edu.klimaka.gr

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ζωή 130 περίπου ετών. Είναι το πρώτο και πληρέστερο του είδους του στην Ελλάδα. Αρχικά, αποτέλεσε τον πυρήνα ενός ευρύτερου Φυσιογραφικού Μουσείου, που εγκαταστάθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα, στον 1ον όροφο της προς την οδό Ακαδημίας πτέρυγας του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου. Αργότερα, αποσπάστηκαν από αυτό οι βοτανικές, παλαιοντολογικές, ορυκτολογικές και ανθρωπολογικές συλλογές και αυτονομήθηκαν στο Βοτανικό, το Παλαιοντολογικό, το Ορυκτολογικό και το Ανθρωπολογικό Μουσείο. Σήμερα ανήκει στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, τα στελέχη και οι συνεργάτες του αναλώθηκαν στη συγκρότηση, μελέτη και έκθεση των ζωολογικών συλλογών, πραγματοποιώντας το διπλό προορισμό του Μουσείου, που είναι η μόρφωση και η ψυχαγωγία του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Σε μια εποχή που τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν ανύπαρκτα, το μοναδικό τότε Ζωολογικό Μουσείο λειτούργησε ως πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών και ως σημαντικός παράγοντας γενικής μόρφωσης στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος και την αναπτυσσόμενη πρωτεύουσα του. Έλληνες και ξένοι ερευνητές της Ελληνικής πανίδας, ερασιτέχνες συλλέκτες, κυνηγοί άγριων ζώων και πολλοί άλλοι κατέθεσαν τα  ευρήματα, τις συλλογές και τα τρόπαια τους στο Μουσείο και συνέβαλαν στον εμπλουτισμό του με νέο υλικό.

Οι συλλογές του Μουσείου

Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν:

- Περίπου 500 μικρά και μεγάλα θηλαστικά από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και όλες τις άλλες ηπείρους είτε ταριχευμένα είτε ως σκελετοί.

- Πλούσια συλλογή περίπου 2500 πτηνών στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα είδη της Ελλάδας.

- Συλλογή αυγών και φωλιών πτηνών.

- Μεγάλη συλλογή από 1000 περίπου ερπετά, αμφίβια αλλά και ιχθύες τόσο της Ελλάδας όσο και της παγκόσμιας πανίδας.

- Από τα ασπόνδυλα υπάρχουν πολύ μεγάλες συλλογές εντόμων και μαλακίων (σαλιγκαριών, δίθυρων, κεφαλοπόδων κ.ά.) και σημαντικός αριθμός δειγμάτων άλλων ασπονδύλων όπως σπόγγων, κοραλιών, καρκινοειδών κλπ.

Τέλος στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός ανθρωπολογικών ευρημάτων, κυρίως κρανίων, ορισμένα από τα οποία έχουν και παλαιοπαθολογικά συμπτώματα.

Αρχείο της Πανίδας της Ελλάδας

Στο Ζωολογικό Μουσείο στεγάζεται το Αρχείο της Πανίδας της Ελλάδας του Τμήματος Βιολογίας που περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό εργασιών και αναφορών που έχουν σχέση με την πανίδα της Ελλάδας καθώς και αποδελτιωμένα δεδομένα για την καταγραφή και ανάλυση των ζώων που ζουν στην Ελλάδα.

Επισκέψεις

Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ανοικτό στο κοινό από τις 09:00 έως τις 13:00. Οι ομαδικές επισκέψεις γίνονται μόνο μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του Μουσείου με τους οποίους καθορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία, ώρα άφιξης και αναχώρησης, και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επισκεπτών.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ζωολογικό Μουσείο
Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη,
157 84 Ζωγράφου, Αθήνα

Τιμή εισιτηρίου:
- Γενική: 2 €
- Φοιτητές, προσωπικό Παν/μίου, άτομα με ειδικές ανάγκες: Δωρεάν

Τηλέφωνα
- για κλείσιμο ραντεβού: 210-7274 609
- για ειδικές πληροφορίες: 210-7274 729
- για επιστημονικές πληροφορίες: 210-7274 372

Fax : 210-7274619

e-mail: zoolmuse(ΑΤ)biol.uoa.gr

Ιστοσελίδα: http://www.biol.uoa.gr/zoolmuseum


Αρ.Πρωτ.122014/Γ7/09-10-2012/ΥΠΑΙΘΠΑ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Α/ΘΜ ΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β' ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
email: t05sdel(AT)ypepth.gr
Πληροφορίες: Α. Ξυλόκοτα, Ε. Κουτσοyιάννη
Τηλέφωνο: 210 344 2553
FAX: 210 344 3013

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Ζωολογικού Μουσείου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σας ενημερώνουμε ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Βιολογίας, λειτουργεί Ζωολογικό Μουσείο, το αρχαιότερο και πληρέστερο της χώρας. Οι συλλογές του Μουσείου αφορούν τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια πανίδα και περιλαμβάνουν χερσαία και θαλάσσια ασπόνδυλα και Σπονδυλόζωα. Οι επισκέψεις ορίζονται μετά από τηλεφωνική συνεννόηση κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και για τις ώρες 9.00-13.00.

Κατά τη συνεννόηση για την επίσκεψη πρέπει να γνωστοποιούνται μεταξύ άλλων πληροφοριών, η πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση των σχολείων, η ηλεκτρονική διεύθυνση και το Φαξ (εάν υπάρχει). Το δικαίωμα εισόδου στο Μουσείο για τα σχολεία ορίστηκε στο ποσό των δύο (2) ευρώ ανά άτομο.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: (για ραντεβού) 210-7274609, (για ειδικές πληροφορίες) 210-7274729, (για επιστημονικές πληροφορίες) 210 -727 4372

Fax : 210-7274619

E-mail: cadam(AT)biol.uoa.gr, agelakis(AT)biol.uoa.gr

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΦΟΥΣΕΚΗ

Σχετικά Άρθρα