, οι καρδερίνες κτλ. Επίσης στην περιοχή αυτή βρίσκονται ο τσαλαπετεινός, ο κούκος, η γαλάζια χαλκοκουρούνα, η γαλιάνδρα, οι σουσουράδες, το ψαρόνι.

Οι λίμνες και οι εκβολές των ποταμών είναι το θεαματικότερο κομμάτι της προθήκης. Πελαργοί, κύκνοι, ο σταχτογερανός και μέσα στους οι ερωδιοί, ο νυχτοκόρακας, η χαλκόκοτα, πολύχρωμες πάπιες και χήνες, ο λευκοτσικνιάς, η χουλιαρομύτα, ο καλαμοκανάς, η αβοκέττα, οι μελισσοφάγοι και οι πελεκάνοι. Τέλος, οι αμμώδεις παραλίες και τα βράχια φιλοξενούν μια ποικιλία από γλάρους, κορμοράνους, αλκυόνες και το μαυροπετρίτη.

Μια αντιπροσωπευτική συλλογή αφρικανικών πουλιών παρουσιάζει χαρακτηριστικά είδη όπως την ιερή ίβιδα, την αφρικανική χουλιαρομύτα, τις αιθιοπικές αλκυόνες, τα πολύχρωμα ψαρόνια, αετομάχους, τουράκο, κουκάλ και το σπανιότατο Quetzal της Κεντρικής Αμερικής ενώ η αρχαιοπτέρυξ, το αρχαιότερο πουλί σε απολίθωμα φέρει καθαρά τα ίχνη του σκελετού και των φτερών του.

ΕΡΠΕΤΟΛΟΓΙΑ

Οι συλλογές ερπετών του Μουσείου περιλαμβάνουν τις ελληνικές χελώνες. Παρουσιάζονται τρεις θαλάσσιες χελώνες, από τις οποίες η Δερματοχελώνα, αν και κοσμοπολίτικο είδος, έχει και αυτή επισημανθεί στην Μεσόγειο.

Στην προθήκη με τα απειλούμενα είδη των ελληνικών θαλασσών παρουσιάζεται και η Καρέττα (Caretta caretta), η πιο συνηθισμένη θαλάσσια χελώνα στις ελληνικές θάλασσες και η μοναδική που ωοτοκεί στις παραλίες της χώρας μας.

Από τα 3000 είδη αμφιβίων, στην χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 22 είδη. Στις προθήκες του Μουσείου παρουσιάζονται βάτραχοι, φρύνοι, σαλαμάνδρες και τρίτωνες.

Η τάξη Κροκοδείλια εκπροσωπείται από τον κροκόδειλο του Νείλου, που φθάνει τα 7μ. σε μήκος και σε βάρος τα 1000 χλγρ. Εκτίθεται ακόμα ένας θαλάσσιος κροκόδειλος, το είδος που συναντάται πιο συχνά σε υφάλμυρα και θαλάσσια νερά. Φθάνει συχνά σε μεγάλα μεγέθη. Συναντάται από τις νότιες Ινδίες μέχρι το βόρειο τμήμα της Αυστραλίας.

Οι πρόγονοι των σύγχρονων ερπετών, οι Δεινόσαυροι, αντιπροσωπεύονται στην ίδια αίθουσα από τον Τρικεράτοπα, μήκους 7,16 μ., σε ακριβές αντίγραφο.

ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Η έκθεση των πετρωμάτων του Μουσείου περιλαμβάνει κυρίως πετρώματα από την Ελλάδα.

Αρχίζει με τον κύκλο των πετρωμάτων, μια σχηματική παρουσίαση της δημιουργίας τους και της μετατροπής τους. Στη συνέχεια, τα πετρώματα είναι ταξινομημένα σε εκρηξιγενή, όταν το υλικό τους προέρχεται εν μέρει ή εν όλω από τα βάθη του γήινου φλοιού, όπως είναι ο Γρανίτης, σε ιζηματογενή όταν το υλικό τους προέρχεται εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό του γήινου φλοιού, από την καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων, όπως είναι οι Ασβεστόλιθοι και σε μεταμορφωσιγενή, όταν προέρχονται από τροποποίηση των προηγουμένων, λόγω καθόδου τους σε μεγαλύτερα βάθη, όπως είναι το Μάρμαρο. Κάθε κατηγορία συνοδεύεται από επεξηγηματικά σχέδια και πίνακες.

Η έκθεση των ορυκτών αρχίζει με τα ορυκτά του Λαυρίου λόγω της ιστορικής τους σπουδαιότητας και στη συνέχεια ακολουθούν ορυκτά σε ταξινόμηση σύμφωνα με την χημική τους σύσταση: Αυτοφυή (Χρυσός και Υδράργυρος), Θειούχα (Σιδηροπυρίτης), Οξείδια (Χαλαζίας και Λειμωνίτης), Αλογονούχα (Φθορίτης), Ανθρακικά, Νιτρικά και Βορικά (Ασβεστίτης), Θειικά, Μολυβδαινικά, Χρωμικά και Βολφραμικά (Γύψος), Φωσφορικά, Βαναδικά και Αρσενικικά (Βαναδινίτης) και Πυριτικά (Τουρμαλίνης). Κάθε ορυκτό συνοδεύεται από τις ορυκτολογικές του ιδιότητες.

Ιδιαίτερη θέση στην αίθουσα Γεωλογίας έχει μια μακέτα και ένας χάρτης όπου παρουσιάζεται και εξηγείται η θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών, η δομή του εσωτερικού της Γης, η ηφαιστειότητα, η σεισμικότητα και ο μηχανισμός μετατροπής του γήινου ανάγλυφου. Υπάρχουν ακόμη, μια σειρά παλαιογεωγραφικών χαρτών που παρουσιάζουν την εξέλιξη της περιοχής της Μεσογείου από 76 εκατομμύρια χρόνια πριν, έως σήμερα και ένας χάρτης με τη σημερινή μορφή και το ανάγλυφο του βυθού της.

Στο τέλος της αίθουσας υπάρχει ένας ανάγλυφος χάρτης του ελληνικού χώρου, χερσαίου και θαλασσίου, σε κλίμακα 1:500.000 που έχει συνταχθεί με βάση δορυφορικές λήψεις

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Τα απολιθώματα είναι λείψανα, ίχνη, αποτυπώματα φυτικών ή ζωικών οργανισμών,που έζησαν στη γη κατά το παρελθόν, κλείστηκαν στα ιζηματογενή πετρώματα πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια και διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα. Μπορεί να είναι όστρακα, οστά, δόντια, έντομα μέσα σε ήλεκτρο, κατεψυγμένα μαμούθ, φύλλα, κορμοί δένδρων, κ.ά.

Η παλαιοντολογική έκθεση αρχίζει με ένα διάγραμμα της ιστορίας ζωής, την ηφαιστειότητα, τις ορογενέσεις και το κλίμα της γης στις διάφορες γεωλογικές περιόδους. Στη συνέχεια πλούσια συλλογή χαρακτηριστικών απολιθωμάτων, ταξινομημένα χρονολογικά, προβάλλει την εξέλιξη της ζωής πάνω στην Γη από το Προκάμβριο έως σήμερα. Το παλαιότερο δείγμα έχει ηλικία 2,7 δισεκατομμυρίων χρόνων. Κάθε περίοδος συνοδεύεται από ζωγραφική αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος και των οργανισμών που ζούσαν σε αυτό.

Σε ειδική προθήκη παρουσιάζονται χαρακτηριστικά δείγματα απολιθωμάτων που μαρτυρούν την διαδικασία και τις μορφές της απολίθωσης. Υπάρχουν επίσης απολιθώματα και αναπαραστάσεις ζώων από την Σάμο και το Πικέρμι. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η εξέλιξη του αλόγου και ο χάρτης με τα ζώα που ζούσαν στον ελληνικό χώρο κατά το Τερτατογενές, (μαστόδοντον, δεινοθήριον, ρινόκερος, μαχαιρόδους κ.α.) δηλαδή την χρονική περίοδο από 1.8 εκατομμύρια έως 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία των ειδών αυτών σε σχέση με το σήμερα.

Άλλη προθήκη παρουσιάζει δύο ιδιαίτερες ομάδες απολιθωμένων κεφαλόποδων, τους αμμωνίτες που είχαν τεράστια ανάπτυξη και εξάπλωση και τελικά εξαφανίστηκαν και τους ναυτίλους που ποτέ δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη ανάπτυξη και εξάπλωση, αλλά υπάρχουν έως τις μέρες μας. Στην αίθουσα της ζωολογίας υπάρχει ακριβές αντίγραφο σκελετού ενός δεινοσαύρου, του Τρικεράτοπα, μήκους 7,16 μ., του οποίου το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Ειδική προθήκη είναι αφιερωμένη στην εμφάνιση και εξέλιξη του ανθρώπου και περιλαμβάνει ομοιώματα των σημαντικότερων ανθρώπινων απολιθωμάτων, αναπαραστάσεις, γραφικές απεικονίσεις, λίθινα και οστέινα εργαλεία κ. ά»

Ιδιαίτερος χώρος, τέλος, είναι αφιερωμένος στις θάλασσες του απώτερου παρελθόντος, όπου παρουσιάζονται θαλάσσια ερπετά, ο Στενεόσαυρος, συγγενής των κροκόδειλων και ο Στενοπτερύγιος Ιχθυόσαυρος, καθώς και ένα κρινοειδές που ανήκει στα εχινοδέρματα. Τα απολιθώματα, ηλικίας 180 εκατ.χρόνων περίπου, προέρχονται από το Holzmaden της Γερμανίας και είναι δωρεά του Δρος Ehrhart και Σοφίας Ziegler.

ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

Τα κοχύλια αποτελούν έργο ζωής των οργανισμών που λέγονται Μαλάκια. Περιλαμβάνουν πάνω από 130.000 είδη και αποτελούν την δεύτερη ομάδα ζώων σε αριθμό ειδών, μετά τα έντομα. Παρουσιάζουν ευρεία εξάπλωση και ζουν παντού.

Στην αίθουσα του Μουσείου εκτίθεται μια εκτεταμένη συλλογή κοχυλιών από την ελληνική θάλασσα, αποτέλεσμα της ερευνητικής δραστηριότητας του υδροβιολογικού τμήματος, καθώς και μια επιλογή κοχυλιών από όλο τον κόσμο, σε εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων και μορφών.

Σε άλλη αίθουσα παρουσιάζονται κοχύλια του γλυκού νερού, λιμνών και ποταμών, καθώς και χερσαία μαλάκια, τα γνωστά μας σαλιγκάρια. Εκτίθενται ακόμη αστερίες, αχινοί, αστακοί, καβούρια, βάλανοι και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα μια πλούσια συλλογή κοραλλιών και σπόγγων παρουσιάζει τη φαντασμαγορία του βυθού.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ”

Το Μουσείο δημιούργησε την Πρώτη Διαδραστική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Με την επικοινωνία του μηνύματος της έκθεσης, η νέα γενιά ενημερώνεται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση.

Η Έκθεση αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς, που θίγουν τις εξής κύριες θεματικές κατηγορίες:

Ενέργεια
Μεταφορές
Παραγωγή Τροφίμων
Χρήση Νερού
Απορρίμματα-Ανακύκλωση
Επιστημονική Έρευνα
Επιπτώσεις
Προσωπική Ευθύνη και Παγκοσμιότητα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ"

Εικονική πραγματικότητα, νέες τεχνολογίες, διαδραστικά εκθέματα και πολυμεσικές εφαρμογές θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκεφθούν την πρωτότυπη Ψηφιακή Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο», που άνοιξε και πάλι για το κοινό στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Η Έκθεση, που πραγματοποιείται με την επιμέλεια και την υποστήριξη της Ασφαλιστικής Εταιρείας GENERALI Hellas A.E., δημιουργήθηκε το 2018 σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο!

Σκοπός της είναι οι επισκέπτες να «εξερευνήσουν» τον σεισμό, να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατευτούν και να εξοικειωθούν με αυτό το φυσικό φαινόμενο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, τόσο λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα, όσο και λόγω του γεγονότος ότι οι μικρότερες ηλικιακές ομάδες δεν έχουν βιώσει μεγάλο σεισμό.

Η Ψηφιακή Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» αποτελεί μια πρωτότυπη, εκπαιδευτική πρωτοβουλία, που επιτρέπει στους επισκέπτες να «περιηγηθούν» και να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το φυσικό φαινόμενο μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων, που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο, που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο, είναι μερικά από τα εκθέματα. Η διαδραστική εμπειρία της έκθεσης συμπληρώνεται με τη «Σεισμική Τράπεζα» και την «Καρέκλα Εικονικής Πραγματικότητας», αλλά και τις εφαρμογές «Σεισμός στην Πόλη» και «Γίνε Σεισμοειδικός», μέσα από τις οποίες το κοινό θα ενημερώνεται σχετικά με το πώς μπορεί να προστατεύεται όταν συμβαίνει (σημειώνεται) σεισμός.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Οι εκθέσεις του Μουσείου στεγάζονται σε δύο κτίρια που επικοινωνούν μεταξύ τους:
– το κτίριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και
– το κτίριο του Κέντρου ΓΑΙΑ.

Οι Εκθέσεις είναι:

  • Η Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
  • Η ΝΕΑ Μόνιμη Έκθεση του Κέντρου ΓΑΙΑ «Κλιματική Αλλαγή και εμείς»
  • Η Περιοδική Έκθεση στο Κέντρο ΓΑΙΑ «Σεισμός στο Μουσείο»

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

– H είσοδος και η έξοδος των σχολείων στο Μουσείο γίνεται τις καθημερινές μόνο από το Κέντρο ΓΑΙΑ,
Οθωνος 100, και τα Σαββατοκύριακα μόνο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13.

– Η παρουσία του εκπαιδευτικού του σχολείου είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στο
Μουσείο. Η είσοδος για όλους τους εκπαιδευτικούς στο Μουσείο είναι Δωρεάν.

– H σχολική ομάδα πρέπει να βρίσκεται στο Μουσείο τουλάχιστον 10’ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα επίσκεψης.

– Υπάρχει χώρος όπου οι μαθητές μπορούν να ξεκουραστούν και να γευματίσουν πριν ή μετά την επίσκεψή τους στον εκθεσιακό χώρο.

– Στην περίπτωση που οι μαθητές θέλουν να γευματίσουν ΠΡΙΝ την επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο,
ο εκπαιδευτικός πρέπει να υπολογίσει να βρίσκεται με την σχολική μονάδα του τουλάχιστον 20’ πριν την ώρα της επίσκεψης.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ / ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ

– Η επιβεβαίωση της επίσκεψής σας καθώς και του ακριβούς αριθμού των παιδιών μερικές μέρες πριν την επίσκεψη είναι σημαντική. Το Μουσείο θα προβεί σε επιβεβαίωση της επίσκεψης της σχολικής μονάδας μέσω email με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

– Σε περίπτωση καθυστέρησης, το πρόγραμμα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις συνθήκες της συγκεκριμένης ημέρας και σε συνεννόηση του συντονιστή του προγράμματος με τους εκπαιδευτικούς.

– Για ακύρωση της επίσκεψης παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν μέσω email στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΡΑΤΗΣΗ

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κλείνουν ημερομηνία και ώρα για την επίσκεψή τους.

Για κρατήσεις ημερομηνίας επίσκεψης σχολικών μονάδων επικοινωνείτε με την κα Δώρα Καμινάρη (τηλ. 210-8015870, επιλογή 2) Δευτέρα ως Παρασκευή, και ώρες 08.00-15.00.

Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ / ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ελεύθερη περιήγηση στην έκθεση: εισιτήριο 4€,

Εκπαιδευτική ξενάγηση: εισιτήριο 5€, διάρκεια 60’

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: εισιτήριο 6€, διάρκεια 70΄

Όλα τα προγράμματα αναλυτικά εδώ

Kέντρο ΓΑΙΑ

Έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς»

Εκπαιδευτική ξενάγηση: εισιτήριο 6€, διάρκεια 70΄

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: εισιτήριο 6€, διάρκεια 60΄- 70΄

DOME (Ταινία Θόλου) και Ξενάγηση στην Έκθεση: εισιτήριο 9€, διάρκεια 75΄

Όλα τα Προγράμματα αναλυτικά εδώ:

Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο»

Εκπαιδευτική ξενάγηση: εισιτήριο 6€ , διάρκεια 60΄

Εκπαιδευτικά προγράμματα: εισιτήριο 6€ , διάρκεια 60΄

Όλα τα προγράμματα αναλυτικά εδώ:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Για οποιαδήποτε απορία σχετική:

  • με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μπορείτε να τηλεφωνείτε στην Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κα Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά, στο 210-8015870 /εσωτ. 527, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-15.30, ή στο  e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  Fax: 210-8012001
  • με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Κέντρου ΓΑΙΑ, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος του Κέντρου ΓΑΙΑ, κα Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, στο 210-8015870/εσωτ. 528, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-15.00 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Λεβίδου 13 και Όθωνος, 145 62 Κηφισιά
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8015870
Fax : 210 8080674
e-mail: goul(at)gnhm.gr

EIΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Aπό 15 Ιουνίου 2022 έως 31 Ιουλίου 2022 από Λεβίδου 13.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 14:30

Σάββατο και Κυριακή: 10:00-15:00

Επίσημες αργίες: ΚΛΕΙΣΤO

Αύγουστος: KΛΕΙΣΤΟ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ( ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 )

Το εισιτήριο είναι ενιαίο για όλες τις Εκθέσεις του Μουσείου : (1) τη Μόνιμη Έκθεση Φυσικής Ιστορίας (2) τη ΝΕΑ Μόνιμη Έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» (3) την περιοδική Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο»

Το εισιτήριο για την είσοδο στον νέο Ψηφιακό Θόλο Dome είναι 5 ευρώ επιπλέον του εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο!

Κατηγορία ΚοινούΤιμή
ΓΕΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ 10 €
ΠΑΙΔΙΑ 2 ΕΩΣ 4 ΕΤΩΝ 4 €
ΠΑΙΔΙΑ 5 ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ, ΚΑΠΗ (σε ομαδική επίσκεψη), ΕΝΣΤΟΛΟΙ (σε ομαδική επίσκεψη), ΑΝΕΡΓΟΙ (με επίδειξη σχετικής κάρτας) 6 €
ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 2 ΕΤΩΝ, ΑΜΕΑ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ και
Mε επίδειξη σχετικής κάρτας οι: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΞΕΝΑΓΟΙ, ΦΙΛΟΙ ΜΓΦΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΜΕΛΗ ICOM, ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΚΠΛΗΡΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑ
Δωρεάν
ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ  Επιλέξτε

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Για κρατήσεις ημερομηνίας επίσκεψης σχολικών μονάδων και πληροφορίες για εκπαιδευτικά προγράμματα:
κα Δώρα Καμινάρη,
τηλ.210 8015870.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΗΣΑΠ

Γραμμή 1 (Πειραιάς - Κηφισιά)/ Στάση: ΚΗΦΙΣΙΑ (Τερματικός σταθμός)

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Σταθμός ΗΣΑΠ Κηφισιά:

Β9, 721 (στάση)
522, 523, 524, 530, 543, 560 (αφετηρία)

Πλατεία Πλατάνου:
Α7, 503, 504, 507, 509, 535, 536 (στάση)

550 (αφετηρία)

 

 

Σχετικά Άρθρα