edu.klimaka.gr

Ξεναγήσεις στο ΕΚΠΑ

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ

Αρ.Πρωτ.11743/Δ2/28-01-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Πληροφορίες: Α. Πασχαλίδου
Β. Πελώνη
Τηλέφωνο: 210-3443422
210-3442238

ΘΕΜΑ: Ξεναγήσεις στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. Γραφ. Υφυπ. 1211/08-10-2019 έγγραφο

Σας γνωστοποιούμε ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από τη θεμελίωση του σπουδαίου νεοκλασικού κτηρίου του, των 160 χρόνων από την εκτέλεση της συμβολικής ζωφόρου των Προπυλαίων του και των 130 χρόνων από την ολοκλήρωσή της ανοίγει τις πύλες του για την επίσκεψη σχολικών μονάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για την μακρόχρονη ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του πρώτου πανεπιστημίου της Ελλάδας.

Κράτηση θέσεων πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας http://visit.uoa.gr/ .

Η μετακίνηση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
H ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ


ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Αανοίγει το «σπίτι» του στο ευρύτερο κοινό και σας καλεί να γνωρίσετε από κοντά τα Προπύλαια, έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Μέρος της Αθηναϊκής Τριλογίας, του πιο γνωστού και σημαντικού συμπλέγματος νεοκλασικών κτηρίων στο κέντρο της πόλης, το κτήριο των Προπυλαίων θεμελιώθηκε το 1839, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Hans Christian Hansen.

Οι αίθουσές του αποτέλεσαν χώρους εκπαίδευσης, συναναστροφής, διαμαρτυρίας. Στους χώρους του φιλοξενήθηκε η Βουλή των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη, πολυάριθμα μουσεία και εργαστήρια. Στο εσωτερικό και στον περίβολό του έλαβε χώρα μια σειρά τελετουργικές εκδηλώσεις (ανεγέρσεις ανδριάντων και στηλών, εορτασμοί επετείων, κ.ά.), ενώ στη γεωγραφία της πόλης αποτέλεσε τον κατεξοχήν τόπο κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων.

Η διακόσμηση του κτηρίου, με πλέον χαρακτηριστική την τοιχογραφία στην εσωτερική πρόσοψη των Προπυλαίων, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εικονογραφικά προγράμματα του ελληνικού 19ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική υπηρέτησαν ένα αφηγηματικό πλαίσιο που συνέδεε στενά τις ιστορικές περιόδους της ελληνικής εθνικής ιστορίας, ενώ το γλυπτό πρόγραμμά του επικεντρώθηκε στην πρόσφατη ιστορία: ανδριάντες σημαντικών προσώπων της νεότερης ελληνικής ιστορίας και στήλες πεσόντων στους πολέμους, έργα Ελλήνων γλυπτών.

Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν τη γνωριμία με την Αθηναϊκή Τριλογία και την επίσκεψη στο κτήριο των Προπυλαίων. Η διάρκεια τους είναι περίπου 60' και θα γίνουν από την Ιστορικό της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Ελένη Στάικου, υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παυλόπουλου.

Για τις ξεναγήσεις υπάρχει συμβολικό τίμημα 3€ για ενηλίκους, 2€ για μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και ανέργους, 1€ για παιδιά έως 6 ετών και δωρεάν για ΑΜΕΑ (περιλαμβάνεται ειδικό ενημερωτικό υλικό).

Για κράτηση θέσεων δείτε το πγρόγραμμα ξεναγήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την:

Εταιρεία Αξιοποιήσεως & Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Παν. Αθηνών
στο τηλέφωνο: 210-36.88.189
ή στο email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα