edu.klimaka.gr

Εθνικό Πάρκο Κορώνειας Βόλβης

Εκτύπωση  

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ ΒΟΛΒΗΣ

Λαγκαδάς, 9 Σεπτεμβρίου 2016
Αρ. Πρωτ.853

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΩΝ
ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ - ΒΟΛΒΗΣ
Δ/νση: Σ.Τσακάλη 21, Λαγκαδάς
Τ.Κ.: 57200
Τηλ.: 23940/24553
FAX: 23940/26160
Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες:
Παπαδοπούλου Γεωργία

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σχολείων και Περιβαλλοντικών Ομάδων για ξεναγήσεις στο Εθνικό Πάρκο Κορώνειας Βόλβης

Σας ενημερώνουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης (Φ.Δ.), στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ενημέρωσης ευαισθητοποίησης, πραγματοποιεί προγράμματα ξενάγησης στην περιοχή αρμοδιότητας του από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του σχολικού πληθυσμού για τη σπουδαία βιολογική, οικολογική, επιστημονική και τουριστική αξία της περιοχής, τις υπηρεσίες που παρέχει ο Φ.Δ., καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ορισμένες από τις περιοχές και τα αξιοθέατα της Προστατευόμενης Περιοχής που προτείνουμε είναι: τα υπεραιωνόβια πλατάνια του Σχολαρίου, γεμάτα με ερωδιούς, το βήμα του Απ. Παύλου μαζί με το υπεραιωνόβιο πλατάνι και το Οθωμανικό Λουτρό, οι Νυμφόπετρες, το παραλίμνιο δασύλλιο της Μαδύτου για ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπιο στην λίμνη Βόλβη, το δάσος της Απολλωνίας, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως και τα Μακεδονικά Τέμπη για πεζοπορία μέσα στη φύση, το Κάστρο της Ρεντίνας, το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας για προσκύνημα και τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας και του Λαγκαδά.

Προσκαλούμε όλα τα σχολεία να επισκεφτούν την περιοχή μας, να γνωρίσουν το Εθνικό Πάρκο και να βιώσουν έτσι την εμπειρία της περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ξενάγησης προσφέρεται η επιλογή παρακολούθησης ενός ολιγόλεπτου περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και η δημιουργία κατασκευών και χειροτεχνιών στο περιβαλλοντικό εργαστήρι του ΦΔ. Τέλος, στα Λουτρά της Απολλωνία δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες για ποδηλατική περιήγηση κατά μήκος της ακτής της λίμνης Βόλβης.

Α) Το πρόγραμμα της ξενάγησης περιλαμβάνει 6 διαφορετικές διαδρομές όπου κάθε σχολείο μπορεί να επιλέξει μία ή συνδυασμό αυτών:

1η Διαδρομή: (Δάση)

Άγιος Βασίλειος (Εκκλησία) – Κέντρο Πληροφόρησης - Μακεδονικά Τέμπη – Λουτρά Δήμου Βόλβης (λίμνη Βόλβη)

2η Διαδρομή: (Λίμνες)

Άγιος Βασίλειος (Εκκλησία) - Παραλίμνιο Πάρκο Αγίου Βασιλείου (Πύργος Αγίου Βασιλείου, λίμνη Κορώνεια) – Κέντρο Πληροφόρησης - Λουτρά Δήμου Βόλβης (λίμνη Βόλβη)

3η Διαδρομή: (Χλωρίδα-Πανίδα-Γεωλογικοί Σχηματισμοί)

Άγιος Βασίλειος (Εκκλησία) - Παραλίμνιο Πάρκο Αγίου Βασιλείου (Πύργος Αγίου Βασιλείου, λίμνη Κορώνεια) - Υπεραιωνόβια Πλατάνια Σχολαρίου (Μνημεία της Φύσης) - Νυμφόπετρες – Κέντρο Πληροφόρησης - Παραλίμνιο Πάρκο Μικρής Βόλβης ή Λουτρά Δήμου Βόλβης (λίμνη Βόλβη)

4η Διαδρομή: (Θρησκευτικός τουρισμός)

Λαγκαδάς – Μοναστήρι Αγίας Τριάδας Πέντε Βρύσες - Προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Νεομάρτυρος Αγίας Κυράννας της Οσσαίας στην όμορφη Όσσα –Λαογραφικό Μουσείο Κολχικού ή Λαογραφικό Μουσείο Σοχού - Λαγκαδάς

5η Διαδρομή: (Θρησκευτικός τουρισμός-Παράδοση-Πολιτισμός)

Άγιος Βασίλειος (Εκκλησία) - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νέα Καλλίνδοια - Το σπίτι της Νεομάρτυρος Αγίας Ακυλίνας της Ζαγκλιβερινής και του Ναού της στο όμορφο Ζαγκλιβέρι –- Πλατανόραμα

6η Διαδρομή: (Θρησκευτικός τουρισμός-Βυζαντινός Πολιτισμός)

Άγιος Βασίλειος (Εκκλησία) – Κέντρο Πληροφόρησης - Απολλωνία (Βήμα Αποστόλου Παύλου, Οθωμανικό Λουτρό, Χάνι ) - Εκκλησάκι Αγίας Μαρίνας στη Ρεντίνα

Β) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Το Ποτάμι» (River)

Πρόκειται για ένα Open & Distance Learning (ODL) πακέτο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αφορά μαθητές από τις τελευταίες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη μελέτη και τη συνεργασία με τη χρήση παραδοσιακών και σύγχρονων μέσων. Πιο αναλυτικά, περιλαμβάνει ένα επιστημονικό εργαστήριο για τη μελέτη των οργανισμών (βενθικά μακροασπόνδυλα) που ζουν στο ποτάμι και χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της ποιότητας του νερού. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η άμεση γνωριμία του κοινού με τους άγνωστους αυτούς οργανισμούς και τις μεθόδους παρακολούθησης της φύσης.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου στο πεδίο και συγκεκριμένα στα Μακεδονικά Τέμπη (Ρήχειος ποταμός), ή στα Λουτρά του Δήμου Βόλβης (Λίμνη Βόλβη).

Γ) Επισκέψεις σε σχολεία

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης δύναται να επισκεφθεί σχολεία Α’βαθμιας και Β’βαθμιας εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης, που αδυνατούν να παρακολουθήσουν μία ξενάγηση.

Η επίσκεψη γίνεται στο σχολικό χώρο από εξειδικευμένο προσωπικό του Φ.Δ. και μπορεί να αφορά ποικίλα θέματα (παρουσίαση ορνιθοπανίδας, ρύπανσης του νερού κ.ά.). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή παρουσίασης με ταυτόχρονη διαλογική συζήτηση και δραστηριότητες (ζωγραφική, χειροτεχνίες).

Δ) Ξεναγήσεις με mini van

Τέλος, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης μπορεί να ξεναγήσει ομάδες ατόμων με το εννιαθέσιο mini van που διαθέτει. Το πρόγραμμα ξενάγησης με το mini van περιλαμβάνει όλες τις διαδρομές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Παρακαλούμε όπως μας επιτρέψετε να προβούμε στις παραπάνω ενέργειες επικοινωνώντας μαζί μας, για να προγραμματιστούν οι λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες.

Για το Φορέα Διαχείρισης λιμνών
Κορώνειας-Βόλβης

Δήμητρα Μπόμπορη
Πρόεδρος Δ.Σ


Εκτύπωση