edu.klimaka.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αποτελεί ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και Mουσείο που ξεχωρίζει για τα πρωτοποριακά προγράμματά του. Βρίσκεται στον παλαιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης, και η αρχιτεκτονική του χαρακτηρίζει την οδό Πειραιώς.

Ο «Ελληνικός Κόσμος» είναι ένας πολυχώρος όπου οι επισκέπτες βιώνουν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμικής δημιουργίας και έκφρασης. Στους χώρους του πραγματοποιείται ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα.

Με όχημα την πιο σύγχρονη τεχνολογία η περιήγηση στην ελληνική ιστορία μετατρέπεται σε αληθινή εμπειρία! Οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα προσφέρουν ένα νέο τρόπο διάδοσης της ιστορικής πληροφορίας, όπου το κοινό συμμετέχει ενεργά, διερωτάται, παρεμβαίνει και διαμορφώνει την πορεία εξέλιξης των δρώμενων.

ΘΕΑΤΡΟΝ

Tο «ΘΕΑΤΡΟΝ», ο νέος πολυδύναμος χώρος του «Ελληνικού Κόσμου», έχει κύρια χαρακτηριστικά σχεδιασμού την πολυμορφικότητα και την ευελιξία και έχει σχεδιαστεί με βάση τις πιο σύγχρονες τεχνικές και αρχιτεκτονικές προδιαγραφές. Τα στοιχεία αυτά του παρέχουν μοναδικές δυνατότητες αναδιάταξης και αλλαγής διαρρύθμισης, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εκδήλωσης, έτσι ώστε ο χώρος να μπορεί να φιλοξενεί τις πιο απαιτητικές παραγωγές: θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συναυλίες, συνέδρια, εταιρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και θεάματα με ιδιαίτερες σκηνικές απαιτήσεις. Επίσης, ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός του «ΘΕΑΤΡΟΝ» είναι μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα

ΘΟΛΟΣ

Η «Θόλος» είναι το νέο ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, χωρητικότητας 132 ατόμων. Είναι ένα κτήριο υψηλής αρχιτεκτονικής, με μοναδική τεχνολογική υποδομή, το οποίο φιλοξενεί τις ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ.

Η «Θόλος» μοιάζει με πλανητάριο στα φυσικά και μορφολογικά της χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά όμως, το μόνο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το ημισφαιρικό σχήμα της επιφάνειας προβολής. Η σφαιρική εξωτερική μορφή της «Θόλου» παραπέμπει σε ένα ουράνιο σώμα που στροβιλίζεται.

Πρόκειται για μια αίσθηση που αποδίδεται με την επεξεργασία των επιφανειών και την επιλογή των υλικών, όπως οι επάλληλοι δακτύλιοι που περιβάλλουν το εξωτερικό κέλυφός της και ο ειδικός φωτισμός που την αναδεικνύει κατά τη διάρκεια της νύχτας. H «Θόλος» γίνεται έτσι σύμβολο του «Ελληνικού Κόσμου» και χαρακτηρίζει την οδό Πειραιώς.

Το περιεχόμενο των προβολών της «Θόλου» δεν είναι μαγνητοσκοπημένο, αλλά δημιουργείται από υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή τη στιγμή της προβολής. Απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του θεατή, με αποτέλεσμα μια αμφίδρομη διαδραστική εμπειρία.

Ο συνολικός χρόνος για κάθε διαδραστική παραγωγή είναι περίπου 60 λεπτά.

ΚΙΒΩΤΟΣ

Η «Κιβωτός», που είναι εγκατεστημένη στον «Ελληνικό Κόσμο», είναι ένα εντυπωσιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι επισκέπτες συμμετέχουν σε εικονικά ταξίδια.

Το σύστημα είναι ένα ολόκληρο δωμάτιο διαστάσεων 3x3x3 μέτρα, όπου κάθε τοίχος και το πάτωμα αποτελούν οθόνες προβολής. Σε κάθε οθόνη προβάλλεται ψηφιακή εικόνα, η οποία παράγεται από έναν ηλεκτρονικό υπερυπολογιστή.

Μέσα στην «Kιβωτό» χωρούν γύρω στα δέκα άτομα, που φορούν ειδικά γυαλιά. Τα γυαλιά αυτά τους επιτρέπουν να βλέπουν την προβαλλόμενη εικόνα στερεοσκοπικά, δίνουν δηλαδή στο χρήστη την αίσθηση του βάθους, την αίσθηση ότι η εικόνα έχει τρίτη διάσταση κι ότι βυθίζονται σ’ αυτήν. Με τη βοήθεια μιας διαδραστικής συσκευής χεριού που μοιάζει με τρισδιάστατο ποντίκι, οι επισκέπτες μπορούν να κινηθούν μέσα στην προβαλλόμενη εικόνα ή να επιδράσουν πάνω σ’ αυτήν.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στους εκθεσιακούς χώρους του «Eλληνικού Kόσμου» διοργανώνονται μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, που έχουν στόχο να παρουσιάσουν ποικίλες όψεις του ελληνικού πολιτισμού. Βασίζονται σε σύγχρονο μουσειολογικό σχεδιασμό, αξιοποιούν την υψηλή τεχνολογία και αποβλέπουν στην ενεργό συμμετοχή των επισκεπτών.

Όλες οι εκθέσεις συνοδεύονται από εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία οργανώνουν και υλοποιούν οι μουσειοπαιδαγωγοί του Ιδρύματος. Ακόμη, πλαισιώνονται από εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας και κόμβους Διαδικτύου που παρέχουν επιπλέον πληροφορίες, παιχνίδια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις για όλες τις ηλικίες.

 Ιστορίες Νομισμάτων - Αφηγήσεις πόλεων
Εκατόν εξήντα νομίσματα από την Ιδιωτική Συλλογή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, την τέταρτη μεγαλύτερη συλλογή μικρασιατικών νομισμάτων στον κόσμο. Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, από τη Θράκη έως τη Μεσοποταμία και από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ.

Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά
Η έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσκαλεί τους επισκέπτες να στοχαστούν πάνω στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της παιδείας, της ισονομίας, της ελευθερίας του λόγου, της κοινωνικότητας και της συνεισφοράς στα κοινά και να αναλογιστούν τη σημασία τους για τις σύγχρονες κοινωνίες.

Θέατρο, μια τέχνη τεχνών
Μία έκθεση για την τέχνη του θεάτρου και τους ανθρώπους του, αλλά και τις «τέχνες» που συναντιούνται πάνω στη σκηνή για να δημιουργήσουν μια παράσταση.

Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών
Αναδρομή στην ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από το Θαλή και τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αρχιμήδη και τον Ερατοσθένη, αλλά και τους Βυζαντινούς και 'Aραβες λόγιους που μετέφεραν τη γνώση αυτή στην Ευρώπη της Αναγέννησης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες

Τα προγράμματα αυτά έχουν ειδικά σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάνω σε θέματα που αφορούν την ελληνική αλλά και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση. Δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με ξεχωριστό τρόπο και να συμμετέχουν ενεργά κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο, το οποίο έτσι μετατρέπεται σε χώρο φιλικό και οικείο, σε ένα χώρο μάθησης μέσα από το παιχνίδι. Τα παρακινούν να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται στους άρτια εξοπλισμένους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου».

Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Κάθε Κυριακή πρωί πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο» εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 5-12 ετών, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους ειδικούς μουσειοπαιδαγωγούς του ΙΜΕ. Στόχος τους είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας και η ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών.

Μέσα από το παιχνίδι και τις κατασκευές, με οπτικοακουστικά ερεθίσματα, και πάνω από όλα με την ενεργό συμμετοχή, τα παιδιά ανακαλύπτουν, παίζουν, συζητούν και αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις σε έναν πολυχώρο όπου συνυπάρχουν ο πολιτισμός, οι νέες τεχνολογίες και η σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση.

Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών» παρέχεται ειδική έκπτωση.

Ώρα έναρξης: 10:30 και 12:30.

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, στο τηλέφωνο 212 254 0000 (κωδ. 0600) σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα σχολικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών. Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 212 254 0100

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς πόλους έλξης του κοινού στον «Ελληνικό Κόσμο».

Στα τρία πρωτοποριακά συστήματα τη «Θόλο», την «Κιβωτό» και τον «Εικονικό Κινηματογράφο» οι επισκέπτες, φορώντας στερεοσκοπικά γυαλιά και χρησιμοποιώντας μια μικρή συσκευή πλοήγησης, συμμετέχουν σε εικονικά ταξίδια. Eπισκέπτονται πόλεις και μνημεία που δεν υπάρχουν πια και βιώνουν την ιστορία με τρόπο ξεχωριστό.

Οι περιηγήσεις που προβάλλονται είναι οι ακόλουθες:

  • Η Αθηνά στην Αρχαία Αγορά
  • Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά
  • Δρώμενο στην Αρχαία Αγορά
  • Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο
  • Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία
  • Η Γη είναι το σπίτι μας
  • Το Εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία
  • Ο ναός του Δία στην Ολυμπία
  • Μαγικό Βεστιάριο
  • Αναστηλώστε το Ασκληπιείο της Αρχαίας Μεσσήνης
  • Εύρηκα! Ιστορίες από τον Αρχιμήδη
  • Αναζητώντας το υγρό χρυσάφι
  • Συναρμολογήστε τα αγγεία!
  • Με τα πανιά ανοιχτά... στα κύματα της ιστορίας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Χειμερινό ωράριο:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: 09:00-14:00
Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00-20:00
Σάββατο: 11:00-16:00
Κυριακή: 10:00-16:00

Θερινό ωράριο:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 16:00
Κυριακή: 10:00 - 15:00
Σάββατο: Κλειστό

Αργίες:
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παραμένει κλειστό τις επίσημες αργίες του έτους: 1η Ιανουαρίου, 6 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, 1η Μαΐου, Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28η Οκτωβρίου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», είναι ένα συγκρότημα κτηρίων που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς(δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), στον παλιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης. Πρόκειται για ένα διαδραστικό μουσείο, στο οποίο ζωντανεύουν μνημεία, πόλεις και γεγονότα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τις νέες τεχνολογίες.

Λεωφορεία:
049 (Πειραιάς-Ομόνοια) στάση ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά) στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

Βοηθητικοί χώροι:
Για τη διευκόλυνση του κοινού ο «Ελληνικός Κόσμος» παρέχει: χώρους ελεύθερης στάθμευσης δύο επιπέδων κάτω από τα κτήρια 1, «Θόλος» και «Θέατρον» (με περισσότερες από 225 θέσεις) και εξωτερικό χώρο στάθμευσης (άνω των 100 θέσεων) στον υπαίθριο χώρο του Κτηρίου 56. Ακόμη, διαθέτει γκαρνταρόμπα, δυνατότητα μετακίνησης των επισκεπτών με τρενάκι και ειδικούς χώρους για την περιποίηση των μωρών!

ΑΜΕΑ:
Το Κέντρο Πολιτισμού, απηχώντας την ευαισθησία του Ιδρύματος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, διαθέτει ειδική πρόσβαση καθώς και περιορισμένες θέσεις στάθμευσης στο Κτήριο 1.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

  ΑΠΛΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΟΜΑΔΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΗ 6 4 5
"ΚΙΒΩΤΟΣ" 5 3 4
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
"ΘΟΛΟΥ"
 
3 1.5 2

Μειωμένο εισιτήριο για παιδιά-μαθητές, φοιτητές, ενήλικες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ και όσους ακόμα δικαιούνται έκπτωση.

Τα ομαδικά εισιτήρια ισχύουν για ομάδες άνω των 20 ατόμων.

Για τα εκτός «Θόλου» θεάματα, παιδιά έως τεσσάρων ετών δεν καταβάλλουν αντίτιμο εισιτηρίου.

Ημερήσια Κάρτα Επίσκεψης στον «Ελληνικό Κόσμο»
Πρώτη φορά στον «Ελληνικό Κόσμο» καθιερώνεται η ημερήσια κάρτα επίσκεψης (daypass), στην οποία περιλαμβάνονται: μία παράσταση της «Θόλου», επίσκεψη σε όλες τις εκθέσεις, ένα πρόγραμμα της «Κιβωτού»

Ισχύουν οι ακόλουθες τιμές:

15 ευρώ για τους ενηλίκους,
12 ευρώ για το πρώτο παιδί, 10 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί της οικογένειας,
12 ευρώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες μειωμένου εισιτηρίου (φοιτητές, στρατιωτικοί, άνω των 65 και ΑΜΕΑ).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, (δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)
Ταύρος: 177 78
Τηλ. 212 254-0000
Fax: 212 254-0123
http://www.hellenic-cosmos.gr/

Πληροφορίες: hellenic_cosmos(AT)@ime.gr
Κρατήσεις: reservations(ΑΤ)ime.gr
Πωλητήριο: sales(ΑΤ)ime.gr

Σχετικά Άρθρα