edu.klimaka.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένο στη μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

Ιδρύθηκε το 1986, αρχικά για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή και σταδιακά επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει και άλλες σημαντικές συλλογές-δωρεές.

Τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου αποτελούν:

  • Η Κυκλαδική Τέχνη, μιά σπάνια συλλογή κυκλαδικών αρχαιοτήτων, με αντιπροσωπευτικά δείγματα ειδωλίων και αγγείων, όπλων και εργαλείων, καθώς και κεραμικής όλων των φάσεων της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, Περιλαμβάνεται και ένας σημαντικός αριθμός ευρημάτων του Θησαυρού της Κέρου
  • Η Αρχαία Ελληνική Τέχνη, περιλαμβάνει διακοσμημένα αγγεία, πήλινα ειδώλια, χάλκινα αγγεία, λίθινα γλυπτά, χρυσά κοσμήματα και γυάλινα σκεύη, τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη χρονολογική περίοδο από τη 2η χιλιετία π.Χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ.
  • Η Κυπριακή Τέχνη, περιλαμβάνει σπάνια προϊστορικά ειδώλια, αρχαϊκά και κλασικά γλυπτά, επιγραφές, χάλκινα αντικείμενα, νομίσματα, εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αντικείμενα και διάφορους τύπους πήλινων αγγείων που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Τα Κτίρια

Το ΜΚΤ στεγάζεται σε δύο ξεχωριστά κτίρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους εσωτερικά: στο Κεντρικό Κτίριο βρίσκονται οι αίθουσες των μόνιμων συλλογών και η Νέα Πτέρυγα του μουσείου, ενώ στο Μέγαρο Σταθάτου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Προσχολική Ηλικία

Ένα κυκλαδικό ειδώλιο μας καλωσορίζει και το ταξίδι μας αρχίζει…

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξερευνήσουν το Μουσείο, να παρατηρήσουν, να κάνουν ερωτήσεις, να εμπνευστούν και να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες. Τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις σ' ένα πρόγραμμα διάρκειας μίας ώρας.

Κι όμως είναι άνθρωπος! Η ανθρώπινη μορφή στα αρχαία χρόνια

Από την προϊστορική εποχή οι άνθρωποι ένιωσαν την ανάγκη να απεικονίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Με τα υλικά που τους έδινε η γη στον τόπο που ζούσαν έφτιαξαν ειδώλια, αγγεία και φυλαχτά. Κάποια θυμίζουν σανίδες και κάποια άλλα γράμματα, άλλα μοιάζουν με σταυρό και κάποια άλλα με πτηνό κι όμως όλα κρύβουν ανθρώπινες μορφές! Σε ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τις μορφές που κρύβουν τα ειδώλια και τα αγγεία του Μουσείου.

Κάποτε στην Αθήνα…

Το «Κάποτε στην Αθήνα…» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαμορφωμένο ειδικά για παιδιά προσχολικής αγωγής. Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα ζωντανεύει μπρος στα μάτια τους μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αντίγραφα των εκθεμάτων και αφήγηση της ζωής ενός αγοριού της εποχής σαν παραμύθι.

«Ταξίδι στα συναισθήματα!» Πώς νοιώθουν τα ειδώλια;

Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ένα ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων με συνταξιδιώτες τα Κυπριακά ειδώλια. Ανθρώπινες μορφές χωρίς εκφραστικά χαρακτηριστικά, χωρίς μάτια ή στόμα κρύβουν καλά τα συναισθήματα τους. Μα σαν προσέξεις πιο καλά, πως στέκονται, τι κάνουν, πόσο μοιάζουν ή διαφέρουν σου ανοίγουν αμέσως την καρδιά τους και φανερώνουνε πως νοιώθουν.

Προγράμματα για την Γ΄Δημοτικού

Οι φίλοι μου τα ειδώλια

Τα παιδιά, ανακαλύπτοντας τα μαρμάρινα ειδώλια του Μουσείου, κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με την κυκλαδική τέχνη και την καθημερινή ζωή στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.

Εικόνες από τη Μυθολογία

O μύθος της Ευρώπης, οι άθλοι του Ηρακλή, οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου και οι περιπέτειές τους ζωντανεύουν μέσα από τις παραστάσεις των αγγείων.

Προγράμματα για την Δ΄Δημοτικού

Πηλός, τροχός, καμίνι

Πώς κατασκευάζονταν τα αγγεία; σε τι χρησίμευαν; τι ήταν ο μελανόμορφος ρυθμός και σε τι διέφερε από τον ερυθρόμορφο; Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις απαντά το πρόγραμμα που έχει σα θέμα τα πήλινα αγγεία από την καινούρια, μόνιμη έκθεση του 2ου ορόφου του ΜΚΤ που έχει τίτλο "Αρχαία Ελληνική Τέχνη. Μια ιστορία με εικόνες".

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα

Ο Λέων και η Μελίτη, δυο αδέλφια που μεγαλώνουν σε μια εύπορη οικογένεια της Αθήνας τον 5ο π.Χ. αιώνα μας ξεναγούν στην πόλη τους.

Προγράμματα για την Α΄Γυμνασίου

Κυκλαδικός Πολιτισμός

Οι διάφορες πτυχές του Κυκλαδικού Πολιτισμού σε ένα πρόγραμμα για μεγαλύτερα παιδιά.

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα

Ο Λέων και η Μελίτη, δυο αδέλφια που μεγαλώνουν σε μια εύπορη οικογένεια της Αθήνας τον 5ο π.Χ. αιώνα μας ξεναγούν στην πόλη τους.

Πηλός, τροχός, καμίνι

Πώς κατασκευάζονταν τα αγγεία; σε τι χρησίμευαν; τι ήταν ο μελανόμορφος ρυθμός και σε τι διέφερε από τον ερυθρόμορφο; Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις απαντά το πρόγραμμα που έχει σα θέμα τα πήλινα από την καινούρια, μόνιμη έκθεση του 2ου ορόφου του ΜΚΤ που έχει τίτλο "Αρχαία Ελληνική Τέχνη. Μια ιστορία με εικόνες".

Προγράμματα για μαθητές και άτομα με αναπηρία

Κυκλαδικός Πολιτισμός. Η ανθρώπινη μορφή

Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε την ανθρώπινη μορφή; Με πόσους διαφορετικούς τρόπους; Εργαλεία μας σε αυτήν την εξερεύνηση είναι διάφορα εικαστικά υλικά και τεχνικές.

Θεοί και Ήρωες στην αρχαία Ελλάδα

Ο μύθος της Ευρώπης, οι άθλοι του Ηρακλή, οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου και άλλες ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από τις παραστάσεις των αγγείων και αποτελούν την έμπνευση για να δημιουργήσουν τα παιδιά το δικό τους μύθο, τους δικούς τους άθλους και ιστορίες.

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα;

Πώς ζούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στην καθημερινή ζωή τους; Ποια είναι η δική μου καθημερινότητα και πως μπορώ να την αποτυπώσω; Τα παιδιά εξερευνούν στιγμές και συναισθήματα από την καθημερινότητά τους και τα αποτυπώνουν με διάφορα εικαστικά υλικά.

«Zoom στα σχολεία»

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιεί και live streaming διαδραστικές ξεναγήσεις για τα σχολεία εκτός Αθηνών που δεν μπορούν να επισκεφτούν το Μουσείο. Οι μαθητές παρακολουθούν διαδικτυακά ξενάγηση στις εκθέσεις του Μουσείου από τους μουσειοπαιδαγωγούς ενώ μπορούν να θέτουν ερωτήματα, να αλληλεπιδράσουν και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά, 13.00-15.00, στο 210 7239438.

Από 15/9 για την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος

Από 1/12 για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 17:00

Πέμπτη: 10:00 - 20:00

Κυριακή: 11:00 - 17:00

Τρίτη: κλειστό

Αργίες (το Μουσείο παραμένει κλειστό):

1 Ιανουαρίου,
Κυριακή του Πάσχα,
Δευτέρα του Πάσχα
Αγίου Πνεύματος,
1 Μαΐου,
25 Δεκεμβρίου,
26 Δεκεμβρίου,
Καθαρή Δευτέρα,
25 Μαρτίου,
15 Αυγούστου.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Είσοδος: €12
Μειωμένο: €9

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

- άτομα άνω των 65 ετών
- φοιτητές
- άτομα 19-26 ετώv

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

• ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ
• Παιδιά έως 18 ετών
• Άτομα με αναπηρία και ο συνοδός τους
• Άνεργοι με την επίδειξη ενεργής κάρτας ΟΑΕΔ
• Φοιτητές αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης
• Υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού
• Αρχαιολόγοι
• Κάτοχοι Κάρτας Ελεύθερης Εισόδου σε Μουσεία
• Κάτοχοι κάρτας εικαστικού επιμελητηρίου
• Μέλη του ICOM και του ICOMOS
• Δημοσιογράφοι
• Διπλωματούχοι ξεναγοί

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ

Στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου επιτρέπεται η φωτογράφιση χωρίς φλας ή τρίποδο για μη εμπορική χρήση.

Μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας
Instagram: @cycladic_museum #cycladicmuseum
Facebook: @CycladicArtMuseum

Δεν επιτρέπεται η κινηματογράφιση τόσο των συλλογών όσο και των ξεναγήσεων για το κοινό.

Ο χώρος επιτηρείται από κλειστό κύκλωμα με σκοπό την προστασία προσώπων και αγαθών.

Παρακαλούμε να κρατήσετε το κινητό σας τηλέφωνο σε αθόρυβη λειτουργία.

Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών στο Μουσείο, εκτός του CYCLADIC CAFÉ και των ειδών που προσφέρονται εκεί.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο Μουσείο κατοικίδιων ζώων με εξαίρεση τα σκυλιά συνοδείας για άτομα με αναπηρία.

Το κάπνισμα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν επιτρέπεται στους χώρους του Μουσείου και του CYCLADIC CAFE

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Για διαθεσιμότητα και προγραμματισμό ομαδικών επισκέψεων και ξεναγήσεων, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2107228321-3 [εσωτερικό 150] Δευτέρα έως Παρασκευή, 11.00 έως 17.00.

Εναλλακτικά μπορείτε να αποστείλετε το αίτημά σας γραπτώς στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Τ.(+30) 210 7239438
Δευτέρα - Παρασκευή: 13.00-15.00

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η είσοδος στο ΜΚΤ είναι δυνατή από δύο σημεία:

  • Κεντρικό Kτίριο (Μόνιμες συλλογές) : Νεοφύτου Δούκα 4
  • Μέγαρο Σταθάτου (Περιοδικές εκθέσεις) : Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1

Τα δύο κτίρια επικοινωνούν εσωτερικά μεταξύ τους. Το εισιτήριο εισόδου ισχύει και για τις δύο πτέρυγες του ΜΚΤ καθώς και για τις εκάστοτε περιοδικές εκθέσεις, εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά.

Μέσα συγκοινωνίας

Μετρό:
Γραμμή 3: στάσεις Ευαγγελισμός, Σύνταγμα (η Γραμμή 3 φθάνει μέχρι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος)
Γραμμή 2: στάση Σύνταγμα

Λεωφορεία:
Α5, Ε6, Ε7, Χ14, 054, 200, 203, 204, 220, 221, 224, 235, 408, 608, 622, 732, 815

Τρόλεϊ: 3, 7, 13

Η πρόσβαση για τα άτομα με κινητικά προβλήματα γίνεται από ειδική ράμπα που βρίσκεται στην είσοδο του Kεντρικού Kτιρίου, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4. Η πρόσβαση στους ορόφους γίνεται με ανελκυστήρα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κεντρικό κτίριο: Νεοφύτου Δούκα 4

Μέγαρο Σταθάτου: Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1

Διεύθυνση Αλληλογραφίας:

Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
Αθήνα 106 74
Ελλάδα

Τηλέφωνο: (+30) 210 7228321-3

E-mail: museum(ΑΤ)cycladic.gr


Πηγή: https://cycladic.gr/ (27-10-2022)

Σχετικά Άρθρα