edu.klimaka.gr

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα - ΙΜΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα ακαδημαϊκού έτους 2021 -2022

Επιστημονική επιμέλεια προγραμμάτων: Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ. – Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Ι.Μ.Μ.Α.

Α. Διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολικών βαθμίδων

«Αναζητώντας την κληρονομιά του Εικοσιένα στη Μακεδονία του 19ου αιώνα» για μαθητές /-τριες Νηπιαγωγείου – Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξάγεται διαδικτυακά και είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων της Μακεδονίας του 19ου αιώνα. Μέσα από κειμήλια που διαθέτει το Μουσείο, αναδεικνύεται η έννοια του ήρωα, η αυταπάρνηση, τα δεινά των αμάχων, η κοινωνική και πολιτιστική ζωή στη Μακεδονία και, τέλος, η διαχείριση της μνήμης ενός γεγονότος που άλλαξε την πορεία της ελληνικής ιστορίας αλλά και επηρέασε βαθιά τα εθνικά κινήματα των βαλκανικών χωρών.

Οι μαθητές/-τριες, αφού ξεναγηθούν διαδικτυακά στους χώρους του Μουσείου και γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου αυτής, μπορούν να αναπλάσουν οι ίδιοι την εποχή, μέσα από εικαστικές παραγωγές, δημιουργική γραφή και θεατρικές δράσεις που αποδίδουν το πώς αντιλαμβάνονται ένα καθοριστικής σημασίας γεγονός της περιοχής. Οι σχολικές ομάδες μπορούν να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες και τις εικόνες της ξενάγησης τόσο σύγχρονα, με παιχνίδια και οπτικό υλικό παρατήρησης και αξιολόγησης, όσο και ασύγχρονα, σε επόμενο χρόνο στην τάξη, με δημιουργικές δράσεις και μικρές έρευνες (υπό μορφή project, στο πλαίσιο θεματικών προγραμμάτων, συμμετοχής σε Καινοτόμες Δράσεις Πολιτιστικών Προγραμμάτων ή αυτόνομων διδακτικών δράσεων) με την υποστήριξη εκπαιδευτικού υλικού (φωτογραφίες, διδακτικές προτάσεις, φύλλα εργασίας, ψηφιακές εφαρμογές) από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Β. Εκπαιδευτικά Προγράμματα για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό

«Ο Μακεδονικός Αγώνας στο Βάλτο των Γιαννιτσών» για μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου και της Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικού

Μια μαγική μουσειοβαλίτσα μεταμορφώνει τη σχολική αίθουσα σε μυστηριώδη βάλτο. Κούκλες, παιχνίδια, κατασκευές και μύρια άλλα που ξεπηδούν από τη βαλίτσα, μεταφέρουν τους μικρούς μας φίλους στο παρελθόν. Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια στους χώρους του μουσείου και την παράλληλη γνωριμία με τα εκθέματα, τα παιδιά ζωντανεύουν τα αντικείμενα της μουσειοσκευής και τα εντάσσουν στο ιστορικό-λαογραφικό πλαίσιο της έκθεσης. Μέσα από τη διαδραστική ξενάγησηενισχύεται η αυτοπεποίθηση, η κιναισθητική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνονται με τις ιστορίες των προσώπων του Μακεδονικό Αγώνα.

«Παίζω και Μαθαίνω στον Βάλτο των Γιαννιτσών» για μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου και  της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης Δημοτικού

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσκαλεί τα παιδιά σε ένα πολυεπίπεδο παιχνίδι γνώσεων και ψυχαγωγίας, συνδυάζοντας τις έννοιες της διαθεματικής προσέγγισης της τοπικής ιστορίας της Μακεδονίας με τη δημιουργική αξιοποίηση του σύγχρονου παιχνιδιού-αντικειμένου, μέσα από τις αρχές της Αισθητικής και Περιβαλλοντικής Αγωγής.

Τα παιδιά ξεναγούνται στους χώρους του Μουσείου και παράλληλα χωρίζονται σε ομάδες εξερεύνησης, με κάρτες αναγνώρισης, αινίγματα και φακούς! Συνδυάζοντας πληροφορίες που τους δίνουν τα ίδια τα εκθέματα και τα παιχνίδια της μουσειοσκευής, ανακαλύπτουν τους ήρωες και τα μυστικά της ζωής τους στον βάλτο των Γιαννιτσών, όπως αυτοί ζωντανεύουν από το αντίστοιχο διόραμα των ειδικά διαμορφωμένων playmobil. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τις κατασκευές και τις ιστορίες που δημιουργούν τα ίδια τα παιδιά, συμπληρώνοντας την παιδική μακέτα του βάλτου στο Μουσείο.

«Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα» για μαθητές/-τριες της  Γ΄, Δ΄, Ε’ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού

Μηνύματα και καλά κρυμμένα μυστικά περιμένουν την αποκρυπτογράφησή τους. Επιλύοντας γρίφους και αινίγματα, τα παιδιά κινούνται σε όλους τους χώρους του μουσείου φορώντας τον ντουλαμά, την παραδοσιακή φορεσιά των Μακεδονομάχων και βιώνουν τις πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα μέσα από τον διάλογο με τα εκθέματα που κρύβουν… εκπλήξεις! Ένας αυθεντικός κώδικας Μακεδονομάχων οδηγεί τα παιδιά στη λύση του μυστηρίου.

Γ. Προγράμματα για μαθητές/-τριες μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου – Λυκείου

«Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης» για μαθητές για μαθητές/-τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού και για μαθητές/-τριες Γυμνασίου-Λυκείου

Μέσα από τη βιντεοπροβολή μικρής ταινίας για την ιστορία της Θεσσαλονίκης (τέλη του 19ου- αρχές του 20ου αιώνα) και δραματοποιήσεις, τα παιδιά,φορώντας τα χαρακτηριστικά καπέλα των εθνοτικών ομάδων που κατοικούσαν στην πόλη, περιηγούνται στη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος και αντιλαμβάνονται βιωματικά τις μεταμορφώσεις μιας κοινωνίας που περνά από την παράδοση στον εκσυγχρονισμό, από μια πολυεθνική αυτοκρατορία σε ένα εθνικό κράτος. Χάρτες, παιχνίδια μνήμης, μιμήσεις και θεατρικοί διάλογοι συμπληρώνουν τις δράσεις του προγράμματος και το ταξίδι στην ιστορία της πόλης.

«Ταξιδεύοντας πάνω σε μία πένα και ένα... Ποντίκι» για μαθητές/-τριεςτης Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού και για μαθητές/-τριες Γυμνασίου-Λυκείου

Το πρόγραμμα καλεί τα παιδιά σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από πορείες και στάσεις που επιζητούν το κριτικό κοίταγμα της ιστορίας.Με συντροφιά την πένα των Μακεδονομάχων τα παιδιά επεξεργάζονται κατά ομάδες τις 5 θεματικές ενότητες του Μακεδονικού Αγώνα (Ο βάλτος των Γιαννιτσών - Η εκπαίδευση στη Μακεδονία - Ο Παύλος Μελάς - Το κτήριο του Μουσείου - Μορφές Μακεδονομάχων) μέσα στη σχολική αίθουσα, υπό τη μορφή μικρού project. Στη συνέχεια, επισκέπτονται το Μουσείο όπου τα ίδια ως ξεναγοί παρουσιάζουν το θέμα τους χρησιμοποιώντας τα εκθέματα του χώρου. Τέλος, το ερευνητικό κέντρο του μουσείου (ΚΕΜΙΤ) ανοίγει τις πόρτες του και τα αρχεία του και δείχνει πώς η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα.

Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά εξοικειώνονται με τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τη διάσωση των πηγών, αλλά και τη μετατροπή των αντικειμένων σε μουσειακά εκθέματα.

«Θεσσαλονίκη – Μακεδονία: Διαχείριση της Μνήμης και Κοινωνία»για μαθητές/-τριεςτης Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού και για μαθητές/-τριες Γυμνασίου-Λυκείου

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάζεται η διαθεματική προσέγγιση της διαχείρισης της μνήμης και της κοινωνίας της Μακεδονίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δίνοντας στους μαθητές και στις μαθήτριες πληροφορίες για την τοπική ιστορία, την αναζήτηση στερεοτύπων ως προς τις φυλετικές διαφορές και τις έμφυλες ταυτότητες.

Το ιστορικό ταξίδι ξεκινά με την ξενάγηση των μαθητών στην έκθεση του Μουσείου και τη σύνδεση της ιστορικής μνήμης του χώρου της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ολοκληρώνεται με την έρευνα που θα διεξάγουν οι ίδιοι οι μαθητές σε μικρές ομάδες στο Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης που στεγάζεται στο μουσείο πάνω στους παρακάτω θεματικούς άξονες: Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ελλάδα-Ερευνώντας τους κρατούμενους στρατοπέδων - Διαχείριση μνήμης - Σύγχρονες αποτυπώσεις της μνήμης - Τέχνη και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Γίνεται αναζήτηση στοιχείων σε καταλόγους στρατοπέδων, εφημερίδες, σε ταινίες, καθώς και στην εικαστική και λογοτεχνική παραγωγή της εποχής που έχει ως θέμα της τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα στοιχεία που προκύπτουν παρακινούν τους μαθητές στη δημιουργική αξιοποίησή τους (κείμενα, ζωγραφική, ποίηση, θεατρική έκφραση) και οι δράσεις προάγουν την αυτενέργεια και την κριτική ματιά των συμμετεχόντων, καλλιεργώντας δεξιότητες συνεργασίας, έρευνας και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η καινοτομία του εκπαιδευτικού προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες /ουσες θα επεξεργάζονται και θα αξιοποιούν ερευνητικά και δημιουργικά άγνωστες πτυχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αφορούν ειδικότερα στο χώρο της Μακεδονίας.

Κόστος συμμετοχής στα προγράμματα και στην ξενάγηση σχολικών ομάδων: 3€/ανά μαθητή

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778

EMAIL | Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ | Ενήλικες 4€ - Μειωμένο 2€

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ| Ξεναγήσεις σε ομάδες των 12 ατόμων – Χρήση προστατευτικής μάσκας – Απόσταση 2 μέτρων – Ανέπαφη θερμομέτρηση

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.

Σχετικά Άρθρα