edu.klimaka.gr

7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου «European School Radio» 2023

7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ «EUROPEAN SCHOOL RADIO» 2022-2023

Αρ.Πρωτ.Φ16/21748/Δ2/24-02-2023/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΑ Β’
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
: Παπαβρόντος Β. (Π.Ε.)
: Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
: Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
: Χριστοδούλου Μ. (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.249 (Π.Ε.)
: 210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
: 210-34.42.242 (Δ.Ε.)

ΘΕΜΑ: Αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής του Φεστιβάλ με τίτλο «7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio 2023» για μαθητές/τριες Π.Ε. και Δ.Ε. σχ. έτος 2022-2023.
Σχετικά έγγραφα: α)το με αρ. πρ. 17942/Δ2/16-02-2023 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
β) η υπό στοιχεία 1614/Υ1/8-1-2020 Απόφαση της Υπουργού και των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 8).

Σε συνέχεια της με αρ. πρ. Φ16/146509/Δ2/25-11-2022 έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ με τίτλο: «7o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio 2022», και ύστερα από το με αρ. πρ. 377/16-02-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου σας ενημερώνουμε ότι αλλάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του εν λόγω φεστιβάλ από τις 6, 7 και 8 Απριλίου 2023 σε 27, 28 και 29 Απριλίου 2023.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ

 


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 7ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ EUROPEAN SCHOOL RADIO 2022

Η Επιστημονική Εταιρεία European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο» και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μέσω του Εργαστηρίου Ηλεκτρακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡ.Η.Μ.Ε.Ε.) και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τέχνες και Τεχνολογίες του Ήχου» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, καθώς και του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας συνδιοργανώνουν το “7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio 2022” στις 7, 8 και 9 Απριλίου 2022 στην Κέρκυρα.

Στη διοργάνωση, επιπλέον, θα συμμετέχουν, ενεργά, τα σχολεία της Κέρκυρας που υλοποιούν προγράμματα Μαθητικού Ραδιοφώνου ESR και τα οποία θα οριστούν, κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης των φορέων συνδιοργάνωσης. Τα συγκεκριμένα σχολεία θα υποδεχτούν τις φιλοξενούμενες σχολικές ομάδες ραδιοφώνου του European School Radio και θα αναλάβουν επιμέρους δράσεις του προγράμματος. Επίσης, το Φεστιβάλ στηρίζεται στη συνεργασία με τοπικούς φορείς, ώστε όλοι μαζί συνολικά να συμβάλουν στην επιτυχία της δράσης, που προβάλει την ιδιαίτερη φυσική και πολιτισμική ταυτότητα της Κέρκυρας.

Το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio 2022, απευθύνεται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και η Τελετή Βράβευσης του Μαθητικού Ραδιοφωνικού & Μουσικού Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2022».

Το Φεστιβάλ, ως εκπαιδευτικός θεσμός, αποτελεί μία τριήμερη γιορτή γνωριμίας και συνεργασίας των ραδιοφωνικών και μουσικών/καλλιτεχνικών σχολείων του Μαθητικού Ραδιοφώνου ESR. Κύριος σκοπός του είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να ανακαλύψουν τον κόσμο του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας, αλλά και ως μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας, με συμμετοχή σε πρωτότυπες δραστηριότητες Ραδιοφωνικής Τέχνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όσο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Πριν από το Φεστιβάλ, οι μαθητές/νέοι μέσω των ραδιοφωνικών ομάδων τους θα υποδυθούν ρόλους ρεπόρτερ, συντακτών και τεχνικών ήχου για την παραγωγή ραδιοφωνικού υλικού, το οποίο θα παρουσιάσουν και θα εκπέμψουν όλη τη σχολική χρονιά στο Μαθητικό Ραδιόφωνο και οι εκπομπές τους θα αξιολογηθούν και θα αναδειχθούν από ειδικούς στον χώρο της ραδιοφωνικής παραγωγής, ραδιοφωνικής τέχνης, ακουστικής, μουσικής και δημοσιογραφίας.

Ιδιαίτερα για τις παραγωγές Ραδιοφωνικής Τέχνης (Radio Art) θα υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης από Μέντορες, συνεργάτες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι μαθητές θα συμμετέχουν σε ραδιοφωνικά/μουσικά/καλλιτεχνικά εργαστήρια με θέμα το Μαθητικό Ραδιόφωνο ESR και δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα στους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της Κέρκυρας (Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ιόνιος Ακαδημία), θα εκφραστούν δημιουργικά, θα γνωριστούν και θα ανταλλάξουν τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου. Θα λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικές δράσεις (θεάτρου, χορού, μουσικής) αναδεικνύοντας τη δυναμική των νέων στον χώρο της Τέχνης και θα βιώσουν την Τέχνη μέσω του Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Επιπρόσθετα, θα έχουν τη δυνατότητα να:

  • Λάβουν μέρος σε κυνήγι θησαυρού, που θα έχει ξεκινήσει πριν το Φεστιβάλ και η τελική φάση θα γίνει στο τριήμερο των εκδηλώσεων
  • Συμμετέχουν, ενεργά και πρωταγωνιστικά, στις ψυχαγωγικές/καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν εντός του τριημέρου
  • Παρουσιάσουν τη ραδιοφωνική τους δράση, σε ενιαίο χώρο έκθεσης, για τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (αφίσα ραδιοφωνικής ομάδας, ραδιοφωνικό έργο, ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις)
  • Γνωρίσουν τις ραδιοφωνικές παραγωγές, που ξεχώρισαν στο είδος τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς
  • Αναδείξουν τις οπτικοποιημένες δημιουργίες ραδιοφωνικών μηνυμάτων και τραγουδιών του Διαγωνισμού ‘Κάν’ το ν’ ακουστεί 2022», δίνοντας για πρώτη φορά έμφαση στη δημιουργική σύνδεση του ήχου με την εικόνα
  • Παρακολουθήσουν την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2022»
  • Γίνουν οι ρεπόρτερς του ESR για όλη την Κέρκυρα και να συμμετέχουν στη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ στο European School Radio

Μετά τη συμμετοχή των μαθητών/νέων στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio 2022, αναμένεται να έχουν ευαισθητοποιηθεί για την Ραδιοφωνική Τέχνη και την έκφρασή της από το δικό τους μέσο επικοινωνίας, το Μαθητικό Ραδιόφωνο. Μέσω της ευκαιρίας να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν με άλλους νέους και να ραδιο-επικοινωνήσουν, μέσα από κοινές δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια, προσδοκάται να δημιουργηθεί ένας σταθερός και δυνατός δεσμός των νέων με την Τέχνη και το Ραδιόφωνο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
7ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio 2022
Πέμπτη 7
Απριλίου 2022
19:00
Εκδήλωση υποδοχής. Παρουσίαση ραδιοφωνικών ομάδων στο (Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας)
Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 09:00 – 15:00 Βιωματικές δραστηριότητες, εργαστήρια, επισκέψεις, έκθεση έργων ραδιοφωνικών ομάδων, κυνήγι θησαυρού, μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή(Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας- Ιόνιο Πανεπιστήμιο) 20:00- 23:00 Βραδινή    καλλιτεχνική εκδήλωση ραδιοφωνικών σχολείων - Απονομές βραβείων για τη μαθητική/ νεανική ραδιοφωνική δράσητης σχολικής χρονιάς
Σάββατο 9 Απριλίου 2022 10:00 – 12:30 Τελετή Βράβευσης Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2022» (Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας) 13:30 – 18:00 Επίσκεψη σε ιστορικά αξιοθέατα Κέρκυρας

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1. Σπυρίδων Γαλανόπουλος, Εκπαιδευτικός Μουσικής, Συνεργάτης ΕΡ.Η.Μ.Ε.Ε.

2. Αναγνώστης Γενιτζές, Ιδρυτικό Μέλος και Τεχνικός Υπεύθυνος Επιστημονικής Εταιρείας «European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο»

3. Παρασκευή Γκανάτσιου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία Ιονίων Νήσων του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων, Συνεργάτιδα Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς

4. Ανδρέας Μνιέστρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνθεσης Ηλεκτρονικής Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής ΕΡ.Η.Μ.Ε.Ε.

5. Μαρία Κανελλοπούλου Μπότη, Καθηγήτρια Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δ/ντρια Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς

6. Ιωάννης Σπυράκης, Μέλος Επιστημονικής Εταιρείας «European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο»

7. Ευτυχία Τούλιου, Πρόεδρος Δ.Σ. Επιστημονικής Εταιρείας «European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για πληροφορίες, ερωτήσεις, διευκρινίσεις και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκέπτεστε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: http://fest.europeanschoolradio.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρονικά με αλληλογραφία στο: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα